Muoniossa puhtain ilma

YHTEENHIILEEN

Nyt on sitten virallisesti todettu, että Muoniossa on maailman puhtain ilma. Tosin Muoniosta puhuttiin kaupunkina. Se on sivuseikka.

Kunpa me muoniolaiset osaisimme positiivisessa mielessä käyttää hyväksemme tällaisen ilmaisen matkailumainoksen, emmekä tuhoaa sitä kaikenlaisella kotitekoisella riitelyllä ja mustamaalaamisella.

Ei mikään muu paikkakunta koko Pohjoiskalotilla voi käyttää tätä mainosvalttia revontulien, kaamoksen ja yöttömän yön lisäksi. Niin ja onhan meillä kunnon talvi hiihtokeleineen. Sitä ei enää ole kovin etelämpänä.

Puhalletaan yhteen hiileen MatkailuMuonion puolesta!

9

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhdasta

      Tuntuu hullulta,mutta pakkohan siihen on uskoa kun tutkittu. Siksihän meillä lumi tulee ja lähtee viimeisenä,pitää muistaa satsata tähän jota muilla ei ole. Eiköhän meidän politikotkin ole heränneet ja tajuaa mistä se leipä heillekkin tulee.

      • käryää

        Johtuisko siitä,että mittaus paikkoja on erittäin harvassa.Sammaltunturilla kalotin ainoa.


    • köyhyydestäJohtuu

      On niin köyhää täällä, että ei saaha edes ilmaa pilattua. Ei oo autoja, eikä kelkkoja ilmaa pilaamassa.

    • Hengitysilmamme

      Olen suorittanut väestönsuojelupäällikön virkatutkinnon 1973 ja virka ammatissa pitkä kokemus erityislinjalla jatko koulutettuna, sekä myös työsuojelupäällikön tutkinnon suoritin myöhemmin. Oikeus minulla on myös arvotella Muonion ilmaston puhtautta, taantuvana aikana. Mainittuina aikoina Neuvostoliitto suoritteli ydinkokeiluja Kuolan niemimaalla omia arvioita (mm. 60mt ydinräjähdys/ vetypommi). Ydinräjähdyksistä, sekä myös pinta räjäytyksistä ja voimakkuuksiin en ota kantaa ja miten suoritettiin. Ymmärrettynä Fissio Ydinhalkeamareaktio Atomipommi. Fuusio Vetypommi Yhdistymisreaktio. Muonio ei todella selvinnyt mainittuina aikoina ja alistui Radioaktiiviseen laskeumaan, hiukkaset aiheuttavat myös säteilyä. Tullut tuulen mukana ja myös laskeumaa. Jopa Kilpisjärvellä yllättävänä kohde kerta laskeuma. Mittauksia tein eri suuntiin ja mittareilla seurasin, josta reakoin julkisesti, sekä siitä minun tietojen antamisesta, vanhoilla mittaus nimikkeillä röntgen/milliröntgen säteily tiedoista riideltiin, kenellä oli oikeus antaa tietoja.
      Palatessani hyvin kaukaiseen aikaan, ei Muoniossa, eikä Enontekiöllä ollut ilma silloin puhdasta ja monet kuntalaisista saivat, jopa lievää näkymätöntä terveydellistä haittaa Ydinräjäytysten ongelma haitoista. Juuri ne jotka ovat pääosin olleet ulkotyössä ja
      mm. poromiehet.
      Tämänhetkisesti mitä todennäköisimmin nyt Muoniolaiset saavat hengittää puhdasta ilmaa, mutta en siltikään selittämänäni kuittaa ihan kaikkea ja missä laajuudessa on tutkimukset suoritettu.
      Väestönsuojelupäällikkö Kalevi Paassilta

      • PuhdasMuonio

        Olen itse työkseni tehnyt joskus ympäristöön liittyviä töitä ja lukenut jonkin verran mm. tutkimustuloksia laskeumista Suomen ja Pohjois-Kalotin alueelta.

        Erilaiset laskeumat ovat pienentyneet systemaattisen ympäristöpäästöjen rajoittamisen myötä sekä erilaisten laitteistojen kehityksen myötä. Kehitystä on tapahtunut kautta kehittyneiden teollisuusmaiden vuosien saatossa.

        Myös suuret asutuskeskukset, vaikka ei olisi mainittavaa teollisuutta, aiheuttavat ilmastokuormitusta lähialueille. Muonio on siitä hyvässä paikassa, että sellaiset ovat aika kaukana Muoniosta, kuten Rovaniemi, Kiiruna, Tromssa, Kemi-Tornion alue jne. Kilpisjärvi on jo lähempänä suurta asutuskeskusta, Tromssaa.

        Jo vuonna 2004 tein havainnon, että Muonion seutu oli Suomen mittakaavassa puhtain ilmastonsa puolesta. Tosin kaukana eivät ole idästä tulevat päästöt ja laskeumat. Kaikki tiedämme, mistä ne tulevat.

        Tein tuolloin johtopäätöksen, että Muonio on Suomen ja Pohjoismaiden, kenties koko maailman puhtain seutu ilmastonsa puolesta.

        Nyt yllä mainittu johtopäätökseni on osoittautunut todeksi.

        Tämä on hyvä matkailuvaltti Muonion seudun matkailulle.


      • Myrrkky

        Ilma on puhdas,entä luonto? Joka paikkaan on ajettu heinää,jopa tunturiin. Vaikka heina maatuu ja alkaa kasvaan timoteitä,ei hyvä. Myrkkyähän siinä säilötyssä heinässä on.


      • enymmärtänyt

        Miksi tunturiin on ajettu heiniä?

        Mitä tarkoitat "Joka paikkaan on ajettu heinää"?


    • hutkija

      Ei oo autoja, eikä kelkkoja ilmaa pilaamassa.

      Niin ja Muoniossa on västömäärään verrattuna tutkimusten mukaan eniten kelkkoja että se siitä..tosin eipä se kelkka taida olla kovinkaan saastuttava.

    • josjajos

      Kuinkahan paljon puhtaampaa tuo maailman puhtain ilmamme olisikaan, jos turha moottorikelkkailu lopetetaan, valepäästöisillä Audeilla ja Mersuilla ajelu lopetetaan, Kutunivan löyhkääminen lopetetaan ja pihoilla tapahtuva jätteiden poltto myös lopetetaan ? Niin, ja tietysti tämä jatkuvasti keskusteluissa esillä ollut piereskely lopetetaan?
      Tässäpä meille miettimistä lepopäivän ratoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe