Taitoluistelun taso Suomessa

Luistelufani

Aika kaukana maailman huipusta mennään. Pari vuotta sitten tuntui että uusi huippusukupolvi olisi tulossa mutta kukaan lupauksista ei taida kuitenkaan päästä viimeiselle tasolle jossa kilpaillaan EM-mitalista. Itse olisin laittanut rahani likoon Jenni Saarisen puolesta. Ihana tyttö mutta huipulla tarvitaan kuitenkin enemmän henkistä kovuutta. Nyt Juniori/noviisi-ikäisissä ei näytä olevan ketään potentiaalista huippua?

Missäköhän syy kun kuitenkin panostus on ollut kova verrattuna muihin lajeihin ja luulisi näin isosta massasta löytyvän muutaman lahjakkuuden.

96

5164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kretulin22

      Toivottavasti Jenni toipuu ja palaa entiselle tasolleen. Murrosikä on vaikea paikka monelle luistelijatytölle. Ennen niin helpoilta tuntuneet kolmoishypyt eivät enää kuljekaan ja saattaapa tulla rasitusvammojakin.

    • Duck757

      Linnea Ceder on ainakin todella nuorena päässyt maajoukkueeseen ja nuorten maajoukkueessakin taitaa olla pari 11v. tyttöä joten ehkä sieltä jotakin on tulossa. Aika kääntämättömiä kortteja nämä ovat ennen kasvukauden loppua. Sanoisin että koulun ja urheilun yhteensovittamisessa ollaan paljon jäljessä huippumaita. Pitäisi olla mahdollisuus kolmeen harjoitukseen päivässä ja riittävän levon turvaamisen.

    • Lutsi3

      Rasitusvammat ja hyppyjen katoaminen kasvuiässä johtuvat vääränlaisesta harjoittelusta. Niin upeaa työtä kun Tapparassa onkin tehty nuorten kanssa, tuntuu että heidän tytöt ovat jo monen vuoden aikana hyytyneet juuri kun viimeinen askel pitäisi ottaa.

    • väärälaji

      Täähän on selvä asia. Olet sitä miten harjoittelet. Samanlaista leipää syödään muuallakin. Seurojen "tädit" jotka pitävät itseään valmentajina ovat avainasemassa. Liitto ratsastaa menestyksellä muttei tee mitään asioiden hyväksi. On kiva olla johtajapallilla.
      Taitoluistelu on tekniikan, musiikin, koreogafian, valmennuksen sekä henkisen tuen yhteenliittymä. Jos joku näistä pettää ollaan pihalla. Esim. Miksi miesluistelija tullessaan aikuiseksi joutuu jatkuvasti vaihtaa seuraa? Esimerkkejä on paljon. Aivan liikaa vouhotetaan tulevista tähdistä. Nykyiset ja entiset ovat jo kulkeneet saman tien kuka kuinkakin pitkään.

    • kahdenluistelijanäiti

      Joku sanoi tuossa, että 'pitäisi Suomen kokoisesta maasta löytyä huippuja'.

      Mun mielestä Suomi on taitoluistelussa nykyään pieni maa !

      Vertaa: Venäjä, Saksa, Ranska, puhumattakaan Kiinasta, JApanista, Koreasta, USA:sta ja Kanadasta.

      1.) Me emme ymmärrä, että useissa maissa on väkimäärä ja sitä kautta moneen huippuseuraan tunku 10 kertaa isompi kuin meillä, ja ...

      2.) ..me emme tiedä miten paljon heidän kovan valmennuksen (3 x jääharkat päivässä esim.) takia muiden maiden tytöistä putoaa ylirasituksen takia pienenä lapsena jo pois...

      3.) ...jotkut RUS/USA/JPN/CAN maailmanluokanvalmentajat ovat itse tehneet niitä vaikeita 3x tai 4 x hyppytemppuja ja olleet huipulla luistelijoina (Suomessa pääsee seuroissa aika pitkälle valmennushommissa ihan liiton koulutuksilla ja kovalla innolla, mutta kun olet itse temput tehnyt niin tiedät mitä katsot, etsit ja mistä puhut ja miten opetat...)

      • Valkku1

        Se ei valitettavasti ole tae, että olet joskus kolmoishypyt itse osannut että osaat ne myös opettaa. Virhesilmää ei kaikilla valmentajilla vain ole.


    • taitoluistelufani

      Suomi on (ja aina ollut) pieni maa Taitoluistelussa. Oli pieni hetki historiassa kun meillä oli muutama hyvä luistelija samanaikaisesti naisten puolella. Taitoluistelu (yksinluistelu) on lisäksi hyvin pienen vähemmistön laji ja varsin elitistinen, kallis. Laji ei voi hyvin seuroissa. Monissa seuroissa toiminta on sairasta, valmentajat tai seurajohto dominoivat toimintaa. Esiintyy työpaikkakiusaamista. Liittotasolla on hyviä uurastajia, kiitos heille. Harrastajia on periaatteessa paljon, innostusta on. Laji on kuitenkin yksi vaativimmista. Lisäksi on huomioitava että suomalainen yhteiskunta ei arvosta huippu-urheilua riittävästi, mikä on edellytys tällaiselle taitolajille. Se ei ole yhteiskunnan vika vaan näin vain on.

    • Vaikeampaakuinennen

      Suomessa panostetaan enemmän muihin laheihin, kuin taitoluisteluun. Lisäksi ns. huippuvalmentajia ei suomessa ole, joten jos meinaa menestyä, pitäisi lähteä toiselle puolelle maailmaa harjoittelmaan. Taitoluistelun vaatimus taso on myös kasvanut todella paljon joka lajissa (yksinluistelu, pariluistelu) , joten enää ei riitä samat asiat kuin Kiiran Korven ja Laura Lepistön aikaan, jos mielii mitaleille kansainvälisellä tasolla. Miesten sarjassa neloihyppyjä tehdään enemmän ja enemmän ja naisilakin yksi kolmois-kolmois yhdistelmä ei riitä. Pareilla myös vaaditaan melkeimpä neloisheittoja, -stwistejä ja vaikeampia soolohyppyjä. Laji kehittyy ja Suomi ei vaan pysy perässä.

    • Hoogee43

      Minun mielestäni tilanne on aivan päinvastainen. Harrastajamäärät ovat hyviä ja varsinkin jääajassa on tilanne aivan erinomainen verrattuna Keski-Eurooppaan. Yhteiskunnan panostus on vähintäänkin hyvällä tasolla. Laji on toki kallis sillä nuori lapsi tarvitsee jo hyvin yksillöllistä ohjausta ja se tietenkin vie harrastajia pois lajista. Toisaalta tilanne on paljon pahempi muualla ja kustannukset helposti moninkertaisia Suomeen verrattuna.

      Mikä siis vikana? Itse nostaisin nämä asiat esiin.

      Ryhmäkoot jäällä aivan liian suuria. Varsinkin vaikeampia hyppyjä opetellessa tarvitaan tunikausia kädestä kiinnipitämistä ja se ei onnistu jos jäällä on kymmenen lasta yhtä valmentajaa kohtaan.

      Harrasteluistelu ja kunnianhimoinen kilpaluistelu pitäisi eriyttää viimeistään kymmenen vuoden ikäisillä lapsilla. Siihen mennessä näkee jo onko lajissa mahdollisuuksia huipulle. Harrastelijoilla voidaan pitää isompia ryhmiä ja siten alhaisempia kustannuksia. Myös jäätä voisi olla vähemmän. Huipulle pyrkiville lisää jäätä, enemmän valmennusta ja tietenkin paljon korkeammat kustannukset jotka vanhempien pitää niellä tai siirtää lapsi harrastelijoihin. Näin se menee muuallakin

      Koulun ja luistelun yhteensovittaminen etäopiskelu ym. järjestelyillä. 10v. alkaen tarvitaan kolme jääharjoittelua tanssi/oheisharjoittelu päivässä.

      Parempaa valmennusta. Kuinka monta suomalaista valmentajaa voi sanoa että on opettanut luistelijalleen kolmoishypyn? Mikäli tätä ei ole ikinä tapahtunut, mikä on todennäköisyys että se onnistuu jatkossa? Venäjällä ja Itä-Euroopassa näitä riittää, mutta seuroilla on liian iso kynnys heitä palkkaamaan. Lapsetkin saavat sivussa kielitaitoa.

      • Samaamieltäminäkin

        Olen aika monessa kohdassa samaa mieltä, mutta eriyttäminen pitäisi aloittaa aiemmin. 10 v. pitäisi jo osata ainakin 2A ja väh. yksi 3H. Koko laji pitäisi aloittaa aiemmin. Nyt on paljon lahjakkaita luistelijanalkuja, jotka pyörivät luistelukoulussa ja kehitysryhmissä aivan liian pitkään.


    • Asiantuntija33

      10v. 3H on aika kova tavoite. Ei löydy ketään nyt eikä varmaan koskaan ennenkään ole löytynyt. Jäisi aika vähiin kilpailijat.

      • Samaamieltäminäkin

        Ei se niin kova tavoite ole, jos maailmanlaajuisesti ajatellaan. Mutta meillä Suomessa on niin vähän massaa ja siitä massasta vielä vähemmällä on rahaa panostaa tähän lajiin ja harvassa on ne joilla on sekä rahaa että lahjoja. Liitto alkaa tukea vasta sitten, kun on näyttöjä, jos silloinkaan. Mutta suurin ongelma on ajattelussa, että harjoitusmäärät ovat liian suuria pienenä. Kun suomalaisten lasten pitäisi vaan leikkiä kymmenvuotiaiksi asti...


      • EJT

        Tänään junnujen SM-kisoissa 13-v tyttö veti 3H3H yhdistelmän ja kaikki muut kolmoishypyt näkyi myös tulevan puhtaana. Siis KAIKKi.
        Tekniset pisteet paremmat kuin sennuilla... eikä tyttö ole edes missään "huippuseurassa", jossa saa viiden pisteen komponenttiedun jo ennen jäälle menoa.


      • Eiolesuomivoimaa

        Vilkaisepa tytön taustajoukot, niin tiedät mistä johtuu. Toisessa keskusteluketjussa löytyy tämä tieto myös.


    • kahdenluistelijanäiti

      Joo kivasti HooGee43 sanoi että "Parempaa valmennusta. Kuinka monta suomalaista valmentajaa voi sanoa että on (itse) OPETTANUT luistelijalleen kolmoishypyn? "

      Ongelma on pitkälti se, että meillä ei ole valmentajina entisiä KOVIA huipputekniikkaa hallinneita luistelijoita. On kyllä parturia, teknikkoa ja erilaisilla juniori-taustoilla olevia ihmisiä, MUTTEI niitä jotka osasi 3T, 3 S, 3Lz, 3F, 2A ja melkein tehnyt harkoissa 3A, ja sillä perusteella OSAA katsoa ja KÄDESTÄPITÄEN opettaa miten tehdään ja KORJATA virheet pois AJOISSA.

      Luulen ,että liiton pitäisi kehittää joku sertifiointimenetelmä VALMENTAJIEN TAIDON OPETTAMISEN testaamiseksi. Mutta miten liitto voi sellaisen kehittää ?
      Ja hyvissä ajoin - puhutaan 5-10 v. tähtäimestä ja sitten rupeaa sukupolvi kehittymään juniori ja senioritasoilla...maailman huippumaita haastamaan.

      Tämmöinen ehdotus.

    • taitoluistelufani
      • Aikakultaamuistot

        Ei tuo Jennin video näin jälkikäteen kovin hienolta näytä, sirklausta edestakaisin. Aina voi haikailla menneiden aikojen perän jos ei ole tietoa tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Tuon jälkeen on ollut Jenniä (Saarinen), Ljubovia ja vaikka keitä muita jotka samanikäisinä ovat pystyneet samaan ja paljon parempaankin.
        Pari vuotta sitten Sofia Sula esitti ohjelmassaan kolme erilaista kolmoishyppyä puhtaasti kilpailuissa ollessaan 11v. Tällä hetkellä on Cederiä ja Skogbergia ja vaikka kuinka monta noviisi-ikäistä joilla on hyppyjä jos jonkinmoista.
        Pitäisi keskittyä siihen, miten nämä viedään eteenpäin, ettei niille käy niinkuin Vähämaalle.


      • taitoluistelija

      • Aikakultaamuistot

        1. Jenni Vähämaa on syntynyt Wikipedian mukaan -92, joten 2006 on ollut 14v.
        2. Nykypäivänä jokaisen hypyn perään ei voi laittaa kaksoistulppia eikä pirueteissa voi tehdä samoja variaatioita uudelleen.
        3. Taitava tyttö oli, mutta ura ei ollut kovin pitkäkestoinen.
        Mitä pitäisi ottaa opiksi? Ei liikaa liian varhain? Ei auta, että osaat kaikki kolmoishypyt, jos kadotat motivaation? Tähtiä tulee, tähtiä menee? Näitä pikkuihmeitä on maailma pullollaan, mutta missä ne, jotka kestävät aikaa, vastoinkäymisiäkin?


      • taitoluistelija

        tarkoitin siis 10v sitten. Juuri sinunlaistesi takia taitoluistelu ei pärjää. Taitoluistelu on nuorten laji. Katso tätä "aikuisten" GP-kisan osaanottajalistaa http://www.isu.org/en/single-and-pair-skating-and-ice-dance/results/201617/gp-jpn-nhk-trophy-20162017. Tutki näiden ikiä. Ura on sori ohi n. 24v. Huipulla ollaan yhä nuorempana. Ura ei ole tarkoitettu olevan pitkä. Otetaan opiksi että panostetaan riittävän nuorena. Tuollaiset kommentit kun yllä on suoraan perinteistä suomalaista kateutta ja vähättelyä. Ne ei johda mihinkään hyvään.


      • Aikakultaamuistot

        Ei kateutta, ei vähättelyä. Ja voin vakuuttaa, että mielipiteideni ja suomalaisen taitoluistelun nykytilanteella ei ole mitään tekemistä keskenään. Jenni oli taitava luistelija, huippulahjakkuus. En kieltänyt sitä missään vaiheessa. Mielestäni urheilijan, joka lopetti ennen huippua, käyttäminen esimerkkinä vaan ei toimi. Arvokisamitalit ovat tulleet Korvelta ja Lepistöltä, jotka jatkoivat vastoinkäymisistä huolimatta. Kannattaisiko ehkä ottaa mallia ennemmin näistä kahdesta?


      • HuhHuhHuu

        Ei kiitos uusia Lauroja tai Kiiroja Suomeen, Please! Ennemmin urheilijoita kuin edustajia tai mannekiineja, he eivät voi olla esimerkkejä ! Ehkä ylläova urheilija näki huipun ja lopetti sitten. Miksi pitkittää uraa, jos raja tuli vastaan, moni urheilija ei osaa lopettaa vaikka pitäisi vaan nostaa yhteiskunnan tukirahaa vaikka edellytykset on loppu?


      • Aikakultaamuistot
        HuhHuhHuu kirjoitti:

        Ei kiitos uusia Lauroja tai Kiiroja Suomeen, Please! Ennemmin urheilijoita kuin edustajia tai mannekiineja, he eivät voi olla esimerkkejä ! Ehkä ylläova urheilija näki huipun ja lopetti sitten. Miksi pitkittää uraa, jos raja tuli vastaan, moni urheilija ei osaa lopettaa vaikka pitäisi vaan nostaa yhteiskunnan tukirahaa vaikka edellytykset on loppu?

        Kiiran suurin merkitys suomalaiselle taitoluistelulle oli näkyvyys. Kaikki kisat näytettiin televisiossa, jopa SM-kisat, solmittiin gp-kisojen lähetyksistä sopimus, josta taitoluistelun ystävät nauttivat vielä viime vuoteen asti. Laura ei mielestäni ollut mikään mannekiini, vaan nimenomaan urheilija, maailmanmestaruusmitalisti. Kaiken lisäksi lajin näkyvyyden ja menestyksen myötä harrastajamäärät kasvoivat. Kateus ja vähättely selvästi tähän lajiin kuuluvat, mutta sen verran järkeä tarvittaisiin, että osattaisiin ottaa oppia niiltä, jotka ovat sen menestyksen tuoneet.


      • ASDASF
        taitoluistelija kirjoitti:

        tarkoitin siis 10v sitten. Juuri sinunlaistesi takia taitoluistelu ei pärjää. Taitoluistelu on nuorten laji. Katso tätä "aikuisten" GP-kisan osaanottajalistaa http://www.isu.org/en/single-and-pair-skating-and-ice-dance/results/201617/gp-jpn-nhk-trophy-20162017. Tutki näiden ikiä. Ura on sori ohi n. 24v. Huipulla ollaan yhä nuorempana. Ura ei ole tarkoitettu olevan pitkä. Otetaan opiksi että panostetaan riittävän nuorena. Tuollaiset kommentit kun yllä on suoraan perinteistä suomalaista kateutta ja vähättelyä. Ne ei johda mihinkään hyvään.

        Jaahas, täällä bättre folkki vaan jauhaa keskenään.
        Ura on luistelijalla muuten tuolla asenteella ohi jo 17 vuotiaana jos ei psyyke kehity kehon mukana. Kilpailijan asennetta, fiksuutta ja kykyä oppia uutta tarvitaan.
        Oletko sinä sitten suomalaisten pelastus taitoluistelulle, kun voit noin yleistävästi puhua jostain olemattomasta kateudesta? En tiedä, mutta ainakin sinä otit koko tuon kateus asian esille, jolla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.
        Eiköhän se ole vain hienoa jos ja kun joku suomalainen vielä lunastaa potin. :)

        "Miksi pitkittää uraa, jos raja tuli vastaan, moni urheilija ei osaa lopettaa vaikka pitäisi vaan nostaa yhteiskunnan tukirahaa vaikka edellytykset on loppu? "

        Oletko koskaan kuullut intohimosta?
        Entäs kun saa toteuttaa itseään ja siinä samassa tietää vielä olevansa hyvä?
        Kuuluu johonkin, tietää paikkansa, on etappeja ja päämääriä?

        Nii-in, eihän ne tietenkään tuollaisen päähän mahdu joka ei ole koskaan urheillut vaan sivusta vaan seurannut ja ihastunut lajiin.


    • Haukotuksienhaukotus

      Valtter Virtasen Merano Cup lyhytohjelma oli tylsyyksien tylsyys. Samat piruetit vuodesta toiseen, samat hypyt, 3T-3T on oikeasti juniori-ikäisten tyttöjen yhdistelmä, sama liikekieli musiikista riippumatta. Haukotus! Ei ihme ettei miesten taitoluistelu kiinnosta enää ketään Suomessa kun tämä on kärkeä.

      • oivoiiii

        Koska on kiinnostanut?


      • Pohjamutaaruopii

        Meillä on kisaamassa SM-kisassa Papp, Virtanen ja Galay joten mitali on varma ja maajoukkuepaikatkin varmaan jaetaan siitä sitten näille kolmelle. Pulkkinen ei näytä osallistuvan valintoihin eikä hänellä ole SM-osallistumisoikeutta kun ei ole valinnoissa. Pohjamudassa mennään.


    • kahdenluistelijanäiti

      Katselin Volvo cupin (Riika, Latvia 9.-12.marrask.,) tuloksia seniori- ja juniorinaisissa. Ei ole niin helppoa päästä kärjen tuntumaan meillä suomalaisilla.

      Yksi keino kisamasennuksen välttämiseksi: lasketaan valmentajan kanssa kesällä ohjelmaa suunnitellessa mikä on kokonaispistemäärä ja mihinkä sillä voi onnistuessa siis puhtaalla ohjelmalla päästä Euroopan kutsu- eli/ja kv-kilpailuissa. Sen jälkeen katsotaan kesän lopussa ja syksyn alussa mikä on vaikeimpien ohjelmaelementtien onnistumisprosentti LO:ssa ja VO:ssa. Jos onnistumisprosentti ei ole 80% paremmalla puolella on varmaan vaikea uskoa siihen että ohjelmasta saa mitä oltiin laskeskeltu , ja kv-kisasijoitus on sitten tytön mieltä tod.näk. masentava.

      Ei ne kisat sitä onnea tuo, vaan se, että harjoittelu saadaan sujumaan ja onnistumisprosentti korkealle, siltä se hyvä rento olo tulee - sitten kisaamaan kun kaikki menee ''vaikka unissaan''.

      Turha lähteä maailmaa kiertämään ellei USEIMMITEN ilo ole harkkojen jälkeen korkealla. Muuten saattaa tulla sitä ' paljon puhuttua ylirasitusta'.

    • Omatsäännöt

      Miten on mahdollista että Benjam Papp voi osallistua kilpailemaan Suomen valintakisoissa tulevana viikonloppuna koska hän on kisannut Kanadan mestaruuskisoissa tänä vuonna. Eikö ollut joku karenssiaika ennen kun voi vaihtaa maata vai onko tämä joku erikoistapaus? Joku viisas voisi selittää.

    • Luistelufani

      No niin. SM-karsinnat tulossa ja listalta puuttuvat Anni Järvenpää ja junioreista Petra Laakkonen. Jenni Saarisella taitaa olla kauden ensimmäinen kilpailu nyt marraskuun lopulla. Tampereella ei tapahdu enää hyviä asioita taitoluistelussa.

      • Kummallistaon

        Annilla toki on paikka viime kauden mestarina, mutta Petralta (SM4.) jää nyt sitten SM-kisat väliin, mikäköhän on syynä? Samoin puuttuu Tapparasta Ella Korpi. Jennikin vaihtanut seuraa. Mitä siellä Tapparassa oikein tapahtuu?


      • Kummallistaonon

        Tampereella tapahtuu oikeasti nyt jotain josta ei tiedoteta. Outoa.


    • Luistelufani

      Vaikka Annilla on paikka loppukilpailussa, on erittäin surullista että ei vielä tässä vaiheessa kautta ole yhtään kisaa alla. Liitolla menee tietenkin kaikki resurssit mm-kisoihin mutta kyllä tässä nyt on todella isoja ongelmia joihin pitäisi myös liiton reagoida. Onneksi Emmi Peltosen ura näyttää menevän eteenpäin mutta hän onkin tajunnut siirtyä pois Suomesta.

      • kahdenluistelijanäiti

        Loppukilpailupaikka tuli (YL / Seniorinaiset) näköjään joulukuun Tampereen finaaliin eli SM-kisaan ihan ilman valintakisojakin. "Kiira Korpi -sääntöä" mukaillen saatiin viime vuoden SM-finaalin palkintopallin ulkopuolellekin jäänyt luistelija nyt finaaliin.

        Arvaamattomat ovat 'liiton tanttojen' tiet - sääntöjä voi muuttaa matkan varrella, tätähän se on ollut jo vuosien ajan.

        Protestin paikka - joku voi harkita ?


      • Joopajoojoojoo

        Liitto ui vaarallisilla vesillä. Ei anna kovin hyvää kuvaa lajista, kun liittohallitus voi kesken kauden päättää mitä huvittaa, mutta näinhän se on tässä lajissa aina ollut. Mutta toisaalta, onko muka joku sitä mieltä, ettei Viveca ansaitse paikkaansa SM-kisoissa?


      • Persiastahantämä

        Ihan sama mutta jos säännöt tehdään niitä noudatetaan kaikkien osalta. Kaikkien. Ei vain tiettyjen valmentajien luistelijoitten. Tai suosikkien.


      • Kaksonen1251

        Säännöt pitäis olla samat kaikille eikä näitä tiskin ali jaettuja paikkoja. Pappin junioripojan osallistumisoikeus Suomessa on outoa.


      • kummallistakummallista

        Niin, onko edes testit suoritettu? Jos tulee suoraan ulkomailta, niin missäköhän on ne tehnyt? Reilu peli pitäisi olla ja SM-paikka pitäisi ansaita luistelemalla, ei liiton päätöksillä. Mutta ei kai näille mitään voi, ei varmaan kukaan uskalla lähteä liittoa vastustamaan tai kyseenalaistamaan.


      • Emmin_nykykunnosta

        "Onneksi Emmi Peltosen ura näyttää menevän eteenpäin mutta hän onkin tajunnut siirtyä pois Suomesta."

        Taitaa olla vanhaa alkukauden tietoa tämä. Useampi viime kisa on mennyt huonosti ja muutamia päiviä sitten päättyneessä Volvo Open Cupissa ei tullut kuin pikkusen päälle 120 pinnaa. Vapaaohjelmasta ei tullut kuin 77 pinnaa. En nähnyt Emmin kumpaakaan ohjelmaa, mutta kuten ensimmäisestä linkistä näkyy niin kaatuneen 3lz:n jälkeen oikein mikään ei ole onnistunut.

        http://www.kristalice.lv/Results/Volvo31st/ISU/SeniorLadies_FS_Scores.pdf
        http://www.kristalice.lv/Results/Volvo31st/ISU/CAT002RS.HTM


      • Karenssiaika
        kummallistakummallista kirjoitti:

        Niin, onko edes testit suoritettu? Jos tulee suoraan ulkomailta, niin missäköhän on ne tehnyt? Reilu peli pitäisi olla ja SM-paikka pitäisi ansaita luistelemalla, ei liiton päätöksillä. Mutta ei kai näille mitään voi, ei varmaan kukaan uskalla lähteä liittoa vastustamaan tai kyseenalaistamaan.

        Testien lisäksi, eikö ollut joku vuoden karenssi? Nuorempi herra Papp on ollut kanadalainen alkuvuoden 2016 Kanadan mestaruuskisoissa.


      • SM-valinta
        kahdenluistelijanäiti kirjoitti:

        Loppukilpailupaikka tuli (YL / Seniorinaiset) näköjään joulukuun Tampereen finaaliin eli SM-kisaan ihan ilman valintakisojakin. "Kiira Korpi -sääntöä" mukaillen saatiin viime vuoden SM-finaalin palkintopallin ulkopuolellekin jäänyt luistelija nyt finaaliin.

        Arvaamattomat ovat 'liiton tanttojen' tiet - sääntöjä voi muuttaa matkan varrella, tätähän se on ollut jo vuosien ajan.

        Protestin paikka - joku voi harkita ?

        Huom! Liittohallituksen päätöksellä SM-seniorinainen Viveca Lindfors, EsJt, on nimetty SM2017-kilpailuun.
        Tämän takia tästä 2. valintakilpailusta pääsee seniorinaisten SM2017-kilpailuun 5 luistelijaa,
        jotka eivät ole aiemmin tulleet valituiksi.

        Piste.


      • hyppyhyppynyppy
        Kaksonen1251 kirjoitti:

        Säännöt pitäis olla samat kaikille eikä näitä tiskin ali jaettuja paikkoja. Pappin junioripojan osallistumisoikeus Suomessa on outoa.

        Koska kyseessä on Ullan lapsi niin sääntöjä voidaan muuttaa. Saatiinhan isoveli 2010 suomenmestariksi aivan ihmeellisesti. Kyllä tuomarit ja liitto osaa.


    • sisäpiirijuttu

      Mielenkiintoista nähdä kuka voittaa? Onkohan etukäteen sovittu.

      • insaider

        Koneisto käy ja mestarit tiedetään jo.


      • Outsaideriolen

        Kerro meille muillekin!


    • Luistelufani

      SM-senioreissa pääsee naisissa melkein jokainen halukas loppukilpailuun kunhan vain jaksaa raahautua karsintoihin. Miehissä tulee tiukkaa saada edes kilpailua järjestettyä kun ei luistelijoita löydy. Poikien sm-junioreissa ei näytä olevan yhtään osallistujaa karsintoihin. En lähtisi kovin voimakkaasti vaatimaan Pappilta testien suorittamista nykyisessä tilanteesta. Ja onhan ne mahdollisesti tehtykin kilpailuissa. Eiköhän liitto vahdi edustusoikeusasioita.

      Toivottavasti liitossa nyt herätään ja aletaan miettimään strategiaa jolla hieno lajimme saadaan nostettua uuteen nousuun. Ainakaan tätä alemmas ei voi olla mahdollista päästä.

      • Kummallistakummallista

        Perustestiä ei voi suorittaa kilpailuissa. Onhan se hyvä, että saadaan kilpailijoita, mutta miksi säännöt koskevat vain joitain? En tiedä vaikka olisikin suorittanut testin, mietin vaan. Liitto kompastuu omaan nokkeluuteensa. Luodaan raskas ja kallis testijärjestelmä jolla "karsitaan" luistelijoita. Samaan aikaan nostetaan pisterajoja kansainvälisiin kilpailuihin, että mahdollisimman vähän luistelijoita pääsee antamaan vaadittavia näyttöjä, vaaditaan kolmoishyppyjä maajoukkueeseen niin, ettei niistä suoriudu edes junnutyttöjen Suomen mestari ja sitten kun huomataan, että oho, ei olekaan luistelijoita, haetaan Kanadasta vahvistusta ja annetaan SM-paikkoja ohi virallisen valintajärjestelmän. Hurraa, näinhän saadaan varmasti luistelijat huipulle!


    • Luistelufani

      Olin tosiaan väärässä Peltosen kehityskäyrän suhteen. Syksyllä katsoin jonkin vapaaohjelman ja näytti mielestäni hyvältä. Enpä löisi paljon rahaa vetoa sen puolesta että MM-kisoissa nähdään suomalaista vapaaohjelmassa

    • Huhhahheijokuvoitonvei

      Täällä ollaan huolissan. Missä ovat ne nuoret jotka tulevat ja peittoavat edeltäjänsä. Eiköhän laji ole kuin viini joka paranee vanhenmiten jos ei ole korkki auki. Liitto edustaa tätä jälkinmäistä. Lisäksi onnittelisin Leena Jokista, toimittajaa joka on paikalla vain silloin kun naisluistelijat menestyvät

    • kanalavaikanada

      Taidan muuttaa Kuopioon. Sillä kun näyttää pumsahtavan luistelijoita kun tryffeleitä Ranskassa. Nimi vaan on papp. Joku tryffyffelin alalajike varmaan.

    • Luisteluvani

      Hyvät kisat 2 valinnassa. Ei tuhlattu pisteitä vaan säästettiin niitä SM kisaan. Miesten karsinta parasta.

    • Penkkiurheilija47

      Milloin MM-paikka jaetaan? Vasta EM-kisojen jälkeen? Sinne lähtevät siis Peltonen, joka oli kyllä ihan hyvä Puolassa sekä Viveca, jolta kyllä odottaisin 160 pisteitä alkavalla viikolla. Näiden kahden takana ei ole ketään. Juuri nyt Emmi olisi mm-paikassa kiinni

    • Luistelufani

      No niin. Uudet pohjat on taas tehty. Miehissä ei kisaa ollenkaan. Naisissa taso todella heikko. Sm-junioreiden vapaaohjelma voitetaan ilman kaksoisakselia ja vain yhdellä kolmoishypyllä. Kriisi on todella syvä

    • taitoluistelija
      • muistankooikein

        Joo mäkin muistan jotain ainutkerttaista. Ari-Pekan suoritukset omissa EM kisoissa.
        Katsomo oikein ulvi joka saattoi jopa häiritä kisaajaa.Kaikki hypyt kohdallaan myös 3A. Löytyy varmaan jostain, kannattaa katsoa.


    • kahdenluistelijanäiti

      2 valintakilpailut Porissa olivat näköjään 'vaikeat' kautta linjan tytöille sekä Senioreissa että Junioreissa. Syitä voi pohdiskella, tässä omia ajatuksiani:

      1.) suomalainen nuori nainen on kasvuiässä vielä ja juurikin 14-18 vuotiaana, pituus, paino, lantio, ylävartalo - kasvaa naiseksi niin kuin pitääkin - mutta lisää 'hyrrävoimaa' eli keskipakoisvoima vaikeuttaa rotaatiota jos hyppy on vähäänkään huonolla tekniikalla opetettu.

      2.) SM-junnuille liitto on viimehetken sääntömuutoksillaan sekoittanut monen luistelijan ohjelman ja pään. Valmentajat eivät sitten olleetkaan opettaneet asioita kunnolla - nythän sen näkee: ohjelmista on tehty hyppyjen osalta melkein jokaiselle LIIAN vaikeita - kun epäonnistuu, niin se epäonnistuu ihan kunnolla- kuten monella Porissa.

      3.) Ohjelmia on vedetty läpi liian vähän - kokonaisuutta ei harjoitella tarpeeksi, Suomessa harkoissa hypätään jonossa kulmiin tai sekaisin laitoja päin. Venäjällä ohjelmia kuulemma vedetään läpi koko ajan kunnes ne menevät 'puhtaana' .

      Ehdotus: nykyiset seurojen huippuvalmentajat liittoon vastuutehtäviin, liiton tantat eläkkeelle, ja entisestä Neuvostoliitosta valmentajia isojen kaupunkinen seuroihin.

      Laji on kehittynyt erittäin 'vaikeaan' suuntaan, korjausliikkeen vaikutus Suomessa kestää vähintään 5 vuotta.

    • Hoogee43

      Hyviä pointteja. Ehkä vähän eri mieltä kohdasta 1) sillä tytöt kasvavat suunnilleen samaan aikaan kaikissa länsimaissa. Kenties tuo paino vain jatkaa Suomessa kasvua vähän liian pitkää.

      Systeemi pitäisi saada enemmän liiton vetämäksi. Nykyinen resurssien hajautus ja seuravetoisuus ei näin pienessä maassa toimi. Luonnollisesti henkilöt jotka tätä liitossa ohjaisivat tulisi olla maan parhaat asiantuntijat. Nyt se on kyseenalaista.

      Muutama maajoukkueen leiriviikko vuodessa ei voi millään hyödyttää ketään esim. oikean tekniikan oppimisessa.

    • Penkkiurheilija99

      Ihan hyvä lyhkäri Vivecalta. Olisi ollut paikka tehdä 3lz3t mutta ei rohkeus riittänyt

      • kahdenluistelijanäiti

        Joo ottiko espoolainen varman päälle, ehkä mutta... ihan kiva alku - kait aika lähellä hänen omaa tasoaan. Tämä Challenger Series on varmaankin vähän niin kuin 1.divisioona - Mestaruussarjan alapuolella - Maailman kärkihän tekee GP-kilpailuja (nuoremmat ja JGP kilpailuja). Eli puhutaan hieman 'helpommasta lohkosta'. Vapaaohjelman jälkeen näkyy yhteispisteet. Ollaanko sitten lähellä 190 pistettä ? Voitetaanko Juniori sarja paremmilla pisteillä kuin Seniori sarja Ladies? Mitä se tarkoittaisi ?


    • Penkkiurheilija99

      Maajoukkueluistelija Luhtonen ei ihan onnistunut.

      • Mediocremaa

        Suomi menee naisissa maailman tasoon nähden keskivertoluokassa. Lindfors ei ole luistelija mutta hyppää terveenä ollessaan. Peltosessa olis potentiaalia kun ymmärtäisi harjotella vaan rapakon takana. Miehissä ollaan heikkoa keskivertoa. Se on suomalaisten taso eikä näillä resursseilla ylemmä mennä. Virtaselle hattua ilmaa siitä että vanha sotaratsu viitsii harrastella mutta vapaaohjelmamusiikkina Sibelius on liian iso pala hänen taitotasolle. Jäätanssijatkin on keskivertoa vaikka kovasti niistä yritetään mainostaa parempia kun ovat.


    • kahdenluistelijanäiti

      Kiinnostavia linkkejä myös (NAISTEN) ISU:n Season's Best tilastot:

      a.) nykyisen 'arvostelusysteemin' aikainen tilasto jossa Laura Lepistö sijalla 36 (vuodelta 2010, yht.pisteitä n.188) ja Kiira Korpi sijalla 62 (vuodelta 2012, yht.pisteitä n.177)
      http://www.isuresults.com/isujsstat/pbslto.htm

      b.) kauden 2016-2017 SB tilasto jossa Emmi Peltonen sijalla 63 yht.pist.n.153:
      http://www.isuresults.com/isujsstat/sb2016-17/sbtslto.htm

      Kiinnostavaa myös, että 20 parasta tämän kauden SB tilastossa ovat VAIN maista: RUS , JPN, USA, CAN

      • Pistemääristä

        Pöykiöltä löytyy kolmanneksi paras tulos, noin 164 pinnaa vuodelta 2005. Pöykiön ennätyspisteet ovat suunnilleen sellaiset kuin olisin veikannutkin, mutta Alisa Drein ennätys on huomattavasti alempi kuin mitä olisin muistellut sen olevan. Alisa luisteli parhaimmillaan vain 141 pinnaa. Alisa oli kuitenkin EM-kisoissakin parhaimmillaan kuudes ja tämä tapahtui nykyisen pistelaskusysteemin aikana. Alisa luisteli tietysti suurimman osan urastaan aikana, jolloin voimassa oli vielä vanha arvostelusysteemi.

        On jotenkin huvittavaa, että Korpi sai EM-pronssia pisteillä 151.19 vuonna 2007. Nykyään tuollainen pistemäärä riittäisi ehkä juuri ja juuri kympin sakkiin. Paljon kovempi taso ei ollut myöskään vuoden 2009 EM-kisoissa, jolloin Pöykiö sai EM-pronssia pisteillä 156.31. Samana vuonna Korpi oli viides pisteillä 139.01. EM-kisojen taso on kunnolla noussut vasta vuoden 2013 kisoista lähtien. Vuodesta 2013 lähtien EM-pronssiinkin on vaadittu jo lähes 190 pinnaa.


      • EmävaleTilasto

        emävale-> tilasto. Ei todellakaan kannata verrata kuin aikalaisia keskenään. Taitoluistelu on täysin arvostelulaji, absoluttinen totuus on siitä kaukana. Ne jotka vähääkin ymmärtävät pistejärjestelmää ymmärtävät tämän. Joka vuosi muuttuu pisteytysperusteet, komponenttipisteissä tapahtuu inflaatiota. Ohjelminen vaadittu koostumus muuttuu. Tuollaisten tilastojenkin pitäminen ylipäänsä on ihan vitsi. HUH HUH. Tekninen taso ei ole noussut laajassa kuvassa. Oli laji mikä hyvänsä niin nykyaikaa pidetään aina hyvin edistyksellisenä vaikka näin ei kuitenkaan ole.


      • Hoogee43

        Ihan samaa mieltä komponenttien suhteen. Niitä ei voi verrata edes saman kauden sisällä. Piruetit ja askelsarjat vähän samassa kategoriassa. Sensijaan ylivoimaisesti tärkeimmässä ja vaikeimmassa osa-alueessa, hypyissä ovat kehitys ja vaatimustaso menneet eteenpäin. Se on kuitenkin se osa-alue, jossa ihmisen fyysiset ja urheilulliset rajat tulevat vastaan. Lauralla saati sitten Kiiralla ei olisi mitään jakoa tämän päivän kisoissa joissa vaaditaan vaikeita 3h 3h yhdistelmiä ja jopa 3a Euroopankin huipulla.


    • Hoogee43

      Kehitys kehittyy. Kuten muuallakin elämässä, ei 10v. takainen tekeminen riitä mihinkään tänään. Taitoluisteluväki ei ole tätä vielä ymmärtänyt. Alusta asti pitää tehdä enemmän ja paremmin.

      • nekomponenttipisteet

        Laji ei välttämättä ole kehittynyt mihinkään, Pöykiön ynnä muiden siihenaikaan luistelleiden suhteen. Yliarvostetut piruetit ja askelsarjat saati sitten ne komponentit! 10v. sitten saatiin niistä (suomalaiset) 3,6 nyt 6,3. Tulokset eivät ole mitenkään vertailukelpoiset. Tuomarit ovat kehittyneet tällä aikaa antamaan niitä pisteitä vaikka rämpisit jäällä jos vain on nimeä.


      • Taso_noussut_rajusti

        2007 tasoa voi katsoa täältä.
        http://www.isuresults.com/results/ec2007/ec07_Ladies_FS_scores.pdf

        Kuten linkistä näkyy niin yhdellä ainoalla naisella, eli mestaruuden voittaneella Kostnerilla, oli yksi 3-3 combo. Kaikilla muilla mitalisteilla oli vain helppoja 3-2 comboja.

        Vaikka EM-kisojen taso edelleen laskee hyvin nopeasti mitalikolmikon jälkeen, niin löytyy mitalistien jälkeenkin sentään muutamia 3-3 comboja. Mitalistit luonnollisesti tekevät nykyään kaksi 3-3 comboa.

        2016 tasoa voi vertailuksi katsoa täältä.
        http://www.isuresults.com/results/season1516/ec2016/ec2016_Ladies_FS_Scores.pdf

        Lajin kehittymisestä en tiedä, mutta lajin taso on noussut rajusti viimeisen viiden vuoden aikana. Nykyään 3-2 combot ei riitä mihinkään, aikaisemmin nillä ylti hyvin mitaleille.


      • nekomponenttipisteet
        Taso_noussut_rajusti kirjoitti:

        2007 tasoa voi katsoa täältä.
        http://www.isuresults.com/results/ec2007/ec07_Ladies_FS_scores.pdf

        Kuten linkistä näkyy niin yhdellä ainoalla naisella, eli mestaruuden voittaneella Kostnerilla, oli yksi 3-3 combo. Kaikilla muilla mitalisteilla oli vain helppoja 3-2 comboja.

        Vaikka EM-kisojen taso edelleen laskee hyvin nopeasti mitalikolmikon jälkeen, niin löytyy mitalistien jälkeenkin sentään muutamia 3-3 comboja. Mitalistit luonnollisesti tekevät nykyään kaksi 3-3 comboa.

        2016 tasoa voi vertailuksi katsoa täältä.
        http://www.isuresults.com/results/season1516/ec2016/ec2016_Ladies_FS_Scores.pdf

        Lajin kehittymisestä en tiedä, mutta lajin taso on noussut rajusti viimeisen viiden vuoden aikana. Nykyään 3-2 combot ei riitä mihinkään, aikaisemmin nillä ylti hyvin mitaleille.

        Oletko todella sitä mieltä että 3-3 kontra 3-2 ja niitä vielä tuplaten saadaan 50 pisteen lisäys. Kyllä se on tää muu tilulilu ja tuomarit. Vertaa vaikka 3A:n pisteitä ja komponentti pisteitä. Luistelutaidolla joka on tuomarin silmässä saadaan kohta enemän. Onko oikein.


    • kahdenluistelijanäiti

      Viime päivien lehdissä anoreksia laihdutusongelma 'voimisteluseurassa' ja sitä seurannut kierre joka johti 1 nuoren voimistelijatytön kuolemaan. Myös taitoluistelun eräs huono puoli on se, että valmentajat tuppaavat herkästi sanomaan (murkkuikäisille tyttö-)luistelijoille, että '..sinun pitää pudottaa painoa'.

      Mitä mieltä olette tästä? Pääseekö taitoluistelu tästä 'dilemmasta' koskaan irti ?

      • sesiitäsittenjälleen

        Kun nyt sattumalta piipahdin tähän, lausunpa mielipiteeni joka ei välttämättä ole oikea mutta omani. Nämä "valmentajatädit" joita seuroissa on kokevat tällaisen murkkuikäisen kilpailijakseen, tekevät mitä vain pitääkseen auktoriteettinsa. Huono tekniikkavalmentamisen osaaminen kaadetaan urheilijan fyysisiin ominaisuuksiin sensijaan että osattaisiin oikealla tavalla kannustaa.Luonnollisia notkahduksia kokee jokainen urheilija.


    • Huulirasvaa

      Eikö ketään muuta epäilytä Venäjän menestys? Eikö ole ihmeellistä, että maasta, joka on jäänyt kiinni täysin systemaattisesta doping-ohjelmasta, tulee jatkuvasti näitä täydellisen kokoisia ja epäinhimilliset taidot ja hermot omaavia teinityttöjä jotka vetävät aivan omilla luvuillaan?

    • kahdenluistelijanäiti

      Mutta on meillä Suomessa, ja miksei muissakin maissa, 1 iso ongelma: lasten ruutuaika, ja kännykän käyttö. Monipuolinen liikunta 7-12 vuotiaina jää olemattomiin, ja me kärräämme nuoret sitten luisteluharjoituksiin henkilöautoilla edestakaisin .

      Todisteena tästä on se, että monissa entisissä ns. huippuseuroissa on B-silmujen osuus kasvanut kovasti. Tiettyjen seurojen profiili oli ennen ottaa 'valikoituja tyttöjä' sisään kilparyhmiin, ja pitää heidät ns. A-silmu ja-(A)-debs tasolla josta SM-sarjalaiset sitten myöhemmin putkahtavat meilkein itsestään. Tämä eri enää onnistu, seurat antava periksi 'uudelle C-asento sukupolvelle' joka tuijottaa kännykkää 4 tuntia päivässä.

      Rasitusvammat tulevat myös tästä syystä - liikaa pelkkää hyppyä - eikä tarpeeksi pihaliikuntaa.

      • outolintu1234567890

        Vihdoinkin nousee keskusteluun testijärjestelmä, joka osaltaan pakottaa luistelijat keskittymään harjoittelussaan tiettyihin testiratojen opetteluun tai elementtien osaamiseen. Tämä aika on pois muista harjoitteluista kun viikkoja ennen testejä fokus on vain testeissä ja niihin valmistautumisessa.

        Testit ovat vanhemmille kallis lisä muutenkin kalliiseen harrastukseen,kun ajellaan ympäri Suomea (osa)suoritusten tähden. Tulee kalliita hyppykokeiluja testien muodossa, kun muutaman hyppy- tai piruettiyrityksen vuoksi ajetaan satoja kilometrejä ja kustannetaan vielä valmentajakin mukaan. Monet luistelijat epäonnistuvat testeissä, koska tilanne on niin"epänormaali".

        Eikö tätä luistelijoiden osaamisen seurantaa(hypyt,piruetit, askeleet jne.jne.)voi tehdä osana kilpailuja, jossa kuitenkin on STLL:n tuomarikoulutukset läpäisseet tuomarit arvioimassa.
        Ja jos huomataan että joku luistelija on liian korkeassa sarjassa(toistuvasti sarjassan viimeisten joukossa ja kisasta toiseen GOE-pisteet miinuksella ja ohjelman elementit pitää ylittää tietyn pisterajan), niin seuran valmentajalle viesti että ko.luistelija pitää siirtää alempaan sarjaan.


    • Hoogee43

      Jännä nähdä tuleeko hallitseva mestari puolustamaan titteliään SM-kisoihin vai onko vieläkin ylikunnossa

      • SMkisat

      • Kummallistakummallista

        Eikä kevään kansainvälisten kisojen listalla. Lopettanut?


      • Hoogee43

        Eikä toinen maajoukkueluistelija samasta seurasta, Petra Laakkonen, junioreiden listalla. Todella harmillista. Jotain tässä nyt on taustalla kun Jenni Saarinen mukaanlukien kolme huippulupausta on tippunut Tapparasta pois vuoden sisällä. Toivottavasti saavat asiat kuntoon.


      • Kummallistakummallista

        Onko Petrakin lopettanut? SM-paikkaa ei ole viime vuoden nelosena, mutta olisi kuvitellut, että kevääksi olisi kisoja haettu. Vai onko pahasti loukkaantunut?


      • Tyttäreltäkuultua
        Kummallistakummallista kirjoitti:

        Onko Petrakin lopettanut? SM-paikkaa ei ole viime vuoden nelosena, mutta olisi kuvitellut, että kevääksi olisi kisoja haettu. Vai onko pahasti loukkaantunut?

        Petra on lopettanut. Tampereella on nyt jotain pahasti vialla.


      • Luistelunystävä

        Joskus tänne palstalle itsekin eksyy ja aina hämmästyttää, että mistä te kaiken tietonne saatte ja varsinkin, että miksi on tarve se aina täällä jakaa. Onko tietosi kovinkin virallinen?


    • Luistelufani

      Testijärjestelmä aiheuttaa tosiaan huolia. Sama systeemi on kaikissa muissakin maissa ja hyvänä tarkoituksena on huolehtia että kisoissa on suunnilleen samantasoisia luistelijoita. En tiedä onko enää ongelma, mutta muutama vuosi aikaisemmin oli tietyissä sarjoissa kuten A-silmut todella vähän kisoja ja oltiin harmissaan kun tytöt jotka eivät taitojen puolesta olisi sarjaan kuuluneet, veivät vähäisiä kisapaikkoja.

      Aina voi tietysti kyseenalaistaa, onko järjestelmä liian kallis ja hankala mutta jonkinlainen luokitus luisteöijoille on oltava jotta kisat olisivat kaikille mielekkäitä.

      Onko nyt niin että jotkut tytöt jäävät "väärään" sarjaan kun eivät pääse testeistä läpi? Ainakaan minä en ole sellaista huomannut.

      Hyvä kompromissi olisi varmaan että enemmän hyväksyttäisiin kilpailusuorituksia. Esim. Tietyt tekniset pisteet tai hyväksytyt elementit jotta ei tarvitsisi testitilaisuuksissa käydä.

    • kahdenluistelijanäiti

      Tuosta lopettamis -ilmiöstä (Tampere, Helsinki ? ) : siis kaikki nämä tytöt jotka lopettaneet ovat siinä kuuluisassa murrosiässä. Keho kasvaa, mieli heiluu, ja...VAATIMUKSET tuntuvat kasvavan. Minun mielestä parempi antaa lopettaa kuin prässätä päälle. Siitä seuraa pahempaa.

      Lisäksi liitto ja valmentajat tuntuvat elävän omassa maailmassaan ja luulevat että tästä ikäluokasta nousee palkintopalli tavaraa MM-kisoihin. Ei vielä. Siihen menee 10 vuotta ja paljon muutoksia valmennuksessa ja liiton asiantuntemuksessa.

      Otetaan ulkomaista osaamista Suomeen. Siinä 1 keino.

    • Luistelufani

      Totta. Laji on niin vaativa ja raaka että motivaation on oltava 100%. Onhan muutakin elämää kun luistelu. Helppo huudella ulkopuolisena mutta aina jää miettimään mitä virheitä on tehty kun noin lahjakas ja menestynyt urheilija lopettaa tässä vaiheessa.

      Liiton rooli on todella pieni jokapäiväisessä tekemisessä. Onko tarkoituksellinen valinta liitolta vai seurojen tahto?

    • Flippitulppi

      Tosi moni lupaus on lopettanut tai taantunut taidoissaan viimeisen 5 vuoden aikana. Eipä tuo 12-16 ikäisen osaaminen tunnu takaavan mitään menestystä myöhempinä vuosina.

    • kahdenluistelijanäiti

      Esim. Amerikkalaisilla luistelublogipalstoilla sanotaan usein 12-16 v. lopettamisen syyksi se, että luistelija kokee teknisesti 'junnaavan' paikallaan - pitäiskö odottaa, vai onko valmentajan 'repusta' löydyttävä parempia harjoitteita joilla tekniikkaa ajetaan pikkuhiljaa eteen- ja ylöspäin.

      Usein myös hämmästyttää tuo valmentajan/seuran vaihtaminen, miksi vaihdetaan?

      • Muutosonmahdollisuusko

        Valmentajat on usein seuran vaihdon syy. Valmentajalla on omat suosikkiluistelijansa jotka saa päähuomion. Miksi lupaavan luistelijan kannattais taistella paikasta auringossa kun voi päästä muualla ykkösluistelijaksi. Kaikki lajin sisällä tietää mitä se tarkottaa. Voi myös olla ettei synkkaa valmentajan kanssa joka on liian vaativa, löysä, välinpitämätön, fanaattinen tai jotain muuta. Luistelijalle on erittäin ahdistavaa olla sellaisen valmentajan valmennuksessa joka hänelle ei sovi. Näissä tapauksista nuoren psyyke voi joutua koville esim voi ajatua syömishäiriöön. Yksi syy voi olla tekniikka. Jonkun tekniikkavalmennus ei tuota tulosta tai sovi lahjakkaallekaan luistelijalle. Toisen valmentajan kanssa onnistuu paremmin kun valmentajat opettaa hyppyjä eri tekniikalla. Silti jos ei ole lahjoja, ei niitä vaikeimpia temppuja vaan opi.
        Sitten on vielä yksi seuranvaihtajatyyppi. Luistelija jolla vaan ei ole lajiominaisuuksia mutta perhe uskoo lapsensa kykyihin. Kierretään kaikki seutukunnan seurat parempaa valmennusta juuri meidän lapselle hakemassa. Lopulta nuoreksi kasvettuaan luistelija tajuaa rajansa vaikka vanhemmat ei tajuais. Sitten hän lopettaa tai kisaa harrastaja (kansallisella) puolella. Pääasia on että nuori säilyttää järkensä ja tekee mistä tykkää.


    • Soorivaan

      Hei. Pääasia on että nuori säilyttää järkensä ja tekee mistä tykkää. Samaa mieltä todellakin. Ja vielä säilyttää henkensäkin näiden amatöörivalmentajien kourissa.

    • tulostaiulos

      Sm kisat osotti että taso on ihan hanurista. Kolme sarjaa jossa yksi osanottaja, ei todellakaan hyvä. Seurat pankaa pihalle ne muijat jotka ajaa vain omaa asiaa. Valmentajat määräaikaiselle työsuhteelle. Tulos tai ulos. Seura on se joka määrittelee asiat ei työntekijät (valmentajat). Liitto ja sen alaryhmät noudattamaan tasaarvoa. Naisia yhtäpaljon kuin miehiä. Akatemiat käyttöön alueittain eikä vastuuta huipuista seurojen harteille. Liiton rahat sinne minne ne kuuluu

    • kahden-luistelijan-äiti

      Muutamia päätelmiä em.keskusteluista, ja esim.Tapparan johdon kommenteista:

      1.) Luisteluliiton asiantuntemus ei (enää) ole huipputasolla, kontrolli valmentajiin ei ole tarpeeksi tehokas, tarvitaan 'laatupäivitystä maailmalta' .

      2.) Seurojen toiminnanjohtajat ja 'tädit' eivät osaa kriittisellä silmällä katsoa valmentajien (työtekijöiden) toimintaa, pikkuhiljaa päävalmentajasta tulee seuran linjan määräävä superihminen joka ei (sitten loppuen lopuksi) ollutkaan mikään kansainvälisen tason tekniikkavalmentaja, puhumattakaan ilmaisusta. Lisäksi stressautetaan luistelijat liialla prässillä.

      3.) Suomi on tippunut kansainväliseltä tasolta osaksi omaa syytään, ym. kohtien 1.ja2. takia - esim. perusteena käy tämä seuraava kysymys

      kuka ulkomaalainen valmentaja haluaisi tulla Suomeen kuuntelemaan meikäläisten valkkujen 'opetusta' ?

      Liiton pitää uudistua itse - ja uudistaa seurojen ajattelutapaa (eli seurajohto kontrolloimaan valmentajien tekemistä asiantuntemuksella ja kritiikillä.)

      • Einäinei

        Kyllä . Asiaa. Joku jämähtänyt valmentaja on kuin kivireki tätien kanssa. Kun siihen tupsahtaa vaikka millainen lahjakkuus eteen ei hän kauaa jaksa katsella sitä jo " suosikkiluistelijan ja tämän superihmisen yhteistyötä" , vaan joko vaihtaa seuraa tai muuttaa tai lopettaa. Valitettavan usein se viimeinen ....


    • 25vLajiaSeurannut

      Jotenkin tuntuu kun tätä keskustelua seuraa että lajikulttuuri ei ole kehittynyt 25v yhtään. Samaa politikointia ja lasten perheiden rahastusta kuin aiemmin. Suurta huijausta. Valmentajat luulevat osaavansa. Valmentajat pompottavat seurajohtoa. Seurajohto pompottaa vanhempia. Vanhemmat rahastetaan kipeäksi. Lahjakkuudet muserretaan jos ei ihan heti niin murrosiässä viimeistään. Jos musertaminen ei onnistu silloin niin julkisuus pitää huolen siitä ettei nuori selviä.

      Huipulla koetut niin psyykkiset että fyysiset ongelmat ovat valmennuksen ISOJA virheitä niitä ei saa antaa anteeksi. Menetetty lahjakkuus/huippu tarkoittaa koko järjestelmän epäonnistumista... SUURTA epäonnistumista. Niitä ei saa ohittaa, unohtaa tai sivuuttaa vaan syylliset tulee etsiä ja korjata virheet järjestelmässä.

      Suomen Taitoluistelussa on paljon mätää kun tällaista tapahtuu. Kyse ei ole yksittäisistä tapauksista vaan se on systemaattista. Se on järjestelmän vika. Meillä huippuvalmentaja on ammatiltaan hammasteknikko , Hän on vuoden parhaimpana palkittu valmentaja, ansiomitali kultaisin ristein. Se kuvastaa hyvin järjestelmäämme. Ne oikeat valmentajat eivät ole Suomesta ja eivät ehkä koskaan pääse julkisuuteen STLL:n kautta. Liittoa hallitsee tietty eliitti tiukasti, heidän nähdään juhlissa, julkisuudessa ja edustustilaisuuksissa. Yksittäisissä seuroissa on myös tiukka valtaeliitti ja hierarkia. Vaikka joku nuori ,hyvä valmentajan alku, yrittäisikin kehittyä niin hänet muserretaan järjestelmän voimin hyvin aikaisessa vaiheessa. Vanhat valmentajat pitävät kiinni asemastaan. Mikään ei kehity. Tarvittaisiin uusi JYTKY että asiat paranisi.

      Huomio pitäisi keskittää yksilöihin, huippuihin ja heidän tarpeisiin, ei valmentajiin. Asioita ei saisi tehdä valmentajien ehdoilla. Asioita pitää kehittää huippuyksilöiden ehdoilla, jos halutaan huippuja. Suomesta ei löydy huippuvalmentajia tällä hetkellä, ne pitään tilata ulkomailta. Huiput tarvitsevat ulkomailta apuja.

      Debytantti- ja Noviisi-iässä nuorten valmentajina pitää olla todella huippuvalmentajia, jotta tekniikka ei vääristy. On kamalaa että Suomessa on niin paljon ammattivalmentajia, jotka 1) eivät osaa 2) opettavat tekniikan väärin tai 3) yrittävät kerätä vain marjat puusta luistelija-alusta. Valmennusjärjestelmän ohjaaminen ulkomaisen STLL:n päävalmentajan voimin olisi edellytys järjestelmän uusimiselle. Valmennustoiminnan korjaustoimet tietyissä seuroissa pitäisi tulla STLL:n määräyksestä kun STLL:n päävalmentaja on auditoinut Seuran valmennustoiminnan. Kaikkien seurojen huippuvalmennustoiminta tulisi auditoida esim venäläisen ammattivalmentajan silmin.

      • Ongelmanratkaisua

        Täyttä asiaa. Lisäisin vielä suuren ongelman, seurojen johdon. Suurta osaa seuroista johtaa luistelijoiden vanhemmat, ne kaikista pahimmat vallan- ja voitontahtoisimmat yksilöt, joiden tärkein tehtävä on saada se oma lapsi menestymään. Seuroissa, joissa on lisäksi muodostelmaluistelua, on vielä pahempi tilanne, kun pitää vielä jakaa jääaikaa ja resursseja tällekin lajille ja muodostelmaluistelijoiden vanhemmat ovat aivan oma lukunsa. Kun seuroja ja valmentajia johtavat täysin ammattitaidottomat ihmiset, jotka eivät erota tulppia akselista, niin onhan se aika nurinkurista. Ja sitten kun se oma lapsi ei pärjää, syy on tietenkin valmennuksessa. Seurojen johdot täytyisi rakentaa luisteluaktiiveista, joilla ei ole enää omia luistelijoita tai esim. entisistä luistelijoista ja hallitustoiminnasta tulisi tehdä palkallista esim. kokouspalkkioin. Näin saataisiin oikeasti hyvin toimivia seuroja.


    • kahden-luistelijan-äiti

      Yksi teoriahan on se ' 10.000 harjoitustunnin sääntö', eli päästäksesi maailmanluokan tasolle (jos sinulla on tarvittavat ominaisuudet ja erinomainen valmennus) sinun olisi esim. 5 vuotiaana aloitettuasi jaksettava ainakin 15-16 vuotiaaksi esimerkiksi seuraavalla tahdilla :

      *ensimmäiset 5 vuotta (5-10 v.) harjoitella 6 jäätuntia / viikko x 50 vkoa/vuosi
      *seuraavat 5 vuotta (11-15 v.) harjoitella jäällä 10 -"-/vko x 50 -"-

      Saadaan : (300 t./vuosi x ekat 5 vuotta) (500 t. /vuosi x seuraavat 5 vuotta),
      eli 1500 t . 2500 t. = 4000 tuntia 10:ssä vuodessa. Kaukana siitä 10.000 tunnista !

      Onko Suomesta ylipäätään mahdollista päästä maailman huipulle jos ja kun muissa maissa nämä meidän jäätuntimäärät ylitetään 'akatemioissa' ja 'jää-kouluvalmennusyksiköissä joissa koulu, jääharjoittelu ja oheisharjoittelu yhdistetään päivittäiseksi toiminnaksi samassa urheilukeskuksessa, maailmanluokan coachien valvonnassa ?

      • Mietinvaan

        Ehkä tämän takia suomalaisten parhaat tulokset on tulleet vasta parikymppinen tienoilla olevilta luistelijoilta (Kiira ja Laura). Muistakin maista myös on esimerkkejä siitä, että kehitystä voi tapahtua vielä 20 v. jälkeen Wagner, Costner, Suzuki... Suomalaisen koulujärjestelmän takia kannattaisi keskittyä luistelijoiden pitkäjänteiseen kehittämiseen, eikä ajaa loppuun vasta kehittymässä olevia huippulahjakkuuksia. Aika monta on jo menetetty, yhtenä esimerkkinä Vähämaa. Tälläkin hetkellä Järvenpää on burnoutissa, Lindforsin selkä nähtävästi jo oikuttelee. Sula ja Ceder vielä täysin lapsia. Saarinen onneksi näyttää toipuvan ja Peltonen hyvässä kunnossa. Suomi ei ole Venäjä, eikä meiltä tule liukuhihnalta uutta luistelijaa joka vuosi, joten eikö kannattaisi pitää huoli näistä, jotka meillä jo on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe