purjevene ilmanrullaa

fokkkarules

purjehdus ilman rullaa
itse en koe rullaa tärkeäksi ja nyt olisi kiva kuulla mitä muut tuumivat.

purjeen vaihdan nopeasti se ei ole ongelma.
ja eikä ole rullaa joka jumittaisi myrskyssä.

mielipiteitä saa kertoa.....

25

661

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erilaisia

      Tarvitsen erilaisia purjeita etustaagiin eri tuuliolosuhteissa joten rulla ei käy. Joihinkin veneisiin rulla voi sopia vähän paremmin.

    • tarvitsen_rullia

      Mulla on mukana useampia rullia; vessapaperi-, talouspaperi-, jätepussi-, ankaroliina-, ... niin ja on mulla genuakin rullalla. eli en tule toimeen ilman rullia veneessä.

    • RullaVuodesta87

      Mitä enemmän asioita voi hoitaa sitloodasta, sitä parempi. Kovassa tuulessa ja isossa aallokossa keulapurjeen vaihto on hankalaa ja vaarallista.

      • x-99

        ennakoi !!


    • kurjuusontavoiteltavaa

      Joku taitaa nyt vain haluta kurjuuden tavoittelustaan juutalaisuusmitalin. Rullaatirullaa.

      • tasan.menee

        Ainoa kurjuus ilman rullaa on purjeen viikkaus purjehduksen jälkeen. Purjehtiessa rullattomuus on pelkkä nautinto.


      • FF27Charlotta
        tasan.menee kirjoitti:

        Ainoa kurjuus ilman rullaa on purjeen viikkaus purjehduksen jälkeen. Purjehtiessa rullattomuus on pelkkä nautinto.

        Viitaten tuohon nimimerkkiisi, niin tasanhan tuo ei mene millään, koska oletettavasti purjehduspäivästä suurin osa on sitä purjehdusta.


    • Tttttiiiii

      Jollassa rulla on tarpeeton. Isommassa paatissa purjeet ovat niin isoja ja painavia, että niiden siirtely ja vaihtaminen tuulessa ja merenkäynnissä on yhdelle miehelle mahdotonta. Sen vuoksi matka- ja perhepursissa on rullapurje keulassa. Isopurje on sitten toinen juttu. Itse pitäisin sähkövinssiä ja lazy jackeja rullaisoa parempana pappavaihtoehtona.

    • Alehandr

      Ajattelin edellisen 36-jalkaisen veneen hankkiessani, että rulla on turha. Veneen mukana tuli kovan tuulen fokka ja genua 1, molemmat hyväkuntoisia dacronpurjeita. Rulla tuli kuitenkin seuraavaksi kesäksi.

      Isoimmat ongelmat tulivat purjeen laskemisessa kovassa tuulessa. Hakasilla kiinni olevan purjeen laskeminen kovassa tuulessa ja aallokossa vaatii osaamista, jota kaikilla gasteilla ei ole - purje haluaa takaisin ylös. Tarjolla oli vaaratilanne, jossa gasti olisi meressä / valjaiden varassa puoliksi meressä ja vene puutteellisesti ohjattavissa puolittain lasketun keulapurjeen takia. Ei onneksi toteutunut. Lepattavan purjeen skuuttikulma naamariin solmuineen sen sijaan toteutui usein.

      Lisäksi genuan säilyttäminen oli hankalaa. Se oli kuin makuupussiin sammunut 2,5 metriä pitkä mies, ei onneksi ihan niin painava, mutta tilavuudeltaan.

      Ennen rullien valtakautta matkapurjehtijoilla oli usein pari keulastaagia ja niissä pienemmät purjeet. Helppo ymmärtää miksi.

      • ne.syyt

        Foililla olevan purjeen laskussa kovassa tuulessa voi olla haastetta. Hakasilla oleva purje taas kesy kuin mikä. Pari kuminauhaa valmiina varvaslistassa on kaikki mitä tarvitaan ja homma onnistuu tohelommaltakin. Kilpailussa hakaspurjeen vaihto pienempään ei aikanaan ollut mikään keulagastien rakastama toimenpide, mutta paljon enemmän märkä kuin vaarallinen. Matkapurjehduksessa toimenpide on lähinnä hidas, kun ensin laskee ja irroittaa vanhan ennen uuden nostamista.

        Tavallisissa toiminnoissa en koskaan saanut purjeekulmasta naamalleni, vaikka muutama vuosikymmen menikin sellaisilla purjehtien. Vaatii tietenkin hieman yhteispeliä keulagastin ja pinnamiehen välillä, mutta monen monituista kertaa olen ollut sekä pinnamies että keulagasti yhtaikaa. Ymmärrän kyllä rullaan siirtymisen, mutta aivan eri syistä kuin niistä, millä Alehandr sitä perustelee. Rulla on varsin helppo tapa säilyttää purjetta. Oma 35-jalkaisen ykkösgenua muuten on kyllä pakattu 2,5 m pitkään pussiin, mutta menee aika pienelle rullalle, jonka käsittely ei ole raskasta.


    • 407

      Kyllä se "rullalla vai ilman" riippuu veneestä, purjehdusalueesta ja miehistön määrästä (kokemuksesta?)ja siitä kuinka haluaa asiat hoitaa. Ei varmaan ole "oikeaa" tapaa. Isopurjeen pidän mieluusti "normaalina", ainakin vielä. Eikä se ole välttämättä mitään "kurjuuden maksimointia", jos haluaa tehdä asiat "ilman rullaa"! Olen "nähnyt" kun atlannin yli mennään ilman rullaa ja ajellaan käsin! Näin Tenerifalla myös purkkarin, jossa ei ollut sähköjä ollenkaan. Ja sekin oli sentään ameriikasta tullut...

    • goolman

      aika pitkälle mielestäni ratkaisee veneen koko .
      isommissa isot purjeet =hankala käsitellä lähinnä 30 jalkaiset.


      pienemmissä en näe rullaa tärkeäksi, mutta makuasia.

      • Olen samaa mieltä. Vanhassa 25-jalkaisessani isoinkin genua ei ollut mahdoton hoidettava. Nykyisessä 36-jalkaisessa olisi hakasgenuan kanssa pelaaminen todella hankalaa ja aikaavievää.


    • Bavariaristi

      Ikuisuuskysymys, jossa (kuten lähes kaikessa) voi porukan jakaa karkeasti kahtia:
      -himosuorittajat, joille purjehtiminen on urheilua ja jotka haluavat koko ajan olla tekemässä jotain eivätkä osaa rentoutua: he eivät tykkää rullasta ja pitävät veneessä mukana vähintään 5-6 erilaista keulapurjetta.
      -veneilijät, jotka tykkäävät rennosta ja leppoisasta seilauksesta, nauttien merellä olosta ja rauhasta: heillä on ainakin keulapurjeessa rulla joko fokalla tai genualla ja osalla rullaisopurjekin. Osalla tästä porukasta voi olla spinnu vaihtoehtona, mutta monilla ei.

      Välimaaston tapauksia tietysti aina on, mutta pääluokat menee näin.

      • miksi_ei_

        Jossain määri tuo jakotapa pitää paikkansa. Mutta miksi ihmeessä bavariaristi kuvittelee, että vain mahdollisimman vaivattomasta purjehduksesta voi rentoutua ja nauttia?


      • miksi_ei_ kirjoitti:

        Jossain määri tuo jakotapa pitää paikkansa. Mutta miksi ihmeessä bavariaristi kuvittelee, että vain mahdollisimman vaivattomasta purjehduksesta voi rentoutua ja nauttia?

        Täsmälleen samaa mieltä. Analogiaa tähän keskusteluun voi hakea esim mökkeilystä. Onko siinä oikeaa tapaa? Tarkoitan sitä, että joku ostaa kaiken mökin ylläpidon palveluna ja keskittyy itse kirjan lukemiseen ja kesäjuoman siemailuun aurinkotuolissa. Toiselle mökkeilyssä on olennaista nimenomaan puuhastelu. Sama purjehduksessa: toinen nautii loikoillen ja toinen touhuten. Kumpikin on yhtä oikein tai väärin.


    • 1ooooooooooooooooooooooo

      Ennenvanhaan ei ollut rullia mutta kyllä sen fokkan tai genuan sai päivänpäätteeksi viikattua purjepussiin kannelle hakaset vantissa kiinni,vähän rumahan se näin jälkikäteen ajatellen oli ja rajasi vähän keulasta kulkua

    • Jos rulla on, ei sitä kannata poistaa. Jos rullaa ei ole, ei sitä kannata asentaa. Jos ostaa uuden matkaveneen, siihen tilaa rullan.

      22 -jalkaisessa ei rullaa ollut ja fokasta genoaan oli kiva vaihtaa, toisinpäin yleensä ei. Myrskyfokkaa en tarvinnut koskaan. Sen tapaisilla veneellä toki aamulla näkee mitä päiväksi ylös nostetaan.

      Veneiden käyttöolosuhteet ratkaisevat paljon. Pikkuveneen käyttö on lähes poikkeuksetta hyvässä tai kohtuukelissä tapahtuvaa, purjehdusta parhaimmillaan. Isommilla veneillä liikutaan enemmän mukavuusikkunan ulkopuolella, kevään kylmyydessä ja syksyn pimeydessä. Silloin rulla on hyvä asia. Ei riskiä pudota kylmään mereen keväällä, eikä syksyn hämärissä tarvitse mennä keulaan. Myös vesialueet ovat useimmiten veneen elinkaaren aikana erilaiset isoilla kuin pienillä veneillä.

      Topattu triradiaali rullagenoa hoitaa nyt 37 -jalkaisessa niin genoan, fokan kuin myrskyfokankin hommat ongelmitta. Istuvuus ja trimmattavuus ovat osittain sisäänkelattunakin vallan hyvät. Olen toisinaan kisamiehistössä First 31,7 -veneessä jossa rullagenoa on toppaamaton. Sitä ei saa reivattuna istumaan, ei millään. Eli jos päädyt rullaan, panosta myös purjeeseen, tilaa topattu. Muuten muutos saattaa ketuttaa.

    • kukamilläkinseilaa

      Koska kukaan ei ole maininnut kutteritakilaa, minäpä kerron. Mielestäni se on paras ja mukavin ratkaisu reissupurjehduksiin ja varsinkin yksinpurjehduksiin pitkillä avomerietapeilla. Etustaagissani on rolleri (reivattava rullagenua), välistaagissa nostovalmiina pistoolihakasilla joko kryssifokka (kovan tuulen purjeena huomattavasti parempi kuin osittain rullattu genua) tai merialueesta riippuen pieni tukeva myrskyfokka. Saaristoretkeilyssä otan välistaagin pois rullagenuan tieltä. Välistaagin poisto helpottaa myös spinnupuomin käyttöä.

      Mielestäni rullagenua ei korvaa myrskyfokkaa eikä edes kestä samoja rasituksia joita myrskyfokan on kestettävä. Kompromissi saattaisi olla kiinteä välistaagi, jossa on kovan tuulen rullafokka. Siitä ratkaisusta itselläni ei ole kokemuksia. Kokonaan ilman rullapurjeita purjehdin 30 v. ajan, nyt viimeiset vähän yli 20 vuotta kutteritakilaisilla veneillä (kolme eri kokoista). Nykyinen veneeni on järjestyksessä seitsemäs. Veneen koko ja purjehdusreviiri tietysti vaikuttavat takilan ja purjeiden valintaan. Kaikilla ei ole samat valinnat.

      Jos viimeiseksi veneeksi hankin pienen, vaikkapa folkkarin, se voisi hyvinkin olla ilman rullapurjetta.

      • kutteriksiko

        Olisiko irrotettavan välistaagin lisäämisestä toppirikiseen pienehköön veneeseen hyötyä vaikkei mitään rullapurjeita hankkisikaan? Välistaagin kiinnitys riittävän tukevasti runkoon voi tuottaa ongelmia.


      • seppomartti
        kutteriksiko kirjoitti:

        Olisiko irrotettavan välistaagin lisäämisestä toppirikiseen pienehköön veneeseen hyötyä vaikkei mitään rullapurjeita hankkisikaan? Välistaagin kiinnitys riittävän tukevasti runkoon voi tuottaa ongelmia.

        Irroitettava kutteristaagi on aika yleinen ja minun mielestäni paras ratkaisu konan tuulen purjeille. Monet isot veneet ovat rikatut 2-3:lla kiinteällä rullapurjeella. Se tietenkään ei saaristossa ole näppärää. Väliharuksen voi kiinnittää myös 9/10 takilaan mutta etäiyys keulastaagista maston huipussa täytyy muissa osatakiloissa huomioida. Kanteen paran kiinnityskohta on laipio tai ankkuriboksin takareuna.


      • mattisnoopy

        Puhut asiaa, mutta kerropas montako kertaa olet myrskyssä käyttänyt myrskyfokkaa tai myrskyisoa?


      • seppomartti
        mattisnoopy kirjoitti:

        Puhut asiaa, mutta kerropas montako kertaa olet myrskyssä käyttänyt myrskyfokkaa tai myrskyisoa?

        Myrskyisoa "try sailia" en ole koskaan omistanut enkä käyttänyt, vaan valintani on ollut ja on seuraavassakin isossa, kolme reiviä. Pari kertaa olen joutunut elämässäni purjehtimaan kolmosreivin jälkeen ilman isoa, yhteensä n. 3 vrk./ 50 vuotta.
        Myrskyfokkia olen omistanut useita, nytkin 3 kpl. En ole koskaa käyttänyt, vaikka mukana on ollut aina vähintään yksi. Joskus olisi tarvinnut, muttei ole ollut miehistöä kannelle eikä.autopiloti ole enää niissä oloissa ollut kykenevä.
        Kutterfokkani on varustettu kolminkertaisella kankaalla takaliikissä ja narureivillä. Se on aika hyvin korvannut myrskyfokan ja ollut käytössä tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia maileja. Pidän yleensä reissussa pitkässä pussissa kannella valmiina nostettavaksi.
        Aion jatkaa valisemallani tiellä....


    • hohhoijaa123

      Onpas taas perus suomi24-keskustelu, eihän sillä ole mitään väliä mitä mieltä joku muu on. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, omistajan mieltymykset ratkaisee. Saaristomeri kuhisee rullattomia pikkuveneitä, avomerellä harvoin näkee 40ft veneitä ilman rullapurjetta, poislukien purjehduskilpailut.

      Se mitä joku muu tarvitsee tai millä pärjää on täysin merkityksetöntä.

    • mattisnoopy

      Ilman muuta helpotta purjeen käsittelyä. Itselläni vanhempi laite on jo 20 v vanha eikä mitään vikaa. Lisää tietoa tästäkin löytyy "Matkakuvat maapallon ympäri yksinäinen purjehtija"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe