Alan vaihto; merkonomi vai tradenomi

shpohtiitulevaisuutta

Hei! Olen päätynyt nyt 5 vuoden jälkeen vaihtamaan alaa sairaanhoitajasta liiketalouden puolelle. Hain viime vuonna ensimmäistä kertaa tradenomi puolelle kuitenkaan sisään pääsemättä. Omalla kohdallani yo todistus ei ole mikään parhain mahdollinen ja kysymykseen tulevat oikeastaan AMKt pääkaupunki seudulta., joihin siis ilmeisesti myös vaikeampi päästä sisään. Olenkin pohtinut, että voisikohan haaveideni polkua toteuttaa muulla tavoin. Onko mitään järkeä esim opiskella merkonomiksi kun takataskusta jo yksi AMK tutkinto löytyy.. Tulenko saamaan merkonomin papereilla ikinä töitä, tiedän kyllä että tradenomeillakin se vaikeaa on, mutta kunnianhimoa ja opiskelumotivaatiota löytyy ja parhaita arvosanoja lähden tavoittelemaan. Isännöitsijä, kirjanpitäjä, kiinteistösihteeri siinä muutamia ammatteja jotka kiinnostavat ja joiden parissa haluaisin työskennellä.

12

1934

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaihtaja

      Täällä tradenomi, joka haluaa sosiaali- tai hoitoalalle. Vaihdetaanko? Tradenomeilla on huonosti töitä, vaikka itseä on nyt onnistanut vasta ihan aikuisiässä. Työ on hiukan tylsää mielestäni. Kaippa tälläkin merkitystä on, kun tekee paperihommia ja hoitaa toimistoasioita. Eikös isännöitsijöille ole olemassa ihan omia kursseja, n. vuoden mittaisiakin. Joskus suunnittelin minäkin isännöitsijän tutkinnon suorittamista. Kansalaisopistot...

    • insinööri-äiti

      Täällä yksi insinööri, joka on aikeissa 20 vuoden työuran jälkeen vaihtaa alaa merkonomiksi tai tradenomiksi. Oma ala työllistää huonosti ja minulla olisi mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

      Mietityttää, ehtiikö kahdessa vuodessa opiskella tradenomiksi vai olisiko parempi pelata varman päälle ja hakeutua vain merkonomin koulutukseen? Kiinnostaisi myös tietää, kuinka suuri ero opintojen vaativuudella on. Suoriudunkohan koulusta, kun olen jo valmiiksi väsynyt perheen pyörittämisestä. Ainakin päivät olisi aikaa opiskella, mutta iltaisin jaksaminen alkaa olla kortilla.

      • Rullariitta

        Merkonomin tutkinto on ammattioppilaitostutkinto eli toisen asteen tutkinto kun taas tradenomin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto (tai vastaa sitä laajuudeltaan), amk-tutkinto. Niissä on huima ero.

        Merkonomiksi voi parhaimmillaan valmistua 1,5 vuodessa, tradenomiksi 2 - 3 vuodessa riippuen suuntauksesta ja siitä onko esim, hyväksilaskettuja opintoja. AMK-opinnoissa tehdään myös lopputyö ja opiskelu on hyvin itseohjautuvaa ja vaatii kielitaitoa avian toisella tavalla kuin merkonomi.

        Merkonomit ja tradenomit hakevat samantyyppisiä töitä. Periaatteessa tradenomin tutkinto valmentaa asiantuntija tai esimietöihin, käytäntö on kyllä toinen. Merkonomin tutkinto on liiketalouden perustutkinto ja antaa siis perusvalmiudet työskennellä kaupallisella alalla.

        Itse vaihdoin aikoinaan, vuosikymmeniä sitten, hoitoalalta opetusalalle, jossa töitä on ollut tähän asti ihan riittämiin. Nyt olen miettinyt josko rupeaisi tekemään keikkaa hoitopuolelle, töitä kun mielenterveyssektorilla riittää ja vaihtelu virkistäisi.


      • eheiii

        Käytännössä merkonomit ja tradenomit kilpailevat samoista työtehtävistä. Tradenomin palkkakaan ei hirveän paljoa isompi ole merkonomin palkkaan verrattuna. Joskus voi hyvällä tuurilla merkonomin palkalla tienata paremmin kuin tradenomin. Riippuu paljon muusta elämästä, aikaisemmasta työkokemuksesta,omasta aktiivisuudesta jne.

        Missään nimessä inssin ei kannata lähteä alempaa tutkintoa opiskelemaan poikkeuksena sitten hyvin työllistävä hoitoala. Mielummin sitten maisteritason tutkinto.


    • tradevaativampilinja

      Merkonomi koulutus on jokseenkin helpompaa, mutta myös käytännönläheisempää. Toisaaltaan tradenomiopinnoissa opetellaan sitten laajemmin asioita ja asiat pitää perustella paljon tarkemmin mm. viittauksin ja lähdemerkinnöin.

      Itse olen siis merkonomi ja haen tradekoulutukseen tässä syksyllä. Muutaman avoimen amk kurssin olen suorittanut ja ne ovat olleet paljon vaativimpia kuin amiksen merkonomikurssit.

      Ystävän kanssa, joka on lukion jälkeen opiskellut tradeksi, ollaan vertailtu koulutuksiamme (molemmilla taloushallintoon suuntavat opinnot) ja todettu, että merkonomi on käytännönläheisempi, mutta taas trade laajempi. Itse en esimerkiksi tiedä mitään konsernitilinpäätöksestä ym. kun taas ystäväni osaa nämä. Sitten taas jotkut käytännönläheisemmät jutut kirjanpidosta ovat hänelle vieraampia kuin minulle.

      Opiskelu lasten kanssa on rankkaa, mutta kannattaa mennä vaan kurssi kerrallaan, eli ei ajattele sen pidemälle. Muutamien kuukausien sisään löytyy se omatapa, jolla saa yhdistettyä lapset ja opiskelut. Itselläni on tuleviin opintoihin (mikäli sisään pääsen) lasten lisäksi myös päivätyö sekoittamassa pakkaa.

    • rahantuloa

      Suositelen Merkonomia koska se on varma ja hyvä.

      • Pellekoulutyhmille

        Ja paskat. Molemmat yhtä turhia, ylihelppoja ja höpöhöpö-tutkintoja. Kannattaa lukea ihan kunnon tutkinto eikä tuollaisia turhia pelletutkintoja.


      • TurhaKoulutus

        Merkonomikoulutus on väliinputoajakoulutus, eli ne on merkonomeja, jotka ei mihinkään parempaan koskaan päässeet. Suurella todennäköisyydellä merkonomipapereilla päätyy joko puhelinvaihteeseen tai kaupan kassalle.


      • LuusereitaKaikki

        Joo, näinhän se on. Ei ne kato koskaan siitä mihinkään ylemmäks pääse. Ihan luuserihommiin vaan tai työttömiksi kortistoon. Varmaan johonki korkeintaan puhelinmyyjiksi provikkapalkalla tai osa-aikaisiksi vartijoiksi korkeintaan pääsevät ja siinä sitten ovat loppuelämän.


    • Yrittäjä_alanvaihtaja

      Tulisi miettiä ennemmin mitä työtä tahtoo tehdä, kaupanalan koulutukset eivät ole välttämättömiä, jos on palava halu menestyä ja kiinnostus aloittaa alemmalta tasolta.

      Hakemuksia on kuitenkin melko turha lähettää, ellei ole rautaista kokemusta tai koulutusta. Olen palkannut kahdesti kokemattoman hakijan, joka on tullut yritykseeni kysymään töitä, molemmat osasivat vakuuttaa oppimishaluistaan!

      Tsemppiä kaikille ammatinvaihtajille, suosittelen nöyryyttä ja oikeaa asennetta uuden oppimiseen.

      Merkonomeilla on ollut usein melko heikko osaaminen perusasioista, tradenomit valmiimpia vastuullisiin tehtäviin.

      Itselläni on molemmat tutkinnot, mutta en ollut kovin kartalla vielä valmistuttuani tradenomiksi. Vaimo on käynyt kauppakorkeakoulun ja osaaminen koulun puolesta aivan eri luokkaa.

      • LoosereitaKaik

        Merkonomin tutkinto on normaaliälyiselle ylihelppo ja keskivertoa älykkäämmälle todella, todella turhauttavan ylihelppo. Lisäksi työnantajat pitävät sinua lähinnä vähä-älyisenä, lahjattomana ja osaamattomana ja sitten pettyvät ja antavat kenkää kun olitkin liian taitava, liian osaava, liian älykäs ja jopa uhkana heille itselleen. Myös jatkuva näytteleminen ja tyhmempää teeskenteleminen on rankkaa pidemmän päälle, mutta minkäs teet kun aikoinaan ovat päättäneet, että kaikkien alle 25-vuotiaden pitää hakea toisen asteen ammattikouluun tai ammattiopistoon ennen kuin mitään tukia tippuu ylipäätään.

        Samoin kauppakorkeaankin eksyvät useimmiten kaikki pinnalliset, matearilistiset ja ei niin älykkäät ihmiset. Sama pätee yrittäjiin. Yrittäjät ne vasta sivistymättömiä ovat. Ei käy kateeksi.


      • ktmktm
        LoosereitaKaik kirjoitti:

        Merkonomin tutkinto on normaaliälyiselle ylihelppo ja keskivertoa älykkäämmälle todella, todella turhauttavan ylihelppo. Lisäksi työnantajat pitävät sinua lähinnä vähä-älyisenä, lahjattomana ja osaamattomana ja sitten pettyvät ja antavat kenkää kun olitkin liian taitava, liian osaava, liian älykäs ja jopa uhkana heille itselleen. Myös jatkuva näytteleminen ja tyhmempää teeskenteleminen on rankkaa pidemmän päälle, mutta minkäs teet kun aikoinaan ovat päättäneet, että kaikkien alle 25-vuotiaden pitää hakea toisen asteen ammattikouluun tai ammattiopistoon ennen kuin mitään tukia tippuu ylipäätään.

        Samoin kauppakorkeaankin eksyvät useimmiten kaikki pinnalliset, matearilistiset ja ei niin älykkäät ihmiset. Sama pätee yrittäjiin. Yrittäjät ne vasta sivistymättömiä ovat. Ei käy kateeksi.

        Sinulla selvästi ei ole sivistystä yksinkertaisimmankaan merkonomin vertaa ja älyä vielä vähemmän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe