Aika Alpertti

RuuneRuune

Ajatuksenani on kirjoittaa muutama sana tuosta maailman viisaimmasta ihmisestä, Albert Einsteinistä, jokahänkin oli juutalainen ja älykkäimmäksi todettu.

Kun sain tietää valon nopeudesta, 300 000 km sekunnissa, se tuntui. käsittämättömältä. AE tuon tiedon kaivoi kirjoituspöydän vieressä ja paikkansa oitää.

Toinen huikea tieto sisältyy tietoon siitä, mikä on aineen energiasisältö.
Aineen massa kiloina kertaa tuo tuo 300 000 000m/s kerrottuna itsellään on räjähdysvoima newtoneina. Joku, jolla on paremmat vehkeet ja taidot, voi auttaa. Yritän vain havainnollistaa atomipommin voimaa.

Valon nopeudenkin ylittänyt universumin laajentuminen selittää sen, että alkuavaruuteen syntyi energiatihentymiä ja harventumia. Energiatihentymät vetivät puoleensa jakasvoivat, harventumat tietysti pienenivät.

Avaruuden taustasäteilyn lämpötilassa on havaittavissa asteen sadastuhannesosan poikkeama, mikä kielii energiatiheyden poikkeamasta. Ei inun elohopeamittarillani vaan sais tommostamitattua.

Energian epätasainenjakautuminen universumissa on mahdollistanut galaksien, tähtien ja viime kädessä myös ihmisen (Sinunkin) synnyn.

Kaikki tuo tapahtui n. 13.8 miljardia vuotta sitten ja hirmu hosumalla, alle 10s. Oli Sillä kiire!

31

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liekö neroille kaikki on lopulta yksinkertaisesti matematiikkaa? Albert Einsteinin toteamus: "Maailman ikuinen mysteeri on sen ymmärrettävyys" viittaa siihen.

      "Suhteellisuusteoriaa runoilijoille", on teoreettisen fysiikan prof. Kari Enqvistin kirjasta suomennettu rallatus, joka kansantajuisesti antaa ymmärtää teoriasta jotakin.

      Oli kerran nuori mies nimeltään Jalo,
      joka osasi matkustaa nopeammin kuin valo.
      Hän eräänä päivänä lähti, relatoivasti kuin tähti
      ja tuli takaisin päivää ennen kuin lähti.

    • Kiitos vastauksesta!

      Harvaa kiinosta vastata ja minä kun kuitenkin kirjoitan!

    • Kiitos kiitos, onhan tiede sinänsä kiinnostava aihe, joskin tuo viimeisin gravitaatioaaltojen löytö ei tavalliselle tallaajalle kerro muuta kuin Einsteinin suht.teorian saaneen viimeisen todistuskappaleensa.

      Esko Valtaojan toteamus, ettei tiede rationaalisuudessaan silti ole kaikki, tyydyttää omaakin ajatusmaailmaani.

      Yhdyn mielelläni Jungin näkemykseen, että ihminen tarvitsee niin Jumalansa, kuin, kuin käsityksensä tuonpuoleisesta. Onhan Albert Einsteinkin sanonut "mielikuvituksen olevan tärkeämpi kuin tieto"

    • Niin kuin näkyy, on aihe lähinnä ylivaikea ja vaatisi sellaista osaamista jatietämistä, jota ei meiillä palstalaisilla tyypillisestiole.

      Kun meitä kaikkia kinnostaa maailmankaikkeuden synty ja nyt ollaan hiuksenleveyden päässä tuosta totuudesta, niin vilkaista pitää!

      • sinulla-on-kopsattuna

        RuuneRuune kirjoitti
        "Niin kuin näkyy, on aihe lähinnä ylivaikea ja vaatisi sellaista osaamista ja tietämistä, jota ei meillä palstalaisilla tyypillisesti ole".?????


      • älyhoiiii

        Etkös sinä tähtitieteen ja kaikkien muidnkin aloken dosentin SS n kelpuuta kuitenkin siihen yliälykkäiden joukkoon, jota itsekkin katsot edustavasi ? Kaikki on ollut lehtien palstoilla viime päivinä, sieltä vaan kopsaat, ei vaadi älyä. Onneksi muutamalla huumori pilkahtaa.


    • Jatkan vieläkin ihan ymmärrettävälä tiedolla, jota esitti amerikkalainen tiedemies ilta-uutisissa.

      Etäisyyttä mitataan totutusti metrimitalla, mutta jos etäisyys on niin suuri, että valonkin kestää kulkea tuo väli vuosimiljardeja, on aika otettava avuksi.

      Mitataan matkaan kulunut aika ja kun tiedetään valon nopeus 300 000 km/sekunnissa, niin sinähän tuo on, ainakin 1/1000 millin tarkkuudella.

      • one-erakko

        Sinunhan piti kertoa Albertista eikä referoida hänen teoriaansa koskevaa kirjoitusta.


    • Aikakin mittakäsityksenä on pitänyt keksiä. Kuinka aikaa mitattiin ennenkuin esim. sekunnit on otettu käyttöön? Oli pelkkää arviointia auringon nousun ja laskun mukaan.

      No, en jaksa ajatella noin suuria asioita pienellä "koneellani" :) vaan teen aasinsillan siihen Alperttiin, joka aikojen alussa saattoi olla wordissa apuna.

      Kuka muistaa tikku-ukko Alpertin, joka ilmestyi ruudulle ja esitti kysymyksen:
      - Voinko auttaa? Mutta harvoin hän pystyi auttamaan. Esitti ehkä kysymyksen
      uudestaan ja sanoi: - En ymmärtänyt mitä tarkoitit, voisitko toistaa kysymyksen? Sitten Alpertti meni pitkälleen ja jos kirjoittaja aikaili niin Alpertti alkoi kuorsata. Jos kirjoittaminen pysähtyi niin Alpertti aukaisi toista
      silmäänsä tai hyppäsi ketterästi ylös kysyäkseen kirjoittajalta: - Voinko auttaa?

      Yritin etsiä Alperttia, mutta kai se on jo potkaissut tyhjää, tai lomautettu
      työn puutteen takia. Moni ikäihminen selviää koneensa kanssa ihailtavan hyvin, eikä Alperttia enää tarvita.

    • Ramoona_

      Eipä siitä ole kovinkaan pitkää tovia kulunut, kun kysyin näitten Einsteinin teorioita koskevien uutisten tiimoilta mieheltäni : mitä aika sinun mielestäsi on ? Kotvasen mietittyään hän tokaisi : aika on rahaa. Tottahan sen pitää monille olla , koska niin aina tolkutetaan ja pidetään tulenpalavaa kiirettä.

      Hetki, tovi, kotva, tiima, tuokio - nämä ovat epämääräisiä lyhyen ajan määreitä, luvataan tulla tuossa tuokiossa ja pyydetään odottamaan hetkinen. Silmäräpäys vain, niin ihminen voi siirtyä ajasta iäisyyteen. Tiimalasi on paitsi tunnin mittari, ajan eräs symboli. Yhdestoista hetki on kriittinen, pian kohtalon hetki lyö. (mitä se lyö, on lapsi joskus minulta kysynyt ja kellon lyöntiin se yhdistettiin ).

      Carpe diem, tartu hetkeen. Tämän elämänohjeen moni sisäistää vasta aikansa juostuaan ajan kanssa kilpaa, vai pakoonko ? Eihän meillä todellisuudessa ole kuin tämä ohikiitävä hetki. Muu on ollutta ja mennyttä tai tulevaa, jos Luoja suo.

      Aikakäsityksiä punnitaan luomistapahtuman yhteydessä. Raamatun mukaan Jumalalle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta yksi päivä. Samaa aikakäsitystä ja vahvaa elämänuskoa näen tässä Lauri Viidan runossa :

      Mitä ei voi silmin vajain nähdä, siitä unta nähkää.
      Aina uuden aamun eteen luojan kämmen tuutii tähkää.
      Aina sataa tulvaveteen lastut arkinrakentajain.
      Lienet kasvi, eläin taikka puu:
      kaikin soluin sydämin,
      usko, tahdo jotakin!
      niin se kerran tapahtuu.
      Tuhat kertaa tuhat vuotta mitään ei voi tehdä suotta.

      (Lauri Viidan runosta Luominen)

      Tällainen Viidan viisas runo tulee mieleen aikailun autuudesta :

      Ei pidetä kiirettä, istutaan
      Ei hätäillä, annetaan mennä;
      ei maata somemmin, ainoakaan
      satelliitti lennä.

      • leskenä-kauan

        Silmänräpäyksessä kaikki voi olla toisin, koko loppuelämä muuttua. Mieheni halvaantui työtapaturmassa jo nuorena, se vei elämältä pohjan pois koko perheeltä. Vain yksi sekunnin murto osa ja nuoresta terveestä miehestä tuli invaliidi loppuiäkseen.


      • kiireetönnä

        Kiire on ihmisten itsensä luomaa. Moni elää sitku-elämää, jota ei koskaan tule. Eläkeläisilläkin vasta tuntuukin olevan menoja, kai ihmiset pelkää että jos jää vapaata aikaa, iskee kuoleman pelko.


    • Missäaikaluuraa

      Mitäpä jos aikaa ei ole?
      Moni asia selittyisi helpommin, jos aikaa ei olisikaan.
      Ihan olemattomaksi aikaa ei Albert:ikaan määrittänyt, mutta kertoi sen olevan suhteellista.

      Siinä merkityksessä kuin nykyihminen ajan ymmärtää, se on kokonaan ihmisen keksimä käsite. On vain päätetty, että on olemassa kronologia, siis tapahtumajärjestys.

      Jos aikaa ei olisi, niin ei olisi kronologiaakaan. Mitään ei tapahtuisi, sillä tapahtuma vaatii kronologian.

      Jospa mitään ei tapahdukaan, vaan mielemme muodostaa kronologian. Mitä hullua, eihän meitä edes olisi olemassa, jos ei mitään tapahtuisi.
      Miten todistaa, että olemme olemassa?
      Voimmehan olla vain maailmankaikkeuden luoma illuusio.

      Joku voi sanoa, että näenhän peilistä, että olen olemassa ja näen muita, jotka sanovat, että olen olemassa.
      Onko sitten olemassa muitakin kuin mistä teemme havaintoja? Emme voi tehdä havaintoja kaikista, eivätkä kaikki meistä. Niin onko siis heitä olemassa? Ja olemmeko me heille olemassa?
      Miten voi yhtäaikaa olla olemassa ja ei olla olemassa? Sitenkö, että havaintomme ovat puutteellisia. Jos havaitsemme puutteellisesti, niin onko aivan varmaa, että olemme olemassa? Jos ei ole aivan varmaa, että olemme olemassa, niin ei ole myöskään aivan varmaa, että aikaa on olemassa.

      Jos aika onkin suhteellista havaisijan havaintokyvyn kautta havaitsijan olemassa olon varmuuteen.

    • Ei aikaa olla taidettu määritellä, mutta jotekin tuttu se on. Olisikohan tuotullut tutuksi seinäkelloista tai vielävrhaisemmista aurinkokelloista, joissa maahan työnnetyn kepin varjo liikkui auringon liikuessa taivaalla.

      Joku on yrittänyt määritellä aikaa aineeksi. Ei aikaa ainakaan säilytetä kansainvälisten mittojen toimistossa, Pariisissa. Siellä ei aika ainakaan muuttuisi kun lämpötila on vakio ja painekin. On kovin outoa, ettei mitään laboratoriokokeita ole vaikkapa ajan säilyvyydestä tehty. Hölmöläiset sentään koittivat kuljettaa valoa säkissä, mutta ei tuo kestänyt kuljetusta.

      Omanja naapuriekin olemassaolon voi helposti kokea. Riitatilanteessa paljastuu kiukkuinennaapuri kun nyrkki livahtaa omaan turpaan ja vastaiskussa naapuri saman.

      Lopetan asteluni tällä tieteen saralla ja asettaudun vaakasuoraan asentoon.

      Jos onnistun nukkumaan,niin aikakäsitykseni ikäänkuin katkeaa ja toivonkin, että aamulla kello osoittaa nukahtamishetkeänä. Pahasti pelkään, että kello taas hosuu etenpäin kuin ei mitäänolisitapahtunut.

    • Aikaahan voi mitata suhteessa muihin eläviin olentoihin.

      Mitä on jonkin hyttysen elämän pituus ihmisen elämän pituuteen verrattuna?
      Jos mennään vaikka päätäin tasolle niin täi elää n. kuukauden, ja jos se ei saa veriateriaa niin korkeintaan viikon.
      Muurahaiskuningatar saattaa elää useita vuosia, kun taas työmuurahaiset
      3-10 kuukautta.
      Mahtaako hyttysillä olla mitään aikatajua, ehkä heidän elämäänsä määrää ainoastaan vaisto, mitä niitten on elämänsä aikana ehdittävä tekemään.
      Ja kun tehtävä on suoritettu kuollaan pois.

      Ehkä ihmisenkin elämän pituus on johonkin muuhun suurempaan verrattuna
      kuin hyttysen elämä meidän käsityksissämme?

    • Minä aina ihmettelen fundamentalistien väitteitä maailman iästä ja luomistapahtumasta. Eipä Alperttikaan tainnut kertoa mikä oli se päivän pituus, jonka aikana luotiin kalat ja muut meren elävät, ja seuraavana päivänä jatkettiin. Miten Raamatun kertomuksissa "ajastaikaa" on mitattu? Millä kalenterilla on Paratiisin vuodet todettu?
      Huimaavaa on ajatella. millainen myllerrys Alpertin pääkopassa vallitsi, kun hän mietti teorioitaan jotka ainakin meikäläisellä livahtavat tosi korkealla yli hilseen!

      • Kuin tuulahduksen ikuisuudesta voi kokea , tajutessaan elämän alkeiden säilyneen meteoriiteissäkin avaruuden halki. Kaikkeen on kylvetty mahdollisuus elämän alkamiseen. Me käsitämme sen suotuisissa oloissa, veden ja hapen yhteydessä, ja kuitenkin on viimeaikainen tiede todennut muitakin muotoja elämän synnylle olevan!

        Silloin voi laulaa, saadessaan vastasyntyneen käsivarsilleen:
        "Helmassani kantaa, itse taivastako saan"?


      • silleen

        Raamattu on täynnä kertomuksia jotka kirjoitti ihminen omasta päästään, esim. luomiskertomus, jumalaakaan ei ollut ennenkuin ihminen mietti mietti katsellessaan tähtitaivasta ja tuli siihen tulokseen kun ei ymmärtänyt maailmankaikeuden olemusta, tämän takana on henki, pyhähenki annan sille nimeksi jumala.


      • mene-houruaan-kuulut
        silleen kirjoitti:

        Raamattu on täynnä kertomuksia jotka kirjoitti ihminen omasta päästään, esim. luomiskertomus, jumalaakaan ei ollut ennenkuin ihminen mietti mietti katsellessaan tähtitaivasta ja tuli siihen tulokseen kun ei ymmärtänyt maailmankaikeuden olemusta, tämän takana on henki, pyhähenki annan sille nimeksi jumala.

        sinne,,,,,

        --

        ÄLÄ VALEHTELE !


      • TV 1 1/5 ohjelma Luolamiehestä Avaruusmieheksi tänään , valoittaa tosi hienosti ihmisen aivojen kehitystä Afrikan hautavajoamasta lähtien tähän päivään.

        Oli mielenkiintoista kuulla aivojen kehityksen saaneen vauhtia aina ilmastomuutosten yhteydessä, kuin luonto kiireesti korjaisi kurssia tuottaakseen ensimmäisen olennon, jossa maailmankaikkeus on saanut tietoisuuden!
        Upeaa.


      • silleen
        mene-houruaan-kuulut kirjoitti:

        sinne,,,,,

        --

        ÄLÄ VALEHTELE !

        Miksi valehtilisin, jumala on juutalaisten keksimä jos olet erimieltä niin perustele.


      • tässä-on-Jumala
        silleen kirjoitti:

        Miksi valehtilisin, jumala on juutalaisten keksimä jos olet erimieltä niin perustele.

        " jumala on juutalaisten keksimä"?

        Näin taitaa olla, mutta huhuja liikkuu myös siitä, että he itse tappoivat tämän Jeesus Kristuksen, Jumalan ainoan pojan?

        Juutalaisistahan on paljon vitsejä ja yksi oli aika ovela mielestäni, mutta
        tosi inhottava.

        "kuinka monta juutalaista mahtuu autoon"? Voi hiivatti, että olen huono vitsin edes toistamaan? Siis 6 milj. Wolkkariin? Kaks eteen ja kaks taakse ja loput tuhkakuppin?


    • jjoutava

      Tuommoiset Albertit voivat olla aika yksinäisiä tuon kaikkein-viisaimmuutensa takia. Esko Valtaoja osaa selittää yksinkertaistaen niin, että vähemmän älykkäätkin ainakin kiinnostuvat tieteistä. Ymmärtäminen on kuitenkin liikaa vaadittu.

      Meitä voisikin sivistää kirjoittamalla kirjoja suurpiirteisemmin käsitellen niitä avaruusasioita, tarkoituksena suurempi lukijamäärä, eikä oppikirjaksi.
      Jonkin sellaisen luinkin, muistaakseni kirjan nimi oli jotakin, "Tähtitiedettä helppotajuisesti".

      • Sinulla on (minusta) hyviä ja oikeita käsityksiä. On paljon helpompaa tehdä jotain hyvin mutkikkaaksi ja vaikeaksi. Helpoksi ja jokaisen ymmärrettäväksi uskaltaa asiat ja esineetkin tehdä huippuälykäs, joka luottaa itseensä.


      • pahajavääräkäsitys
        RuuneRuune kirjoitti:

        Sinulla on (minusta) hyviä ja oikeita käsityksiä. On paljon helpompaa tehdä jotain hyvin mutkikkaaksi ja vaikeaksi. Helpoksi ja jokaisen ymmärrettäväksi uskaltaa asiat ja esineetkin tehdä huippuälykäs, joka luottaa itseensä.

        Mikäsinä olet kenenkään käsityksiä arvioimaan. Hyvä ja oikea käsitys, voi mitä potaskaa !!


      • lepo_vaan
        pahajavääräkäsitys kirjoitti:

        Mikäsinä olet kenenkään käsityksiä arvioimaan. Hyvä ja oikea käsitys, voi mitä potaskaa !!

        Mikäs nyt miestä/naista noin kyrsii.


    • Ihmisen nerous saattaa tosiaan tehdä ihmisen yksinäiseksi
      neroutensa kanssa.
      Joku saattaa olla tosilahjakas ja nerokas jossakin asiassa, mutta
      on kykenemätön jakamaan tietojansa toisille. Jollakin toisella
      saattaa "käytännön nerous" piillä siinä että osaa paneutua vasta-
      alkajan lähtökohtiin ja osaa opettaa sillä tavalla että toinen
      ymmärtää. Monelle nerolle/lahjakkaalle tietyt asiat ovat itsestään-
      selvyyksiä, kun taas jollekin noviisille samat asiat ovat täysin vieraita
      ja on opittava alusta lähtien.

      • Ihmistyyppejä_löytyy

        Viimeinen lauseesi MdK toi mieleeni kaukaisen ajan,

        raivopäissään huutavan matikanmaikan, joka vasta monien

        opetusvuosiensa jälkeen, (meikäläinen oli silloin jo kirjoittanut ja

        lähtenyt), sai minut tajuamaan, ettei hän kai sitten loppujen lopuksi

        aivan kilahtanut ollutkaan.

        Hän oli sanonut: "Minä en sovi opettamaan lapsia."

        Itse älypää osasi ja tajusi matematiikkaa tosi hyvin, pidin siitä puolesta

        hänessä. Pidin myöskin kauniista taulutyöskentelystä, hän osasi

        käyttää koko vihreän taulun tilan ja hän täytti sen ihailtavasti.

        Luokka ei pitänyt hänestä.


    • jjoutava

      Uutta tietoa tähtitieteellisesti vauvaikäisestä planeetasta joka kelluu avaruudessa 150 valovuoden etäisyydellä maasta. Planeetta on lentänyt omasta aurinkokunnastaan yksinään kellumaan.
      Vauva on iältään vain 10-30 milj. v.

      Sen takia olisi saatava uutta helppotajuista kirjallisuutta tieteisaiheista jotta voin päivittää tietouttaan kelpoiseksi nykyiseen aikaan ja pystyy osoittamaan tietoutensa tason olevaksi paljon yli tavallisten kansalaisten tasosta.

      • Olen joskus harkinnut Tieteen Kuvalehden tilaamista. Tuo lehti toimii ns:na tieteen popularisoijana.


      • jjoutava
        RuuneRuune kirjoitti:

        Olen joskus harkinnut Tieteen Kuvalehden tilaamista. Tuo lehti toimii ns:na tieteen popularisoijana.

        Ursa myös on tähtitieteellisin sivuineen käytössä ja tietenkin kaikkea muutakin tiedettä löytyy jos vielä keksii hyviä hakusanoja niin mielenkiintoista tietoa alkaa löytymään. Ursan tähti-tieteellinen yhdistys toimii myös Tampereella. Pitää sekin tutkia millaista meininkiä sieltä löytyy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe