Olenkohan bipo?

erilainen_sairaus

Moi!

Osaako joku arvioida, kuulostavatko oireeni bipolta? Ongelmani ei ole niinkään manian ja masennuksen välinen heilahtelu, vaan raju mielenkiintojen muutos, joihin toki liittyy paljon masennusta.

Olin juuri vuoden opiskelemassa uuteen ammattiin, mutta nyt mielenkiinto lopahti siihen kokonaan, ja lopetin opiskelun. Jopa alan kirjojen avaaminen on vastenmielistä. Ja sama on toistunut jo useamman kerran, tosin aiemmin opiskelu (aina eri aloille) on kestänut ennen romahdusta vain muutamia kuukausia. Innostun jostain uudesta, aloitan innolla sen, ja muutaman kuukauden päästä loppuu into ja vaihtuu pohjattomaan väsymykseen ja masennukseen. Ja tuota masennusta sitten "lääkitsen" alkoholilla, kun elämä on täysin tyhjää.

En siis kykene mihinkään pitkäjänteiseen toimintaan ja kaikki aloittamani ihmisuhteet, harrastukset ja opiskeluyritykset hyytyvät muutaman kuukauden päästä. Ja kun tätä on jatkunut jo yli 10 vuotta, alan olemaan aika hajalla asian kanssa.

Tämä ei ole kai ihan tavanomaista kaksisuuntaista, mutta voisiko se kuitenkin liittyä asiaan? Minulla ei ole voimakkaita manioita, ts. en yleensä tee mitään yliampuvaa. Ihmettelen vain miksi jonkin aikaa kestänyt intohimo sammuu kuin itsestään ilman mitään syytä?

Mistä kannattaisi kysellä apua tällaiseen ongelmaan?

5

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hkhkhkhk
      • erilainen_sairaus

        Olen käynyt jokunen vuosi sitten kahdenkin psykiatrin juttusilla ja ei kumpaan osannut sanoa oikein mitään. Kolmea masennuslääkettäkin kokeilin, mutta tuloksetta. En tuon perusteella oikein usko mihinkään lääketieteelliseen apuun. Olisi lähinnä kiva ymmärtää itseään paremmin. Osaltaan se vähentää syyllisyyden tunnetta, kun mieltää huonoutensa sairaudeksi. Sen kanssa on kuitenkin elettävä päivittäin.


      • erilainen_sairaus

        Epävakaan persoonallisuushäiriön piirteitä en kyllä itsessäni tunnista.


      • hkhkhkhk
        erilainen_sairaus kirjoitti:

        Epävakaan persoonallisuushäiriön piirteitä en kyllä itsessäni tunnista.

        Täällä on lueteltuna kriteerit 9 kpl, ja jos niistä 5 täyttyy, niin silloin olisi epävakaa. Voi on joitain piirteitä persoonallisuushäiriöistä, saamatta silti sitä diagnoosia. Mutta jos lähdetään liikkeelle siitä, että taustalla on kipeitä kokemuksia esim. lapsuudesta, niin ammattiapua olisi hyvä saada, vaikka harrastaisi meditaatiota tms., koska meditaation myötä mielen lukot aukeavat, ja niitä tunteita voi olla yksin liian vaikea kestää.

        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=epi00003


    • syklo

      Moi!

      Kuulostaa tavallaan tosi tutulta. Itselläni mielenkiinto räjähtää ensin käsiin asiassa kuin asiassa, josta innostun: teen ihan hullulla draivilla kaiken, kunnes yhtäkkiä kaikki tuntuu ihan merkityksettömältä. Mulla on sekä epävakaan että mielialan aaltoiluhäiriön (syklotymia, johon sunkin oireet enemmän viittaa, kyseessä on biposta lievempi muoto) diagnoosit. Mutta mulla tähän liittyy selkeä tarmokkuuden ja myös mielialan vaihtelu. Draivilla kun mennään, olen paras tyyppi ikinä ja pystyn ihan mihin vaan, painan 24/7 mitä nyt jokusen tunnin unet aina välissä. Pänttään, siivoan, kokkailen mitä kunnianhimoisimpia annoksia jne. Ja vastakohtana sitten kun draivi loppuu nukun jopa 14h/vrk, ahdistun, masennun ja ajattelen että en pysty tähän, ei tää ole mun juttuni ja lukkiudun kotiin viikoiksi.

      Suosittelisin ottamaan yhteyttä koulupsykologiin (jos vielä opiskelet). Heillä on rajalliset mahdollisuudet auttaa toki, kun opiskelijoita on hillitön määrä per yksi henkilö, mutta ainakin saisit asiaa vähän auki ja mahdollisesti tyyppi tietäisi kuntasi/kaupunkisi palveluntarjoajia neuvoa, että minne voisi olla yhteydessä.

      Muussa tapauksessa kuvaamassasi tilanteessa valitettavasti ainoa paikka taitaa olla paikallinen psykiatrian poliklinikka/mielenterveysyksikkö, jossa pääset juttelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jos kemiat kohtaa ja koet tulevasi kuulluksi, homma saattaa toimia. Jos käy huonompi mäihä, ei kannata roikkua huonossa hoitosuhteessa (ts. lyödä päätä seinään jos hoitsu ei vaan tajua).

      Kannattaa myös hakea kirjastosta aihetta käsitteleviä teoksia, niitä on nyt jo suomeksi julkaistu aika läjä ja muiden kokemuksista/ammattilaisten mielipiteistä saattaa vaikka jotain jäädä käteen miten asiat voisi tehdä paremmin tai mitä ei ainakaan halua itselleen. Mitä paremmin tunnet itsesi, sen paremmat todennäköisyydet on myös hyötyä kaikesta itsesi ulkopuolella saatavissa olevasta avusta.

      Voimia. Tää on joskus ihan yhtä helvettiä, mutta vielä piru vie porskutetaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      816
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe