Mitä psykiatrit oikeasti tekevät

grrgrrEEE

Tässä on artikkeli Niuvaniemen johtamistehtävissä toimivilta henkilöiltä Tero Hallikainen ja Eila Repo-Tiihonen. Artikkeli on julkaistu Duodecim-lehdessä.

"Psykoottisen potilaan aggressio - ehkäisy ja hoito"

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero;jsessionid=36A375FF9FC8136BFE4A99F13F19520D?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo12375&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_member=SZc6iJdXrUvAWGjlyxMHQw

"Keskeinen osa hoitoa ja lääkehoitoa on saada potilas hyväksymään säännöllinen psykoosilääkitys. Tämä ei kuitenkaan edellytä täydellistä yhteisymmärrystä sairaudesta potilaan ja häntä hoitavien kesken. Potilas voi uskoa sairaudestaan tai terveydestään mitä haluaa, jos hänelle vain löydetään yhteistyössä jokin syy käyttää psykoosilääkitystä. On varsin mahdollista, että tämä onnistuisi monissa tapauksissa helpommin tarjoamalla varsinkin epäröiville tai toistuvasti lääkityksensä laiminlyöville potilaille mahdollisuutta pitkävaikutteisen psykoosilääkeruiskeen käyttöön (14). Tähän ohjaa myös kansallinen hoitosuositus (4)

On valitettava tosiasia, että pelkästään aggression hoitoon tarkoitettua lääkettä ei ole (15). Psykoosioireisiin liittyvä aggressio lievittyy tavallisesti psykoosin hyvällä hoidolla. Psykoosilääkkeen erityisellä teholla aggressioon on ymmärtääksemme merkitystä vasta, kun hoidetaan lääkehoitoon puutteellisesti reagoivaa psykoosipotilasta. Tutkimusnäyttö on jälleen niukkaa, mutta klotsapiini lienee kaikista nykyisistä psykoaktiivisista lääkkeistä tehokkain agitaation (kiihtymyksen) ja aggression lievittäjä (15). Vielä niukemman näytön mukaan sen kemiallinen lähisukulainen olantsapiini saattaa olla aggressiivisuutta vähentävältä vaikutukseltaan monia muita valmisteita tehokkaampi (15). Käytännön kokemuksemme varmuussairaalan arjesta 15 viime vuoden ajalta tukee näitä havaintoja. Muita psykoosipotilaiden kiihtymyksen ja aggression lievittämiseen käytettyjä lääkeaineita ovat epilepsialääke valproaatti, vanha manialääke litium ja SSRI-lääkkeet. Tutkimusnäyttö niiden hyödyistä tähän käyttöaiheeseen on vielä ohuempi kuin psykoosilääkkeiden (15). Sen vuoksi ei kannata unohtaa sähköhoitoa psykoosilääkkeen tukena (16). Oman kokemuksemme valossa suositamme lämpimästi sähköhoidon käyttöä lääkehoitovasteen puuttuessa, nopeana lievityksenä oireisiin."

Katso myös kuva.

75

1752

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • grggrgggtt

      Tässä siis neuvotaan, miten skitsofrenia-potilasta pitää kohdella. Saman lähestymistavan psykiatrien puolelta voi kuitenkin yleistää koskemaan myös muiden psykiatristen diagnoosien tai oireiden hoitoon. Psykiatrin tehtävä on mielipeleillä vakuuttaa potilas siitä, että hän tarvitsee kehon toimintoja vakavasti häiritsevän lääkkeen. Lisäksi psykiatri osaa käsitellä Kela-asioita ja muuta sen kaltaista.

      • Hyvä_artikkeli

        En nyt tulkitsisi noin ja tekisi yleistyksiä. Nyt puhutaan Niuvanniemessa pakkohoidossa olevien (kriminaalien) psykoottisten oireiden aiheuttamien aggressioiden hoidosta. Psykoottinen ihminen ei siis ole realititeeteissä ja jos on vielä vaarallinen ja agressiivinen, niin kyllä siinä täytyy keinot keksiä millä potilas lääkkeet ottaa.


      • frfrfrfrfrfrfr

        Mutta tuo artikkeli tavallaan yleistää Niuvannien asiat koskemaan muita henkilöitä, joille on annettu nuo samat diagnoosit.


      • rererererere

        Ja tässä artikkelissa ei puhuta erityisesti Niuvanniemen potilaista, vaan "skitsofreenikoista", "psykoottisista" ja niin edelleen. Siinä siis yritetään vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen. Voin kertoa sen verran, että minulla oli yhden vuoden aikana todella vakavia diagnooseja, mukaan lukien psykoosi, skitsofrenia, kaksisuuntainen ja niin edelleen. Ne kai paranivat sen jälkeen, kun jätin koko psykiatrisen järjestelmän ja palasin töihin. Diagnooseja käytetään usein oikeuttamaan pakkolääkityksen ja muita pakkotoimenpiteitä


      • psykoatri

        Siis tuo kaikki ylläoleva on täyttä paskaa ja psykiatrian työntekijöiden vuodatusta.
        Klotsapiinit kuten kaikki, huom.kaikki, psyykenlääkkeet tekee ja aiheuttaa agressiivisuutta ja levottomuutta. Terveestä ihmisestä tulee agressiivinen lääkkeiden vaikutuksen alla, koska psyykelääkkeiden sisältämät hermomyrkyt kuten elohopea sekoittaa keskushermoston.
        Lukekaa psykiatrian ammatti-ihmisen vuodatus miten hän joutui itse ammattinsa uhriksi ja nyt katuu sitä päivää kun lähti uskomaan psyykelääkkeisiin.
        Hän menetti terveytensä, elämänsä, leimattiin hulluksi, vain koska alkoi itse syömään psyykelääkkeitä ja pää sekosi.
        Otsikko löytyy kun klikkaa vaaralliset psykiatrit.


      • eeeeeeew

        Totta. Kaikki kouluampujat ympäri maailman ovat olleet psyykenlääkityksessä. Tämä on hyvä muistuttaa kaikille jotka odottavat psykiatrian poistavan väkivallan. Psykiatria lisää väkivaltaa.


    • fefefrgrhtht

      Kun itse yritän ymmärtää sitä psykiatrisessa järjestelmässä kokemaani törkeää kohtelua, niin tämä kohta artikkelista tavallaan yhdistää sen ajattelutavan, joka oli minulle sekä varmastikin myös muille todella haitallinen.

      "Keskeinen osa hoitoa ja lääkehoitoa on saada potilas hyväksymään säännöllinen psykoosilääkitys. Tämä ei kuitenkaan edellytä täydellistä yhteisymmärrystä sairaudesta potilaan ja häntä hoitavien kesken. Potilas voi uskoa sairaudestaan tai terveydestään mitä haluaa, jos hänelle vain löydetään yhteistyössä jokin syy käyttää psykoosilääkitystä. On varsin mahdollista, että tämä onnistuisi monissa tapauksissa helpommin tarjoamalla varsinkin epäröiville tai toistuvasti lääkityksensä laiminlyöville potilaille mahdollisuutta pitkävaikutteisen psykoosilääkeruiskeen käyttöön (14). Tähän ohjaa myös kansallinen hoitosuositus (4)"

      • cjsrydgh

        Eli mitä artikkelissa sanotaan on, että moraalisesti heidän mielestään on ok valehdella ihmisille päinnaamaa, kunhan vain saadaan hiljaiseksi syöttämällä hermostoa lamaavia aineita. Olkoon tämä taas yksi lisävaroitus psykiatrian julmuudesta ja kataluudesta kohteitaan kohtaan. Mitään sairauttahan ei ole vaan kohde on ihmisen persoona, mielipiteet, tunteet, ajattelu, toiminta, koko ihmisyys.


      • liikaa-kokenut

        Tekee pahaa lukea tuota tekstiä.


      • Kielenkäytön_alkeet

        "On varsin mahdollista, että tämä [tahdonvastainen neuroleptikäyttö] onnistuisi monissa tapauksissa helpommin _tarjoamalla_ varsinkin epäröiville tai toistuvasti lääkityksensä laiminlyöville potilaille mahdollisuutta pitkävaikutteisen psykoosilääkeruiskeen käyttöön"

        Alleviivaan kapulakielistä ilmaisua tarjota, mikä psykiatrisessa kontekstissa, kuten tässäkin hyvin käy ilmi, tarkoittaa pakottamista. Toisin sanoen kirjoittaja haluaa pakottaa vastustavaan ihmisen aineen sitten vaikka väkisin. Mistään tarjoamisesta ei ole kysymys.

        Psykiatrista kielenkäyttöä pitää osata tulkita vähän kuin lapsen tai toisaalta poliitikon puhetta.


    • rttfrrrrr

      Nykyisessä järjestelmässä potilaan vastuulle jää siis se, että itse osaa luovia järjestelmän sisällä tai siitä ulos. Joidenkin meistä tarvitsee vain irtautua koko järjestelmästä, koska lääkitys ja diagnoosit voivat olla paljon pahempia kuin alkuperäinen ongelma.

      Tämä artikkeli yhdistää hyvin sen asian, mitä nykyajan psykiatrit tekevät. Joitain ihmisiä lääkitään vegetatiiviseen tilaan. Jos potilas ei suostu lääkitykseen, niin sitten aletaan käyttää termejä kuten "sairaudentunnoton" ja niin edelleen.

    • grgryrrrrr

      Psykiatrin tahto on siis saada potilas säännölliselle neurolepti-lääkitykselle, millä toimenpiteellä on usein vakavia haittavaikutuksia. Tero Hallikainen ja Eila Repo-Tiihonen kertovat tässä artikkelissa siitä, miten potilas ohjataan käyttämään neurolepti-lääkkeitä joillain psykologisilla tempuilla ja sen kaltaisilla tavoilla.

      Jos tahdot ulos tuosta järjestelmästä, niin on hyödyllistä ymmärtää, mitä psykiatrit oikeasti tekevät.

      • Kuuluu_sairauteen

        Tuskinpa tästä kannattaa lähteä väittelemään. Psyykoosin kuvaan kun kuuluu, ettei sairauden tuntoa yleensä ole ja tällöin ei tietenkään lääkkeitä haluttaisi käyttää. Mutta jos on oikeasti mielisairas ja psykoosissa, niin lääkityksiä tarvitsee.

        Toki jos ei ole itselle tai muille haitaksi eikä mitään apua koe tarvitsevansa, niin ei silloin tarvitse hoitoon hakeutuakaan. En kadehdi kyllä psykiatrien työtä, kovin kiitollisia potilaita ei yleensä taida olla. Ja kärkkäimmät toki jaksavat aina valittaa, tehdä valituksia/kanteluja ja vetää salaliitot, lääkefirmnat jne mukaan kuvioon. Mutta tämä toki kuuluu sairauteen (jota eivät itse myönnä/hyväksy).


      • frfrgrgrger

        Minulla itselläni on psykiatrien papereissa diagnoosit skitsofreniasta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja vakavasta masennuksesta psykoottisin oirein vuosia sitten. Lääkkeiden lamaavat vaikutukset tulkittiin skitsofrenian oireiksi ja niin edelleen. Sen jälkeen lopetin lääkkeet, palasin töihin ja olen paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin.

        Lääkkeillä voi toki hillitä potilaita, koska ne lamaavat aivojen ja toimintaa, ja joissain tilanteissa niiden käyttö voi ollakin hyväksyttävää. Minun tapauksessani lääkkeiden käyttö sekä diagnoosit olivat todella haitallisia.

        Tyypillistä psykiatrista selittämistä on tämä sinun oma kommenttisi:

        "Mutta tämä toki kuuluu sairauteen (jota eivät itse myönnä/hyväksy)."


      • fedeee
        Kuuluu_sairauteen kirjoitti:

        Tuskinpa tästä kannattaa lähteä väittelemään. Psyykoosin kuvaan kun kuuluu, ettei sairauden tuntoa yleensä ole ja tällöin ei tietenkään lääkkeitä haluttaisi käyttää. Mutta jos on oikeasti mielisairas ja psykoosissa, niin lääkityksiä tarvitsee.

        Toki jos ei ole itselle tai muille haitaksi eikä mitään apua koe tarvitsevansa, niin ei silloin tarvitse hoitoon hakeutuakaan. En kadehdi kyllä psykiatrien työtä, kovin kiitollisia potilaita ei yleensä taida olla. Ja kärkkäimmät toki jaksavat aina valittaa, tehdä valituksia/kanteluja ja vetää salaliitot, lääkefirmnat jne mukaan kuvioon. Mutta tämä toki kuuluu sairauteen (jota eivät itse myönnä/hyväksy).

        Miksi propagoit? Oletko alalla? Missä on lisäksi tieteellinen näyttö väitteesi tueksi? Saisit itse joutua psykiatrian uhriksi. Eiköhän ääni muuttuisi kellossa.

        Suomessa pitäisi olla uskomukse ja ajattelu ja sanan vapaus, mutta psykiatria tekee sen turhaksi.

        "Sairaudentunnottomuus" on keksitty sitä varte, että psykiatrit voivat kontrolloida vastustavaa ihmistä, ja silti väittää tekevänsä hyvää. Älkää uskoko tuulesta temmattuun paskapuheeseen.


      • Salaliitto_apuaaaa
        fedeee kirjoitti:

        Miksi propagoit? Oletko alalla? Missä on lisäksi tieteellinen näyttö väitteesi tueksi? Saisit itse joutua psykiatrian uhriksi. Eiköhän ääni muuttuisi kellossa.

        Suomessa pitäisi olla uskomukse ja ajattelu ja sanan vapaus, mutta psykiatria tekee sen turhaksi.

        "Sairaudentunnottomuus" on keksitty sitä varte, että psykiatrit voivat kontrolloida vastustavaa ihmistä, ja silti väittää tekevänsä hyvää. Älkää uskoko tuulesta temmattuun paskapuheeseen.

        Foliohattu nyt hieman kireämmälle :D :D :D


      • ykxvv
        fedeee kirjoitti:

        Miksi propagoit? Oletko alalla? Missä on lisäksi tieteellinen näyttö väitteesi tueksi? Saisit itse joutua psykiatrian uhriksi. Eiköhän ääni muuttuisi kellossa.

        Suomessa pitäisi olla uskomukse ja ajattelu ja sanan vapaus, mutta psykiatria tekee sen turhaksi.

        "Sairaudentunnottomuus" on keksitty sitä varte, että psykiatrit voivat kontrolloida vastustavaa ihmistä, ja silti väittää tekevänsä hyvää. Älkää uskoko tuulesta temmattuun paskapuheeseen.

        Nimimerkki Kuuluu_sairauteen haiskahtaa vahvasti provosoivalta trollilta :). Hän ei tuonut mitään asiasisältöä väittelyyn.

        Ei kannata lähteä enempää hiiltymään. Joillekin on tyydyttävää provota muita suuttumaan, vakavissakin aiheissa, mikä on kyllä paheksuttavaa, mutta kannattaa tottua, koska ei sellainen mihinkään tule koskaan nettimaailmasta häviämään.

        Ja mitä tulee sairaudentunnottomuus-mantraan niin sehän on pelkkä tekosyy ignoorata vastapuolen mielipide ja vastarinta.


      • Kuuluu_sairauteen

        Mielenterveysomaisten keskusliiton nettisivuilla on hyvä artikkeli sairaudentunnettomuudesta:
        http://www.finfami.fi/menuajankohtaista/28-labyrintti/263-laby-409

        Sairaudentunnottomuus liittyy usein psykoositiloihin

        Sairaudentunnottomuus on vakava asia, jos henkilö ei ymmärrä pitää itsestään huolta, laiminlyö lääkityksensä eikä hakeudu ajoissa hoitoon. Sairaudentunnottomuus liittyy usein vaikeisiin psykoosioireisiin, mutta sitä ilmenee myös muissa mielenterveyden häiriöissä.

        - Sairaudentunnottomuuden voimakkuus riippuu siitä, miten vaikea sairaudentila on ja toisaalta myös sairauden tuoreudesta. Esimerkiksi skitsofreniassa henkilölle voi kehittyä sairaudentuntoa sairauden myöhemmässä vaiheessa. Toisaalta esimerkiksi vakavassa epäluuloisuudessa sairaudentunnottomuus voi olla myös pysyvää, kertoo Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila.

        - Sairaudentunnottomuus tarkoittaa, ettei asianosainen tiedosta kärsivänsä esimerkiksi vaikeasta mielenterveyden häiriöstä. Sairaudentunnottomuuden yleisyydestä ei ole lukutietoa. Se ilmenee kuitenkin yleensä erilaisissa psykoositiloissa, etenkin skitsofreniassa, mutta myös kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, syvässä masennuksessa ja eräissä persoonallisuushäiriöissä, kuvaa Korkeila.

        Sairaudentunnottomuus on usein osa sairautta, jossa todellisuuden taju on häiriintynyt. Sairaudentunnottomuutta liittyy myös moniin muihin sairauksiin, kuten anoreksiaan.

        - Anorektikko ei näe mitään outoa siinä, että jättää syömättä. Sen sijaan bulimiassa ihminen tajuaa jotain olevan pielessä, mutta hän ei hakeudu hoitoon syvän häpeänsä takia.

        Sairaudentunnottomuus voi liittyä myös vakaviin muistihäiriöihin. Vanhus voi huomata muistinsa heikkenevän, mutta sairauden edetessä hän ei koe enää olevansa sairas.

        Henkilö, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö, pitää muita huonoina ja saattaa syyllistää ympäristöään. Myös erilaisissa riippuvuuksissa, kuten alkoholismissa, asianomainen kiistää hyvin pitkään ongelmansa.

        Harhaluuloiset lopettavat helposti lääkityksen

        Sairaudentunnottomuus on psykooseissa yleensä osa sairautta ja liittyy sen oireisiin, kuten harhaluuloisuuteen, sosiaaliseen vetäytymiseen ja suuruuskuvitelmiin. Sairaudentunnottomuus ei kuitenkaan selity pelkästään sairauden vaikeuden asteella, vaan myös henkilön koulutustaso, älykkyys ja yleensä tiedon ja kokemuksen määrä omasta sairaudesta voi vaikuttaa siihen.

        - Ammatikseen psykoosien parissa työskentelevät ovat jatkuvasti tekemisissä tämän asian kanssa. Sairaudentunnottomuus hankaloittaa potilaan hoitamista. Usein henkilöt, joilla on harhaluuloisuutta myös lopettavat helposti lääkehoidon, kertoo Korkeila, joka on myös Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja.

        Jos lääkehoito loppuu, moni palaa takaisin hoitoon useammankin kerran. Silloin voidaan tehostaa lääkehoitoa.

        - Jos henkilö on hyvin harhaluuloinen, voidaan käyttää pitkäkestoista injektiolääkitystä, joka yleensä vähentää sairauden oireita ja sairaalaan palaamisen tarvetta. Tällaiseen lääkitykseen ei kuitenkaan siirrytä helposti, koska se voi aiheuttaa neurologisia haittoja, kuten jäykkyyttä ja vapinaa. Pitkäkestoiset lääkkeet eivät kuitenkaan ole vaarallisia ja jotkut henkilöt ottavat niitä mielellään, jos niillä saadaan kohtuullinen tasapaino harhaluuloisuudelle.

        Sairauden kokemiseen voi vaikuttaa

        Sairauden kokemiseen voidaan myös vaikuttaa. Sairastuneen kanssa voidaan keskustella asiasta silloin, kun oireet ovat lievittyneet ja hän kykenee ottamaan tietoa vastaan.

        Älä patista turhaan

        Läheistä ei kannata yrittää saada ymmärtämään sairauden tilaansa painostamalla varsinkaan sairauden alkuvaiheessa.

        - On hyvä seurata ihmisen vointia ja tarvittaessa ohjata hänet lääkäriin ja sitä kautta hoitoon. Alussa sairaudentunnottomuus voi olla hyvin vaikeaa omaiselle.


      • hthththe

        Kaikki virallinen "psykiatriatieto" on epätieteellistä propagandaa ja ideologiaa, eli lopettaka niiden käyttö "todisteina".


      • ykxvv_Astroturfit

        Mielenterveysomaisten Keskusliitto. :)


      • Tukea_myös_omaisille
        ykxvv_Astroturfit kirjoitti:

        Mielenterveysomaisten Keskusliitto. :)

        Hieman myös yhdistyksen nimi huvittaa, mutta mielenterveyspotilaiden omaisenakin voi olla erittäin raskasta ja vertaistukea tarvitaan. Omaisetkin tarvitsevat tietoa, että miksi läheinen käyttäytyy oudosti tai puhuu erikoisia jne. Mielenterveyspotilaalta itseltään ei välttämättä juuri tietoa tilanteesta useinkaan saa, eivätkä hoitavat tahot tietenkään saa kertoa potilaiden terveystietoja.


      • ajatusvirhe

        Mielenterveysdiagnoosi ei ole selitys, vaan tyhjä leima. Ilmiön uudelleennimeäminen. Tuo on todella yleinen ajatusvirhe, että psykiatrinen diagnoosi olisi selitys jonkun käyttäytymiselle.


      • ajatusvirheitä
        Tukea_myös_omaisille kirjoitti:

        Hieman myös yhdistyksen nimi huvittaa, mutta mielenterveyspotilaiden omaisenakin voi olla erittäin raskasta ja vertaistukea tarvitaan. Omaisetkin tarvitsevat tietoa, että miksi läheinen käyttäytyy oudosti tai puhuu erikoisia jne. Mielenterveyspotilaalta itseltään ei välttämättä juuri tietoa tilanteesta useinkaan saa, eivätkä hoitavat tahot tietenkään saa kertoa potilaiden terveystietoja.

        Tähän ajtusvirheeseen perustuu psykologia ja psykiatria:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Psychologist's_fallacy


      • ykxvv
        Tukea_myös_omaisille kirjoitti:

        Hieman myös yhdistyksen nimi huvittaa, mutta mielenterveyspotilaiden omaisenakin voi olla erittäin raskasta ja vertaistukea tarvitaan. Omaisetkin tarvitsevat tietoa, että miksi läheinen käyttäytyy oudosti tai puhuu erikoisia jne. Mielenterveyspotilaalta itseltään ei välttämättä juuri tietoa tilanteesta useinkaan saa, eivätkä hoitavat tahot tietenkään saa kertoa potilaiden terveystietoja.

        Kuvittelet, että Mielenterveysomaisten Keskusliitto tarjoaa luotettavaa tietoa ja, että totuudenmukaisempaa tietoa ei saisi asianomaiselta itseltään? Mitä ihmettä?


      • hulluja
        ajatusvirhe kirjoitti:

        Mielenterveysdiagnoosi ei ole selitys, vaan tyhjä leima. Ilmiön uudelleennimeäminen. Tuo on todella yleinen ajatusvirhe, että psykiatrinen diagnoosi olisi selitys jonkun käyttäytymiselle.

        Varmasti osittain näinkin. Voisi toki vain puhua hulluista tai sekopäistä. Nykyisin toki pystytään kuvantamaan aivoja ja tutkimaan erilaisia pitoisuustasoja, joiden avulla pystytään osoittamaan, että näillä sekopäillä on aivoissa erilaista toimintaa kuin muilla. On myös huomattu, että hoidoilla näitä toimintoja on pystytty korjaamaan ja tätä kautta hulluutta vähennettyä.

        Sitten on toki se kysymys, että saako ihminen olla hullu. Mielestäni saa, jos ei aiheuta haittaa muille eikä itse koe asiassa mitään ongelmaa.


      • Luottoa_löytyy
        ykxvv kirjoitti:

        Kuvittelet, että Mielenterveysomaisten Keskusliitto tarjoaa luotettavaa tietoa ja, että totuudenmukaisempaa tietoa ei saisi asianomaiselta itseltään? Mitä ihmettä?

        Näin se mielenterveysongelmissa varsin usein menee, ettei potilas pysty kertomaan luotettavasti mikä on vialla. Ei toki keskusliittokaan kerro yksittäisestä henkilöstä mitään, mutta yleisellä tasolla tarjoaa luotettavampaa tietoa.

        Mielenterveysomaisten Keskusliitto on kuitenkin varsin hyvä tietolähde ja on potilaiden ja omaisten puolella.


      • loppu-ideologialle

        Mihin tuo väitteesi perustuu? Ajatusvirheeseen?


      • ei-propagandalle
        hulluja kirjoitti:

        Varmasti osittain näinkin. Voisi toki vain puhua hulluista tai sekopäistä. Nykyisin toki pystytään kuvantamaan aivoja ja tutkimaan erilaisia pitoisuustasoja, joiden avulla pystytään osoittamaan, että näillä sekopäillä on aivoissa erilaista toimintaa kuin muilla. On myös huomattu, että hoidoilla näitä toimintoja on pystytty korjaamaan ja tätä kautta hulluutta vähennettyä.

        Sitten on toki se kysymys, että saako ihminen olla hullu. Mielestäni saa, jos ei aiheuta haittaa muille eikä itse koe asiassa mitään ongelmaa.

        Ikinä ei ole löydetty psykiatrisia biomarkkereita. Siksi psykiatria ja neurologia ovat erillään. Ainoat erot mitä on löydetty psykiatriaan liittyen johtuvat niistä hermomyrkyistä mitä "potilaille" syötetään. Tästä ei vaan usein mainita.


      • gegegegegrg
        Kuuluu_sairauteen kirjoitti:

        Tuskinpa tästä kannattaa lähteä väittelemään. Psyykoosin kuvaan kun kuuluu, ettei sairauden tuntoa yleensä ole ja tällöin ei tietenkään lääkkeitä haluttaisi käyttää. Mutta jos on oikeasti mielisairas ja psykoosissa, niin lääkityksiä tarvitsee.

        Toki jos ei ole itselle tai muille haitaksi eikä mitään apua koe tarvitsevansa, niin ei silloin tarvitse hoitoon hakeutuakaan. En kadehdi kyllä psykiatrien työtä, kovin kiitollisia potilaita ei yleensä taida olla. Ja kärkkäimmät toki jaksavat aina valittaa, tehdä valituksia/kanteluja ja vetää salaliitot, lääkefirmnat jne mukaan kuvioon. Mutta tämä toki kuuluu sairauteen (jota eivät itse myönnä/hyväksy).

        Sinä itse tulkitset asiat tukemaan omia tarkotuksiasi. Tulkitset heti toisen mielipiteen vääräksi sillä tavalla, että se kuuluu toisen osapuolen sairauteen, jota hän ei itse myönnä. Olet ehkä mielenterveys-potilaan vanhempi.

        "Toki jos ei ole itselle tai muille haitaksi eikä mitään apua koe tarvitsevansa, niin ei silloin tarvitse hoitoon hakeutuakaan. En kadehdi kyllä psykiatrien työtä, kovin kiitollisia potilaita ei yleensä taida olla. Ja kärkkäimmät toki jaksavat aina valittaa, tehdä valituksia/kanteluja ja vetää salaliitot, lääkefirmnat jne mukaan kuvioon. Mutta tämä toki kuuluu sairauteen (jota eivät itse myönnä/hyväksy)."


      • ykxvv
        Luottoa_löytyy kirjoitti:

        Näin se mielenterveysongelmissa varsin usein menee, ettei potilas pysty kertomaan luotettavasti mikä on vialla. Ei toki keskusliittokaan kerro yksittäisestä henkilöstä mitään, mutta yleisellä tasolla tarjoaa luotettavampaa tietoa.

        Mielenterveysomaisten Keskusliitto on kuitenkin varsin hyvä tietolähde ja on potilaiden ja omaisten puolella.

        Henkilökohtaisesti en luottaisi hetkeäkään yhteenkään keskusliittoon, omaisten tai ammattikunnan, mitä tulee psykiatriaan.


      • Anonyymi
        Kuuluu_sairauteen kirjoitti:

        Mielenterveysomaisten keskusliiton nettisivuilla on hyvä artikkeli sairaudentunnettomuudesta:
        http://www.finfami.fi/menuajankohtaista/28-labyrintti/263-laby-409

        Sairaudentunnottomuus liittyy usein psykoositiloihin

        Sairaudentunnottomuus on vakava asia, jos henkilö ei ymmärrä pitää itsestään huolta, laiminlyö lääkityksensä eikä hakeudu ajoissa hoitoon. Sairaudentunnottomuus liittyy usein vaikeisiin psykoosioireisiin, mutta sitä ilmenee myös muissa mielenterveyden häiriöissä.

        - Sairaudentunnottomuuden voimakkuus riippuu siitä, miten vaikea sairaudentila on ja toisaalta myös sairauden tuoreudesta. Esimerkiksi skitsofreniassa henkilölle voi kehittyä sairaudentuntoa sairauden myöhemmässä vaiheessa. Toisaalta esimerkiksi vakavassa epäluuloisuudessa sairaudentunnottomuus voi olla myös pysyvää, kertoo Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila.

        - Sairaudentunnottomuus tarkoittaa, ettei asianosainen tiedosta kärsivänsä esimerkiksi vaikeasta mielenterveyden häiriöstä. Sairaudentunnottomuuden yleisyydestä ei ole lukutietoa. Se ilmenee kuitenkin yleensä erilaisissa psykoositiloissa, etenkin skitsofreniassa, mutta myös kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, syvässä masennuksessa ja eräissä persoonallisuushäiriöissä, kuvaa Korkeila.

        Sairaudentunnottomuus on usein osa sairautta, jossa todellisuuden taju on häiriintynyt. Sairaudentunnottomuutta liittyy myös moniin muihin sairauksiin, kuten anoreksiaan.

        - Anorektikko ei näe mitään outoa siinä, että jättää syömättä. Sen sijaan bulimiassa ihminen tajuaa jotain olevan pielessä, mutta hän ei hakeudu hoitoon syvän häpeänsä takia.

        Sairaudentunnottomuus voi liittyä myös vakaviin muistihäiriöihin. Vanhus voi huomata muistinsa heikkenevän, mutta sairauden edetessä hän ei koe enää olevansa sairas.

        Henkilö, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö, pitää muita huonoina ja saattaa syyllistää ympäristöään. Myös erilaisissa riippuvuuksissa, kuten alkoholismissa, asianomainen kiistää hyvin pitkään ongelmansa.

        Harhaluuloiset lopettavat helposti lääkityksen

        Sairaudentunnottomuus on psykooseissa yleensä osa sairautta ja liittyy sen oireisiin, kuten harhaluuloisuuteen, sosiaaliseen vetäytymiseen ja suuruuskuvitelmiin. Sairaudentunnottomuus ei kuitenkaan selity pelkästään sairauden vaikeuden asteella, vaan myös henkilön koulutustaso, älykkyys ja yleensä tiedon ja kokemuksen määrä omasta sairaudesta voi vaikuttaa siihen.

        - Ammatikseen psykoosien parissa työskentelevät ovat jatkuvasti tekemisissä tämän asian kanssa. Sairaudentunnottomuus hankaloittaa potilaan hoitamista. Usein henkilöt, joilla on harhaluuloisuutta myös lopettavat helposti lääkehoidon, kertoo Korkeila, joka on myös Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja.

        Jos lääkehoito loppuu, moni palaa takaisin hoitoon useammankin kerran. Silloin voidaan tehostaa lääkehoitoa.

        - Jos henkilö on hyvin harhaluuloinen, voidaan käyttää pitkäkestoista injektiolääkitystä, joka yleensä vähentää sairauden oireita ja sairaalaan palaamisen tarvetta. Tällaiseen lääkitykseen ei kuitenkaan siirrytä helposti, koska se voi aiheuttaa neurologisia haittoja, kuten jäykkyyttä ja vapinaa. Pitkäkestoiset lääkkeet eivät kuitenkaan ole vaarallisia ja jotkut henkilöt ottavat niitä mielellään, jos niillä saadaan kohtuullinen tasapaino harhaluuloisuudelle.

        Sairauden kokemiseen voi vaikuttaa

        Sairauden kokemiseen voidaan myös vaikuttaa. Sairastuneen kanssa voidaan keskustella asiasta silloin, kun oireet ovat lievittyneet ja hän kykenee ottamaan tietoa vastaan.

        Älä patista turhaan

        Läheistä ei kannata yrittää saada ymmärtämään sairauden tilaansa painostamalla varsinkaan sairauden alkuvaiheessa.

        - On hyvä seurata ihmisen vointia ja tarvittaessa ohjata hänet lääkäriin ja sitä kautta hoitoon. Alussa sairaudentunnottomuus voi olla hyvin vaikeaa omaiselle.

        Minulla on kollektiivinen sairaudentunnottomuus, jossa psykiatri on päättänyt sairauden mutta kukaan ei ole koskaan huomauttanut kyseisen sairauden oireista. Sairaudentunnottomuus on ollut itseni lisäksi myös perheelläni, ystävilläni, seurustelukumppanillani, ja jopa psykologilla, jolla olin käynyt aiemmin keskustelemassa mutta joka ei ollut tajunnut ohjata kunnon hoitoon. Psykiatri kuitenkin havaitsi minussa tämän sairauden, jota muut eivät pysty näkemään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla on kollektiivinen sairaudentunnottomuus, jossa psykiatri on päättänyt sairauden mutta kukaan ei ole koskaan huomauttanut kyseisen sairauden oireista. Sairaudentunnottomuus on ollut itseni lisäksi myös perheelläni, ystävilläni, seurustelukumppanillani, ja jopa psykologilla, jolla olin käynyt aiemmin keskustelemassa mutta joka ei ollut tajunnut ohjata kunnon hoitoon. Psykiatri kuitenkin havaitsi minussa tämän sairauden, jota muut eivät pysty näkemään.

        Ei sellaista ole olemassakaan. Nimittäin mitään "kollektiivista sairaudentunnottomuutta".
        Ei ainakaan yhdellä yksittäisellä ihmisellä.

        Yhteiskunnan ja yhteisön osuudesta, sen laajemmassa mittakaavassa, yksilön ja useampien ihmisten kohdalla en tiedä.

        Sen kohdalla voisi puhua ennemminkin asioiden ja yksilön sairastumiseen ja tilaan johtavien syiden näkemättömyydestä, ja syy-yhteyksien ymmärtämättömyydestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla on kollektiivinen sairaudentunnottomuus, jossa psykiatri on päättänyt sairauden mutta kukaan ei ole koskaan huomauttanut kyseisen sairauden oireista. Sairaudentunnottomuus on ollut itseni lisäksi myös perheelläni, ystävilläni, seurustelukumppanillani, ja jopa psykologilla, jolla olin käynyt aiemmin keskustelemassa mutta joka ei ollut tajunnut ohjata kunnon hoitoon. Psykiatri kuitenkin havaitsi minussa tämän sairauden, jota muut eivät pysty näkemään.

        Mielestäni koko sana " sairaudentunto " on väärä määritellessä sitä mitä pään sisällä tapahtuu.

        On eri asia, jos on flunssa, jalka poikki, selkä kipeä, päänsärkyä, ym., niin silloin voi tuntea itsensä sairaaksi.

        Vaikka tosin on lääkäreitäkin, jotka saattavat väittää ihmiselle, että eihän tuo ja tuo voi kipeältä tuntua, jos joku jotain kipua valittaa.
        Kipuakaan ei voi toisen puolesta tuntea, tai olla tuntematta.

        Psykiatrikin voi väittää " sairaaksi " varmaan ketää haluaa, jos hän niin haluaa, vaikka muut eivät olisi huomanneet toisessa mitään vikaa .

        Elämässä yleensäkin jokainen tekee omat päätelmänsä toisista ihmisistä, kukaan ei voi toisen puolesta päättää mitä mieltä tämän pitäisi jostain olla.


    • fefeweeeeee

      Eli lievemmässä muodossa, se mitä tapahtuu myös esimerkiksi julkisilla psykiatrisilla poliklinikoilla, jos henkilökunta ajattelee, että olet jotenkin outo, vaarallinen tai muuta sellaista, niin sen jälkeen he alkavat käyttää diagnooseja, selityksiä ja muuta sen kaltaista toimien oikeuttamiseen. He alkavat tulkita kaiken potilaan käytöksen juuri sen diagnoosin todistamiseen ja lääkityksen oikeuttamiseen.

    • klotsapää

      Pitää muistaa sekin, että lääkäreiltä loppuis työt, jos hoito olis tehokasta. Lääketehtailtakin jäis isot rahat saamatta, jos olis lääke, joka parantais vaikka kokonaan masennuksen. Myrkytetään aivan liikaa siis ihmisiä, jotta lääkärit työllistyy ja lääketehtaat saa isoja voittoja jatkossakin. Monissa tapauksissa klotsapiinia syötetään aivan liian suuria annoksia, vaikka suosituksissa sanotaan, että aineen kohdalla on löydettävä mahdollisimman alhainen ylläpitoannos. Lääkärit eivät halua tulla potilasta vastaan ollenkaan, pelkona osalla lienee se, että potilas tekee jotain kamalaa, jos lääkettä ei olekaan tarpeeksi. Pelaavat siis varman päälle määrätessään aivan liian suuria lääkeannoksia. Oikeasti empaattinen lääkäri on harvinaisuus psykiatriassa. Potilas joutuu siksi itse kokeilemaan erilaisia lääkemääriä löytääkseen juuri hänelle sopivan lääkeannoksen.

    • TOTUUSPS

      MURHAAVAT IHMISIÄ

    • Ahahahahaha

      "Psykoosilääkkeen erityisellä teholla aggressioon on ymmärtääksemme merkitystä vasta, kun hoidetaan lääkehoitoon puutteellisesti reagoivaa psykoosipotilasta"

      Mitä he oikeasti yrittävät sanoa tuossa? Tai mitä he tahtovat viestittää lukijalle? Kaikki neuroleptit salpaavat dopamiini-reseptoreita 'anti-psykoottisilla' annoksilla, sekä vaikuttavat esimerkiksi histamiini- ja adrenegisiin reseptoreihin. Nämä vaikutukset aivan varmasti sopivilla annoksilla lamaavat aivan kenen tahansa aivotoiminnan ja siten aggression myös. Esimerkiksi haloperidolia, joka on hyvin voimakas dopamiini-reseptorien salpaavat, käytetään seeprojen ja muiden eläinten käytöksen lamaamiseen erilaisia tarkoituksia varten.

      • Gegegegegeg

        Tuo kommentti on myös aika paljastavaa joko siitä, mitä maan johtavat psykiatrit joko:

        A: Ymmärtävät aivojen toiminnasta, farmakologiasta, biologiasta tai muusta sellaisesta hyvin vähän
        B: Kirjoittavat tarkoituksella propagandaa


    • Gegegegeg

      "Lääkityksestä on hyötyä akuuttitilanteessa potilaan kiihtymyksen rauhoittajana, mutta vaikutus tulee viiveellä, ellei lääkettä anneta suoneen. Koska siihen on käytännössä harvoin mahdollisuus, on kertakäyttöinen loksapiini-inhalaattori tervetullut lisä lääkevalikoimaan (laite höyrystää psykoosilääke loksapiinin). Tällä tavoin suhteellisen pienen kerta-annoksen vaikutus alkaa valmistajan mukaan jopa kymmenessä minuutissa. Lihakseen ruiskutetun lyhytvaikutteisen lääkkeen rauhoittava vaikutus alkaa inhaloituun lääkkeeseen verrattuna hitaasti. Ellei kiirettä todellisuudessa ole, helppokäyttöisiä ovat suussa liukenevat (mutta vasta ohutsuolessa imeytyvät) psykoosilääketabletit. Lääkkeiden antamista injektioina vastoin potilaan tahtoa on syytä välttää, koska se saattaa pitkäksi aikaa viedä potilaan yhteistyöhalun."

      Huh. Ainakin he myöntävät, että pakkopiikitys voi viedä 'yhteistyöhalun'.

      • ykxvv

        "Huh. Ainakin he myöntävät, että pakkopiikitys voi viedä 'yhteistyöhalun'."

        Hahaha. Muuta eivät sitten myönnäkään.


      • niinpä-niinx

      • Oikeus_tulkoon
        niinpä-niinx kirjoitti:

        Vai että pitkäaikaisneurolepti-injektiot ei ole vaarallisia. Muutama kuoliaaksi rääkätty...:

        https://www.madinamerica.com/2016/11/neuroleptic-drugs-akathisia-suicide-violence/

        Psykiatrinen pakottaminen on rikos ihmisyyttä kohtaan. Ei epäselvää. Toivottavasti nykyajan noitavainot loppuvat pian, jo tulevina vuosikymmeninä. RIkolliset on saatava vastuuseen teoistaan. Vastuussa kuolemista ovat psykiatrian ammattikunnnan päättäjät sekä asiasta vastaavat ministerit. Heidät tulee ennen pitkään raahata oikeuden eteen tuomiolle. Sitä aikaa hartaasti odottaen.


    • Gegegegege

      Joku tutkiva journalisti voisi esimerkiksi tutkia, mitä kytköksiä Eila-Repo Tiihosella, Tero Hallikaisella tai Jari Tiihosella on tuohon loksapiini-psykoosilääke-härveliä valmistavaan yritykseen.

      • Gegegegege

        Tosin mitä väliä sillä on. Jari Tiihosella on jo kytköksiä kaikkiin mahdollisiin lääketehtaisiin.


    • Gegegege

      Koko artikkeli lyttää potilaiden oikeuksia ja markkinoi törkeästi epäilyttäviä lääkkeitä, joita käytetään potilaiden lamaamiseen ja joilla on hyvin mahdollisesti vakavia vaikutuksia pidempään käytettynä.

    • Gegegege

      En ole edes tutustunut asiaan, mutta todennäköisesti tilanne on seuraavankaltainen. Loksapiini on vanhempi antipsykootti. Joku lääkefirma on keksinyt kokeilla sitä jossain uudessa injektio-muodossa. Uudella tuotteella on uusi patentti, joten siitä voi pyytää kovaa hintaa. Sitten Tiihoset, ym kirjoittavat tällaisia artikkeleja, joissa he kehuvat sitä uutta tuotetta.

    • Lievästi_hullu

      Tuntuupa vähän hassulta tämä väkivaltaisuus -juttu. Olen itse ollut suljetulla osastolla psykoosin vuoksi. Siellä ei tarvinnut toisia potilaita pelätä ollenkaan. En kertaakaan huomannut, että potilaat olisi olleet väkivaltaisia. Samaa ei voinut valitettavasti sanoa hoitajista. Pitäisikö väkivaltaiset hoitajatkin lääkitä säyseiksi?

      • eyh

        Siis "hoitajat" olivat väkivaltaisia väkivallattomia "potilaita" kohtaan? Voi sitä julmuutta! :o USKOMATONTA! En voi uskoa. Ei tuollaista voi enää nykyään tapahtua.


      • fredereraria
        eyh kirjoitti:

        Siis "hoitajat" olivat väkivaltaisia väkivallattomia "potilaita" kohtaan? Voi sitä julmuutta! :o USKOMATONTA! En voi uskoa. Ei tuollaista voi enää nykyään tapahtua.

        Oletko kenties hoitaja itse? Kirjoituksesi ja sarkasmin käytön taso vahvasti viittaa siihen.


      • oksettaa-

        Niin ketkä ovat oikeasti vaaraksi muille ja käyttävät fyysistä ja henkistä väkivaltaa kuten alistamista ja pakottamista ja eivät kunnioita koskemattomuutta.

        Hoitajat. Koko systeemi.


    • crazymythafuka

      Jokaisesta sanasta liikkeesta tulee sairauden oire ja joka oireeseen loytyy pilleri. Sairas bisnes. Laakitkaa itsenne hyvalla ravinolla ja ulkoilulla ensin.. pollapillerointiin sitten kun haluaa kuolla.. harmin kun ihmisten normaalit tunnot ja pelot ("vainoharhat") vievat pakkohoitoon koekaniiniksi... mitas sitten kun hullut on enemmisto ja laittaa lekurit hoitooon..

    • kaarmeapteekki

      Vain hullumpi lulee voivansa parantaa hullun sielun.

    • NatasFFF

      eikäkö kyl hullu toisen tunnistaa!

    • älkää.uskoko.pirulaista

      Pakkolääkitys on ehkä joskus laillistakin Niuvaniemen potilailla, en tiedä varmaan. Mutta tavallisen potilaan pakkolääkitys ainakaan avohoidossa ei ole lain mukaan mahdollista. Lääkäri puhuu omiaan että korvat heiluu.

    • rationaalinen.ajattelu

      Ymmärrän lääkkeiden käytön vain siinä tapauksessa jos henkilö on oikeasti ympäristölle vaarallinen eikä häntä saada millään muulla keinolla kontrolliin. Silloinkin vain samalla periaatteella kuin villieläimiä taltutetaan. Useimmat psykiatriset potilaat eivät sellaisia ole. Psykiatriset lääkkeet eivät paranna ketään. Oikea motiivi lääkkeiden käytölle on psykiatrisen potilaan aiheuttamien YMPÄRISTÖHAITTOJEN ehkäiseminen, eikä suinkaan potilaan oman hyvinvoinnin edistäminen. Ns. mielenterveyshäiriöinen henkilö on usein ympärillä oleville aika rasittava tyyppi. Lääkitys tekee hänestä vähemmän rasittavan.

      Artikkelista tulee esille psykiatrisen järjestelmän mielisairas asenne potilaita kohtaan. Kun ihminen menee terveyskeskuslääkärille hänet yleensä kohdataan ihmisenä, häntä kuunnellaan ja hänen omat mielipiteensä otetaan vakavasti (no ehkä ei aina ;-P). Kun ihminen menee psykiatrin vastaanotolle hänestä tulee laboratoriorotta tutkijan suurennuslasin alla. Psykiatrinen potilas on tarkkailun alaisena oleva objekti jonka oman tahdon ja omien mielipiteiden yli marssitaan hyvin helposti. Häntä ollaan vain kuuntelevinaan. Usein hänen kohtalokseen on langennut lähinnä holhottavan lapsen, tai jopa sketsihahmon rooli.

      Dialogi psykiatrin/hoitohenkilökunnan ja psykiatrisen potilaan välillä ei ole tasa- arvoista normaalia kommunikaatiota jossa kummankin näkemykset painavat jotain. Psykiatrisen potilaan sanomisia ja käytöstä tarkkaillaan etsien niistä sairauden oiretta. Tällainen vuorovaikuttamistapa on nimenomaan henkisesti tasapainottomalle tuhoisaa ja psyykkisesti tuskallista. Juuri siksi koska yleensä tällaisten extreme state of mind- tilojen taustalla on jonkinlainen syvä avuttomuuden kokemus ja kykenemättömyys vaikuttaa omaan elämäänsä ja itseensä. Eli siis vakava trauma. Ei voi mitenkään olla terveellistä tällaiselle henkilölle joutua sellaiseen järjestelmään hoidettavaksi joka ruokkii tätä samaa voimattomuuden kokemusta. Ja siihen päälle suorittaa vielä kemiallisen lobotomian ja tekee hänestä näin täysin puolustuskyvyttömän.

      Lisäksi ääneen ei lausuta, että aika iso osa, ellei jopa suurin osa, psykoosi- ym. diagnooseista tehdään väärin perustein. Esim. Niuvanniemen vankisairaalan potilaat ovat pääasiassa kriminaaleja, ja rikolliset käyttävät paljon päihteitä. Joskus psykoottiset tilat ovatkin vain pitkään jatkuneen päihteidenkäytön seurausta. Ne ovat usein enemmän myrkytystiloja kuin oikeita aivojen toimintahäiriöitä. Useimmilla psyk. potilailla on sairaushistoriassaan lukuisia "vääriä" diagnooseja kun ei psyk. järjestelmä keksi mihin diagnoosilokeroon hänet pitäisi laittaa. Että onko se pibo vai skitso vaiko rajatila, Herra yksin teitää.

      Ja edelleen pitäisi ottaa huomioon että suurin osa ns. mielenterveyshäiriöiden oireilusta on teeskentelyä. Jos alkaisin laskea kuinka moneen tekopsykoosia esittävään "radiolähettimet hampaissa"- idioottiin olen vuosien varrella törmännyt ei riittäisi sormet ja varpaat yhteensä. Varsinkin nuorten kohdalla pitäisi suhtautua kriittisesti heidän "oireiluihinsa". Nuoret ovat draamanhakuisia, ja joidenkin mielestä on jopa coolia esittää jotain tekopsykoosia. Kun pitää laittaa elämä risaiseksi ja sitten olla ihan pihalla ja psykoosissa. Tällaisia huomionhakuisia kypsymättömiä henkilöitä on aikuisissa ja jopa vanhuksissakin vaikka miten paljon. Pitäisi osata arvioida paremmin milloin psykoottinen todellisuudentajun menetys on todellista ja milloin vain jonkun helvetin draamakuninkaan tai kuningattaren performanssiesitystä. Psykiatrin vastaanotolla myös potilas pystyy manipuloimaan tilannetta ihan toisella tavalla kuin syöpäklinikan vastaanotolla.

      • sign.language

        "Mielen sairauksia voidaan ymmärtää kielenä tai roolipelinä missä ihminen, joka ei ole muulla tavoin pystynyt ilmaisemaan ristiriitojaan ja ongelmiaan, turvautuu alkeellisiin ja huonosti artikuloituihin merkkikieliin - esim. hysteeriset oireet ja katatonia - joiden avulla hän vetoaa ympäristöönsä. Silloin kun ihminen ei tule kuulluksi ja ymmärretyksi tavallisin keinoin, hän turvautuu erilaisiin "oireisiin". Näitä ilmiöitä on ruvettu nimittämään psyykkisiksi sairauksiksi. Sen sijaan että pyrkisimme ymmärtämään mitä ihminen käyttäytymisellään yrittää viestiä meille, rakennamme oireistojen tautioppeja ja uskomme näihin "syndroomiin". Oireiden muoto ja niiden valinta taas määräytyvät kunkin henkilön persoonallisuuskehityksestä hänen nykyisestä elämäntilanteestaan sekä vallitsevasta kulttuurista."

        Andersson, Hulluudestamme, hulluudestanne


      • psyykenlääkkeettappavat

        Hulluin juttu psyykenlääkkeiden käytösä onkin että on todettu että ne lisäävät ympäristölle haitallisuutta. Esim. suurin osa kouluampujista oli SSRI-"lääkkeiden" vaikutuksen alaisena.


      • daadaadaadaa
        psyykenlääkkeettappavat kirjoitti:

        Hulluin juttu psyykenlääkkeiden käytösä onkin että on todettu että ne lisäävät ympäristölle haitallisuutta. Esim. suurin osa kouluampujista oli SSRI-"lääkkeiden" vaikutuksen alaisena.

        Sitähän ei tiedetä kumpi oli ensin muna vai kana kouluampumisten yms. taustalla mitä tulee ssri- lääkkeiden tai muiden psyykenlääkkeiden käyttöön. Ovatko ssri- lääkkeet toimineet kynnystä madaltavana tekijänä vai kuvastaako niiden käyttö enemmän henkilön ahdistushistoriaa.

        Julkista mielenterveysongelmakeskustelua pitäisi alkaa laajentamaan keskusteluksi siitä millainen on se KOKONAINEN VUOROVAIKUTUSKULTTUURI joka aiheuttaa niin paljon henkistä pahoinvointia että jotkut yksilöt päätyvät tuollaisiin tekoihin. Ja varsinkin olisiko sille totutulle tavalle olla sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa jotakin tehtävissä. Pitäisikö tulla yhteiskuntana tietoiseksi omassa yhteiskunnassa vallistsevista aivan NORMAALEISTA mutta tuhoisista tavoista? Juuri tällaisissa yleisesti normaaleiksi koetuissa tavoissa piilee syy sille miksi joillakin yksilöillä kilahtaa päässä.


      • Defeh

        Yks juttu on ainakin varmaa: Ei ne ainakaan estäneet välivallantekoja.


      • No.logic
        Defeh kirjoitti:

        Yks juttu on ainakin varmaa: Ei ne ainakaan estäneet välivallantekoja.

        NiinPÄ!

        Lääkityksen pakkosyötön ohessa yksi psykiatriaa vaivaava ongelma on se että psykiatrisen hoitojärjestelmän johtavana ajatuksena pidetään vieläkin sitä, että psykiatrisen potilaan tärkein sosiaalinen verkosto hoitotahojen ohessa on hänen perheensä/sukulaisensa/läheisensä. Yleensä tämä tarkoittaa siis juuri sitä lapsuudenperhettä joka yleensä nämä mielenterveyshäiriöt tavalla tai toisella ovat aiheuttaneet.

        Mielenterveyshuollon omituisinta logiikkaa on käsitys että mt- potilaan kohdalla tervehdyttävää ovat sellaiset toimenpiteet jotka terveen sairastuttaisivat taatusti.


      • Joo_ja_Ei
        daadaadaadaa kirjoitti:

        Sitähän ei tiedetä kumpi oli ensin muna vai kana kouluampumisten yms. taustalla mitä tulee ssri- lääkkeiden tai muiden psyykenlääkkeiden käyttöön. Ovatko ssri- lääkkeet toimineet kynnystä madaltavana tekijänä vai kuvastaako niiden käyttö enemmän henkilön ahdistushistoriaa.

        Julkista mielenterveysongelmakeskustelua pitäisi alkaa laajentamaan keskusteluksi siitä millainen on se KOKONAINEN VUOROVAIKUTUSKULTTUURI joka aiheuttaa niin paljon henkistä pahoinvointia että jotkut yksilöt päätyvät tuollaisiin tekoihin. Ja varsinkin olisiko sille totutulle tavalle olla sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa jotakin tehtävissä. Pitäisikö tulla yhteiskuntana tietoiseksi omassa yhteiskunnassa vallistsevista aivan NORMAALEISTA mutta tuhoisista tavoista? Juuri tällaisissa yleisesti normaaleiksi koetuissa tavoissa piilee syy sille miksi joillakin yksilöillä kilahtaa päässä.

        Mistään yksittäistapauksista ei voi varmuudella sanoa mikä aineiden rooli on ollut. Tilastollisesti SSRI-aineet lisäävät väkivaltaista käytöstä ja siten väkivallantekoja verrattuna plaseboon tai siihen, että ei anneta mitään, homogeenisessä ihmisryhmässä. Sama ilmiö havaitaan myös esimerkiksi alkoholin kohdalla. Kuitenkaan ei voida sanoa varmuudella mikä rooli SSRI-aineella/alkoholilla on ollut jossakin tietyssä yksittäistapauksessa: onko aine vaikuttanut siihen, että tilanne on edennyt varsinaiseen väkivallantekoon vai olisiko sama tapahtunut mahdollisesti ilman ainealtistusta. Kaikki perustuu parhaaseen mahdolliseen arvioon ja eri tahot ja ihmiset ovat toki monesti erimielisiä, mikä on ihan ymmärrettävää.

        Oikeudenkäynneissä valmistajien edustajat myöntävät kysyttäessä aina, että aineilla on todettu kausaalinen yhteys väkivallan lisääntymiseen, ja myös itsemurhiin, mutta samalla aina kiistävät aineiden vaikutusyhteyden juuri siinä kyseisessä tapauksessa. Oikeudenkäyntitulosten historiaa tarkastellessa se on osoittautunut toimivaksi puolustusstrategiaksi.


    • JutunNimi

      Pääongelma on muodostunut se että potilaista on tehty lääketeollisuuden koekaniineja. Ensimmäiseksi vastaanotolla määrätään AINA psykoottisia huumaavia lääkkeitä, vaikka ongelma voitaisiin saada hoidettua pois luultavasti muutamalla hyvällä terapiaistunnolla, eli syvällisellä keskustelulla.

      • FaktatEkaYmmärrysSitten

        Ihmiset eivät ole lukeneet Thomas Szaszia, joten heillä on huono tai erittäin huono tietämys siitä mistä psykiatriassa on ylipäänsä kysymys. Suurin osa yhä 2017 kuvittelee, että psykiatria on (lääke)tiedettä ja tarkoituksenaan auttaa kohteitaan tai vapaaehtoisesti paikalle saapua asiakkaita. Niin kauan, kun ihmisille on epäselvää mikä psykiatrisen järjestelmän yhteiskunnallinen tehtävä on, on turhaa odottaa järjevää keskustelua niin sanotuista psyykenlääkkeitä, eli oikeammin reseptihuumeista, tai mistään muustakaan alaan liittyvästä.

        Vika ihmisen henkiseen kärsimykseen löytyy aina elämästä, ei koskaan aivoista.


      • deletedelete

        huh huh. mikähän ihme ed. viestissä oli sääntöjen vastaista? Sekö että toteaa katuhuumeiden ja reseptilääkkeiden olevan samoja aineita?Kun niitä määrää lääkäri ne ovat tervellisiä, kun niitä ostaa katukaupasta kukaan ei niiden myrkyllisyyttä kyseenalaista. jotenkin tuntuu että mielivaltainen sensurointi on hälyyttävästi yleistynyt viime aikoina oli aihe sitten mikä tahansa. Minkäänlaista pyrkimytäkään objektiivisuuteen ei vaikuta olevan enää missään.


    • YllärYl

      Niuvanniemen sairaalaassa alle 50 % potilaista on kriminaaleja. Suurin osa potilaista on vaikeahoitoisia mutta ei vaarallisia potilaita. Vaikeahoitoisuus on juuri lääkekielteisyyttä, jonka kunnallisten sairaaloiden psykiatrit ovat kokeneet haastavaksi ja siirtäneet lääkitystä vastustelevat potilaansa Niuvanniemeen. Kunnathan ostavat ostopalveluna erittäin kallista psykiatrista hoitoa Niuvanniemestä

    • Anonyymi

      No Tero Hallikainenhan on tunnetusti ja luultavasti Niuvan suurin Idiootti. Olisi varmaan halunnut sukunimensä Hallitsevaiseksi.

      Sehän ei kestä näköjään mitään kritiikkiä. Hän laittaa ihmisen Suljetulle osastolle vain siksi, että joku ei suostu juomaan Cokista lasista.

      Tero varmaan kuvitteli, että kyllä se potilas nyt viiltää kaulavaltimon tai ranteensa auki sillä hemmetin tölkin clipsillä.

      https://www.youtube.com/watch?v=UD7n21uQM1Q

    • Anonyymi

      "Mutta tämä toki kuuluu sairauteen, jota potilaat eivät itse myönnä/hyväksy."

      Tämä lause mahdollistaa psykiatrian nimissä minkä tahansa lääkityksen tai menettelyn.

      • Anonyymi

        Kun näitä juttuja lukee, on pakko ihmetellä miten ihmiset ylipäätään uskaltavat mennä edes psykologille? Hoitopolku voi johtaa todella merkillisiin paikkoihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun näitä juttuja lukee, on pakko ihmetellä miten ihmiset ylipäätään uskaltavat mennä edes psykologille? Hoitopolku voi johtaa todella merkillisiin paikkoihin.

        Ehkä kaikilla ei ole sellaisia luurankoja kaapeissa että olisi syytä pelätä.


      • Anonyymi

        Tuo on niin totta.
        Herkästi sanotaan sairaudentunnottomaksi, jos ei ole lääkärin kanssa samaa mieltä.

        Aloituksessa oli maininta, että potilaan kanssa yhteistyössä päätettäisiin neuroleptilääkityksen syistä, aiheista.
        Itse en ollut koskaan kohdannut tällaista yhteistyön mahdollisuutta ennen viimeistä hoitojaksoani.
        Ja jatkona tuohon kohtaan lääkityksistä vielä mainittiin piikkilääkityksestä, joka on usean kohdalla oikeasti pakkolääkintää, siitäkään ei kovin paljon neuvotella. Toki ns. lääkemyönteisen ihmisen kanssa pystyy sopimaan piikeistä, jos muuten lääkkeiden otto vaikka herkästi pääsee unohtumaan.

        Osastohoidossa kuitenkin potilaille, jotka eivät suostuneet lääkkeitä syömään, saatettiin pistää lääkkeet piikillä väkisin, joka sekään ei ole mielestäni oikein. Tuli itsekin useampia kertoja nähtyä, kun joitakin piikitettiin pakolla, ja se oli jopa aika väkivaltaista touhua, etenkin silloin, jos potilas laittoi vastaan.

        Olen ollut itsekin psykooseissa ja aggressiivinenkin, ja olen neurolepteistä vähän eri mieltä kuin mitä aloituksessa oli kirjoitettu.
        Neuroleptit aika lailla lamaavat ihmisen, eli silloin ei välttämättä edes pysty olemaan kovin aggressiivinen, kun ei pysty oikein muuhunkaan. Riippuu kuitenkin lääkkeen annostuksestakin se, kuinka " tukkoon " ihminen menee.

        Toisaalta taas, kun neuroleptejä käyttää esim. alkoholin kanssa, saattaa aggressiivisuus nousta enemmän esiin.

        Sähköhoidosta aloituksessa myös mainittiin, ja omalta kohdaltani on pakko todeta, että minulle se taisi olla pelastus, kun lääkitykset laskettiin minimiin ja sain sähköhoitoa.

        Olen jo vuosia pärjännyt hyvin ilman lääkkeitä, ilman psykooseja, ilman aggressiivisuutta.
        Psykiatriasta/psykiatreista on myös hyötyä silloin, kun oikeanlaiset ammattilaiset osuvat oikeaan hetkeen elämässä.
        Oma elämäni olisi päättynyt jo vuosia sitten, jos en olisi saanut apua oikeaan aikaan siinä vaiheessa kun kaikki tuntui jo tulleen kokeilluksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun näitä juttuja lukee, on pakko ihmetellä miten ihmiset ylipäätään uskaltavat mennä edes psykologille? Hoitopolku voi johtaa todella merkillisiin paikkoihin.

        Minä en niin paikoista tiedä, monet ovat suunnilleen samanlaisia, mutta
        hoitopolku kyllä johtaa moniin kovin merkillisiin tilanteisiin.


    • Anonyymi

      Tosi järkyttävää.

      • Anonyymi

        En ole itse joutunut pakkolääkityksi enkä saanut psykoosidiagnoosia, olen asioinut mt-järjestelmässä vapaaehtoisesti, mutta todennut että vapaaehtoisuus on siellä aina aika näennäistä. Monet käytännöt ja toimintatavat ovat vaihtoehdottomia, alistavia ja sisältävät manipulaatiota.

        Tunnen ihmisiä joiden elämän psykiatria ja psyykenlääkitys on tuhonnut pahemmin kuin mitä voin tässä kuvailla. Turha edes yrittää, niin moni ei uskoisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole itse joutunut pakkolääkityksi enkä saanut psykoosidiagnoosia, olen asioinut mt-järjestelmässä vapaaehtoisesti, mutta todennut että vapaaehtoisuus on siellä aina aika näennäistä. Monet käytännöt ja toimintatavat ovat vaihtoehdottomia, alistavia ja sisältävät manipulaatiota.

        Tunnen ihmisiä joiden elämän psykiatria ja psyykenlääkitys on tuhonnut pahemmin kuin mitä voin tässä kuvailla. Turha edes yrittää, niin moni ei uskoisi.

        Lääkkeiden käyttöön taivuttelu on sellainen agenda, jossa potilaan itsemääräämisoikeutta ei oteta tosissaan silloinkaan kun pakkohoitokriteeri ei täyty. Hyvässä asemassa on toki se, joka saa muutakin apua kuin lääkkeitä. Jos potilaat alkavat säännöllisesti paranemaan ilman lääkkeitä, tulee liian kyseenalaiseksi se, miten monelle määrätään pelkkä lääkitys.


    • Anonyymi

      Kukapa täällä kaiken aikaa olisi ihan "kartalla". Jos ja kun korona-aika on seuraavanakin talvena, se tietää paljon lisävaikeuksia pohjoisten alueiden ihmisille.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      249
      791
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe