Soundcheking

Florish

Minä en näistä mitään ymmärrä mutta ilmeisesti näillä vermeillä voidaan tehdä yhtä jos toista konsertin onnistumisen kannalta.

Välillä siis kurkistus Aholan maailmaan

https://www.youtube.com/watch?v=YzJp7EKWMrw

14

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jurrin_Ykä

      http://www.ams.fi/nightwish-north-american-tour-2016-osa-4/
      Suomessa on pieni, mutta sitäkin osaavampi äänimiesten ydinjoukko ja Kimmo on yksi niistä.
      Nightwishin The "Front Of House" sound system on syntynyt Aholan 10 vuoden kokemusten pohjalta. Se on lähtökohtaisesti täysin digitaalinen, ohjelmallisesti säädettävä ja muunnettava. Peruslaitteiston koko on pienentynyt murto-osaan niistä takavuosien hehtaarimiksereistä ja effektiräkki pinoista. Ahola käyttää Avidin S3 digimikseriä jossa on sisällä kaikki Pro Tools blugarit mitä bändi tarvitsee...aivan sanat on Avid ja Pro Tools.
      Kaiutin, vahvistin, prosessoripuolella käytetään Euroopassa etupäässä d&b audiotechnik järjstelmää. Se saksalaista laatua, ohjelmallisesti viritettävä ja soundiltaan bändille sopiva. Jenkeissä ei aina d&b audiotechnik syteemiä löydy eikä sitä kai raiderissa ole ehtona. Siellä käytetään mitä talosta löytyy tai mitä paikallisella yrittäjällä on - sillä mennään.
      Nightwishin kiertueella on mukana vain soittajien instrumentit ja niiden tarvitsemat oheislaitteet, mitää AC/DC tyyppistä backlineä ei bändillä ole. Kitara ja bassosoundi tehdään aluksi effekti ja simuaaltiovermeillä ja loput blugareilla pöydässä.
      Langattomat mikit ja korvamonitorointi kulkee vastaanottimineen mukana. Holopaisen kiippariosasto, rummut ja pillipiiparin kattaus on mukana, teitty - valoista en tiedä, mutta ne ovat kovemmat kun ennen, ilmeisesti ohjaustiski kulkee mukana,
      Mitää suurta ja raskasta, kuten kaiuttimet valot ja lavarakennelmat näitä ei bändi ei Euroopan ulkopuolella kuskaa.

      https://www.avid.com/US/products/S3L-X-System/overview

      https://www.avid.com/US/products/Pro-Tools-Software#overview

      http://www.dbaudio.com/en/systems/category/loudspeakers.html

      http://www.shure.com/americas/products/wireless-systems/ulxd-systems

      http://www.shure.com/americas/products/personal-monitor-systems

      http://www.kemper-amps.com/lineup

      • olenkynsiäjahabaa

        Osaatte te ammattilaiset slanginne.:) Eikö asiaa voi mitenkään kansanomaistaa tyyliin 'miten kytken stereot'? Mitä johtoja menee lavalta minnekin ja sieltä jostakin lavalle? Mistään rakettitieteestä ei voi olla kyse, kun ääntä saadaan yhä tänä nörttiaikanakin saliin.


    • Jurrin_Ykä

      Lavalla on boxi johon liitetään audio liittimin (XRL) langalliset ja langattomat mikrofonit, myös kitarat ja basso ym. Boxi muuntaa nämä analogiset singnaalit digitaaliseen muotoon ja koko sotku syötetään koaksiaali kaapelilla mikserille . https://www.avid.com/US/products/Stage-Rack
      Taustat (tausta nauhat) ajetaan kovalevyiltä suoran mikseriin. Koko show on sykronoitu SMPTE aikakoodiin. Sillä osuu "taustanauhat" oikeisiin kohtiin, rumpali ja valot pysyy tahdissa.

      Samassa boxissa on myös lähtökortit joista saadaan signaali XRL liittimistä analogisena ulos. Signaalia jaetaan monitorimikserille ja päälähtö syötetään kaiutinprosesorille riippuen vähän kaiutinjärjestelmästä. Prosesssoreilla säädetään/korjataan mittauksen pohjalta tila/kaiuttimien balanssia sähköisesti, käytäntö hieman poikkeaa eri kaiutinvalmistajilla.

      Kaiuttimet linjasäteilijä tyyppiä 3-tie kaiuttimia, näistä ripustetaan viuhkamainen pilari, L ja R sekä tarvittaessa lisä etualaan, näillä saadaan tarkka äänikuva aina salin perälle saakka. Kaiuttimien määrä riipuu tilan koosta ja muodosta.
      http://www.dbaudio.com/en/systems/category/series/detail/loudspeakers/j-series/j12-loudspeaker.html#ssch-db-systems-product-data-23

      Pääkaiuttimet hoitavat normaalin kuuloalueen, niiden tueksi lisätään subwoofwerit määrä riippuu tilan koosta ja akustiikasta. Yleensä subwooferit tuleva riviin esiintymislavan eteen alas. Ne säädetään myös sähköisesti tilan kanssa balansiin.
      http://www.dbaudio.com/en/systems/category/series/detail/loudspeakers/j-series/j-infra-subwoofer.html#ssch-db-systems-product-data-25
      Näissä aktiiviratkaisuissa tehoa on kaiutinkohtaisesti riittävästi, jotta niissä riittää yliohjausvaraa (headroom) . Kaiuttimet antava äänenpainetta /1m reilun 140 dB. 3-tie pääkaiutinyksikkö on vahvistinteholtaan noin 2000W /- jotain. Subwooferit 5000w per yksikkö.

      Linjasäteilijät = line array on pilarikaiutin, joka muodostuu useista samanlaisista kaiutinyksiköistä. Perusajatus on kaikilla valmistajilla sama, mutta merkki/mallikohtaisia eroja löytyy. Kun kaiutinpilarin ominaisuudet voidaan säätää sähköisesti niillä on parempi hallita kaikenlaiset esiintymistilat ja tilanteet.

      https://www.avid.com/US/avid-tv/Artist-Mix-and-ProTools
      Nämä Pro Tools työkalut ovat ohjelmia joilla prosessoidaan ääntä eri tarpeissa. Nämä samat Pro Tools työkalut ovat mukana myös levynteossa studiossa, joten miksaus voidaan tehdä 1:1 studio levyntekohetken asettelujen kanssa. Kun koko miksaussysteemi on digitaalinen perusasettelut on ohjelmoitu valmiiksi, se helpottaa miksaajan työtä ja takaa paremman äänenlaadun paikasta riippumatta.

      • Florish

        Kiitoos Jurrin_Ykä!! En tosiaan tajunnut muuta kuin että tekniikka menee nykyään aika pieneen pakettiin.. mutta välillä on kiva nähdä millaisia ihmisiä taustalla häärää jotta elämyksistä saadaan keikkayleisölle sellainen mitä se nykyään on. Ja nyt meen lukemaan kaikki laittamasi linkit etenkin tuo Aholan keikkablogi on tosi mielenkiintoinen!!


    • jne__

      Mainio AP ja hieno tietoisku Ykältä. Kiitti. Sitten ovat vielä nämä kitara-ja rumputeknikot. Heilläkin riittänee puuhaa. En edes jaksa muistaa, koska Emppu hankki tämän nykyisen kitaransa. Joskus 2000-luvun alkupuoliskolla taisi käyttää valkoista ESP íä. Hyvätkin välineet ovat arkoja lämmön-ja kosteuden vaihtelulle. Troy taitaapi itse huolehtia "kaluistaan" ilman teknikkoja. Mitä siis kitarateknikko oikeasti tekee vai olisko parempi kysyä, että mitä esim. Emppu enää muuta tekee kuin soittaa instrumentillaan? "Et prlk koske mun kamoihin" aikakausi on auttamattomasti siis mennyttä, ainakin tuossa bändin mittakaavassa.

    • sallinappanahka

      Puhuuko Marco omiaan mihin tahansa tilaan mikrofonin avulla virittyvistä ihmekaiuttimista? Kohdasta n. 6 min. alkaen.
      NIGHTWISH - In Studio with Genelec Monitors (OFFICIAL BEHIND THE SCENES)
      https://www.youtube.com/watch?v=1SVwlZv3CNo

    • Jurrin_Ykä

      "Puhuuko Marco omiaan mihin tahansa tilaan mikrofonin avulla virittyvistä ihmekaiuttimista?"
      Ei puhu Hietala paskaa. Monilla valmistajilla on tila-analyysin pohjalta säätyvä kaiutinsysteemi tai monitoripari. Kaiutinprosessoreita on ollut kaupan jo vuosikymmet, ne tekevät samat säädöt. Tietysti tekniikka kehittyy ja hinnat halpenee, riippuen tietysti minkä tasoinen kaiutinsetti on käytössä. 20€ kaiuttimesta kuuluu ääni, mutta siitä on pitkä matka 20 K€ studiomonitoripariin.
      Ceneleciä on pakko kunnioittaa Ilpo Martikainen on pitänyt valmistuksen Suomessa - Iisalmessa. Firma on palkannut/työllistänyt kautta aikain hyvä suunnittelijoita, siinä on osaamisen ydin.

      • sallinappanahka

        Mitä tila-analyysin pohjalta säädetään? Kotioloissa voi vaihdella kaiuttimien paikkoja ja käännellä vahvistimen volume-nappulaa. Huonetta voi akustoida, mutta se on toinen tarina.


      • Jurrin_Ykä
        sallinappanahka kirjoitti:

        Mitä tila-analyysin pohjalta säädetään? Kotioloissa voi vaihdella kaiuttimien paikkoja ja käännellä vahvistimen volume-nappulaa. Huonetta voi akustoida, mutta se on toinen tarina.

        Mittamikrofonilla ja sen perässä olevalla tekniikalla nähdään tilan käyttäytyminen ääni/mittasignaalilla. Ennen vahvistimia oleva prosessori säätää mittauksen pohjalta, eritaajuuksille; tasoja, viiveitä ja vaihetta.
        http://www.community.genelec.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=815


      • sallinappanahka
        Jurrin_Ykä kirjoitti:

        Mittamikrofonilla ja sen perässä olevalla tekniikalla nähdään tilan käyttäytyminen ääni/mittasignaalilla. Ennen vahvistimia oleva prosessori säätää mittauksen pohjalta, eritaajuuksille; tasoja, viiveitä ja vaihetta.
        http://www.community.genelec.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=815

        Valaiseva linkki ikuisuusongelmaan, mataliin ääniin. Matalimpien äänien aallonpituus on niin suuri, että ne eivät 'mahdu' huoneeseen. Kuuntelupaikkaa vaihtamalla ääni kuuluu hiljaisempana tai voimakkaampana riippuen, missä kohdassa vaihetta istutaan.
        Tätä luonnonlakia on minusta mahdotonta korjata äänen tai taajuuden muuttumatta toiseksi. Kuulijaa miellyttävämpi äänimassa on toki mahdollista saada aikaiseksi.
        ---
        Kaiuttimissa on eroja kuten edellä totesit. Kuuntelen yleensä vanhoilla B&W:n 801 studioissakin käytetyillä. Kotona on myös Genelecin 1040A-pikkupöntöt 90-luvulta. Äänimaailma on pehmeähkön tanakka, kun tunkee isot pieneen koppiin.:)


    • Jurrin_Ykä

      Alarekisteriä korjataan sub-yksikön tai kokoääniboxien sijoittelulla. Isoissa PA systeemeissä subpaset on yleensä edessä alhaalla. Koti- ja studio-olosuhteissa nostetaan bassot lattiasta, joko kaiutinrakenteella tai jalustalla...ym tietoa löytyy netistä.

      • sallinappanahka

        Yksi vaihtoehto on suunnata basso lattiaan, koska matala ääni menee joka tapauksessa rakenteisiin. Gradient on yksi esimerkki tästä.
        Konserttitiloissa on varmasti mahdotonta saada hyvää kuuluvuutta joka kohtaan. Korkeat äänet voivat heijastua sietämättöminä johonkin kohtaan salia. Sama konsertti kuulostaa täysin erilaiselta kuuntelupaikasta riippuen, vaikka kaikki yritetään ottaa huomioon.


    • sallinappanahka
    • sallinappanahka

      Kuunteletko sinäkin halpiksilla? Ostin noin vuosi sitten Silver Crestit hyllyyn jääneiden spesiaalialesta. Karmila näkyy sortuneen vastaaviin.
      Soundi on lievästi bassovoittoinen. Soundiin vaikuttavat sangan kireys ja korvan päälle tiiviisti asettuva ympäristön äänet blokkaava pehmuste. Näin harrastelijan mielestä.:) https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005513935.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4723
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4562
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      617
      4168
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3117
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2671
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2203
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2153
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      220
      2152
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1765
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1502
    Aihe