Neuvokaas vähän

3141592653589793

Minulla on 4 vuotias poika jolla diagnosoitu autismin kirjon piirteet. Suloinen kuin mikä mutta ei juuri puhu. Laulaa paljon ja pitää musiikista. Sanojen muodostaminen vaikuttaa olevan hankalaa, ei vaikuta muistavan joskus jo käyttämiään sanoja mutta saattaakin joskus yhtäkkiä sanoa kyseisen sanan.

Pikkuveli on 1,5 vuotias eivät oikein leiki keskenään mutta joskus ottavat kontaktia ja nauravat yhdessä. Usein haluaa pois pikkuvelin läheltä, tietyt äänet ja pikkuvelin lähestyminen häiritsee. Rauhoittuu jos näkee että pikkuveli on sängyssään tai syöttötuolissa, eli tietää ettei pikkuveli pääse lähelle.

Ongelmaksi muodostuu varsinkin ilta-aika jos ei ole nukkunut päiväunia. Saattaa olla todella itkuinen ja yrittää viedä kauas pikkuvelistä. Vaikeita tilanteita erityisesti ulkona. Kuvia katselee joskus, mutta niiden käyttäminen kommunikointiin ei ole toistaiseksi onnistunut. Olen yrittänyt yhdistää tiettyjä lauluja tiettyihin asioihin, tämä toimii joskus. Jos olemme menossa syömään, nukkumaan, peseytymään tai lähdössä jonnekin, käytetään aina jotain samaa laulua joka yhdistää tekemiseen. On sitä kautta oppinut ymmärtämään sanoja, mutta ei niitä juuri itse käytä.

Vanhempien, aikuisten ja isompien lasten sylissä tykkää olla, ottaa myös jonkin verran katsekontaktia mutta vaikuttaisi heti kiinnostuvan kasvojen yksityiskohdista. Kohtuu hyvin ymmärtää iloisen naaman ja vihaisen naaman.

Olisiko mitään ideaa miten saataisiin leikkimään pikkuvelin kanssa, koska mielestäni tämä olisi juuri parhainta aikaa molemmille esimerkiksi pallon pelaamiseen tai kuvakirjojen katseluun ja sanojen opetteluun kuvakirjojen avulla yhdessä. Motoriset taidot on todella hyvät molemmilla, kiipeillä tykkäävät ja ovat kovia liikkumaan. Valitettavasti eri suuntiin :)

Pitäisi siis keksiä jokin keino että saisi pojat leikkimään kahdestaan, siitä olisi varmasti molempien kehitykselle apua.

Olisiko hyötyä jos veisin pojan tutustumaan saman ikäisiin tai vaikka vanhempiinkin autismin kirjon lapsiin? Olisiko autistisen aikuisen läsnäolosta apua? Ei leiki päiväkodissakaan toisten lasten kanssa, mutta sitten mielellään leikkii aikuisten kanssa. On kuitenkin tosi vaikea kommunikoida, kun ei yhtään tiedä mitä pojan mielessä on. Välillä tulee tosi surullinen olo kun poika ei pysty kommunikoimaan kaikkea mitä haluaa tehdä. Jollain konstilla pitäisi päästä paremmin kommunikoimaan ettei pojan tarvitse olla surullinen niin usein.

5

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turhahuoli

      Olet lapsesi paras asiantuntija. Kaikki autistit ovat yksilöitä. Jos olet nähnyt yhden autisin, olet nähnyt vain yhden autistin, sillä jokainen autisti on erilainen erilaisine ongelmineen ja vahvuuksineen.

      Parasta lapselle on elää tutussa ympäristössä tuttujen ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät lasta. Ei ratkaisua perheen ulkopuolelta tule. Ongelma tässä ei ole lasten välinen. Lapset oppivat tulemaan toimeen turvallisessa ympäristössä. Ongelma tulee perheen ulkopuolelta.

      Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää autistista perhettä. Turhaan kritisoivat vanhempia ja heidän lastenkasvatuskykyään. Kaikki ei toimi niin kuin oppikirjoissa tai Strömsössä. Esimerkiksi monissa lastenkasvatusoppaissa syyllistetään perhettä ja psykoanalysoidaan heitä, vaikka kyseessä on neurologinen poikkeama, jossa ei ole mitään väärää. Ilman autismia moni hyvä asia olisi jäänyt ymmärtämättä.

      • 3141592653589793

        Joo eipä tuo ulkopuolisten kritiikki ja ihmettely itseä haittaa. Ongelma tosiaan on se että poika ei halua leikkiä pikkuveljensä kanssa edes kotona. Vain aikuisten huomio kelpaa. Se on vähän surullista. Pikkuveli kovasti yrittää leikkiä mutta ei onnistu. Sitä jos jotenkin pystyisi parantamaan niin hyvä olisi.


      • aäiti

        Jos ei halua yhteisleikkiä leikkiä niin se on sitten vain hyväksyttävä ja toisaalta voi iloita sitten pienistä asioista, jos joskus vaikka joku tuokio yhteisleikkiin löytyy. itsellä autistinen lapsi ei ollenkaan pienenä halunnut leikkiä toisten kanssa vaan mieluiten yksin. Itku tuli kun vieraat tuli hämmentämään hänen leikkiä.
        Äitinähän sitä toivoo kaikenlaista, mutta joskus täytyy vain hyväksyä ettei saa lastaan yhteyksiin toisten kanssa. Jos musiikki kiinnostaa siihen voisi panostaa, esim ostamalla soittimia ja hyviä musiikki dvdtä. Esim Fröbelin palikoilla on hyviä leikkilauluja joista voi olla tuke kielen kehitykseen. pecs kansio oli mun lapsella josta kielen kehitys lähti. Puheterapeutti varmaan on siitä kertonut? Myös musiikkiterapia voisi olla hyvä. Itsellä autistinen lapsi saanut sitä vuosia ja kehittynyt sen myötä. voisiko musiikki olla sitten yhdistävä tekijä veljeksille... Tai sitten voi haluta soitella omaan tahtiinsa:)


    • Turhahuoli

      Tarvitaanko diagnoosia aina, kun huomataan autismille tyypillisiä käyttäytymisen piirteitä? Jos henkilö tuntee elävänsä tyydyttävää elämää, eikä oireyhtymälle tyypillinen käyttäytyminen häiritse arjen sujumista, diagnoosista ei välttämättä ole hyötyä. Monet elävät tyydyttävää elämää ilman diagnoosia.

      Diagnoosia kannattaa lähteä hakemaan, jos henkilöllä on autismille tyypillistä käyttäytymistä, joka häiritsee hänen jokapäiväistä elämäänsä. Kun autismille ominainen käyttäytyminen häiritsee arjen sujumista, diagnoosia tarvitaan kuntoutukseen ja hoitoon pääsemisessä.

    • Tukitoimet

      Jos pojalla on diagnoosi, ettekö ole saaneet suositusta mihinkään terapiaan, puheterapiaan ja toimintaterapiaan? Mielestäni te tarvitsette ammattiapua tilanteeseen, jossa lapsi ei puhu. Äitinä tarvitset eväitä ja apua arjessa toimimiseen. Nimim. kahden autistisen pienen pojan äiti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe