Lesken oikeus asuntoon

Dipididapididoo

Puolisot asuivat kuolinhetkellä erillään. Lesken varoihin perukirjasta on merkitty asunto-osake. Perukirjassa leski on ilmoittanut pitävänsä jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon (jossa hän ei siis kuolinhetkellä asunut ja asunnon omistus oli huudatettu kokonaan pesänjättäjälle).

Lainkohta menee näin: "Rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan."

Lesken varoihinhan kuului asunnoksi sopiva asunto. Olisiko leskellä siis sittenkään ollut oikeutta pitää asuntoa jakamattomana hallinnassaan, jos rintaperillinen olisi halunnut tämän estää? Onko asialle jälkeenpäin mahdollista tehdä mitään, kun leski kieltäytyy nyt pari vuotta myöhemmin rintaperillisen toiveesta jakaa pesä?

5

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • //Lesken varoihinhan kuului asunnoksi sopiva asunto. Olisiko leskellä siis sittenkään ollut oikeutta pitää asuntoa jakamattomana hallinnassaan, jos rintaperillinen olisi halunnut tämän estää?//

      Jos lesken omistama asunto "oikeasti" olisi ollut lesken asunnoksi sopiva, leskelle ei olisi kuulunut viimeisen yhteisen asunnon hallintaoikeutta. Mutta se, mikä on lesken asunnoksi sopiva asunto, on tulkinnan varainen asia. Leskellä olisi lähtökohtaisesti oikeus samaan asumisen tasoon, mikä hänellä oli yhteisessä kodissa. Jos koti oli vaikkapa tilava kolmio ja lesken omistama asunto on pikku yksiö, yksiötä ei todennäköisesti katsottaisi "lesken kodiksi sopivana asuntona".

      Asiaan voi vaikuttaa myös se, että puolisot olivat (välien rikkoutumisen takia?) asuneet erillään heistä toisen kuollessa, jolloin peruste yhteiseen kotiin palaamiseen ei olisi yhtä voimakas kuin olisi oikeus jäädä edelleen asumaan yhteisessä kodissa. Tällöin lesken oma asunto (jossa hän jo ehkä asui) saatettaisiin helpommin katsoa hänen kodikseen sopivaksi.

      //Onko asialle jälkeenpäin mahdollista tehdä mitään, kun leski kieltäytyy nyt pari vuotta myöhemmin rintaperillisen toiveesta jakaa pesä?//

      Jos lesken omistama asunto katsottaisiin hänen kodikseen sopivaksi, leskellä ei olisi oikeuttaa jatkaa yhteisen asunnon hallintaa. Mikäli asiasta ei voida lesken kanssa sopia, siitä päättää ensi vaiheessa oikeuden määräämä pesänjakaja.

    • Dipididappidoo

      Nykytilanne on se, että leski on myynyt perukirjaan merkityn asunnon pois. Mikäli asian jättäisi nyt oikeuden määräämän pesänjakajan ratkaistavaksi, katsotaanko tilannetta siltä osin, mikä se oli aikoinaan perunkirjoitushetkellä, vai vaikuttaako sen jälkeiset teot - viitaten siihen että leskellä ei enää ole ko. asuntoa?

      • Tilanne on hankala. Lähtökohtaisesti ratkaisevaa on tietysti kuoleman ajankohta, eikä leski voi saada etua siitä, että hän myöhemmin oman asuntonsa myy.

        Mutta jos leskelle oli syntynyt perusteltu käsitys, että vainajan perilliset hyväksyivät hänen paluunsa yhteiseen asuntoon sitä lesken oikeudella hallitsemaan, saattaa olla, että perillisten - kulunut aikakin huomioon ottaen - katsottaisiin hyväksyneen lesken hallinnan siitä huolimatta, että hänellä alkuaan oli tuo oma asunto. Asunnon myöhempi myyminen ei tällöin asiaan vaikuttaisi.

        Jos taas perilliset heti olisivat tehneet leskelle selväksi, ettei leskellä heidän mielestään yhteisen asunnon hallintaoikeutta ole, lesken oman asunnon myyminen ei parantaisi lesken mahdollisuutta yhteisen asunnon pysyvään hallintaan.

        Pesänjakaja nuo kysymykset ratkaisee, jos sellainen pesään haetaan.


      • Dipididappidoo

        Perukirja on tehty neljä vuotta sitten. Lakimies oli sitä mieltä, että lesken hallintaoikeus olisi tuolloin voitu perillisen vaateesta estää vedoten lesken varallisuuteen kuuluneeseen asuntoon, mutta enää asiaa ei voisi oikaista. Onko näin? Perillinen ei ole aikoinaan ymmärtänyt, millaisen yksinvaltiaisen hallintavallan leski taloon sai, vaikkei hänen (asunto)varallisuutensa olisi sitä edes edellyttänyt.
        Voiko oikeasti olla kuitenkin mahdollista, että pesänjakaja voisi edelleen katsoa, että leskenhallintaoikeus oli aikoinaan perusteeton?


      • Jotainpientä
        Dipididappidoo kirjoitti:

        Perukirja on tehty neljä vuotta sitten. Lakimies oli sitä mieltä, että lesken hallintaoikeus olisi tuolloin voitu perillisen vaateesta estää vedoten lesken varallisuuteen kuuluneeseen asuntoon, mutta enää asiaa ei voisi oikaista. Onko näin? Perillinen ei ole aikoinaan ymmärtänyt, millaisen yksinvaltiaisen hallintavallan leski taloon sai, vaikkei hänen (asunto)varallisuutensa olisi sitä edes edellyttänyt.
        Voiko oikeasti olla kuitenkin mahdollista, että pesänjakaja voisi edelleen katsoa, että leskenhallintaoikeus oli aikoinaan perusteeton?

        Pitää sanoa että olen nixin ja puhumasi juristin kanssa samoilla linjoilla. Neljä vuotta on jo niin pitkä aika, että olisi pitänyt aiemmin reagoida, vuosikin olisi jo venyttämistä.

        "Perillinen ei ole aikoinaan ymmärtänyt, millaisen yksinvaltiaisen hallintavallan leski taloon sai, vaikkei hänen (asunto)varallisuutensa olisi sitä edes edellyttänyt"

        Vapaaehtoinen tietämättömyys tai ymmärtämättömyys ei ole mikään peruste. Jos ei muuten ymmärrä tai osaa etsiä tietoa voi ostaa selityksen oikeusaputoimistosta tai alan muilta ammattilaisilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe