Miten suhtautua tähän

ollakkovaieiköolla

Aloitimme juuri äsken tauon, koska kumppanini kertoi että hän haluaa nyt "oman elämänvaiheen ja enemmän omaa tilaa". Vietimme juuri viime keskiviikkona kolmea yhdessä viettämäämme vuotta kunnes yhtäkkiä hän otti eron puheenaiheeksi perjantaina. Kaikki tapahtui niin äkkiä. Tämä vuosipäiväkin tuntui olevan pelkästään kulissia. Riipaisee sisimmästä, koska minulle se oli erittäin tärkeä päivä ja tietenkin olisin halunnut, että toinen puolisko ei olisi pyöritellyt eroa päässään siinä samassa tilanteessa.

Hän on ollut aina ehkä hieman yksinäinen susi luonteeltaan kotona oltaessa, mutta viihtyy kyllä kavereidensa kanssa ja on todella sosiaalinen - kyllä, niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin. Ehkä hän on hieman ahdistunut, kun minä taasen olen todella läheisyydenkaipuinen. Meillä on aina kuitenkin ollut aivan älyttömän hauskaa kahdestaan kotona ja missä tahansa nyt ollaan ikinä oltu ja on tuntunut siltä, että kaikki menee niin hyvin kuin vain voi. Selkeästi ollaan siis nautittu toistemme seurasta. Mitä hän mahtaa käytännössä haluta/pyöritellä mielessään? Koen, että minulla on oikeus kolmen vuoden seurustelun jälkeen parempaan syyhyn kuin että "haluan nyt oman elämänvaiheen".

Tauko alkoi vielä niinkin mahtavasti, että hän jo käytännössä sanoi että tämä oli sitten tässä ja ettei haluaisi taukoa. Päädyimme kuitenkin taukoon, mutta epätoivoiset ovat fiilikset. Kortit on oikeastaan jo jaettu minulle, ja tuntuu etten voi vaikuttaa päätökseen enää millään tavalla. Olin tietysti aluksi melko tyrmistynyt, kun en oikeastaan tiennyt mistä edes kiikastaa. Tuntui erittäin kylmältä omasta mielestä. En vain meinaa ymmärtää, vaikka haluaisin.. Vinkkejä, neuvoja, kommentteja, omia kokemuksia - Kiitos!

20

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jaksamistasulle

      Sepä se kun ei toista ihmistä voi omistaa eikä vaatia paljon mitään

    • Niinmyötäkuinvastamäessä

      Kyllähän se on luonnollista parisuhteessa omakin elämä sovitella mukaan sen kuherrusvaiheen jälkeen. Ehkä kumppanisi kokee ettei hänellä ole sitä omaa tilaa ja aikaa tarpeeksi ja olette liian paljon yhdessä. Oletteko koskaan edes keskustelleet mitä yhteiseltä tulevaisuudeltanne haluatte? Joskus etäisyydestä onkin apua siihen omien tunteiden ja tilanteen selvittelyyn, että mitä sitä oikein haluaa. Voiko elää ilman toista vai löytyisikö yhteinen sävel ja tahti uudelleen. Anna hänelle sitä omaa tilaa ja aikaa, äläkä varsinkaan roiku, vaan elä itsellesi, sitä omaa elämääsi, joka sulla on ollut jo ennen häntäkin. Ehkä sinäkin voit löytää suhteessanne sen uuden ulottuvuuden, mitä kumppanisikin haluaa ja osaattekin jakaa yhteisen elämänne ajankäytön uudelleen. Toivottavasti ne tunteenne kuitenkin toinen toistanne kohtaan ovat voimissaan ja roihahtaa uudelleen liekkiin, eikä kumppanisi ole lopettamassa suhdetta sen vuoksi, että hänen tunteensa ovat vain enää kaverillisia. Parisuhteessakin on niitä hyviä ja huonoja aikoja ja niistä huonoista hetkistä nousee usein se suhdetta kantava voima.

      • toivonvainparasta

        Kiitos tästä voimaa antavasta kommentista. Oikeastaan ei olla istuttu alas ja keskusteltu koskaan (ainakaan kovin syvällisesti), mitä haluamme yhteiseltä tulevaisuudelta. Tuntuu, että se on ollut aina hieman mysteeri. Hän on kyllä aina sanonut, että haluaa asettua aloilleen ja tässä hänen on hyvä olla, mutta ei näköjään ollutkaan. Hän on kuitenkin todella järkevä ihmisenä ja ajattelee aina kaikkien parasta sekä pyrkii löytämään aina kaikkia miellyttävän ratkaisun. Juuri tämä vie minut epätoivon partaalle, koska tuntuu että hän ei haluaisi edes pohtia vaihtoehtoja, vaikka hän on aina ollut ratkaisukeskeinen.


    • oiiuo

      Tuossa tilanteessa olisi ollut viisainta vain hyväksyä ero. Ei toista voi pakottaa jatkamaan suhdetta.

    • Minusta tauko on huono vaihtoehto. Moni liittää siihen velvoitteen olla tapailematta muita, mutta vastineeksi ei saa parisuhteen hyviä puolia.

      Edellisen johdosta minusta olisi parempi erota. Jos tunteet muuttuvat, ainahan voi lyödä hynttyyt uudelleen yhteen.

    • älä_omi

      Sama kokemus mulla ...nainen halusi "omaa" aikaa itselleen ja ero tili hiljalleen kunnes löysin oiken naisen rinnalleni, niin se vaan elämä menee...toista ei voi omistaa eikä hallita. Liikaa ei saa kiintyä koska ero voi tulla, täytyy antaa joa alussa toiselle aikaa ja tilaa sopeutua suhteeseen.

    • gfhgfs

      Tauko on vain lyhempi ilmaus pitkitetylle erolle.

      Mies haluaa "oman elämänvaiheen ja enemmän omaa tilaa".
      "Tauko alkoi vielä niinkin mahtavasti, että hän jo käytännössä sanoi että tämä oli sitten tässä ja ettei haluaisi taukoa"

      Teidän olisi vain pitänyt erota. Ihan selkeästi mies ei halua jatkaa kanssasi, mutta et suostu myöntämään tätä itsellesi. Jos mies todella nauttisi seurastasi, viihtyisi kanssasi hän ei haluaisi erota! Tuhlaat aikaa "tauolla", elämä on lyhyt.

    • Luulen, että hänellä on jo toinen, ja nyt miettii, haluaako jatkaa kumman kanssa. Tauot ovat valitettavan usein tapa pehmentää eroa

      • virkamiesnainen

        Tämän allekirjoitan. "Tauko" ei kuulosta korvissakaan niin pahalta kuin ero. Mikään ei saa kuulostaa pahalta nykyaikana.

        Tauko päättyy eroon lähes poikeuksetta ennemmin tai myöhemmin. Viimeistään silloin, kun toinen on löytänyt toisen, vaikka oltiin sovittu, ettei toisia katsella tauon aikana. Ja usein se toinen on löytynyt jo ennen taukoa...


    • Catryna

      Tarinasi kuulostaa tutulta. Sillä erotuksella, että minä olen se tarinasi "mies". Kerronpa siis omakohtaisen kokemuksen asiasta. Teidän suhde on kuitenkin teidän suhde, enkä sano että ongelmat olisivat samat mutta ehkä jollain tasolla tästä voisi olla sinulle apua?

      Me ollaan oltu yhdessä myös kolmisen vuotta, josta asuttu n.1,5v saman katon alla. Olen miettinyt päässäni eroa jo ainakin puoli vuotta. Ne oli epämääräisiä tunteita, jotka halusin hiljentää: olihan kumppanini minulle "ihana": huomioonottava, kehui minua usein, halusi keskustella paljon sekä viettää aikaa kanssani, mieluiten niin paljon kuin mahdollista...

      Niin, tuo viimeisin asia on ehkä ollut suurin riitojen aiheuttaja suhteessamme. Meidän tilan tarpeemme on erilaisia. Olen kokenut jonkinasteista syyllistämistäkin siitä, jos tulee viikonloppu ja emme vietä "laatuaikaa" yhdessä. No, sehän on ihan normaali toive parisuhteessa. Ehkä olenkin jollain tavalla pakoillut sitä yhteisen ajan viettämistä, koska hän on AINA kotona, ainoastaan joskus työssään on sellaiset työvuorot että saan olla kotona yksin. Ja niitä hetkiä arvostan. Toisinaan oman tilan tarpeeni on erittäinkin suuri, johtuen sosiaalisesta ja kuormittavasta työstäni. Sitä taas kumppanini on vaikea ymmärtää, koska hänen työnsä on kaikkea muuta kuin sosiaalista. Hänellä ei ole myöskään läheisiä ystäviä, ainoastaan etäisiä kavereita joita hän näkee parin kuukauden välein.

      Olen tuntenut tukahtuvani suhteessa, koska koen että joudun täyttämään hänen vaatimuksia yhteisestä ajasta. Jollain tasolla tunnen, että hän elää ikään kuin minun kauttani: työni on kiinnostavaa, minulla on paljon erilaisia kiinnostuksenkohteita, harrastuksia sekä henkisesti rikas suku, jonka kanssa on mukava viettää aikaa. On ehkä vaikea selittää miten koen tämän, mutta jotenkin minusta tuntuu että hän on ripustautunut minuun. Omasta mielestään ei ole. Jos olemme kotona yhdessä stressaan aika paljon olemisestani, koska koen hänen ajatuksensa yhdessäolosta vaativana: pitäisi olla tekemässä jotain yhdessä. Välillä haluan vain maata sängyssä ja tuijottaa seinään, en minäkään ole mikään kone sentään.

      Meillä on toki muitakin ongelmia, mutta tämän kerron koska teillä sama ongelma. Kysynkin siis: koetko että teidän elämän eri osa-alueet ovat keskenään tasapainossa? Onko sinullakin kiinnostavaa tekemistä, tavoitteita, unelmia, haasteita? Vai elätkö sille, että kumppanisi kanssa tehdään jotain kivaa, ja perut omat menot sillä hetkellä kun hän sinulle jotain ehdottaa? On kiva olla toiselle prioriteetti, mutta edes joskus olisi kiva olla olematta - saatko kiinni?

      • Catryna

        *Jatkan vielä. Itsekin olen ehdottanut taukoa suhteeseen. Mies lupasi miettiä asiaa. Se, että tauolta palattaisiin vielä yhteen tarkoittaa sitä, että asioiden joista puhun yllä, tulisi muuttua aika oleellisesti. Enkä voi vaatia toista muuttumaan, jos hän ei itse sitä halua.
        Asun hetkisen muualla, onneksi se työni puolesta on mahdollista.


      • virkamiesnainen

        "Olen tuntenut tukahtuvani suhteessa, koska koen että joudun täyttämään hänen vaatimuksia yhteisestä ajasta. Jollain tasolla tunnen, että hän elää ikään kuin minun kauttani: työni on kiinnostavaa, minulla on paljon erilaisia kiinnostuksenkohteita, harrastuksia sekä henkisesti rikas suku, jonka kanssa on mukava viettää aikaa. On ehkä vaikea selittää miten koen tämän, mutta jotenkin minusta tuntuu että hän on ripustautunut minuun. Omasta mielestään ei ole."

        No, jos nyt aloittaisitte "tauon", niin ajatteletko sen muuttavan tunteitasi omiin tunteisiisi? Vai mitä tarkoitit tällä "asioiden joista puhun yllä, tulisi muuttua aika oleellisesti. " Minkä asioiden? Tuo kertomuksesihan perustuu suurelta osin siihen mitä tunnet, haluat olla suhteessa vapaammin, rentoutua yksin, tuntematta syyllisyyttä laatuaika -vaatimuksesta, jne - eikä kumppanisi allekirjoita mitään, hänen mielestään hän ei ripustaudu jne. Ainoa mitä mies voisi tehdä konkreettisesti, olisi olla enemmän pois kotoa, harrastuksissa, ystävillään, jossain? Onko sekään ihan reilu toivomus? Ja jos mies olisikin sitten poissa ja paljon - ihan missä vaan, kunhan olisi, niin senkö ajattelet ratkaisevan ongelmasi? Et enää tuntisi tukahtuvasi suhteessa, jos näkisit miestä vain ohimennen arki-iltoina ja pari-kolme tuntia viikonloppuisin? Mutta milloin sitten viettäisitte aikaa yhdessä, ja miten? Jotenkin minusta tuntuu, että teillä on suhteessanne "vain" paha vuorovaikutusongelma.


      • Catryna

        Kirjoitin kommenttini tosiaan ap:lle, jotta hän saisi mahdollisesti jotain ajatuksia oman tilanteensa käsittelyyn. Se että avaisin nyt koko parisuhteen ongelmista tähän niin siihen menisi aikaa ja toisaalta en halua että tekstini tunnistetaan.

        Mutta vastataan nyt kuitenkin. Asioiden muuttumisella tarkoitan monenkinlaisia asioita. Kun toiselle ei saa sanoa suoraan että kaipaa yksinoloa tai riidan tullen toinen pakenee ja mököttää monta päivää, niin totta helkkarissa se on kuluttavaa. Kun toiselle pitää kertoa yksinkertaisetkin arkipäivän asiat hienosti hunajaiseen pakettiin käärittynä, niin alkaa se jossain vaiheessa myös rasittamaan. Työni on riittävän kuluttavaa, en jaksa joutua tsemppaamaan myös kotonani. Joten kyllä, vuorovaikutuksessamme on todellakin paljon korjattavaa. Mutta jos vain toinen haluaa tehdä töitä asioiden korjaamiseksi niin ei se kauheasti auta.

        Parisuhteissa tulee olla tasapainoa sopivassa suhteessa. Jos toisella on työ, josta ei saa sisältöä nimeksikään, niin tottakai hän projisoi kaikki haaveensa ja toiveensa kumppaniinsa. Kun ei ole harrastuksia, ystäviä eikä muutakaan mistä saa iloa. Ja samaan aikaan se jolla on sosiaalinen työ ja monia kiinnostavia asioita elämässä, ei jaksa panostaa siihen kotiaikaan ihan yhtä paljoa. Eikö ole ihan loogista? En sano että jompikumpi olisi oikein, meillä on vain eri näkemys tästä asiasta.

        Niin ja tähdennän vielä, että suhteessa on MUITAKIN ongelmia, joista en ala julkisella palstalla puhumaan mutta ne eivät sinänsä liity näihin ongelmiin. Nyt voit sitten miettiä mitä ne ovat..


      • Loiuty

        Tuo... tuo kuulostaa niin tutulta Catryna. Hain juuri avioeroa miehestäni mm. tuon syyn takia. Miten selvisit tuosta erosta? Ripustautuiko nainen sinuun eron hetkellä vielä kiinni? (meillä ainakin on näin, mieheni yrittää nyt enemmän kuin koskaan viettää kanssani aikaa, että ymmärtäisin, kuinka suuren virheen olen tekemässä)


      • Catryna

        Mies ei ripustautunut minuun eron hetkellä enää, luulen että pahimmat kriisit kävi päässään jo aiemmin kun ei se ero yllätyksenä tullut. Toisaalta vielä ei ole lyöty "viimeistä naulaa arkkuun". Joten katsotaan miten käy.
        Miehesi ei ehkä ymmärrä, että näet tilanteenne eri tavalla kuin hän näkee ja siksi yrittää todistella tukahduttamalla sinua lisää.


    • hjuiol

      Todella aika aukaisevia kirjoituksia, toivottavasti monet saavat aihetta ajatteluun.
      Tässä itsekin pohdin jotakin samantapaista liittyen odotukseen onnellisesta elämästä.
      Monta kertaa se on ilmeisesti juuri tuota "ripustautumista" eli toive elää niin kiinteästi toisen kautta, että siinä ei jää enää henkireikää toiselle lainkaan. Hyvin sanottu tuossa eräässä kirjoituksessa että kaikki sanottava olisi käärittävä hunajaiseen pakettiin.

      Onnellinen elämä, se ei voi olla elämää toisen ihmisen kautta ja jatkuvasti kylki kyljessä nyhjäämistä, joka ikisen asian kertomista.
      Kyllä se onnellisuus lähtee sieltä omasta ajattelutavasta. Kun on oma sisäinen tasapaino asioihin, silloin pystyy elämään rikasta elämää.
      Ihminen joka saa tasapainon ajatteluunsa, ymmärtää sen että erilaisia asioita ja kaikkiin ei voi vaikuttaa, joten on opittava hyväksymään vaikeitakin asioita, mutta toista ihmistä on turha syyttää vaikeuksistaan.

      Se että ei ole onnea että puoliosta on tehty #marionettinukke" joka kädenkäänteessä osaa suhtautua jokaiseen pyyntöön ja puhuu rakkauden sanoja jatkuvasti ja kysyy luvan omiin tekemisiin. Ei voi olla onnellinen suhde milloinkaan. Tätä kuitenkin kuulee monien nykypäivän ihmisten vaativan puolisoltaan ja syyttävän pahasta olostaan, ei ihme että suhde lipuu kauemmaksi, sanotaan hienosti, että kasvetaan erilleen. eihän toinen tilanteessa muuta voi voi, kun etääntyä ja hiljalleen hiipiä pois.
      Usein vain käy, että perheessä on yhteisiä lapsia ja siinä sitten yritetään pysyä, vaikka hampaat irvessä ja otetaan sitten niitä irtiottoja vaikka uskottomuuden kautta.

      Joten etsikää se tasapaino omaan elämäänne, uskon sitä kautta parempiin parisuhteisiin ja erojen määrä vähenee. Keneenkään ei voi ripustautua, se aiheuttaa ihan varmasti etääntymisen ennen pitkää.
      Tuli myös mieleen, onko kukaan koskaan todella tutkinut, mitä erot aiheuttavat lasten elämään, miten kaveripiirin käy, kun on se matkalaukku elämä etävanhemman luo ja erottaa silloin näistä kavereista. Entä miten eroaa lapsien ajattelutavat, vanhempiensa kanssa perheenä kaiken ikää asuneet/ eroperheen lapset. Mitkä vaikutukset tällä asialla on pitkällä juoksulla elämässä.

      Onni ei tule koskaan toisesta ihmisestä, vaan se on oma sisäinen tasapaino, joka antaa elämän onnen. Myös ihmissuhde voi hyvin kun tuo tasapaino on kunnossa.

      • kupolii

        Mahtava teksti, olen täysin samoilla linjoilla. Suhteessa saa ja pitääkin olla särmää, se pitää myös suhteen kiinnostavana. Parisuhteissa avainsana onkin kommunikaatio. Ja sen tulee olla sellaista että kumpikin voivat tuntea ilman vapaaksi sanoa ja tuntea tunteitaan. Jos vuorovaikutus ei toimi, ei voi parisuhdekaan toimia.


    • ulkoruokintaaparempi

      Tuntuu olevan oikein muodissa tio "oman ajan" ottamien mikä ainakin ystäväpiirissä on aina johtanut avioeroon tai muuten suhde päättynyt,Sen jälkeen on se lähtijä nähty hyvin pian jonkun käsikynkässä...

      • kupolii

        Useimmat haluavatkin juosta ongelmiaan karkuun, koska eivät ole valmiita työskentelemään omien issukoidensa korjaamiseksi. Moni tekee tämän alitajuisesti tajuamatta että toistavat kaavaa. Jos päätyy suhde suhteelta samanlaisiin tilanteisiin ja ongelmiin kumppaneiden kanssa niin voi olla varma että kyse on niiden omien traumojen toistamisesta. Koska ne eivät poistu ennen kuin ne käsittelee.

        Joskus vaan niitä omia issukoita ei välttämättä ole mahdollista edes käsitellä sen tietyn kumppanin kanssa, koska kaikki eivät todellakaan ole valmiita syvälliseen, rehelliseen parisuhteeseen.

        Ei kannata tuomita ystäviään siitä että ottavat sen "oman aikansa". Heissä voi hyvin olla heitä jotka haluaisivat syventää parisuhdetta, mutta se ei voi olla vain toisen osapuolen tehtävä. Aika näyttää heidänkin kohdallaan sen, onko se karkuun juoksemista.


    • Tuttuaon

      Itselläni ei kertaakaan ole tuollaiset "tauot" tienneet mitään positiivista suhteelle. ne osoittavat, että toinen on miettinyt jo pidemmän aikaa eroa, mutta ei ole uskaltanut ottaa asiaa puheeksi. Moni ajattelee site tauon pehmentävän järkytystä, kun ei ollakaan enää tekemisissä jatkuvasti.
      Olen useimmiten ollut se "tauon" odottava osapuoli. tämän takia en koskaan itse ehdota mitään taukoja, vaan haluan erota lopullisesti, vaikka se kipeää tekeekin. On pahinta mahdollista kidutusta odotuttaa toista. Tilanne on paha varsinkin silloin, kun odottava osapuoli on ihastuneempi. Aikamoista itsekästä vallankäyttöä. en itse suostuisi missään nimessä, ellei kyse ole lapsista tai avioliitosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4274
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1799
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1539
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1329
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe