Testamentin todistaminen

Ihminen-vs-valtio

On testamentti, joka on sanamuodoltaan hieman tulkinnanvarainen ja perintö uhkaa mennä - väärin perustein - valtiolle. Testamentin kahdesta virallisesta todistajasta toinen antaa kirjallisen lausunnon siitä, mitä testamentissa on oikeasti tarkoitettu (toinen todistaja on jo kuollut). Hän on ollut läsnä testamenttia tehtäessä. Mikä on tällaisen lausunnon juridinen arvo? Voiko se ratkaista asian?

20

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • allekirjoitus

      http://www.svahn.fi/testamentin-todistajat/
      "Testamentin todistajien perustehtävänä on todistaa testamentin tekijän allekirjoituksen oikeaperäisyys. Todistajien ei tarvitse olla tietoisia testamentin sisällöstä, mutta näiden tulee kuitenkin tietää, että kyseessä on testamentti."

    • Ihminen-vs-valtio

      Kyseinen todistaja oli testamentinjättäjän perhejuristi ja ilmeisesti myös auttoi testamentin laatimisessa, joten hän on näin ollen tietoinen testamentin sisällöstä ja tarkoituksesta. Hän on myös myöntänyt, että testamentin ilmaisu jäi hieman epäselväksi, ja suostui siksi antamaan kirjallisen lausuntonsa. Onko siis olemassa juridisia perusteita hylätä tämä lausunto perintöä jaettaessa, jos em. tilanne on tiedossa?

      • Näin_

        No jos hän on testamentin laatinut, niin hänhän on se paras henkilö kertomaan mikä oli testaattorin tahto.

        Testamenttia tehdessä kannattaisi aina käyttää nimenomaan perintöoikeuden asiantuntijaa, eikä näitä "perhejuristeja", jotka voivat olla vaikka millä alalla.

        Mitä siinä testamentissa sitten lukee ja mitä oikeasti tarkoitettiin? Ihan kaikkeen ei kuitenkaan tulkintakaan taivu.


      • jokutapa

        Testamentti tulee nimenomaan tulkita siten, että testaattorin oikea tarkoitus toteutuu. Tottahan laatija/todistajan lausunto on painava tulkinta oikeudessa. Aina parempi jos löydätte yhteisen sävelen keskenänne ilman oikeuteen menoa. Ei kai vaihtoehtona mainittu valtio veloissaankaan normaaleja perintöjä hamua testamentin saajilta.


    • diizie

      Jos asiasta riita tulee, niin ko todistajaa kuullaan oikeudenkäynnissä todistajana (kirjallinen todistajankertomus ei käy).

    • ihminen-vs-valtio

      Kiitos hyvistä vastauksista. Ei uskoisi valtion tosiaankaan hamuavan normiperintöä, mutta siltä vaan on vaikuttanut, omituista kyllä. Asia on edelleen kesken, valtiolla ei ole kiire. Mahtaako todistajan suullinen lausunto (kirjallisen lisäksi) asiaa hoitaville valtion virkamiehelle riittää, vai pitääkö lähteä kärjille. Toivottavasti ei.

      • Näin_

        Tuskin viitsivät käräjöidä kun voivat luopua perinnöstäkin jonkun läheisen hyväksi.

        Kiinnostaisi muuten tietää, mikä meni pieleen. Eli mikä asia oli niin vaikea ilmaista ymmärrettävästi ja yksiselitteisesti? Tätä jo kysyinkin, mutta et ole vastannut.


      • muutamapointtivaa
        Näin_ kirjoitti:

        Tuskin viitsivät käräjöidä kun voivat luopua perinnöstäkin jonkun läheisen hyväksi.

        Kiinnostaisi muuten tietää, mikä meni pieleen. Eli mikä asia oli niin vaikea ilmaista ymmärrettävästi ja yksiselitteisesti? Tätä jo kysyinkin, mutta et ole vastannut.

        Ei tosiaankaan selvinnyt, mikä siinä meni pieleen.

        Testamentissa on tärkeimmät muutamat asiat:

        Testamentissa pitää näkyä testamentinjättäjän aito, oma tahto. Ei kenenkään sivullisen painostajan, kiristäjän tai muun sellaisen tahto.

        Testamentissa mainittu omaisuus pitää olla testamentinjättäjän omaa ja laillista omaisuutta. Toiselle kuuluvaa omaisuutta ei voi testamentata toisen puolesta. Niin hauskaa kuin se joistakin rikollisista olisikin!

        Testamentin pitää olla muodoltaan oikein tehty.


    • ihminen-vs-valtio

      En nyt viitsi kovin tarkkaan selittää, mutta kyse on niinkin pienestä asiasta kuin testamentissa käytetystä sanamuodosta yhdessä sivulauseessa. Asiaa hoitavien virkailijoiden mielestä se jättää testamentin tulkinnanvaraiseksi. Perinnönsaajan nimi on kyllä testamentissa mainittu. Voitte ehkä kuvitella turhautumisen määrän, ei tässä enää tiedä itkisikö vai nauraisiko.

      • jokutapa

        Ketju onkin virinnyt 13.5. kommenttini jälkeen ja hypätään jo kesäkuulle, tosin ilman oleellista uutta oivallusta. Älä todellakaan yksilöi tapausta tunnistukseen asti, vaikka testamentin tulkinta onkin mahdotonta ilman aitoa tekstiä. Oikeus ei oikeastaan vainua totuutta, vaan ratkaisee asian uskottavien todisteluiden perusteella. Kun testamentin laatija tunnustaa lauseensa laadinta virheen loogisin perusteluin, niin eiköhän se riitä valtiokonttorillekin.
        Yleensä näissä tilanteissa pesään haetaan käräjäoikeudelta pesänjakaja, joka osapuolia kuultuaan tulkitsee testamentin. Päätöstä vastaan voi nostaa kanteen 6kk kuluessa, mutta kanteen menestyminen on kynnyksen takana.


    • 587648

      Reippaasti vaan käräjille, jos reklamointi ei auta.
      Valtion edustajat (ilm. valtiokonttori) tuskin narisevat turhasta, mutta välttämättä eivät voi muuta, jotta eivät syyllistyisi virkavirheeseen esimerkiksi siinä tapauksessa, että testamentin sanamuoto on kiistaton, eikä muulainenkaan testaattorin tarkoitus siitä selviä.

      • 889889

        Miksi valtio haluaisi käräjöidä?
        Nehän usein antavat perinnön vaikka avopuolisolle, vaikkei edes olisi mitään testamenttiyritelmää.


      • 587648

        Siinä se onkin, kun tässä sattuu olemaan testamentti, eikä viranomainen voi ohittaa sitä pelkästään sillä perusteella, että joku lähipiiristä väittää muuta, joten siihen pitää hakea käräjäoikeuden päätös, jos muu reklamointi ei auta, jotta testaattorin tarkoitus selviää.


      • Valtio_saa_kaiken

        Ahaa. Perittävä oli tehnyt testamentin, koska ei halunnut omaisuutensa menevän tietyille henkilöille. Nyt testamentinsaaja onkin kuollut, ja nämä jotka testamentilla ohitettiin, yrittävät kahmia perittävän varat itselleen hänen tahtonsa vastaisesti.


      • 587648

        Mistäkös se kuollut testamentinsaaja tähän putkahti?


      • Näin_

        Ei valtio peri jos testamentinsaaja elää. Testamentinsaajan täytyy olla kuollut.

        Tai sitten tää idiootti on määrännyt testamentinsaajalle vain hallintaoikeuden.

        Älkää nyt ihmiset käyttäkö näitä "perhejuristeja", jotka tekee kossupalkalla testamentteja päin hel***tiä. Tonni on pieni hinta siitä, että omaisuus menee sille, jolle sen haluaa menevän. Ja yleensä selvitään halvemmalla.


      • 587648

        Emmehän kai tiedä siitä testamentin sisällöstä yhtikäs mitään muuta kuin että jonkin tahon nimi on mainittu ja jokin sivulause aiheuttaa tulkinnallisen epäselvyyden.


      • Näin_

        Joka tapauksessa tämä oli hyvä oppitunti siitä, miksi testamentteja ei kannata tehdä itse, eikä puolen tunnin hutaisuna jollain eläkkeellä olevalla perhetutulla, vaan nimenomaan perintöoikeuteen erikoistuneella lakimiehellä.

        Ja kysyjä muuten puhuu potaskaa, kun väittää, että joku testamentissa käytetty sanamuoto jossain sivulauseessa muka kumoaisi koko testamentin niin, ettei kukaan testamentissa mainittu henkilö saisikaan mitään.

        Tässä on nyt kyse jostain muusta, mitä kysyjä ei jostain syystä halua kertoa.


    • AsianajajaYkkönen

      Paras ratkaisu tässä taitaa olla vahingonkorvausvaatimus tätä testamentin laatijaa kohtaan. Jos kyseessä on juristi, hänen olisi pitänyt ymmärtää, ettei hänen pitäisi lähteä tekemään asioita sillä juridiikan alalla, jota ei osaa. Täysi vahingonkorvausvaatimus ja korvauksen määräksi se summa mikä menee valtiolle, jos valtio ei perinnöstä luovu.

    • Kysymys on siitä, miten asia esitetään valtiolle. Jos laatinut henkilö tietää testaattorin tahdon, tulee tuo tahto todistaa, mikäli on tulkintaa. Ota huomioon se, että valtio on kasvoton ja tilanteen arvostelu lähteekin siitä, että mielummin joku muu kuin valtio.
      Dokkarit vaan eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5148
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3367
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1333
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      938
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe