Opetetaanko pirkkalalaisille vieläkin marxismia ?

Siltä_se_ainakin_näyttää

Historioitsija Jari Leskisen tutkimuksen mukaan 1970-luvun puolivälissä totetutettu marxilainen peruskouluopetus Pirkkalassa on ollut paljon kerrottua laajempaa.

Opetusta annettiin opetusministeriön ja kouluhallituksen siunauksella ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle saakka.

Aineisto oli peräisin neuvostotoliittolaisesta ja muusta marxilaista opetusmateriaalista.

Pirkkalan kokeilua on pidetty suomettumisen ajan äärimmäisenä esimerkkinä.

ETYK-keväänä 1975 Suomessa kohuttiin Pirkkalan peruskoulun viitosluokalla käytetystä historianopetuksen monisteesta, joka oli suoraan kopioitu neuvostoliittolaisesta historiankirjasta.

Pirkkalan monisteesta kirjoitettiin yli 1500 juttua, useita radio- ja TV-juttuja. Pahinta oli, että ETYK-kokouksen vuoksi suomettumisen malliesimerkistä kiiri tietoa täällä olevien ulkomaisten toimittajien kautta ympäri maailmaa.

Keskusrikospoliisin strategisen rikosanalyysin tutkijana toimiva Jari Leskinen kiinnostui jo unohduksiin painuneesta Pirkkalan koulukokeilusta saatuaan oppimateriaalina käytetyn monisteen eläkkeelle jäävältä kollegaltaan. Poliisi oli aikoinaan ollut mukana Pirkkalan tapahtumien selvittelyssä.

Leskinen vakuuttaa olevansa itse puoluepoliittisesti sitoutumaton. Hän on aiemmin tutkinut mm. Suomen ja Viron sotilaallista yhteistyötä itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä ja Porkkalaa Neuvostoliiton tukikohtana.

Leskinen innostui tutkimaan Pirkkala-ilmiötä laajemmin. Hän selvitteli Pirkkalan kokeiden taustoja ja vaihteita viitisen vuotta vapaa-aikanaan.

Tuloksena syntyi tutkimus Kohti sosialismia! – Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–75.

Pirkkalan kokeilu oli tuntuvasti laajempi, kuin mitä on tiedetty. Se alkoi jo 1973. Kyse ei ollut vain viidesluokkalaisten opetusmonisteesta, vaan marxilaista opetusta annettiin myös ykkösluokkalaisille ympäristöopissa ja yhdeksäsluokkalaisille yhteiskuntaopissa.
Leskisen mukaan tavoitteena oli saada marxilainen sisältö kaikkeen peruskoulun oppimateriaaliin 1980-luvulla.

Taustalla ollut ideologinen kamppailu oli täysin toinen kuin jälkipolville on kerrottu.

Kyse oli SDP:n sosialistisiiven systemaattisesta yrityksestä muokata peruskouluopetus kauttaaltaan marxilaisen ideologian mukaiseksi, saada oppimateriaalituotanto valtion haltuun ja aivopestä koululaiset suopeaksi sosialismille.

Pirkkala-kohun ollessa kuumimmillaan hankkeen voimahahmo, kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho syytti tapahtuneesta kokeilun tekijöitä, jotka puolestaan siirsivät vastuun takaisin Aholle.

Tutkija Leskisen mukaan vastuu hankkeesta oli yksiselitteisesti opetusalan korkeilla demarivirkamiehillä. Päähenkilöitä olivat kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho ja silloinen opetusministeri, myöhempi SDP:n puheenjohtajalla Ulf Sundqvist.

Kokeilun teki työryhmä, jossa oli edustajia Jyväskylän yliopistosta, Joensuun korkeakoulusta ja Tampereen yliopiston psykologian laitokselta. Leskinen luonnehtii kokeilun toteuttajia SKP:n vähemmistösiiven äkkivääriksi stalinisteiksi.

Opetusmateriaalina käytettiin paitsi neuvostoliittolaisia kirjoja myös Suomi-Neuvostoliitto-seuran materiaalia. Niissä kerrottiin sosialismin saavutuksista ja kapitalistimaiden, erityisesti Yhdysvaltain riistopolitiikasta.

Esimerkiksi saasteongelmia ei Neuvostoliitossa sanottu olevan lainkaan, sen sijaan Yhdysvalloissa rikkaiden kapitalistien tehtaat saastuttivat työtätekevien ihmisten elinympäristön.

Suomen historiasta opetettiin mm., ”että 1930-luvulla Suomessa saivat fasistit kannatusta ja aiheuttivat Suomen kansalle suurta kärsimystä. Suomalaiset suurteollisuusmiehet antoivat fasisteille ainakin kolme ja puoli miljoonaa markkaa”.

Opetukseen kuului myös mielenosoituksia ja seinälehtiä.

Koe aloitettiin lasten asenteiden mittaamisella. Siihen, kuten koko opetuskokeeseen ei ollut pyydetty vanhemmilta lupaa. Opetuksen jälkeen mitattiin asenteet uudelleen.

Leskinen löysi Tampereen yliopiston kellarista alkuperäiset koetulokset, joita ei ole aiemmin julkaistu.

Ekaluokkalaisilta ja neljäsluokkalaisilta kysyttiin mm.:

”Miksi siellä Neuvostoliitossa ei ole työttömyyttä?

1. ( ) siellä asuu niin vähän ihmisiä

2. ( ) valtio järjestää työttömyystöitä

3. (x) talouselämän pitkän tähtäimen suunnittelusta

4. ( ) lyhyistä työpäivistä.

Oppilailta kysyttiin myös, miten sosialismiin siirrytään

1.( ) aseellisen sisällissodan avulla

2. (x) työväenluokan suorittaman vallankumouksen avulla

3.( ) parlamentaaristen vaalien avulla

4.( ) ulkovaltojen puuttuessa asiaan.

13

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kepun.virhearvio

      Tutkialla on unohtunut kokonaan sen ajan kirjat joita
      piti lukea yliopistoihin pyrittäessä.
      Tuon oppimateriaalin tekijät löytyvät SKDL:n, demarien ja
      Kepun piiristä. Kaikki eivät enää muista kepun RYHMÄ-70
      ohjelmajulistusta jossa sanottiin kepun pyrkivän
      sosialistiseen yhteiskuntaan ja liittymiseen Neuvostoliittoon.
      Kepun sosialistiryhmässä olivat mukana lähes kaikki
      ei maaseututaustaiset kepulit mukaanlukien Kekkosen pojat.

      • Niinmikä

        Tutkia...?


    • vuonna-75

      Pirkkala nyt sattui vaan olemaan kokeilun kohde. Ohjeet tulivat yllättäen ja pyytämättä.

      • kaappilesbo

        Tarja halonen ehdotti aikoinaan että suomi pitäisi liittää N-liittoon !!


    • Trotsilainen

      Eikö tämä KIVA KOULU ole samanlainen aivopesu systeemi ?

      Yhdistelmä Probagandaoppitunnit & salattu korjaavien toimien toimenpideohjelma ?

      • hohhoijakkaa

        Se kirjoitetaan kyllä propaganda, ei probaganda.
        Mutta KiVa koulu ei kyllä ole mitään aivopesua, se on kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma.


    • IkäväTampereelle

      Liian paljon näitä kommunisteja asuu vieläkin Pirkkalassa. Saisivat muutaaa muualle eläteiksi.
      Pirkkalainen lehtikin taitaa olla joka kotiin ilmestyvä kommunistien lehti? Ainakin joka numerossa tuntuu viikon vieraana olevan joku vasemmistoliiton edustaja kirjoittelemassa vanhan ajan tyylistä neuvostopropagandaa tyyliin; "USA sotii ja Venäjä ei ilmeisesti tee mitään, natohaukat, rauhanraja" jne.

    • piintynytItsestään

      "Opetetaanko pirkkalalaisille vieläkin marxismia ? "

      Umpinaisimmat kommariänkyrät eivät ole missään vaiheessa kääntäneet takkiaan. Siinä on miniatyyrinen, mutta synkeä porukka, joka on touhuissaan mennyt aikanaan niin pitkälle, että ei ole psyykkistä liikkumavaraa enää pakitella sieltä. Voi verrata vaikka sellaiseen natsiupseeriin, joka on tehnyt pahojaan jossain keskitysleirissä. Kun on tarpeeksi puuhastellut niitä, pieni pääkkö ei enää kestä sitä, että tunnustaisi tekoja virheeksi. Umpikuja voi näyttäytyä sellaisena reaktiona, että yltyy suorastaan kehuskelemaan pahuuksillaan.

      Ehkä ei suomalainen kotikommari ole juuri keskitysleiritason pahanteossa ollut. Mutta ei tarvitsekaan. Sitä on voinut kompata rajantakuisia pahantekoja siihen malliin, että pääkkö on jo siitäkin kovilla. Monenlaista on moraalille vastaista, mitä pitäisi sovittaa, että pääsisi kommarismista pois. Miten selittää pois esim. sellaisen kun yksikin itäsuhteiden mies käräytti aatetoverinsa, joka oli arvostellut itäistä systeemiä Unkarinmatkalla. Tunnettu tapaus. Tavallaan pikkujuttu, mutta jättää pysyvän p_skan sieluun.

      • Hiirikiipelissä

        josson vaikka itäisen vieraan vallan edustajille välittäny tietoo niin nykyjään ei ehkä tartte niin kurkkia verhojen välistä kadulle että tullaanko hakeen selvityksiin

        kun rikoksina taitaa olla vanhentuneita

        mutta vaikeita juttuja tunnustaa julkisesti esim maanpetokset juuri

        mieluummin niitä sitten lähtee vaikka kehumaan. tai vaikenee

        ja sillai sitten pysytäänkin siinä ansassa. kommunisteina


    • tuomiopäiväsyyllisille

      kyllä pitäisi tehdä täydellinen puhdistus ja selvitys kommariasioissa, miksi jotkut pääsevät rikoksistaan vapaaksi ja ne unohdetaan,
      on täydellistä itsensä pettämistä ja kansan tulevaisuuden mädättämistä jos asioita ei selvitetä kunnolla ja syyllisiä tuomita
      kuinkahan paljon näissä vihreissä ja matu-halilijoissa on kommunistigeeniä ja -tapaa

      • hetkiMeniOhi

        Aika harvoja maanpetos- tai vastaavia oikeudenkäyntejä käyty. Ja niitäkin paljon salaisina. Kun Neukkula meni kontilleen, niin moni käänsi takkia ja luopui julkisestikin äärivasuriaatteistaan. Ja kun Venäjällä meni asiat pitkäksi aikaa surkeiksi, niin ei ollut oikein harrastusta käydä oikeutta. Olisi silloin heti pitänyt! Kävi niin, että isoimmat rosmot unohtuivat siinä humussa.

        Historiankirjoihin on saatu joitakin nimiä esille. Kun Neuvostoliiton asiakirjoihin pääsi hetken aikaa tutustumaan. Sieltäkin paljastui...


    • osuikoKohdalle

      Aamulla tuli telkkarissa aika seikkaperäisesti tästä kokeilumonistejutskasta. Onko sen ikäisiä tiedossa, jotka on olleet Pirkkalassa koulussa silloin? Miltä se koijausyritys näytti koulun sisältä katsoen? Utelias. Tiedettiinkö heti, että nyt yritetään kuljettaa. Vai oliko menossa läpi.

    • rivienvälistähuomattua

      70-luvulla opettajakoulutukseen valittiin vain marxilaistaustaisia, joiden tehtävä oli vielä maa kommunismiin. Neuvostoliiton hajoaminen oli hankkeelle paha takaisku. Vasemmistolaisuus näkyy sen sukupolven opettajien avioerotilastoissa; keskimääräistä paljon suurempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      364
      3222
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      143
      1229
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      138
      1007
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe