Opintotukien "vapaaehtoinen" palautus

Kohta_caymansaarelainen

Huom! työssäkäyvät opiskelijat. Vuoden 2015 opintotukien viimeinen vapaaehtoinen palautuspäivä on 31.5.2016. Mikäli olet tienannut yli tulorajojen vuoden 2015 aikana etkä vapaaehtoisesti palauta yli meneviä tulokuukausia kela perii 15% korotuksella ylimenevät tuet myöhemmin. Tähän ei kannata joutua.

Omalla kohdalla on hankala tilanne. Tienasin tammikuusta-toukokuuhun osa-aikaisena noin 1000e/kk bruttona. Tältä ajalta nostin myös korkeakouluopiskelijana opintotukea. Toukokuussa sain vakituisen työpaikan. Näin tienasin kesäkuusta joulukuuhun 19 000e. Eli koko vuoden aikana 19 000e 5000e=24 000e.

Kelan tuloraja viideltä opintotukikuukaudelta on 17 090e.

Osaako joku laskea kuinka paljon joudun "vapaaehtoisesti" palauttamaan tukia? Systeemi on täysin epälooginen, koska noina viitenä kuukautena ihan oikeasti tarvitsin opintotukea elääkseni. En tietenkään nostanut tai tarvinnut sitä enään syksyllä vaikka opintoni jatkuivatkin vakituisen työpaikan ohella, mutta silti minua rangaistaan tehdystä työstäni. Vai rangaistaanko? Siinä pohdittavaa sille joka jotenkin jaksoi tänne asti lukea. Olet kovin kärsivällinen ja kaunis ihminen! Tsemppiä opiskelijatyöntekijöille ja muistakaa tarkistaa ne rajat.

6

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matikkapää

      http://www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

      Vuosituloraja lasketaan siten, että sinulla voi olla tuloja
      - 660 euroa jokaista kuukautta kohti, jolta olet saanut opintorahaa tai asumislisää tai molempia. Tällainen kuukausi on tukikuukausi.
      - 1 970 euroa jokaista kuukautta kohti, jolta et ole saanut opintorahaa tai asumislisää tai molempia. Tällainen kuukausi on tueton kuukausi.

      Eli sinulla vuosituloraja on juuri tuo 5 * 660 e 7 * 1970 e = 17090 euroa. Kelan mukaan ei ole 24 000 euron vuosituloilla oikeutettu yhteenkään tukikuukauteen (yhden tukikuukauden nostava saa tienata 22 330 euroa ja sinä tienasit enemmän). Ei muuta kun vain palauttelemaan...

    • Mistätäälläeimaksettaisi

      Huh huh on kyllä harvinaisen erikoinen systeemi. Miten esim. kyseisessä tilanteessa henkilö voi tietää että tulee tienaamaan enemmän loppuvuodesta. 2500 euroa peritään takaisin koska henkilö opiskelee ja maksaa huomattavasti veroa valtiolle samaan aikaan. GG Suomi.

      • edfsgf

        Täh? Ei kukaan sanokaan, että pitäisi etukäteen tietää. Siinä vaiheessa, kun tietää, alkaa pistää rahaa sivuun, jotta voi maksaa Kelalle takaisin ne "lainatut" tuet. Nythän siihen on varaa, kun tienaa sen verran paljon. Kelan kanssa taas tehdään maksusuunnitelma, jos omilla tuloilla ei pysty takaisinperittävää summaa maksamaan kerralla pois. Esimerkkitapauksessa henkilöllä on ollut toukokuusta asti aikaa alkaa säästää. Vuoden aikana luulisi ihmisen kykenevän pistämään sen verran sivuun, että saa nostetut tuet maksettua takaisin.


    • auttaakosekelaköyhää

      Onko joku opiskelija saanut sieltä Kelasta joskus jotain apua? Kuka neropatti tuommoiset tulorajat osaa laskeskella omin päin?

      Jos et palauta opintotukia vapaaehtoisesti Kelalle, niin mitä sitten tapahtuu? Jos et maksa Kelalle opintotuen takaisinperinnässä opintotukia takaisin, niin mitä sitten tapahtuu?

      Ja tässä en tarkoita Anssi Kelaa :))

      • Etukäteenkannattaa

        Jos ei maksa vapaaehtoisesti niin perästä tulee lasku, johon lisätään korko päälle ja jos et tätä maksa niin aikanaan menee ulosottoon. Eli halvempaa on maksaa vapaaehtoisesti takaisin. Etukäteen ei kannata kuitenkaan peruuttaa opintotukea, koska sitten niiltä kuukausilta ei saa myöskään opintolainaa mikäli lainaa nostat. Jälkikäteen vapaaehtoisesti kun maksaa niin opintotuet pitää maksaa takaisin, mutta ei silloin opintolainakuukausia. Opintolaina pitää maksaa vasta valmistumisen jälkeen. Jos on epävarma niin ainahan sinne voi soittaa ja kysyä.


    • kelajeejee

      Mulla oli vuosia sitten ihan prikulleen sama tilanne. Kun sain perintäpäätöksen soitin ja kerroin, että peruutin tuet heti kun sain tietää töiden jatkumisesta. Minulle sanottiin, että olisi pitänyt maksaa silloin vuoden 2012 aikana nostamani tuet takaisin sitten loppuvuoden palkoista. Mikä realistisesti ajatellen olisi ollut mahdotonta, sillä tuloni olivat silti pienet ja takaisin olisi pitänyt maksaa lyhyessä ajassa melkein 3000e. Siispä sovin takaisinmaksusta ja maksoin 150e/kk yli 1.5 vuoden ajan. Vitutti, mutta minkäs teet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe