Kilpirauhasen vajaatoiminta

Karos

Hei. Olen taistellut vaikean väsymyksen ja ahdistuksen kanssa vuosia. Hiuksistani on jäljellä enää murto-osa. Nivelet kipuilevat, iho kuivuu ja hormonit ovat täysin sekaisin. Minulla on ollut pahat sydänoireet, jotka alkoi heti elokuussa kun arvot menivät vajaatoiminnan puolelle ja minulle aloitettiin lääkitys.

Minulta on otettu ensimmäiset TSH ja T4 kokeet 3v. sitten ja kaikki arvot ovat olleet hyviä. Vuosi sitten syksyllä minulta otettiin kuitenkin vasta-aineet (TPOAb) ja ne olivat yli 1300. Myös kaulani ultrattiin ja tuloksena oli hashimoton tyreodiitti. Sen jälkeen TSH ja T4 arvoja on seurailtu.

Viime elokuussa vointini romahti ja menin kokeisiin, jolloin TSH oli 5.1 ja minulle aloitettiin thyroxin annoksena 1x0,025mg/pv. Näin jatkettiin kuukausi ja sitten piti lääkitys nostaa 2x0,025mg/pv. Vointi meni lääkityksestä huolimatta huonommaksi ja 3kk:den päästä otettiin uudet kokeet, jolloin TSH oli 0.06 ja t4 19.54. Lääkitystä laskettiin niin, että päiväannos oli jälleen vain 1x0,025mg. Kuukausi tämän jälkeen, eli tasan kuukausi sitten, minulta otettiin jälleen kokeet, jolloin TPOAb arvot olivat edelleen yli 1300 ja TSH 24.9 ja T4 11.31. Lääkitystä nostettiin niin, että otan yhden 0,025mg thyroxinin lisäksi kaksinkertaisen annoksen kahtena päivänä viikossa.

Sydänoireeni (rytmihäiriöt) ovat todella häiritseviä ja yöhikoilu/heräily on tullut taas kuvioon. Myös alaselkäkivut alkoivat tänään. Mitä olette mieltä ja löytyykö täältä kellään samankaltaista heittelyä tai oirehdintaa? Lääkärit tuntuvat aliarvioivan oireeni ja tuntuu, että jaksaminen on ollut jotenkin hieman kadoksissa viime aikoina.

Onko muilla itkuherkkyyttä ja mielialanvaihteluita? Olen todella yksin tämän asian kanssa ja vointini on huono. Sydänoireet ovat lääkäreiden mielestä normaaleja, eivätkä vaarallisia, koska olen nuori ja muuten perusterve.

Soitin tänään lääkäriin, että pääsisin antamaan verikokeita, kun oloni on taas todella sekava ja huono. Eivät antaneet aikaa lääkärille, mutta sain ajan sairaanhoitajalle 3vk:n päähän.

13

1381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erikoinen_tilanne

      >> ... 2x0,025mg/pv. Vointi meni lääkityksestä huolimatta huonommaksi ja 3kk:den päästä otettiin uudet kokeet, jolloin TSH oli 0.06 ja t4 19.54 <<
      TSH 0.06 ja T4v 19.54 ovat hyvät! Eka porras tässä: http://bit.ly/1mKHqvP
      Olo noillakin arvoilla huono? Annosta ei pitäisi alentaa. TSH 0,04 todettiin vielä turvalliseksi: http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021OC5.6.htm
      - - -
      Onkohan tämä jälleen taasen uudelleen lääkäreiden tietämättömyyttä perusasioista? Kortisolit kunnossa? Rautavarastot? B12-vitamiini. Jne. ( http://bit.ly/1RzfR58 )
      Minipikkuruisen tyroksiinin voimakas vaikutus epäilyttää. Onko ihan muita syitä?
      Niin, Hashimotoa virallisesti pidetään parantumatomana. Netissä on kaikenlaisia "kikkahoitoja" ja väitteitä ihan vaan seleenin vaikutuksesta.
      Näin erikoista tilannetta kysyisin Facebookin monituhantisissa ryhmissä.

      • Karos

        Minulta on otettu lisäksi c-reaktiivinen proteiini, kalium, kreatiini, natrium, lipidit, kolesteroli, leukosyytit, etrytrosyytit, peruserenkuva, ertosyytit, hemoglobiini, trombosyytit, lasko ja triglyseridit. Kaikki olivat kunnossa, mutta kortisoleja ja b12- vitamiineja ei ole katottu. Silloin kun arvoni olivat tuo 0.06 ja 19.54 lääkäri sanoi, että arvot ovat liikatoiminnan puolella ja tästä siis seurasi lääkityksen lasku.

        Tuo pieni lääkemäärä minuakin ihmetyttää, että miten sillä voi olla noin suuri merkitys... Tuntuu, ettei lääkäreillä ole tietotaitoa tämän kanssa.


      • hoidetaan_vain_numeroita

      • Karos
        hoidetaan_vain_numeroita kirjoitti:

        > arvot ovat liikatoiminnan puolella
        Ällöttävää, yäk. Olivatko OIREET liikatoiminnan puolella?
        Thyroxin-lääkityksellä usein nimenomaan pitää saada T4v viitealueen yläneljännekseen, Välimäen mukaan joskus vähän ylikin. TSH:stä välittämättä.
        http://3.bp.blogspot.com/-8i8qSG4ozPg/VXrBzuowynI/AAAAAAAACrQ/uxrjedpl96s/s1600/helsingin-yliopisto-ilvesmaki-kilpirauhanen-2015.png

        Kiitos vastauksista kaikille! Otan mielelläni tietoa tästä... Tuntuu, että oireeni ovat olleet pahempia siitä lähtien kun lääkärit alkoivat tätä "hoitamaan". Välillä on ollut parempaa oloa, mutta se on kestänyt pieniä hetkiä.


      • T3_on_toimiva_lääke

    • osaamisvajettako_on

      Nuo mainitut annokset ovat MIKROgrammoja, ei milligrammoja. Määrät niin pieniä, että käytetään vain (koe)lääkityksen muutamana alkuviikkona. Ylläpitoannos pitemmän päälle on tyypillisesti 1,6 mikrogrammaa per potilaan painokilo.
      Osaava lääkäri tutkituttaisi monenlaista lisäravinnepuutosta. Jos ne eivät selitä oireita, määräisi yhdistelmähoidon eli vähän Liothyroninia mukaan.

    • jutta-79

      Tsemppiä!! Olen kärsinyt syksystä -15 asti myös tulehduksen aiheuttamasta vajaatoiminnasta ja erittäin vaikeista oireista sen mukana. Hoidossa on myös pompattu vajaalta liikatoiminnalle ja mulla TSH ja T4v liikkuvat myös epäloogisesti eli vaikka T4 nousee yli viitteiden, niin TSH jatkaa nousuaan.

    • onko_muitakin_syitä

      Kilpirauhassairaudeksi kutsutaan (hieman epäonnistuneesti) kaikkea aineenvaihdunnan hidastumista. Vähän lähempänä totuutta oltaisiin puhumalla "solutason T3-vajauksesta" kuten tässä: http://dy.fi/f8x
      "Biokemiallinen eutyreoosi" on potilaille kohtalokkaaksi käynyt pilkkanimitys, verikokeilla kun vajaatoiminta ei useinkaan näy. Allelinkitetyssä on lopussa "box1", brittiendojen ehdotuksia vajaatoiminnan aiheuttajiksi kun verikokeet ovat ok:
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cen.12824/full

      • T4v-per-T3v_kertoo

        Perusaineenvaihdunnan mittauksella ainakin Kennedyn vajaatoimintaa diagnosoitiin ja seurattiin. Linkissä edellä ruotsalainen professorikolmikko ehdottaa vuorokausivirtsan T3-mittausta.
        Suhdeluku T4v jaettuna T3v:llä on maailmalla tärkeä hormonitasapainon mittari. Viimeksi luin siitä tässä: http://dy.fi/fcq
        En ymmärrä, miten tämän voi laskea jos ei mitata T3V-arvoa ...


      • ns-hyvät-veriarvot

    • talvetar-54

      Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta,struuma leikattu.Yöhikoilu on erittäin häiritsevää ja univelkaa jää paljon.Väsymystä esiintyy.Liikun paljon,että pysyisin hyvässä kunnossa ja paino ei nousisi liian paljon.Kilpirauhasarvot nyt kohollaan,lääkitystä lisättiin,nyt menee Thyrox 25 mikrog. 4tbl aamulla.Kahden kuukauden päästä kontrolli kokeet.Minusta tuntuu että tätä sairautta ei ymmärretä,ja hyvää ohjausta ei saa.Itse olen ottanut selvää mikä ruoka sopii ja mitä vitamiineja pitäisi syödä.Minula on usein phat krampit jaloissa.Käytän vitammineja.Möllerin tupla 2 kaps,vahva seleeni 1tbl,c-vitam sinkki 1tbl.Mngnesium 375 mg 1tbl d-vitam. 20 mikrog. 1tbl.Syön monipuoisesti ja käytän paljon marjoja ja vihanneksia ja hedemiä päivittäin.Säännöllinen ruokailu auttaa jaksamaan paremmin ja paino on laskenut säännöisen ruokailun vuoksi.

      • monta-vaikuttavaa

        http://jalkeilla.blogspot.fi/2016/11/pahimmat-virheet-joita.html neuvoo suhteuttamaan liikunnan ja laihdutusyritykset kilpparin kulloiseenkin kuntoon.

        Kuulostaa hyvältä että tyroksiinia on jo 100ug ja seuranta käynnissä. Verikokeita (TPOab ja TyglAb) ja tarvittaessa toimenpiteitä vaatii Hashimoto ja kolmas huomiota vaativa on nelikko ferritiini-B12-D-folaatti. Jokaisen neljän vajaus aiheuttaa "kilpparioireita", yleisimmin ferritiini: http://www.kilpirauhasliitto.fi/images/lehdet/Kilpi_lehti1-2015.pdf


      • täysin.käsittämätöntä

        > ... huomiota vaativa on nelikko ferritiini-B12-D-folaatti.

        Sano tk-lääkärille niin hän vastaa "täh? kiina vai hepreeako puhut?"
        Jyväskylän Palokassa on kuulemma tätäkin ymmärtävä naislääkäri.
        Muista julkisella puolella en ole kuullut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe