Vaihto yhtiöiden välillä

Suburbia

Voiko asumisoikeusasuntoa vaihtaa toisen yhtiön asuntoon? Ja missä vaiheessa uudiskohteen asumisoikeus on vaihtokelpoinen? Onko näihin yleistä standardia vai yhtiökohtaiset käytännöt?

Jos kysymykset vaikuttivat sekavilta, ajattelin seuraavaa tilannetta. Etelä-Helsinkiin on tulossa lähiaikoina paljon uudiskohteita. Minä en ole näistä sijainnin vuoksi kiinnostunut mutta moni on. Tiedän myös että jotkut asumisoikeusyhtiöt ovat toisia suositumpia.
Jos saisin asumisoikeusyhtiö Ö:n (esim. Avain) asunnon kantakaupungista, voisinko vaihtaa sen HASO:n asuntoon jossain lähiössä? Ja jos minulla olisi vaikka tosite hankitusta asumisoikeudesta Asuntosäätiön vuonna 2017 valmistuvaan uudiskohteeseen Etelä-Helsingissä, voisinko vaihtaa sen HASO:n asuntoon? Tarkoitan siis onnistuisiko teknisesti, vaihtohalukkaita arvelisin kyllä olevan kantakaupungin suosion vuoksi.

14

6596

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luulisin-niin

      Olettaisin että vaihto onnistuu siinä vaiheessa kun jo fyysisesti asuu uudiskohteessa. Sitä ennenhän vaihto ei onnistu sillä missä se toinen sitten asuu odottaessaan rakennuksen valmistumista? Eikä myöskään kahta rakenteilla olevaa kohdetta käsittääkseni voi keskenään vaihtaa.
      Pankin kanssa myös joutuu neuvottelemaan mikäli vaihtokohde on kalliimpi kuin oma asunto. Muutoin kyllä eri asumisoikeusyhtiöiden asuntoja voi keskenään vaihtaa vaikka hason asukkaat kyllä taitavat karttaa muita kuin oman yhtiönsä kohteita.

      • asokas

        Minä en ole koskaan neuvotellut pankin kanssa, kun olen vaihtanut kalliimpaan. Olen maksanut erotuksen omalta tililtäni kyselemättä pankin mielipidettä asiaan.


      • Pantinantaja

        Miten tuo onnistuu, jos on lainaa asumisoikeusasuntoa vastaan ja sen takia asumisoikeussopimus lainan panttina pankissa? Sen pantin täytyy koskea sitä asuntoa, missä asut. Eri asia on, jos on maksanut asumisoikeuslainan pois tai sitä ei ole ollutkaan.

        Olisihan se väärin asumisoikeusasunnon uutta asukastakin kohtaan, että hänen asuttamaansa asuntoa koskeva sopimus olisi edelleen edellisen asukkaan lainan panttina tämän pankissa.


    • hasokas

      Vaihdot onnistuu kunhan asunnot on maksettu. Kukaan HASOlainen ei kyllä muihin ASO-kämppiin vaihda, ellei oo sit tosi tyhmä.

      • Jätkäsaarelainen

        Hason vaihtopörssissä on vaihtoilmoitus, jossa halutaan vaihtaa Asokotien Ruoholahden Jaalaranta 10:n 94 m2:n asunto (vastike 1500 €) Hason Jätkäsaaren Kap Hornin katu 4:n yli 90 m2:n asuntoon. Talossamme 94 m2:n 4h k s maksaa 870 €. Tiedän sen, kun oli juuri äskettäin ilmoitus Hason vaihtopörssissä.

        Jos joku talossamme vaihtaisi 94 m2:n asuntonsa tuohon Asokotien asuntoon, epäilisin vahvasti hänen mielenterveyttään. Kuka haluaisi maksaa 630 € kuukaudessa enemmän 20 vuotta vanhemmasta asunnosta samalla alueella. Tietenkin, jos rahaa on kuin roskaa, niin sitten, mutta silloin tuskin asuisi asumisoikeusasunnossa.


      • thhrthhxhauikg

        "Kukaan HASOlainen ei kyllä muihin ASO-kämppiin vaihda, ellei oo sit tosi tyhmä."

        Jos tyhmyydellä tarkoitetaan sitä ettei aikoinaan älynnyt hakea jonotusnumeroa niin siinä tapauksessa viestin ko. osuus pitänee paikkansa.

        Mutta kun uudehkolla numerolla saa HASO-kämpän jostain Vuosaari-Malmi-Tapulikaupunki akselilta niin en pitäisi kyseistä asunnonvaihtajaa ihan täysin tyhmänä jos haluaa pois kyseisiltä seuduilta.

        Ite asun HASOlla ja olen hakenut erään muun yhtiön kämppää, enkä pidä itseäni kovin tyhmänä(pl.yö.huom.), koska HASOn kämpää en kantakaupungin tienoilta saa.
        Vuokra on tosin korkeampi, mutta sijainti taas kävelymatkan päässä työpaikalta ja kävely/pyöräily-matkan päässä harrastuspaikoista, joten vuokran erotus katetaan jo matkakustannusten säästöllä ja voi myydä auton kokonaan pois.


      • Asolainenstadissa

        Mistä päin Helsinkiä haet vaihtokämpää ja minkä kokoista?


    • Suburbia

      Aso-markkina on jo sen verran iso, että olin jokseenkin varma että nimimerkki thrtthhrt... kaltaisia ihmisiä löytyy. Eikä tuo mitenkään epärationaalista ole.
      Raha on vain yksi mittari, meillä kaikilla on omat prefenssimme. Thhrrtt...:llä saattaa olla minua paremmat tulot, Hason asunto ja halu asua kantakaupungissa. Minulla saattaa olla pienempi numero, onnea tulevissa asuntoarpajaisissa ja halu päästä johonkin Hason lähiökohteeseen johon en Hasolla jonottamisesta huolimatta ole päässyt (asuntoja ei mahdollisesti vapaudu juuri lainkaan kyseisestä kohteesta). Molemmat osapuolet voittaisivat.

    • mummopupu

      Asumisoikeus asujalla ei saa olla omaisuutta niin että pystyisi rahoittamaan puolet vastaavasta asunnosta markkinahintaan. Kuitenkaan tulorajoja ei tarkasteta enää 55-vuotiailta, mutta joskus tuntuu älyvapaalta se, että useilla on omaisuutta ; talot ja mökit ja voivat surutta asua näissä varallisuusrajoja edellyttävissä pienituloisille tarkoitetuissa kohteissa. Vaihdoissa ei kysytä omaisuutta. Itse vaihtoon tarvitsee aina uuden numeron ainakin näin esim. firman sisäisesti. Monet ovat oppineet kikkailemaan numeroilla ja käyttävät aina sen eilen haetun numeron vaihtoon, eikä sitä arvokkaampaa, jota on pantattu pitkään ja haettu joskus 18- vuotiaana, jolloin se on mahdollinen ekaa kertaa hakea. Senkin sain selville, että kun muuttaa oman asoyhtiön sisällä isompaan ei ole mm. irtisanomisaikoja. Pankki siirtää hyvin myös myönnetyn lainan seuraavaan kohteeseen, pantti vaan muuttuu esim Hasosta Ta.fi:n panttiin, eli asumisoikeus sopimukseen. Pankkikohtaisesti voi olla, että lainan saanti vaatii kuitenkin työsuhteen tai nuhteetonta pankkitaustaa.
      Törkeetä on joidenkin asoyhtiöiden keinottelu kun kuitenkin kyse on pienituloisten mahdollisuudesta saada kohtuuhintaisia asuntoja.

      • Billlaskuporttigates

        """mutta joskus tuntuu älyvapaalta se, että useilla on omaisuutta ; talot ja mökit ja voivat surutta asua näissä varallisuusrajoja edellyttävissä pienituloisille tarkoitetuissa kohteissa."""
        Missähän tämmöistä tapahtuu.

        """ Itse vaihtoon tarvitsee aina uuden numeron ainakin näin esim. firman sisäisesti."""
        Itseasiassa ei tarvitse eikä sillä edes ole mitään väliä, koska niitä uusia numeroita voi hakee jos siltä tuntuu.


        """Monet ovat oppineet kikkailemaan numeroilla ja käyttävät aina sen eilen haetun numeron vaihtoon, eikä sitä arvokkaampaa, jota on pantattu pitkään ja haettu joskus 18- vuotiaana, jolloin se on mahdollinen ekaa kertaa hakea. """
        Jos tosiaan tätä ei tajua niin pitää olla kyllä aika tahvo ja kuten tuossa yllä jo totesin niin saman jonotusnumeroalueen vaihdossa ei uutta numeroa tarvita eli ei ole kyseessä mikään kikkailu.

        """Senkin sain selville, että kun muuttaa oman asoyhtiön sisällä isompaan ei ole mm. irtisanomisaikoja."""
        En oikein jaksa uskoa, että tämä koskisi kaikkia ASO-yhtiöitä vaan, että kyseessä on joku yksittäinen tarjous esim. AVAIN-yhtiöltä.


    • Anonyymi

      Kannattaako hakea toisen asoyhtiön asuntoon siksi aikaa kun odottaa jos Hason uudiskohdelotossa onnistaisi? Eli asuisi sen noin 3v esim. Avain-asunnoilla, ja samalla hakee Hasoja (eri numerolla). Miten asumisoikeusmaksun siirto, kun se on usein maksettava Hasolla jo sopimuksen tekovaiheessa? Meillä se olisi lainaa, jota ei ehditä maksaa pois ennen mahdollista muuttoa.

      • Anonyymi

        Sille ei ole estettä, että asossa asuvana hakee uudiskohteeseen, jolloin on sen rakentamisvaiheen ajan kahden asumisoikeuden haltija, mutta tietysti molemmista pitää olla asumisoikeusmaksut maksettuna ko. ajalta koska on asosopimuksen voimaantulon edellytys ja myös rakennettavasta sen joutuu maksamaan heti.
        Laki on nyt uudistumassa ja järjestysnumerosysteemi muuttuu samalla, jotta sen mukaan jos niinkuin pitemmälle tähyää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sille ei ole estettä, että asossa asuvana hakee uudiskohteeseen, jolloin on sen rakentamisvaiheen ajan kahden asumisoikeuden haltija, mutta tietysti molemmista pitää olla asumisoikeusmaksut maksettuna ko. ajalta koska on asosopimuksen voimaantulon edellytys ja myös rakennettavasta sen joutuu maksamaan heti.
        Laki on nyt uudistumassa ja järjestysnumerosysteemi muuttuu samalla, jotta sen mukaan jos niinkuin pitemmälle tähyää.

        Mietin tätä nyt vielä nykyisen lain voimassaoloaikana. Tarvitsee siis olla kaksi erillistä lainaa jos näin aikoo?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mietin tätä nyt vielä nykyisen lain voimassaoloaikana. Tarvitsee siis olla kaksi erillistä lainaa jos näin aikoo?

        Siis kyllä kahden asumisoikeusmaksun verran silloin, näköjään max 75 prosenttia käy vakuudeksi ja loppu omia, mutta se voi olla että pankki vaatii säästöjä tai maksukykyä vähän enemmän kahden tapauksessa jos molemmat velaksi. Vastiketta maksetaan tietty vain asumisajalta, silti näppituntumalla, ei kannata.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe