Tupakoinnin kustannukset yhteiskunnalle ovat jopa

HENGITYSilma_paranee

Tupakoinnin kustannukset yhteiskunnalle ovat jopa 1,5 miljardia vuodessa.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa!

Harva suomalainen polttaa enää tupakkaa!

Tupakointi on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä merkittävästi.
ILTASANOMAT.FI

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001180811.html

8

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En_usko

      , että olis vähentynyt. Kaupungilla vastaantulijoista aika moni polttaa. Tämä on vain mutu-tutkimus. Itseltä jäi 35 vuotta sitten, enkä kertaakaan ole katunut. Toisaalta, onpahan töitä, kun olen sairaalassa töissä. Jos ihmiset ei jois ja polttais enemmän kuin terveys kestää, voisin olla työtön. Ehkä hoidettais terveyttä eikä sairautta. Ja sote-kulutkin olis kohtuulliset.

    • entinenmiäs

      Onko 1,5 miljardissa jo tupakan verotuotto vähennettynä, lienee jotain 800 miljoonan luokkaa?

      Ihan varmasti kannattaa tupakoinnin lopettaminen, ei pienintäkään epäilystä. Valitettavasti se vain ei ole ihan niin yksinkertaista. Toiset pystyy lopettamaan, toiset ei. Suoraan suomeksi sanottuna vi....aa, kun pitää tupakoida, olisin erittäin mielelläni tupakoimatta. Mutta kun tämä elämä on niin raskasta, epätyydyttävää ja vaikeaa, ettei voimat enää riitä taistelemaan tupakanhimoa(kin) vastaan. Kerran jo viidenkympin jälkeen olin neljä kuukautta polttamatta ja sitten vaimon askista piti yksi kokeilla, että miltäs se nyt taas maistuikaan. Se oli s..tanallinen virhe.

      Harva ja harva, polttaa. Kyllähän sen mm. työpaikalla huomaa, että tupakointi on vähentynyt. Tupakkaveron tuotosta häthätää laskeskelin aski/päivä kulutuksella, että noin 7 % suomalaisista tupakoisi. Kun muistelee aikoja parikymmentäkin vuotta taakse päin, niin kyllähän se röökaaminen vähentynyt on.

      • Jos lienee isommissa kaupungeissa vähentynyt, mutta tuntuu vaan näissä pikkukylissä, ettei ole vähentynyt tupakanpoltto.
        Vanhemmilta se oppi on peräisin, kun nuoret kossit vetää röökiä niin leveesti kylän keskustassa.
        Niitä on pajon muitakin harrastuksi, jotka maksaa yhteiskunnalle enemmän, kun niiden hyöty on.
        Ihmisellä on kummallinen taipumus turmella sitä ainoaa elämäänsä mitä kummallisemmilla tavoin.


    • On-se-vähentynyt

      selvästi, tupakka on surullisen ihmisen suussa. Kun lopetat, jotain uutta ja hyvää tapahtuu. Saat nähdä.

      • Mitäkä.mies

        Surullisen? Höpsistä,ei tupakiva ole surullinen.Tupakka on nautintoaine ja ei varmasti tuota kuin pelkästään mielihyvää kun saunan jälkeen istuu laiturille keäiltana,toisessa kädessä olut ja sen jälkeen vetää savut;) Tupakoimaton juo vain oluen ja raitis kuuntelee tuulta,lintujen laulua,veden liplatusta..Kaikille jotain,mutta se että poltetaan murheisiin,ei pidä paikkaansa.
        Ainoa asia mikä harmittaa on suuri vero mitä tupakasta peritään ja hyvksyn veron sen vuoksi kun on vapaaehtoista polttaako vai ei..
        Siihen että jotain hyvää tapahtuisi hänelle joka on polttanut vuosi kymmeniä..Tuskimpa on hyvää elämää sinnitellä lakossa loppuelämänsä,tupakan tuskissaan.
        Asiaa ei ymmärrä sellainen joka ei ole polttanut koskaan ja ne jotka ovat lopettaneet,valehtelevat että kaikki hyvin,valehtelevat jopa itselleen kun mieli tekee mutta kun ei saisi kun terveys kärsii,mikä on totta..
        Koskaan ei puhuta tupakan sosiaalisista puolista tai terapeuttisista puolista ja vieläkin enemmän tupakka on sosiaalista tapahtumaa suosiva kun kaikki karsinoidaan penelle alueelle,samaan määrättyyn paikkaan.Tupakkapaikalla on aina parhaat tarinat ja usko tai elä niin sielläkin puhutaan myös liikunnasta tai harrastuksista ja siitä että miten saisimme lasten päähän taottua,että ei kannata aloittaa tupakointia koskaan.
        Jos syyllisiä pitäisi etsiä niin olikohan se joku Kristoffer Kolumbus joka toi tupakan eurooppaan..
        Kyllä varmaan suurin osa haluaisi tupakasta eroon,mutta vaikeus ja elämänlaadun laskiessa yrityskynnys laskenee.Fyysinen olotila paranee mutta psyykkinen olotila on ihan per...seestä,son fakta.


    • 476980011

      Iltiksen uutinen on mahtavasti harhaanjohtava, tai pikemminkin THL:n raportti, johon uutisessa viitataan, on tarkoitushakuinen. Siinä on huomioitu pääosin vain 15-64-vuotiaat. Tupakointi alkaa tuottamaan vasta tuon ikähaarukan jälkeen.

      On iänikuinen ja perusteeton kuvitelma, että tupakointia vähentämällä tai lopettamalla saadaan säästöjä terveydenhoitokuluihin. Pääministeri Vanhanen on todennut sen perättömäksi. Tupakoimattomat aiheuttavat pidemmän elämänsä takia 25% eli neljänneksen suuremman terveydenhoitokulun per nenä kuin tupakoivat. Terveydenhoitokulut ovat lähes 20 miljardia euroa vuosittain http://www.iltalehti.fi/terveys/200810068379693_tr.shtml

      THL:n tiivistelmä:

      https://www.thl.fi/fi/-/tupakoinnin-hintalappu-yhteiskunnalle-1-5-miljardia-euroa

      Raportti:

      http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/126796/URN_ISBN_978-952-302-503-5.pdf?sequence=1

      ””Vuonna 2012 työkyvyttömyyseläkettä maksettiin yhteensä 3 065,7 miljoonaa euroa. Työeläkejärjestelmän osuus tästä oli 2 322,5 miljoonaa euroa (76 %) ja kansaneläkejärjestelmän osuus 743,2 miljoonaa euroa (24 %). Tupakkatautien osuus työkyvyttömyyseläkkeistä oli 218 miljoonan euroa. Kokonaisuudessaan tupakoinnin osuus kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä arvioitiin olevan noin kolme prosenttia.””

      ””Sosiaali- ja terveysministeriön (STM 2014) raportissa arvioitiin, että työntekijöiden sairauspoissaolot aiheuttivat Suomessa vuonna 2012 noin 3 400 miljoonan euron kustannukset menetettyjen työpanosten muodossa. Tupakoinnin syyosuus on tästä arviosta 3,8 prosenttia.””

      Yleisestikin tupakoinnin vaikutus on 2-3% koko kuluista eli 97-98% aiheutuu vallan muista syistä kuin tupakoinnista.

      Tiivistelmän 1,5 miljardissa ei ole huomioitu tupakkaveron tuottoa n. 800 miljoonaa euroa arvonlisävero ja on jätetty pois ne kaikkein arvokkaimmat tupakoinnin tuotot, jotka ovat miljardeja. Vanhasen kertoma tupakoivien 25% pienempi terveydenhoitokulu ja keskimäärin 10 v lyhyemmän elämän tuottama eläkesäästö on sivuutettu TARKOITUSHAKUISESTI kokonaan THL:n tutkimuksessa. Näin näppärästi sivuuttamisesta sanotaan:

      ””On varsin selvää, että tupakoinnin aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat tuovat säästöjä välillisesti vältettyjen kustannusten muodossa. Tupakoinnin taloudellisten kustannusten arvioimisen kirjallisuudessa tupakointikuolemien aiheuttamia yhteiskunnallisia säästöjä, esimerkiksi terveydenhuoltokustannusten muodossa, ei pyritä kuitenkaan yleensä arvioimaa. Näkökulmaa, jossa pyritään arvioimaan tupakointikuolemien aiheuttamia vältettyjä kustannuksia, on kritisoitu varsin laajasti. Jokainen meistä on kustannus yhteiskunnalle elinkaarensa alku- ja loppuvaiheessa, joten tässä mielessä esimerkiksi vältettyjen kustannusten kautta kertyneiden säästöjen arvioimien on kyseenalaista. (Chaloupka & Warner 2000; Sung ym. 2011.)””

      THL:n raportti on helppo ampua upoksiin muiltakin osin. Savuton Suomi 2030 -operaatio on hulvattoman kallis yhteiskunnalle. Toki ymmärrän niitä, jotka sen puolesta puhuvat, koska tuohan se työpaikan heille. Varsinkin nyt, kun työpaikan löytäminen on vaikeaa. Ja antaahan tämäkin Iltiksen uutinen ihmisille ihanteellisen keinon tyydyttää tarpeensa kyykyttää muita eli tässä tapauksessa tupakoivia.

    • Paheidensumma

      Tilalle on tullut ylensyöminen, Suomi on täynnä ylipainoisia ihmisiä, huolestuttavinta on nuorten naisten lisääntynyt lihavuus.

      Lihavuus aiheuttanee tulevaisuudessa yhtä mittavat kustannukset yhteiskunnalle kun nyt tupakointi.

      • LiikakansoitustaJo

        >>Lihavuus aiheuttanee tulevaisuudessa yhtä mittavat kustannukset yhteiskunnalle kun nyt tupakointi.

        Et näköjään lukenut edeltävää viestiä.

        Diabeteksen hoito vie jo 15% terveydenhoitomenoista ja suunta on koko ajan nouseva.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe