Raakaruokaa koiralle

Raakaa..pääpyörällä

Hei kaikille ja toivottavasti joku viitsisi hieman aukaista minulle koiran raakaruokintaa....

Olen kuullut, että mikäli syöttää koiralleen raakaa ja jotakin muuta ruokaa niin näiden ruokien välissä tulisi olla 12h väli, mutta taas toiselta taholta kuulee ettei tarvi olla. Kuulemma tuo 12h väli perustuu raa-an hitaampaan sulamiseen kuin muu ruoka ja elimistö tarvitsee myös huolia, mutta jos näin on miksi toiset sanoo että rakaa ja muuta saa käyttää sekaisinkin, silloinhan teoria 12h välistä ei toimi.
Vai onko joitain raakaruoan muotoja jotka eivät tarvitse 12h väliä sekaruokavaliossa, esim vähäluisemmat (vaikka valmiit annospullat?)

Mites on luiden kanssa tai vaikkapa luullinen possunkyljys, saako sellaisen antaa koiralle raakana, vai pitääkö olla kypsä tai saako possun luuta edes antaa?

Mites sitten eri merkkien raakaruoat, miten ne eroavat toisistaan? Ja entäs kun samalla merkillä on montaa eri vaihtoehtoa, mikä niiden ero on (muu kuin eri maku)?

Mitä tarkoittaa barffaus, syökö koira silloin vain raakaruokaa?

Raakaruokinta kiinnostaa, mutta pää aivan sekaisin että mitä oikein saa tai pitää antaa.... ja joku varmasti sanoo ettei raakaruokinta kannata jos haluaa myös muuta ruokaa antaa, ja jotkut taas menee 50/50 ruokinnalla. Lähinnä tuo 50/50 malli kiinnostaa ainakin näin alkuun eniten ja kun siihen saa tuntuman, mutta mitä raakaa saa antaa tuossa 50/50 mallissa?

8

2234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihteluaruuassa

      Minä olen monelle koiralle syötellyt raakaluita,lihaa ja nappulaa.Ihan sekaisin,ja perätysten.Mitään ongelmia ei ole tullut.Vatsat toimineet ok.
      Itse annan lihoja, naudanrustoja, sianselkärankoja.Putkiluista ei saa paljokaan irti,joten niiden oston lopetin hyödyttömänä.Annan siis vaikka nappuloita kupissa, jossa seassa lihaa jonkun ruston,kanankoiven tai luun.Koira sitten itse valitsee syöntijärjestyksen,ja kuinka perätysten syö.Joskus syö kaikki heti.Toisinaan luun ensin,ja toisinaan luun viimeisenä.Joskus annan kanankoiven nappuloita kupissa.Kaikki luut lihat aina raakoina.Minun koirilla tuo on toiminut,joillakin varmasti muita kokemuksiakin.

    • Kippojakuppi

      Meillä jo vuosikaudet syötetty 50/50 tyylillä ja hyväksi haukuttu. Nappulan kanssa sekaisin vaan. Kaikkia lihoja, omat koirani eivät ole allergisia. Broilerin annan keitettynä liemineen ja jauhelihaa, maksaa ja sydäntä raakana. Broilerinkauloja ja siipiä voi myös antaa raakana jos koira tykkää. Kalan kypsennän koska eivät raakana syö. Raaka muna kuorineen, piimä, kalaöljy, raejuusto, rahka, kaikki menee lisukkeena. Kotiruuan tähteet. Suosin rasvaista lihaa, ei mitään sisäfilettä.
      Barf on mielestäni liiallista luiden syöttämistä josta helposti menee suoli tukkoon. Luiden kanssa pitää olla kohtuullinen.
      Facebookista löytyy esim. Katiska -keskusteluryhmä johon voit liittyä, ja josta saat asiallista tietoa kokeneemmilta.

    • asdasdasddd
    • Raakakiinnostaa

      Hei,

      Kertokaas asiasta ymmärtävät miten valmiit raakaruokapullat eroavat toisistaan? Siis muuten ku eri makuina? Enkä nyt tarkota et on pennuille, senioreille tms. omansa. Jossain pullissa on luuta ja toisissa ei, toiset riittää ravinnoksi sellaisenaan eikä tarvitse välttämättä antaa koiralle muuta, mutta jotkut taas vaativat muita ravinteita lisäksi. Käykö nämä kaikki eri pullat osaksi sekaruokintaa, esim. 50/50%?

      Entä pakastetut raakaluut tms. onko ne osa ruokaa vaiko vain lisuke koiralle silloin tällöin?

      Suuret kiitokset avusta :)

      • mat_te

      • Yksikään raakaruoka tai nappula ei ihan sellaisenaan riitä, jos koiralle haluaa antaa optimaalisinta mahdollista ruokaa, ilman pelkoja mistään puutoksista.

        Pelkässä nappularuokinnassa myös koiran ruokavalio perustuu viljaan ja perunaan, joka EI ole koiran pääasiallista ruokaa.
        Koira on lihansyöjä ja se tarvitsee sitä voidakseen syödä lajityypillisesti. Koira hyödyntää kasvipohjaista ruokaa huonosti ja iso osa ravinteista jää saamatta. Koiran suolisto on mm. niin lyhyt, ettei kaikki kasviperäinen ehdi yksinkertaisesti sulaa.

        Raakaruuassa taas koiran tulisi syödä älyttömiä määriä, että se saisi millään kaikkea tarvitsemaansa. Koirasta ehtisi tässä välissä tulla lihapulla ja sinusta rutiköyhä. Lisäksi koska haluamme, että koiraystävämme olisivat kanssamme mahdollisimman pitkän aikaa terveenä, niin suositellaan vitamiinilisiä antamaan.

        Suosittelen siis tutustumaan aiemmin laittamaani linkkiin:

        http://www.katiska.info/ruokinta/raakaruokinta/jennin-pahkinankuori/

        ja tähän:

        http://www.katiska.info/koira/kuppi-vai-saavi-nenan-alle/

        Raakaruualla olisi hyvä ottaa huomioon siis ADE-vitamiinit, sinkki, kalsium, jodi ja mahdollisesti omegat, eli vaikkapa lohiöljy.

        50/50-mallissa ja nappulassa sitten taas sinkki ja D olisi hyvä pitää mielessä ainakin. Tässäkin suosittelen lohiöljyä lisäksi.

        http://www.katiska.info/ruokinta/yleista/vitamiinit-ja-hivenaineet-pahkinankuoressa/

        Selaa noita sivuja niin löytyy vastaus kaikkiin kysymyksiin raakaruuasta, 50/50 mallista, vitamiineista jne. Monet asiat myös joko valmiiksi laskettuna, tai vähintään laskukaava jolla laskea.

        Jos joku tietty asia mietityttää, vaikkapa ADE-liuoksen anto, niin googleen vain sanat ''ADE Katiska" tai "Sinkki Katiska", niin löytyy. :)

        Ei tarvitse olla 12h väliä lihalla ja nappulalla:

        http://www.katiska.info/ruokinta/ruokintatyylit/eri-sulamisajat-ovat-murhaa/


        "Mitä tarkoittaa barffaus, syökö koira silloin vain raakaruokaa?"

        Barffaus on luupohjainen ruokintamalli, joka on itseasiassa ihan hengenvaarallinen ruokintavirhe. Yksikään koira ei hyvin voi niin luupitoisella ruualla, kuin mitä tämä ''ruokavalio'' suosittaa.

        Raakaruokinta taas pitää sisällään nimensä mukaisesti raa'an ruuan, eli lihan, sisäelimet jne.

        "Lähinnä tuo 50/50 malli kiinnostaa ainakin näin alkuun eniten ja kun siihen saa tuntuman, mutta mitä raakaa saa antaa tuossa 50/50 mallissa?"

        Ihan kuule sitä mitä koirasi sietää vaan, eli vaikka kanaa, sikaa, nautaa, kalkkunaa, hevosta, poroa.... mitä vaan lihaa.

        Suosi aitoa lihaa, vältä rusto/henkitorvi/keuhko/jännemössöjä, koska niistä koira ei saa kunnolla irti mitään. Itse suosin myös luutonta lihaa, johon luuta siis ei ole jauhettu mukaan lainkaan.
        Tykkään antaa kalsiumin joko purkista, kananmunankuorijauheesta tai ihan raakana luuna, jotta koira saa tekemistä sitä kalutessaan. Lisäksi helpompi omasta mielestä laskea kalsiuminsaanti, kun tietää tasan paljonko sitä ruuassa on.

        "Mites on luiden kanssa tai vaikkapa luullinen possunkyljys, saako sellaisen antaa koiralle raakana, vai pitääkö olla kypsä tai saako possun luuta edes antaa?"

        Saa antaa. Ei tarvitse olla kypsä. Mielellään kaikki raakana, niin tärkeät ravintoaineet eivät tuhoudu. Luu myös sulaa huomattavasti helpommin kun se on raaka. Se kovettuu kypsentäessä jonkin verran.

        Jos koira ei jostain syystä pitkän ajankaan jälkeen kestä raakaa lihaa, niin sitten vaihtoehtona on myös kypsennys. Se on joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin pelkkä viljanappula.

        Oletko Facebookissa? Suosittelen tulemaan tänne juttelemaan ja kyselemään, koska täällä on ammattilaisiakin mukana:

        https://www.facebook.com/groups/353346992367/?fref=ts


      • "Kertokaas asiasta ymmärtävät miten valmiit raakaruokapullat eroavat toisistaan? Siis muuten ku eri makuina? Enkä nyt tarkota et on pennuille, senioreille tms. omansa. Jossain pullissa on luuta ja toisissa ei, toiset riittää ravinnoksi sellaisenaan eikä tarvitse välttämättä antaa koiralle muuta, mutta jotkut taas vaativat muita ravinteita lisäksi. Käykö nämä kaikki eri pullat osaksi sekaruokintaa, esim. 50/50%?

        Entä pakastetut raakaluut tms. onko ne osa ruokaa vaiko vain lisuke koiralle silloin tällöin?"

        Jonkin verran ravintoaineet muuttuvat, koska eri eläimestä kyse, sekä tottakai maku. Maku on koiralle kuitenkin ihan toissijainen asia, eikä koira nirsoile minkään maun kanssa, ellei ihminen sitä erikseen siihen opeta.

        Kaikki raakapullat/lihat jne sopivat 50/50 -mallin rinnalle. Suurin osa vitamiineista tulee nappulasta, mutta lisäksi olisi annettava sitä sinkkiä, deetä ja mahdollisesti lohiöljyä ellei kalaa anneta usein.

        Luut eivät ole oikeastaan osa ruokintaa, vaan lähinnä ajanviete. Ravintoarvot ovat niissä niin olemattomat. Kalsiumia niistä saa, mutta 50/50 mallissakin kalsiumia on riittämiin ja loput luusta saadut tulee kakan mukana ulos.
        Puhtaassa raakaruokinnassa jossei anna kalsiumia lisänä, niin toki hyvä kalsiumin lähde nuo luut, jos koira saa sitä tarpeeksi kaluttua.
        Liian usein annettuna vaan ummettaa aika pahasti. Suosittelen kerran-pari viikossa antamaan luita ja muina päivinä kalsium purkista puhtaassa raakaruokinnassa.

        Antaisin oikeastaan kaikissa pullissa lisäksi vitamiineja purkista, koska ei ne määrät yleensä millään riitä, vaikka paketti niin väittäisikin. Lisäksi raakapullat (varsinkin ne ns täysravinnot) on ihan älyttömän kalliita. Halvemmaksi tulisi syöttää ihmislaatuista lihaa marketista suoraan.

        Suosittelen siis hakemaan lihat esim teurastamolta, Kennelrehulta tai Vauhti Raksulta, koska niissä kilohinnat kohdillaan.
        Toki koiran kokokin vaikuttaa. Chihuahuan syöttää halvalla vaikka olisi mikä ruokinta kyseessä. Sitten taas tanskandoggin kanssa saa jo miettiä mikä on halvinta.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5248
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3407
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1542
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      186
      1410
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    Aihe