rakettien voimassaolo uusilla säännöillä

Kivatomatsäännöt

Rakas liittomme on päättänyt, että rakettien voimassolo muuttuu valmistajan ilmoittamaksi. Useimmat eivät ole huomanneet, että valmistaja merkkaa vuoden lisäksi kuukauden, esim. 4/2016. Katsastuksessa raketin voimassaolo lakkaa siis merkattuun kuukauteen, se ei enää kelpaa seuraava kesää eli kuukausia 5,6,jne. sitten, kun vuodet on täynnä. Kaupasta ei voi ostaa huhtikuussa esim. toukokuussa valmistettuja raketteja etukäteen, joten se on aina niin, että loppupäästä vanhenee kivasti ennen katsastusta.
Liitto olisivoinut päättää asian ihan miten vaan, se ei ole mikään viranomainen ja voi laatia omat säännöt.
Varmuuden vuoksi:meillä on nyt siirtymäaika (sekin voitiin päättää tosta vaan)

33

1890

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Samppars

      On muuten penaalissa koko systeemi. Pitäisikö ruveta keräämään nettiadressi joka toimitettaisiin eteenpäin, että tähän saataisiin hiukan järkeä mukaan.

      • Alehandr

        Adressi olisi minusta asiallinen ratkaisu. Raketiton vene pitäisi olla OK ainakin niissä tapauksissa, joissa veneessä on VHF tai Epirb.


    • Pakkojäsenyys

      Arkipäivää Suomessa. Ei riitä, että julkistahot, viranomaiset ja kukkahattutädit holhoaa meitä ja pönkittävät asemaansa jatkuvasti. Päälle pitää vielä keksiä kaikenlaisia DDR-henkisiä lisäholhousorganisaatioita kuten SPV.

      Merenkulusta ja sen turvallisuudesta säädetään jo lainsäädännöllä paikallisesti ja kansainvälisesti - eikö siinä ole ihan tarpeeksi??

    • Mitenlie

      Omien rakettieni voimassaolo oli päättynyt 04/16 mutta katsastaja sanoi, että kuukaudella ei ole merkitystä vaan raketit ovat voimassa ilmoitetun vuoden loppuun. Tarra tuli.

    • Jack100

      Uusien sääntöjen mukaan kelpoisuusaika on leimassa olevasta kuukausimerkinnästä riippumatta leimavuoden loppuun.

      • VeikkaVaan__

        Jaa, missähän noin sanotaan?
        http://www.spv.fi/documents/10644/649921/KATSASTUSINFO 2016-1.pdf/b7c24157-e631-46a7-90ca-f649093bab63


      • ParSaukko

        Juu näin se SPV:n katsastajille lähettämässä katsastusinfossa on että voimassaolovuoden loppuun kelpaa raketti ja soihtu sekä sauhu.


      • tuuliviiriliitto

        SPV:n sivuilla annettujen rakettien huuhaa perusteiden, jossa kerrotaan rakettiin leimattujen aikojen pätevän, lopuksi sanotaan: "Lisäksi liitto ei voi antaa pidempää kelpoisuusaikaa kuin valmistajan antama."

        Onko SPV nyt kuitenkin antanut pidemmän kelpoisuusajan kuin valmistaja?

        Jos mielipidettä on nyt keväällä muutettu, olisi se muutos voinut olla myös sellainen, että luovutaan kokonaan rakettien pakollisuudesta.


      • Kukkahattuveneilijä

        Kommentti "Lisäksi liitto ei voi antaa pidempää kelpoisuusaikaa kuin valmistajan antama." kuvaa hyvin tämän instanssin ylimielistä suhtautumista noin yleisesti.

        Ihan kun tämmöinen joku ihmeen pikkuinen liitto voisi nyt yhtään mistään antaa yhtään mitään kelpoisuusaikoja tai muutakaan hyväksyntää, juridisesti sitovaa ohjeistusta tms ainakaan tavallisille matkaveneilijöille ja miksi ihmeessä pitäisikään.

        Porukka on tuolla aivan yössä - hämmentävää sääntely- ja holhousintoilua yksityishenkilöiden asioihin...


    • merkinantopistooliko

      Veneesäni on kaikki muut kakkosluokan vaatimukset (varusteet ja rakenne) paitsi ne lisäraketit. Katsaastan kolmoseen. Jotenkin tuntuu typperältä hankkia neljä rakettia veneeseen, jossa on VHF DSC lähettävä AIS ja Ebirb poiju ja veneilyalueena Suomen lähivedet.

      • Minä tein saman, jatkossa kolmosluokka. Ihan turhaa kerätä sitä rakettiromua nurkkiin. Katsastajalta kuulin saman, että pyrotekniikka pätee vuoden loppuun eli kuukautta ei oteta huomioon. Lisäksi hankin LED-savun, josta oli nyt joku kampanja, 129 euroa, joka toki on aika paljon tehottomasta taskulampusta.


    • Tarrarrarraa

      Mitäpä jos alkaisitte käyttää omaa järkeänne ja lopettaisitte tuon koko katsastushömpötyksen. Muuttuu koko veneilyharrastus rennommaksi. Jos tarroja haluatte veneeseenne, voi niitä käydä sitten ostamassa kaupasta.

      • MitaanTietamaton

        Näin olen tehnyt, mutta eipä se rennommaksi muuttunut. Yksi reissu katsastajan lähellä olevaan satamaan jäi pois. Ja mukava tunnin jutustelu.

        Nyt joutuu ihan itse ottamaan vastuun veneen varustuksen sopivuudesta käyttötarkoituksen mukaan! (Tähän vielä tusina hymiöitä ja *tirsk*, ettei SPV:n kukkahattutädit saa kohtausta...)


      • merkinantopistooliko

        Ei voi jäättää katsastustouhua pois, koska sitten menettää venepaikan. Sitä en nyt juuri halua vaihtaa, optimaalisen sijainnin takia.


    • iloista.uuttavuotta

      On tästä ollut jo useampi keskustelu. ORC päätti syksyllä jättää raketit pois OSR:stä, josta lähes automaattisesti seuraa niiden jääminen pois myös meidän kansallisista vaatimuksista. Ei vain kotimainen päätöksenteko ehtinyt tehdä muutosta tälle vuodelle.

      Katsastusohjeiden päivityksiä tuli alkuvuodesta yksi kappale ja myöhemmin kevääällä päivityksen päivitys. Uusimmassa versiossa OSR otettiin huomioon siten, että raketit, joiden kelpoisuus päättyy 2016, kelpaavat vuoden loppuun. Ehdimpä sentään ostamaan uudet pari päivää ennen viimeisen päivityksen tuloa. Ensi vuonna sitten lähes varmasti uudet säännöt.

      • höpölänhöpö

        " Ei vain kotimainen päätöksenteko ehtinyt tehdä muutosta tälle vuodelle."

        Voi pyhä sylvi sentään !! Hyvin ehti muuttaa , koita nyt pikkuhiljaa tajuta !


      • näin.se.menee
        höpölänhöpö kirjoitti:

        " Ei vain kotimainen päätöksenteko ehtinyt tehdä muutosta tälle vuodelle."

        Voi pyhä sylvi sentään !! Hyvin ehti muuttaa , koita nyt pikkuhiljaa tajuta !

        Kyllä minä sen verran tajuan päätöksenteosta, että se vaatii enemmän kuin yhden kokouksen. Siinä menee tekstin lisäksi uusiksi materiaalia, joka jo ehkä menossa painoon, pitää tiedottaa ja ehkä kysäistä myös viranomaisten kantaa. Luultavasti pitää uudet säännöt vielä hyväksyttää liiton hallituksellakin. Se ruljanssi ei vain mene läpi parissa kuukaudessa.


    • åpoåpo

      Mitenkäs tilanne on noiden LED-hätäsoihtujen kanssa? Markkinoilla tuntuu olevan tavaraa hintaluokassa 39 - 149 euroa. Halvimman kohdallakin mainitaan, että "hyväksytty veneilykäyttöön". Pitääkö näissä vehkeissä olla joku valantehneen komissaarin tarra, vai voiko luottaa myyjän sanaan? "Venekäyttöön hyväksytty" voi merkitä niin montaa asiaa.

      • soihut

        Lainaus katsastajan infosta:

        "Katsastuksessa pyroteknisen käsisoihdun korvaava LED-hätämerkinantoväline on oltava kaupallisesti valmistettava, veneilykäyttöön tarkoitettu hätämerkinantoväline. Katsastaja voi pyytää veneenomistajaa esittämään asiakirjaa LED-hätämerkinantovälineen valmistajalta, jossa mainitaan soveltuvuudesta huvivenekäyttöön. Laitteen on oltava vesitiivis. Toistaiseksi näille ei kuitenkaan ole mitään standardia tai hyväksyntämenettelyä. "


      • JankonBetoniitseKalervo

        Ei jumankauta jollain on tekeminen vähissä!!!

        Kansalaisaloitteena voisi vaatia pikimmiten standardointia, ei näin voi olla.

        Kenelle viranomaiselle tästä voisi saada rastin, voisiko Trafista hakea asiakirjan??? Miten asiakirjan aitous muuten verifioidaan???


    • Liekitön

      Huhupuheiden mukaan poistuu pyrotekniset 3-luokan PAKOLLISISTA varusteista.

      • kiertotiebyrokratiasta

        Sitten minäkin katsastan 3-luokkaan ja itse huolehdin 1-ja 2-luokan vaatimuksista. Niin saan pitää veneeni seuran satamassa seuran lipun alla. Ja juu, en ole osallistumassa kisoihin.


      • åpoåpo

        Kiitos tiedosta, jota en heti löytänyt sivuilta.


    • hanse370e

      Onko kukaan ikinä törmännyt rakettien harjoitusammunnoissa toimimattomaan vanhaan rakettiin?

      Kerran kun olin VPK alkusammutuskurssilla niin harjoitusta vetänyt päällikkö kertoi, että kertaakaan ei ole ladattu ja edes sinnepäin ehjän näköinen sammutin ole ollut toimimatta. Kovasti herää ajatus, että koko pullojen leimaus on etujärjestöjen lobbauksen tulos. Leimaushan maksaa hävyttömän paljon suhteessa uuteen laitteeseen. Olettaisin, että oikeasti riittää, että katsastaja tarkistaisi, että onko pullossa jauheet vielä tallella...

      • rakettispaghetti

        Kyllä esim tämän vuoden Haukilahden ammunnoissa oli melko paljon susia, sekä raketeissa että soihduissa.


      • Leimataieiihansama

        Minusta riittäisi, että jokainen huolehtii ja vastaa omasta turvallisuudestaan. Tai sitten ei, mutta sekin on oma valinta. Mutta annetaan muiden olla rauhassa...


      • VastuullinenKippari

        Tarkoitatko että kipparina jätät hätäraketit, sammuttimet ja muut turvavarusteet gastien vastuulle? Vai katsotko asiaa vain yksinpurjehtijan suunnasta?


      • useampaankin

        Harjoitusammunnoissa ei enää anneta käyttää vanhentuneita raketteja, koska niissä esiintyi niin paljon vikatoimintoja. Kyllä ne vanhat yleensä laukeavat, mutta voivat lennellä mihin sattuu. Olen ollut itse seuraamassa harjoitusammuntoja, joissa näin useita sellaisia tapauksia. Parinkymmenen metrin korkeudessa yhtäkkiä vaakalentoon käänytynyt raketti oli suorastaan pelottava näky loikkiessaan aallonharjoissa.


      • Symbianonjees
        VastuullinenKippari kirjoitti:

        Tarkoitatko että kipparina jätät hätäraketit, sammuttimet ja muut turvavarusteet gastien vastuulle? Vai katsotko asiaa vain yksinpurjehtijan suunnasta?

        Kyllä Ruotsissakin kipparit osaa hoitaa noi hommat siinä kun Jurpolassakin.

        Ilman tälläistä Itä-Saksalaista kyttäystä ja pahasti ylimitoitettua vapaaehtoista sääntelyä toki.

        Tinahattuhommaa...


      • back.to.reality
        Symbianonjees kirjoitti:

        Kyllä Ruotsissakin kipparit osaa hoitaa noi hommat siinä kun Jurpolassakin.

        Ilman tälläistä Itä-Saksalaista kyttäystä ja pahasti ylimitoitettua vapaaehtoista sääntelyä toki.

        Tinahattuhommaa...

        Meinaatko, ettei Ruotsissa olisi samantapaista katsastussysteemiä? Uskallan vahvasti eppäillä, että kyllä löytyy.


    • Toinen_kouluttaja

      Kyllä noita jauhesammuttimia on ollut toimimattomina. Lähinnä niin, että jauhe on paakkuutunut pohjaan eikä tule ulos. Siksi se tarkastaja lyö nuijalla sammuttimeen, jauhe irtoaa ja taas liikkuu (sen tuntee). Sama kannattaa tehdä aina ennen sammuttimen käyttöönottoa, sammutin isketään pari kertaa maahan pohja edelllä.

      Pyrotekniikassa sitten omat jipot ei toimi. Nissä tulee laukeamattomia 2-3% verran. Sitä ei voi estää sammutinjipolla.

    • hanse370e

      Tulipa hyviä kommentteja. Kiitos. Eli ihan hyvä asia, että raketeissa on vanhenemispäiväys...

    • Kokemuseiuskomus

      Muistatteko ne janoiset sankarit jotka lähti kohtalaisessa aallossa Jeppiksestä Ruotsiin avoveneellä jossa oli reilusti liian tehokas perätuuppari? Sankarit ei kuunnelleet meripelastusseuran neuvoja eikä suostuneet kääntymään takaisin, eikä niillä ollut mitään rakettiakaan. Onneksi sukulaismies oli tuupannut kavereille muovipussillisen vanhoja raketteja. Kuulemma puolet syttyi, puolet jäi suutareiksi. Vedestähän ne niitä ammuskeli kun vene oli 70-heppaisen vauhdittamana jo siirtynyt 30 metriä alemmaksi, joten kai ne märkiä oli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe