Psykiatrinen erotusdiagnostiikka

jytre

Onko psykiatrisen diagnoosin erottaminen toisesta tärkeäää psykiatriassa? Jos on, niin miksi.

24

330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ylpeähullu

      Onko somaattisen diagnoosin erottaminen toisesta tärkeää? Jos on, niin miksi

      Haiskahtaa provolta, mut oli pakko vastata.

      • Diagnoosit_hatusta

        Psykiatriset diagnoosit ovat usein ihan mitä sattuu.Pelkästään jo se että ei jostain syystä miellytä psykkejä tai muuta mt-henkilökuntaa voi johtaa johonkin ikävään diagnoosiin.Mielistelijä-potilaat saavat sitten jonkin "kivan" diagnoosin.


    • psykoottinen-

      Ei ne mitään siellä erota! Mun mututuntuma on, että enemmän tekevät virheitä kuin oikeita diagnooseja!

      Samoja lääkkeitäkin syötetään nykyään lähes kaikille, aloittavat vaan ensin niistä mitä sille diagnoosille paremmin sopisi ja kun sopivaa lääkettä ei löydy, kierrättävät joka purkin lävitse kumminkin! Tästä oiva esimerkki esim. kuinka neuroottisillekin syötetään lopuksi antipsykootteja eli neuroleptejä jos SSRI-lääkkeet ei auta tarpeeksi. Samoin nykyään unettomat saavat neuroleptireseptin käteen. Vanhukset myös, että olisivat vain paikoillaan. Skitsoille ja kaksisuuntaisille molemmille syötetään neuroleptejä. Jopa masennukseen, jos olet pahasti uneton tai ahdistunut käsittääkseni, vai olenko väärässä? Yms. Kaikki on suurta kusetusta! Diagnooseillakaan tee mitään oikeesti!

      Sitten kun kaikkien hoito loppupeleissä kiteytyy: syö pillerisi tyyliin, niin mihin sitä diagnoosia edes tarvitaan? Jos sama lääke auttaa vähän siihen ja tähän ja sitä samaa kuitenkin määrätään? No, tietysti potilaan leimaamiseen loppuelämäksi ja eläkepapereihin.

      Sama pätee muihinkin hoitoihin. Terapiaa annetaan lähes vaivaan kuin vaivaan. Sähköshokittamista tehdään myös niin kaksisuuntaisille, masentuneille ja neurootikoille.

      Mitä sellaista hoitoa niillä ylipäänsä on, mikä on varattuna vain sille yhdelle sairaudelle? Litium ja epilepsialääkkeet tuntuu olevan ainoat kaksisuuntaisille varatut, lähes kaikkea muuta pistetään menemään diagnoosiin kuin diagnoosiin. Miksi muuten lääkitään jopa persoonallisuushäiriöisiä? Miksi persoonallisuus on lääkittävä ongelma? Tässä tulee esiin kuinka psykiatrian ydintehtävä on tehdä ongelmatapauksista hyvin käyttäytyviä yhteiskunnan jäseniä. Heidät lääkitään "kilteiksi" eli zombeiksi, koska kiltteyttä ei saa lääkkeen avulla aikaiseksi. Sehän on moraalinen ongelma hyvyys - pahuus! Siispä jää vain lääkkeellinen sitominen. Kun kaikki on hankalaa lääkkeen takia; niin ajattelu, liikkuminen yms. etpä paljon riehu tuolla ihmisten ilmoilla.

      Sitten kun miettii miten vähästä minäkin sain diagnoosin ja vieläpä väärän sellaisen. Niin ei ne todellakaan edes panosta sen oikeellisuuteen. Psykiatri tapaa sinut ja juttelee kanssasi pienen hetken ja sitten on leima otsassa. Munkaan taustoja ei selvitetty kyselemällä multa. Ainoat mistä olisivat kiinnostuneita olivat viralliset potilastiedot ja mua ei uskottu, kun jostakin syystä mun papereita ei löytynyt edellisestä paikasta. Olen tätä miettinyt paljon. Pelkästään se olisi estänyt munauksen tapahtumisen. Ehkä en osannun nuorena ihmisenä kertoa virallista paikkaa oikein ja sitä haettiin väärästä paikasta. Oikeastaan tämä ihminen ei tiennyt minusta juuri mitään ja sen perusteella hän teki elämään ohjaavan diagnoosin ja vieläpä väärän! Ei tällä menetelmällä voida edes saada mitään oikeita diagnooseja. Ei ne ole edes fiksua porukkaa. Ei ne oikeasti edes tiedä näistä sairauksista kovinkaan paljoa. Sama jos minä pysäyttäisin jonkun kadun ihmisen hetkeksi ja juttelisin ja siitä tekisin jonkun syväluotaavan analyysin minkälainen ihminen hän on. Täähän on ihan naurettavaa! Metsäänhän se menee tietysti!

      Sitten kun miettii minunkin tapaustani kirjoitin myöhemmin elämästäni kertomuksen ja vein sen sinne, että näitä traumoja alettaisiin käsitellä. Kävinhän siellä kerta virallisesti jopa "terapiassa". Niin ainakin luulin! Annoin sen niin psykiatrille kuin tälle minua hoitavalle/terapoivalle sairaanhoitajalle. Ketään ei kiinnostanut kertomukseni. Sain haukut, että kehtaan kuvitella, että heillä olisi aikaa lukea se. Siitä ei keskusteltu mitään! Mulle hoettiin vuositolkulla kuinka mun pitää keskittyä nykypäivään ja vain unohtaa menneet. Siitäkin kertomuksesta olisi paistanut läpi, että kärsin itse asiassa psykoosista, neurooseista yms. ilman, että itse edes tiedän sitä. Enhän silloin tiennyt koko psyykesairauksista mitään. Ei ollut hienoja sanoja mutta oli kokemuksia.

      Mun tapauksessa olisi helppo jopa todistaa kuinka hoitovirhe on tapahtunut. Millään eivät voisi siitä kiertää ulos. Mää en vain ole tehnyt sitä! Siihen on monia syitä. Yksi tärkeimmistä lienee se, että tämän tähden säästyin kauheilta lääkkeiltä ja pakkohoidoilta ja olen siitä tyytyväinen. Haluan jäädäkin ulos tästä lääkityksestä enkä tehdä suurta numeroa siitä, kuinka minua ei lääkitty oikein. Se oli Herran varjelus, että munasivat kohdallani ja olen siitä jälkikäteen tyytyväinen! Onneksi kaikki mitä sanoin tulkittiin valehteluksi tai huomion hauksi ties miksi persoonallisuushäiriödiagnoosin kautta, sillä olinhan niin pöljä ennen, että yritin sitä apua hakea ja kerroin vielä rehellisesti mistä kaikesta kärsin. Jos tämä olisi otettu vakavasti olisin lääkitty tukkoon ja haudassa ollut jo ajat sitten. Onneksi sanani ei paina mitään väärän diagnoosini tähden! Eli kiitos vain, kun munasitte!

      Että loppupäätelmä on, että ei niitä paskaakaan kiinnosta kenenkään ongelmat eikä mitkään diagnoosit tai niiden hoito. Ne on vaan töissä siellä ja miten hyvänsä helpoimmalla kahlaat sen päivän läpi ja palkka juoksee. That´s it!

      • kokeiluako

        "..unettomat saavat neuroleptireseptin käteen." Näin kävi minullekin. Jouduin työyhteisössä vaikeaan tilanteeseen. Luonnollisesti ahdistuin ja aloin kärsiä vaikeasta unettomuudesta. Samalla vanhat somaattiset vaivat pahenivat. Nukahtamislääkkeet auttoivat kuitenkin nukkumaan, eikä niistä ollut mitään sivuvaikutuksia! Pian lääkäri halusi vaihtaa ne ehdottomasti mielialalääkkeisiin. Söin sellaisia muutaman päivän ja lopetin saman tien, koska menin niin hitaaksi, että olisin pian ollut todellakin eläkekunnossa! Se oli järkyttävä kokemus. En ryhtynyt väittelemään lääkärin kanssa, mutta mielessäni olen kauhistellut, kuinka helposti mieleltään terve ihminen voisi ajautua psyykepotilaaksi.


    • miepä-lähihoitaja

      On ja ei.

      Useimmiten psykiatria hoitaa enemmän oireita kuin sairauden varsinaista syytä, koska hoito on mennyt hyvin pitkälle pelkillä lääkkeillä toteutettavaksi. Monissa psykiatrisissa diagnooseissa sekä psykoedukaatio että laadukas terapia olisivat ensiarvoisen tärkeitä, mutta nykyisin resurssien puutteessa ja lääkefirmojen loistavasti onnistuneen lobbauksen ansiosta hoito on mallia "tässä resepti, nähdään jonkun kuukauden kuluttua tai varaa aika jos tulee jotain".

      Osa diagnooseista on hyvin vaikeasti erotettavissa, jopa erikoistason ammattilaiset saattavat antaa samalle potilaalle eri diagnoosit samoilla pohjatiedoilla. Tälläisiä vaikeasti erotettavia tiloja ovat esimerkiksi lievä-asteinen bipoläärihäiriö tai syklotymia/epävakaa persoonallisuushäiriö/traumaperäinen stressihäiriö, lähinnä PTSD. Kaikissa oirekuva on hyvin samanlainen ja ammattilaisen saamaan kuvaan vaikuttaa hyvin paljon potilaan itse kertoma anamneesi oireistaan. Esimerkiksi ns. vaikea lapsuus kallistaa diagnoosin usein persoonallisuushäiriöksi tai PTSD:ksi (Suomessa tosin traumaperäisen oireilun diagnosointi on aivan lapsenkengissään, mutta maailmalla PTSD-diagnooseja annetaan enemmän).

      Jos oireilu on persoonallisuushäiriötyyppistä tai traumaperäistä, olisi hoitomuotona tehokkaampi terapia ja psykoedukaatio kuin lääkkeellinen hoito. Nämä ovat ns. elämän mukanaan tuomia sairauksia tai häiriöitä, joita ihminen pystyy toiminnallisesti lieventämään saadessaan siihen opastusta ja konkreettisia keinoja. Elämänlaatu paranee, kun saa työkaluja, joilla omaa käyttäytymistään voi muuttaa ja poistaa elämästään kuormittavia, oireilua laukaisevia tekijöitä.

      Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohdalla taas syyn katsotaan olevan myös biologinen. Aivojen toiminnassa (niiden aktivoitumisessa ja välittäjäaineiden määrässä/vapautumisessa) on jotain poikkeavaa. Tätä poikkeavuutta kyetään tasaamaan tietyillä lääkeaineilla, joka saattaa helpottaa potilaan oloa (toisaalta lääkkeissä on myös ikäviä haittavaikutuksia ja joskus joudutaan kokeilemaan useita valmisteita ennen sopivan löytymistä, lisäksi annostuksen saaminen sopivaksi ei ole aina ihan "pikkujuttu").

      Kysymykseesi vastauksena voisi siis sanoa, että jos potilas saa itselleen sopivaa hoitoa, ei sillä ole yhtikäs mitään väliä, mikä ICD-10-koodi siellä papereissa lukee. Monesti on vain kuitenkin niin, että diagnoosi vaikuttaa hoidon saamiseen ja pahimmassa tapauksessa myös hoidon laatuun (persoonallisuushäiriöisiä pidetään yleisesti v-mäisinä potilaina ammattilaisten piirissä, noin esimerkiksi - toisaalta hyvin suurella osalla mt-potilaista on samanaikaisesti toisen diagnoosin kanssa myös pershärö-dg takataskussa, joten asia ei ole ihan niin yksioikoinen).

      Hyvä kysymys. Oli kiva pohtia asiaa. :)

      • Ylpeähullu

        Kiva saada fiksuja mielipiteitä ja kommentteja, kiitos edelliselle kirjoittajalle.


      • suckup

        Otatko ylilääkäriltä säännöllisesti suihin?


      • Ylpeähullu
        suckup kirjoitti:

        Otatko ylilääkäriltä säännöllisesti suihin?

        Onko hiekkaa perseessä vai mikä noin ahistaa? :D


      • miepä-lähihoitaja
        suckup kirjoitti:

        Otatko ylilääkäriltä säännöllisesti suihin?

        :D Jos kommenttisi oli minulle suunnattu niin: En ota. En ole edes tällä hetkellä työssä missään. Mikä sai sut niin ajattelemaan?
        Oletko eri mieltä jostain mitä sanoin? Jos, niin kerro mistä. En mä ole mikään oppikirja tai auktoriteetti, eli en väitä olevani oikeessa.

        Jos tää on joku seksuaalinen fantasia, niin paras neuvoni on, et kato Sykettä, siinä pannaan ylilääkäreitäkin ;)


      • suckup

        Kommentti oli Ylpeällehullulle huumorimielellä heitetty.


      • miepä-lh
        suckup kirjoitti:

        Kommentti oli Ylpeällehullulle huumorimielellä heitetty.

        tämä selvä :)


      • psykoottinen-

        Kommentoin vain sitä osaa, että monella on monta diagnoosia eli monihäiriöinen. Mitäpä jos asia vaan onkin niin, että ihminen diagnosoidaan ensin väärin ja kun sitä ei voida mitenkään myöntää tapahtuvan tässä psykiatria järjestelmässä niin on helpompi lätätä uusi diagnoosi sen päälle! Näin tapahtui minullekin, tuskinpa olen ainoa! Näin sitten syntyy ns. monihäiriöinen!

        Vaan onkos sitä oikeasti edes olemassa?

        Asiaahan sitten voi selitellä, että on molemmat häiriöt tai sillä, että on puhjennut uusi sairaus muiden päälle, kun ei voida myöntää, että on tapahtunut VIRHE! Tällä saadaan vain piilotettua kaikki töppäilyt ovelasti muilta ihmisiltä! Kehtaattekin tehdä tämmöistä ihmisille!

        - Ja kyllähän te kehtaatte!

        Haluaisin vain tietää, että miten usein te poistatte ihmisiltä vääriä diagnooseja vai tapahtuuko sitä ylipäätänsä koskaan?


      • Oostakaa_ropagandaaa

        Sanoit, että "kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohdalla syyn katsotaan olevan biologinen" eli, että aivojen toiminnassa olisi poikkeavaa. Kysymys kuuluu kuka katsoo? Tiedemaailmassa ei näin katsota eikä kuvitella. Psykiatria ja lääketeollisuus katsovat, koska he hyötyvät ajatusmallista taloudellisesti ja eksistentiaalisesti. Mitään poikkeavuutta ei ole koskaan löydetty ja sellaista, jota ei ole faktuaalisesti olemassa ei voida "tasata" yhtään millään.


      • miepä-lähihoitaja
        Oostakaa_ropagandaaa kirjoitti:

        Sanoit, että "kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohdalla syyn katsotaan olevan biologinen" eli, että aivojen toiminnassa olisi poikkeavaa. Kysymys kuuluu kuka katsoo? Tiedemaailmassa ei näin katsota eikä kuvitella. Psykiatria ja lääketeollisuus katsovat, koska he hyötyvät ajatusmallista taloudellisesti ja eksistentiaalisesti. Mitään poikkeavuutta ei ole koskaan löydetty ja sellaista, jota ei ole faktuaalisesti olemassa ei voida "tasata" yhtään millään.

        Höpöhöpö - nyt lähteet kuntoon!

        Tässä pari artikkelia toisella kotimaisella (englanniksi) aivokuvantamistutkimuksissa saaduista tuloksista, joissa eroavaisuuksia on löydetty. Google löytää lisää ja jos osaat olla lähdekriittinen, löydät sitä kautta tarvitsemasi.
        http://www.huffingtonpost.com/2014/12/09/bipolar-brain_n_6290238.html
        https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150106081217.htm

        "Bipolar disorder, also known as manic-depressive illness, is a __brain disorder___ that causes unusual shifts in mood, energy, activity levels, and the ability to carry out day-to-day tasks." (viivaukset minun, lainaus : Yhdysvaltojen valtion alainen tutkimuslaitos NIMH (National Institute of Mental Health), http://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml )

        Mietipä uudelleen sitä "propagandaa".


      • oiuytr

        Eroavaisuudet ovat niiden hermomyrkkyjen aiheuttamia, joita mielurit kutsuvat lääkkeiksi.


      • Oostakaa_ropagandaaa
        miepä-lähihoitaja kirjoitti:

        Höpöhöpö - nyt lähteet kuntoon!

        Tässä pari artikkelia toisella kotimaisella (englanniksi) aivokuvantamistutkimuksissa saaduista tuloksista, joissa eroavaisuuksia on löydetty. Google löytää lisää ja jos osaat olla lähdekriittinen, löydät sitä kautta tarvitsemasi.
        http://www.huffingtonpost.com/2014/12/09/bipolar-brain_n_6290238.html
        https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150106081217.htm

        "Bipolar disorder, also known as manic-depressive illness, is a __brain disorder___ that causes unusual shifts in mood, energy, activity levels, and the ability to carry out day-to-day tasks." (viivaukset minun, lainaus : Yhdysvaltojen valtion alainen tutkimuslaitos NIMH (National Institute of Mental Health), http://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml )

        Mietipä uudelleen sitä "propagandaa".

        Olet alasi ja median harhaanjohtama. NIMH on huono vitsi. Sadut niin kutsuttua kaksisuuntaista mielialahäiriötä 'sairastavien' ihmisten aivojen erilaisuudesta verrattuna 'ei-sairastavien' aivoihin on humpuukia. Mitään todisteita siitä, että kyseessä olisi sairaus ei ole, eikä voi olla, koska kyseessä on loppujen lopuksi vain ei-toivottua käytöstä, ajatuksia ja tai tunteita, ja käytös, ajatukset tai tunteet, olivatpa ne millaisia tahansa, eivät voi olla sairauksia. Sairauksia ei määritellä ajattelun, tunteilun tai käytöksen perusteella. Peruslääketiedettä.

        Se, että joku kutsuu jotakin tietyllä nimellä tai laittaa tiettyyn kategoriaa, ei tee siitä totta. Saatte kollegoidesi kanssa kutsua niin sanottuja mielisairauksia oikeuksi sairauksiksi hamaan loppuun asti, mutta se ei tee niistä tieteellisesti sairauksia koskaan. Elätte koko porukka illuusiossa.

        Olettaen, että toimit todellakin alalla, sanottakoon, että minusta aina huvittavinta on kuulla tai lukea alalla toimivien toistavan koulussa heille opetettua propagandaa. Se on samanaikaisesti huvittavaa kuin traagistakin, tragikoomista siis.


      • Anonyymi
        miepä-lähihoitaja kirjoitti:

        Höpöhöpö - nyt lähteet kuntoon!

        Tässä pari artikkelia toisella kotimaisella (englanniksi) aivokuvantamistutkimuksissa saaduista tuloksista, joissa eroavaisuuksia on löydetty. Google löytää lisää ja jos osaat olla lähdekriittinen, löydät sitä kautta tarvitsemasi.
        http://www.huffingtonpost.com/2014/12/09/bipolar-brain_n_6290238.html
        https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150106081217.htm

        "Bipolar disorder, also known as manic-depressive illness, is a __brain disorder___ that causes unusual shifts in mood, energy, activity levels, and the ability to carry out day-to-day tasks." (viivaukset minun, lainaus : Yhdysvaltojen valtion alainen tutkimuslaitos NIMH (National Institute of Mental Health), http://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml )

        Mietipä uudelleen sitä "propagandaa".

        Olethan lukenut myös tutkimuksia, joiden mukaan esimerkiksi lithium ja lukuisat neuroleptit vaikuttavat aivojen rakenteisiin. Ja eroja syntyy monista muistakin asioista, kuten päihteiden käytön historiasta, kroonisesta stressistä yms.

        Kun tuo tieteellinen ajattelu vaikuttaa olevan vahvuutesi, niin sinun kannattaisi seuraavaksi tutustua linkkaamaasi tutkimukseen ja tutustua siihen, onko lääkityksen vaikutus otettu huomioon ja miten muita aivojen rakenteisiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä on kontrolloitu. Esimerkiksi Anthony C. et al (2014) tutkivat lithiumin ja haloperidolin vaikutuksia rottien aivojen rakenteisiin kahdeksan viikkoa kestävässä tutkimuksessa. Sen mukaan haloperidoli vähensi aivojen volyymia 4 % ja aivokuoren harmaan aineen volyymia 6 %. Lithiumin vaikutukset taas olivat päin vastaiset. Myös muilla neurolepteillä on vaikutusta eläinkokeiden mukaan aivojen rakenteisiin. Esimerkiksi Dorph-Petersen (2005) tutkivat haloperidolin ja olantsapiinilla hoidetuilla makakiapinoilla aivojen kokonaisvolyymi laski 20 % 17-27 kuukauden seurantajaksolla. Tutkijat tuovatkin esille näkemyksen, jonka mukaan lääkkeiden vaikutus sotketaan todennäköisesti monissa aivokuvantamistutkimuksissa itse sairauteen, vaikka sitähän se ei ole. Tuossa tutkimuksessa kyse oli tosin skitsofreniasta, mutta molempia häiriöitähän hoidetaan usein neurolepteillä.

        Näiden tutkimusten pohjalta voi toki esitää hypoteesin, että miksi tutkijat tekevät pitkälle meneviä johtopäätöksiä aivokuvantamistutkimusten perusteella löydetyistä ryhmätason eroista kun tietävät, että aivot ovat plastinen elin ja reagoi ympäristöönsä aina jossain määrin. Kyse on ehkä halusta saada rahoitusta ja löytää vahvistusta hypoteeseille vaikka väkisin, vai mitä luulisit? Mitä jos tutkija myöntää/pohtii/epäilee ääneen, että lääkitys aiheuttaa aivojen surkastumista, eikä sairaus? Mikä lääkeyhtiö sellaista tutkimusta rahoittaisi?


    • kouraantumpuu

      on kai nuil eroa jos joku on tappovimmainen ja toinen kerää kukkia mutta ei anna niitä sinulle, niin hän on luonnehäiriöinen mielestäsi ja saa lievemmän diagnoosin

    • hömpänpöö

      Diagnoosi tarvitaan, jotta voi saada (Kela-korvattavia) hoitoja. Myös somaattisella puolella on diagnooseja, jotka eivät oikeasti tarkoita mitään, kuten plantaarifaskiitti. Eli saadaan diagnoosi, jotta voidaan hoitaa, kuntouttaa, hakea etuuksia.

      Jos lukee medikalisaatiokriittistä kirjallisuutta, voi huomata, että psykiatria ei ole kovin korkealle arvostettu ammattiala. Nimittäin normaalisti lääketeiteessä edellytetään mitattavuutta, ja mielenterveydenhäiriöille tämä ei oikein onnistu. Diagnoosit on keksitty lähinnä huutoäänestyksellä.

      Miettikää myös, mikä on eri maailman aikoihin ollut sairaus ja mikä ei. Nykyään psykiatrisia "sairauksia" on ennätysmäärä. Ennen esim. homoseksuaalisuus on ollut joko kriminaalia tai sairautta.

      Psykiatrian huonoin puoli lienee siinä, että se heikentää potilaan mahdollisuuksia saada somaattista diagnosointia ja hoitoa. Eli leimaaminen on todellinen ongelma.

      Myös psykiatriset hoidot eivät ole sadoissa vuosissa rationalisoituneet. Ennen sidottiin seinähullu kahleilla seinään. Nykyään sidotaan turruttavilla kemikaaleilla betoniseinien sisälle. Monessa tilassa terapia olisi lääkityksiä parempi vaihtoehto. Jopa psykooseissa pitkäaikaislääkitys on enemmän haitta kuin hyöty (se tuhoaa aivoja). Myöskään sitä ei ole todistettu, että aivoissa olisi puutetta serotoniinista masennuksessa. Eli kysykääpä seuraavan kerran lääkäriltä, kuinka monen milligramman vaje aivoissanne on serotoniinista. Hän ei osaa vastata, koska asiaa ei ole tutkittu. Lääketehtaat ovat ne, jotka manipuloivat järjestelmän syöttämään ihmisille huonosti tutkittuja kemikaaleja.

      • medikalisoitunut

        Olen höpämpöön kanssa samaa mieltä, mutta on pakko kommentoida plantaarifaskiittia. Se on ihan todellinen, välillä helvetillinen vaiva. Hoitona jumppa, tukevat kengät ja särkylääkkeet sekä jalan teippaukset. Sairaslomaa lukuunottamatta kaikki "etuudet" omalla kustannuksella.


    • ontärkeää

      Onhan se tärkeää erotella, miten ihminen poikkeaa normista. On lukuisia eri tapoja poiketa ihmisihanteesta, joka on sopivan taantunut ollakseen kritisoimatta ympäröivää yhteiskuntaa, mutta sopivan skarppi noustakseen joka päivä kello kuudelta töihin täyttämään velvollisuutensa palkkaorjana ja maanisena, yhteiskunnallisen BKT-velvoitteen ohjaamana kuluttajana. Diagnoosit kertovat, millaisia vajeita ihmisen persoonassa löytyy ja ne auttavat räätälöimään oikean kuntoutusmuodon, joiden avulla potilaasta muokataan taas yhteiskuntakelpoinen opettamalla hänelle yhteiskuntakelpoisia tapoja ajatella, reagoida ja kokea maailma. Jos et suostu alistumaan tähän paternalistiseen tyranniaan ja kilvoittelemaan sen tarjoamassa nöyryytyksessä ja koet maailman edelleen täysin väärin, diagnoosi antaa viranomaisille oikeuden kohdistaa sinuun tiettyjä toimenpiteitä ja viedä sinulta tiettyjä vapauksia jopa vastoin sinun tahtoasi. Diagnoosit ovat myös lääketieteellisen oikeutuksen lähde vallankäyttäjille ja taloudellisille intresseille, jotka pyrkivät ylläpitämään omaa asemaansa yhteiskunnassa tuottamalla erilaisia sairausluokituksia eri ihmisyyden ilmentymille. Ne eivät ole lääketieteellisiä itsessään, mutta matkimalla lääketieteellisiä diagnooseja ne oikeuttavat jatkuvan ja mielellään kasvavan kysynnän lääkeyhtiöiden tuottamille huumausaineille ja arvostettujen koulujen tuottamille erikoistuneille puoskareille veronmaksajien rahoilla. Myös monet potilaat kokevat hyötyvänsä usein näistä diagnooseista, koska monet heistä ovat elämänsä aikana kuulleet tuhansia kertoja, että heissä on jokin vikana ja että he eivät ole normien mukaisia. Psykiatrian tarjoamat diagnoosit eheyttävät täten identiteettiä ja paikantavat potilaan yhteiskunnallisen epäkelpoisuuden ja toimintakyvyn puutteen spesifin luonteen ja alkulähteet (yleensä jokin epämääräinen aivojen kemiallinen epätasapaino ja laaja joukko virheellisiä geenejä). Ja onhan se kivaa, että on tarjolla erilaisia diagnooseja ja oireyhdistelmiä. Yksi ja sama diagnoosi olisi tylsä eikä kattaisi kaikkia niitä poikkeavuuksia ja perversioita, jotka ovat aina kiehtoneet psykiatreja.

      • tttt55

        Juuri mietin sitä miten psykiatrialla on mielestään oikeus määritellä mikä on oikea ajattelutapa ja mikä ei. Usein psyk.sairaanhoitajat ja psykiatrit myös tuputtavat omaa elämänkatsomustaan potilaalle jonain oikeana elämänkatsomuksena vaikka se on vain heidän tapansa katsella tätä maailmaa. On myös totta että kun potilaalle on koko elämän ajan toisteltu usein kotona ja/tai koulussa että hän on jotenkin viallinen niin helposti siihen samaan valheeseen alkaa uskomaan myös psykiatrisessa hoidossa ollessaan, ja vasta kun potilas alkaa tajuta ettei mussa olekaan mikään vikaa, alkaa OIKEA parantuminen. Oikea parantuminen ei ole sitä että elät mallikelpoista elämää, ja ajattelet ja käyttäydyt "oikealla" tavalla, eli mahdollisimman lähellä normia..


      • Bellissimo

        Erinomaisesti kirjoitettu! Olet selvästi ottanut selvää ja perillä näistä asioista.

        Todella positiivista huomata palstoilla ihmisiä, jotka tietävät mistä on kysymys ja vielä, että rohkenevat ja jaksavat jakaa tietoa myös muille. Toivottavasti kommentoisit psykiatriaa ja muuta niin sanottua mielenterveysliikettä koskevia asioita jatkossakin aina silloin tällöin. Psykiatrian todellisesti luonteesta perillä olevia ihmisiä on aina liian vähän.


    • Anonyymi

      Löytyi hyvä ketju. Mainioita sanaseppoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      373
      4714
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1904
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      67
      1631
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1566
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      229
      1463
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1410
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1386
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1367
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    10. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1234
    Aihe