Avaruussukkula Columbia

kiinostaa

Avaruussukkula Columbian mahapuolella oli aivan valtava "kantoraketti" ja sen sivuilla kaksi pienempää.
Oliko se suuri raketti joka nosti sukkulan maasta ja vei ilmakehän ulkopuolelle?
Olivatko ne kaksi pienempää sellaisia, joilla ohjailtiin menomatkalla sukkulaa avaruudessa?
Oliko Columbiassa rakettimoottori jolla pääsi lähtemään takaisin ja jatkamaan maahan asti?
On varmaan tyhmä kysymys, mutta minä en sitä Columbiaa ehtinyt nähdä.
Olin silloin v. 2006 vielä ihan pieni. Yritin lukea Wikipediasta, mutta on vähän sekavaa.

9

723

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • xdhgfcjh

      Sukkuloiden mahan puolella ei ollut raketti, vaan se oli suuri kertakäyttöinen polttoainetankki sukkulan perässä oleville rakettimoottoreille. Suuren polttoainetankin sivuilla oli kiinteätä polttoainetta käyttävät rakettimoottorit, ja niiden polttoaine oli niissä itsessään ja ne irrotettiin nousussa ensimmmäisinä korkealla ilmakehässä ja ne laskeutuivat mereen omilla laskuvarjoillaan, Suuri polttoainetankki irrotettiin viimeisenä kun oltiin jo melkein kiertoradalla. Ohjailuun kiertoradalla käytettiin vain pieniä ohjailurakettimoottoreita.

    • Columbiassa ja neljässä muussa sukkulassa oli suuri pötkäle mahapuolella. Se oli ulkopuoleinen polttoaine tankki 1,5 miljoonaa litraa nestemäistä vetyä ja 0,5 miljoonaa litraa nestemäistä happea. Kertakäyttöinen. Se päästettiin tyhjennyttyään irti noin 110km korkeudessa ja paloi ilmakehässä poroksi. Ne pienemmät raketit olit apuraketteja, antaen huiman kiihtyvyyden alkumatkalle. Sukkula painaa mielettömästi lähtöhetkellä ja ilman noita apuraketteja sukkulan kiihtyisi hitaasti ja päästäkseen ulkopuoleisen tankin olisi pitänyt olla vielä suurempi. Sukkula painaa noin miljoona kiloa. Kiitos apurakettien SRP Solid rocet booster.. kiinteä polltoiset raketit.. siis ajoaine noissa apuraketeissa on kiinteää, eikä niitä voi sammuttaa kerran sytytettyään. Niin kiitos SRB sukkula kiihtuu nollasta 200 sataan noin 10 sekunnissa ja toisen kymmen sekunnin kuluttua vauhti on jo lähes 500km tunnissa. Huima kiihtyvyys ja vielä ylöspäin! Vauhtia tulee niin nopeaan että sukkula pienentää (Throttle down)päämoottoreita jotka on sukkulan peräpäässä noin 70% teholle nopeuden nostua 700km/h ja kun vauhtia on noin 1300km noin 14-17km korkeudessa tehoita taas täysille (throttle up) komento youtubessa.. Koska ilman vastus muuten rikkoisi sukkulan jossa on kaikki nousun lisävarusteet mukana.
      Apuraketit SRB irtoaa noin 40km korkeudessa ja käyvät itse asiassa noin 60km korkeudessa kun niillä on vauhtia niin paljon ennekuin alkavat pudota alas kohti merta
      Apurakettien irrottu sukkulan kiihtyvyys on olematon kunnes noin 700tonnin polttoaine on kuuluu lisäsäiliöstä. kiihtyvyys kasvaa koko ajan lastin kevetessä ja lopussa moottoreita rajoitetaan ettei kiihtyvyys kasva kevyeksi muuttuneella aluksella liikaa. ja sitten tulee aika irroittaa lisäsäiliö. lopuksi sukkula kuvasi säiliön yhden onnettomuuden jölkeen että onko eriste ehyt, onko odotettavissa ongelmia paluu vaiheessa. Taisi olla juurikin Columbia joka tuhoutui ilmakehään palatessa kun lisäsäiliön eritettä irtosi lähtövaiheessa ja rikkoin siiven johtoreunan lämpösuojausta.

      • kiinostaa

        Kiitos mahtavista vastauksista.
        Täytyy ruveta ottamaan asioita selvää kun ei tiedä mitään. Löytyisköhan tavallisesta kirjastosta.


      • seismo-

        "Columbiassa ja neljässä muussa sukkulassa oli suuri pötkäle mahapuolella. Se oli ulkopuoleinen polttoaine tankki 1,5 miljoonaa litraa nestemäistä vetyä ja 0,5 miljoonaa litraa nestemäistä happea." 1,5 miljoonaa litraa. Eipä ole paljon.
        On se kumma mihin kaikkeen pystytään.

        Jostain olen saanut tietoa että joku amerikkalainen raketti tuhoutui täysin maan ilmakehässä. Mun ongelma on sama kuin kysyjällä. En pysty tietämään/muistamaan.


      • kiinostaa kirjoitti:

        Kiitos mahtavista vastauksista.
        Täytyy ruveta ottamaan asioita selvää kun ei tiedä mitään. Löytyisköhan tavallisesta kirjastosta.

        Esim tässä
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Columbia_(avaruussukkula)
        Jos ei osaa englantia kannattaa käyttää suomalaisia hakusanoja. ja joskus google antaa ensin englantilaisia vastineita ja alempaa löytyy vastaavia suomalaisia nettisivuja aiheesta..
        Mm youtubessa on myös hyvää matskua.

        https://www.youtube.com/watch?v=2aCOyOvOw5c

        Kuva hetken keltainen mutta sitten tulee tosi hyvää kuvaa nopeusdatalla. Huom maileja tunnissa siis 1.6 kertaa km/h
        Kyseisessa filmissä kuvaa on leikattu väliltä noin 15sek pätkä pois. :(
        Noita apumoottoreita ei voi sammuttaa muttta niitä voi ohjata. kun challenger räjähti apumoottorit ohjattiin jatkamaan matkaa

        Sukkulan päämoottorit on suunnattavat. koska lisäsäiliö ja sen noin 700tonnia vaikuttaa paljon painopisteen asemaan ja säiliön hyvetessä painopiste muuttuu koko ajan lähemmäksi sukkulan "keksivartaloa" Siksi muuttoreita säädetään automaattisesti koko ajan työntämään kohtipainopiste asemaa.

        Noi apuraketit SRB ovat tosi tehokkaita antaen lähdössä yli 70% työntövoimasta.
        youtubessa on filmejä joissa näkyy tehon määrä ja kiihtyvyys ja huomaa kuin pieneksi kiihtyvyys tipahtaa kun SRB. irtoaa ja lisäsäiliö on vielä melkein täysi.
        lopussa kun lisäsäiliö External tank on lähes tyhjä pitää kiihtyvyyttä jo rajoittaa ettei riko kiinnityksiä. Sama oli aikoinaan saturnus V raketeilla ensimmäisen vaiheen lopussa keksimmäinen moottori sammutettiin ettei kiihdy liian rajusti.

        Tosi mielenkiintoista touhua ja nykyään netissä on tuota tavaraa yllin kyllin.. enemmän kuin kirjastosta ikänään löytäisi.


      • seismo- kirjoitti:

        "Columbiassa ja neljässä muussa sukkulassa oli suuri pötkäle mahapuolella. Se oli ulkopuoleinen polttoaine tankki 1,5 miljoonaa litraa nestemäistä vetyä ja 0,5 miljoonaa litraa nestemäistä happea." 1,5 miljoonaa litraa. Eipä ole paljon.
        On se kumma mihin kaikkeen pystytään.

        Jostain olen saanut tietoa että joku amerikkalainen raketti tuhoutui täysin maan ilmakehässä. Mun ongelma on sama kuin kysyjällä. En pysty tietämään/muistamaan.

        Niin laskeutuessa moottoreita ei juuri käytetä, mutta Columbian tullessa ilmakehään lämpösuojaus oli vaurioitunut muistaakseni vasemman siiven johtoreunassa. kuuma plasma tunkeutui siipeen ja tyhjensi laskutelineen ilmat, se oli ensimmäisia merkkejä vaurioista, samoin lämpötila anturit hälyytti. lopultaan reneteet suli niin paljon ettei sukkula ollut enää aerodynaamisesti vakaa vaan ohjaimista loppui like vara ja sukkula jopa asennonsäätömoottoreilla koitti pitää sukkulan oikeassa asemassa, mutta vauriot aiheutti lopultaan niin suuren vastukset että pyöriminen alkoi ja se tuhosi sukkulan, kun laite ei kestä ilmavirtaa ja kuumuutta vääristä suunnista Voimakkain lämpösuojaus oli mahassa keulassa ja siiven johtoreunassa. Katto edelle mennessään sukkula hajoaa hetkessä kuumuudesta ja ilman virtauksen rasituksesta.
        Kumpa sukkula olisi päässyt alemmaksi miehistö olisi voinut hylätä ramman sukkulan 20km korkeudessa tai vieläkin alempana.


      • kiihdytys_ylöspäin

        Olikohan videon suunnilleen siinä kohdassa jossa avaruus-sukkulan nousunopeus nousi yli 700 mph se paineaalto äänivallin rikkomisesta johtuvaa?


      • airfoiljokaeikirj

        Joo niilla huudeilla, en ole laskenut paljonko mach1 on maileina tunnissa. Toisinaan siihen tulee sitä tiivistymis ilmiöitä, riippuen ilman kosteudesta kyseisissä korkeuksissa. Mutta vauhia tulee niin nopeasti että moottoreita himmaillaan kunnes ollaan niin korkealla että ilmanvastus pienenee sitä kautta nopeammin kun vauhtia tulee lisää.
        Nyt vasta huomasin että sateella sukkulalla ei laskeuduta koska sada kuluttaisi tiiliä liikaa ja niitä olisi vaikea korjata vaihtamatta koko tiiltä


    • airfoiljokaeikirj

      Yksi yksityiskohta laukaisussa. pää,oottoreiden käynnistyttyä sukkula heilahtaa voimakkaasti ja sukkulan palattua lähtöasentoon sytytetään apureketein ja silloin vasta sukkula vapautetaan alustasta. Esim linkittämässäni youtubessa heilahdus noin 24 sekunnin kohdalla ja 26 sekunnin kohdalla apuraketit sytytetään ja matka alkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe