Ethän pakota lastasi kouluun kiusattavaksi?

Joskus aina tulee näitä juttuja, joissa äiti valittaa kun lasta on kiusattu koulussa jo 9 vuotta. Ja vakavasti. Lapsi alkanut puhua jo itsemurhasta tms. Hyvät vanhemmat, ettehän ole lapsianne kohtaan noin julmia. Jos ette onnistu lopettamaan kiusaamista kohtuullisen ajan sisällä, ettehän pakota itse lastanne kiusattaviksi. Ei ole mikään pakko. Suomessa ei ole koulupakkoa, ja vaikka olisikin, on selvä asia ettei kukaan terve vanhempia halualle lapselleen tuollaisia kärsimyksiä. Oppivelvollisuuden voi suorittaa kotoaan käsin. Tekee pahaa lukea, millaisiin tilanteisiin vanhemmat lapsiaan pakottavat. Meillä on Suomessa jotenkin sairaalloisen obsessiivinen suhtautuminen koululaitokseen. Ikään kuin se olisi jokin pyhä velvollisuus. Moni lusmuilee koulun läpi lähinnä hengaillakseen kavereitten kanssa eikä välitä opiskella mitään eikä opi mitään. Mutta koska hän kuitenkin "käy koulua", kaikki on hyvin? Olisi aika ottaa aivot narikasta. Monelle vanhemmalle koulu on ilmeisesti lähinnä lastenhoitopaikka, jota ilman ei voisi itse käydä töissä. Mutta täytyy laittaa asiat oikeaan arvojärjestykseen. Lapsen hyvinvointi on tärkeämpi kuin vanhemman työpaikka. When there's a will there's a way.

Ihmettelen, ettei kukaan kyseenalaista näitä vanhempia, jotka kertovat lastensa itsemurhapuheista koulukiusaamisen takia, ja silti lähettävät lapsensa sinne samaiseen kouluun. Koulunkäynti on meillä selvästi jokin sokea piste, kyseenalaistamaton arvo.

13

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toki vielä tärkeämpi olisi saada kiusaaminen loppumaan, mutta SEN PITÄÄ LOPPUA NOPEASTI, KERRASTA. Tai sitten kiusaaja kotiin kasvamaan kunnes on kypsä kouluun. Mutta näin ei usein käy, koska aikuisen ihmiset ovat idiootteja kuspäitä. Silloin täytyy kiusatun lapsen vanhemman tajuta, että hän on itse suurimmassa vastuussa lapsensa hyvinvoinnista.

    • Ammattikasvattaja

      Tyypillinen näiden aikojen yksinkertaistettu väittämä. Jos asiat olisivat yksinkertaisesti ratkottavissa, ne olisivat ratkenneet jo ajat sitten. Niin vain ei ikävä kyllä ole.

      Kiusaaminen niin koulussa kuin muuallakin on valitettava ilmiö. Todellisuus asian suhteen on vain monimutkainen. Sama oppilas voi kiusaamistilanteissa olla useissa eri rooleissa. Suuri osa kiusaamisesta voi myöskin tapahtua nykyisin muualla kuin koulussa. Somemaailma on tuonut uusia ulottuvuuksia kiusaamiseen.

      Koulupakkoa Suomessa ei todellakaan ole. Koulua voi tietenkin halutessaan myös yrittää vaihtaa eikä se mahdotonta ole. Kotikouluun suhtaudun erittäin skeptisesti, koska jossakin vaiheessa maailma kuitenkin on kohdattava. Jos kotikoulun syyt ovat uskonnollis-ideologiset, olen vielä skeptisempi.

      Kiusaamisasia on niin moniulotteinen ja -säikeinen, että sen käsitteleminen lyhyesti on mahdotonta. Suurin osa asiasta äänekkäästi netissä huutavista ihmisistä on yhden totuuden ihmisiä, joista suuri osa ei oikeastaan halua edes oikeasti kertoa muuta kuin yhden totuuden.

      • No, sulle ei vissiin se kiusattu paljoa merkkaa... opettajakunnan pitäis mennä ottamaan oppia maista, missä oppilaat vielä kunnioittava ja tottelevat opettajia ja joissa kiusaamisongelmat ovat epäilemättä vähäisemmät. Esim. Espanja, jossa on vielä karttakeppi käytössä. Me Suomessa ollaan niin avopestyt tähän ajatukseen, että "ongelmia ei voida ratkaista", että ei ehkä siksi mitään oikeen yritetäkään. Kasvatusvastuu vanhemmille, lapsilla jotka eivät osaa käyttäytyä ei ole asiaa kouluun. What's the problem tässä kuviossa? Somekiusaamiseen ei ehkä ole opettajilla valtaa tai mistä minä tiedän, mutta koulukiusaamiseen kyllä on.


      • Yksinkertaista

        Käytätkö copypastea vai oliko nuo ympäripyöreiden fraasien kirjasta kopsattu?


      • AmistaasOttaaKantaa

        " Kotikouluun suhtaudun erittäin skeptisesti, koska jossakin vaiheessa maailma kuitenkin on kohdattava. "

        Kyllähän asia on kuitenkin sillä tavalla, että yhteiskunta on se sairas. Yksilöt reagoivat "maailmaan" herkkyytensä mukaan. Joillekin puhkea psykoosi; se on kuules tervettä! Mielisairaaseen yhteiskuntaanko siis muitta mutkitta ujuttaisit ihmisten lapsia? Harjoittelukenttänä räkäpäitten hallitsema kouluympäristö?


    • Niin ja tässähän nyt puhuin siis vain siitä kotiopiskelusta.

    • Koulukiusaa

      Hei!
      Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.
      Mutta myös opettaja ja koulu (rehtori) voivat olla kiusaajia. Lapsemme on 4. luokalla ja ongelmia koulun kanssa on ollut liki neljä vuotta, jotka suuurentuvat ja saavat mitä erilaisempia muotoja. Syntipukin asemaan joutuu helposti, jos olet vilkas, impulsiivinen ja vieläpä poikalapsi, jonka pärstäkerroin ei opea miellytä. Kun toiset kiusaa/härnää lapsi lopulta hermostuu ja saa aina syyt ja ongelmat niskoilleen. Koen lasten toimivan asiassa tarkoitushakuisesti. Tiedän myös lapseni itse syyllistyvän kiusaamiseen ja on ollut tilanteissa "aloitteentekijä" Tätä emme koskaan ole kieltäneet, vaan pyrkineet puuttumaan vanhempina asiaan kuuluvalla tavalla kiusaamisen loppumiseksi. Olemme esittäneet opettajalle toiveen toimia tilanteissa oikeudenmukaisesti ja jokaista osapuolta "rangaistavan" tilanteen oikeellisuuden mukaisesti.

      Opettaja ryhtyi varoittelemaan lapsemme haitallisesta seurasta, muutamille lapsemme parhaan kaverinsa vanhemmille. Onneksi vanhemmat ovat kertoneet opettajan ikävästä ja lastamme vahingoittavasta toiminnasta. Olemme tuoneet opettajalle huolta esille, tämän leimaavasta toiminnasta ja toivoneet tätä jatkossa toimimaan toisin. Opettaja kieltää kaiken ja lopulta lapsemme siirrettiin opettajan toivomuksesta ja vanhempien vastustamisesta huolimatta rinnakkaisluokalle oppilaan etuun ja turvalliseen koulun käyntiin vedoten vain kaksi kuukautta ennen koulun loppua ja opettajan vaihtumista.

      Veimme asian tiedoksi kaupunkimme sivistyslautakuntaan ja siten olemme selvästi hankaloittaneet tilannetta entisestään.
      Lastamme leimaava toiminta koulun taholta jatkuu luokanvaihdosta huolimatta. Koulu antaa muille vanhemmille vahavsti ymmärtää, että lapsemme on väkivaltainen, häirikkö, jolle koulu on voimaton. Koulu on kehottanut vanhempia tekemään lastensuojeluilmoituksia yhden ainoan rinnakkaisluokalla olevan poikien välisen nujakoinnin pohjalta. Mm. lastensuojeluilmoituksesta käy ilmi, koulun antavan vaitioloon ja salassa pitoon liittyviä tietoja. "Rehtorin mukaan tämä ei ole todellakaan lapsen ensimmäinen väkivaltainen teko ja silmin nähden nauttii tilanteesta" Todellisuudessa ns. fyysiseen väkivaltaan (nyrkkitappelu) kärjistyneitä tilanteita on viimeisen lukuvuoden aikana ollut kaksi. Yksi syys- ja yksi kevät lukukaudella. Kiusaamista ja tönimistä puolin ja toisin on edelleen ollut. Tähän olemme esittäneet koululle toiveen hanakkaan puuuttumiseen tilanteen loppumiseksi.

      Koemme koulun tarkoituksellisesti liioitelevan asioita hakeakseen näyttöä lapsemme kyvyttömyydestä toimia ns. normaalikoulussa ja siirtää lapsemme pienluokkaan. Pienluokka voi olla hyvä oppimisen muoto, mutta tapa jolla toimitaan on kyseenalainen. Kasvatusalan ihmisenä olen tullut siihen uskoon, ettei "istuva" peruskoulu tuollaisenaan tue vilkkaan ja älykkään (10 numerot oppiaineissa) pojan oppimista. Liioittelevasta toiminnasta esimerkkinä, lapsemme rehtorin kanssa käyty kasvatuskeskustelu, jossa lapsemme on ollut kiihtynyt, on rehtori ilmoittanut soittavansa isälle hakeakseen pojan pois koulusta. Poika on vakuuttanut pystyvänsä jatkamaan koulupäivää. Seuraavassa hetkessä rohkea lapsemme on nähnyt rehtorin puhelimessa ja väärinkäsityksen vuoksi on tarttunut luuriin estääkseen isää hakemasta tätä pois. Asiasta on tehty ls-ilmoitus koskemattomuuteen vedoten. Rehtorin tekemässä ls-ilmoituksessa lukee "lapsi hyökkäsi rehtorin kimppuun ilman syytä." Päällekarkauksesta ei kösityksen mukaan ollut kyse?!?

      Emme ole ainoa kunnollinen, tavallinen lapsiperhe, joiden lapsista on tehty ls-ilmoituksia toisten vanhempien suunnalta rehtorin rohkaisemana. Peruskiusaamisen ongelmat tulisi hoitaa koulussa, ei laistaa koulun vastuuta sysätä asia veronmakasajien maksettavaksi, eikä työllistää lastensuojelua sellaiset nperheiden kanssa, jotka eivät heidän piiriinsä kuulu. Höllän lastensuojelulain lieveilmiöinä mm. koulu kiusaamiseen liittyen on kiusata erotilanteissa puolisoa, mutta myös perheitä koulun toimesta? Oikeiden lastensuojeluun liittyvien huolien koulun omasta toimesta on toki asia erikseen ja sen esittämiseen heillä on velvollisuus. Onko rehtorin toiminta ls-ilmoituksiin koulun yleinen käytäntö myös muissa kouluissa?
      Olemme pyytäneet koulun leimaavaan toimintaan apua mm. koulutoimenjohtajalta, mutta hän on pyytänyt meitä heittämään silppuriin moiset paperit. No, lastamme "kiusaava" opettaja, on koulutoimenjohtajan vaimo.

      Koemme koulun toiminnan monelta osin lasta ja perhettä nöyryyttävänä. Apua emme ole paikkakuntamme sisvistytoimesta (yllätys yllätys) emmekä aluehallinnosta. Lapsemme toiminnassa on korjattavaa. Koulun ja koultuoimenjohdon toiminnassa myös. Lapsen etuun vedoten, toiminta ei olemonelta osin kasvatuksellista tai hyvien tapojen mukaista. Mietimme mitä tehdä. Myös sitä, onko lapsen turvallista jatkaa nykyisessä koulussa, sillä herkkkä lapsi aistii aikuisten negatiivisen suhtautumisen ja opettajat provosoivat lasta aina epäsuotuisaan häiriökäyttäytmiseen saakka.

      • oppiaikakaikki5

        Torniossakin näin. Vanhemmat vaiennetaan joka koululla. Kattokaapa koulutuslautakunnan kokousten pöytäkirjoja. Sivistystoimenjohtaja sanelee ja kaikki menee läpi vaikkei papereita ole muut nähneet. Opettajilla on kissanpäivät.


      • hetken_luulin

        "Koulu on kehottanut vanhempia tekemään lastensuojeluilmoituksia yhden ainoan rinnakkaisluokalla olevan poikien välisen nujakoinnin pohjalta."

        Tuossa kohtaa pomppasi. Koulu on se, joka tekee lastensuojeluilmoituksen. Koulu ei kehota toisia vanhempia tekemään lastensuojeluilmoituksia.

        Tarinasi on siis pelkkä kupla.


    • uttralla

      En pakottanut, ja nyt lapsi saa käydä koulua rauhassa. Itseäni kiusattiin 8v fyysisesti ja psyykkisesti, olin yksin ja todella rikki. Kukaan ei tuntunu auttavan edes kotona. Omaani alettiin kiusata ekaluokalla ja silloin jo asiaan vaadimme puututtavan. Homma jatkui heti kakkosella jolloin ärähdin että lapsi ei tule kouluun ennenkun jotain alkaa tapahtua ja kiusaamiseen puututaan oikeasti. Uhattiin viranomaisilla jne tahoilla ellei koulu ala toimia ja ota vastuuta oppilaidensa opiskelurauhasta. Kiusaaminen loppui erinäisten toimenpiteiden kautta joissa nimenomaan kiusaajien toimiin puututtiin eikä uhrin tarvinnu vaihtaa koulua tms. Nyt loppuu tämä vuosi hyvillä mielin ja hyvä jatkaa ensisyksynä. Meidän vanhempina piti olla lapselle se luotettava taho joka tekee kaikkensa auttaakseen ja jota vailla itse olin aikanaan.

    • näinseon

      Muistakaa että opettajat kiusaa lapsia siinä missä lapsetkin. Opettajien kiusaamisista ei puhuta ne salataan, muta ne ovat pahempia henkisiä kiusaajia mitä koulussa olla voi.
      Vanhemmat uskokaa mitä lapset kertoo älkää vähätelkö. Opettajat on kuin poliitikkoja, yhtä kieroja ja syyttelee muita ei koskaan itseään.
      Ottakaapa selvää mitä koulussa tapahtuu, yllätytte, miten opettajat kiusaa.

    • totuusontämäkouluissa

      Opettajat ovat niin suurempia kiusaajia. Heillä on ammattisuoja joten siksi siitä ei puhuta ja he osaavat hyvin valehdella ja syytellä lapsia. se on todettu monesti.
      Varmasti kun on kyse vain lapsista, kukaan ei ota kiusamisia todesta, mutta jos on kyse aikuisen kiusaamisesta siihen puututaan. Aikuisia ei saa kiusata mutta on suotavaa että lapsia kiusataan ja opettajille se on luvallista.

    • Nosto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe