Ylöjärven Vesi -liikelaitoksen yhtiöittäminen

Kaupunkilainen_Kane

Vesi-liikelaitos on tarkoitus yhtiöittää nopealla aikataululla jo vuoden 2017 alusta. Liikelaitos ja vesihuoltoverkosto myydään liiketoimintakaupalla perustettavalle osakeyhtiölle, joka alkaa pyörittää toimintaa liiketaloudellisin perustein ilman kilpailua monopoliasemassa. Aluksi yhtiö jää 100% kaupungin omistukseen (tietenkin, koska muuten esitys ei menisi läpi), mutta mikään ei estä myymästä yhtiötä jatkossa jollekin yksityiselle toimijalle, esim. kaupungin viranhaltijoiden lähipiirille.

Konsultilla on laadittu "puolueeton" selvitys eri vaihtoehdoista, mutta tarkastelusta puuttuu täysin kaupungin asukkaiden ja veronmaksajien näkökulma.

http://www2.ylojarvi.fi/Dynasty/kokous/20162936-12-1.PDF

Me kaikki asukkaat maksetaan tämän puhalluksen viulut, kun maksuja tullaan korottamaan vähintään 22% tulevina vuosina. Osakeyhtiön sisään jää kaikki tieto liikesalaisuuden piiloon, vaikka selvityksessä väitetään että avoimuus lisääntyy. Ei se kaupunkilaisen näkökulmasta lisäänny. Julkisuuslain mukaan julkishallito on nimittäin velvollinen antamaan kenelle tahansa kysyjälle mitä tahansa tietoa tai laskelmia, mutta osakeyhtiö ei. Ja sehän tämän puhalluksen perimmäisenä tavoitteenakin on.

Osakeyhtiöön voidaan perustaa kovapalkkaisia suojatyöpaikkoja ja jakaa niitä kaupungin napamiesten lähipiiriin ilman mitään esteitä. Veden käyttäjät maksavat sitten paitsi uuden yhtiön velat (eli oman omaisuutensa ostohinnan toiseen kertaan), ökypalkat, kannustinopitiot ja muut tarpeettomat kulut ilman mahdollisuutta vaikuttaa asioihin mitenkään. Tuossa liitteenä olevassa konsulttiselvityksessäkin todettiin häveliäästi, että yhtiöittäminen lisää kiinnostusta työpaikkana (koska kovemmat palkat ja paremmat etuudet).

Liiketoimintakaupassa siirretään taskusta toiseen 20 miljoonaa euroa virtuaalirahaa, mutta otetaan 29 miljoonaa euroa velkaa yhtiölle. Sen koko velan maksavat siis tulevaisuudessa kaikki kaupunkilaiset ja yhtiö saa rauhassa jakaa rahaa tuttujen ja sukulaisten urakointifirmoille, jos niin haluaa. Mitään ei tarvitse julkisesti kilpailuttaa, vaan saa ostaa vaikka kuinka kalliilla, mehän maksetaan kiltisti ja ilman läpinäkyvyyttä. Kyllä monopoliyhtiön toimitusjohtajalle tulee varmasti kova ja ankara tulosvastuu, josta täytyy palkita optioilla.

Kaupunkilaisena kysyn tarvitsenko vedenjakelua ja jätevedenpuhdistusta palveluna vai pitääkö jonkun saada tehdä sillä bisnestä?

20

406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin_meitä_vedätetään

      Eipä yllätä, että ensin muutettiin liikelaitokseksi ja sen jälkeen yhtiöitetään. Kohta yhtiö myydään rahapulassa yksityisille sijoittajille, jotka rahastavat sitten kuluttajia monopoliasemassa häpeilemättä. Parhaassa tapauksessa muhkeat voitot kierrätetään Panamaan tai muihin veroparasittimaihin.

      Kokoomuksen viimeinen iltalypsy menossa kaikilla rintamilla ennen vaalien jälkeen odottavaa loputtoman pitkää oppositiokautta. Ylöjärven vesimaksut ovat jo nyt Suomen top-10:ssä, joten joku vetää jo nyt välistä. Korkeita maksuja perustellaan verkoston peruskorjauksella, mutta rahat menee muuhun humpuukiin.

    • Sijoitusveteen

      Veden hinta saa vaikka tuplaantua, jos ei ole varaa maksaa niin juokoon vaikka ojasta.
      Mistä saa osakkeita?

      • tynnyrit

        Samaa ihmettelen. Suomi on niin sateinen maa että ämpäri vaan räystäsvuotoon ja ongelma on pois


    • Vedätykselle_loppu

      Ylöjärvellä veden ja jäteveden hinta on jo nyt lähellä valtakunnan huippua, kun kaikki nämä vuodet on muka kerätty rahaa uuden Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon osuusmaksuun. Mitenkähän mahtaa olla, onkohan ne rahat käytetty kuitenkin kaikkeen kivaan, kun pitää meitä kaupunkilaisia jymäyttää maksamaan koko vesi- ja viemäriverkosto toiseen kertaan uudelle osakeyhtiölle?

      Jyrkkä ei tälle vedätykselle. Emme kaipaa kaupungin omistamaa monopoliyhtiötä, jonka asiat kätketään asukkailta "liikesalaisuuden" verukkeella. Vesimaksut ovat jo nyt liian kalliit, eikä vesihuolto-osuuskunnatkaan saa mitään alennuksia, vaikka kaupungin ei tarvitse osallistua koko jakeluverkoston ylläpitoon.

    • Hutkiva_journalisti

      Ylihintaisella vesimaksulla on rahoitettu vuosien mittaan kaikkea muuta paitsi verkoston kunnossapitoa ja nyt kaupungin vedätys tulee kerralla asukkaiden silmille. Vai kuvitteleeko ihmiset, että tämän lystin maksaa se kuuluisa "joku muu"?

      Monopolifirmalla on monopolihinnat, eikä mitään tarvetta tuottaa peruspalvelua kustannustehokkaasti. Mitään tietoja ei taloudenpidosta ja rahankäytöstä tulla saamaan, kannattaa lukea vaikkapa YLE:n tuoretta juttua siitä miten Espoon kaupungin yhtiöiden Länsimetron ja sairaalayhtiön asioista ei "liikesalaisuuden" takia anneta tietoja edes kaupungin päättäjille. Epämääräiset sukulaiskytköksetkin kuuluvat asiaan, kuten tulevat kuulumaan Ylöjärven Vesi Oy:ssäkin, kun ruvetaan urakoita jakamaan ja "kilpailuttamaan".

      http://yle.fi/uutiset/johtavan_virkamiehen_veljen_rooli_kerrottua_keskeisempi__espoon_sairaalayhtion_paperit_salataan_myos_poliitikoilta/9067353

      Tätäkö me kaupukilaiset halutaan vai ollaanko niin laiskoja, että ihan sama miten kalliisti meitä jatkossa vedestä ja jätevedestä rokotetaan? Missään kaupungin tilaamassa konsulttiselvitysessä ei ole kerrottu kaupunkilaisille tulevasta maksutaakasta, vaan asioita on tarkasteltu vain kaupunkikonsernin taloudenpidon kannalta.

      Tutkiva journalisti kysyisi mitä meidän ylihintaisilla vesimaksurahoilla on tähän asti tehty ja kenen päätöksellä.

    • Mersut_vaihtoon

      KRP on huolissaan julkisten palveluiden yhtiöittämisvimmasta, koska se lisää huomattavasti korruption riskiä:

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1470538131498

      "Krp: Julkisten palveluiden yhtiöittämisessä piilee riski korruption kasvuun

      Asiantuntijoiden mukaan lainsäädäntöä pitäisi tarkastella uudelleen, kun entistä enemmän julkisia palveluita siirtyy yhtiöiden hoidettaviksi"

      ""Riskit liittyvät erityisesti hankintoihin, kilpailutuksiin ja läpinäkyvyyden vähentymiseen”, sanoo rikoskomisario Juha Lalli krp:stä. Lallin mukaan ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että tehtäviä, joita on aiemmin hoidettu virkavastuulla, hoidetaan osakeyhtiöissä. Silloin toimintaan eivät päde sen enempää viranomaistoimintaan liittyvät käyttäytymissäännöt kuin virkarikospykälätkään.

      Asia on merkittävä, sillä tällä hetkellä suurin osa Suomen korruptiojutuista tutkitaan erilaisina virkarikoksina. Lisäksi lahjusrikokset on säädelty eri tavalla riippuen siitä, onko lahjottava virkamies vai elinkeinoelämän toimija. ”Näyttökynnys on merkittävästi korkeampi, jos lahjonta on tapahtunut elinkeinotoiminnassa”, Lalli kertoo. Lalli muistuttaa myös, ettei elinkeinotoiminnan lahjuspykäliä ole luotu takaamaan reilua kilpailua, vaan suojaamaan työnantajaa työntekijöiden väärinkäytöksiltä.

      Lalli kertoo, että äskettäin hovioikeus antoi päätöksen, jonka mukaan lahjusrikoksen tunnusmerkistö ei elinkeinotoiminnassa täyty, jos työnantaja on edes hiljaisesti hyväksynyt työntekijän saaman edun. Oman ongelmansa muodostaa myös se, että julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä, vaikka yhtiö käyttäisi pelkästään veronmaksajien rahaa.

      ---

      "”Indeksiin vedotaan ja sanotaan, että Suomi on korruptiosta vapaa maa, vaikka indeksi mittaa vain julkisella sektorilla esiintyvää lahjontaa. Täällä tyypillisempää korruptiota ovat epäeettiset käytännöt ja rakenteellinen korruptio paikallis- ja kuntatasolla”, Niinimäki sanoo.

      Niinimäki muistuttaa myös, että CPI-indeksissä pohjoismaista pärjäävät parhaiten Suomi ja Tanska, vaikka ne panostavat korruption torjuntaan kaikkein vähiten. ”Ovatko ne todella kärkimaat, vai onko korruption paljastamisessa ongelmia?” Niinimäki pohtii."

      ---
      Minkähän takia Ylöjärven kaupunki on päättänyt ilman suurempaa periaatekeskustelua lähteä tälle harmaalle alueelle mukaan? Kuka vetää välistä, kun kontrolli katoaa ja isännätöntä rahaa aletaan jakaa ilman kilpailua ja valvontaa?

    • vesiparasvoitehista

      aaargh,, Ylöjärvi kuulostaa hienolta kunnalta asua, mutta kansa on jälleen valinnut kokoomus-runkkarit touhuamaan. Täytyy laittaa muuttopuuhat harkintaan, kunhan liittymämaksut uudesta yhtiöstä selviää. Viiden vuoden päästähän tuo on osa Tampereen vettä. Saas nähä...

    • PuUtarha.soikoon

      Hieno kunta asua? Natsimainen lähestulkoon. Luetko lehtiä?

    • Kuka_vastaa

      Tampereella on nyt herätty vesilaitoksen tekemiin koviin hinnankorotuksiin, vaikka vesi- ja jätevesimaksut ovat edelleen Ylöjärveen verrattuna halpoja kuin saippua!

      http://www.aamulehti.fi/kotimaa/mielipide-vesilaitos-perii-valtavasti-piiloveroa-veden-perusmaksu-on-noussut-yli-500-prosenttia/

      "Tampereen vesimaksut

      Tampereen Veden johtokunta korotti veden käyttömaksua viime syyskuussa keskimäärin 4,8 prosenttia. Tämän vuoden alusta talousveden käyttömaksu on ollut 1,43 (2015/1,35 e) ja jäteveden 2,06 (2015/1,98 e) euroa kuutiolta eli yhteensä 3,49 euroa/kuutio.

      Naapurikaupunki Ylöjärvi perii tänä vuonna puhtaasta vedestä 2,17 ja jätevedestä 3,45 euroa kuutiolta eli yhteishinta niistä on 5,62 euroa kuutiolta."

      Ylöjärven vesimaksu on tällä hetkellä 61% kalliimpi kuin Tampereella. Miten arvoisat kaupunginvaltuutetut selitätte tämän ja miksi verkostot on kalliista maksuista huolimatta päästetty rapautumaan niin pahoin, että nyt pitää kaikki maksattaa toiseen kertaan?

    • kezk7sta

      Ylöjärven vesi pitääkin yhtiöittää, jotta siihen touhuun saataisiin jonkilainen järki, nykyisellään kukaan ei tunnu kantavan vastuuta, kun toimintaa johtaa poliitikoista koostuva johtokunta, toivottavasti uuteen yhtiöön palkataan ammatti johtaja ja valitaan amattilaisista hallitus, politikot sivuun yrityksistä.

      • Valot_päälle

        No miltäs näyttää näiden nimitysten osalta? Samat liikelaitoksen napamiehethän sinne on tulossa, ks. kaupunginvaltuuston esityslista. Ja mikä on se "järki", jota kaipaat vesiyhtiön touhuun ja miten se muka tulee jotenkin automaattisesti ja vastuullisemmin monopoliasemassa ilman julkista kontrollia?

        Oikeat yritykset kilpailevat vapailla markkinoilla ja ideaalitilanteessa vielä niin, että todellista kilpailuakin on. Suomessahan ei kunnallisissa hankinnoissa monestikaan ole kilpailua, vaan joudutaan maksamaan mitä paikallinen monopoli tai oligopoli kehtaa pyytää. Esimerkkinä vaikkapa lumen auraus, missä kaupunki on ulkoistanut kaiken palvelun ja nyt ei sitten meinaakaan löytyä markkinoilta tekijöitä, vaan jouduttiin hattu kourassa kerjäämään, että saatiin edes yksi "yrittäjä" suostumaan palveluntuottajaksi. Ja sen kyllä tietää mitä se meille kaupunkilaisille tulee maksamaan.

        Vesihommissa käy ihan samoin, vai millä matematiikalla monopoliyritys vapaaehtoisesti alentaisi vesi- ja jätevesimaksuja, jotka ovat jo nyt Ylöjärvellä aivan tapissa? Meillä hallintoalamaisilla ei jatkossa ole sitäkään vähää mahdollisuutta vaikuttaa kuin nyt, vrt. vaikka Pirkanmaan Jätehuolto Oy, jonka hinnat vaan nousee ja nousee ja nousee.

        Jotain rajaa naiiviudellakin.


      • keskusta
        Valot_päälle kirjoitti:

        No miltäs näyttää näiden nimitysten osalta? Samat liikelaitoksen napamiehethän sinne on tulossa, ks. kaupunginvaltuuston esityslista. Ja mikä on se "järki", jota kaipaat vesiyhtiön touhuun ja miten se muka tulee jotenkin automaattisesti ja vastuullisemmin monopoliasemassa ilman julkista kontrollia?

        Oikeat yritykset kilpailevat vapailla markkinoilla ja ideaalitilanteessa vielä niin, että todellista kilpailuakin on. Suomessahan ei kunnallisissa hankinnoissa monestikaan ole kilpailua, vaan joudutaan maksamaan mitä paikallinen monopoli tai oligopoli kehtaa pyytää. Esimerkkinä vaikkapa lumen auraus, missä kaupunki on ulkoistanut kaiken palvelun ja nyt ei sitten meinaakaan löytyä markkinoilta tekijöitä, vaan jouduttiin hattu kourassa kerjäämään, että saatiin edes yksi "yrittäjä" suostumaan palveluntuottajaksi. Ja sen kyllä tietää mitä se meille kaupunkilaisille tulee maksamaan.

        Vesihommissa käy ihan samoin, vai millä matematiikalla monopoliyritys vapaaehtoisesti alentaisi vesi- ja jätevesimaksuja, jotka ovat jo nyt Ylöjärvellä aivan tapissa? Meillä hallintoalamaisilla ei jatkossa ole sitäkään vähää mahdollisuutta vaikuttaa kuin nyt, vrt. vaikka Pirkanmaan Jätehuolto Oy, jonka hinnat vaan nousee ja nousee ja nousee.

        Jotain rajaa naiiviudellakin.

        Osakeyhtiössä pystytään huomattavasti paremmin seraamaan toiminnan kulurakennetta, kun jossakin epämääräisessä osuuskunnassa, ja näinollen edellyttään muutoksia jos tarvetta on, niinkuin Ylöjärvellä nimenomaan on, tai sitten pitää se fuusioida Tampereen veteen sieltä löytyy osaamista.


    • takamaalainen

      Samalla pystytään tekemään yksipuolisesti kaikki päätökset ja hinnankorotukset perusteettomasti piilottamalla ja vetoamalla yhtösalaisuuteen !! Että näin täällä

    • JokuTekeeTilin

      Elämisen kannalta pakollinen perusinfra pitäisi olla täysin kuntien tai valtion hallinnassa ilman mitään yhtiöittämisiä. Tokihan bisnesfirmat hamuaa itselleen monopoleja kieli pitkällä ja miksei. Varmaa tuottoa tiedossa ja kun saadaan sopivat päättäjät puikkoihin, mahdolliset rajoitukset ja rajahinnatkin voidaan venyttää mihin vain. Sähkölaitokset, vesilaitokset ja verkot ollaan valmiita myymään, mutta mikähän siinä on, ettei alkoa ja alkoholin vähittäismyyntimopnopolia haluta myydä? Varmaan sillekin löytyisi ostajia ja kun se ei ole ihan pakollinenkaan tuo alkoholi ihmiselle, toiminnan myynti yksityiselle olis yhteiskunnan kannalta haitattomampaa kuin strategisen ja kaikille pakollisen infran myyminen. Vastaavia on veikkaus ja YLE.

    • keskusta

      Ei kai kukaan ole ehdottanutkaan vesiliikelaitoksen myymistä yksityiselle, vaan sen yhtiöittämistä kaupungin omistamaksi osakeyhtiöksi, jotta sen tehokkuutta voitaisiin parantaa, eikä siihen toimintaan käytettäisi verovaroja, koska ne joille ei tule yhteiskunnan vesi ei myöskään pidä maksaa veroja tappioiden tasaamiseksi.

      • ToivotaanParasta

        Minusta tuntuu, että vesimaksut on kattanut mennen tullen kaikki kustannukset ja vähän ylikin eli jonkin verran on jäänyt kunnan muihin tarpeisiin nimittäin Ylöjärvellä on Pirkanmaan kalleimmat vesimaksut:

        http://www.aamulehti.fi/kotimaa/jos-haluat-halvat-asumiskulut-muuta-pirkkalaan-ero-ylojarveen-240-euroa-vuodessa/

        Itse olen/olen ollut tyytyväinen Ylöjärven veden toimintaan, millä nimellä se sitten kulloinkin on kulkenut. Kokemusta on useamman 10 v ajalta. Hinta on tällä hetkellä hieman yläkantissa, mutta toisaalta hyvästä laadusta maksaa semminkin kun ylijäämä kilahtaa kaupungin kassaan, niin sinun kuin minunkin käyttämien palvelujen kattamiseen.

        Jo yhtiöittäminen sinällään muuttaa merkittävästi toimintamallia. Vaikka omistaja on kaupunki, yhtiössä toimii samat periaatteet kuin yhtiöissä yleensäkin. Yhtiön on tehtävä tulosta ja mitä enemmän, sitä parempi. Tästä eteenpäin en viitsi spekuloida tai ennustella, ettei tule itselle tai muille paha mieli.


      • besserwisser987

        Sinä et tunnu ymmärtävän oikein näitä yhtiöittämisjuttuja. Tunnusta nyt vaan se ja maksa maan suurimpia vesi- ja jätevesimaksuja ja vielä niitä tulevia hulevesimaksuja, vaikka ne menisivät suoraan maahan!


    • NäinköSeMenee

      Vesi-infra ja siihen liittyvät kustannukset on katettu vesimaksuilla. Ei kai tässä nyt ole käymässä niin, että uuden yhtiön lainapääomalla ostama vesi-infra maksatetaan toistamiseen vesimaksuilla?

    • MatiasKS

      Pummit vinkuvat vaihteeksi veden hinnasta. No onneksi teillä on rahaa kaljaan ja tupakkaan. Asiat tärkeysjärjestykseen.

    • Keijo543

      Nyt on hallitus valittu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe