Kylppäriremppa

showerboy669

Seuraavanlainen tilanne: taloyhtiön osakas haluaa tehdä kylppärirempan. Ennen remppaa tehtiin kosteusmittaus, jossa havaittiin kosteusvaurio. Mittauksen aikana kartoitettiin kylppärin kuntoa, jolloin havaittiin myös, että lattiassa on irronneita kaakeleita, jota kautta kosteusvaurio on mahdollisesti syntynyt.

Osakkaan mielipide on, että taloyhtiön on korvattava rempan kustannukset vesieristeeseen asti. Taloyhtiö on taas sitä mieltä, että osakas on omalla huolimattomuudellaan aiheuttanut kosteusvaurion irronneiden kaakeleiden takia ja sen takia osakas on vastuussa. Kumpi on oikeassa?

11

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JJik

      Huomioitava on, että käytössä olevassa kylpyhuoneessa on aina kosteutta ja pelkät pintamittaukset eivät anna todellista tulosta. Mittaus olisi tehtävä syvemmältä lattia- ja seinärakenteista, siis kaakeleiden alta. Kaakelit, tai itse asiassa kaakelisaumat laskevat veden läpi. Ts. pelkkä kaakeleiden irtonaisuus ei voi kosteusvauriota aiheuttaa mikäli vesieriste kaakeleiden alla on kunnossa. Toisin on taas sitten, jos kaakelit ovat irronneet ja aiheuttaneet vesieristeen rikkoutumisen, josta vesi on päässyt rakenteisiin. Tuo olisi mahdollisesti osakkaan huolimattomuutta, koska vikaa ei ole korjattu ajoissa. Asian toteen näyttäminen on sitten taas toinen juttu.
      Kyllä yhtiön tulee hoitaa vastuullaan olevat rakenteet kuntoon. Tuohon velvoittaa jo asunto-osakeyhtiölaki. Kustannuksien mahdollisesta jakautumisesta voitte sitten neuvotella myöhemmin. Esittämässäsi tapauksessa taitaa olla niin, että yhtiön kannattaa hoitaa kustannuksellaan korjaukset vesieristeeseen saakka kuten osakas on esittänyt. Jos riitelemään alatte, niin mahdollista on, että koko remontin kulut, alusta loppuun koituu yhtiön kontolle.

      • päältä_kaunis

        Irroneita kaakeleita lattiassa.

        Siis normitapaus = 70-luvun talo, jossa 80/90 -luvulla lätkitty laatat muovimaton päälle?

        Muovimaton elinkikä max. 30 vuotta ja laattojen alla se voi hapantua nopeamminkin. Muovimatto kutistuu ja saumat ratkeilee auki. Sama lienee taustalla laattojen irtoilussa.

        Nykyään tämä tiedetään huonoksi ratkaisuksi, mutta silloin joskus näin jopa suositeltiin tekemään. Joka tapauksessa tällaiset kylppärit olisi jo aikapäiviä sitten pitänyt uusia -> menee taloyhtiön piikkiin. Siis ainakin kuivatukset ja vesieristeet, pintojen suhteen vähän vaihtelua.

        Hlökohtaisesti pidän aikamoisena nuukailuna, jos yritetään edelleen pitää kiinni alkuperäisestä eli 70-luvun (?) tasosta.


    • Slidari

      Näissä tapauksissa kannattaa pyytää lausunto (vtt.n myöntämältä) serfikaatin omaavalta kosteustarkastajalta, eikä lueteta kaiken maailman mittaajiin.
      Periaatteesa taloyhtiö vastaa kosteuseristykseen asti, siis ei kaakelipuolelta,

      • käytäntö_vaihtelee

        Taloyhtiö korvaa alkuperäiseen tasoon asti!

        Yleensä se alkuperäinen taso on ollut muovimatto tapetti. Harva moista enää haluaa -> yhtiö maksaa pohjat ja osakas laatoituksen.

        Mutta onhan siellä voinut olla laatat alusta asti. Tai yhtiö on saattanut tehdä periaatepäätöksen siitä, että jos/kun rempataan, päivitetään samalla kaikki tälle vuosituhannelle = laatat tulee automaattisesti.


      • Hallpuhjoht33

        Lain mukaan taloyhtiö korjaa ajankohdan perustasoon, joka siis voi olla eri asia kuin alkuperäinen taso. Jos talo on rakennettu 50-luvulla, niin nykyhetken taso on varmasti eri kuin alkuperäinen.


      • minimillä_mennään

        Muovimatto on edelleen sekä sallittu että erittäin toimiva ratkaisu = nykypäivän perustaso.

        Vaan onko muovimatto sellainen ratkaisu, mitä ASUNTOJEN pesutiloihin nykyään halutaan. Kas kun hallituksen pitäisi myös vähän niinkuin huolehtia as oy:n arvon säilymisestä....

        Sattuneesta syystä yhtiössä voidaan päättää, että perustaso onkin jotain muuta kuin määräysten & teknisen toimivuuden edellyttämä minimi (=muovimatto).


    • minäköseolin

      Onko kylpyhuoneremontti sinun tekemäsi,siis se josta laatat irtoilee?Jos ei ole,taloyhtiön kuluu korjauttaa se vesieristeeseen asti,ja jos kosteusvaurio on mennyt rakenteisiin asti,silloin kuuluu korvata koko homma,siis nyky tasolle saakka!

      • slidari

        Taloyhtiö korvaa ainoastaan siinä tapauksessa, että vesieristys on pettänyt!


    • tämänkinkokenut

      Ota välittömästi oma tarkastaja tutkimaan asiaa. Valokuvaa, valokuvaa ja valokuvaa. Pelkkä isännöitsijän käytös riittää näyttämään sen, että hevillä et tule hommasta pääsemään. Käy kirjeenvaihto sähköpostilla ei mitään puhelimitse.

    • kukamaksaajamitä

      Jos muovimatto on poistettu ja tilalle laitettu laatat ilman lattialämmitystä ja vedeneristystä vuoden 1999 jälkeen, työn teettäjä on vastuussa. Tuon vuoden jälkeen tuli laki kosteuseristämisestä. Laattalattian saumat ovat huokoisia ja läpäisevät kosteutta. Laattojen alla pitää olla kosteuseriste-jonka saa laittaa vain ammattimies-ja kaikki rakenteeseen tehdyt muutokset pitää tarkastuttaa ja merkitä isännöintitodistukseen. Valitettavasti Suomessa on paljon teeseitse-kylppäreitä....

      • Mistä ihmeestä sinä tuon lattialämmityksen tuohon rykäisit? Vastoin yleistä uskomusta, niin sillä ei ole juurikaan muuta virkaa kun käyttömukavuuden lisääminen. Lattian kuivuminen riippuu lähinnä ilmanvaihdon tehokkuudesta, jos ilma ei vaihdu on aivan sama miten paljon lämmität sitä lattiaa.

        Muutenkin koko keskustelussa on puurot ja vellit sekaisin. Kylpyhuoneessa oleva kosteusvaurio kuuluu kokonaisuudessaan yhtiön korjausvastuuseen, pintamateriaaleja myöten, ellei yhtiöjärjestys toisin määrää. Edes se, että kylpyhuone olisi aikaisemman osakkaan toimesta remontoitu virheellisellä tavalla ei asiaan vaikuta, yhtiön on korjattava se joka tapauksessa. Tosin yhtiö voi sitten hakea remontin teettäneeltä osakkaalta vahingonkorvausta, se puolestaan edellyttää tuottamuksellisuuden osoittamista (tahallisuutta) virheen osalta. Lisäksi kannattaa muistaa, että ennen nykymääräyksiä valmistuneen kylpyhuoneen tekninen käyttöikä on 20 vuotta ja nykymääräysten mukaan tehdyn 25 vuotta. Kylpyhuoneen ollessa näitä vanhempi, niin sen ei edes kuulu olla ehjä, tosin hyvin hoidetussa yhtiössä uusitaankin kaikki kylpyhuoneet 20-25 vuoden välein (nyrkkisääntönä putkiremontti n. 50 vuoden välein ja yksi keskitetty kylppäremppa siinä välissä).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1545
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1374
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1277
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1156
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe