Katsastus autokaupassa

Olen myymässä autoa, Auto oli perheenjäsenen, hän kuoli, minulla ei ole ajokorttia. Yksi ostaja ilmaantui, kun panin parkkipaikalla myynti-ilmoituksen ikkunaan.
Nyt hän vaatii, että katsastutan auton ennen kuin hän tekee päätöksen. Onko se käytäntö autokaupassa? Oikea katsastusaika on kesällä.
En ole autojen kanssa ollut missään tekemisissä, joten en tiedä, miten minun tulisi myyjänä menetellä. Hän aikoi vielä ostattaa minulla uudet renkaatkin, mutta siihen jo osasin sanoa ei.
Auto on nikottelematta toiminut, mies huolsi sen aina tunnollisesti, ja vaikka se on vanha, se on siisti ja starttaa ensi yrittämällä.

15

924

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lmlghyugy

      No voit tietysti katsastaa jos katsastusaika on, mutta älä ostele mitään renkaita.
      Katsastuksen hinta on pieni ja jos sillä autokauppa ja hinta on kohdallaan niin ok.,
      Auton voi katsastaa 4kk ennen käyttöönottopäivää,

      Hinnasta voi aina vähän tinkiä jos vikoja ja hinta muuten ok

    • asdddd

      Älä myy tuolaiselle ostajalle ollenkaan

      • myymuille

        Olen ihan samaa mieltä. En lähtisi mihinkään tuollaisen ostajan kanssa. Ei niitä autoja lähdetä noin paljon etukäteen katsastelemaan. Noinkohan löytyy rahoja kun pitäisi kauppa tehdä..


      • kyllä-katsastellaan

        "Ei niitä autoja lähdetä noin paljon etukäteen katsastelemaan."

        Kyllä ne usein lähdetään katsastelemaan juuri silloin kun katsastuskausi alkaa, mikäli meinaa esim. parikymmentä vuotta lähentelevän koslansa saada kaupaksi. Harva kiinnostuu vanhasta ruoskasta, jossa ajoaikaa jäljellä vain muutama kuukausi. Sen takia on melkoinen myyntivaltti, että on käyty katsastamssa jos katsastuskausi on alkanut.


      • Samainen

        Tiedän sen, että katsastusilmoituksessa mainitaan, että tuulilasi on vaihdettava. Eli auto ei läpäise katsastusta. Korjaus tulee maksamaan parisataa, kannattaako se minun tehdä? Jos vielä tarkistutan jarrut ja vaihdatan kesärenkaat, katsastan auton lopuksi, ja korjaan mahdolliset puutteet, niin alkaa jo ajatella, että olkoon!


    • htrhtht

      Riippuu ihan mitä autolla pyydät, jos hintapyynti on samanverran kuin vastaavilla juuri katsastetuilla jne. niin ihan aiheellista että käytät sen sitten katsastuksessa ja hommaat paremmat renkaat sileiden tilalle.

      Toisaalta jos hinta on tyyliin vie-pois-äläkä-kysele niin sitten tuollaiset ostajat voi lähettää suoraan hevonkuuseen tinkaamasta.

    • xcdsza

      Parempi on että sanot kyseiselle ostajalle että sinulle en tätä autoa myy.

    • siinähän-vaatii

      Voihan se voi vaatia vaikka että vaihdat koko auton 10-vuotta uudempaan bemariin ennen kuin suostuu ostamaan sen, mutta siinähän vaatii. Ei sinun ole pakko autoa kyseiselle vaatijalle myydä. Minullakin yksi vaati, että katsastuksessa pitää käyttää, no onneksi oli jonossa ostajia jotka eivät vaatineet, ja auto meni kaupaksi pyyntihinnalla.

      Katsastuskausi oli tosin alkanut vasta pari päivää sitten, eli katsastusta oli vielä lähes neljä kuukautta voimassa. Ehkä eri asia, jos katkasus olisi mennyt umpeen viikon kuluttua. Silloin tuskin kukaan olisi ostanut, jos en olisi suostunut käyttämään katsastuksessa.

      Kyllähän se aika yleistä on, että jos katsastuskausi on alkanut, niin käytetyn auton ostaja haluaa katsastuksen olevan voimassa mahdollisimman pitkään, mutta ei myyjän siihen tarvitse suostua. Ainoa seuraus on, että kauppoja ei kyseisen vaatijan kanssa synny, ja mitä vähemmän katsastusaikaa on voimassa, sitä epätodennäköisempää on, että kukaan ostaa ennen katsastuksessa käyttämistä.

      Kauppakirjaan/luovutustodistukseen kannattaa myös kirjata lisätietoihin, että auto myydään siinä kunnossa ja niillä varustein kuin auto luovutushetkellä on, kahtena kappaleena, molempien allekirjoituksella tietenkin. Sitten ainakin on kauppojen jälkeen turha alkaa kitisemään huonoista renkaista, jos ei ostaja katsonut aiheelliseksi renkaiden kuntoon koeajohetkellä tutustua.

    • Muutama.syy

      Ei se katsastuksen hinta yleensä olekaan käytetyn auton myynnin/ostamisen ehtona ratkaiseva tekijä, vaan se, meneekö auto katsastuksesta läpi, eli paljonko sillä on ajoaikaa.

      Jos myyjä vitkuttelee katsastuksen kanssa, ostajaehdokas saattaa olettaa autossa olevan jonkun (kalliin) myyjän tiedossa olevan vian, jonka takia myyjä tietää ettei auto mene katsastuksesta läpi, ja sen takia ei suostu katsastuksessa käyttämään.

      Vaikka tiedossa olevaa vikaa ei myyjällä olisikaan, myyjä voi silti vanhan auton tapauksessa pelätä, että katsastuksessa sellainen (kallis) vika todetaan, ja katsastus hylätään, jolloin kukaan ei osta autoa, ja korjauskulut ovat pahimmillaan isommat kuin auton arvo, jolloin myyjällä on kädessä tyhjä kortti.

      Eli siksi ostaja haluaa auton, jossa on katsatus voimassa mahdollisimman pitkään, ja siksi myyjä haluaa olla käyttämättä autoa katsastuksessa viimeiseen asti.

    • varmistus

      Voi sinua kun tuollaista vielä kaiken päälle. Katsastaa saa 3 kk ennen ensimmäistä käyttöönottopäivää, rekisteriotteesta voi varmistaa. Auton myyntisivustoilla voit tutkiskella hintoja. Laita seisontaan autosi, ellei mene kaupaksi käypään hintaan, vakuutusyhtiöön vaan ja tulee halvemmaksi. Useimmiten fyysisesti vahvemmat käyvät hyeenan lailla kärkkymään saalistaan, joten ole valpaana. Ota joku autokaupoista tietävä henkilö mukaan myydessäsi autosi, jotta vältyt huijaukselta.

      • ja-väärin-meni

        Että oikein "varmistus". Voi sinua raukkaa. Katsastuskausi alkaa 4kk ennen rekisteröintitodistukseen merkittyä käyttönottopäivää.


    • dghddhgd

      Katsastus aika alkaa 4 kk ennen käyttöönottopäivää.

      Myyntihetkellä on molempien etu että leima on voimassa, Ostajan kannattaa vaatia katsastus jos sen voi tehdä, eli on katsastusajassa. Myyjän kannattaa myös katsastaa
      myytävä auto, jos tietää että menee pienillä korjauksilla läpi.

      Toisaalta jos ilmenee isompia vikoja niin hankala vedota myytyään auto ilman leimaa ettei tiennyt niistä, no aina voi sanoa että velipoika käytti eikä se mitään sanonut.

      Voihan se ostajakin sen käyttää katsastuksessa saa pienell rahalla katsoa tulevaa autoa vähän eri suunnasta ja jos tämä ei käy myyjälle niin kannattaa vaihtaa kohdetta,
      Ja vielä kun valitsee konttorin missä auto tarkastetaan kunnolla, niin saa tarkastuksestakin kaiken hyödyn.

    • sosimplesss

      Helppo sanoa että auto myydään tällaisenaan ottaa tai jättää jos kerran ei ole edes ajokorttia millä sinne konttorille ajais, kyllä ottajia on jos hinta kohdallaan.

    • kfjsdjfljfld

      Hankalia varmaan tuollaiset tilanteet että omainen kuolee ja hänen autonsa jää ajokortittoman puolison tms. omaisuudeksi ja vastuulle joka pitäisi sitten myydä vaikkei tiedä autoista ja autokaupoista mitään.
      Tiedätkö esim. onko auton ajoneuvovero maksettu ja jos moottori on dieselkäyttöinen niin käyttövoimavero myös. Entä vakuutukset? Liikennevakuutus on pakollinen vähintään. Vai onko auto ilmoitettu liikennekäytöstä poistetuksi jolloin em. kulut eivät juokse autosta? Tässä tilassa autolla ei saa ajaa metriäkään vaan se pitäisi ilmoittaa takaisin liikennekäyttöön esim. ennen koeajoa.
      Lisäksi myyjän tulisi varmistua että ostajalla on voimassa oleva ajokortti ennenkuin luovuttaa auton esim. koeajoon tai rahat saatuaan päästää ostajan liikenteeseen autolla, muutoin voi kyseeseen tulla rikos: "ajoneuvon luovuttaminen ajo-oikeudettomalle henkilölle".
      Helpointa auton perineelle ajokortittomalle henkilölle olisi ehkä tarjota autoa myyntiin johonkin vaihtoautoliikkeeseen, hinta tosin voi olla pienehkö mutta ainakin pääsisit helposti autosta ja sen kuluista eroon.

      Normaalisti kun vanhempi auto aiotaan myydä tai vaihtaa uudempaan ja auton katsastusaika on jo voimassa eli 4kk ennen käyttöönottopäivämäärää niin auto katsastetaan että siitä saisi paremman hinnan ja auto kävisi helpommin kaupaksi. Moni katsastaa auton mahdollisimman pian katsastusajan alettua myös silloin jos autolla aiotaan jatkaa vielä ajamista eikä ole aikomustakaan myydä sitä vielä. Tällöin mahdolliset katsastuksessa havaitut viat kerkeää korjata tai korjauttaa hyvissä ajoin ennen katsastusajan päättymistä.

      Koska itse olet kortiton niin ehkä joku kortillinen sukulainen tai tuttava voisi käyttää auton katsastuksessa? Ota kuitenkin huomioon että vaikka auto päällisin puolin olisikin hyvän ja siistin näköinen, katsastuksessa saattaa silti löytyä jotain korjattavaa, auto on erittäin monimutkainen tekninen kokonaisuus varsin kompakteissa kuorissa.

    • AjaKukko

      Mikä on konttori, jossa auto tarkastetaan kunnolla? Tässäkin tapauksessa heti eturistiriita. Ostaja haluaa, että tarkastetaan kunnolla, myyjä taas, että katsotaan erittäin väljien sormien läpi.

      Paska-ammatissa toimiva katsastaja saa aina syytökset jostain suunnasta, tekeepä työnsä huonosti tai hyvin. Siksi tehdään yleensä huonosti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1750
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1339
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1229
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1143
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1085
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      5
      1040
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    Aihe