FUKUSHIMA kamalampi kuin luulimmekaan

Fukushiman ydinkatastrofista on huomenna, 11.3.2016, kulunut viisi vuotta. Paljon on asiasta keskusteltu ja tullaan vielä keskustelemaan. Eräs ihan tämän hetken uutinen antaa pienen valonpilkahduksen japanilaisten ankeaan arkeen: japanilainen tuomioistuin on antanut välipäätöksen sulkea Takahaman ydinvoimalan reaktorit 3 ja 4. http://www.reuters.com/article/us-japan-nuclear-courts-idUSKCN0WB0QH

136

1501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täman keskustelunavauksen otsikko on kunnianosoitukseni nimimerkille Videopoika, jonka samalla otsikolla olleen asiallisen avauksen ja siitä syntyneen asiallisen keskustelun valvojat poisti ilman ainuttakaan virallisiin sääntöihin perustuvaa syytä. Toivon Videopojan jatkavan raikasta kirjoitteluaan ydinvoimapalstalla.

      Tiedoksi @Suomi24
      _____
      Viesti on 1. kerran kirjoitettu 9.3.2016 14:53

      • JärjetönProjekti

        9-11 mrd euron rakennuskustannuksillaan Olkiluoto 3 on maailman kallein rakennus ja sillä tuotettu sähkö tulee pakostakin olemaan sairaan kallista, siis jos yhteiskuntaa ja veronmaksajia ei laiteta maksumiehiksi. OL3 maailman kallein rakennus ja vielä päälle alasajokustannukset sekä 100 000 vuoden loppusijoituskulut, eikä tässä ole edes huomioitu mahdollisuutta ydinturmaan terrorismin, vahingon tai luonnonkatastrofin seurauksena joka pahimmillaan saastuttaisi koko Eteläisen Suomen tuhansiksi vuosiksi kelpaamattomaksi esim. maanviljelyyn. OL3:n ydinsähköä ei koskaan näillä todellisilla kuluilla ja riskiarvioilla, puhumattakaan mahdollisesti toteutuvista riskeistä, saada kilpailukykyiseksi. Samalla hinnalla Suomeen oltaisin rakennettu nimellisteholtaan yli kymmenkertainen tuulivoimakapasiteetti ja todelliselta tuotoltaankin moninkertainen. Ilman ympäristöriskejä, veronmaksajien mukanaoloa kuluissa tai 100 000 vuoden haittoja ja huolia.


      • MaailmanKalleinSähkö

        Fukushiman ympärille on laitettu valtiovallan säteilymittarit, jotka antavat puolet pienemmät annoskoot kuin riippumattomat säteilymittarit vieressä. Maata on poistettu miljoonia litroja, ja silti annoskoot ovat suuria ja satunnaisesti maassa, rakennuksissa ym. on satoja tai tuhansia kertoja korkeampia arvoja. Asuisitko tai oleskelisitko alueella pidempään, saati söisit siellä tuotettuja elintarvikkeita, lihaa, mereneläviä ym.


      • YdinsähkönSosialisointi

        "Arevalle projekti kusi mutta TVOlle koituva kustannus on jotain muuta, luultavasti 5 mrd tienoilla. TVOn omistajat kustantavat sen, veronmaksajille ei tule laskua. Ja sähkö tulee olemaan kilpailukykyistä, koska se on vakaata perusvoimaa eikä satunnaissähköä.

        Olkiluodon korvaamiseen tuulivoimalla olisi tarvittu 2000 kpl 3 MW myllyä. Nekin olisivat korvannet keskimäärin, sähköntuotanto olisi vaihdellut useita tuhansia MW, joten korvaavaa voimaa olisi tarvittu paljon. Nykyisin tuulivoimaa on Suomessa noin 1000 MW. Niiden syöttötariffeísta aiheutui viime vuonna veronmaksajille 150 miljoonan lasku. Noista 2000 kpl 3 MW tuulimyllyistä olisi aiheutunut veronmaksajille vuosittain noin miljardin lasku syöttötariffeina ja lisälasku korvaavasta voimasta. Eli joka viides vuosi ydinvoimalaitoksen hinta. Olisi tullut tosi kalliiksi veronmaksajille".

        --

        Syöttötariffeja ei olisi tarvittu kun 3-5MW:n tuulivoimaloita oltaisiin rakennettu OL3:n sijaan miljoona euroa per megawatti hinnalla suurtuotantona tuulivoimapuistoihin ympäri Suomen. Tämän tuulivoimakapasiteetin todellinen tuottokin eli sähköteho olisi noin 1,5-2 kertainen OL3:n 1600MW:iin verrattuna, ja hei kyseessä vasta OL3:n rakennuskustannukset. OL3:n alasajokustannukset ja 100 000 vuoden loppusijoituksen kulut on otettava myös huomioon, ja riskit ydinonnettomuudesta, joka voisi saastuttaa pahimmillaan koko eteläisen Suomen tuhansiksi vuosiksi.

        Väität että Areva ottaa toiset 5 mrd euroa takkinsa, siis rakentaa Suomeen ilmaiseksi Olkiluoto 3:n. Kukaan ei tuota fuulaa usko, Suomi tuon OL3:n 9-11 mrd rakennuskustannukset tulee maksamaan kokonaisuudessaan, ja katsokaa vain niin veronmaksajien tuella. Tulee superkallista sähköä, ja alasajon 100 000 vuoden loppusijoituskulut vielä päälle, jotka maksaa arvatkaa ketkä, no Suomen veronmaksajat tietenkin.


      • PäälleViranomaiskusetus
        MaailmanKalleinSähkö kirjoitti:

        Fukushiman ympärille on laitettu valtiovallan säteilymittarit, jotka antavat puolet pienemmät annoskoot kuin riippumattomat säteilymittarit vieressä. Maata on poistettu miljoonia litroja, ja silti annoskoot ovat suuria ja satunnaisesti maassa, rakennuksissa ym. on satoja tai tuhansia kertoja korkeampia arvoja. Asuisitko tai oleskelisitko alueella pidempään, saati söisit siellä tuotettuja elintarvikkeita, lihaa, mereneläviä ym.

        Fukushiman ympärille on laitettu valtiovallan säteilymittarit, jotka antavat puolet pienemmät annoskoot kuin riippumattomat säteilymittarit vieressä. Maata on poistettu miljoonia litroja, ja silti annoskoot ovat suuria ja satunnaisesti maassa, rakennuksissa ym. on satoja tai tuhansia kertoja korkeampia arvoja. Asuisitko tai oleskelisitko alueella pidempään, saati söisit siellä tuotettuja elintarvikkeita, lihaa, mereneläviä ym?

        Lähde:
        TV1. Ulkolinja: Fukushiman katastrofi syvenee -dokumentti
        esittelyhttp://areena.yle.fi/1-2231366


      • KuinkaHalpaa

        Voisiko joku jo kertoa Fukushiman tähänastisen ydinvoiman kulut ja mitä ydinsähkö maksaa kWh näiden mukaan laskien. Samalla voisi kertoa montako MW:a nimellistehoa 3-5 MW:n tuulivoimaloita oltaisiin rakennettu samalla hinnalla ja mikä olisi niiden keskimääräinen TOTEUTUVA sähkötehotuotto, kun se on noin 1/3 nimellistehosta eli 33%??? Kumpi olisi halvempaa Fukushiman ydinsähkö vai tuulisähkö?

        Entä alasajon, 100 000 vuoden loppusijoituksen kulujen jälkeen?

        Ydinvoimalan possahtaminen voi saastuttaa koko eteläisen Suomen tuhansiksi vuosiksi (Tsernobyl ja Fukushima) ja lopettaa ruuantuotannon Suomesta lähes kokonaan. Jää veronmaksajien ja yhteiskunnan maksettavaksi, koska vakuutukset ja vastuut ovat täysin alimitoitetut. Valtio ja kansa ottaa vastuun.


        OL3:n hinnalla 20 000 - 24 000 MW tuulivoimaa
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14384624/ol3n-hinnalla-20-000---24-000-


    • Kolme entistä Fukushiman ydinvoimalan johtajaa on syytettynä siitä, etteivät ole toteuttanut tarvittavia toimenpiteitä estääkseen massiivisen tsunamin aaltojen aiheuttaman ydinonnettomuuden vuonna 2011.
      https://www.rt.com/news/333915-fukushima-nuclear-execs-indicted/

      Tuossakin ihmisen järjetön ahneus kostautui kammottavalla tavalla. Ydinvoiman käyttö on silkkaa ahneutta.
      ____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 29.2.2016 6:52

    • Fukushimaa auttamaan lähetettyjen tuhansien merimiesten epäillään sairastuneen säteilystä.

      "... useita merimiehiä ja heidän lapsiaan kärsii kilpirauhas- ja muista syövistä, leukemiasta, synnynnäisistä epämuodostumista ja erilaisista ​​sairauksista, sekä lapsettomuudesta, sen jälkeen kun he olivat altistuneet vaaralliselle määrälle säteilyä. Joillakin merimiehillä on myös diagnosoitu post-traumaattinen stressihäiriö (PTSD)"

      http://www.motherjones.com/environment/2014/08/fukushima-radiation-us-sailors-navy
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 20.8.2014 21:38

    • Fukushiman katastrofin aikana paikalla olleen toimittajan raportti http://www.abc.net.au/correspondents/content/2016/s4419359.htm

      Konekäännettynä: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.abc.net.au/correspondents/content/2016/s4419359.htm&edit-text=

      Lainauksia konekäännösavusteisesti:

      "vain 90 minuuttia maanjäristyksen jälkeen Mark Colvin kysyi ydinvoimalaitoksesta"

      "RACHEL Mealey: On aika kertoa totuus siitä, mitä tapahtui. Kun aallot iskiväti, reaktorin ytimen sulaminen alkoi. Säteilytaso kohosi hetkellisesti voimalan ympärillä. Mutta kukaan ei ollut kertotonut pääministerille kaikkea tapahtunutta siihen mennessä, kun hän puhui kansalle.

      Kesti viisi vuotta ennenkuin laitoksen johto myönsi, että olisi pitänyt toimia nopeammin. Viime viikolla Tokyo Electric Power Company, TEPCO, on myöntänyt jättäneensä huomioimatta omista käsikirjoistaan mitä on tehtävä katastrofitilanteessa. Ja muutama päivä sitten kolmea ylintä johtajaa syytettiin huolimattomuudesta."
      ______
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 10.3.2016 8:22

    • Fukushiman kalaa halutaan tuoda Suomeen. Kaloilla tiukemmat säteilyrajat kuin EUssa.

      "Japanilaisten huoli säteilystä on niin suuri, että turvarajat on painettu hyvin alas luottamuksen palauttamiseksi.

      Ennen Fukushiman ydinvoimalan onnettomuutta Japanissa myytävän kalan säteilyarvo sai olla korkeintaan 500 becquereliä (Bq) kiloa kohti. Fukushiman jälkeen hallituksen määräämä raja on ollut 100 Bq/kilo.

      Kunio Suno on asettanut yritykselleen vielä tiukemman rajan, 65 Bq/kilo. Sunon yhtiön mukaan hänen kalatorinsa kaloista ei ole tarkistusmittauksissa löytynyt yhtään kalaa, jonka radioaktiivisuus ylittäisi rajan.

      EU:ssa vastaava myytävien tuotteiden säteilytason raja on 600 Bq/kilo. Esimerkiksi suomalaisen hauen säteilytaso on keskimäärin yli EU-rajan.

      Ishinomakissa myytävä kala on siis radioaktiivisuudeltaan noin 10–100 kertaa puhtaampaa kuin suomalainen petokala."

      Hieno juttu. Sertfikaattia voi joku kaivata.

      /1/ http://yle.fi/uutiset/tsunamista_taparasti_selvinnyt_japanilaisyrittaja_haluaisin_vieda_kalaa_suomeen/8733204
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 10.3.2016 20:15

      • Logiikkaa.kiitos

        "Ishinomakissa myytävä kala on siis radioaktiivisuudeltaan noin 10–100 kertaa puhtaampaa kuin suomalainen petokala."
        Kun se kala on yhden kerran puhtaampaa, niin siinä ei ole radioaktiivisuutta ollenkaan; ei vähän vähää. Tämä on selvää pässinlihaa.
        Mites sitten kun se on kaksi kertaa puhtaampaa? Menee yli minun ymmärrykseni. Ja vielä enemmän: 10-100 kertaa puhtaampaa!
        Kertokaapa ihan suomeksi, miten tuo on mahdollista!
        Tai pitäkää turpanne kiinni, ettette todistaisi sitä mitä muut vasta epäilevät teistä.


    • Tämä on jokaisen katsottava - HS:n vuorovaikutteinen 3D-grafiikka ydinvoimalasta ja onnettomuuden vaiheista Fukushimam ydinkatastrofin 5v-päivän kunniaksi: http://dynamic.hs.fi/2016/fukushima/
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 11.3.2016 8:57

    • Greenpeace sanoo twitterissä tämän kuvan esittävän tsunamin ensi-iskua Fukushiman ydinvoimalaan 11.3.2011 15:27 https://pbs.twimg.com/media/CdPOvJqUsAA-_YZ.jpg:large

      Tunnistan kuvassa vain valtavan vesimuurin, juoksevaa vettä ja jonkun sinisen häkkyrän, ehkä kelluvan.
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 11.3.2016 15:36

    • 70% japanilaisista vastustaa ydinvoimaa. (MTV3, Seitsemän uutiset 11.3.2016).
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 11.3.2016 19:19

    • Tämä on kamalaa.

      "Suunnilleen tuhannen tsunamiuhrin ruumiit lojuvat yhä Fukushiman ydinvoimalan ympärillä, koska viranomaiset eivät uskalla mennä alueelle säteilyriskin vuoksi. "

      "Ruumiit ovat maastossa 20 kilometrin säteellä ydinvoimalasta. Ne ovat altistuneet voimakkaalle radioaktiiviselle säteilylle. Viranomaiset miettivät nyt, miten kerätä kuolonuhrit talteen.

      Poliisit ja surevat omaiset saattaisivat altistua vaaralliselle määrälle säteilyä ollessaan tekemisissä vainajien kanssa. Mainichi Daily Newsin mukaan radioaktiivisia hiukkasia saattaisi myös pöllähtää ilmoille tuhkauksen yhteydessä ja hautaaminenkin saastuttaisi ympärillä olevan maa-aineksen."
      http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000000389118.html
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 12.3.2016 18:10

    • stuxnet

      "Fukushiman ydinvoimayhtiö määrättiin maksamaan korvauksia itsemurhasta
      Ulkomaat 26.8.2014 11:08
      STT–AFP

      TOKIO. Japanilainen ydinvoimayhtiö Tepco on määrätty maksamaan korvaukset Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen liittyvästä itsemurhasta. Tapaus on ensimmäinen laatuaan ja voi johtaa uusiin vastaaviin korvausvaatimuksiin.

      Oikeus määräsi yhtiön maksamaan itsemurhan tehneen naisen omaisille 49 miljoonaa jeniä (vajaat 360 000 euroa).

      58-vuotias nainen sytytti itsensä tuleen kesällä 2011 pian sen jälkeen, kun perhe oli määrätty evakkoon säteilyn takia. Omaisten mukaan hän sairastui onnettomuuden jälkeen masennukseen."

      http://www.hs.fi/ulkomaat/a1409018776483?jako=8ba55eb57f2b4590dd2d279c60360528

      Nyt siis tiedetään, kuinka paljon Japanissa ydinturman uhriperhettä auttaa yhden perheenjäsenen itsemurha: suunnilleen vajaa 360 000 euroa. Surullista.
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 26.8.2014 14:02 keskustelussa http://keskustelu.suomi24.fi/t/12430002/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan

    • Fukushima 3 vuotta: Lapset eivät juurikaan ole leikkineet ulkona koko aikana.

      http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194882909673/artikkeli/fukushiman ydinturmasta 3 vuotta lapset eivat juurikaan ole leikkineet ulkona koko aikana.html?_ga=1.122789643.129906772.1443009454

      "Kriisillä on ollut myös vaikutuksia lähiympäristön lapsiin. Alueen lapset kärsivät stressistä ja ovat myös keskimäärin ylipainoisempia kuin muut japanilaiset lapset, kertoo paikallisten koulutusviranomaisten tekemä tutkimus. Ylipaino-ongelma johtuu osin siitä, että lapset eivät ole juuri voineet leikkiä ulkona onnettomuuden jälkeen."

      Puheet ydinvoiman puhtaudesta on taatusti kehitetty jossain syvällä uraanikaivoksen pimeimmissä loukoissa. Mikä muu sähköntuotantomuoto voi aiheuttaa sen, että lähialueen lapset eivät kolmen vuoden aikana juuri pääse ulos leikkimään?
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 23.9.2015 15:08

    • muuta.pois

      Muuta Fukusimaan kun niin ihailet sitä.

    • K.Late

      Fukushiman seurauksena Japanin ydinvoimaloiden suojaksi rakennetaan nyt valtavia tsunamivalleja. Betonivallin korkeus voi olla 22 metriä ja pituus joitakin kilometrejä. Tämä on ilmeisesti annettu ehdoksi ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistämiseksi. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Muutta samaa voisi edellyttää monien muidenkin maiden ydinvoimaloilta.

      Fuksuhiman johtopäätökset jäävät torsoiksi. Pitäisi pystyä analysoimaan se, että olisvatko voimalat ylipäätänsä selvinneet 9 magnitudin järistyksestä, vaikka tsunamia ei olisi tullutkaan. Todennäköisesti eivät. Mahdollisesti tämän planeetan kuori on niin epävakaa, että tänne ei saisi rakentaa yhtään ydinvoimalaa. Fissio ei sovi elävälle ja elämää ylläpivälle planeetalle.

      Kun USA 50-luvulla huomasi, ettei se voi viedä ydinaseteknologiaa muihin maihin, se alkoi voimakkaasti panostamaan "rauhan atomiin", jolla oli tarkoitus viedä ydinteknologiaa ja osaamista, ilman että se näyttäisi asemyynniltä. Tästä alkoi länsimaiden atomihulluus, jota vieläkään ei osata nähdä katastrofaaliseksi virheeksi.

      Kehitettiin kevytvesirekatori, jonka suunnitteluperuteisiin ei kuulunut reaktorin tuhoutumista tai sulamista. Voimala oli jo suunnitteluperusteiltaan itseräjähtävä, eikä tuolloin edes kukaan miettinyt, miten jatkossa hoidetaan syntyvät ydinjätteet. Ensimmäiset riskianalyysit salattiin, ei pelkästään suurelta yleisöltä, vaan myös ydinvoimaloiden ostajilta. Vastaperustettu IAEA julisti, että vain luonnon säteily aiheuttaa syöpää ja muita sairauksia, ihmisen aikaansaama säteily on vaaratonta.

      Tässä sitä nyt ollaan - ehkä ihmiskunnan historian vakavimman virheen edessä ja kohtaamassa vähitellen tosiasioita. Ehjä atomi oli todennäköisesti se raja, mitä ei olisi saanut ylittää.

    • Japani aloitti riisin viennin. 60-80km Fukushiman turmareaktorista villjetyä alkuperämerkittyä riisiä, jota ei saa sekoittaa muuhun riisiin, viedään 300kg erä Singaporeen.
      http://linkis.com/www.straitstimes.com/J0EhM
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 20.8.2014 20:47. Tämän Sääntömafian minulle osoittaman ja valvojien välittämän uudelleenkirjoituspyynnön havaitsin 29.8.2014 06:40.
      Tiedoksi @Suomi24 @Aller

    • Radioaktiiviset villisiat piinaavat Fukushimaa - lisääntyvät kuin kaniinit
      http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016040721379105_ul.shtml

      "Villisikojen määrä on lisääntynyt 330 prosenttia viisi vuotta sitten Japanissa tapahtuneen ydinkatastrofin jälkeen. Villisiat tuhoavat tehokkaasti paikallisten viljelysten sadot.

      Noin 13 000 villisikaa elää suljetulla alueella, joka ulottuu 20 kilometriä voimalaitoksen ympärille.

      Suojavyöhykkeen ulkopuolella asuu ihmisiä ja he viljelevät myös maata, vaikka säteilytaso on edelleen hyvin korkea.

      Villisiat lisääntyvät erityisesti suojavyöhykkeellä nopeasti, kun niitä ei ole kukaan häiritsemässä. Hylätyistä taloista on tullut niille hyviä suojia, joissa ne voivat hoitaa poikasiaan."

      Ja
      - Villisiat eivät kelpaa ravinnoksi
      - -Ammuttujen villisikojen hävittäminen vaikeaa
      - - - joukkohaudat täyttyneet
      - - - osaavia ruhon polttajia ei ole

      "Sekä eläimissä että kasveissa on havaittu Fukushiman lähellä mutaatioita. Villisioista ei mutaatioita ainakaan toistaiseksi ole löydetty.

      Radioaktiivista ainesta levisi onnettomuuden seurauksena laajoille alueille. Se aiheuttaa pahimmillaan vuosisatoja kestävän altistuksen säteilylle. "

      Jokos totuus ydinvoiman puhtaudesta alkaa valjeta kaikille lukijoille?

    • Japani valmistautuu päästämään tritiumia Fukushiman ydinvoimalasta.
      http://www.voanews.com/content/japan-prepares-for-release-of-tritium-from-fukushima-plant/3281040.html?platform=hootsuite

      Fukushiman ydinvoimalassa on viimeisen laskennan mukaan yli 1000 tynnyrillistä puhdistettua vettä, josta tritiumia ei saada pois - olisi liian kallista!

      "Jokainen altistuminen tritium säteilylle voi aiheuttaa terveysriskejä. Riski kasvaa pitkäaikaisessa altistuksessa, ja ne ovat lisännet syövän esiintymisiä," sanoi Robert Daguillard, US Environmental Protection Agencyn tiedottaja. Virasto pyrkii minimoimaan tritium pääsyä juomaveten USAn ydinvoimaloista.

      • Netstux

        Jos nyt yritetään selittää tuota asiapohjalta. Tritium on säiliöissä veden muodossa joten sitä ei saa suodattamalla pois. Rikastustekniikoiden käyttäminen ei ole käytännössä järkevää noin suurten vesimäärien kyseessä ollen Järkevintä on ilman muuta päästää vedet mereen jossa ne laimenevat veteen meressä jo olevan tritiumin joukkoon. Rikastumista ei tapahdu koska tritium on veden muodossa. Mutta tässäkin asiassa on paljon propagandaa joka haittaa järkevää päätöksentekoa.

        TMIssä oli aikoinaan vastaava ongelma ja silloin asia ratkaistiin haihduttamalla tritium ilmaan. Mereen päästäminen on ilman muuta parempi ratkaisu koska silloin ravintoketjuihin päätyvän tritiumin määrä jää paljon pienemmäksi.


      • Netstux kirjoitti:

        Jos nyt yritetään selittää tuota asiapohjalta. Tritium on säiliöissä veden muodossa joten sitä ei saa suodattamalla pois. Rikastustekniikoiden käyttäminen ei ole käytännössä järkevää noin suurten vesimäärien kyseessä ollen Järkevintä on ilman muuta päästää vedet mereen jossa ne laimenevat veteen meressä jo olevan tritiumin joukkoon. Rikastumista ei tapahdu koska tritium on veden muodossa. Mutta tässäkin asiassa on paljon propagandaa joka haittaa järkevää päätöksentekoa.

        TMIssä oli aikoinaan vastaava ongelma ja silloin asia ratkaistiin haihduttamalla tritium ilmaan. Mereen päästäminen on ilman muuta parempi ratkaisu koska silloin ravintoketjuihin päätyvän tritiumin määrä jää paljon pienemmäksi.

        Sinun asiapohjaisuus on kaikkea muuta kuin asiaa - olet valehdellut jo aivan liikaa täällä, jotta mitään, mitä sanot, kannattaisi kenenkään uskoa.


      • Netstux

        Ja sinulla ei ole itse asiaan mitään sanomista koska asiantuntemuksesi ei riitä. Pitää vaan yrittää kylvää epäluuloa minua kohtaan tuollaisilla solvausviesteillä. Mutta tuskin vakuutat muita kuin Arton ja sivupersoonasi.


      • Netstux kirjoitti:

        Ja sinulla ei ole itse asiaan mitään sanomista koska asiantuntemuksesi ei riitä. Pitää vaan yrittää kylvää epäluuloa minua kohtaan tuollaisilla solvausviesteillä. Mutta tuskin vakuutat muita kuin Arton ja sivupersoonasi.

        Haluatko että kirjoitan uudelleen sen viestin, jossa todistan sinun valehdelleen?


    • "Ydinonnettomuudet vaikuttavat pitkään pikkunisäkkäiden elämään"
      Tshernobylin ja Fukushiman ydinkatastrofien vaikutukset eläinpopulaatuioihin hyvin samanlaiset.

      "Solut rappeutuvat ja vanhenevat nopeammin

      Merkittävänä tuloksena Mappes pitää myös sitä, kuinka telomeerit lyhenevät säteilyn vaikutuksesta.
      Telomeerit ovat kromosomien päissä olevia DNA-ketjuja, joilla on monta tehtävää. Ne vaikuttavat esimerkiksi solujen uusiutumiseen, vanhenemiseen ja rappeutumiseen. Solujen sisäänrakennetut korjausmekanismit heikkenevät, kun telomeerit lyhenevät.
      - Fukushiman onnettomuudesta on kulunut suhteellisen vähän aikaa, joten kaikki pitkäaikaisseuraukset eivät vielä ehkä näy, epäilee Mappes.

      Fukushimassa säteilyn voimakkuus on hiukan alhaisempi kuin Tshernobylissä, mutta se on jakautunut tasaisemmin hyvinkin laajalle alueelle.
      - Näistä eroista huolimatta säteilyllä näyttää olevan hyvin samanlaiset vaikutukset eläinpopulaatioihin myös Fukushimassa, Mappes toteaa."
      http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ydinonnettomuudet_pikkunisakkaat-24929
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 29.8.2014 22:17

    • Bq-poronpurija

      Olikos siinä ranskalaisten tv-dokkarissa (Ulkolinja 13.4.) mitattu vähintään 100 mikrosievertin/h lukemia jossakin päin asuttua maisemaa Fukushiman lähettyvillä? Tuo 100 mikroSv/h on raja, joka STUK:n mukaan vasta alkaa edellyttää suojaustoimenpiteitä. Huolestuneet ja epäluuloiset japanilaiskoululaisten äidit mittailivat dokumentissa lastensa koulun kentällä lukemia 0,14-0,18 mikroSv/h omilla mittareillaan. Vertailun vuoksi: Helsingin lukema oli 15.4.2016 STUK:n mukaan 0,16, Loviisan 0,21 ja Kotkan 0,20 mikroSv/h. Luonnon taustasäteilyä siis kaiken aikaa.
      Kumpi muuten huolestuttaa meittiä enemmän, tuonkaltaiset dokkarit vai Helsingin 0,16 mikroSv/h? Tai Loviisan 0,21?

    • Tyynimerii

      Ja silti Japani aikoo sulkea ydinvoimalansa?. Mistähän se meinaa sitten sähkönsä ottaa? Ostaa naapurimaista ydinvoimaa? Kyllä Tyyneenmereen mahtuu vielä aktiivista ja passiivistakin paskavettä ainakin yhden ydinvoimalan verran. Paljonko neukut paukutti Jäämeren Novaja Zemljalla atomipommejaan 1960-luvun alussa ja paljonko Ranska sittemmin esim. Bikini-atollilla? Pakastekala ja tonnikala on niiiin terveellistä - ja hyvää köyhän ruokaa.

    • järkijätkä

      Japanilaisilta kiellettävä ydinvoima.

    • ukrainaa

      Ukrainassa on kv. ydinenergiajärjestö IAEA:n mukaan tällä hetkellä 15 ydinvoimalaa toiminnassa ja kaksi on suunnitteilla. Neljä antiikkisinta voimalaa on suljettu "sattuneista syistä" lopullisesti eli Tshernobyl-1,-2,-3 ja tietysti -4. Ukraina tuottaa kaikesta sähköstään ydinvoimalla 82,3 terawattituntia eli 56 %. Ukrainan koko maan sähkön tuotanto on noin 145,7 TWh ydinsähkö mukaan lukien. Suomessa sähkön kokonaistuotanto on noin 66 TWh, josta ydinvoiman osuus on noin 22 TWh eli kolmannes.

    • stasitöpsel

      Jokainen ydinvoiman kieltävä viherpipertäjä tietysti kertoo millä vihervoimalla aikoo korvata ydinvoiman. Liikuttavaa esim. luulla, että sähköauto kulkisi jotenkin muita kulkuneuvoja ystävällisemmin vihervoimalla. Onko viherpipertäjä tyhmempi otus kuin vanha kunnon töpseliblondi?? Tuntuu olevan!

    • "Videopoika kirjoitti:

      Kyllä on jaappanin voimalaitokset rakennettu riskialttiille maaperiille.
      Olisi kaikkien etu, jos japani lopettaisi kaikki voimalansa, tai ajaisi riskialtteimmat alas.
      Noita voimaloitahan on siellä merenrannoilla ties kuin monta, mitä jostain lukenut aikoinaan.
      Kuinkahan monta muuta voimalaitosta sai vesityrskystä niskaansa 2011? Varmasti moni muukin oli suuriissa ongelmiissa tsunamin aikoihin, uskoisin.
      "Ydinpuuhaajia ei kansalaisten turvallisuus paljoa kiinnosta."
      Totta joka sana. Ei mitään "vihreää valhetta", millä tätä teknologiaa yritetään puolustella puhtaaksi.

      Näytä lisää
      Jotain tietoa

      " Videopoika
      23.8.2015 20:01

      ... Kuinkahan monta muuta voimalaitosta sai vesityrskystä niskaansa 2011? Varmasti moni muukin oli suuriissa ongelmiissa tsunamin aikoihin, uskoisin."

      STUKin luentomonisteesta:
      Fukushima Daiichi & Daini, Onagawa ja Tokai (yht. 4 ydinvoimalaa/-laitosta, 11 reaktoria): maanjäristys aiheutti pikasulun. Higashidorin reaktori oli vuosihuollossa.
      Maanjäristys katkaisi ulkoisen sähkönsyötön Fukushima Daiichin, Tokain ja Higashidorin laitoksilla, jotka jäivät vaihtosähkön osalta dieseleiden varaan. Muuten ei kummempia vaurioita.

      Mannerlaattojen pystysuoran liike aiheutti kaksi tsunamiaaltoa, jotka iskivät Fukushima Daiichiin 41 ja 51 minuuttin kuluttua.
      http://mem.to/t/g/44WvSR904 Linkki /1/, "Turvallisuus ja onnettomuudet" (STUK, Jaakko Leppänen 2013)
      (Kannattaa ladata koneelle)
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 23.8.2015 21:12

    • fukushimaaa
      • Tuo PRIS-tietokannan reaktorin status 'operational' tulee ymmärtää "toimintakykyinen", ei siis välttämättä toiminnassa, käytössä. :)


      • AikaSkeidaa

        8 kk vanha "uutinen" jonka olet muistaakseni kirjoittanut aiemminkin.
        Laitetaan nyt vastapainoksi vaikkapa "tuulivoimauutisia" http://yle.fi/uutiset/villiintynyt_tuulivoimala_sulki_reposaaren_sillan_porissa/7195932


      • AikaSkeidaa kirjoitti:

        8 kk vanha "uutinen" jonka olet muistaakseni kirjoittanut aiemminkin.
        Laitetaan nyt vastapainoksi vaikkapa "tuulivoimauutisia" http://yle.fi/uutiset/villiintynyt_tuulivoimala_sulki_reposaaren_sillan_porissa/7195932

        Yrittäisit edes pysyä keskustelun aiheessa

        "AikaSkeidaa
        6.6.2016 21:17

        8 kk vanha "uutinen" jonka olet muistaakseni kirjoittanut aiemminkin.
        Laitetaan nyt vastapainoksi vaikkapa "tuulivoimauutisia" http://yle.fi/uutiset/villiintynyt_tuulivoimala_sulki_reposaaren_sillan_porissa/7195932 "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194890/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan#comment-84946823

        Voi sua pientä raasua. Pistetään sitten vielä vanha uutinen, jossa kerrotaan, keskustelun aiheen mukaisesti,
        _Fukushimasta_ ,
        _ydinvoimasta_ ,
        ja juuri tähän keskusteluun mitenkään kuulumattomattomasta tuulivoimasta, varsinkaan Reposaaren sillan) tuulivoimalasta, jota typerästi tyrkytät otsikon "FUKUSHIMA kamalampi kuin luulimmekaan" alle:

        "Japanin rannikon tuulimyllyjä oli epäilty heikoiksi mahdollisen tsunamin iskiessä, mutta viime kevään tositilanteessa turbiinit jatkoivat energian jauhamista. Edes merellä sijaitseva tuulipuisto ei pysähtynyt viisimetrisestä tsunamiaallosta. Puistojen energiantuotantoa onkin lisätty ydinturman aiheuttaman energiavajeen paikkaamiseksi."
        http://yle.fi/uutiset/japani_rakentaa_fukushimaan_kelluvan_tuulipuiston/2873305

        Ai niin... minä en kyllä muista nähneeni uutista siitä, että ensimmäinen Fukushiman ydinkatastrofista aiheutunt leukemia olisi jo diagnosoitu. Koska tämä ketju kertoo Fukushiman kamalaluuksista, uutinen voi aivan hyvin olla tässä(kin) ketjussa. Ikävää, että sinulle uutinen oli, jos ei liian kamala, niin ainakin liian vastenmielinen. Yritä oppia kestämään tosiasioita, pillastumatta.


    • Uutinen ydinkatastrofin alkupäiviltä

      "Fukushiman nelosreaktorin ydinjäte taivasalla - säteilyn määrä vaarallinen

      Japanin Fukushiman ydinvoimalasta vastaava Tepco sanoo, että ydinvoimalan nelosreaktorin käytetty ydinpolttoaine on osittain paljaana. Japanin viranomaisten mukaan säteilyn määrä on kohonnut ihmiselle vaaralliseksi. Räjähdys vaurioitti jätteen suojakuorta, jossa on kaksi aukkoa."

      "Japanin viranomaiset sanovat, että radioaktiivisen säteilyn määrä Fukushiman ydinvoimalan lähellä on noussut ihmiselle vaaralliseksi. Säteilyn lähde on nelosreaktori. Vaikka reaktori ei ole toiminnassa, sen käytettyä ydinpolttoainetta sisältäneessä rakennuksessa tapahtui vetyräjähdys. Räjähdys sytytti palon."

      Perjantain jälkeen Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut eri reaktoreissa kaikkiaan neljä räjähdystä.

      "Japanin ilmatieteenlaitoksen mukaan tuulet puhaltavat etelään, eli maan pääkaupungin Tokion suuntaan. Tokion aluehallinto on mitannut normaalia korkeampia säteilyarvoja aikaisin aamulla Suomen aikaa. Hallinnon mukaan nykyiset arvot eivät ole ihmiselle vaarallisia. Tuulet voivat kääntyä myöhemmin länteen."
      http://yle.fi/uutiset/fukushiman_nelosreaktorin_ydinjate_taivasalla_-_sateilyn_maara_vaarallinen/5325742

      Tuolloin elettiin jännittäviä hetkiä kaikkialla maailmassa. Onneksi pahin ei tapahtunut.

      • FaktaaKehiin

        Lähes 20 000 ihmisen kuolema tsunamin seurauksena oli varsin suuri onnettomuus jota ei pidä vähätellä.


    • FaktaaKehiin

      Täytyy nyt korjata nuo vihreät valheet jotka Stuxnetin linkittämään ikivanhaan viestiin sisältyvät. Nelosreaktorille virtasi vetyä kolmosreaktorille yhteiseen ilmastointipiippuun johtavien kanavien kautta, ja tuo vety räjähti reaktorihallissa tuhoten sen. Polttoainealtaalle aiheutui vahinkoa lähinnä sen kautta että sinne tippui rojua.
      Polttoainealtaan veden kuumeneminen jäähdytyksen puutteen vuoksi oli eri tapahtuma. Altaan vesi vajautui kiehumisen seurauksena niin että säteilytasot nousivat mutta tuskin niin paljon että polttoainetta paljastui. Parin epäonnistuneen yrityksen jälkeen altaaseen saatiin lisävettä Tokion palokunnan toimesta.
      Greenpeacen "asiantuntija" kuka-se-nyt-taas-olikaan povasi suorastaan apokalyptisiä tapahtumia nelosreaktorin polttoainealtaaseen liittyen. Syynä olisi ollut sirkonipalo polttoainealtaassa josta lähes kaikki vesi on kiehunut pois. Kovin lähellä sitä tilannetta ei oltu ja tuskin sirkonipalo olisi ollut edes mahdollinen kun otetaan huomioon polttoaineen minimijäähdytysaika.
      Lopullisesti nuo Greenpeacen ennustukset joutuivat naurunalaisiksi kun kaikki polttoaine poistettiin nelosreaktorin altaasta ja todettiin että siinä oli vain vähäisiä mekaanisia vaurioita.
      Mutta Stuxnet jaksaa lämmitellä vanhaa viherhuuhaata. Luottaa ihmisten lyhyeen muistiin

    • K.Late

      500 tonnia ydinpolttoainetta kateissa!

      Simplyinfolta hyvä viisvuotisraportti Fukushimasta.

      https://www.dropbox.com/s/fpyr2mlkvrmn871/SimplyInfoOrg Fukushima 5th Year Report 2016.pdf?dl=0

    • K.Late

      No toi kateissa oleva corium oli minun lisäykseni. Siitä saa sellaisen mukavan mustanhuumorin paradoksin, mitä täälläkin on esitetty: homma on hanskassa.
      Viisvuotisrapoortti on kuitenkin ihan asiaa.

    • FaktaaKehiin

      Tuolla myoniradiografialla on rajoituksensa koska se on riippuvainen taivaalta tulevista myoneista. Se ettei reaktorisydän ole paikallaan voidaan sillä aika luotettavasti todeta. Mutta suojarakennuksen pohjalla olevaan sulan polttoaineen paikallistamisessa on vaikeutensa kun sironneita myoneja ei pääse mittamaan mistä tahansa. Joten en tekisi tuosta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

    • K.Late

      http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/gc-rcf062316.php

      Uutta tietoa Fukushimasta. Iso osa päästöstä oli lasimaisina mikropartikkeleina, joiden liukeneminen veteen on hitaampaa ja näin ollen myös poistuminen kehosta (biologinen puoliintumisaika) on hitaampaa. Tämän tyypin laskeumaa löydettiim mm Tokiosta. Laskeuma voi siis tulla niskaan ilman vesisadettakin.

      Pikkuisen tietenkin ihmetyttää, että miksi tämä kerrotaan vasta nyt? Toisaalta aika vähän olisi ollut tehtävissä, vaikka se olisi tiedetty heti.

      • Ihmiskunta jatkaa seikkauluaan ydinvoiman kanssa tietämättä vieläkään siitä kaikkea tarpeellista - tai ehkä todellakin jotkut tietävät, mutta eivät kerro. Artikkelistasi /1/ konekäännös:

        "Mukaan tohtori Satoshi Utsunomiya;

        Tämä työ muuttaa joitakin oletuksia Fukushima laskeuma. Näyttää siltä, ​​että puhdistuksen yhteydessä, joka koostui pesu ja poistamisen top maaperän, oli oikea tapa toimia. Kuitenkin pitoisuus radioaktiivinen cesium mikropartikkeleita tarkoittaa, että kello erittäin paikallista ja kohdennetulla tasolla, radioaktiivinen laskeuma ehkä ollut enemmän (tai vähemmän) tiivistetty kuin odotettiin. Tämä voi tarkoittaa, että meidän ajatuksia terveysvaikutukset olisi muutettava ".

        /1/ http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/gc-rcf062316.php


    • Julkisesta vastustuksesta huolimatta Japanissa on käynnistetty toinen ydinreaktori vuoden 2011 Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen, jolloin Japanin kaikki noin 50 ydinreaktoria alasajettiin.
      https://www.theguardian.com/world/2015/oct/15/japan-restarts-second-nuclear-reactor-despite-public-opposition?CMP=share_btn_tw

      "Japan on Thursday restarted a second nuclear reactor after a shutdown triggered by the 2011 Fukushima crisis, as the government pushes to return to a cheaper energy source despite widespread public opposition"

      Mitenhän nuo 50 ydinreaktoria on onnistuneet torjumaan ilmastonmuutosta viiden vuoden aikana? Niiden pitäminen seisokkitilassa on täyttynyt vain tuottaa khk-päästöjä.

    • K.Late

      "Ihmiskunta jatkaa seikkauluaan ydinvoiman kanssa tietämättä vieläkään siitä kaikkea tarpeellista - snip... "

      Valitsisin tämän ensimmäisen. Se tietenkin ihmetyttää, että jos Tokioon saapuneesta kaukokulkeumasta lähes 90% oli näitä lasisia mikropartikkeleita, niin miksi tällaisesta ei ole raportoitu Tshernobylin yhteydessä. Luulisi, että sielläkin olisi coriumin ja betonin vuorovaikutuksessa näitä syntynyt.

      Tämähän kertoo myös sen rankan tosiasian, jota Fukushiman kohdalla on yritetty hämärtää: polttoaineella oli suora yhteys ulkomaailmaan. Ei siis ole kovinkaan paljon eroa sillä, että Tshernobylissä oli reaktori auki taivaalle.

      Uutta siis tulee koko ajan ja asiantuntijoiden vinksahtaneita väitteitä joudutaan tämän tästä korjaamaan. Yhteistä kaikelle uudelle tiedolle on kuitenkin se perusta, että ihminen on suuressa viisaudessaan onnistunut luomaan tekniikan, joka ei ole kunnolla hallinnassa.

      • "Yhteistä kaikelle uudelle tiedolle on kuitenkin se perusta, että ihminen on suuressa viisaudessaan onnistunut luomaan tekniikan, joka ei ole kunnolla hallinnassa. "

        Ihmislajin tuho ei tule olemaan ydinvoiman syytä, vaan ihmisen ahneuden syytä. Vain määrätön ahneus on esteenä uusiutuvien energioiden 100% osuudelle maapallolla. Luonto tajoaa sitä meille monisatakertaisesti nykyisen kulutuksen verran.


    • Fukushima säteilyttänyt yli 60 miljoonaa Japanilaista. Yli 70% maasta radioaktiivisesti saastunut, ...

      "Top Official: Over 60 million Japanese irradiated by Fukushima — Nuclear Expert: 50,000 sq. miles of Japan highly contaminated… Many millions need to be evacuated… Gov’t has decided to sacrifice them, it’s a serious crime — More than 70% of country contaminated by radiation . http://www.BPEarthWatch.Com "
      https://www.youtube.com/watch?v=tOh9k__3vK8
      (Julkaistu 13.4.2016)

      • FaktaaKehiin

        Melkoista skeidaa. Onpa muuten hauska kontaminaation väriasteikko kun samanlaista vihreää käytetään asteikon alapäässä (10 Bq/m^2) ja yläpäässä (100 000 Bq/m^2). Ettei vaan harhautustarkoituksessa.


    • Japanin bisnespomotkin lobbaavat uusiutuvien energioiden puolesta - pelkäävät joutumista naurunalaiseksi, jos ydinvoimaa vielä suositaan (ehkä 10% osuus sähköntuotannosta voisi jäädä ydinvoimalle).
      http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Japans-Business-Lobby-Calls-For-A-Shift-From-Nuclear-Power-To-Renewables.html

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Japans-Business-Lobby-Calls-For-A-Shift-From-Nuclear-Power-To-Renewables.html&edit-text=

    • Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Fukushiman ydinkatastrofin hyvä seuraus oli se, että Japani onnistunut alle viiden vuoden korvaamaan 56% vuoden 2010 ydinvoimatuotantoaan: 42% säästämällä energiaa ja 14% uusiutuvilla.

      Huono uutinen on se, että Japanissa joudutaan kuitenkin käynnistämään kolmas ydinreaktori, epäonninen Takahama-3. Japaninissa on nyt 35 ydinreaktoria pitkäaikaisessa toimintakatkoksessa, koska ne eivät ole tuottaneet lainkaan sähköä vuonna 2015, eikä (tähän mennessä) vuonna 2016.

      http://www.worldnuclearreport.org/Ikata-3-Restarted-Only-Three-Reactors-Operate-in-Japan.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.worldnuclearreport.org/Ikata-3-Restarted-Only-Three-Reactors-Operate-in-Japan.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&edit-text=

      • FakaaKehiin

        Miksi kirjoittelet ikivanhoja uutisia? Elokuun puolivälissä käynnistettiin Japanissa viides ydinvoimayksikkö fukuonnettomuuden jälkeen. Parinkymmenen muun käynnistys on valmisteilla.


    • 54-75

      Fukushiman onnettomuuden kamala seuraus; Fossiilisen energian osuus Japanissa on noussut 54 prosentista 75 prosenttiin.

      http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2016/09/20/tahallinen-mittakaavavirhe/

      " On traagista, että tuo tapahtuma, maanjäristys ja sitä seurannut tsunami on jäänyt historiaan Fukushima-nimisenä, sillä ydinvoimalat selvisivät katastrofista parhaiten, siinä missä muu infra sortui kuin korttitalo.

      Japanissa tehtiin heti kunnianhimoiset suunnitelmat maan energiantuotannon uudistamisesta uusiutuvan energian suuntaan. Mikä on tilanne nyt? Sama kuin Euroopassa: ydinvoiman alasajo merkitsee fossiilisen energian osuuden kasvua. Fossiilisen energian osuus Japanissa on noussut 54 prosentista 75 prosenttiin."

      • Montakohan kertaa pitää toistaa tämä: nimenomaan epäluotettavan ja vaarallisen ydinvoiman syytä on se, että se jouduttiin korvaamaan hiilivoimalla. Japanilaist olisi voineet rakentaa uusiutuvia paljon enemmän, elleivät olisi luottaneet ydinvoimaan liikaa.

        Sähköpulaa Japanissa oli sen verran, että sama ilmiö kuin Euroopassa v. 2003 toistui pienessä mittakaavassa: helleaaltouhreja, kun sähköt loppui kovan kysynnän ja pienen tarjonnan vuoksi. Euroopan tapauksesta: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14184301/ydinvoima-hengenvaarallinen-ilmastonmuutoksessa

        (Ellei linkki keskusteluun toimi, katso josko profiilisivultani http://www.suomi24.fi/profiili/stuxnet löytyisi siihen toimiva linkki)


    • 54-75

      Fukushiman onnettomuuden jälkeen Sekä Japanissa että Saksassa ydinvoimaa on korvattu fossiilisilla polttoaineilla.
      Järkevät ihmiset korvaisivat fossiiliset polttoaineet ydinvoimalla ja uusiutuvilla.

    • K.Late

      "Japanissa tehtiin heti kunnianhimoiset suunnitelmat maan energiantuotannon uudistamisesta uusiutuvan energian suuntaan. Mikä on tilanne nyt? Sama kuin Euroopassa: ydinvoiman alasajo merkitsee fossiilisen energian osuuden kasvua. Fossiilisen energian osuus Japanissa on noussut 54 prosentista 75 prosenttiin."

      Ydinfanaatiktot nauttivat tilanteesta, jossa energiakäännettä ei pystykkään tekemään yhdessä yössä. Räjähtänyttä ydinvoimalaa ei seuraavana päivänä korvata uusiutuvilla.

      Mikä olisi mielestäsi ollut Japanissa oikea ratkaisu? Jatkaa samaan tapaan kuin ennenkin, vaikka monista voimaloista löytyi puutteita ja vastuutonta suunnittelua? Oltaisiin niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?

      Se, että fossillisen osuus nousi Japanissa, on seurausta ydinvoimaan nojaamisesta, vaihtoehdottomuudesta, joka on tyyppillistä myös Euroopassa (Suomi, Belgia, Hollanti, Sveitsi, Britannia ja Ranska mm). Belgia mm ratkaisi ongelmansa toisin, se ei sulkenut romuja ydinvoimaloitaan, vaan vaarantaa niillä nyt koko väestönsä, sekä naapurimaat. Voidaakseen saavuttaa ilmastotavoitteet.

      Eurooppa tulee ihan lähiaikoina samaan tilanteeseen kuin Japani. Yksi ainoa vakava ydinvoimalaonnettomuus ja joudutaann todellakin miettimään, että millä ydinvoima korvataan. Fossiilisilla on horisontissa vielä loistava tulevaisuus.

    • 54-75

      " Fossiilisilla on horisontissa vielä loistava tulevaisuus."

      Aina vaan loistavampi, mitä enemmän ydinvoimaloita ajetaan alas. Näin osoittaa karu kokemus Saksan ja Japanin ydinvoimaloiden sulkemisten seurauksista.

      "...energiakäännettä ei pystykkään tekemään yhdessä yössä."

      eikä viidessä vuodessa, kuten Saksan ja Japanin esimerkit osoittavat.

      http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2016/09/20/tahallinen-mittakaavavirhe/

      "Japanissa tehtiin heti kunnianhimoiset suunnitelmat maan energiantuotannon uudistamisesta uusiutuvan energian suuntaan. Mikä on tilanne nyt? Sama kuin Euroopassa: ydinvoiman alasajo merkitsee fossiilisen energian osuuden kasvua. Fossiilisen energian osuus Japanissa on noussut 54 prosentista 75 prosenttiin."

    • K.Late

      "eikä viidessä vuodessa, kuten Saksan ja Japanin esimerkit osoittavat."

      Odotitko jotakin nopeampaa? Kyseessä on pysyvä muutos, joka jatkuu vuosisatojen päähän. Se on kallis ja hidas, mutta välttämätön.

      Se, että ydinvoimasta on vaikea luopua, ei johdu ydinvoiman paremmuudesta, vaan vaihtoehtoisten suunnitelmien puutteesta. Tämä tulee vielä Euroopallekkin eteen - mutta silloin en aio olla vahingoniloinen. Ydinvoima on varmin tapa jättää fossiiliset reserviin ja odottamaan huonojen politiikkojen virheistä syntynyttä tilannetta, jossa ne taas otetaan käyttöön. Fossiilisista ei yksinkertaisesti pääse eroon muuten, kuin luopumalla samalla ydinvoimasta. Ydinvoima on paras tuki fossilisille.

    • 54-75

      Hauska (!) freudilainen lipsahdus Latelta:
      "Ydinvoima on varmin tapa jättää fossiiliset reserviin ja odottamaan huonojen politiikkojen virheistä syntynyttä tilannetta, jossa ne taas otetaan käyttöön. "

      Ydinvoima todellakin on varma tapa korvata fossiilisia ja jättää reserviin odottamaan.

      ---------

      Jos joudumme odottamaan muutosta vuosisatojen päähän, voi olla, että ilmastonmuutos ehtii ensin aiheuttaen pysyvän muutoksen, joka tuhoaa ihmisen elinmahdollisuudet maapallolla.

    • K.Late

      "Hauska (!) freudilainen lipsahdus Latelta:"

      Tuo ei ollut edes latelainen lipsahdus, mutta jo et ymmärrä mitä tarkoittaa reserviin jättäminen, niin todettakaan, että se ei ole sama asia kuin lopettaminen/luopuminen/poistaminen/hylkääminen.

      Ydinvoima on nuorallatanssija, joten se tarvitsee reserviin reilun määrän fossiilista energiaa. Pitkällä aikavälillä tuo reservi korvautuu uusiutuvilla, samoin kuin itse ydinvoimakin, mutta tämä koskee vain kehittyneitä sivistysmaita - tuskin Suomea.

    • 54-75

      "Tuo ei ollut edes latelainen lipsahdus, mutta jo et ymmärrä mitä tarkoittaa reserviin jättäminen, niin todettakaan, että se ei ole sama asia kuin lopettaminen/luopuminen/poistaminen/hylkääminen."

      Late, sinähän sönkkäät kuin stuxnet. Vai etkö lukenut viestiäni? Viestissäni oleva lause; "Ydinvoima todellakin on varma tapa korvata fossiilisia ja jättää reserviin odottamaan" ei pitäisi olla kovin vaikea ymmärtää.

      Muuten, fossiilisten reserviin jättäminen ei tarkoita vain odottamista . Fossiilisten käyttö jatkukoon, ei energian tuotannossa, mutta kylläkin kemianteollisuuden raaka-aineena.

    • FaktaaKehiin

      "Ydinvoima on nuorallatanssija, joten se tarvitsee reserviin reilun määrän fossiilista energiaa."

      Missähän se Ruotsin reservi on? Sähköstä 40 % ydinvoimaa mutta ei lainkaan fossiilista, eikä juurikaan edes yhteistuotannossa. Entä Ranskan? Suomessa on vain Meriporin kivihiililauhde jota käytetään vain kovimmilla pakkasilla. Suurten kaupunkien yhteistuotannossa on fossiilista mutta niitä käytetään kaupunkien tarpeiden mukaan eikä ydinvoiman reservinä.

      Sen sijaan uusiutuva sähkö ja fossiilisähkö ovat kuin paita ja peppu. Sen näkee sokeakin esim. Saksan sähköntuotantograafista. https://www.energy-charts.de/power.htm

    • "Japanin energia -ja ilmastopolitiikan kannalta Fukushima oli todellinen täystyrmäys. Onnettomuuden jättämää tuotantovajetta on korvattu yhä enemmän fossiilisilla polttoaineilla, erityisesti kivihiilellä. Japanissa on tällä hetkellä rakenteilla yli 40 kivihiilivoimalaa. Kivihiilen lisääminen uhkaa lukita maan täysin väärään suuntaan osoittavalle päästöpolulle. Japani on ainoa G7-maa, joka lisää merkittävästi tuotantoa samalla, kun muut pyrkivät siitä eroon."
      http://aikainenkevat.blogspot.fi/2015/10/japanin-riskialtis-ilmastopolitiikka.html

      Näin voi käydä, kun maa luottaa liikaa ydinvoimaan:
      https://pbs.twimg.com/media/CuOmITIWgAEUw8U.jpg

      • FaktaaKehiin

        Miksi Japani ei sitten rakenna uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä tuotantoa? No koska osa niistä tuottaa satunnaissähköä joka on ongelmallista sähköverkon vakauden kannalta. Osaa noista kansalaiset vastustavat kiivaasti ympäristösyistä.

        Ilman ydinvoimaa Japani olisi käyttänyt paljon enemmän hiilivoimaa vuosikymmenien ajan ja maan historialliset päästöt olisivat paljon nykyistä suuremmat. Onneksi ydinvoimaa otetaan pikku hiljaa uudelleen käyttöön.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Miksi Japani ei sitten rakenna uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä tuotantoa? No koska osa niistä tuottaa satunnaissähköä joka on ongelmallista sähköverkon vakauden kannalta. Osaa noista kansalaiset vastustavat kiivaasti ympäristösyistä.

        Ilman ydinvoimaa Japani olisi käyttänyt paljon enemmän hiilivoimaa vuosikymmenien ajan ja maan historialliset päästöt olisivat paljon nykyistä suuremmat. Onneksi ydinvoimaa otetaan pikku hiljaa uudelleen käyttöön.

        Fukushiman ydinkatastrofi maksaa ja vielä tulee maksamaan japanilaisille paljon - hyvin paljon, Näitäkin maasta raavittuja puhtaan ydinvoiman tuotoksia maassa on kymmeniä miljoonia: https://dunrenard.files.wordpress.com/2014/10/001.jpg


    • K.Late

      "Miksi Japani ei sitten rakenna uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä tuotantoa?"

      Kyllä se niitä nyt rakentaakin ja rajusti. Mutta jos on laittanut luottamuksensa ydinvoimakorttiin, niin on todella vaikea yhtäkkiä saada muutettua asioita niin paljon. Ydinvoiman panttivankeus johtaa yleensä vaikeuksiin ja plan b puuttuu. Täälläkin kysytään koko ajan vaihtoehtoja ydinvoimalle ja jos joku niitä esittää, niin hänet potkitaan muille palstoille, koska tämä kuulemma on vain ydinvoimapalsta.

      Siksi olenkin alkanut kysymään teiltä ydinvoiman myötärintaliikkeen jäseniltä: millä ydinvoima korvataan? Pitkällä aikavälillä se onnistuu helposti, mutta yhtäkkiä ei panttivankeudesta vapauduta.

    • Fossiilinen

      "Miksi Japani ei sitten rakenna uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä tuotantoa?"

      "Kyllä se niitä nyt rakentaakin ja rajusti. Mutta jos on laittanut luottamuksensa ydinvoimakorttiin, niin on todella vaikea yhtäkkiä saada muutettua asioita niin paljon."

      Fukushiman onnettomuudesta on kulunut jo yli 5 vuotta. Late, epämääräisen mutinasi täydennykseksi kerro lukuina, kuinka pajon Japanissa on Fukushiman jälkeen rakennettu lisää uusiutuvaa energiantuotantoa, ja mikä uusiutuvien osuus nyt on Japanissa ?

    • FaktaaKehiin

      http://www.wsj.com/articles/japans-shift-to-renewable-energy-loses-power-1473818581
      Tuskin Late vastaa joten vastaan hänen puolestaan. Fukushiman jälkeen asetettiin kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvan energian lisäämiselle mutta ne ovat toteutuneet huonosti. Ennen Fukushimaa uusiutuvien osuus oli noin 10 % (lähinnä vesivoimaa), nyt niiden osuus on 14 %. Aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä energiaa on vajaat 5 % tuotannosta. Vuodelle 2030 asetettu uusiutuvien tavoite 22-24 % näyttää vaikealta toteuttaa. Fossiilisten osuus on noussut 75 %:iin kun niiden osuus ennen Fukushimaa oli 54 %.

      "Kyllä se niitä nyt rakentaakin ja rajusti." Late on usein väheksynyt ydinvoiman osuutta maailman energiantuotannossa (noin 4 %). Mutta nyt onkin vajaan 5 % uusiutuvien osuus Japanin energiantuotannossa vallan mahtava saavutus!

    • Fossiilinen

      Japanissa ydinvoimaloiden energiantuotanto on korvattu lisäämällä rajusti maakaasun tuontia ja käyttöä.

      Japanin kokonaisenergiatuotannossa fossiilisten (öljy, hiili, maakaasu) osuus on yli 90% ja vastaavasti uusiutuvien osuus alle 10% (pääosin vesivoimaa).

      Japanin ydinvoimalat takaisin tuotantoon, jotta fossiilisten käyttö ja kasvihuonekaasupäästöt saadaan siellä(kin) laskuun.

    • K.Late

      "Late on usein väheksynyt ydinvoiman osuutta maailman energiantuotannossa (noin 4 %). Mutta nyt onkin vajaan 5 % uusiutuvien osuus Japanin energiantuotannossa vallan mahtava saavutus!"

      Oliko tämä se vastaus, jonka vastasit puolestani? Missä minä sanoin sitä mahtavaksi suoritukseksi? Miksi syötät sanoja suuhuni?

      Ydinvoiman osuus ei taida muuten olla edes 3% maailman energiatuotannosta. Siis tämän päivän luvuilla. Parhaimillaan se voidaan nostaa ehkä sinne viiteen prosentiin(ehkä 20% sähkön tuotannosta, mutta siihen menee vielä aikaa, ennenkuin edes ikääntyneet voimalat voidaan korvata uusilla.

      • FaktaaKehiin

        "According to a report released this week by Mycle Schneider Consulting—a Paris-based independent consultant—nuclear power’s share of global commercial primary energy production declined to only 4.4%, a level not seen since 1984."

        Ydinvoiman suhteellinen osuus on toki vähentynyt mutta on silti yli 4 % maailman primäärienergiantuotannosta. Laten lukemat ovat taaskin hevosmiesten tietotoimistosta.


    • Fossiilinen

      K. Late "Kyllä se niitä nyt rakentaakin ja rajusti"

      FaktaaKehiin "Ennen Fukushimaa uusiutuvien osuus oli noin 10 % (lähinnä vesivoimaa), nyt niiden osuus on 14 %. Aurinko-, tuuli-, aalto- ja geotermistä energiaa on vajaat 5 % tuotannosta. !"

      Rajuus on epämääräinen käsite, riippuuu sanojasta. Itse en väittäisi kuten K.late: "Kyllä se niitä nyt rakentaakin ja rajusti."

      huomautus: vuodesta 2011 Japanissa on lisätty merkittävästi aurinkoenegian käyttöä, mutta ei muuta uusiutuvaa energin käyttöä.

    • K.Late

      "Japanin kokonaisenergiatuotannossa fossiilisten (öljy, hiili, maakaasu) osuus on yli 90% ja vastaavasti uusiutuvien osuus alle 10% (pääosin vesivoimaa)."

      Sähkön osuus kokonaisenergiasta on noin 20%. Eli ei taida ihan pitää paikkaansa sinun väittämäsi?

    • rkop

      Tueeko boita maanjäristy ksi viiden vuiden väein!? Ja seuraava voii olla Alaskassa ja mahdolliisesti jälleen joku ttsunami!

    • Tokyo Electric Powerin tuhoutuneen Fukushima Daiichi ydinvoimalan puhdistuskustannukset saattaa nousta useita miljardeja dollareita vuodessa (nyt $766 miljoonaa).

      Reaktoreiden puhdistuksen odotetaan kestävän 40 vuotta.

      Kahta reaktoria lukuunottamatta kaikki Japanin 42 ydinreaktoria on nyt alasajettu

      http://www.reuters.com/article/us-tepco-fukushima-idUSKCN12P1JR

    • K.Late

      Alunperin koko katastrofin kustannusten arvioitiin olevan noin 160 miljardia dollaria. Veikkaisin että nyt puhutaan ainakin tuplasti suuremmasta luvusta. Rahallinen tappio on sitä luokkaa, että ydinvoimaa ei kokonaisuutena enää saa kannattavaksi Japanissa. Ydinkatastostrofi ottaa valtiontukiaisia yhtenä pävänä saman verran, kun uusiutavat ottaisivat 30 vuodessa ja sen päälle vielä koko ydinsektorin tuotannonmenetys, josta Japanissa kasvaa tähtitieteellinen summa.

      Jokin aika sitten täällä oli riskiarvio siitä, miten jonkin eurooppalaisen valtion kassa kestäisi vakavan ydinonnettomuuden. Siinä arvioitiin mm, että Ranskan kaltainen valtio voisi pahimmassa tilanteessa mennä maksukyvyttömyyteen yhdestä ainoasta ydinvoimaonnettomuudesta. En löytänyt tuota artikkelia nyt tähän hätään.

      Mutta, hei, tässä on kyse vain rahasta. En minä rahan vuoksi ole ydinskeptikko, koska rahalla ei tulla koskaan korvaamaan niitä valtavia kansanterveydellisiä haittoja, joita ydinvoimaonnettomuus aiheuttaa.


    • K.Late

      Joo, siellä on kalliit suojavarusteet, muvitetusta paperikuidusta tehty säteilysuojapuku ja kangaslappu hengitysuojaimena. Yakutsan palkkaamat työttömät saavat tuosta hyvän liksan, vielä paremman jos allekirjoittavat työnantajan vastuuvapauden.

      Onneksi terveysvaikutuksia ei tarvitse korvata, koska ne johtuvat psykosomaattisista oireiluista, vai miten se sana meni, Faktamies?

      • FaktaaKehiin

        Ei tarvitse korvata. Sen ovat todenneet Suomen tuulivoimaevakot.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Ei tarvitse korvata. Sen ovat todenneet Suomen tuulivoimaevakot.

        Sinulla sitten jopa pelleydinfaktat taas kerran loppui.


    • K.Late

      "Pelkät Fukushiman ydinkatastrofin siivouskulut kolme kertaa Suomen budjetti. "

      Joo, toivotaan ettei kopsahda kohdalle meille. Suomi ajautuisi maksukyvyttömyytteen.

    • Kopinaa

      jep ja toivotaan myös, että Energiakäänne ei kopsahda meille kohdalle. Suomi ajautuisi maksukyvyttömyytteen.

      http://www.talouselama.fi/lehti/saksan-jarkyttavan-kalliin-energiakaanteen-loppuhinta-on-viela-kalliimpi-paastot-eivat-vahene-odotetusti-6060150

      "Energiewenden hinta alkaa olla käsittämätön. Uusien voimaloiden ja sähköverkkojärjestelmän rakentaminen maksaa saksalaisille noin 50 000 euroa joka minuutti. Se tarkoittaa 25 miljardia euroa vuodessa, mikä vastaa lähes puolta Suomen valtion ensi vuoden budjetista.

      Hintaakin suurempi ongelma on, että Saksan kasvihuonekaasupäästöt eivät ole kuuteen vuoteen vähentyneet. Kallis panostus ei ole tuottanut tavoiteltuja tuloksia.

      • NoinhanSeOn

        Noin on. LUT on laskenut että siirtyminen 100 % uusiutuvaan energiaan Suomessa maksaisi 175 mrd euroa. Ja luultavasti alakanttiin sillä siinä on oletettu aurinko- ja tuulivoiman halpenevan murto-osaan nykyisestä ja myös energian varastoinnin kustannukset on laskettu alakanttiin.


      • NoinhanSeOn kirjoitti:

        Noin on. LUT on laskenut että siirtyminen 100 % uusiutuvaan energiaan Suomessa maksaisi 175 mrd euroa. Ja luultavasti alakanttiin sillä siinä on oletettu aurinko- ja tuulivoiman halpenevan murto-osaan nykyisestä ja myös energian varastoinnin kustannukset on laskettu alakanttiin.

        Ai porukka on jo valmistautunut Fukushima-tyyppiseen katastroofiin Suomessa, ja vaikka Saksan energiakäänteen yksi päämäärä on irrottautua sellaisen mahdollisuudesta Saksassa, niin teidän ÄO:lla sekin aihe kuuluu keskusteluun Fukushimasta - jonka Sääntömafia jo yhden kerran on poistattanut valvojilla! Sekö se nyt harmittaakin??

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller

        Viite:

        "NoinhanSeOn
        15.12.2016 8:58

        Noin on. LUT on laskenut että siirtyminen 100 % uusiutuvaan energiaan Suomessa maksaisi 175 mrd euroa. Ja luultavasti alakanttiin sillä siinä on oletettu aurinko- ja tuulivoiman halpenevan murto-osaan nykyisestä ja myös energian varastoinnin kustannukset on laskettu alakanttiin. "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194890/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan#comment-87833366


      • Fukushima on paljon kamalampi kuin luulette:
        https://thefukushimaradiationtreereports.wordpress.com/mutations-pics-and-vids/

        Viite1:
        "Kopinaa
        8.12.2016 23:54

        jep ja toivotaan myös, että Energiakäänne ei kopsahda meille kohdalle. Suomi ajautuisi maksukyvyttömyytteen.
        ..."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194890/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan#comment-87734521


        Viite2:
        "NoinhanSeOn
        15.12.2016 8:58

        Noin on. LUT on laskenut että siirtyminen 100 % uusiutuvaan energiaan Suomessa ..."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194890/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan#comment-87833366

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller


    • eipäollutkaan
    • Fukushima 2:n vauriot ovat luultua suuremmat

      Stuk ei usko hyötöreaktion käynnistymiseen sulaneessa ytimessä

      https://summa.talentum.fi/article/tt/10-2017/fukushima-2-n-vauriot-ovat-luultua-suuremmat/368737

      "Hyötöreaktiossa energiaa tuottavaa hajoamiskelpoista eli fissiiliä materiaalia syntyy reaktorin sisällä erilaisten reaktioketjujen tuloksena. Toimiva hyötö-reaktori tarvitsee ”fertiiliä” ainetta, joka muuttuu fissiiliksi neutronikaappauksen myötä.

      Periaatteessa näin olisi voinut tapahtua myös Fukushimassa. Sulaneessa ytimessä on paljon U235:a, jonka hajoamisesssa syntyvä neutronivuo voisi käynnistää uutta fissiiliä materiaalia tuottavia reaktioketjuja. "

      Videopoika oli oikeassa: FUKUSHIMA on kamalampi kuin luulimmekaan

      • NoinOn

        Ei sun kannattaisi kirjoitella asiasta mistä et ymmärrä mitään. Ja tuo Talentumin juttukin on aika skeidaa.


    • K.Late

      "Hyötöreaktiossa energiaa tuottavaa hajoamiskelpoista eli fissiiliä materiaalia syntyy reaktorin sisällä erilaisten reaktioketjujen tuloksena."

      No sitä fissiliä materialia on sen verran käytetyssä polttoaineessa, että se ilman neutronikkaappauksiakin voisi jatkaa huonolla tuurilla jonkinlaista reaktiota. Hidastimena voi toimia vesi tai kallioperäiset materiaalit, sopiva geomeria voisi syntyä vaikka isotooppien painoeroista. Jos reaktiossa olisi paljon nopeita neutroneita, plutonium 239 syntymisen todennäköisyys kyllä kasvasi, eli uutta fissiiliä polttoainetta syntyisi lisää.

      Tuskinpa tuosta merkittävää ketjureaktiota enää tulee. Ketjureaktio pitäisi periaatteessa olla helposti havaittavissa, koska se tuottaisi neutroneita ja lyhytikäisiä puoliintumistuotteita. Se on eri asia, mitä Tepco suostuu meille kertomaan, koska sen aikaisemminkin todettu salaavan ja pimittävän asioita.

    • 1826

      Heh, mistä teitä einsteineja oikein sikiää?

      Päivän huumoripläjäys:

      "No sitä fissiliä materialia on sen verran käytetyssä polttoaineessa, että se ilman neutronikkaappauksiakin voisi jatkaa huonolla tuurilla jonkinlaista reaktiota. Hidastimena voi toimia vesi tai kallioperäiset materiaalit, sopiva geomeria voisi syntyä vaikka isotooppien painoeroista. Jos reaktiossa olisi paljon nopeita neutroneita, plutonium 239 syntymisen todennäköisyys kyllä kasvasi, eli uutta fissiiliä polttoainetta syntyisi lisää."

    • K.Late

      "Päivän huumoripläjäys:"

      Ei ollut tarkoitus kommnetoida huumorilla. Tuosta on olemassa jopa tutkimuksia, joissa arvioidaan todennököisyyksiä uudelleenkriittisyyteen kalliopoteroon sulaneen coriumin osalta.

      Mutta kun nyt tunnut itse tietävän paremmin, niin kerroppa perustelusi, siis muulla tasolla, kuin tuolla alakoululaisen argumentoinnilla.

    • K.Late

      Laitoin tänne joskus Los Alamos-artikkelin, jossa pohdittiin Tsernobylin uudelleenkriittisyyttä. 1990 oli havaittu tulvien yhteydessä Tsernobylin tuhoutuneen reaktorin neutronivuon vahva voimistuminen, jonka johdosta sinne laitettiin neutroneita abroboivaa ainetta. Ohessa viittaus tähän dokumenttiin.

      https://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc668744/m1/4/

    • Villisiat vallanneet Fukushiman: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005120533.html

      "Säteilyn saastuttamilla alueilla eläneistä villisioista on mitattu vaihtelevia määriä radioaktiivista säteilyä.

      Säteilyä on kuitenkin vähemmän kuin eurooppalaisissa villisioissa Tšernobylin vuoden 1986 katastrofin jäljiltä, todetaan vuonna 2015 julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Sen mukaan Etelä-Saksan villisikakannoista oli aivan viime vuosina mitattu enemmän cesium 137:n aiheuttamaa säteilyä kuin yhdestäkään Fukushiman villisiasta"
      ( Mainittu tutkimus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4779459/ )

      Sivulla kerrotaan myös saastuneelle alueelle kulkeutuneiden villisikojen metsästyksestä - ydinvoiman uhreja nekin.

    • Kalastajat raivoissaan ydinvoimayhtiön päätöksestä laskea radioaktiivisia ainneita mereen
      http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/14/fishermen-express-fury-fukushima-plant-set-release-radioactive/

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?sl=en&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/14/fishermen-express-fury-fukushima-plant-set-release-radioactive/&edit-text=

      "Paikalliset asukkaat ja ympäristöjärjestöt ovat tuominnut suunnitelman radioaktiivisen tritiumin vapauttamisesta raunioituneesta Fukushiman ydinvoimalaitoksesta Tyynenmeren alueelle."

      Ja ydinvoiman väitetään olevan puhdasta! Sehän on jo saastuttanut koko Japanin maaperän.

      • NoinhanSeOn

        Tuo pitää paikkansa, että tritium on käytännössä vaaratonta. Se on veden muodossa eikä voi siten rikastua kasveihin taia eliöihin ja laimenee tehokkaasti. Tritiumin annosmuunnoskerroin (säteilyannos/ravinnon mukana saatu aktiivisuus) on pieni, noin tuhanneosa cesiumin vastaavasta.

        Sama kiista oli Harrisburgissa, kun puhdistustöissä kertynyt tritium suunniteltiin laskettavan jokeen. Lopulta tritium haihdutettiin ilmaan, mikä oli säteilysuojelullisesti huonompi ratkaisu.


    • K.Late

      "Tritiumin annosmuunnoskerroin (säteilyannos/ravinnon mukana saatu aktiivisuus) on pieni, noin tuhanneosa cesiumin vastaavasta."

      Heikoin ei välttämättä ole aina vaarattomin. Tritium pääsee vesimuodossaan lähelle DNA:ta, tai jopa sen osaksi. DNA:n kannalta säteily, joka pirstaloi sen rakenteen, ei olekkaan se vaarallisin muoto, koska se johtaa solukuolemaan. Sen sijaan säteily, joka muuttaa solun genomia vain vähän, voi olla vielä paljon haitallisempaa.

      Tritiumin sanotaan olevan vaaraton aine - ehkä vain siksi, ettei sen päästöjä voida mitenkään estää ja päästöt tyypillisesti kasvavat voimalan iän myötä. Kanadassa muistaakseni sallittu raja on 7000Bq/litra, kun taas Yhdysvalloissa sallittu raja on kymmenesosa siitä, 700Bq/litra. Tämä johtuu kanadalaisesta ydintekniikasta, siellä on jouduttu sallimaan suuremmat rajat. Suurten järvien alueella, jossa valtioden raja kulkee keskellä järveä, rajan on siis "veteen piiretty viiva", jota bekkerellit eivät saa ylittää.

      Kannattaa muistaa, että ns sallitut päästöt ja niiden rajat ovat syntyneet teollisesta kompromisissista, jonka tarkoituksena on hyväksyä ydinteknologia biologiseen järjestelmään ja sallia sille tietty "licence to kil".

      • NoinhanSeOn

        Kannattaa muistaa, että valtaosa maapallon tritiumista on syntynyt ydinasekokeista, kaikkiaan 200 000 PBq vapautui ilmakehään. Vaikka tritiumin puoliintumisaika on kymmenisen vuotta, on ydinasekokeista peräisin oleva tritium yhä vallitseva, monta kertaa suurempi kuin luonnollisista prosesseista syntyvän tritiumin määrä. Ja näihin verrattuna ydinvoimalaitoksista peräisin olevan tritiumin määrä on todella mitätöntä, kymmenien Bq luokassa. Niin että eiköhän Stuxnetillä ja Latella ole taas perspektiivi hukassa.

        Mitä tulee tritiumin juomavesirajoihin, WHO on asettanut rajan 10 000 Bq/l, joka on siis Kanadan rajaa korkeampi. Ja Australiassa raja on vielä WHO:takin korkeampi, kas kummaa, kun siellä ei ole edes ydinvoimalaitoksia.


      • NoinhanSeOn

    • Lillukankukka

      Pälätyksen asemesta olisi hyödyllisempää saada todellista tietoa siitä, kuinka suuren osan vuotuisesta säteilyannoksesta ihmisen keskimäärin saa tritiumista ? Veikkaan , että määrä on olematon verrattuna esim. luonnon kalsiumista saatavaan säteilyannokseen, puhumattakaan radonin aiheuttamasta säteilyannoksesta.

      Höpinä tritiumista on lillukanvarsien pöyhimistä.

    • Lillukankukka

      höh, siis tietysti luonnon kaliumista(K40) saatava säteilyannos .....

    • Fukushima reaktoria tutkitaan taas robottikameralla.

      "Robottikamera havaitsi mustaa ainetta, joka roikkui hylyssä jääpuikon lailla. Aine löytyi reaktorin paineastian läheltä, missä polttoainesauvat sijaitsevat. Uutistoimisto Reuters perustaa uutisensa nimettömiin lähteisiin."

      Musta aine saattaa olla sulaneet polttoainesauvat

      "Yhtiö teki vastaavanlaisen mahdollisen ydinpolttoainelöydön kakkosreaktorista tammikuussa"
      .

    • K.Late

      "Musta aine saattaa olla sulaneet polttoainesauvat"

      Eipä ole kovinkaan uskottavaa, että sulanut polttoaine muodostaisi "jääpuikkoja". No ehkä jonkinlainen puikkoutuminen on mahdollista, mutta enin osa on varamaan laavamaisena klönttinä jossakin kuivatilan betonissa tai sen alapuolella. Kun jutussa epäillään, että havainto voisi auttaa polttoaineen poistamista reaktorista, niin se tuntui pikkuisen utopistiselta. Mutta ehkä sekin onnistuu joskus, tuhannen tai kahden tuhannen vuoden päästä.

      • En minäkään osaa muuta kuin ihmetellä. Uutisessa viitattiin kuitenkin aiempaan tapaukseen reaktorissa 2 tammikuussa, Ei taida löytyä tästä ketjussa, tän vuoden alussa oli parin kuukauden tauko uusissa viesteissä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      378
      3744
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      209
      1843
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1394
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1275
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      165
      933
    6. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      883
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      57
      880
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      860
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      50
      844
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      839
    Aihe