Kannattaako toisen alan opiskelijan kuulua liitto

Ihmetus

Moikka!

Siivoojana liityin JHL:ään, mutta aloitin opiskelemaan yliopistossa ja valmistumisen jälkeen siirtyisin muihin tehtäviin. Olen pysynyt liitossa siltä varalta jos otan sivutoimisia töitä joskus ja ennen kaikkea jos en työllistykään omalle (epävarmalle) alalle ja aloittaisin vaikka amisopinnot (myynti tai lähäri) yliopiston jälkeen. Jos saisin oman alan töitä, liittoni olisi joku muu.

Kannattaisiko erota ja liittyä opiskelujen jälkeen johonkin uudelleen? Olin yli 10kk töissä ja minulla on kai kertyneitä päivärahoja jäljellä. Jos eroan enkä siirry mihinkään liittoon - menetänkö ne? Tämä mietityttää kai eniten. Ei kai ylijääneitä makseta takaisinkaan?

Mitä tällasessa tilanteessa kannattaa tehä? Koulun jälkeen JHL ei olisi enää oman alani liitto, mutta kun saatan joutua opiskelujen jälkeen takaisin koulun penkille, sitä ei voo tässä vaiheessa tietää.

11

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Berylia

      Lähtökohtaisesti tulisi kuulua siihen liittoon jonka TESsiä työssä noudatetaan.

      Esim.
      Insinööri saa suunnittelijan paikan meijerissä. Vaikka houkutus olisikin kuulua insinööriliittoon tai työn mukaiseen tietolan toimihenkilöihin niin siinä tapauksessa jos työnantaja soveltaa kaikkiin työntekijöihinsä toimialansa TESsiä niin työntekijän tulisi liittyä elintarviketyöläisten liittoon.

      Näin siksi että se on ainoa mahdollisuus vaikuttaa omiin työoloihinsa. Ketään muuta ei ole pakko päästää paikalliseen neuvottelupöytään kuin sovellettavaa TESsiä edustavan työtekijäliiton jäseniä.

    • Ihmetus

      Okei, mutta entä jos jään opintojen jälkeen työttömäksi, saanko liiton päivärahaa (ne mitä on nyt kertynyt) vai normi työttömyystukea? Kauanko päivärahat ovat voimassa? Opinnot kestävät vielä ainakin neljä vuotta.

      Kannattaisko vaan erota ja opiskelujen jälkeen katsoa mistä saa töitä ja liittyä sitten sen alan tessin vastaavaan liittoon?

      Häviänkö mitään jos lähden tai hyödynkö jäämisestä mitään tässä vaiheessa?

      • Ihmetus

        Ja jossain vaiheessa kun opinnot on hyvällä mallilla haen varmaankin staffpointin kautta myyjän töitä tai sitten siivoojan, mutta tekisin vain joitain tunteja kuukaudessa.

        Kannattaako sivutoimisen työn takia kuulua liittoon ja maksrlla sen jäsenmaksuja?

        Oman alani työllisyysvaihtoehdot ovat monipuoliset, mutta kaikki aika epävarmoja ainakin sillä paikkakunnalla, jossa asun, mutta muuttaminen ei ole ongelma. Voin käytännössä päätyä minne vain, tässä vaiheessa ei voi tietää.

        Että jos tekisin sivutoimisia töitä, maksaisinko "turhaan" jäsenmaksuja jos ala ei ole lopulta lopullinen alani?

        Menetänkö rahallisesti mitään jos lähden? Mietin vain onko liittoon kuuluminen tilanteessani vain turha rahanmeno ja päänvaiva? Kertokaa te viisaammat, joilla on kokemusta ja tietämystä.


      • PysyVainKassassa
        Ihmetus kirjoitti:

        Ja jossain vaiheessa kun opinnot on hyvällä mallilla haen varmaankin staffpointin kautta myyjän töitä tai sitten siivoojan, mutta tekisin vain joitain tunteja kuukaudessa.

        Kannattaako sivutoimisen työn takia kuulua liittoon ja maksrlla sen jäsenmaksuja?

        Oman alani työllisyysvaihtoehdot ovat monipuoliset, mutta kaikki aika epävarmoja ainakin sillä paikkakunnalla, jossa asun, mutta muuttaminen ei ole ongelma. Voin käytännössä päätyä minne vain, tässä vaiheessa ei voi tietää.

        Että jos tekisin sivutoimisia töitä, maksaisinko "turhaan" jäsenmaksuja jos ala ei ole lopulta lopullinen alani?

        Menetänkö rahallisesti mitään jos lähden? Mietin vain onko liittoon kuuluminen tilanteessani vain turha rahanmeno ja päänvaiva? Kertokaa te viisaammat, joilla on kokemusta ja tietämystä.

        Jos ei ole alakohtaisia intressejä ja ensisijainen tarve on työttömyyskorvaus, niin kannattaa maksaa vain siitä. YTK on hyvä vaihtoiehto tai sitten maksaa vain työttömyyskassamaksun ilman jäsenmaksua, sekin on mahdollista.

        Periaatteessa liitto ja kassa ovat erillisiä ja on mahdollista kuulua vain toiseen. Tämä johtuu siitä, että työttömyyskassat ovat vahvasti tuettuja. Ansiosidonnaisesta päivärahasta vain pieni osa tulee työttömyyskassasta ja suurin osa KELAlta, vaikka liitot mielellään toisin antavat ymmärtää.

        Työttömyyskassasta saa suhteessa suuren edun maksettuun rahaan nähden koska raha ei kata kuin pienen osan ansiosidonnaisesta. Se on järkevää. Liittoon kuulumisesta sitten voi jokainen olla omaa mieltään.


      • Ihmetus

        Kiitos. Mitä enemmän olen lukenut liitosta, sen skeptisemmäksi olen tullut. Vaikuttaa demaroinnilta (ei pahalla demarit!) ja kyseenalaiselta poliittiselta vaikuttamiselta, mitä tulee lakoilla uhkailuihin (ja lakoista pienet seuraamukset, maksukatto toisin kuin muualla), verovähennyksiin, taloudellisiin kytklksiin (esim vvo) ja kolmikantakeskusteluihin. Liittojen pomot eivät kuitenkaan ole vaaleilla valittuja henkilöitä päättämään asioista, nutta silti liitoilla on politiikassa niin iso rooli. Minun silmissäni liitot ovat alkaneet näyttämään eräänlaiselta mafialta :D tietty hienoa, että joku pitää "pienen ihmisen" puolta, mutta sekin alkaa vain näyttämään valheelta ja heille tapana tienata ihan hulluja palkkoja ja saada poliittista vaikutusvaltaa.

        Muita mielipiteitä?


      • Berylia

        Asiaa voi ajatella niinkin että jos sinun pitää pärjätä jonkun riistokapitalistin kanssa töissä niin sitä paremmin se sujuu mitä vihaisempi rakkikoira(liitto) sinun takanasi seisoo.

        Mutta

        Jos ei ole nyt tiedossa mitään ihmeenpää ongelmaa etkä osaa ajatella sellaisia nykyhommissasi tulevankaan niin se pelkkä kassa on ihan hyvä vaihtoehto.


    • Ihmetus

      Toisaalta *siis jos olisin työelämässä* se riistokapitalisti antaa töitä ja maksaa palkan, ja ilman sitä olisin työtön. Työnantajat ja yrittäjät eivät ole minun vihollisiani. Heilläkin on kaikenmaailman työntekijästä koituvia veroja, lupia ja maksuja maksettavan palkan lisäksi, eivätkä ne rahat kasva puussa tai ilmesty tyhjästä. Eikä heidänkään parempi asema ole tullut tyhjästä, vaan he ovat tehneet paljon töitä sen eteen (elleivät satu olemaan rikkaan suvun perillisiä, mutta siinä tapauksessa heidän vanhempansa ovat olleet ahkeria ja hoitaneet taloutensa viisaasti). Toisen työtä tulee kunnioittaa aivan kuin omaakin, eikä haukkua riistokapitalistiksi.

      Toisaalta! On minullakin kokemusta huonosta työsuhteesta, jossa työnantaja oli epäreilu, suorastaan pelottava. Lähdin tai oikeastaan rimpuilin itseni irti, ettei paukahtaisi karenssi. Se oli melkoisen raskasta aikaa, koska ilmapiiri työpaikalla ollut ollenkaan normaali tai terve. En silloin kuulunut liittoon ja olin niin nuori, etten tiennyt oikeuksistani. Myöhemmin se firma meni konkkaan, eikä mikään ihme.

      Että kyllä, liitoissa on puolensa ja puolensa. Mielestäni on kuitenkin alkanut vaikuttamaan siltä, että liittokin osaa olla liian iso pahis työnantajille ja olen sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan uudistusta työmarkkinoilla. Liikaa sääntelyä, mitä vaikeampaa työnantajan on palkata ketään, sen vähemmän työpaikkoja syntyy. Tästä voi olla montaa mieltä ja olen vielä nuori ja työvuosia ei ehtinyt montaa kertymään opiskelujen välissä, mutta koin jo tuöttömyyttä ja otan mieluummin pienipalkkaisen työn ihan sama mihin aikaan, kuin olisin työtön.

      Meni vähän ohi aiheen, hups.

      Mutta siis onko niin, että kyn eroan liitosta, kertyneet päivärahat siirtyvät työttömyyskassaan? Työttömyyskassa kuulostaa ihan järkevältä ainakin tässä vaiheessa.

    • tättä

      Tutki, onko opiskelualaasi edustavassa ammattiliitossa edullinen opiskelijajäsenmaksu tai suorastaan olematon ja saako sillä myös apua, jos tulee ongelmia työnantajan kanssa.

      Vaihtaessasi työttömyyskassaa kuukauden kuluessa, voit käyttää aikaisemmassa kassassa kertyneet jäsenyys- ja työskentelykaudet hyväksi uudessa kassassa. http://www.tyj.fi/fin/tyottomyyskassat/jaseneksi_liittyminen/.

    • viisastako

      On se outoa kun yliopistotasoinen siivooja tulee täältä näiltä "ay-viisailta" kyselemään elämää suuremmista asioista!

      • kesälläJoulupukkina

        Ylipäänsä on outoa, että kukaan kysyy mitään Suomi24-palstalta riippumatta koulutuksesta.

        Toisaalta moni opiskelija, joka tulevaisuudessa on korkeasti koulutettu, tekee opiskeluaikanaa sivoustyötä, on kaupassa tai vääntää hampurilaisia. Se voi tuntua oudolta sellaisesta, joka ei suostu ottamaan vastaan mitään muuta kuin oman alan töitä, vaikka olisi terve ja kykenevä.


      • Ihmetus

        Mitä outoa siinä on? Haluankin kuulla muiden tavallisten ihmisten (kuten olen itstsekin) kokemuksia ja siksi kirjoitin suomi24:seen juuri tälle foorumin kategorialle. Toki voisin ottaa liittoonkin yhteyttä, mutta saisin puolueellisen vastauksen.

        Ja mitä outoa on yliopistotasoisessa siivoojassa, en ymmärrä? Mitä ihmeellistä osa ihmisistä kuvittelee yliopistossa olevan ja mitä huonoa taas siivoojan työssä? Kyllä sekin lusmuilun voittaa - ja esimerkiksi akateemisen työttömyyden!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      58
      5841
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3697
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1968
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1789
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1199
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      967
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      52
      962
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe