ASO-asunnon idea? Miksi ASO eikä vuokralla/omaa?

Miksiaso

Mikä on ASO-asunnon idea?
Miks asua mielummin ASO-asunnossa kuin esimerkiksi kokonaan vuokralla?
Miksi taas asuisi mielummin ASO-asunnossa kuin ostaisi kokonaan oman?

En tunne ASO-järjestelmää kovin hyvin ja koko kokonaisuus on jäänyt vähän hämäräksi.

Kertoisitteko siis tälle tyhmälle ASO-asumisen hyvät puolet ja miksi joku päätyisi ASO-asuntoon vuokran tai omistusasunnon sijaan? :)

71

5766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laskurilaskee

      "Miks asua mielummin ASO-asunnossa kuin esimerkiksi kokonaan vuokralla?"
      Erittäin helppo vastata, HASO Gunilla Koirasaarentiellä 45,5 neliötä 557e ja 98 neliöinen 994euroa kuukaudessa.
      VVO Koirasaarentie eli HASO ja VVO siinä Koirasaarentiellä toinen toisella puolella toinen toisella. 45,5 neliötä ja vuokra 1198euroa kuukaudessa.

      Tämä oli tietysti ääriesimerkki koska ASOn hinta oli se halvin eli HASO. Jos hintaesimerkiksi otettaisiin siihen viereen rakentuvien AVAImen ja Asuntosäätiön kämpät niin vuokran hintaero kaventuisi tuohon VVO:n vuokraan, mutta olisi kuitenkin vielä huomattavasti alempi.(hatusta muistelisin, että jotenkin näin AVAIn 50 neliötä 700e ja Asuntosäätiöllä 45 neliötä 750e.


      "Miksi taas asuisi mielummin ASO-asunnossa kuin ostaisi kokonaan oman?"
      Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa asuntoa ja jotkut osaavat laskea kuinka huonosti pääoma tuottaa omassa asunnossa. Minä kuulun jälkimmäisiin, koska ikää on 55, joten varallisuussäädökset eivät koske minua. Muutin HASOon heti kun täytin 55.

      Mun kämpän ostohinta olisi varmaankin siellä 150000-200000e:n paikkeilla ja vastike 130-180e:n tietämissä ja nykyinen HASOvuokra on 510e.


      Kun asumiskustannuksia aletaan laskemaan niin täytyy ottaa huomioon myös erilaiset yhteiskunnan tuet.

      Itse en saa asumistukea vaukken olisi töissä koska pääomatulot lasketaan tuloiksi, mutta ne joilla on mahdollisuus asumistukeen kannattaa tarkkaa laskeskella eri asumismuotojen vaikutus asumiskustannuksiin.
      Otetaan esimerkiksi työtön jonka tulot kuukaudessa on 1100e.
      Jos työtön asuisi esimerkin omistusasunnossa(vastike 180e) saisi hän asumistukea 25e eli kokonaisasumiskustannus 155e. Jos hän vastaavasti asuisi HASOssa saisi hän asumistuke 273e eli kokonaisasumiskustannus 237e eli vajaan satasen ero omistusasumiseen verrattuna jolloin kaikki työttömän varallisuus olisi omassa käytössä eikä sidottuna omistusasuntoon.

      Otetaan toinen esimerkki elävästä elämästä, eläkeläinen 1250e:n eläke, omistusasunto vastike 240e.

      Eläkeläisen asumistukeen vaikuttaa kaikki varallisuus pois lukien asunto jota hän itse käyttää asumiseen. Tässä esimerkissä kaikki yli 2000e:n rahavarat on lahjoitettu perillisille tai annettu ennakkoperintönä ,joten tilillä on rahaa 2000e. Tässä tapauksessa asumistuki olisi 0e. Jos tämä eläkeläinen myisi tuon asunnon pois ja muuttaisi ASOon ei asumistukea heltiäisi, ellei sitten asunnon myynnistä saatuja varoja jotenkin poistettaisi eläkeläisen taloudesta(tuhlataan ne, jaeataan ennakkoperintönä, lahjoitetaan ne etc..)

      Mutta jos eläkeläinen myisi omistusasunnon ja ostaisi tilalle ATT:n Hitaksen tilanne muuttuisi, koska asumistukea määrättäessä uudisrakennuksen yhteydessä asuntoyhtion pääomalainan osuus vastikkeessa lasketaan mukaan asumiskuluiksi, joten asumiskuluiksi tulisi tässä tapauksessa asunnon hoitovastike 240e ja pääomavastike400e ja asumistuki pompsahtaisi eläkeläiselläkin 336e:n eli asumistuella katettaisiin lähes koko asunnon velan lyhennys ja korot.

      Tästä järjestelystä on hyötyä sellaisiss tapauksissa jossa eläkeläinen muuttaa pienestä asunnosta isompaan joilloin asumistuki kattaa huomattavan osan velanhotikuluista.
      Tai esimerkiksi sellaisessa tapauksessa jossa eläkeläinen on jäänyt leskeksi ja hänen asuttamansa asunnon omistaa perillinen puoliksi ja asunto halutaan myydä, koska leski haluaa muuttaa pienempään asuntoon.


      Ja lopuksi vielä oma tilanteeni.
      Myin aikoinani omistusasuntoni 75000e:lla(markoista muutettuna).
      Vuosivuokrani on siis 6120e ja viime kuussa tilille tippui osinkoja 17000e(tästä toki verot pois). Kaiken kaikkiaan olen saanut kyseisistä osakkeista osinkoja viimekuisten lisäksi yli 20000e. Osakkeiden arvo on tällä hetkellä 238000e.

      Joten jos omistaisin tämän asunnon jossa asun olisivat rahani siinä kiinni ja asumiskuluni olisivat esim. 150e. Nykyinen vuokrani on siis 510e ja kun siitä vähennetään vastike on nettoasumiskuluni 360e ja kun osinkoja tippuu 1400e kuukaudessa niin, että kannattaako omistaa asunto vai asua ASOssa, mulle vastaus on ilmiselvä.


      Katsoin vuosi sitten mitä hintoja asunnoista pyydetään ja siellä oli myynnissä samanlainen asunto kuin tuo myymäni oli ja pyyntihinta oli 110000e. Tähän asuntoon oli tehty keittiö- ja kylppäriremontti (remonttien hinta silloin kuin myin kämppää oli noin 6000e) heti myyntini jälkeen tehtiin taloyhtiöön parvekeremonnti jonka kustannusvaikutus oli noin 5000e tuohon mun kämppään ja tähän vielä putkirempat ja muut rempat päälle.

      Tuntuu siltä etteivät ihmiset laske remonttien vaikutuksia asumiskuluihin ja erityisesti vanhoja betonilähiöasuntoja ostoaikeissa katselevien täytyy olla todella tarkkana mihin varansa sijoittavat. Sieltä nimittäin löytyy ihan karseita pommeja ja nyt ei edes puhuta mistään muuttotappiokunnista vaan ihan stadin lähiöistä mistä löytyy vanhaa 70-80 luvulla rakennettua shaissea.

      • laskurilaskee

        Ja lopuksi pääoman tuotto on varovaisestikin laskettuna nykypäivän alussa 3% ja se nousee siitä vuosivuodelta kun puhutaan pörssiosakkeita ja se tarkoittaa, että 250000e:n sijoituksen verottamaton tuotto on 7500e eli verotettuna 437e ja kun muistetaan, että HASO-vuokra oli 510e ja vastaavan omistusasunnon vastike 150e niin tuosta pääoman tuotosta jää HASO.vuokran jälkeen satanen yli.

        Ja tämä siis erittäin varovaisella 3%tuottoprosentilla laskettuna, mulla se tuottoprosentti on reippaasti yli 20 vuodessa. Toki vuoden 2015 osinko oli poikkeuksellinen.


        Toisin sanoen
        omistusasunnon tuotto pääomalle on surkea.
        (toki poikkeustapauksiakin löytyy - uniikki sijainti tai asunto tai alueeseen saattaa kohdistua joku tuleva muutos joka nostaa alueen arvostusta - metro- junalinjaus).

        Jos asumismuodon valintakriteeri on asumisen hinta niin valinta ei ole omistusasunto. Ja normaalisti asumismuodon valintaperuste ei varmaankaan ole asumisen hinta vaan muut syyt (sijainti, saatavuus, varmuus, status...)

        En minäkään asuntoani valitse pelkästään kustannusten takia ja itseasiassa laitankin HITAS-hakemuksen vetämään kun Atlanninkaaren Hitas-kämpät tulee hakuun. Laitan toki hakemuksen myös HASO-Atlanninkaareen, mutta sinne kun ei vuoronumeroni riitä niin.....


      • turvallistajarauhallista

        Se on jännä juttu kun olin työtön ja asuin Avaimen asossa, sain työttömänä tukia n.1100 tai hieman alle. Nyt kun asun VVO:n vuokrakämppässä saan tukia tyttömänä n. 1300 tai jopa yli.

        Itselleni tärkeintä on, että aluella on rauhallista ja turvallista eikä ole isoja huume/väkivaltaongelmia. Se, että saa asua rauhassa ilman möykkääviä asukkaita tai huume/murhaveikkoja, jotka kolistelevat oven takana.


      • laskurilaskee

        """Tuntuu siltä etteivät ihmiset laske remonttien vaikutuksia asumiskuluihin ja erityisesti vanhoja betonilähiöasuntoja ostoaikeissa katselevien täytyy olla todella tarkkana mihin varansa sijoittavat. Sieltä nimittäin löytyy ihan karseita pommeja ja nyt ei edes puhuta mistään muuttotappiokunnista vaan ihan stadin lähiöistä mistä löytyy vanhaa 70-80 luvulla rakennettua shaissea. """

        Ogelissa lähtee omistusasujilta kämpät alta, kannattiko ostaa oma.

        """Laaksosen huoli kohdistuu yli 30 vuotta sitten ostettuun asuntoon ja tontinvuokraan, joka umpeutuu kymmenen vuoden kuluttua.
        – Kun tontin vuokra-aika menee nollille, asuntojen arvolle käy samalla tavalla. Jos kauhuskenaario toteutuu, taloista ei makseta juuri mitään.
        Vaihtoehtoja alueen kehittämiseksi esiteltiin marraskuussa Oulunkylä-seuran tilaisuudessa, jossa talojen purkaminen tuli monille yllätyksenä.
        – Kun aikoinaan yli 30 vuotta sitten ostimme asuntoa, ei tullut mieleenkään, että näin voisi käydä. Tällä asiassa on myös isompaa merkitystä, Laaksonen toteaa ja viittaa myös muihin kaupungin mailla oleviin vuokratontteihin."""

        http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/469171-kaupunki-valayttaa-kerrostalojen-purkamista-oulunkylassa-asukas-kauhuskenaario-on

        Myllypurossa, Mellunkylässä, Jakomäessä...... taloja purettu tai on suunnitelmissa purkaa ja tämä trendi vaan voimistuu kun betoniläiöiden kämpissä alkaa isomma remontit, että se siitä omasta asunnosta.

        En kyllä iloitse asiasta tipan tippaa vaan annan täyden henkisen tuen niille, joita ongelma koskettaa. Sodan jälkeinen yhteiskunta vaan on huijannut kansalaisiaan omistusasumisen ihanuudesta eikä ole milloinkaan varoittanut omistusasumisen todellisesta kustannusrakenteesta.


      • JäitäHatussa
        laskurilaskee kirjoitti:

        Ja lopuksi pääoman tuotto on varovaisestikin laskettuna nykypäivän alussa 3% ja se nousee siitä vuosivuodelta kun puhutaan pörssiosakkeita ja se tarkoittaa, että 250000e:n sijoituksen verottamaton tuotto on 7500e eli verotettuna 437e ja kun muistetaan, että HASO-vuokra oli 510e ja vastaavan omistusasunnon vastike 150e niin tuosta pääoman tuotosta jää HASO.vuokran jälkeen satanen yli.

        Ja tämä siis erittäin varovaisella 3%tuottoprosentilla laskettuna, mulla se tuottoprosentti on reippaasti yli 20 vuodessa. Toki vuoden 2015 osinko oli poikkeuksellinen.


        Toisin sanoen
        omistusasunnon tuotto pääomalle on surkea.
        (toki poikkeustapauksiakin löytyy - uniikki sijainti tai asunto tai alueeseen saattaa kohdistua joku tuleva muutos joka nostaa alueen arvostusta - metro- junalinjaus).

        Jos asumismuodon valintakriteeri on asumisen hinta niin valinta ei ole omistusasunto. Ja normaalisti asumismuodon valintaperuste ei varmaankaan ole asumisen hinta vaan muut syyt (sijainti, saatavuus, varmuus, status...)

        En minäkään asuntoani valitse pelkästään kustannusten takia ja itseasiassa laitankin HITAS-hakemuksen vetämään kun Atlanninkaaren Hitas-kämpät tulee hakuun. Laitan toki hakemuksen myös HASO-Atlanninkaareen, mutta sinne kun ei vuoronumeroni riitä niin.....

        Muuten laskelmasi ovat aivan oikean suuntaisia, mutta eräs merkittävä asia niistä jäi mainitsematta.

        Pidät vuosittaisia osinkoja sekä osakkeiden arvonnousua ikään kuin itsestään selvyytenä ja totta, näin se on melko pitkään jo ollutkin. Nyt kuitenkin liikutaan jo historiallisen korkeilla arvostustasoilla ja jokainen näistä asioista jotakin ymmärtävä tajuaa, mihin se lähitulevaisuudessa tulee johtamaan, "Fat cats must eat little mouses to make big profit again".

        Kasvava globaali protektionismin suosio ja kauppasopimusten alasajo yhdistettynä esimerkiksi mahdolliseen koko eurojärjestelmän mahdolliseen luhistumiseen lähi vuosikymmenenä, voi tarjoilla osakesijoittajille sellaisia yllätyksiä, joita ei olekaan ihan lähi vuosikymmeninä koettu.

        Pörssi antaa, mutta myös ottaa, ja reilulla kädellä, kun sen aika on. Itse sijoitan mieluummin johonkin vähemmän vuositasolla tuottavaan, mutta vakaampaan sijoitus kohteeseen ja ei, en nyt puhu myöskään PK-seudun kuplahintaisista asunnoista tai kiinteistöistä :)


    • laskurilaskee

      Okei, tuossa ylläolevassa laskelmassa on jäänyt pois ASOmaksu 23000e.
      Tuo summa tulee vähentää sijoitettavasta pääomasta 250000e eli pääoman tuotto on laskettava 227000eurolla eli ero vähän pienenee.
      Mutta edelleenkin pääoman tuotolla maksaa jo asumiskustannuksen erotuksen ja vuosien karttuessa tuo pääoman tuotto kasvaa ASO-asujan eduksi ja osingoista jää vuokran jälkeen koko ajan suurempi määrä yli.

      • Ja puuttuihan siinä sen omistusasunnon hankintakulutkin (korot, mahdolliset kunnostuskulut taloyhtiön rempoissa yms).


    • mikrokupu

      ASO-asumisessa on usein ideaa vuokra-asumiseen verrattuna Helsingissä ja muilla alueilla missä asumiskustannukset korkealla.

      Hgin kaupungin ASO-yhtiö rakentaa parhaillaan asuntoja pohjoiseen Helsinkiin missä tarjolla asuntoja alk 30m2 yksiöistä 380e vastikkeella ja 17000e ASO-maksulla. Ja monelle ASO on huokein tapa päästä halutuille alueille kuten Jätkäsaareen, jos vain sopiva ASO-numero.

    • välimuoto

      Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat on karannu käsistä. Jos haluat asua tilavasti ja suht tasokkaasti, niin pitää löytyä säästöjä. Kaikilla sitä mahdollisuutta ei ole. Omistusasunnossa varaudut kaikenmaailman putki-, julkisivu-, katto yms yms remontteihin. Mieluummin selkeät menot asumisoikeusasunnossa, missä yleensä pikkasen siistimpää porukkaa kuin vuokrataloissa.

    • laskehanSinäkin

      Aso on kylläkin kallis asumismuoto, jos sitä vertaa esim Lakean omaksi asuntomalliin. Siinä maksetaan ensin 7% alkumaksu ja sen jälkeen vuokraa, jonka sisältämä lyhennysosuus menee asukkaan hyväksi. 20 vuoden jälkeen asukas on maksanut 7 plus 63 % asunnon hinnasta ja voi lunastaa loput 30% alkuperäisestä nimellishinnasta.
      Asossa kaikki vastikkeessa maksettu jää yhtiölle mutta Omaksi mallissa lyhennysosuudet ovat asukkaan säästöä. 20 vuoden aikana Aso asukas on hävinnyt Omaksi malliin verrattuna 63 % verran laskettuna asunnon alkuperäisestä hinnasta. Vain laskutaidottomat valitsevat Ason.

      • Taasnäitäjuntteja

        Kerropa sitten, missä päin Helsingin kantakaupunkia näitä Lakean asuntoja sijaitsee?


      • hohhoijaaaaaaa

        Ja tämäkään keijo ei ota huomioon pääoman tuottoa. Lake-asunnon hankija ei saa pääomalleen mitään tuottoa.

        Jos ASO-asukas olisi laittanut 200000 euroa vuonna 2005 vaikka Keskon B-osakkeisiin olis pääoma nyt jo 350000e ja tuona aikana osinkoja olisi tippunut 162000e.

        Mitä Lakea asukas on saanut - asumisoikeuden kämppäänsä, mahtava sijoitus.


        Arvoisa nimimerkki "laskehanSinäkin"

        Laitatko laskutaitoisena tähän laskelman asumiskustannuksista Lakea-asunnossa ja asumiseen sijidotun pääoman määrän niin minä teen laskelman ASO-asumisen kustannuksista ja pääoman tuotosta jossain muussa sijoitusinstrumentissä kuin Lakea-asunto(jos nyt asuntoa missä asuu voi edes kutsua sijoitusinstrumentiksi).

        ps.toki varjojen sijoittaminen on hieman hankalaa alle 55vuotiaalle ASO-asujalle.


    • kysyväeksyytieltä

      Skanska näyttää myyvän boklok koteja 10% käsirahalla. Mikä mahtaa olla peruste pitää aso järjestelmää parempana?

      • jdfiarigniqnrgi

        "Mikä mahtaa olla peruste pitää aso järjestelmää parempana?"
        Tuosta kun vierität selainta ruudulla ylöspäin löytyy mielipiteitä siitä miksi ASO on parempi kuin omistusasunto.
        Toki jotkut taas pitävät omistusasumista parempana.

        Mutta eiväthän ASO ja boklok ole vertailukelpoisia koska ovat täysin erilaisia tuotteita.

        "Ostohetkellä sinun tarvitsee maksaa vain 10 % asunnon hinnasta ja unelma on totta. Vasta kun kotisi valmistuu, maksat loput myyntihinnasta eli 30 % velattomasta hinnasta. Loppuosan voit maksaa pois kerralla, omalla asuntolainalla tai jättää velkaosuuden yhtiölainaksi ja lyhentää sitä kuukausittain."


    • JärjetönASO

      Idea oli alun perin se, että pääsee halvemmalla kuin vuokra-asunnossa eli jos asuu pitkään, alemmissa vastikkeissa säästää aso-maksun verran. Mutta eihän tämä ole enää vuosikausiin toteutunut kuin kaupungin omistamissa asumisoikeuskohteissa, jossa vastikkeet ovat kaupungin vuokra-asuntojakin edullisempia. Muissa asumisoikeusyhtiöissä vastikkeet ovat jo ajat sitten nousseet lähes vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen tasalle. Ei asumisoikeusmaksun pulittava asukas ei saa mitään vastinetta rahoilleen, ei mitään eroa vuokralla asumiseen paitsi ettävuokra-asunnosta pääsee nopeammin eroon.

      • taasniintätä

        "toteutunut kuin kaupungin omistamissa asumisoikeuskohteissa, jossa vastikkeet ovat kaupungin vuokra-asuntojakin edullisempia. Muissa asumisoikeusyhtiöissä vastikkeet ovat jo ajat sitten nousseet lähes vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen tasalle. Ei asumisoikeusmaksun pulittava asukas ei saa mitään vastinetta rahoilleen, ei mitään eroa vuokralla asumiseen"

        Ensin sanot, että ainakin yhdellä ASO-yhtiöllä on alueen halvimmat vuokrat ja sen jälkeen, että muillakin alhaisemmat kuin vuokrat vapailla vuokra-asuntomarkkinoilla.

        Niin miten helvetissä sä voit lopettaa viestin ettei ASOssa ole mitään järkeä.

        (muumit laaksossa, inkkarit kanootissa, valot vintillä, kaikki kotona, tikut askissa, eskimot iglussa, puutarhatonttu ja talonmies sisällä eikä pihalla....)


      • sääliksi.käy.lurkkeja

        Ainakin meillä päin viereiset kaupungin vuokrakämpät on noin 20 prosenttia kalliimpia kuin asot. Sehän on ihan selvää, kun tietää, että kaupungin vuokralurkit rikkovat jatkuvasti talon alaoven ikkunoita, töhrivät käytävän ja hissin seinät ja murtautuvat varastokoppeihin. Korjauskulut lisätään vuokriin.


    • nåjaa

      Ainoa ero kokemukseni mukaan pääkaupunkiseudulla on se, että ainakin vielä asotaloissa asuu vähemmän muslimimatuja jotka pitäisivät kuritta kammottavaa kalabaliikkiaan eli huutoa älämölöä ja autojensa laitonta parkkeerausta ovien eteen sekä matukakaroiden jatkuvaa asumista porraskäytävissä. Muutoin asotaloissa ei ole eroja: äänieristys yhtä paska kuin vuokrakasarmeissa eli halvalla ja hutkien tehtyjä (myös siis uudemmat, ei mitään eroa), kantaväestöasukkaissakin kusipäitä metelöijiä (kyllä, esim eilen illalla seinänaapurit kotiutui 22 maissa ja sekä akka että ukko alkoivat huutamaan, nauramaan ja kolistelemaan kalusteita ja sitä jatkui 02.een saakka) ja asiat rempallaan (lämmitys surkea kylmillä ilmoilla, koneellinen ilmanvaihto paska eli epäterveellinen, korjauksia ei tehdä jne). Se pikku etu vuokraslummiin nähden on myös, että poislähtiessään saa aso-maksun indeksitarkistettuna itselleen. Se on vähäsen kuin pakollinen määräaikaistalletus, joka sopii itselleni vähäsen tuhlaavaisena luonteena. Plussaa myös se, että jos haluaa tosiaan vaihtaa maisemaan ja muuttaa, on se nopeaa ja ei tarvitse murehtia asuntonsa myymisestä. Enkä tällä tulotasolla edes kuvittelisi hankkivani pääkaupunkiseudulta omistusasuntoa -sellainen johon jollain tavalla saisi 25 vuoden lainan olisi joku vanha paska 60-70-luvun ohutseinäinen elementtikasarmitalo.

    • xoxoxx112

      halvempi asua kuin saman tasoisissa vuokrakohteissa
      asomaksu kasvaa eli saat muuttaessasi pois asunnosta enemmän kuin laitoit siihen (ellei asuntojen hinnat laske)
      helpompi saada asuntolaina kun sinulla on jo omaa pääomaa

    • Asokas

      Pääsee uuteen asuntoon pienemmällä pääomalla
      Yleensä rauhallisemmat naapurit kuin vuokrataloissa
      Asunnosta pääsee nopeasti eroon tarvittaessa

      Asumisoikeusasuminen ei välttämättä ole riskitöntä, sillä:

      - Asumisoikeusmaksun maksamalla ei silti pääse vaikuttamaan oman talon asioihin eli asukasdemokratia voi olla huonompaa kuin vuokrataloissa
      - Joillakin aso-yhtiöillä vastikkeet kalliita jo valmiiksi ja nousevat jatkuvasti
      - Yleensä se ensimmäinen asoasunnon asukas voittaa poismuuttaessa, varsinkin jos on teettänyt hntavia muutostöitä. Seuraava asukas maksaa yleensä asumisoikeusmaksun edellisen asukkaan muutostyöt, joiden arvo putoaa vuosittain. Ikävässä tapauksessa se jälkimmäinen asukas saa poismuuttaessaan käteensä vähemmän kuin sijoitti muuttaessaan. Näin kävi minulle. Tosin menetin vain muutamia satasia, mutta silloin päätin, että muutan tästä lähtien vain uusiin asoihin 1. asukkaana.

      Tosin rakennusindeksi on ollut pitkään jo nouseva, mutta asumisoikeussäännöissä sanotaan, että poismuuttaessa saa takaisin vähintään sen alkuperäisen asumisoikeusmaksun eli vanhassa aso-asunnossa se voi olla esim. vuodelta 1993 ennen rakennusindeksikorotuksia.

      Pk-seudulla korkeiden asumiskustannusten takia aso-asumien saattaa kannattaa, ei välttämättä muualla Suomessa, jossa on enemmän tarjolla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tai jossa saa ostettua oman asunnnon/talon järkevämpään hintaan kuin pk-seudulla.

      Itse asuisin mieluiten vuokralla, mutta on sen verran huonoja kokemuksia isoista vuokra-asuntoyhtiöistä, joissa on korkeat vuokrat, mutta ei välttämättä asumisrauhaa työssäkäyvälle. Järkevähintaiseen omistusasuntoon ei tällä hetkellä pätkätyöläisenä ole varaa.

    • asumisoikeus

      En halua sitoutua 20-30 vuoden asuntolainoihin. Haluan tarvittaessa vaihtaa paikkakuntaa työnperässä. Tällä hetkellä vastike noin 805 € 100m2 rivitaloasunnosta. Vastaavaa ei löydy paikkakunnalta muuta kuin ostamalla. Rahaa jää mukavasti elämiseen eikä ole velka-asumisen stressiä harteilla. Asumisoikeusasunto ei ole sijoitus vaan kulu siinä missä asuntolainan korko ja vastike. Meidän perheelle tämä on hyvä valinta.

      • Asokas

        Kommenttisi: "haluan tarvittaessa vaihtaa paikkakuntaa työnperässä"on hyvä ja hallituksenkin kannattaisi se ymmärtää. Yhteiskunnan dynaamisuus on aivan keskeinen kilpailutekijä ja asot loistava tapa lisätä sitä. Jos asoja olisi kasvukeskuksissa enemmän, ihmisten olisi helpompi muuttaa jostain takahikiältä ikityöttömyyttä pakoon. Kaikki voittaisivat, ainakin taloudellisesti.


      • hulluasuin15vuottaasossa

        Miksi kasvukeskusten asoihin pitäisi muuttaa työttömien takahikiältä. Valtaosa työttömistä asuu jo kasvukeskuksissa, työllistäkää ja asuttakaa ensin omat työttömänne.


      • Mikrokupu
        hulluasuin15vuottaasossa kirjoitti:

        Miksi kasvukeskusten asoihin pitäisi muuttaa työttömien takahikiältä. Valtaosa työttömistä asuu jo kasvukeskuksissa, työllistäkää ja asuttakaa ensin omat työttömänne.

        Samaan aikaan kun on työttömyyttä, on myös aloja joilla töitä riittää, esim hoiva-alan työt PK-seudulla. Jos muualta muuttavalle olisi töitä tiedossa, niin sopivan asunnon löytyminen on usein se suurin ongelma.

        Itselle ASO on paras vaihtoehto päästä asumaan Helsingin kantakaupungin alueelle, sinkkutalouden mahdollisuudet omistusasuntomarkkinoilla ovat varsin rajalliset. Parhaimmillaan ASO-kaksio irtoaa noin 500e vastikkeella kävelymatkan päässä keskustasta, aika lyömätön hinta jos tällaista sijaintia etsii.


    • ihansamamissäasut

      Ihan sama asuuko vuokratalossa, asossa tai omistuskerrostalossa...aina on joku häirikkönaapuri. Aina. Turha elätellä mitään ruusunpunaisia unelmia rauhasta. Jos rauhaa on alussa, se rikkoutuu kun se häirikkö muuttaa viereen. Nykyihmiset on niin vatipäitä lapsellisia aikuisinakin, että musan revittäminen, huutamalla puhuminen, naisen kiljuminen ja tömistely on arkea. Ja kakarat opetetaan villielukoiksi.

      • ellei.lopu.pois.tästä

        Juuri niin. Aina löytyy häirikkö. Äsken huomasin että yläpuolelle on muuttanut hyppijä, kanta-astuja ja vielä koiranomistaja. Pieneen kaksioon.
        Koiranrääkkäystä sellainen. Ja meikäläisen rääkkäystä, kuuluu alkaneen haukkumaan.
        Voi helvetin helvetti.


      • Anonyymi

        Olen joutunut käyttämään öisin korvatulppia lähes 20 vuoden ajan eri kerros- ja rivitalossa asuessani. Pystyn viimein nukkumaan ilman korvatulppia kun muutimme Haso Spurttiin. Seinien läpi ei kuulu Mitään. Toisaalta asunnossa on vieläkin yli 23 astetta kesän helteiden jäljiltä.


    • naap

      Ja pahimmat häiriköt näyttää asuvan omakotitaloissa, niinkuin tääkin ampuja. Mukava, rauhallinen naapuri siinä.

    • ooppii

      eikös se asomaksu voi mennä pienemmäksi kuin mitä alun perin maksoit jos asuntojen hinnat laskee. eli et saa välttämättä samaa rahaa takaisin

      • geshwehwggggg

        "eikös se asomaksu voi mennä pienemmäksi kuin mitä alun perin maksoit jos "
        Voi mennä pienemmäksi. Alkuperäinen ASO-maksu pysyy samana, mutta jos asumiskustannusindeksi on alempana pois muuttaessa kuin silloin muutti sisään niin saa vähemmän takaisin kuin maksoi.
        Samoin mahdolliset muutostyöt vanhenee eli jos niitä on maksanut sisään muuttaessa niin niistä saa tod.näk. vähemmän takaisin kuin on maksanut.


      • faktat.faktoina
        geshwehwggggg kirjoitti:

        "eikös se asomaksu voi mennä pienemmäksi kuin mitä alun perin maksoit jos "
        Voi mennä pienemmäksi. Alkuperäinen ASO-maksu pysyy samana, mutta jos asumiskustannusindeksi on alempana pois muuttaessa kuin silloin muutti sisään niin saa vähemmän takaisin kuin maksoi.
        Samoin mahdolliset muutostyöt vanhenee eli jos niitä on maksanut sisään muuttaessa niin niistä saa tod.näk. vähemmän takaisin kuin on maksanut.

        "jos asumiskustannusindeksi on alempana pois muuttaessa kuin silloin muutti sisään niin saa vähemmän takaisin kuin maksoi"

        Alunperin oli näin, mutta se on jo vuosia sitten muutettu asukkaan eduksi, joten nykyään saa aina vähintään omansa pois, vaikka rakennuskustannusindeksi romahtaisi 100 prosenttia. Jos tuollainen romahdus tapahtuisi, seuraava asukas saisi asoasunnon todella edullisesti.


      • gdsfhshsh
        faktat.faktoina kirjoitti:

        "jos asumiskustannusindeksi on alempana pois muuttaessa kuin silloin muutti sisään niin saa vähemmän takaisin kuin maksoi"

        Alunperin oli näin, mutta se on jo vuosia sitten muutettu asukkaan eduksi, joten nykyään saa aina vähintään omansa pois, vaikka rakennuskustannusindeksi romahtaisi 100 prosenttia. Jos tuollainen romahdus tapahtuisi, seuraava asukas saisi asoasunnon todella edullisesti.

        "Alunperin oli näin, mutta se on jo vuosia sitten muutettu asukkaan eduksi"
        Onko tästä jotain linkkiä heittää.
        Laki asumisoikeudesta ei tunne muuta kuin, että ASO-maksu palautetaan indeksillä korjattuna ja samaa tietoa tarjoaa useampikin ASO-yhtiö.


      • adcdferwsde
        gdsfhshsh kirjoitti:

        "Alunperin oli näin, mutta se on jo vuosia sitten muutettu asukkaan eduksi"
        Onko tästä jotain linkkiä heittää.
        Laki asumisoikeudesta ei tunne muuta kuin, että ASO-maksu palautetaan indeksillä korjattuna ja samaa tietoa tarjoaa useampikin ASO-yhtiö.

        Lakipykälät sanoo näin:

        "asumisoikeusmaksun indeksikorotus, joka vastaa asumisoikeusmaksun suorittamisen jälkeen tapahtunutta rakennuskustannusindeksin muutosta"

        Lakipykälissä ei mainita "indeksitarkistus" vaan "indeksikorotus".

        Lähde:

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650#L5P24


      • ggwgwyssss
        adcdferwsde kirjoitti:

        Lakipykälät sanoo näin:

        "asumisoikeusmaksun indeksikorotus, joka vastaa asumisoikeusmaksun suorittamisen jälkeen tapahtunutta rakennuskustannusindeksin muutosta"

        Lakipykälissä ei mainita "indeksitarkistus" vaan "indeksikorotus".

        Lähde:

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650#L5P24

        "Lakipykälissä ei mainita "indeksitarkistus" vaan "indeksikorotus"."

        Ei mainita ei, koska alkuperäistä ASO-maksua ei alenneta. Siihen voi tulla vain indeksi-korotus, joka VASTAA ASUMISOIKEUSMAKSUN SUORITTAMISEN JÄLKEEN TAPAHTUNUTTA RAKENNUSKUSTANNUSINDEKSIN MUUTOSTA.

        HASOn sivuilta lainattu: "
        (Asunnon alkuperäinen hinta) / (yllä mainittu ensimmäisen maksupäivän indeksi) x (tämän päivän indeksi) = Nykyinen aso-maksu "


      • Kokemustaontaas

        Kun muuttaa uudiskohteeseen, saa vähintään omansa pois. Mutta jos muuttaa vanhaan kohteeseen ja rakennuskustannusindeksi on tapissa verrattuna rakennusajankohtaan, joutuu maksamaan alkuperäisen maksun korotettuna rakennuskustannusindeksillä. No, jos sitten rakennuskustannusindeksi alkaakin laskea ja muuttaa pois, saakin pienemmän potin kuin sijoitti. Näin kävi esimerkiksi 1990-luvulla parina vuotena.


      • lokikivak
        Kokemustaontaas kirjoitti:

        Kun muuttaa uudiskohteeseen, saa vähintään omansa pois. Mutta jos muuttaa vanhaan kohteeseen ja rakennuskustannusindeksi on tapissa verrattuna rakennusajankohtaan, joutuu maksamaan alkuperäisen maksun korotettuna rakennuskustannusindeksillä. No, jos sitten rakennuskustannusindeksi alkaakin laskea ja muuttaa pois, saakin pienemmän potin kuin sijoitti. Näin kävi esimerkiksi 1990-luvulla parina vuotena.

        montako prosenttia noi asomaksut pieneni 90-luvun laman alkuvuosina?


      • capiche.imbesillissimo
        ggwgwyssss kirjoitti:

        "Lakipykälissä ei mainita "indeksitarkistus" vaan "indeksikorotus"."

        Ei mainita ei, koska alkuperäistä ASO-maksua ei alenneta. Siihen voi tulla vain indeksi-korotus, joka VASTAA ASUMISOIKEUSMAKSUN SUORITTAMISEN JÄLKEEN TAPAHTUNUTTA RAKENNUSKUSTANNUSINDEKSIN MUUTOSTA.

        HASOn sivuilta lainattu: "
        (Asunnon alkuperäinen hinta) / (yllä mainittu ensimmäisen maksupäivän indeksi) x (tämän päivän indeksi) = Nykyinen aso-maksu "

        http://www.vaso.fi/sivu/usein-kysytyt-kysymykset

        "Palautettava asumisoikeusmaksu on aina vähintään se minkä asukas on sisään muuttaessaan maksanut"

        Kysyttävää?


      • ryeywywy
        capiche.imbesillissimo kirjoitti:

        http://www.vaso.fi/sivu/usein-kysytyt-kysymykset

        "Palautettava asumisoikeusmaksu on aina vähintään se minkä asukas on sisään muuttaessaan maksanut"

        Kysyttävää?

        "Kysyttävää?"
        On!

        Mielummin joku muu linkki kuin Turkulainen ASO-yhtiö.
        Kyseisen yhtiön sivuilla lukee myös näin
        "Kohtuullisiksi hyväksyttyjen parannusten hankintahinnat lasketaan yhteen. Yhteenlasketusta summasta lasketaan 25 % vuosittaiset poistot edellisvuoden jäännösarvosta, puolen vuoden tarkkuudella ostohetkestä asumis- ja hallintaoikeuden päättymiseen. Mikäli poistojen jälkeen parannusten arvo ei ylitä 170 €, parannusten arvoa ei enää huomioida luovutushinnassa."

        Eli kaikkiko siis maksetaan muttei kumminkaan, ei hyvää päivää turussa.


      • capiche.imbesillissimo
        ryeywywy kirjoitti:

        "Kysyttävää?"
        On!

        Mielummin joku muu linkki kuin Turkulainen ASO-yhtiö.
        Kyseisen yhtiön sivuilla lukee myös näin
        "Kohtuullisiksi hyväksyttyjen parannusten hankintahinnat lasketaan yhteen. Yhteenlasketusta summasta lasketaan 25 % vuosittaiset poistot edellisvuoden jäännösarvosta, puolen vuoden tarkkuudella ostohetkestä asumis- ja hallintaoikeuden päättymiseen. Mikäli poistojen jälkeen parannusten arvo ei ylitä 170 €, parannusten arvoa ei enää huomioida luovutushinnassa."

        Eli kaikkiko siis maksetaan muttei kumminkaan, ei hyvää päivää turussa.

        http://www.kirkkonummi.fi/prime_401.aspx

        "asumisoikeuden omistaja saa asunnosta luopuessaan asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä korotettuna."

        Näin myös Kirkkonummella. Jatka toki taistelua tuulimyllyjä vastaan.


      • ryeywywy
        capiche.imbesillissimo kirjoitti:

        http://www.kirkkonummi.fi/prime_401.aspx

        "asumisoikeuden omistaja saa asunnosta luopuessaan asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä korotettuna."

        Näin myös Kirkkonummella. Jatka toki taistelua tuulimyllyjä vastaan.

        Samalta sivulta lainattu:
        "Asunnosta luovuttaessa luovutushinta on alkuperäinen asumisoikeusmaksu korotettuna rakennuskustannusindeksillä."

        Ja kuten tiedämme ALKUPERÄINEN asumisoikeusmaksu maksetaa täysimääräisenä takaisin, joten jos siihen tulee muutoksia niin se voi olla vain korotus.
        Mut asukas joka ei ole maksanut ALKUPERÄISTÄ asumisoikeusmaksua vaan indeksillä korotetun maksun niin ei välttämättä saa takaisin koko summaa jos indeksi on tällä välin laskenut.

        Sulla on ollut jo monta viikkoa aikaa kaivaa jostain lähdettä perustelemaan väitteesi, mutta et ole niitä vaan loöytänyt.


      • Anonyymi

        Se ei voi mennä pienemmäksi! Se on laki. Aso-asuntojen hinnat eivät myöskään laske.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se ei voi mennä pienemmäksi! Se on laki. Aso-asuntojen hinnat eivät myöskään laske.

        Lainaus laista:
        "2) asumisoikeusmaksun indeksitarkistus, joka vastaa ensimmäisen asumisoikeusmaksun suorittamisen jälkeen tapahtunutta rakennuskustannusindeksin muutosta;"

        ja vielä
        "Jos 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu indeksitarkistus johtaisi siihen, että palautettava asumisoikeusmaksu olisi pienempi kuin ensimmäinen asumisoikeusmaksu, palautetaan asumisoikeusmaksu ensimmäisen asumisoikeusmaksun suuruisena."

        Eli jos indeksi laskee niin asomaksukin laskee, mutta se ei voi laskea pienemmäksi kuin alkuperäinen aso-maksu eli se maksu jonka asunnon ensimmäinen asukas aikoinaan maksoi uudisasunnosta


    • hyvästi-terveys

      Aso on niille jotka ovat valittaneen vuokra-asuntojen tasosta eivätkä saa enää vuokra-asuntoa. Aso asunnon kun saa järjestysnumeron mukaan. Irtisanominen onkin sitten vaikeampaa kun ei tiedä onko kolmen kuukauden kuluttua enää asuntoa.

      Asunnot ovat tietenkin samaa "tasoa" kun vuokra-asunnot kun samat rakentajat niitä väsäilevät ja kunnostelevat.

      • tyytyväinen.asokas

        Mutta naapureina ei ole niitä kunnan vuokrakämpistä tuttuja elämäntapatyöttömiä/alkkiksia/narkkeja, joiden ykkösharrastus on seinien sotkeminen ja varastokoppeihin murtautuminen. Kunnan vuokrakämpässä saa joka aamu jännittää, onko fillari ajokunnossa, tai onko sitä ylipäätään enää siellä pyörävarastossa, vai joko sen on joku sossun kanta-asiakas vienyt verovaroin kustannettuun vuokraluukkuunsa ja purkanut osiksi.


    • zxcsaeqwr

      Paljon maksaa hesassa ratikkareitin varrella yli sataneliöinen kämppä vuokrattuna?
      Haso alle 900e.
      SIKSI.!!!!!!
      Ja jos lässytät pankkilainoista ja omasta omistuskämpästä,niin tiedoksi sulle,että pienyrittäjä EI lainaa saa!

    • NäinMeillä

      Turvallisuus ja rauhallisuus, hyvät naapurit. Pienellä rahalla uuteen asuntoon, voi itse vaikuttaa sisustukseen.

    • Asokkaat

      Tässä jo yksi syy olla luottamatta omistusasumisen turvallisuuteen pk-seudulla. Helsingin kaupungin vuokratontille rakennettu yli 30-vuotias talo saatetaan purkaa Oulunkylässä, kun aluetta ja sen liikennetta kehitetään. Asukkaat pelkäävät, että 10 vuoden kuluttua asunnot ovat arvottomia: "Kun tontin vuokra-aika menee nollille, asuntojen arvolle käy samalla tavalla. Jos kauhuskenaario toteutuu, taloista ei makseta juuri mitään."

      http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/469171-kaupunki-valayttaa-kerrostalojen-purkamista-oulunkylassa-asukas-kauhuskenaario-on

    • betonilähiökuraa

      Tik tak tik tak sanoo aikapommi.
      http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005067130.html
      Tosin tuon jutun kohde oli kylläkin vanhaa sorttia ja siinä mielessä poikkeuksellinen, mutta edelleenkin varoituksen sana jos olet ostamassa vanhaa kämppää erityisesti 70-80-luvilla rakennettuja(myös 60-luvun loppu ja 90-luvun alku)

      olkaa tarkkana mitä shaissea ostatte.

    • cvfgrtyu

      Mikä ero on Avaimen Avaran asunnoilla? Katsoin vapaita asuntoja Avaran asunto vain 60 euroa kalliimpi kuin avaimen asunto eikä tuohon avaraan tarvitse maksaa asumisoikeusmaksua. Ovatko nämä samaa yhtiötä? Avain on nostanut vuokria joka vuosi niin vuokrat samassa tasossa, kuin normi vuokraasunnoissa ainakin täällä kymenlaaksossa.

      • daiga-daiga-duu

        "Ovatko nämä samaa yhtiötä?"
        ei oo.

        "Katsoin vapaita asuntoja Avaran asunto vain 60 euroa kalliimpi kuin avaimen asunto"
        Pääkaupunkiseudulla Avara on 50 neliöisissä asunnoissa noin 200e kalliimpi kuin Avain.

        "Avain on nostanut vuokria joka vuosi niin vuokrat samassa tasossa, kuin normi vuokraasunnoissa ainakin täällä kymenlaaksossa. "
        Eli Avain ja normi vuokra-asunnot saman hintaisia ja Avara näitä 60e kalliimpi?

        Täällä päin Avain on halvin ja Avara on hivenen halvempi kuin normi vuokrakämpät (VVO)


      • asofaktaa

        Täällä pk-seudulla naapurivuokratalo on täysin identtinen kuin tämä aso, vuokra samanlaisessa kaksiossa reilun satasen kalliimpi.
        Vuokrataloon pääsee vaikka sossun maksusitoumuksella, asoon ei. En halua asua sossulaisen seinänaapurina. Haluan myös, että fillarit ja kellarikomerot säilyy ehjänä. Siksi aso. Asomaksun maksaminen ei ole työssäkäyvälle mikään homma, työttömälle sossunelätille se taas on ylitsepääsemätön asia.


      • wmulajt

        Olen sossun elätti ja asun aso talossa. Ehkä naapurisi et vain tiedä sitä.


      • ExSossunAsiakas

        On se mahdollista. Ostitko aso:n omilla säätöillä ja sen jälkeen jouduit työttömäksi ja sossun asiakkaaksi? Tuskin mahdollista niin päin, että olisi ensin sossun asiakas ja asiakkuuden aikana hankkisi aso:n.


      • vbghty
        daiga-daiga-duu kirjoitti:

        "Ovatko nämä samaa yhtiötä?"
        ei oo.

        "Katsoin vapaita asuntoja Avaran asunto vain 60 euroa kalliimpi kuin avaimen asunto"
        Pääkaupunkiseudulla Avara on 50 neliöisissä asunnoissa noin 200e kalliimpi kuin Avain.

        "Avain on nostanut vuokria joka vuosi niin vuokrat samassa tasossa, kuin normi vuokraasunnoissa ainakin täällä kymenlaaksossa. "
        Eli Avain ja normi vuokra-asunnot saman hintaisia ja Avara näitä 60e kalliimpi?

        Täällä päin Avain on halvin ja Avara on hivenen halvempi kuin normi vuokrakämpät (VVO)

        Kyllä Avain on kallein asumisoikeusasunnoista.


      • daiga-daiga-duu
        vbghty kirjoitti:

        Kyllä Avain on kallein asumisoikeusasunnoista.

        "Kyllä Avain on kallein asumisoikeusasunnoista."
        Ei oo. Asuntosäätiö on kalliimpi.


    • kauhea.röhönauru
      • mikrokupu

        Asunto on monelle muutakin kuin sijoituskohde... Jos esim haluaa asua Hgin kantakaupugin alueella niin omistusasunto ei monellekaan ole realistinen vaihtoehto, sen sijaan ASO voi olla. Kaikkien unelma ei ole omakotitalo Nurmijärvellä.


      • Anonyymi

        Voi olla järkevää siinä elämänvaiheessa kun on terve, hyväkuntoinen ja työelämässä, palkka juoksee ja on varaa maksaa isoja taloyhtiöiden lainalyhennykdiä remonteista.
        Sitten kun tulee eläkeikään ja tulot putoavat reippaasti ja omaisuus on kaikki kiinni siinä koko ajan sisältäkin rapistuvassa omistisasunnossa,, tietäen että putkiremontit ja julkisivurempat ovat siinä oven takana odottelemassa, miettii kyllä aso- asumistakin vaihtoehtona.
        Aso- asunnossa rempat jää omistajapuolen kontolle.
        Jos asut omassa asunnossa, joudut maksamaan taloyhtiön remonttien lisäksi oman asuntosi remontit, maalaukset, tapetoinnit, parkettien vaihtamiset, keittiön uusimiset jne. Ehkä vielä tehdä kylpyhuoneremontinkin siinä samalla. Keittiö nyt ainakín kuluu vuosikymmenien aikana.

        On jääkaappipakastinta, astianpesukonetta, pyykinpesukonetta jne.jotka vaativat uusimista. Kaikki maksat itse. Sen muun lisäksi.
        Sitten joillain on lahoavaa kesömökkiä jonka peruskorjaukseen ei enää ole vuosiin riittänyt mitkään rahat. Joutuu pakosta myynään, kun ei pysty pitämään sitäkään kunnossa, jos asut nimittäin yksin, eikä le toista jakamassa elinkustannuksia
        . Ei ole sukua tai laajaa ystäväpiiriä auttamassa ja remppaamassa yhtään mitään. Kaiken joudut tekemään ulkopuolisille palkkatyönä ja se maksaa omaisuuksia.
        Sitten tulet vanhaksi ja tarvitset kotiapua, siivousapua, ikkunoiden pesussa apua, eikä eläke riitä mihinkään niistä. Etkä saa asumistukea kun perit vanhemmiltasi laihan osakesalkun joiden arvon on jo sota ja lama vienyt lähes nollille, mutta lasketaan tuloksi ja omaisuudeksi joten kaikki tuet evätään.
        Myyt sen kerrostaloasunnon ja ostat aso- asunnon ja elät siinä. Jossain vaiheessa toteat että asunnon myyntirahat ovatkin huvenneet muutamassa vuodessa ja mietit mitä sitten teet. Jos ei enää ole kesämökkiä ja rahat syöty tai maksettu niillä sitä kallista vuokraa, voit saada lopulta, ensimmäisen kerran elämässäsi Kelan asumistukea?


    • Anonyymi

      Miksi eläkeläisen kannattaa siirtyä omistamastaan rivi- ja omakotitalosta Aso-asuntoon? Eläkeläisellä ei ole tulorajoja Aso-asuntoon. Haluat helpompaa asumista kerrostalossa ja mielellään lähellä palveluita keskustan tuntumassa. Asuminen Aso-asunnossa ei ole kovinkaan paljon kalliimpaa kuin nykyisessä omistusasunnossasi. Myymällä nykyisen asuntosi vapautat pääomaa omaan käyttöön. Miksi se pitäisi jättää lapsille, kun voit sillä helpottaa omaa elämääsi.
      Sitten asumisen laatuvertailu keskustassa oma/aso/vuokra. Keskustan ns. kovanrahan taloissa on, yllätys yllätys, aika paljon vuokralaisia - siis sijoitusasuntoja. Vuokrataloissa taas on kaikki vuokralaisia. Aso-taloissa ei juurikaan asu vuokralaisia ja omakohtaisesti olen huomannut, että asukkaat ovat ehkä tästä syystä rauhallisia ja ystävällisiä. Siellä oikeesti tervehditään naapureita ja niissä viihdytään. Talojen kunnosta pidetään hyvää huolta eikä sinun tarvitse stressata suurista peruskorjauksista ja niiden lainoista ja rahoitusvastikkeista, ne on sisällytetty jo vastikkeeseen. Usein kovanrahan taloissa myös pihdataan tarvittavista korjauksista ja näin syntyy korjausvelkaa, joka kyllä lankeaa joskus maksettavaksi.

    • Anonyymi

      Ei kannata. Vastikkeita pitää maksaa jopa 20 000 euroa vuodessa. Mitään ei saa omaksi, ja jos taloyhtiöön sattuu häirikkö, Aso on täydellisen kädetön.

      Erityisesti en suosittele lapsiperheille. Meidän yhtiössä leikkipihalla ei ollut keinuja melkein vuoteen ja hiekkalaatikon annettiin lahota käyttökelvottomaksi p****ksi.

      • Anonyymi

        Minä katsoin juuri parvekkeelta ja tässä ASO-talossa on kyllä lasten hiekkalaatikko, keinut ja jopa lasten liukumäki. Häirikköasia on minut ASO-puolella kyllä yllättänyt negatiivisesti. ASO-taloissa tosiaan on melko paljon jo eläkeikään ehtineitä, mutta häirikkötapauksissa he eivät ilmeisesti halua alkaa tekemään mitään yhteisiä valituksia, joita isännöitsijä vaatisi, jotta hän alkaisi puuttua asiaan. Eläkeläisten ei tarvitse lähteä aamulla töihin ja heitä ei välttämättä yömeteli kovinkaan paljon häiritse. Minulla on ASO-asumista kokemusta vasta pari vuotta, joten en ole asiantuntija todellakaan. Näissä voi olla sitä, että nuoret ihmiset ovat saaneet jonkunlaisen perinnön ja he ovat sijoittaneet sen ASO-asuntoon ja saavat lisäksi asumistukea vastikkeeseen melko hyvin. Monelle nuorelle ASO on ensimmäinen oma asunto, ovat voineet saada kuolleelta mummolta tai papalta aika hyvän perinnön ja sitten pistävät rahat ja ajattelevat ottaa ilon irti elämästä, mutta tällainen saattaa sitten häiritä joitakin, kuten minua.


      • Anonyymi

        Mitään ei saa omaksi. Sama on tilanne ns. omistusasunnoissa kerrostalossa, sinulla on vain tietyn asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Koskaan ei tiedä, mitä asuminen maksaa omistusasunnossa ensi vuonna, kun tehdään koko taloon laaja peruskorjaus. Maksat jo kerran ostamasi ja ehkä jo maksamasikin asunnon uudestaan. Ei ole kovin harvinaista tämä. Jos haluat muuttaa muualle, voi olla kova työ saada asunto kaupaksi.

        Sitä paitsi kun lopulta jätät koko maallisen vaelluksen, mitä teet sillä omalla asunnolla, josta maksoit itsesi kipeäksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitään ei saa omaksi. Sama on tilanne ns. omistusasunnoissa kerrostalossa, sinulla on vain tietyn asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Koskaan ei tiedä, mitä asuminen maksaa omistusasunnossa ensi vuonna, kun tehdään koko taloon laaja peruskorjaus. Maksat jo kerran ostamasi ja ehkä jo maksamasikin asunnon uudestaan. Ei ole kovin harvinaista tämä. Jos haluat muuttaa muualle, voi olla kova työ saada asunto kaupaksi.

        Sitä paitsi kun lopulta jätät koko maallisen vaelluksen, mitä teet sillä omalla asunnolla, josta maksoit itsesi kipeäksi?

        Kun asuin rivitalossa, niin siellä tehtiin siis koko taloyhtiötä käsittävä kattoremontti, jossa minunkin asuntoni remontti maksoi siis yli 8000 euroa. Kun myin asunnon, niin asuntokaupassa saamaani hintaan vaikutti suuresti ko. remontti, koska olin ottanut sen siis pikkuhiljaa maksettavaksi kuukausivastikkeen yhteydessä. Se kattoremontti ei siis parantanut sielläkään asumisen laatua, suurin ongelmahan vanhoissa rivitaloissa on juuri äänieristyksen suhteen. Siis tuollaisessa kattoremontissa voitaisiin vaikuttaa äänieristykseen, mutta se olisi taas entistä kalliimpaa remonttia.


    • Anonyymi

      ASOssa voi asua vuokralla ja leikkiä, että omistaisi jotakin.

      Aikaisemmin samaa perustarvetta tyydytettiin autoilla "halpa vuokra, jotta on varaa kalliimpaan autoon kuin omistusasujalla". Kummasti vaan vuokrakasarmien pihoissa ne autot kuitenkin näytti olevan pääasiassa vanhaa sammakkotojolootaa yms. ;-D

      Tai se toinen perinteinen, "oma ja maksettu" -tarra tonnin ritsan takaluukussa.

      Tai tämä perinteinen "omistusasuja ei omista mitään". Niin, lurkin auton (jos sellaista on) omistaa rahoitusyhtiö, mutta asunto-osake ei ole pankin nimissä..... ai että tämä pikku siekka kyrsii lurkkia, joka haluaisi niin kovin omistaa muutakin kuin päällään olevat vaatteet!

      • Anonyymi

        No voi voi pikkasta, pyydä mammaas katkasemaan pipostas kuminauha ni ei kiristä.;-D!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No voi voi pikkasta, pyydä mammaas katkasemaan pipostas kuminauha ni ei kiristä.;-D!!!

        Onko näin, että jos nyt onnistuu saamaan asumisoikeisasunnon, niin se etu kannattaa ehdottomasti käyttää 55 vuotiaidenkin? Itselle tuli tieto, että olen pääsemässä yhteen kohteeseen ja kyllä aso- asuntojen myyntihinnat ovat todella nousseet reippaasti. Jos katsoo tulevia rakennuskohteita, niin niissäkin on ” myyntihinnat” nousseet selvästi, samoin asumiskustannukset lähentelee vuokra- asuntojen kuukausittaisia asumismaksuja,
        Nyt tässä mihin olisi mahdollisuus, vuokra on vielä inhimillinen omiin tuloihin nähden, eli just n. 600 € / kk. siis ensi vuoden vuokra. Ja vuokra nousee vuosittain, samoin vesimaksu nousee hiukan.
        Pääsisin pois tupakansavu- talosta , suht uuteen taloon josssa kielletty tupakointi pihoilla, sisällä ja parvekkeilla. Mikä onni ja autuus.
        Jotenkin pelottaa älyttömästi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko näin, että jos nyt onnistuu saamaan asumisoikeisasunnon, niin se etu kannattaa ehdottomasti käyttää 55 vuotiaidenkin? Itselle tuli tieto, että olen pääsemässä yhteen kohteeseen ja kyllä aso- asuntojen myyntihinnat ovat todella nousseet reippaasti. Jos katsoo tulevia rakennuskohteita, niin niissäkin on ” myyntihinnat” nousseet selvästi, samoin asumiskustannukset lähentelee vuokra- asuntojen kuukausittaisia asumismaksuja,
        Nyt tässä mihin olisi mahdollisuus, vuokra on vielä inhimillinen omiin tuloihin nähden, eli just n. 600 € / kk. siis ensi vuoden vuokra. Ja vuokra nousee vuosittain, samoin vesimaksu nousee hiukan.
        Pääsisin pois tupakansavu- talosta , suht uuteen taloon josssa kielletty tupakointi pihoilla, sisällä ja parvekkeilla. Mikä onni ja autuus.
        Jotenkin pelottaa älyttömästi.

        Älä pelkää !. Minäkin pääsin tupakoimattomaan taloon ja olen asunut täällä jonkin aikaa jo. Minun vastike on 520 euroa ensi vuoden hinnoilla. Täällä on häiriöitä tosin ollut, mutta näyttäisi siltä, että tämä ASO-yhtiö kuitenkin valvoo melko hyvin asioita. Jos kovasti häiriköi, niin täältä lentää siis pihalle. Todisteita on, että häätöpäätös tulee häiriköinnistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä pelkää !. Minäkin pääsin tupakoimattomaan taloon ja olen asunut täällä jonkin aikaa jo. Minun vastike on 520 euroa ensi vuoden hinnoilla. Täällä on häiriöitä tosin ollut, mutta näyttäisi siltä, että tämä ASO-yhtiö kuitenkin valvoo melko hyvin asioita. Jos kovasti häiriköi, niin täältä lentää siis pihalle. Todisteita on, että häätöpäätös tulee häiriköinnistä.

        Paitsi ettei edes v.2018 valmistuneet TA- talot ole kieltäneet PARVEKETUPAKOINTIA!
        Miten on mahdollista, että muka kielletään sisätiloissa tupakointi, siis myös asunnoissa tupakointi, mutta EI parvekkeilla. Paitsi uusissa sopimuksissa kielletään, vanhojen ollessa vielä voimassa. Täysin käsittämätöntä! Tämäkin tieto tuli täysin puskista.

        Ju..luta mitä yksinkertaisuutta. Sehän on itsestään selvyys ettei parvekkeillakaan silloin tupakoida, jos tupakkalakin tuli voimaan 2017 muistaakseni! Ja sitten 2018 valmistui talo, jossa muka sopimuksissa sallittaisiin parveketupakointi. Sitten kun talo on vaömistunut 2019- 2020 ymmärretään kieltää parvekkeilla ja pihalla tupakointi ja hilataan uusien asuntojen hintaa koko ajan ylöspäin, että on ihan sama adurko vuokratalossa vai kalliilla lainarahalla ostwtussa omistusasunnossa, sillä erotuksella, että vuokran laskun sijaan, vuokra vain nousee..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paitsi ettei edes v.2018 valmistuneet TA- talot ole kieltäneet PARVEKETUPAKOINTIA!
        Miten on mahdollista, että muka kielletään sisätiloissa tupakointi, siis myös asunnoissa tupakointi, mutta EI parvekkeilla. Paitsi uusissa sopimuksissa kielletään, vanhojen ollessa vielä voimassa. Täysin käsittämätöntä! Tämäkin tieto tuli täysin puskista.

        Ju..luta mitä yksinkertaisuutta. Sehän on itsestään selvyys ettei parvekkeillakaan silloin tupakoida, jos tupakkalakin tuli voimaan 2017 muistaakseni! Ja sitten 2018 valmistui talo, jossa muka sopimuksissa sallittaisiin parveketupakointi. Sitten kun talo on vaömistunut 2019- 2020 ymmärretään kieltää parvekkeilla ja pihalla tupakointi ja hilataan uusien asuntojen hintaa koko ajan ylöspäin, että on ihan sama adurko vuokratalossa vai kalliilla lainarahalla ostwtussa omistusasunnossa, sillä erotuksella, että vuokran laskun sijaan, vuokra vain nousee..

        Kaikkein paras olisi, että talo olisi kokonaan tupakoimaton talo. Ei saisi edes tupakoida talon piha-alueella. Siinä olisi se näkökohta, että omia keuhkoja ei saisi talon asukas pilata tupakansavulla. Silloin asukas myös voisi ajatella toistenkin asukkaiden hyvinvoinnin toteutumista ja myötävaikuttamista. Voitaisiin mennä niinkin pitkälle, että mitattaisiin talon asukkaiden veren häkäpitoisuutta ja tupakointi olisi jopa kielletty taloyhtiön alueen ulkopuolellakin tältä osin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikkein paras olisi, että talo olisi kokonaan tupakoimaton talo. Ei saisi edes tupakoida talon piha-alueella. Siinä olisi se näkökohta, että omia keuhkoja ei saisi talon asukas pilata tupakansavulla. Silloin asukas myös voisi ajatella toistenkin asukkaiden hyvinvoinnin toteutumista ja myötävaikuttamista. Voitaisiin mennä niinkin pitkälle, että mitattaisiin talon asukkaiden veren häkäpitoisuutta ja tupakointi olisi jopa kielletty taloyhtiön alueen ulkopuolellakin tältä osin.

        Vastaus ei kyllä avannut tätä miten on mahdollista että v. 2018 valmistuneessa talossa sallitaan parveketupakounti? Ei voi olla mahdollista. Ja että taloyhtiön seinällä lukee tämä on savuton talo? Jos se kuitenkaan muka sitä ole?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastaus ei kyllä avannut tätä miten on mahdollista että v. 2018 valmistuneessa talossa sallitaan parveketupakounti? Ei voi olla mahdollista. Ja että taloyhtiön seinällä lukee tämä on savuton talo? Jos se kuitenkaan muka sitä ole?

        Tosiaan, minä asun tupakoimattomassa talossa, mutta kyllä tuossa on naapurien osalta jonkin verran ollut parveketupakointia. Kyllähän sen ymmärtää, jos vettä sataa ja pitäisi mennä talon tupakointipaikalle, että ei sinne oikein kaikki viitsi mennä sitten. Se tupakointipaikka saisi olla tuolla talon takana vaikka, eikä pääsisäänkäynnin edessä. Talon takanahan on sitä nurmialuetta erittäin laajasti. Siellä voisi sitten olla jopa joku katoskin, onhan alkoholistiasuntolassakin sellainen katos, jossa voi sitten juoda viinaakin. Se on jopa kristillisillä periaatteilla toimia ratkaisu ja niitä periaatteita voisi olla ASO-asumisen suhteenkin.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      273
      4365
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2428
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2161
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2126
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      112
      1763
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1442
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1402
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      334
      1363
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1327
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe