Ilmanvaihtokanavisto

mitenuseinputsaus

Kuinka usein ilmanvaihtokanavisto/putkisto pitää puhdistuttaa?- Nyt tunkkaista hajua sisäilmassa.

9

258

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • InsinööriX

      Tuohon löytyy kaikenlaisia "suosituksia" (5-10 v), mutta oikea vastaus on: tarpeen mukaan. Tarkista itse tuloilmakanavat: jos sisäpinoilla näkyy selvää pölyä/likaa niin on syytä puhdistaa. Kysy itseltäsi haluatko itse ja annatko lastesi hengittää noiden putkien kautta tulevaa ilmaa?

      Jos käytetään oikeita suodattimia ja oikein niin tuloilmakanavien puhdistus tulee ajankohtaiseksi ehkä 5 vuoden välein. Mutta jos kerrankin suodatin asennetaan väärin tai se pääse rikkoutumaan niin kanavisto on ainakin kesällä siitepölyaikaan puhdistuskunnossa tämän jälkeen välittömästi!

      Poistopuolen kanaviston lika ei pilaa sisäilmaa, mutta kanaviin kertyessään vähitellen kuristaa ilmanvaihtoa. Ne on syytä puhdistaa n. 10 vuoden välein.

      • hei_haloo

        Miten ihmeessä te saatte tuloilmakanaviston likaantumaan?

        Olen käynyt muutamia 2000 -luvun toimistotaloja mulkkaamassa. Ei niissä ole ollut kuin hyvin vähäinen määrä rakennusaikaista pölyä (valkoista kipsi- yms. pölyä) tuloilmakanavissa. Puhdistustarve on tullut ihan täysin poistokanavista ja päätelaitteiden likaantumisesta. Pähkinkin, että seuraavalla kierroksella voisi puhdistaa pelkän poistokanaviston - tuloilmapuolelle riittäisi 20-30 vuoden puhdistusväli, jos ei suodattimien kanssa kämmäillä.

        Vähän vastaava kokemus myös vm 2008 asuintalosta, jossa tuli asuttua 4½ vuotta. Ei tuloilmakanavisto sinä aikana muuttunut yhtään mihinkään.

        Vanhemmat, etenkin 80-luvun talot ovat aivan eri juttu. Näissä on kanavistossa ollut alusta alkaen reilu kerros rakennusaikaista pölyä suodattimetkin ovat alkuun saattaneen olla mitälie karkeasuodattimia tai korkeintaan M5 -tasoa ja tiiveys/ylläpito kanssa hakusessa, joten kanaviin on päässyt myös reilusti liikennepölyä/mustaa nokea. Ja hauskaahan tässä oli se, ettei tuolloin ollut tapana puhdistaa kuin pelkät poistokanat eli ne paskat ovat saaneet muhia tuloilmakanavissa 2000 luvun puolelle saakka!

        BTW, näkyvä pöly on aika liukuva käsite. Uuden kanavan kiiltävällä metallipinnalla erottuu mainiosti jo 0,1 g/m² pölykertymä. Mutta poistopuolellla tarvetta puhdistukseen on vasta useamman gramman kertymällä, jolloin pölykerros on jo täysin läpinäkymätön ja pölyraja kanavan laidoilla terävä. Tulokanavistoon voi kyllä soveltaa tiukempaa kriteeriä, mutta paljon alle 0,5 g/m² olivat nuo 10 vuotiaat toimistotalotkin yhä jääneet.

        Nopeimmin likaantuvat poistoventtiilit (voivat mennä jo vuodessa liki tukkoon) sekä KPH/KHH poistokanavat, kun niihin kertyy vaatteiden käsittelystä peräisin olevaa pölyä. Nämä voivat olla rujossa kunnossa jo muutamassa vuodessa.


      • IVhavaitsija

        Se valkoinen pöly ei taida olla pelkästään rakennusaikaista sillä olen useassa kohteessa havainnut sitä ilmestyvän varsinkin putkien alasisäpinnalle parissa vuodessa alunperin täysin kirkkaisiinkin putkiin. Olisiko niin pieniä hiukkasia, että tulevat läpi suodattimista? Tietääkö joku mitä ainetta se on?

        Toinen yleinen syy tulokanaviston saastumiseen on suodattimien reunavuodot. Monessa IV-koneessa suodattimen kehys ei ole täysin tiivis ja varsinkin kun suodatin on likainen/tukossa niin tuloimaa alkaa pölyineen vuotaa noista raoista.


      • hajut_on

        Olisikohan se valkoinen pöly kuitenkin sitä rakennuspölyä, jota vain hiljalleen on siirtynyt iv-koneen läheltä, runkokanavista, joissa suurimmat virtausnopeudet, kohti päätelaitteita?

        Sehän on selvä, että kanavien puhtaanapysyminen edellyttää tiiviitä suodattimia. Mutta tämä näyttää onnistuvan uusissa taloissa. Vanhoissa iv-koneissa kiinnitysmekanismit ovat niin kehnot, että ilma puhaltaa iloisesti suodattimien kehysten väleistä. Jopa niin, että lämmityspatterin etupinnalle muodostuu pölykakut vuotojen kohdalle.

        Niijoo, ja vanhoissa koneissa tulee sitä mustaa pölyä myös kuluvista kiilahihnoista. 2000-luvun vehkeet pitkälti suoravetoisia = ei kuminauhoja.

        BTW - tunkkaisen hajun lähde on yleensä likainen suodatin. Joskus voi jo parin kuukaudenkin ikäisestä suodattimesta voi jo haisua lähteä - ihan näin tiuhaan ei välttämättä viitsisi vaihdella... mutta viimeistää siinä vaiheessa, kun hienosuodattimen takapinta (eli se puoli, josta ilma tulee ulos) on tummunut lähes mustaksi on haisu jo lähes takuuvarmasti mukana kuvioissa. Tästä syystä suodattimet on tapana vaihtaa 1-2 kertaa vuodessa, vaikka ne eivät vielä ns. tukossa olisikaan.

        Hajua tuntuu lähtevän eniten, kun ilman kosteus lisääntyy - esim sään muuttuessa sateiseksi. Voisiko alkup. ongelma olla näin yksinkertainen?


      • InsinööriX

        Tuo 1-2 kertaa vuodessa vaihto saattaa riittää pussisuodattimille, mutta ei todellakaan riitä pienipinta-alaisille tasosuodattimille. Ne täytyy vaihtaa kesällä joka toinen kuukausi, ja vähintään 3-4 kertaa vuodessa. Jos siis halutaan sisälle tulevan oikeasti raikasta ja hajutonta ilmaa.


      • hajut_on

        Ne vähän auton ilmanputsaria (missä suodatinmateriaali "haitarilla") muistuttavat ovat laajapintasuodattimia. Mutta joo, jos koneessa ei ole niiden lisäksi esisuodattimia, jotka sitten on yleensä ehtoja tasosuodattimia eli pelkkä suodatinkankaan palanen kehikossa/LTO kennon päällä, niin laajapintasuodattimen etupinta voi helposti mennä tukkoon karkeammasta roskasta.

        Nähty on niinkin nerokas iv-koneen rakenne, missä LTO:n kesäohitus ohitti myös esisuodattimen -> kaikki töhkä suoraan hieno/laajapintasuodattimelle.

        Ohjehan näihin pieniin koneisiin on, että esisuodattimet (siis ne taso/karkeasuodattimet) pitäisi puhdistaa imuroimalla 3 kk välein, mutta pahimpaan aikaan, kun on ilma sakeana siivekästä kasvi- ja eläinkunnan edustajaa, voi olla syytä kurkistella koneeseen parin kk välein. Ja vaihto sitten samalla kuin hienosuodattimet eli 6-12 kk välein, mutta itsekin jouduin toteamaan, että haisun vuoksi saattoi suodattimien käyttöikä jäädä jonnekin 4-5 kuukauteen = vaihto n. 3 kertaa vuodessa.

        Tietysti tämä riippuu paljon myös käyttöpaikasta ja siitä, kuinka isolla teholla konetta enimmäkseen pyöritetään. Näitä OK-talojen koneita on välillä laitettu hoitamaan koululuokan tms. ilmanvaihtoa ja silloin konetta pitää ajaa koko ajan täysillä -> suodattimet voi olla tukossa jo parissa kuukaudessa.


    • hovimestari666

      Kuulostaa siltä että oikea aika puhdistukselle olisi juuri nyt. Havaittuihin ongelmiin sisäilmassa on syytä puuttua ajoissa.

    • oletarkkana

      Noin 10vuoden välein olisi ok. Jos puhdistutat kanavat älä vain käytä Homemap yritystä.Näin pääkaupunkiseudulla. Eivät tienneet LTO laitteiden sielunelämästä tuon taivaallista. Alipaineistuslaitteella (Airpower A2001) osasivat kytkeä sen raitisilmakanavan päähän ja puhdistaa tuloilmakanaviston. Tuolla menetelmällä ei kuitenkaan poistoilmakanavistoa voi puhdisteta (Airpower Kela Master 20 M harjalla) koska tulo ja poisto kanavisto on täysin erillään toisistaan. Meinasin itsekkin mennä siinä vipuun mutta hetken mietittyäni tajusin että poistoputkisto ei alipaineistu raitisilmakanavan kautta. Poisto alipaineistetaan jäteilmakanavan päästä ja sitten harjataan ko. kanavat. Soitto myyjälle joka sanoi että kyllä se poistopuolikin puhdistui, meneehän nekin putket samaan laitteeseen. Jusjoo pojat takas ja putsarit tekemään työ oikein.
      500€ meni siihen hommaan yhteensä noin 2tuntia . Tämä tapahtui pääkaupunkiseudulla. Ilmeisesti muitakin asiakkaita on joissa ko. yritys on käynyt nuohoamassa IV-putkistot ja tehnyt nekin väärin. Jäteilmaputken pää on yleensä talon katolla ja jos siellä ei ole käyty, poistoilmakanavisto on väärin puhdistettu.

      • JooTarkkana

        No ei kai ne niitä kanavia sentään IV-koneen kennon läpi puhdista??? Eli kun kenno otetaan pois ja jäteilmaputki tulpataan niin kyllä siitä raitisilmaputken päästä voi alipaineistaa sekä tulo- että poistokanaviston.

        Mutta oikeampi tapa olisi tietysti olla puhdistamatta IV-koneen läpi eli alipaineistetaan kumpikin kanavisto vuorollaan sieltä IV-koneelta. Ja putsataan raitisilmakava erikseen vaikka puhaltamalla IV-koneelta.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4496
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1854
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1590
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      212
      1385
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe