Sakemannin koulutus

aaaaasd

Miten te olette kouluttaneet sakemanninne? Jotta olette niistä saaneet kunnon kansalaisia :D
Täällä harkittu sakemannia seuraavaksi koiraksi, narttu pentu olisi tiedossa.
Tarvitsee tietenkin määrätietoisen johtajan, niinkuin mikä vaan muu rotu. Olen tutuiltani kuullut, että heillä ainakin ihan mahdoton kouluttaminen (uros). He ovat joutuneet selättämään pentua, huutamaan ja lyömään sanomalehdellä kuonoon. Onko nämä siis ainoat koulutustavat? kuulostaa mielestäni aika hurjalta... kyseinen perhe vannonut, etteivät enää koskaan ota sakemannia, ja he joutuvat edelleen koulimaan koiraa (4v).... Tiedän että kaikki koirat ovat erilaisia persoonia, mutta millaista asennetta juuri sakemanni mielestänne tarvitsee? Ja millaista koulutusta te olette käyttänyyt?

27

499

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seefferiina

      Ei hyvää päivää.. Koiraa ei tule missään tapauksessa millään löydä, oli kyseessä sitten lehti tai käsi. Koira ei ymmärrä tätä ja aiheutat siinä vain pelon, jolla on myöhemmin kohtalokkaat seuraukset (kuten tämä tuttavasi joka joutuu koville koiransa kanssa vielä 4 vuotiaanakin) Lyöminen tai potkasu on kielletty AINA!
      Suosittelen sinun perehtymään esimerkiksi Tuire Kaimion ''Pennun kasvatus'' kirjaan, siinä on hyviä vinkkejä koiran koulutukseen heti alusta alkaen. Koiran koulutus on hyvä aloittaa heti alkuun, kunhan koira on saanut pari päivää kotiutua ja tottua uuteen laumaansa. Harjoittelut kannattaa aloittaa rauhassa ja vähän kerrallaan.
      Sitten kun koira on parisen viikkoa teillä ollut niin sitten kannattaa alkaa etsimään koirakoulua. Toki pennun sosiaalistaminen on tärkeää, joten tuttuja, terveitä koiria kannattaa käydä jo heti katsomassa tai osallistua pentupiireihin, mitä moni eri taho järjestää (eläinlääkärit, eläintarvikeliikkeet, yhdistykset).

      • raivokopelastaa

        Ennen pantiin riimuun ja monotettiin. Semmone laitettiin monttuun, joka ei osannut tarpeellisella raivolla itseään puolustaa. Nyt tämmösiä koiria lyödään vain työtehtävissä... kuten esim.murhaaja Börjeä teräaseella keuhkoihin.


    • eijeesussentään

      " Olen tutuiltani kuullut, että heillä ainakin ihan mahdoton kouluttaminen (uros). He ovat joutuneet selättämään pentua, huutamaan ja lyömään sanomalehdellä kuonoon. Onko nämä siis ainoat koulutustavat? kuulostaa mielestäni aika hurjalta... kyseinen perhe vannonut, etteivät enää koskaan ota sakemannia, ja he joutuvat edelleen koulimaan koiraa (4v)"


      Tässä lauseessa on niin monta asiaa väärin että... Mitään koiraa ei todellakaan noin tule kouluttaa.

    • Schäferhund

      Sakemannit vastoin yleisiä ennakkoluuloja ovat koiraroduista lähestulkoon helpoiten koulutettavia, ja sen takia niitä käytetään yleisimmin erilaisissa palvelutehtävissä. Koska ne ovat paimenkoiria, ne leimaantuvat voimakkaasti ja ovat ns. yhden perheen koiria. Niillä on voimakas tarve suojella laumaa, mikä saattaa näkyä usein esim. "remmirähjänä", mikä johtuu useimmiten siitä, että koira pyrkii suojelemaan ulkoiluttajaansa uhkana pitämäänsä asiaa. (esim. vierasta koiraa).

      Paras tapa kouluttaa on ns. positiivinen vahvistaminen, eli pehmein keinoin vahvistaa lauman hierarkiaa ja omaa johtajuutta. Tärkeä tekijä tässä on myös omistajan ja koiran itsetunto. Mikäli omistaja on epävarma tai ei ole tarpeeksi motivoitunut, on koiraan vaikeaa saada kontaktia. Toimivassa, vahvassa laumassa ei tarvita väkivaltaa tai alistamista. Avainsana tähän on luottamus: koiran täytyy voida luottaa omistajaansa (ei kokemuksia väkivallasta) ja omistajan täytyy myös luottaa koiraansa (tuntea koira ja sen tavat). Meillä ainakin on toiminut hyvin.

      Suosittelen myös Tuire Kaimion opasta pennun kasvatukseen. Tämän lisäksi hyvä teos on myös "pentuneuvola" .. Tekijää en tosin muista :/

    • Flickin_emäntä

      Flickin koulutin positiivisen vahvistamisen keinoin. Koirasta tuli kaikkien rakastama sosiaalinen sekä terveitsetuntoinen hyvinkäyttäytyvä yksilö. Koiranlukutaitoisuus on välttämättömyys koulutettaessa pennusta aikuista koiraa, psykologinen silmä myös. Murkkuiässsä koetellaan, omistajan hermorakenne tulisi silloin olla kunnossa.:)

    • tottelevain

      Pevillä on tulleet moitteettomaksi, yks näyttis ja yks käyttis.

    • positiivari1

      Pevilläkö tarkoita Pertti Vilanderia? Purkinheittelymetodia esimerkiksi?

      • Sekoittuikohan

        Ottaos nyt huomioon, että koiran peruskoulutus ja tehtyjen virheiden korjaus ovat tyyten eri juttu. Jos kasvatat pentusi "Pentuneuvola"-kirjan periaatteiden mukaan, ei tarvitse ensimmäistäkään purkkia heittää. Vaan jo pilattu koira joudutaan uudelleenkouluttamaan ja siinä saatetaan tarvita hieman herättelyäkin.
        Meillä mennään pevi-ideologian mukaan, en edes omista kolinapurkkia ja koirat on kuin ihmisen mieli.


      • positiivari1

        En ole kouluttanut koiriani minkään kirjan mukaan. Kuka myy henkilöille saksanpaimenkoiria tai koiria ylipäätään, jo on tiedossa jo etukäteen, ettei henkilö osaa peruskouluttaa koiraansa? Kerro pari esimerkkiä, vaikka nimien kera. Ok, eli kun koira on "pilattu", se alistetaan traumaisoivin metodein, näin siitä saadaan lainkuuliainenko? Heh. Vähän sama mitä poliisi harrastaa ihmisiä kohtaan nykypäivän suomenmaassa. Voi voi. Eli koiralta viedään ego, vaikka käytöshäiriöinen koira on jo muutenkin ali-egoinen. Näitä käytöshäiriöisiä on yleensä hakattu, potkittu, kohdeltu kaltoin.


      • möömmerström
        positiivari1 kirjoitti:

        En ole kouluttanut koiriani minkään kirjan mukaan. Kuka myy henkilöille saksanpaimenkoiria tai koiria ylipäätään, jo on tiedossa jo etukäteen, ettei henkilö osaa peruskouluttaa koiraansa? Kerro pari esimerkkiä, vaikka nimien kera. Ok, eli kun koira on "pilattu", se alistetaan traumaisoivin metodein, näin siitä saadaan lainkuuliainenko? Heh. Vähän sama mitä poliisi harrastaa ihmisiä kohtaan nykypäivän suomenmaassa. Voi voi. Eli koiralta viedään ego, vaikka käytöshäiriöinen koira on jo muutenkin ali-egoinen. Näitä käytöshäiriöisiä on yleensä hakattu, potkittu, kohdeltu kaltoin.

        No, kaverille myi käyttiskasvattaja ainakin.Koira on kamala, kaveri täysin kädetön ja tulos katastrofi.Mun apu ei käyny, tosin en olis niin hermosairaan yksilön kanssa minäkään pärjännyt.Koira 2v manan majoille ja perheen tyttärellä melkoiset jäljet reidessä.Tuli niiiiiin mieleen, ettei käyttölinjaisia myydä kuin rautaisille ammattilaisille.Mä en tolle kaverille olis myynyt MITÄÄN koiraa, mut aina ei voi voittaa.


      • mikäonnimi

        Mikä koiran virallinen nimi? Yleensä, kun puhutaan käyttiksistä, niin totuus ihan muuta. Tietämättömyyttä...


      • mömmerström
        mikäonnimi kirjoitti:

        Mikä koiran virallinen nimi? Yleensä, kun puhutaan käyttiksistä, niin totuus ihan muuta. Tietämättömyyttä...

        Tiedän ja tunnen linjajaon, älä ole huolissasi.


    • 4020ä

      Samalla lailla on meillä koulutettu kuin kaikkia muitakin koiria eli maalaisjärjellä. Siihen ei kuulu huutaminen. Miksi huutaa kun koiralla on hyvä kuulo? Siihen ei myöskään kuulu selälleen heittely eikä muutkaan sirkistemput.

    • isotumma

      Sakemanni on niin fiksu rotu ,että se on kyllä helppo kouluttaa.
      Meillä ollut yksi narttu ja neljä urosta 40 vuoden aikana ja vain yksi vaikea tapaus se oli uros joka ei ollut terve ja jouduttiin lopettamaan alle 2 vuotiaana :(
      Narttu oli aivan unelma koira kaikinpuolin,eikä kyllä ole paljon vaikeampia olleet uroksetkaan ,isoja ja riskejähän ne on,ja siksi on tärkeä että ne tottelee sanaa,muuten niiden kanssa ei pärjää ainakaan aloittelija. Rodussa on nykyään paljon yliaktiivisia häslääjiä,ne on vaativampia tapauksia,tarvitsevat paljon aikaa ja toimintaa..
      Mutta kun pennun valitsee tarkoin, Sakemanni on ihan koira,meillä ei ole rotua vaihdettu sitten kun ensimmäinen laitettiin v-76 :)

      • poppajoe

        Käyt paljon kisoissa ja näyttelyissä ja koiratapahtumissa?


      • isotumma
        poppajoe kirjoitti:

        Käyt paljon kisoissa ja näyttelyissä ja koiratapahtumissa?

        En käy kisoissa enkä näyttelyissä,ihan peruskoulutuksella mennään,riittää että koira on hallinnassa joka tilanteessa. Sellaisen kanssa on mukava liikkua vaikka missä.


      • parasystäväinen

        En minäkään. Mulla on samankaltaiset perusperiaatteet sakemannin omistajana. Olen omistanut sakuja n. 30 vuotta. Hyvin on mennyt ja ihmiset pitäneet koiristani.


    • parastaluokkaa

      Jos ymmärtää koirasta sen rodunomaiset käytösmallit ja tarkoitusperät, pärjää kyllä tapakasvatuksella, jos haluaa tähdätä esim kisoihin vaatii jo enempi panostusta, mutta sakemanni on mielestäni juurikin aika helpohko koulutettava kaikinpuolin.

    • dfghjklfg

      Voi vide. Siis kun nuo ovat olleet jo tiedossa about 30 vuotta myös Suomenmaassa. Mut koiranlukutaidottomillehan noihin jutut on täysin uutta.

    • stringemil

      Mielenkiintoinen video kerrassaan. On ihan kuviot suunniteltu ja useamman hehtaarin pellolle toinen koira saatu näkyviin sadan metrin päähän. Kaikenlaista ne keksiikään. Kehitys kulkee omaa tietään näemmä.

    • näisesanoo

      Niihin jalostettu tarvittavat ominaisuudet. Ei sakemanneja tarvii kouluttaa. Ovat syntyessään valmiita.

      • Kasvattaja12

        "Niihin jalostettu tarvittavat ominaisuudet. Ei sakemanneja tarvii kouluttaa. Ovat syntyessään valmiita. " -- heititkö ihan vitsillä tuon kommentin, varmasti!
        KAIKKI rodut vietävä koirakouluun sosiaalistumaan ja tutustumaan erinäkösiin koiriin ja toimimaan häiriötilanteissa, omistaja opettelemaan kuinka osaa kouluttaa koiraansa ja ensin ihan omistaja teoriatunnille. Positiivinen vahvistaminen ja - koulutus ! Oletko kuullut ikinä !


    • hyvinnamu

      Olen kouluttanut namupaloilla.

    • Kasvattaja11

      Positiivinen koulutus KAIKILLE roduille ! Väkivalta kasvattaa väkivaltaa. Huh huh..."kolinapurkkikouluttajan" oppeja, VIELÄKÖ näitä riittää. Sakut oppii siinä missä muutkin rodut "normaalein konstein". Saku on ihan normikoira eikä mikään "eri tavalla koulutettava". Olen kuullut kovalla äänellä huutamista (koirilla ON hyvä kuulo) ja sitä ikuista sormien napsuttelua! Argh! Kuiskaus voisi toimia paremmin -- koira herkistyy kuuntelemaan, jotta MITÄ sanottiin. Koiran pitää ymmärtää MITÄ pyydetään, opetetaan sanat, ei voi olettaa että koira puhuu ja ymmärtää ihmisen kieltä, koirat puhuu koiraa. Teoriatunnille ensin ja sit koirakouluun SOSIAALISTAMAAN koiraa ja opettelemaan KUINKA OPETAN KOIRAANI.
      Ollut itselläkin sakuja...tuo kuulosti HIRVEÄLTÄ. MInkähänlainen suhde syntyy omistajan ja koiran välille ? Toimiiko koira mielellään ja iloisesti omistajansa kanssa, vaiko pelko perseessä häntä koipien välissä onpas ruman näköstä. Olen nähnyt.

    • Sakemannin_koulutusta

      Israelilaiset Mossad-agentit olivat siepanneet natsijohtaja Adolf Eichmannin Argentiinassa ja vieneet hänet Israeliin hirtettäväksi.

      Mossad koulutti Sakemannia myös vasaralla. Agenteista löi häntä vasaralla päähän. Sitten toinen ampui häntä kahdesti äänenvaimentimella varustetulla pistoolilla.

    • positiivinenvahvistamine

      Tiivistetty aihe -ketjussa hyvin kiteytetty koirankoulutuksesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1344
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe