Enontekiöön, Kittilään vai Kolariin

ennustaja2

Mihin kuntaan Muonio liitetään tulevaisuudessa ? Väestö vähenee ja ikääntyy, nuoret muuttaa pois, verotulot eivät kasva riittävästi pitääkseen yllä kunnallista, koko ajan kasvavaa organisaatiota?
Onko Muonio liian pieni kunta ollakseen elinkelpoinen ?
Mitä mieltä on asiantuntijat ? Mitä täällä on viiden vuoden kuluttua?

19

484

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sotejärjestelystä

      Muoniota ei tutkimusten perusteella halua ottaa naapurikunnat riesakseen. Muonion kunta ei ole vastannut kuntapalvelujen ja kiinteistöjen kunnosta (Terveyskeskus) terveydenhoitopalvelujen ylläpitämäksi riittävällä tasolla. Kunnan omaisuudelle aiheutunut, suuret vahingot peruskorjausten tai kunnostamisen pitkäaikaisella hoitamattomuudella, sekä johtuvat virheet hoitamattomuudesta ja osoitetaan syyllisyys terveyskeskuksen alasajosta kunnanvaltuustolle ja hallitukselle, eikä kunnanjohtajalle. Valtio ehdotuksenansa voi päättää, että Muonion terveyskeskus toiminta rakennuksen korjaamattomuudella lakkautetaan ja toiminta siirretään Kolariin. Samalla Valtio voi tulla päättämään Muonion kunnan liittämiseksi Kolarin kuntaan, siirtyen heidän vastuulle. Kolari ja Kittilä, eivät halua ottaa vastatakseen Muonion kuntaa, mutta Valtio voi kuitenkin ratkaista. Terveyskeskuksen henkilökuntaa, ei voida syyllistää he osaavat työnsä, mutta rakennelmat ei ole käyttökelpoisi palvelujen tarjontaan.

      • viidesosahallitsee

        Kas, kun viimeinkin on ruvettu pohtimaan, mihinkä liityttäisi.

        Vähitellen keskusteluissa järki voittaa. Ei Muonio eikä muukaan pikkukunta pysty olemaan enää itsenäinen. Taloudelliset voimavarat tulevat vastaan asiassa kuin asiassa.

        Valitettavasti kepun valtapoliitiset päämäärät ovat saamassa valtaa. Kepua kannattaa noin viidennes kansasta, mutta jos katsomme Suomen kartan kuntien polittisia valtasuhteita, kepu hallitsee melkein koko Suomea. Tulevan maakuntahallinnon avulla kepu vain vahvistaa otetta vallasta koko maassa. Sen takia se oli hallituksessa Sipilälle "elämän ja kuoleman kysymys".

        Pienet kunnat ja uusi maakuntahallinto johtaa siihen, että kepu noin 20 %:n kannatuksella tulee hallitsemaan noin 80-90 % maantieteellisesti koko Suomen pinta-alasta.

        Näin se menee.

        Onko tuo aivan oikei?


      • ryhdistäytyminen.auttaa

        On jätetty rakennuksia rempalleen, siis hylätään rakennus ja kipitetään muiden kuntien paremmin hoidettujen palvelujen piiriin.
        Ääliömäinen ehdotus.


    • Liitoshalutaioakko

      Todennäköisesti Enontekiö, Muonio, Kittilä, Kolari liitetään Sodankylään, ehkä vielä Inari ja Utsjoki myös. Pello, Ylitornio, Tervola ,Ranua jne. Rovaniemeen. Itä Lappi Kemijärveen, loput Kemiin. Eli aluksi viisi kuntaa. Uskon , että yhdistymishalu ja /tai pakko tulee siten myötä. Jos tämä kaikki olisi tehty ajoissa, emme olisi nikn täysin Rovaniemen armoilla sotessa.

    • Viidesosajärkenä

      Viidesosa hallitsee siellä, missä on äänestäjiä. Suurimmissa kunnissa hallitsevat kokoomus ja vihreät. Onko se sitten oikein? Onneksi vasemmisto hallitsee vain ay- liikkeessä, vaikka sielläkin kannatus alle 25%. Onko se väärin?

    • Kuntaliitosohjeet

      Kuntaliitoksista. Järkevin ratkaisu olisi kuntaliitoksessa Enontekiö, Muonio ja kolmantena, joko Kolari tai Kittilä. Asukasmäärä kuntaliitoksessa vähintään 5000 asukasta. Muonion kuntaan keskeinen paikka maanteitse. Suoraan Muoniosta Kittilän kautta Rovaniemelle. Leviltä ja Kittilästä suoraan tie Inariin Rovaniemen tieltä. Muoniosta suora yhteys Ruotsin rajaa myöden valtatie 21 etelään, eli Kolariin. Muoniosta edelleen suoraan yhteys Kilpisjärven kautta Norjaan ja Enontekiön Hetan kautta Pohjoisen Norjaan. Monet yritykset ja ammatit ovat riippuvaisia keskenään kuntien ja maiden välillä. Muonion kunnassa on pätevät työntekijät, kunnanvirastossa ja terveyskeskuksessa. Syynä on kunnan taantumana kunnanvaltuutetuilla, etteivät hoida rahoitusta toimintojen edistymiseksi. Aivan turha on edelleen väitellä, ettei kuntapalvelujen ylläitämiseksi ja kiinteistöjen hoitamiseksi ja peruskorjauksiin ole riittävästi rahaa. Pankeista varmasti löytyy laina rahaa oikeisiin kohteisiin kunnan kehittämiseksi. Suut kiinni rahakatoista kuntavarallisuuteen tuijottamiseksi asukasta kohden.
      Mikäli väitätte, ettei pankista saa rahaa on turha väite. Muuten kahden köyhän ei kannata pyöriä samassa pankissa.
      Kalevi Paassilta

    • Kuntaliitosohjeet

      Väyrynen piti hyvän puheen Porin Puuvilla keskuksessa noin kuukausi sitten. Puhe oli erittäin kiinnostava ja toistan, vaikka en kaikkea kuittaa oikeaksi. Olen ollut lyhyen ajan Muoniossa SDP;n valtuutettuna, mutta silti kannatin Puuvillassa Väyrystä kirjallisesti. Mikä tärkeintä oli minulle. Hänen erittäin hyvä puhe kielensä oikeista asioista osaltaan myös.
      Muistakaa Muoniossa tulevasta valtuuston valinnasta, valitkaa valtuustoon rohkeat ja oikealla linjalla olevat henkilöt ja unohtakaa politiikka yli rajojen. Minäkin totesin lyhyen valtuustokautena Kokoomuksella ja Keskustalla hyviä ehdotuksia, sekä asetuin heidät taakseen politiikan tietäen. Kuntapolitikointi on jopa huvittavaakin kunta- asioissa. Politiikkana tulevat vasta tärkeäksi Kansanedustaja linjana ja tietävät mitä mikin politiikka hoidettavana on.
      Kalevi Paassilta

      • Hyväidee

        Kallu kirjoittaa asiaa,unohdetaan oma etu ja ajetaan kunnan etua,johon on valittu.


      • Kallussaonsharmijatieto
        Hyväidee kirjoitti:

        Kallu kirjoittaa asiaa,unohdetaan oma etu ja ajetaan kunnan etua,johon on valittu.

        Kallu on minusta niin symppis ja aina kohtelias naisille mitä ei voi sanoa monestakaan muoniolaisesta miehestä!


    • myywwään

      caina.kiinalaisille muonio

    • väyväy

      Sopiva pari, Kallu ja Väyrynen. Nämä kun sais hoitamaan Muonion asioita, tulos olis loistava.

    • Muonio_Kingdom

      Muoniosta kuningaskunta. Paavo I kuninkaaksi ja Kallu oikeusmiisteriksi. Molemmat puhuvat välillä niin sekavia ja moniselitteisiä juttuja, että kansa saa sieltä valita aina sopivan jutun

      • Vappusiima

        Koska kallu on eronnut sossuista? Hän ei vaihda työväwenaatetta. Pidän vähän pahana kun hän ajelee loistoautoilla ja me oikeat työläiset saamme tuskin tonnin autoa irti.


      • Aikoihineletty
        Vappusiima kirjoitti:

        Koska kallu on eronnut sossuista? Hän ei vaihda työväwenaatetta. Pidän vähän pahana kun hän ajelee loistoautoilla ja me oikeat työläiset saamme tuskin tonnin autoa irti.

        Minusta moni muukin sossulainen ajaa muulla autolla kuin Ladalla. Vaikkapa itse puhjoht. yks rautakaup. yks. talonmies, yks. poliisi, yks. Kelan eläkeläi. ja monia monia muita.
        Samoin vasemmiston väki ei aja ees Ladalla.


      • simaalisää

        Kyllä kannatan, että Paavo Väyrysestä tehdään Muonion kuningas "Paavo Ensimmäinen Suuri" ja samalla lopetetaan tämä nykyinen keisarikunta.


    • Rozu

      Aluksi varmaan seutukuntien mukaan. Tunturi-Lappi saattaa pärjätä myös omillaan nyt kun matkailu Lapissa on kovassa kasvussa. Kittilä-Kolari-Muonio-Enontekiö yhdistyy, intresseinä matkailun kehittäminen ja luonnonsuojelu. Kittilään tulee suurempi keskittymä, johon käytetään paljon rahaa, mutta joka kuitenkin ajetaan alas viidenkymmenen vuoden sisällä. Tosiasia taitaa olla, että kun vanhat kuolee ja uusia ei enää tule, terveyskeskuskin menettää tarpeellisuutensa. Nuoria on olemassa vain sesonkitöiden aikaan, vähän kuin etelän lomakohteissa.

      Rovaniemi-Pello-Ranua-Ylitornio-Tornio-Tervola-Keminmaa-Simo-Kemi yhdistyy, keskuksena tietenkin Rovaniemi vaikka Kemi sitä vastustaakin. Aluksi toki Kemi saattaa imeä itseensä ympäriltä kuntia, mutta Rovaniemeen se lopulta päätyy. Itäpuolella sitten nouseekin parku, kun kaikki kunnat on talousvaikeuksissa eikä kukaan halua luopua jo saaduista eduista. Utsjoen imaisee Inari kymmenen vuoden sisään. Sodankylä hotkaisee Savukosken ja Pelkosenniemen, ja lopulta Inarinkin. Kemijärvi ei halua Sallaa eikä Posiota, mutta valtio yhdistää ne kustannussyistä, ja kun homma on jotenkin kymmenessä vuodessa saatu toimimaan, yhdistetään lopulta Kemijärvikin Rovaniemeen.

    • Kuntaliitosrajat

      Rozu. Mielipiteesi- Enontekiön-Muonion- Kolarin ja Kittilän kuntaliitos. Hyvin todennäköistä on, että näin tulee tapahtumaan. Matkailu on ollut kovassa kasvussa Kittilässä ja Kolarissa, sekä näihin kuntiin on erittäin paljon matkailussa investoitu rakentamisiin, sekä mitä erilaisempiin matkailu turismi palveluihin. Myös yksityisillä turismikeskuksissa on hyvin paljon osakehuoneistoja, kiinteistöjä rakennuksineen ja tunnetuilla yhtiöillä. Nyt jos Muoniossa olisi Kittilään nähden yhtä paljon asukkaita, sekä yhtä vahva matkailu rakenteineen. Näin vertailleen Muonio voisi olla kuntakeskus karttarakenteeltaan ja siten palveluja keskeisesti eri suuntiin olisi helppo järjestellä, ainakin tieyhteydet eli naapurikuntien rajat aina alle 40 kilometrin päässä.
      Tulevassa kuntaliitoksessa on huomioitava, että ei Lapin läänissä voida suuria kuntaliitoksia tehdä, kestämättömien etäisyyksien johdosta. Koska kuntapalvelut on järjestettävä kuntalaisille ja palveluja on oltava tarjolla kohtuuttoman lyhyen etäisyyden säteellä. Mainitussa kuntaliitoksessa olisivat hyvät vaikka merkittävät työnantajat, Norjan ja Ruotsin naapurivaltiot. Erilaisia palveluja tulisi maiden välillä keskeisesti huomattavasti kehittää SOTE alalla.
      Kalevi Paassilta

    • Paluukynänvarteen

      Mukavaa Kallu, että taas kirjoittelet! Mietinki menne olet hävinnyt.

      • Jessssz

        Olen samaa mieltä,Hyvä Kallu!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe