Perinnönjakopaperi hukassa

Ferbis

Mulla on tämmönen kinkkinen tapaus.
Isä kuoli 10 vuotta sitten ja jätti jälkeen noin 600 euroa, joista puolet menivät leskelle ja puolet jaettiin kolmen lapsen eli minun ja velipuolieni kesken. Eli jokainen sai hurjan satasen verran.

Äitini kuoli pari kuukautta sitten ja nyt on perunkirjoituksen aika. Olen äidin ainoa perillinen eikä kuolinpesässä ole velkaa eikä omaisuutta. Pelkkä pankkitilin saldo, josta hautauskulujen jälkeen jää noin 2000€.
Kaiken piti olla helppoa kuin heinänteko, mutta...

Pankki vaatii todistuksen ensin kuolleen puolison perinnönjaosta. Kellään ei ole sitä enää tallessa. Perinnönjakokirja toimitettiin paikalliseen osuuspankkiin 2006. Paikallinen konttori on sen jälkeen jo lopetettu. Soitin osuuspankin asiakaspalveluun jossa tutkittiin tilannetta. Perukirjaa eikä perinnönjakokirjaa löydy heiltä.
Etsin seuraavaksi verotoimitosta (kuolinpesähän ei lakkaa ellei perinnönjakoa toimiteta sinne) Verotoimisto saattaa tosin ottaa hurjat summat etsintätöistä.
ja tiedustelen samalla pankista riittääkö vapaamuotoinen todistus veljiltäni että perinnönjako suoritettiin aikanaan. Luulisi myös että pankissa olisi edes merkintä että perinnönjakokirja on sinne toimitettu. Äidin kuolinpesän pankki on siis myös osuuspankki. Eli metsästän nyt osuuspankista sinne toimitettua todistusta jotta voin toimittaa sen osuuspankkiin... Jösses..

Onko kellekään käynyt näin ja miten tarkka pankki on tämän kanssa?

6

1887

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotainpientä

      Onhan tuo tarkkaa, samat säännöt kun on euroon ja miljoonaan. Eli kaipaako pankki ositus vai jakokirjaa?

      Vaikka nyt pitäisi olla alkuperäinen asiakirja, käytännössä myös samat tahot tai näiden oikeuksien omistajat voivat allekirjoittaa paperin, jossa ilmoittavat että jako on tehty ja kaikki saaneet omansa. Kirjaatte, että teette paperin, koska alkuperäiset ovat hävinneet. Kaksi esteetöntä todistajaa vielä päälle niin täyttää muotovaatimukset. Ongelma sitten tulee jos kaikki eivät ole samaa mieltä. Ei koske perukirjoja, josta jokaisella osakkaalla pitäisi olla oma kopio.

      Verottajalta voisi myös löytyä kopio kaikista, taitaa ottaa min 10€ asiakirjasta ja 60€/h, jos joutuvat kopioimaan paljon. Etsinnästä eivät ota maksua, arkistojen surkea kunto on verottajan oma ongelma.

    • Ferbis

      Joko ositus tai jakokirja, kunhan käy ilmi että kuolinpesä nro1. on aikanaan jaettu. Saan lisätietoja huomenna, kun soittavat pankista. Veljet on jo messissä huolehtimassa pikkusiskosta :)

      Mikäli joudumme erikseen todistuksen laatimaan, tarviikohan siinä olla perittäviä tarkkoja summia? Saimme siis ensin perunkirjoituksen jälkeen sen satasen ja vuotta myöhemmin n. 300 isän veronpalautuksista ja sitten tili lopetettiin. Tästä on tallella valtakirja, jossa perilliset valtuuttavat äitini pesänhoitajana lopettamana tilin ja nostamaan siellä olevat varat. Valtakirjassa on meidän henksut ja tilinumerot, mutta ei edelleenkään mitään muuta.

      Kiitos muuten tosi paljon avusta!
      Tuo vapaamuotoinen todistus kuulostaa nyt parhaimmailta vaihtoehdolta.

    • Kansanvalistaja

      Saitkin jo hyvän vastauksen, mutta minä jatkan hieman lisää:

      Pankki ei tarvitse perinnönjakokirjaa, vaan todistuksen osituksen toimittamisesta. Isäsi perilliset/kuolinpesä saattaisi nimittäin olla oikeutettu saamaan tasinkoa äitisi kuolinpesältä. Tällöin et olisikaan oikeutettu nostamaan kaikkia äitisi varoja itsellesi. Tieto siitä, onko isäsi jälkeen tehty perinnönjako, ei liity mitenkään äitisi kuolinpesän asioihin.

      Nyt vain te kaikki isänne oikeudenomistajat ilmoitatte, että ositus on toimitettu ja että isän oikeudenomistajilla ei ole äidin kuolinpesää kohtaan vaatimuksia. Ilmoitukseen on hyvä ottaa kaksi todistajaa, kuten ylempänä jo neuvottiinkin. Pankki ei tee mitään tarkoilla summilla, mitä aikanaan jaoitte. Oleellista on se, toimitettiinko se ositus vai ei.

      Oletko muuten varma, että olette laatineet perinnönjakokirjan? Tai itse asiassa teidän olisi pitänyt laatia sekä ositus- että perinnönjakokirja, jotka toki voivat olla samalla asiakirjallakin. Tilisiirtoja kun on voitu tehdä ihan pelkällä valtakirjallakin samoin kuin tilien lopetuskin.

      Ihmettelen muuten miksi olette jakaneet isänne varat noin. Leskihän ei ole oikeutettu perimään puolisoaan, jos tällä on lapsia. Mutta jos äitinne on ollut isänne kuollessa täysin varaton (tai ylivelkainen), niin siinä tapauksessa äiti on ensin osituksessa saanut puolet isänne varoista, ja sitten te lapset olette kolmistaan tehneet perinnönjaon eli jakaneet tasaosuuksin sen mitä osituksessa jäi isän kuolinpesän puolelle.

      Aika erikoista kyllä, jos te kaikki neljä olette hukanneet omat kappeleenne sekä isän perukirjasta että ositus- ja perinnönjakokirjasta. No, verottajalta saatte sen perukirjan, mutta ette välttämättä tuota jakokirjaa. Niitä ei nimittäin läheskään aina toimiteta verottajalle. Eikä se jakokirjan toimittaminen verottajalle liity mitenkään kuolinpesän lakkaamiseen. Kuolinpesä lakkaa perinnönjakoon ja jakokirja on siitä todiste. Verottaja taas haluaa jakokirjan lähinnä siksi, että näkee, jaettiinko varat oikein vai saiko joku liikaa (ja jos sai, niin määräävät sitten tarvittaessa lahjaveron).

      Kuolinpesä lakkautetaan siis perinnönjaolla ja jakokirja on siitä todiste. Asianosaisten itsensä tulee säilyttää asiakirjat juuri tällaista tilannetta silmälläpitäen.

      No mutta saatte varmasti asiat hoidettua näillä ja aimman vastaajan antamilla neuvoilla. Kirjoittelin nyt huvikseni näin pitkästi, mutta ehkä tästä kirjoituksesta saa joku muukin vähän oppia näistä perusasioista.

      Ja muuten, kuka ikinä väittikin, että perunkirjoituksen teko on maallikolle helppoa, oli niin väärässä kuin olla voi. :)

      • Ferbis

        Kukaan meistä ei muista, saatiinko jakokirjaa. Äiti hoiti silloin kaiken. Veljet oli annettu adoptioon pieninä ja saivat vasta silloin kuulla olevansa adoptoituja. Tuskin oli silloin kiinnostusta säilyttää saamiaan papereita. Itse olin niin nuori ettei ollut ymmärrystä. Ihmettelen etei äidillä sitä ollut tallessa, koska kaikki muut ovat. perukirja on siis olemassa. Siitä sadan euron summastakaan ei olla ihan varmoja, tai siitä että saiko äiti puolet. Äidin omaisuus oli tosin isän omaisuutta pienenmpi joten tasinkohan silloin kuuluu hänelle? Mutta varmaa on ainakin, että rahat jaettiin. Paremmin muistettiin se vuosi perunkirjoituksista saatu veronpalautusraha.

        Äiti hoiti silloin perunkijroituksen ammatti-ihmisellä, joten uskoisin että kaikki on tehty oikein. Mutta mikäli perinnönjako kirjaa ei ole tehty vaan rahat on vain jaettu, olenko siinä tapauksessa ihan lirissä ja jako täytyy suorittaa uudestaan? :O

        Edelleen odottelen soittoa pankista ja kysyn samalla käykö heille sellainen 1. pesän perillisten allekirjoittama todistus.


      • Näin_

        Et missään nimessä ole lirissä. Noi pieniä summia ei kannnata alkaa sen tarkemmin kaivella. Jos papereita ei löydy, mikä on varmaan todennäköisintä, niin sitten vain teette sen ilmoituksen, että ositus hoidettu. Mutta kaivakaa nyt ekaksi se perukirja jostain (vai joko se löytyi?), niin näette mitä siinä oli omaisuudeksi merkitty. Ja sen se pankki siis tarvitsee joka tapauksessa.


    • Ferbis

      Joo siis perukirja on koko ajan ollut tallessa. Pankissa olivat sitä mieltä, että perillisten ja esteettömien todistajien allekirjoittaman todistuksen pitäisi riittää, mutta se lähetetään kuitenkin ensin pankin lakimiesten tarkistettavaksi ja jos ei kelpaa, mietitään sitten uudestaan. Sieltä oltiin kyllä myös sitä mieltä, että kun kyse ei ole isommista summista , niin tuskin tulee ongelmia. Paperi on jo laadittu ja lähetetty veljille allekirjoitettavaksi. Ensi viikolla kiikutan kaikki dokumentit pankkiin ja toivon parasta.
      Tämän viestiketjun ansiosta ehdotin tätä todistusratkaisua pankille, josta todettiin että tuohan on hyvä idea! :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe