Veera bordellin ilotyttö

Sulkuvahti

Saimaan kanavan suulla oli aikoinaan Saunasaari niminen saari.
Saari oli paikka jossa kanavalle laivoilla menevä ja sieltä tuleva työväki sai virkistäytyä eli saunoa, syödä, juoda, naida ja usein känninkin puolelle menevät huvittelut ja tappelut eivät olleet kaikkien mieleen.

Saari oli myös tärkeä paikka pestin hakuun, etenkin naispuolisille henkilöille joita tarvittiin kanavaa alaspäin meneviin laivoihin miehistön ruuan kahvin ym. "huollon" takia.
Usein laivan kippari oli etuoikeutettu tuohon "huoltoon" ennen muita miehistön jäseniä matkan aikana.
Kanavan alapäässä oli myös vastaava henkilöiden pestipaikka josta sai pestin paluumatkaan kanavan yläpäähän Saunasaareen takaisin.

Sittemmin Saunasaaren toiminta lopetettiin sen huonon maineen vuoksi. Juopottelu tappelut ja irstailut olivat uittoyhtiöille liikaa.

Kertomani asiat ovat totta ja löytyvät Lappeenrannan ja Saimaan kanavan historiaa käsittelevistä kirjoista.

Moni ei tiedä kuinka läheisesti Kaunis Veera tarina liittyy Saunasaaren tarinaan.

Kukaan ei käsittääkseni ole tuonut asian todellista puolta esille?

Täytyykö meidän hyväksyä tällainen kahvinkeittäjä/ilotytön muistopatsas kanavan juopottelun, tappelun, huorailun, irstailun ja saaren bordellin ajalta kaupungin ehkä arvostetuimmalle paikalle?



(Niin anteeksi pilkutukset ja kappalejako pilkunnussxxt älkööt vaivautuko)

26

2341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huoroo.hommoomaa

      Lopetettiinko Saunasaaren toiminta huonon maineen takia ennen talvisotaa?
      Talvisodan aikana nimittäin venäläisten ilmapommituksen seurauksena palopommi osui rakennukseen polttaen koko huvittelukeskuksen. Eihän siellä tietysti kesken talvea olisi ollut toimintaa rauhankaan aikana. Se pommi kaiketi tiesi osoitteensa. Putiikkia ei ainakaan sittemmin enää uudelleen rakennettu. Se kivijalka sieltä löytyy vieläkin.

      Eipä Lappeenrannasta taida löytyä enää aihetta patsaaksi, ellei sitten joku Kolmesta Lyhdystä uloshoippuva humalainen.

    • havisamand

      Kyllä kyllä, kertomasi asiat mielestäni vain lisäävät patsaan mielenkiintoisuutta.. Kolikossakin kaksi puolta, tai ehkä kolmekin.

    • Peräpora

      Onhan Hampurikin huoristaan tunnettu, huorapatsaista en tosin tiedä.

    • nurkkakuntainen.kylä

      Kaupungin arvostetuille paikoille on pykätty kaikkea huomattavasti suurempaakin paskaa.

    • olut.virtaa.vaan

      Suuri "Oluttuoppi-suihkulähde" korostaisi Lappeenrannan arvokkuutta!

      Keskeiselle paikalle!

      Huomattavan kokoinen oluttuopin muotoinen, ruskeankeltaista nestettä ylitsevuotava tuoppi. Julistamaan kaupunkimme olutperinteitä, onhan täällä ollut Lappeenranta&Lauritsala olutpanimo ja Karjala Olut!

      Ilmentäisi myös sopivasti kaupunkimme mainetta.

    • kuukausipalakalla

      "Tuli tuli kahvinkeittäjäksi kuukausipalakalla juu..."

      Kauniin Veeran tarina perustuu Tatu Pekkarisen näytelmään, lauluun ja elokuvaan. Taruhenkilöistä on aina tehty patsaita. Lappeenrantaan patsas sopii koska tarina liittyy Saimaan kanavaan. Millainen Veera todellisuudessa oli, jos häntä koskaan on ollutkaan, ei ole merkitystä, koska hänet tunnetaan vain tarinasta.

      Lappeenrannassa ei ole ollut monia todellisia merkkihenkilöitä. Senpä vuoksi patsaan voi mainiosti pystyttää taruhahmolle. Siitä tulisi hauska lisä kaupunkikuvaan.

      Miten tunnettu ja suosittu Kaunis Veera Suomessa on ollut ja on yhä, katsokaa Googlesta.

    • Änkyrä

      Voe kauheata: "Veera oli kulkija luonnoltaan, Veera oli tumma jo heimoltaan..."

      Mutta Veerapa "sano kaikille gamma ei ja Veera meiltä jätkiltä järjen vei"

      "Lappeenrannassa laivaan nousi vieras tumma ja pitkä mies..."

      Jätkiä tuo vitutti niin ku nyt vaikka maahanmuuttajat.

    • Kahvinkeittäjäksi

      Keski-ikäisille ja sitä nuoremmille lappeenrantalaisille kaupungin historia on täysin tuntematon alue (Kaunis Veerahan on tiettävästi legenda, liekö vastinetta todellisuudessa ollutkaan?). En tiedä kannattaako moisia patsaita enää pystytellä, koska historia ei kiinnosta ketään enää pätkän vertaa. Elokuvaahan filmattiin ainakin satamassa ja Tuomojan sululla vanhalla Saimaan kanavalla (nyk. Soskuan ja Kansolan välillä), Mustalaisten tanssikohtausta Kuusimäessä (?) taustana Sunisenselkä.

      Kaunis Veera -patsastahan suunniteltiin Lappeenrantaan pystytettäväksi ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla. Patsaasta järjestettiin kilpailukin 1968. Patsashanke lopahti sitten siihen, en tiedä miksi. Ja mielestäni määrätyllä tavalla aika on ajanut nyt sen hankkeen ohi.

      Kaunis Veera on tietyllä lailla samaan tapaan unholaan jäänyt tai jäävä asia kuin "punahousut" tai "lehmusten kaupunki". Mitähän nekään nykyisin kenellekään enää sanoo?

      Sopii kysyä mitä kaupungin ominaispiirteistä ja luonteesta on enää jäljellä? Se mitä oli on kadonnut joskus 1970- ja 1980-luvuilla. Enkä tarkoita nyt arkkitehtuuria ainakaan pelkästään.Tilalle ovat tulleet kaikille suomalaisille kaupungeille tyypilliset kauppakeskukset yms. Sopii myös miettiä onko välitöntä karjalaisuutta nykyisin olemassakaan... ei ainakaan mikäli lukee estareita. Luonteettomuus on tullut tilalle.

    • kekekekkk

      Veeran patsaan oikea paikka olisi satamatori, siellähän Prinsessa Armaadakin on, jolla Veera seilasi. Jos ei huolita raatihuoneen tienoille.

    • vetyjaatomi

      Mistä lähtien historia on lakannut kiinnostamasta? Lisäksi Veera ei ole vain historiaa vaan populaarikulttuuria monellakin tavalla. Ainakin laulun tuntee jokainen suomalainen.

      Kaupungit ja muutkin paikkakunnat korostavat identiteettiään omilla erityispiirteillään varsinkin nyt kun kaikki alkaa olla samnlaista kansainvälistä mössöä. Kaunis Veera liittyy Lappeenrantaan ja Saimaan kanavaan niin kiinteästi, että se kannattaa tuoda esiin vain matkailuakin ajatellen. Emmekä elä nyt 1960-lukua.

      Kehruuhuonekin on historiaa, ja hyvin näyttää pärjäävän.

    • Jytkytjytkyt

      Kuunnelkaa Kipparikvartetin Kaunis Veera -esitys You Tubesta. Tosi kiva kappale vieläkin. Kvartetti oli lajissaan varmaan Suomen kaikkien aikojen paras.

    • Huhuhhei

      Onhan Kipparikvartetilla myös mainio Saimaan valssi You Tubessa.

    • Sulkuvahti

      Ymmärsinköhän nyt oikein, että tuuletetaan ja peukutetaan kanavahuorille oikein olan takaa?

      Laulu on näköjään tehokas, kun vieläkin järki pakenee päästä.
      On siinä ihmettelemistä kerrakseen.

      Historia on historiaa ja laulut lauluja, mutta järki pitää pysyä päässä!

    • Jytkytjytkyt

      "Historia on historiaa ja laulut lauluja, mutta järki pitää pysyä päässä!"

      Justiinsa, ja siksi Kaunis Veera ja Lappeenranta ansaitsevat patsaan, joka hienosti tuo esiin Lappeenrannan, Saimaan ja kanavan identiteettiä. Veera on taruhahmo.

      Tosin patsas saisi ainakin kuvista nähtynä olla sensuellimpi. Nyt se näyttää ujolta rippikoulutytöltä.

      Ota selvää millainen oli vaikkapa Carmen, josta on tehty maailmankuulu ooppera.

    • PalpanKilli

      Se todellinen kanavahuora - jos sellaiselle haluatte patsaan pystyttää (ja vaikka, ette haluaisikaan) - oli Palpan Killi, ei suinkaan Kaunis Veera.

      "Palpan Killi se kanavan laidalla käveli ja keikutteli." Keitä nämä "killit" olivat, eli mistä tulivat ja minne menivät, siitä ei ole aikakirjoihin jäänyt merkintöjä. Kyseisenlaista toimintaa oli ollut kanavalla jo rakennusvaiheen aikana 1840 - 1850 -luvuilla ja tietysti sen jälkeen lotjien ja tervahöyryjen aikakaudella.

      Mitä tulee lotjaemäntiin, joita Lauritsalasta aluksiin palkattiin kanavamatkan ajaksi (matka Viipuriin saattoi kestää kaiketi toistakin vuorokautta pitkälti, koska sulutukset veivät aikaa, kanava oli ahdas ja lotjia sekä tervahöyryjä oli jonoiksi saakka, niin näistä emännistä suurin osa oli kelpo väkeä. Toki oli myös monenkirjavaa väkeä, joiden keittotaito oli vähintäänkin kyseenalainen, eli tarkoitusperät olivat pääasiassa jotain muuta. Viipurin Pohjoissataman (Salakkalahden) laitureissa kuului olevan menossa jatkuvat "häät". Lotjamiehillä on ollut lotjamatkojen jälkeen kertomista kotikylillä railakkaasta menosta Saimaan kanavalla.

    • Jytkyjytkyt

      Veeran henkilöstä on lapsellista kiistellä koska ei tiedetä edes hänen olemassoloaan, hän on kirjailijan mielikuvitusta.

      Laulussakin siis sanotaan että "tuli kahvinkeittäjäksi kuukausipalkalla". Tarina on hyvä ja ollut suosittu myös Kipparikvartetin esityksinä. Veera, Saimaa, kanava ja Lappeenranta ansaitsevat patsaan.

    • Sulkuvahti

      surullista luettavaa tuo jankutus veeran patsaasta ja vertailu ketkä olivat huorimpia ketkä eivät ja ketkä ei olleet ollenkaan siis huoria

      ihmettelen vain sitä että miksi hameniekka pitäisi nostaa korokkeelle sehän on vain pieni syntinen siivu sen ajan elämästä ja elämän menosta

      lukekaa historian kirjoja niin saatte etäisyyttä asioihin ja näette asiat oikeassa valossa siinä valossa ei yksi tai kaksi kanavan ilotyttöä paljoa paina

      vai haikaileeko nyt elähtänyt ja väsähtänyt panomies mennyttä aikaa kun kaikki oli toisin (ei aika mennyt koskaan palaa)

      noh siinähän sitä sitten kolmen lampun juopot yrittävät kähmiä hameen alle ja lopulta kusevat kintulle kuin on kylmä nainen ei antanu ees koittaa

      olisi varmasti hienompiakin asioita ja kokonaisuuksia nostettavissa korokkeelle ja tikun nokkaan

    • hahhhahah

      Kun kaikki on toisin? No, kyllä tosiaan on. Mielestäni mitään tuollaista muistomerkkiä keskelle kaupunkia ei yksinkertaisesti tarvita.

      On suoranaista kaksinaismoralismia hokea jonkun kuplettihenkilön mahdollista huoruutta, ja epäillä kaupunkikuvan pilaantumista patsaasta.
      Niin kuin höltynyt sukupuolimoraali olisi jotain lotjien aikakautta.

      Nykypäivän "huoraaminenhan" on lailla suojattua. Nussitaan käytännössä joka tolpan juurella. Että silleen.

    • guigelo

      "Mielestäni mitään tuollaista muistomerkkiä keskelle kaupunkia ei yksinkertaisesti tarvita. "

      "Tarvitaanpa" hyvinkin. Yhtä lailla kuin Havis Amanda symboloi merestä nousevaa Helsinkiä, voisi Kaunis Veera symboloida Lappeenrantaa viihtyisänä, kauniina ja karjalaisen iloisena matkailukaupunkina Saimaan rannalla ja kanavan kautta Venäjälle. Siksipä sille sopiva paikka olisi satamatori. Patsas ei tosin sellaisena kuin se on esitelty juuri Veeran temperamentikasta viehkeyttä korosta.

      Havis Amandasta muuten käytiin iso poru aikanaan pääkaupungissa. Moni taisi silloinkin väittää ettei moista "tarvita".

    • Vitunpatsastelijat

      Vilhu voi teettää ittestään tuulimyllyjen kokoisen patsaan muukonkankaalle.

    • Veerakammarista

      Ei käy kateeksi päättäjiämme tässä asiassa, toiselle kumarrat niin toiselle pyllistät.
      Kuulemani mukaan patsaan lahjoittaja, kun sattuu olemaan näitä paikkakunnan rahamiehiä, kuis tässä sitten menetellään.

      Kaikki kunnia vanhan talon uudistamisessa, mutta kaikella on rajansa!
      Patsaan kanssa patsasteleminen on jo rahvaalle kaiken kokeneelle liikaa oman edun tavoittelua.
      Olkoon Veera legenda mitä tahansa juttu alkaa haista vanhalta silliltä vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää.

      Voisi olla parempi, kun patsas olisi lahjoittajansa omalla kotipihalla omia mielikuviaan varten (en niitä käy arvuuttelemaan)

    • mienitykkäänrouvistakii

      Sama meininkihän täällä jatkuu edelleen. Tytöt antaa (rouvatkin) ja siveyden sipulit (siis herrat, ns.miehet) valittavat koska jäivät ja tulevat jäämään ilman näitten Veerojen seuraa. Hmm. Ehkä Veerasi on joskus viihdyttynät minuakin, kun olet ollut hankkimassa leipää perheellesi? Mietippä sitä? Toiset pojat saa ja toiset ei....

    • Vierastummajapitkä

      Kyllä se Veeran patsas satamatorilla olisi komia. Nousisi telttojen yläpuolelle markkoinoittenkin aikaan. Veerahan oli "kulkija luonnoltaan" ja viihtyi varmaan markkinoilla. Mainostaisi Lappeenrantaa matkailukaupunkina.

      Patsas saisi kyllä olla vähän räväkämpi kuin suunniteltu. Vaikka seksikäs neito hurjasti tanssimassa.

    • karvalakki.haaruvälissä

      Mieluummin sinne markkinoille reilusti striptiisi-esityksiä yleisötelttaan kuten entisinä aikoina (1970-luvulla?), kun karvahattupäiset isäntämiehet "maalta" tulivat katsomaan kaupungin ihmeitä.
      Mitä? Ai ei vai? Ai on liian moraalitonta nykyään? No, voi voi tätä moralistista aikaa.

    • Rivorillumarei

      Satamatori olisi hyvä paikka teekkareidenkin lakittaa se räväkkä Veera-patsas ja sen ympärillä olisi hauskaa viettää vappua kaikkien. Miksei suihkulähdekin Veeran alustaksi. Kuvitelkaa! Saisipa Lappeenranta uuden tunnusmerkin.

      Eivät ne veerat raatihuoneen tienoilla notkuneet.

    • mikkeliläinen

      Olisin kiinnostunut kuuntelemaan lisää kyseisen saaren tapahtumista eli saunasaaresta,kun isäni perheineen on asunut kyseisellä saarella,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe