Alkuräjähdys ei ollutkaan kaiken alku

MitenKukaanHurahti

Uskotko teoriaan kaiken alusta?

"Alkuräjähdys ei ollutkaan ainutkertainen kaiken alku."

http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/uniikki_universumi_laajenee_multiversumiksi

"Alkuperäinen alkuräjähdyskertomus ei kuitenkaan vastaa ihmismieltä kiehtoviin suuriin kysymyksiin: Oliko ennen alkua mitään? Mikä alussa oikein räjähti? Mikä määräsi räjähdyshetken?

Näihin asti on usein vastattu, ettei kysymyksessä ole mieltä, koska emme voi nähdä universumin alkuhetkiin. Saamme sen kehityksestä otteen vasta 380 000 vuotta synnyn jälkeen. Tuolloin alkuplasma kirkastui, valo alkoi virrata ja ydinten törmäyksissä syntynyt kosminen mikroaaltosäteily levittäytyi kaikkialle avaruuteen.

Enää vastaus ei tyydytä. Kosmologit ovat tarttuneet ihmiskunnan perusmysteeriin, sillä peruskertomuksen elementit vaativat reivausta. Sen kivijalkaa suhteellisuusteoriaa on korjattava, koska teoria ei kuvaa lainkaan painovoimaa. Avaruuden tyhjiössä piilotteleva pimeä energiakaan ei istu nykykäsityksiin. Vaikka se muodostaa valtaosan universumista, sitä on havaintojen mukaan vähemmän kuin teorioiden mukaan kuuluisi olla.

Yhä useampi kosmologi pitää alkuräjähdystä tapahtumana, jota edelsi jokin. "

Tässä suomen johtava kosmologi Kari Enqvist heiluttaa käsiään kun yrittää selittää miten kaiken alku muka voisi olla mahdollinen

https://youtu.be/7ZlIoleJkHI

Miten kukaan on voinut hurahtaa uskomaan kaiken alkuun?

19

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toimittajan-moka

      Kyseessä on Tiede lehden pohjanoteeraus.
      Nimimerkki Lentotaidoton kommentoi: "lin mielestäni lähettänyt tälle palstalle iltapäivällä kirjoitukseni otsikoidusta Tiede-lehden universumi-referaatista. Yllätyksekseni sitä ei enää ole täällä. Tosin arvostelin tässä Tiede-lehteä surkeasta pohjanoteerauksesta. Mikä ihmeen ”uusi malli”? Nämähän (ainakin ikuinen inflaatio, multiversumi ja monimaailmatulkinnat sekä säieteoriat jne) ovat vuosikymmeniä vanhoja ideoita. "
      Painovoimasta ja suhteellisuusteoriasta Wiki: "Fysiikassa painovoimaa voidaan likimääräisesti kuvata Isaac Newtonin painovoimalailla. Vaikka lain tarkkuus on riittävä esimerkiksi avaruusaluksien ratoja laskiessa, painovoimaa kuvataan parhaiten Albert Einsteinin yleisellä suhteellisuusteorialla, jossa sitä pidetään aika-avaruuden kaareutumisena. Painovoiman ja kvanttimekaniikan yhdistävää teoriaa, kvanttigravitaatiota, ei ole vielä kehitetty, ja aihe on yksi nykyfyysikkojen tärkeistä tutkimuskohteista. "
      Miten tiedetoimittaja voi mokata niin pahasti, että väittää ettei suhtis kuvaa painovoimaa. Kvanttifysiikkaa ja gravitaatiota ei ole kyetty yhdistämään, mutta se on aisvan eri asia.
      Syksy Räsänen blogissaan: "Yleisen suhteellisuusteorian mukaan gravitaatiossa ei ole kyse voimasta, vaan aika-avaruuden kaarevuudesta...Yleisen suhteellisuusteorian mukaan massat eivät suoraan vedä toisiaan puoleensa. Sen sijaan kappaleiden energia kaareuttaa aika-avaruutta, eli saa aikaan gravitaatiokentän. Tämä gravitaatiokenttä sitten vaikuttaa kappaleiden liikkeisiin. "

      • MitenKukaan

        Eli kaareutuva avaruus ( lue Jumala) sitä ja tätä jne.


      • On-Silkkaa-Paskaa
        MitenKukaan kirjoitti:

        Eli kaareutuva avaruus ( lue Jumala) sitä ja tätä jne.

        Savorinenko siellä taas? Älä aloita.


    • hyhhyhhyhhaisee

      Menepäs jukka nyt takaisin pilleripurkille, ja lopeta tiedepalstojen häiriköinti.

    • avaruusolio

      Ei tietenkään, sillä ajaton ääretön elävä tietoisuus oli olemassa, josta tuo alkuräjähdys, joka ei tullut yhdestä pisteestä vaan kaiikialla yhtäaikaisesti.

      NIINKAUAN KUIN energiaa virtaa sisään, niinkauan maailmankaikkeus laajenee.
      Kun prosessi on lähtenyt liikkeelle niin se järjestäytyy syyn ja seurausen lain mukaisesti, ja kun se prosesi in käyty loppuun eikä kehittymisen mahdollisuutta ei enään ole, niin energia palautuu lähtökohtaansa, eli ajallisesta energiasta ajattomasi energiaksi.
      Ajattoman energian määrä on ääretön, mutta ajallinen energia vai mitätön osa siitä
      Me jotka elämme täällä ajassa ja aineessa, olemme osa tuota ajatonta ja ääretöntä tietoisuutta, jaka pitää meidät hengissä elämämme ajan

      • höpö-höpö-HÖÖ

        Mistä energiaa virtaa sisään, jos maailmankaikkeutemme ei voi olla kausaalisessa yhteydessä hypoteettisiin toisiin maailmankaikkeuksiin? Kirjoitat NA hömppää.


    • kaksi.mahdollisuutta

      "Miten kukaan on voinut hurahtaa uskomaan kaiken alkuun?"

      Miten kukaan on voinut harahtaa uskomaan kaiken ikuisuuten?

      • EiKaikki

        Ei kaikki ole ikuista. Mutta se mistä kaikki koostuu, on ikuista.


      • eipäeioleei
        EiKaikki kirjoitti:

        Ei kaikki ole ikuista. Mutta se mistä kaikki koostuu, on ikuista.

        Eipä ole.


    • Perusvirhe

      On turha puhua jostain ennen alkuhetkeä jos aika syntyi vasta alkuhetkessä. Ei voi olla mitään ennen jos ei ollut sellaista kuin aika.

      • Jostädillä

        JOS ja JOS

        Jos tädillä olisi jne.


    • isojytkyoli

      Jaa, ei ollut yhtään mitään, ei edes aikaa, ja sitten "joku" räjähtää, ja vielä niin että syntyy aurinkoja ja planeetoja tuhansia miljardeja miljoonia kappaleita, ja jotka lentelee pitkin tyhjiötä valon nopeudella, tätä ei usko kukaan täysjärkinen ihminen.

      • kouluunsiitä

        Ei kukaan luulekaan, paitsi sinä vajakki, että tähdet ja planeetat syntyivät alkuräjähdyksessä, tai oikeammin inflaatiossa. Et vain käsitä ja luulet olevasi täysjärkinen.


      • Wittgefani

        "Kieleni rajat on maailmani rajat" ja "Mistä ei voi puhua siitä on vaiettava" (Wittgenstein). Kieli ja siten käsitteellinen mieli ovat sidoksissa havaintoihin. Ihmismieli ei kykene käsittämään ajatonta olemista. Puhe siitä mitä oli tai tapahtui ennen alkuräjähdystä on kielen väärinkäyttöä. Aika-avaruus syntyi alkuräjähdyksessä. Siis, sekä aika ja avaruus syntyivät alkuräjähdyksessä ja ovat siis osia universumin rakennetta. Aika, tila ja niihin sidoksissa olevat käsitteet ovat päteviä vain kun puhumme universumin "sisäisistä asioista". Inhimillinen kieli ei päde aika-avaruuden "ulkopuolella". Tämä ei tarkoita sitä, ettei universumimme lisäksi olisi mitään muuta olemassa, mutta kylläkin sitä, ettei kielemme ja mielemme taivu sitä järkevästi käsittelemään.


    • NaurettavinTeoria

      Teoria kaiken alusta on ihmiskunnan naurettavin teoria.

    • Ohman

      Kyllä se "ote" saadaan paljon varhemmasta ajasta kuin tuo aloittajan 380000 vuotta.

      Melko luottavaisesti voidaan tutkia universumia aikana jolloin hiukkasten energiat olivat samaa suuruusluokkaa kuin nykykokeissa suurten hiukkaskiihdyttimien niille antamat energiat. Tämä raja on se jolloin universumin lämpötila putosi alle 10^15 K joka vastaa aikaa t suuruusluokkaa 10^(- 9) s.

      Jos fysiikan nykyteorioita sovelletaan sellaisellekin alueelle joita ei vielä eikä ehkä koskaan maapallon laboratorioissa pystytä kokeellisesti testamaan päästään vielä lähemmäs alkua.Tällöin rajana on Planckin aika 5.38 * 10^ (-44) sekuntia.

      Jos tuota lähemmäs alkua pyritään pääsemään niin pitää ensin kehittää alkeishiukkasten standardimallin ja yleisen suhteellisuusteorian yhdistävä "kaiken teoria". Tällaista ei vielä ole.

      Mutta huomattavasti tuota kolmeasataakahdeksaakymmentätuhatta vuotta lähemmäksi alkua siis päästään eli saadaan jonkinlainen "ote".

      Mitä itse alkuun tulee niin on kyllä esitetty teorioita joissa ennen tuota "alkua" on tapahtumista ja "alku" on vain sen luonnollinen jatke.Joten kyllä ainakin jotkut ihan vakavasti otettavat kosmologitkin epäilevät tuota "tyhjästä syntymistä".

      Ohman

    • laahaa.lakeudella

      Niinpä. TV-7 se on meidänkin asunnon virallinen medialähde. Ja radio Dei toinen.

    • PiperoTaivastelee

      Nämä ystävämme tiedemiehet ovat aina kauhean vihaisia jollemme usko heidän plää- plää juttuihinsa. Eiväthän ne aina mene kaaliin ja kun ei mene niin tiedemiehet ovat niskat punaisina ja sättivät sikana. Käyttävät enemmän aikaa toisten ihmisten haukkumiseen ja heidän ajatustensa mollaamiseen kuin tähtitaivaan tarkasteluun. Kummaa jengiä sanon minä.

      Kertokaa nyt sitten minulle se alkuräjähdys vielä kerran: oli siis pallo joka räjähti. Ok tähän asti. Mutta mitä oli sen pallon ympärillä? Tähtitaivas?

      • turha_kuvitella

        Todennäköisesti se mitä on ollut, jos nyt edes voi kutsua sitä olevaiseksi, on ollut sellaista mitä emme kykene mitenkään kuvittelemaan, (luultavasti ei ollut edes aikaa) koska olemme täysin sidottuja aikaan ja tiaulottuvuuksiin joista tämä alkuraäjähdyksestä alkanut universumimme koostuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5630
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3567
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1692
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1690
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      91
      1156
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe