Valinnanvapaus

kysymys45

Olen saanut kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin, ja tiedän että tasapainoinen ruokavalio vitamiineineen edistää hyvinvointia liikuntaa unohtamatta. Entä, jos en halua syödä enää lääkkeitä? Minulla on nyt käytössä Abilify 15mg. Haluan hoitaa itseäni luonnonmukaisesti, en käyttää mömmöjä. Mitä teen? Muita lääkkeettömiä bipoja?

13

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OleOnnellinen

      Onneksi olkoon!nyt voit siis hakea työkyvyttömyyseläkkeelle

    • Yrityksesi50

      Jos sinulla on mahdollisuus/halua olla ns. vallitsevan psykiatrisen hoitokehyksen ulkopuolella, voihan sitä olla syömättä lääkkeitä.
      Muuten hoitomyönteisyys on yksi edellytys asioiden rullaavuudelle ja lääkkeet ovat osa hoitoa. Niiden kanssa on oltava tarkkana, mutta ei niitä kannata pelätä.

      • Sopii_miettiä_pidempään

        Rullaavuudelle kenen näkökulmasta? Psykiatrin ja järjestelmän vai asiakkaan?


      • Yrityksesi50

        Kaikkien kolmen.


      • ykshullutaas

        Kaikille lääkkeet eivät sovi. Ei mitkään niistä. Itse puolittelin 25mg Ketipinoria ja yritin psykiatrin ohjeiden mukaan vetää vielä 1/4 mutta silti haitat liian isot ettei kannata jatkaa. Sama Lamotriginissä.
        Vastakohtaisesti olen 50kg nainen ja vedin 40mg Tenoxia eikä uni tule. 60mg tohtori ei uskaltanut enää luvata ottaa; henki voi lähteä kuulemma.
        "Kokeilemalla löytyy" sanotaan, mutta kun voin olla ilmankin, vaikken ihan normeihin taivu, niin miksen olisi. Pienempi haitta se että ihmiset kattovat kieroon.


    • BiPro

      Moi,
      itselleni lääkkeettömyys ei ole vaihtoehto. Jätin lääkkeet pois n. 10 vuoden oireettomuuden jälkeen. Puolen vuoden kuluttua sairastuin psykoosiin ja siitä toipuminen vei kaksi vuotta, joista ensimmäinen erittäin vakavassa masennuksessa. Mikään tahdonvoima ei riitä hallitsemaan sairautta ainakaan minulla ja tärkeintä on ymmärtää, että en itse tajua milloin alan olla reunan ylitse vaan ainoastaan muut voivat sen kertoa. Lääkityksen avulla olen taas oma postitiivinen itseni ja pyöritän omaa yritystä. Jos kokeilet lääkkeettömyyttä, kuuntele tarkasti läheisiä, lääkäreitä ja muita sinua lähellä olevia ihmisiä. Päätökset ovat omiasi, mutta ne ovat usein huonoja jos et ole sairauden suvantovaiheessa.

    • Olet-oikeassa

      Koska lääkkeet tuhoavat kaikissa tapauksissa terveystesi ja olet niiden orja lopun elämääsi. Ja samalla myös työkyvytön = elämiskyvytön.

    • pillerieipelasta

      Ei ole pakko syödä lääkkeitä jos ei ole itselleen tai muille haitaksi ilman. Mikään laki ei sinus pakota niitä syömään, jos et ole vaaraksi muille tai itsellesi. Minulla on ollut vaikeaa elämässäni joku diagnosoi keskivaikean masennuksen joku taas persoonallisuushäiriön.
      En ole lääkkeitä susotunut syömään . On määrätty mielialalääkkeitä, rauhottavia, unilääkkeitä.
      Elän normaalia elämää ja käyn työssä. Mielestäni tärkeämpää on oppia ymmärtämään itseään ja miksi reagoin niin kuin reagoin. Elämä nyt ei voi olla tasapaksua pötköä. Terapia auttoi. En halua lääkkeillä muuttua tai tulla riippuvaiseksi.

      • Sopii_miettiä_pidempään

        Ei ole pakko syödä yhtään mitään oli vaaraksi kenelle tahansa. Itselleen saa olla vaaraksi. Jos on vaaraksi muille, asia kuuluu poliisille. Ihmisoikeuksia on opittava kunnioitettamaan.


    • Ylpeähullu

      Käyhän kattomassa tämä sivu http://psycheducation.org/treatment/
      Sisältää hoito-ohjeita sekä lääkkeelliseen, että lääkkeettömään hoitoon. Muutenkin tämä psykiatri haluaa mennä pienimmän haitan mukaan, eli kannattaa lukea.

      • Joo---

        On virta loppunut tyypiltä, sivustoa ei ole olemassa... Olisko hypännyt junan alle, syötyään liikaa myrkkyjä...


      • semihulluhippi

        suosittelen em. sivua myös kaikille aiheesta kiinnostuneille. Nimimerkille Joo--- taas; päivitäpä uudelleen tai koita toista selainta, mulla psycheducation ainakin toimii ihan mainiosti.


    • semihulluhippi

      Moi!

      Jotta kysymykseesi voisi järkevästi vastata, pitäisi tietää sairautesi luonteesta vähän enemmän. Bipoja on moneen junaan, toisille lääkkeettömyys ei ole lainkaan vaihtoehto, toisille taas se voi toimia, mutta vaatii sitoutumista hyvin säännöllisiin elämän- ja elintapoihin (tästä sinulla onkin kaiketi jo aavistus kysymyksesi pohjalta).

      Jos biposi on lievempää sorttia, eli olet tyyppiä II ja mielialasi ei masennusvaiheissa tipahda aivan totaalisesti itsetuhoiseksi, en näe mitään syytä mikset hyvällä psykoedukaatiolla ja keskusteluavulla voisi pärjätä ilman lääkkeitä. Jos sinulla on nyt lääkityksenä vain Abilify 15mg, arvelisin, ettei lääkkeettömyys ole lainkaan mahdoton vaihtoehto. Abilify lääkevalintana viittaa kuitenkin siihen, että sairaudessasi on vallalla joko (hypo-)maanista tai ahdistuneisuusoireilua. Tämä voi olla ongelmallista, jos näin on.

      Tärkeimmät pointit ovat seuraavat:

      - Tunne itsesi. (tunne diagnoosisi, myös muut kuin bipo, jos niitä on. tunne lapsuuden/nuoruuden/aikuisuuden traumasi ja jutut jotka toimivat sinulle "triggereinä"; ts. laukaisevat sairausoireilua. näitä ovat monesti esim. ruoka- ja unirytmi, valon määrä eli vuodenajat, jne. ole sinut sen kanssa, mitä olet. tämä on tosi olennaista: jos kusetat itseäsi, et pääse pitkälle ennen kuin romahdat.)
      - Elä säännöllistä elämää. (pidä yllä vuorokausirytmi: niin ruokailujen kuin nukkumisten suhteen, pysy rutiineissa. jos unirytmi ei pysy, kokeile vaikka melatoniinia tueksi. älä altista itseäsi tilanteille, joissa tunnetilasi pomppivat ääritasoille: ei päihteitä, ei extremeurheilua, ei villiä voyeurismiseksiä :D jne ja pidä päiväkirjaa, johon kirjaat tapahtuneita asioita ja mielialojasi ja vireystasojasi -> opit ymmärtämään itseäsi)
      - ÄLÄ KÄYTÄ PÄIHTEITÄ. Alkoholi ja muut päihdyttävät nautintoaineet hankaloittavat oireidesi seurailua ja mielialojesi hallintaa. Tämä on yksilöllistä, mutta alkoholi ei sovi koskaan, ikinäkoskaan, bipolle. Kofeiini, nikotiini ja kannabis ovat joillekin ok. Kannabis harvalle, mutta näitäkin on nähty.
      - Syö terveellisesti JA ota lisäksi omega3- ja D-vitamiinilisä, reilulla annoksella. Päivittäinen kalanmaksaöljylusikallinen normi n.50mikrogramman d-vitamiini varmaan aivan jees, varsinkin kesäaikaan. Edes 100mikrogrammaa ei missään nimessä kannata ottaa/vrk, maksa saattaa kärsiä! Jos näihin ravintolisiin yhdistää terveellisen, kala- ja pähkinä-/siemenpitoisen ruokavalion (maidossakin dvitamiinilisä), homman tulisi olla jees.
      - Hanki jotain tukea elämääsi. (kumppani, ystävä, netin keskustelufoorumi, psykiatrinen sh, terapeutti, kummi kaima tai koiranulkoiluttaja: kuka tahansa, joka voi vähän peilata sinulle, mitä milloinkin tapahtuu. oma ajatus sairauden johdosta kun on välillä jumiutunut tai tukossa tai ihan suoranaisesti vaan aivan vääränlainen.)
      - Elä. (pidä rutiini: käy työssä/opiskele, harrasta. mutta muista myös nauttia, ole olemassa muutenkin kuin sairautesi kautta. ole sinä, ole sinut sinun kanssa ja nauti elämästä. pidä itsestäsi huoli ja rakasta itseäsi, mutta älä ole sokea omille virheillesi äläkä piiloudu sairautesi taakse).

      Kaikkea hyvää ja tsemppiä lääkkeettömään elämääsi. Se ei ole mahdotonta, mutta vaatii paljon duunia ja sitä, että sairaus ei ole puikoissa päässäsi.

      Mä pärjään ihan ok (II-bipona). Tarvittavia haluan mulla olevan pahoja masisvaiheita varten, etten tee itselleni mitään idioottimaista, mutta pärjään nykyisin ihan jees ilmankin. Enemmänkin se on vain se tieto, että jos tuntuu, että yli menee, niin nappi naamariin ja nukkumaan ja katsotaan huomenna uusiks. Ei oo pitkään aikaan tarvinnut niin tehdä. Opiskelen, käyn töissä ja välillä on ihan v-n vaikeaa. Mutta ei mahdotonta.

      Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe