Jouduin tilaamaan puuvajan ulkomailta.

Ikäväämuttatotta

Höyläfirmoilla on katteet kohdillaan.

Tarvitsen mökille puuliiterin, tutkin kotimaisten valmistajien tarjontaa sekä kevythöylähirren hintoja. Hurjat on katteet pojilla täytyy myöntää. Koppero joka materiaalikustannukset on noin muutama sata euroa ja työt päälle niin sen myyntihinta rautakaupan pihalla reilusti yli 2000 euroa.

Pyrin ostamaan aina kotimaista mutta nyt meni yli. Hankin naapurista vajan joka tuotiin samaan hintaa pihaan. Hinta 650:-

25

6059

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dddd3

      Suomi verottaa itsensä kuralle.

    • mekkk

      Osta materiaalit itse mertitavarana ja teet sen puuliiterin itse niin tulee halvaksi.

    • Kesämökille

      Sama tarve mutta minuakin hinnat hirvittäneet. Mistä ostit?

    • siitäsittenrikastumaan

      Todennäköisesti yhtä hurjat katteet kuin maanviljelijöillä. Verot ja muut maksut palkkojen lisäksi, niin paljonkohan jää 2000 € mökistä käteen?

    • tosi_typerä_tyyppi

      huoh, ap olet idiootti, ei voi muuta sanoa.

    • Valitettavaa

      Sanotaan että Suomi elää puusta. Se juna taisi mennä.
      Tilasin laiturin rajojen ulkopuolelta koska kotimaiset hinnat oli tähtitieteellisiä.

      • Jussi_Latva-laho

        Puupäät elää Suomessa. Pää on lahonnut.


    • xswedsa

      Jos Suomessa tavara maksaa 2000 euroa, veroja hinnasta on 1400 euroa, ei ihme että on työttömiä.

    • kalkulaattori_kehiin

      huokaus täältäkin.
      Pahoittelen jos alla olevassa laskelmassa on virheitä, en ole laskenta-enkä rakennusalan ammattilainen :), mutta uskallan siitä huolimatta lähteä purkamaan liiterin hintaa auki.

      Jos suomalainen puuliiteri maksaa kaupassa 2000€,
      sen hinnassa on suoraan päällä 480€ arvonlisäveroa valtiolle, eli veroton hinta on 1520€.

      Rahti: suomalainen autoilija joutuu maksamaan kaikenmaailman auto/polttoaineveroja jotka ovat suurempia kuin itse tuote, käyttämään ajopiirturia, pitämään tuntikausien taukoja vaikkei väsytä just silloin kun piirturi määrää, tekemään sitä tätä ja tuota sen eteen, että voi rahtia kuljettaa.
      Oletan, en tiedä, mutta oletan, että noin 6m2 neliön puuliiterin rahti kokonaisena, jos se siirretään ensin sinne rautakauppaan ja siitä apn pihaan, sanotaan nyt vaikka yhteensä 200km. Rahti maksaa about 300€ koska liiteriä ei siirretä ihan pienellä kuorma-autolla.

      Eli nyt se liiteri on enää 1200€ arvoinen.

      Rautakauppias haluaa liiteristä myyntikatetta noin 15-17%
      mutta ei se konsernin rautakauppa pienemmillä katteilla pyöri kun on ylläpidettävänä jumalattomat kiinteistöt ja elätettävänä isoja herroja ja päälliköitä.
      joten hinta on enää 1000€.

      Liiterin tekijä on laittanut liiteriin jokusen juoksumetrin kevythirttä, huopaa, nauloja, ovet, ikkunan = sanotaan että materiaalin osuus suomalaisesta puusta tehtynä, kunnon tarvikkella jne jne on 500€.

      Jäljelle jää toiset 500€.
      Tästä jäljelle jäävästä osuudessa pitää olla päällimmäisenä liiterin valmistajan kate, jolla hän maksaa työvälineet, puhelin, auto, toimitila, kirjanpito, vessapaperi yms. juoksevat kulut yrityksen tuloveron 20% verottajalle, jos voittoa sattuu jäämään.

      Sanotaan että se valmistajan kate on lähes sama kuin kaupan 15% = 75€ per liiteri.

      kuluja on muitakin, mutta sanotaan että karkeasti ottaen, työn osuudeksi jää 425€.
      Siitä vähennetään suoraan päältä pois sotut tai eläkemaksut jotka ovat 25%.
      Rahaa on jäljellä enää 319€.
      No, tästä napsaistaan pois tulovero 25%, jää 239€.

      Mutta pitäähän se liiteri tehdäkin. Oletaan, että sen pystyttämiseen valmiista kevythirsistä kestää 2 työpäivää, jos sitä ei tehtaan liukuhihnalla tehdä = 16h. Käteen tekijälle jää 120€ nettona per liiteri.
      Vuodessa on noin 1500-1700 työtuntia, joten jos saat 100 kpl liitereitä myytyä vuodessa, tienaat 12.000 nettona.
      Eipä kuulosta suomalaisen puuliiterin teko kovinkaan tuottoisalta businekselta.

      Teepä sama laskenta siitä virolaisesta 650€ vajasta.
      Laske vaikka Viron kustannuksilla, niin ei voi pitää paikkaansa tuo hinta.
      Mieleen tulee ainoastaan ajatus, että sinun virolainen vajasi on varastettu tai sitten se on neliön kokoinen koirankoppi.

      • elämäonkovaa

        300 on vielä edullinen rahtimaksu.


      • asssssssssssss

        Unohditko tukkukaupan katteeen? Se voi olla vielä enemmän kuin rautakaupan. Tavara voi tulla suoraan maahantuojalta mutta tukkukauppa eli esim. KESKO vetää oman osuutensa välistä. Ennen puhuttiin kauttakulkulaakutuksesta.


    • kotimaistaeivirolaista

      Tuo laskelma teollisen tuotannon ja kaupan kustannuksista ei mene lähellekään noin, esim. myyntihinnaltaan 2000 euron kauppahinnan sisältämä alvin määrä on laskettu väärin, oikea alvin määrä on 387,10 euroa.
      Rahdin maksaa erikseen yleensä ostaja, ei kauppias tai "liiterin" tekijä. Rahti pitää aina maksaa, vaikka olisi kotimainen tai esim. virosta tai kiinasta ostettu tuote. Joskus rahti sisällytetään tuotteen hintaan, esim. elintarvikkeissa. Eihän tavaraa kukaan missään ilmaiseksi siirtele. Rahdin määrä on riippuvainen kuljetusmatkasta ja tonni- tai kuutiomäärästä. Hirsilatoja kuskataan yleensä paketoituina nippuun ja kootaan vasta ostajan tontilla. Eli samaan rekkaan mahtuu useita latoja, sekä lisäksi muuta tavaraa.
      Rautakauppaa ei voi harjoittaa piha- tai torimyyntinä ja siksi on pakko olla siistit myymälät ja isot varastot, joissa tavara on esillä säältä suojassa ja nappa- tai korkokengissä tepastelevat ostajat saavat lamoa ja irvistellä tapetteja, mattoja, maaleja, laattoja, kalusteita ym. Hirsilato on vain yksittäinen tuote rautakauppojen valikoimissa, kauppiaan motiivi myydä niitä on saada myydyksi samalla muita artikkeleita samassa kaupassa, esim. maalit, katto- ym. tarvikkeet, jotka eivät sisälly ladon hintaan.
      Ladon pystytysurakka ei yleensä sisälly myyntihintoihin, vaan siitä pitää maksaa pystyttäjille erikseen.
      Hirsilatojen yms. piharakennusten kevythirttä syntyy höylässä helposti satoja metrejä minuutissa. Yhteen pieneen muutaman neliön latoon menee hirttä alle 150 m. Höylässä syntyy helposti siis 100 latoon hirret parissa tunnissa, eli reipas rekkakuormallinen. Kevythirren salvosten teko massatuotantona ei ole myöskään kummoinen toimenpide siihen tehdyllä automaattikoneella, samoin osien pakkaaminen. Suurin työ on saada myydyksi tarpeeksi latoja ym. höylätavaraa vuodessa, jotta toiminta olisi kannattavaa. Tietysti katelaskelmat pitää osata myynnin lisäksi.

      • kalkulaattori_kehiin

        minähän sanoin että en ole laskenta-alan ammattilainen.
        Eikös tämä ap ollut nimenomaan se ostaja?

        Oletin ilman muuta, että se kotimainen liiteri oli aloittajan tontille kuljetettuna, valmiiksi kasattuna ja täysin käyttövalmiina tuolla 2000€ hinnalla, niinkuin se virolainen liiteri oli 650 eurolla!
        Sen vuoksi tein laskelmat kuten tein.

        Suomi on pitkä ja harvaan asuttu maa. Vaikka samaan rekkakuormaan mahtuisi 20 liiteriä, onko samaan suuntaan niin montaa myyty, vai rahditetaanko vain yhtä, siinäpä kysymys.


    • Höylätäänhintoja

      Ala kaipaa siis lisää tervettä kilpailua.

    • Kansa

      Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseksi metsähallituslain kumoamisesta on alkanut.

      Käykää allekirjoittamassa!

      Aloitteen voi allekirjoittaa oikeusministeriön ylläpitämässä palvelussa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1986

      Uusi metsähallituslaki yhtiöittämisineen ja kolmansine taseineen on ilmeinen uhka Suomen luonnolle. Perustuslain 20 §:n mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu kaikille.

      Suomen kansalaisina tunnustamme tämän vastuun ja vaadimme, että meitä kuullaan yhteistä ympäristöämme koskevassa päätöksenteossa.

      Kansalaisaloite on lakiehdotus kansanäänestyksen järjestämiseksi uudesta metsähallituslaista. Äänestyksessä esitettäisiin seuraava kysymys: ”Kannatatko uuden metsähallituslain kumoamista?” Äänestäjän tulisi vastata kysymykseen joko "KYLLÄ" tai "EI".

      Kansalaisaloite koskee nimenomaan kansanäänestyksen järjestämistä, koska ei ole mitään syytä uskoa, että nykyeduskunta kumoaisi uuden metsähallituslain uudessa käsittelyssä. Perusteluthan kaikuivat nytkin kuuroille korville.

      Sen sijaan poliittisten päättäjien olisi lähes mahdoton olla kunnioittamatta kansanäänestyksen tulosta. Äänestys kertoisi yksiselitteisesti, hyväksyvätkö suomalaiset uuden metsähallituslain.

      Lisäksi kansanäänestys on ainoa tapa punnita lain legitimiteetti tilanteessa, jossa lainsäädäntöprosessi ei vastannut avoimen demokratian vaatimuksia. Esimerkiksi yhtiöittämisen välttämättömyyttä korostavat perustelut eivät pitäneet paikkaansa.

      Edustuksellinen demokratia ei tarkoita sitä, että vaalien jälkeen valtapuolueilla olisi neljä vuotta aikaa toteuttaa visioitaan muusta yhteiskunnasta piittaamatta. On äärimmäisen vaarallista, jos lainsäätäjät eivät välitä tosiasioista eivätkä kansalaisten, alueiden, asiantuntijoiden, järjestöjen ja asiantuntijaorganisaatioiden vastalauseista.

      Jos me hyväksymme tämän nyt, kun vaakakupissa on kolmannes Suomen pinta-alasta, yhteinen kansallisaarteemme, mitä voimme odottaa tulevaisuudessa tapahtuvan?

      Kansalaisaloitteen yksityiskohtaiset perustelut löytyvät allekirjoituspalvelusta sekä Minimahdin artikkelista. Levitä alussa olevaa allekirjoitus-linkkiä tai artikkelia nimikeräyksen alkamisesta: https://goo.gl/0IQuM0

      Käydään siis töihin: allekirjoittakaa & jakakaa tietoa. Annetaan aloitteelle lentävä lähtö!

      Kiitos kaikille & keväisiä päiviä!

      • HyväLaki

        En allekirjoita. Laki on minusta ihan hyvä ja samalla pieni askel valtiontalouden tervehdyttämisen suuntaan.

        Näiden samojen allekirjoittajien mielestä on OK tukea tuulivoimaa 0,5 milj. eurolla päivässä! Köyhän Suomen täytyy tehdä valintoja ja miettiä, mihin raha riittää. Höyrypäät viheruskovaiset paisuttelevat lain negatiivisia puolia. Jokamiehenoikeudet ja maan omistus ei muutu lain myötä miksikään.


    • mekkeli

      Puuvajalle olisi tarvetta, mistä sen saisi järkevällä hinnalla tilattua?

    • Silmät_auki

      K-rauta myy rakohirsilatoa (44 mm hirsi) hintaan 799. Lisäksi pitää hankkia katto- ja lattiatarpeet.

    • Katseulkomaille

      Ei helv... Näitä hintoja. Olen etsinyt myös vierasmajaa mökille. Hinnat aivan järkyttäviä ja mallit viime vuosisadalta.

      • M0kki

        Sitten pitää tehdä itse tai teettää. Mökkipaikkakunnalta löytyy varmasti osaava kirvesmies, joka tekee samalla hinnalla sinulle aitan pitkästä tavarasta. Tarvitset vain ensin kuvat, luvat ja tarpeet tontille.


      • sepopipu

        Mikä se ois kohtuu hinta vierasmajasta?


    • Tarvitaankilpailua

      selittäkää miten kevythirsimökki muutamalle vieraalle voi maksaa n. 10 000€? kasaus ja pohjatyöt. Miettikää mitä muuta sillä summalla voi saada.
      Jotain tässä mättää ja pahasti.
      Tarvitaan siis tervettä kilpailua!

    • Outoameininkiä

      Kyllä nuo hinnat ihmetyttää kuluttajia laajalti. Moni jättää ostamatta. Puuliiterin hinnalla saa jo korkeantekonologian tuotteita.

    • Nunu

      Mistä aikoinaan tilasit tämän vajan?

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe