Soodapuhallusko ?

BillKazmaier

Olisiko kellään kertoa kokemuksia lasikuituveneen pohjan soodapuhalluksesta. Tuliko hyvää jälkeä, lähtikö myös primerit, oliko sotkuista puuhaa?? Paljonko kustansi ja olisiko suosituksia pääkaupunkiseudulla puhalluksia tekevistä firmoista. Jos käsin kaapiminen unohdetaan, niin olisiko vielä muita varteenotettavia konsteja, saada vanhat myrkkymaalit ja primerit poistettua?

15

1262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parempi

      Jääpuhallus

      • suksikaakuuhun

        Miten tämä jääpuhallus on parempi? ja mitä moinen käsittely maksaa ?


    • yre

      Hyvä painepesuri ja rotosuutin

      • Piukkajäppeli

        En suosittele painepesuria. Tehoja täytyy olla paljon, jos meinaa primeritkin saada poistettua. Tästä taas seuraa se, että vettä saattaa mennä lasikuidun sisään, jos pohjassa vähänkin koloja, tai huonosti paikattuja kohtia.


    • Tuloksista on kokemusta eli 35-jalkaisen purkkarin pohjasta tuli TODELLA siisti. Poistettavana oli ainakin 15, mahdollisesti lähes 30 vuoden (ei ole täysin varmaa tietoa, onko pohjaa veneen ensimmäisen myrkkymaalauksen jälkeen vedetty ennen viime vuotta täysin puhtaaksi) myrkkymaalit. Joka tapauksessa sellainen kerros, että jo paljaalla silmällä näki pinnassa selvän korkeuseron pohjamaalin rajassa. Nyt pohja on sileä, gelcoatissa ei kohtalaisen huolellisenkaan tarkastelun jälkeen löytynyt olevan naarmuja tms.

      Muusta on paha sanoa, koska en tilannut työtä suoraan tekijältä vaan telakka oli välikätenä eli en tiedä mitään itse työsuorituksen sotkuisuudesta yms. enkä siitäkään, mikä olisi ollut hinta, jos olisin suoraan tilannut tekijän paikalle. (En edes sitä, kuka teki ja mistä asti tekijä kuljetti kalustonsa.)

    • Bossu

      Soodapuhallus ei ole kauhean tehokasta, ja siitä lentävä sooda on kemiallisesti aktiivista ja voi vaurioittaa lähellä olevia veneitä. Parempia on vesihiekkapuhallus ja lasipuhallus. Soodalla saa myrkyt pois, muttei välttämättä primereita, veneestä riippuen.

      • mutueioikea

        sooda vaurioittaa muita veneitä? Sooda liukenee veteen. Ainoa sotku on se maali, joka irtoaa pohjasta. Sooda on pesuaine, jolla on monta käyttömahdollisuutta mm. auton penkit, hajjut veneen sisältä jne. Siksi sitä voi puhaltaa, kun se häviää. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sooda


      • mutueioikea kirjoitti:

        sooda vaurioittaa muita veneitä? Sooda liukenee veteen. Ainoa sotku on se maali, joka irtoaa pohjasta. Sooda on pesuaine, jolla on monta käyttömahdollisuutta mm. auton penkit, hajjut veneen sisältä jne. Siksi sitä voi puhaltaa, kun se häviää. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sooda

        Niin, ilmeisesti suojaus oli puutteellinen, kun tuntemassani tapauksessa soodaa leijaili muutaman veneen kannelle. Näistä ainakin kaksi muutti värinsä keltaiseksi ja lopulta puhallus tuli maksamaan vakuutusyhtiöille kymmeniä tuhansia euroja.


    • Rapsutin61

      Itse puhallutin soodalla n.7 metrisen moottoriveneen pari kuukautta sitten. Pohjasta tuli puhdas eli myrkky ja primerit gelcoatia myöten puhtaaksi. Pinnasta tuli hienoisen karhea joten muuta hiontaa ennen maalausta ei tarvittu. Ympärille leviävä pöly ei vahingoittanut mitään mutta pöly sotkee tosi ison alueen. Joten suojaukseen kannattaa kiinnittää paljon huomiota ja vesiraja on hyvä rajata leveällä jesarilla. Silloin tulee siisti puhallus raja. Moottoriveneessä kannattaa suojata myös vetolaitteen kilpi jesarilla puhallusrajasta. Työ kesti aika kauan n.7h ja maksoi 790€. Silti en olisi alkanut käsin kaapimaan ja naarmuttamaan pohjaa. Eli jatkossa käytän samaa menetelmää.

      • "vesiraja on hyvä rajata leveällä jesarilla"

        En suosittelisi jesaria. Se ei välttämättä irtoa siististi. Maalarinteippiä, leveää mallia. Siitä on muuten nykyään sellaista hiukan muovisempaa versiota (kirkkaammankeltaista), joka kestää kastumistakin paremmin.


    • Soodapuhellus_tehtynä

      Teetin soodapuhalluksen ammattilaisella purjeveneen pohjaan kaksi vuotta sitten. Veneen pituus on 9 metriä ja varsinainen puhallus kesti noin 2 tuntia. Ennen puhallusta tuli tehtyä itse päivä töitä veneen paketoimiseksi ja puhalluksen jälkeen puolipäivää paketin purkamiseen.

      Mikäli tarkoitus on ottaa pelkät myrkkymaalit pois veneen pohjasta, niin siihen soodapuhallus on hyvä vaihtoehto. Puhalluksen jälkeen ei tarvitse kittailla vaan puhdistamisen jälkeen pääsee jatkamaan pohjan epoksimaalauksella. Epokseja soodapuhallus ei pohjasta pysty poistamaan vaan heti yhdestä kohdasta puhkaistuaan alkaa kaivaa syvempää reikää. Epoksien poistoon vaaditaan järeämpää menetelmää. Myöskään teräsköliä ei soodalla saa kunnolla puhallettua, vaan se vaatii samalla tekniikalla lasikuulapuhalluksen.
      Soodalla on rajoitteensa, mutta ne huomioiden myrkkymaalin poistamiseen se oli loistava vaihtoehto.

    • 10-107

      Tentin työn käsihommana. Pöly pienemmällä alueella ja jälki erinomainen.
      Voiko joku kertoa mitä jäin paitsi kun en puhalluttanut.

      • Jos kerran olet tulokseen tyytyväinen, niin ethän sinä silloin mitään menettänyt. Menetelmää valitessa kyllä kannattaisi ottaa huomioon sekin, että käsityönä tehdessä vahingon mahdollisuus on suurempi ja pitää luottaa tekijöiden osaamiseen paljon enemmän. Tuskin sitä pohjaa kukaan skraballakaan saa suoranaisesti tuhottua, mutta gelcoatiin lipsahtaneiden naarmujen korjaukselta silti välttyy soodapuhalluksella.


      • Sölnxöknaökxnasöknxö

        Järjentöntä hommaa, tuo käsin skrapaaminen, kun parempiakin menetelmiä on keksitty


    • Luvunhätkyttäjä

      Miten voi olla, että osalla soodapuhallus puhdistaa pohjan kokonaa, siis myös primerit. Ja sitten toiset sanoo, että ei lähde, kuin pintamaalit? Ilmeisesti välineissä isoja eroja ???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe