Rahat pankeissa

Taavi99

Pitääkö perillisten käydä jokaisessa pankissa kysymässä onko vainajalla ollut tili? Entä jos onkin rahoja ulkomaisissa pankeissa, mistä niistä saa tietoa?

17

2371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pankkiasiat

      "Tieto kuolemantapauksesta ja sen välittömät vaikutukset
      Pankki saa tiedon kuolemantapauksesta joko edesmenneen lähiomaisilta tai väestötietojärjestelmästä.
      Henkilön kuoltua pankki päättää kaikki käyttöoikeudet, jotka ovat kohdistuneet vainajan tileihin. Myös verkkopankkitunnukset
      suljetaan. Vainajan omaisuus muuttuu kuolinpesän omaisuudeksi, jota kuolinpesän kaikki
      osakkaat hallitsevat yhdessä.
      Vainajalla on voinut olla tilejä useammassakin eri pankissa. Mitään keskitettyä rekisteriä kunkin henkilön
      nimissä olevista tileistä ei ole olemassa, vaan kuolinpesän osakkaiden on oltava yhteydessä eri pankkeihin
      kuolinpesään kuuluvien tilien selvittämiseksi. Kuolinpesän osakkaat voivat saada tietoa vainajan käyttämistä
      pankkipalveluista, mikäli jäämistössä on vainajan säilyttämiä tilisopimuksia, tiliotteita tai muita
      pankkipalveluihin liittyviä asiakirjoja.
      Mikäli vainajalla on ollut toisen henkilön kanssa yhteinen tili (nk. tai-tili), tilin toinen omistaja voi jatkaa tilin
      käyttöä normaalisti. Tai-tilin omistavat tilin omistajat yhdessä, mutta heillä on kummallakin itsenäinen tilinkäyttöoikeus.
      Tilin yhteisyys tai itsenäinen käyttöoikeus ei kuitenkaan vaikuta tilillä olevien varojen omistussuhteisiin.
      Tilin varat omistaa se, jonka tuloa varat ovat olleet. Yhteiselle tilille ovat voineet tulla esimerkiksi
      vain toisen puolison tulot, jolloin varat ovat tilin yhteisyydestä huolimatta toisen puolison omaisuutta.
      Pankki ei ole velvollinen valvomaan sitä, käyttääkö tai-tilin elossa oleva toinen omistaja tilillä olevia omia, vai
      vainajan varoja. Tilillä olevien varojen omistusoikeudet ovat kuolinpesän ja tilin toisen omistajan välisiä kysymyksiä,
      joihin pankki ei ota kantaa. Mikäli leski käyttää tilillä olevia vainajan, eli kuolinpesän varoja, voivat
      kuolinpesän osakkaat vaatia leskeä korvaamaan käyttämänsä kuolinpesän varat. Sama oikeus vahingonkorvaukseen
      pätee myös siinä tilanteessa, että kuolinpesän osakkaat käyttävät tai-tilillä olevia lesken varoja.
      Kaikkien kannalta selkein järjestely on kummankin puolison omat tilit palkka- tai eläketuloa varten. Tällä
      tavalla varojen omistusoikeus ei jää epäselväksi ja tilin käyttöä voi puolison kuolemasta huolimatta jatkaa
      ilman pelkoa varojen omistusoikeuteen liittyvistä kiistoista."
      https://www.fine.fi/media/julkaisut-2013/pankki-ja-vakuutusasiat-kuolinpesassa.pdf

      • Näin_

        Tätä vain ei kysytty.


    • Näin_

      Pitää käydä.
      Se joka hoitaa kuolinpesän asioita selvittää mitä omaisuutta vainajalla on.
      Jos vainaja on yhtään miettinyt asioita niin hän on varmasti kertonut perillisille että myös Cayman-saarilla on tili.

      • tallelokero

        vakuutus säästöt myös selvitettävä. noissa fuusioituneissa pikku yhtiöissä sekin melko hankalaa


    • Kyselevaan

      Pankit saavat tiedon asiakkaan kuolemasta, mutta eivät ole velvoitettuja ilmottamaan asiakkaan osoitteeseen esim. tilillä olevia varoja eivätkä näin siis tee.

      Ennen perunkirjoitusta olisi siis kysyttävä erikseen jokaiselta edes vähänkin mahdolliselta pankilta, onko vainajalla talletuksia tai muuta omaisuutta heillä.

      Onko muuten kaikilla kp:n osakkailla oikeus ja mahdollisuus saada vainajan tilitietoja?

      Tämä on todella outoa. Jos vainaja on velkaa pankille, niin varmasti löytyy pankilta tahto ja keinot saada omansa pois.

      Itse jouduin aikanaan muistisairaan isäni jälkeen käymään useissa pankeissa kyselemässä tilejä. Huippuna eräs pankki, joka ei puhelimessa suostunut kertomaan edes sitä, että isälläni ei enää ollut heillä tiliä. Esim. Osuuspankkeja on maassamme kymmenittäin, ja niistä jokaisesta pitäisi erikseen selvittää (itselläni oli aikoinaan määräaikaistalletus eräässä pohjalaisessa paikallisosuuspankissa, vaikka olen koko ikäni asunut pääkaupunkiseudulla).

      Mitä tehdä, jos perunkirjoituksen jälkeen "yllättäen" löytyy säästöjä? Taitaapi jäädä helposti ilmoittamatta verottajalle ja varat jaetaan mukavasti verottomina. Kuka niiden perään huutelee, jos eivät niin oleellisesti vaikuta perillisten taloudelliseen asemaan, että verottajan kiinnostus herää?
      .

      • Näin_

        Myöhemmin löytyneistä varoista pitää tehdä täydennysperunkirjoitus. Ei niitä noin vain jaella, vaan ihan samojen sääntöjen mukaan kuin muutkin varat.


      • 9-6

        Pankki ei anna rahoja ulos ellei tilin numero ja kuolinpäivän saldo näy perukirjassa


      • fhewidoldd

        täh. ei siihen mitään tilinumeroita laitettu, saldot kylläkin. saapa nähä miten monimutkaista touhua on. vien perukirjan pankkiin maanantaina. aikaa eivät antaneet kun ensin hoidetaan vuoronumerolla kuulema.


      • Kiffer

        Olen ollut neljässä kuolinpesässä osakkaana (vuosina 1988 -2005), kaikissa perunkirjoissa on kaikkien pankkitilien numerot ja kuolinpäivän saldot.


      • 889889

        Tilinumerot on ihan perusasia perukirjassa.

        Ei tainnut olla minkäänlaista osaamista perintöasioista tuon tekeleen hutaisijalla.

        Oletettavasti kaikki muukin on sitten perukirjassa väärin eli ongelmia tiedossa jatkossakin. Tule sitten tänne avautumaan kun mitään et saa tuolla hoidettua.

        Tai teetä uusi perukirja lakimiehellä.


    • gneruoewko

      kyllä perukirjassa näkyy kaikki tilinumerot ja pankit. perukirjan tekijällehän ne toimitetaan. ei voi tehdä perunkirjoitusta ennen kaikkia tietoja. ja yleensähän vainajan kodista löytyy tilitiedot pankeista. minun kohdalla läheiseni rahapussissa oli pankkitiedot, ei pankkikortteja. ja pankit lähettää saldotodistukset. pop pankista pyysin puhelimitse. nordeasta tuli todella nopeasti.

    • köyhä-perijä

      Ei pankki päätä kuolleen tileistä vaan se kuka tekee perunkirjoituksen eli vaikka ensin oikeusaputoimisto. Jos epäilee että tilejä on useammassa pankissa niin oikeusaputoimisto saa sen selville. Tililtä voi maksaa laskuja ja hautajaiskulut, se joka määrätään pesänjakajaksi maksaa niitä laskuja. Rahaa ei voi nostaa ennen perunkirjoituksen tekoa ja sitten pitää viedä pankkiin kaikki paperit missä lukee pesänjakajien nimet

      • köyhä-perijä

        Äidilläni oli kolme tiliä kahdessa eri pankissa. Sitten vielä jos aikoo nostaa rahaa niin pankki neiti vie ne paperit pankin lakimiehen tutkittavaksi että onko oikeus nostaa rahaa.


    • heirpdk

      perunkirja ja virkatodistukset pankkiin, lakimies tutkii ja tulee tekstiviesti kun osakas selvitys tehty. sitten tilataan pankkiin aika tilin lopetukselle. perintö, jos on varoja. ennen tätä on voinut maksaa vainajan kaikki laskut ja hautajaiskulut kivet ym. rahaa ei voi nostaa. sutjakkaasti hoitui asiat, vaikka raskasta ollut

    • Selvittäjä

      Miksi muuten pankeilla -edes Suomessa toimivilla- ei ole velvollisuutta ilmoittaa kuolleen asiakkaan tileistä lähettämällä asiakkaan osoitteeseen tiedon siitä, että tili on olemassa (tilinumeroa tai saldoa ei tarvitsisi ilmoittaa)?

      Voisihan pankki tästä viimeisestä palveluksesta veloittaa tililtä parikymppiä. Jäisi sitten alle parinkympin saldoilla olevat tilit ilmoittamatta, mikä olisi sekin ihan OK.

      Vainajan veloista kyllä varmasti ilmoittavat vaivojaan säästämättä.

      • Vain.Maan.Tapa

        Miksi pankit saavat pantata 2 arkipäivää rahoja, jotka eivät niille kuulu? Ihan samaa potaskaa.

        Olen asunut kahdessa eri maassa ja kummassakin rahat lähtivät samana päivänä tililta - JA OLIVAT SAMANA PÄIVÄNÄ MYÖS TOISEN PANKIN TILILLÄ. Suomessa on tämä systeemi, että nämä panttaavat jokaisen maksun kohdalla itsellään rahaa 2 päivää.

        Tilannetta on selitetty esim. pankkineidin taholta sillä, että kun entisaikaan tehtiin "tietokoneajoja". No, nyt ei eletä enää 70-lukua ja käyttöjärjestämät eivät ole enää "ajojärjestelmiä" ja reikäkortitkin ovat historiaa ja tietoliikenneyhteydet jotain muuta kuin 65kb modeemeja. Eräs hiukan tietävämpi selitti, että syy on siinä, että jonkin yleiseurooppalaisen tahon pitää tehdä rekisteröinti jokaisesta tilinsiirrosta. Kumma vain, että muualla tuo rekisteröinti ei kestä 2 päivää, vaikka ihan sama yleiseurooppalainen taho on kyseessä.

        Jokainen voi laskea päässään, montako sataa miljoonaa euroa tuollainen kasvattaa pankkien ns. rahoitusomaisuutta. Koska maksuja tulee ja menee jatkuvasti, se nostattaa huomattavasti pankin käytössä olevan ns. likvidin rahan määrää (https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Sanasto/Rahoitusomaisuus(13763)).

        Laista huomataan, että likvidin rahan määrä, eli pankkitermein ilmaistuna, kassareservi, on erittäin tärkeä suure pankin toiminnan kannalta (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kassareservi).

        Taitaa olla tämä 2 arkipäivän rahansiirto "maan tapa". Ja ilmeisesti samaan sarjaan kuuluu tuo, ettei rahoista tarvi ilmoittaa. Sekin kasvattaa varmasti mukavasti pankkien tileillä makaavan rahan määrää.


    • avatoable

      Meitä on kaksi iakajaa, sisar ja minä. Perunkirjoitus on tehty samoin perinnönjakokirja, jonka sisar hyväksyi allekirjoituksellaan. Testamenttia ei ole ja pesä on velaton. Sisar on kuitenkin ruvennut vatuloimaan myös minun perintörahojen kanssa, eikä meinaa suostua antamaan osuuttani pankista ulos. Varoja on yli 100 000 € tileillä. Seuraavan kerran ehkä joudun soittamaan sekä perunkirjoittajan sekä kiinteistövälittäjän, joka myi vainajan asunnon, pankkiin todistamaan, että sisar pihtaa osuuttani pankissa. En tiedä, tarvitaanko vielä poliisi paikalle. Sisar oli vainajan edunvalvojana, kun henkilö oli sairaalassa 8 vuoden ajan ja hän tulkitsee edelleen rahojen olevan vainajan omaisuutta. Pankki asetti hänet kuolinpesän hoitajaksi yksipuolisella päätöksellään. Eilen sain kuten sisarkin sai Maistraatista vainajan päätöstilin. Pankista on vaikea saada kuolinpesän tilitietoja eikä verkkopankkiin saa edes selausoikeuksia, kun pankin pankin käyttötiliehdoissa lukee, että selausoikeudetkin annetaan vain ensin mainitulle henkilölle, mikäli on useita tilinomistajia. Tilin saldon voi pyytää pankin tiskillä asioidessaan myös muut tilinomistajat eli tässä tapauksessa minä.
      Sisaren haluttomuus antaa osuuttani johtuu "mutu = musta tuntuu"- syystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      362
      4359
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1819
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1560
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1380
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1335
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    Aihe