Kyllä ovat kivitalon rakennutajat tyhymiä

Urkoitsijakolmannessa

Urakoitsijana sitä tässä näkee kaikenlaista. Ainahan sitä rakennuttajat ovat kilapailuttaneet urakkatarjouksia, mutta nyt on kyllä sellainen peli käynnissä että hullumpaakin hirvittää. Huudatetaan ja huudatetaan työn hintaa niin, että vääjäämättäkin on selvää, että mitään intoa tehdä kunnolla näillä huudatetuilla hinnoilla ei ole. Aina kun asiakas tinkaa tonnin, jätän karkeasti sanottuna yhden varvin terästä laittamatta tai yllättäen työmaalta löytyy sellaisia hommia, joita ei ole sopimuksessa lukenut edes pienellä präntillä... Ja niistä kulu on 100€/ tunti... Ilmaista työtä ei nähkään ole. Ja ei siellä työmaalla kukaan kuitenkaan tekemisiäni valvo. Ja sitten jos rakennuttaja ei ole hoitanut työturvallisuusveloitteitaan, niin kaikenlaista äksidenttiä alkaa tapahtumaan, joista rakennuttaja on sitten vastuussa.

... Tämä sitten vaan varoituksena näille hinnanhuudattajille. Alkaa meinan hieman pännimään toi touhu.

28

506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotimainenmuurarionvitsi

      Ei nyt aivan tämän päivän juttu ole, vaan taattua Suomalaista laatua rakentamisessa jo vuosikymmenien ajan.

      Ja sitten jotkut nauravat niille Virolaisille, jotka tekevät laatua puoleen hintaan suomalaiseen tunarointiin verrattuna.

      Oikeasti suomalainen rakentaja ei enää osaa rakentaa kunnollista taloa vaikka haluaisi koska on koko elämänsä vain tunaroinut.

      • Teen45euroatunti

        Ja miksiköhän... No siksi kun suomalainen ei halua ostaa laatua vaan halpaa hintaa... Luulee että halvalla saa hyvää. Vaan kun ei saa


      • Taantumuksellinen

        ,varsinainen trolli"


      • Eimielestäänpeikko
        Taantumuksellinen kirjoitti:

        ,varsinainen trolli"

        "Trolli" ??? Oletko sitä mieltä että rakentamisessa saa halvalla hyvää? Perusteletko hieman


      • Kilpailuttaja
        Eimielestäänpeikko kirjoitti:

        "Trolli" ??? Oletko sitä mieltä että rakentamisessa saa halvalla hyvää? Perusteletko hieman

        Jos ottaa kalliin tarjouksen niin saako parempaa laatua? Ei saa.

        Laatua saa valvonnalla, suunnittelulla ja työnjohdolla. Ei sillä että ostaa kalliimman urakan.


      • Paljonnähnyt
        Kilpailuttaja kirjoitti:

        Jos ottaa kalliin tarjouksen niin saako parempaa laatua? Ei saa.

        Laatua saa valvonnalla, suunnittelulla ja työnjohdolla. Ei sillä että ostaa kalliimman urakan.

        Joo joo, mutta kun suurin ongelma on siinä, että nämä amatoorirakennuttajat luulevat osaavansa vertailla asennustarjouksia ja muita kustannuksia erilaisten rakennusjärjestelmien välillä... vertaillaan valuharkko-umpiharkko-itiili ... ja vaikkapa vielä puurunkotarjouksia keskenään vaikka ne eivät millään hyvälläkään tahdolla ole vertailukelpoisia hinnan suhteen. Loppuuhinta tulee kaikilla samaan haarukkaan, sillä rungon osuus on vain n. 30 prossaa kaikkinensa ja sen toteuttaminen eri järjestelmillä on kustannusjakaumaltaan erilainen. Edes mestarit eivät näitä osaa vertailla, joten miksi joku ensirakentaja ekcelillään edes yrittäisi? Valitsee vaan sen rungon ja toimittajan , joka sopivimmalta itselle tuntuu. Tsekkaa referenssit, eli käy talonäytöissä ja tilaa toimituksen. Tällä tavoin tulee yleensä onnistumisia


    • Fiksutsyövät

      Minä teen niin että tarjoan sen mitä pyydetään ja varmasti halvalla hinnalla... Pyytäjät kun harvoin osaavat pyytää kaikkea tarvittavaa. Tuon tarvittavan sitten myyn 2-3 kertaiseen hintaan kun ei se rakentaja muualtakaan sillä aikataululla saa. ... Jos keskimäärin tarjoan runkourakkaa 30t€, niin usein tilitys on vähintään 50t€ alv 0%... Näin sitä asiakas saa mitä tilaa... Ja noita hölmöjä riittää aina. Talotehtaille en tarjoa mitään näillä hinnoilla, sillä tuppaavat osaaman vaatimaan ihan eri tavalla kuin loppurakentajat... Eikä niiltä oikeen saa "kusetettua" rahaa.

    • Ikänsätehnyt

      Kovin on vääristeltyä kirjoittelua, kilpailu on melko kovaa ja hyvin harvalla kuitenkaan ajatuksena kusettaminen. Nykyään vaan kaikki on niin monimutkaista, että jo miltei mahdotonta toimia.
      Ennen riitti ammattitaito ja palkka maksettiin, sekä usein vielä vähän kahvirahaakin. Työmiehestä pidettiin hyvää huolta, voileipineen ja ruokatarjoiluneenkin.
      Mikäli työ ei tyydyttänyt, purki ammattimies rakenteen ja teki uudelleen, siinä oli oikeaa työmoraalia ja asiakkaan motivointia.
      Nykyisin homma perustuu lähes vittuiluun, kyttäämiseen ja lakimiehiinkin. Pahin kommunistikin yrittää niistää rakennusmiehen palkkapussista, saadakseen komean kivitalon itselleen.
      Kyllä asenteissa on vikaa ja aloittaja sinänsä oikealla asialla. Riitaankin tarvitaan kaksi.
      Laatu ei parane kyttäämällä ja kymmenillä turvakorteilla, vaan motivoimalla rakentajaa , kiitollisuudella, sekä arvostuksella.

      • Totuusontäsä

        Juu... Ja sitten kun kivitalo ja sen pystytyskin teetettynä maksaa lähes saman verran riippumatta mistä harkosta tekee (täystiilet ja elementit erikseen), niin sitten pitää jonkun palkkaa huudattaa! Nämä saakelin ekonomit ja lääkärit kun luulevat jotain näin toimimalla voittavansa... Ainoa tapa jolla voi säästää on tehdä jotain itse, muulla ei säästä. Kilpailuttamalla saa kyllä hinnan näyttämään halvalta, sillä kyllä nämä harkkoitoimittajat runoilla osaavat. Harva niistä kertoo mitä paketista oikeasti puuttu ja mitä tämä puute maksaa. Eli ensin kilpailutetaan hirveellä huudolla rakennustarvikkeita -> saadaan yhä vajaampi toimitus... Sitten kilpailutetaan urakka -> saadaan vajaampi urakka. Kaiken ryssimisen jälkeen maksetaan enemmän kuin jos oltaisiin vaan päätetty hyvä toimija ja maksettu se mitä on pyydetty. Siksi rakentaminen Suomessa maksaa niin vitusti!!!


    • kkoigg

      Tässä taas urakoitsija syyttää ostajaa tekemästään huonosta työstä. Pakkoko se on myydä työtä niin halvalla!!! Kyllä on taas lähdetty yrittäjäksi oikealla asenteella. Pullamössöurakoitsija varmaan toivoo, että yhteiskunta tulisi hätiin ja säätäisi hänen turvaksi minimihinnan, jonka alle kauppaa ei saa käydä...

      • Valitsehyvin

        Ei syytä vaan toteaa... tyhmiä ja hyväuskoisia ovat nämä kodinrakentajat. Jos olisivat fiksuja rakennuttajia, eivät valitsisi aina halvinta. Vain suosituksilla ja tilaajavastuurekisteristä kannattaa valita. Hinta on sitten seuraava valintaperuste.


    • ilman_kirvestä

      Mitä järkeä on kilpailuttaa tunarirakentajia. Kaikki ne tekee sutta tosin eri hinnalla.

      Oikeastaan pitäisi kilpailuttaa rakennus(lupa)viranomaisia. Keltä saa halvimmalla luvat ja tarkastukset. Miksi byrokratiasta pitää maksaa niin järjettömiä summia?

    • Työtekijäänsäkiittää

      Aletaan päästä asiaan mikä rakentamisessa maksaa, sehän on verot, jolla ylläpidetään julkista sektoria. Näitähän pitäisi päästä kilpailuttamaan.
      Rakentaja makselee omat tuloveronsa ja sen päälle vielä tekijänkin verot. Talon hinnasta puolet on helposti veroja ja veroluonteisia maksuja.
      Nykyisin on vielä melko massiivisia piiloverojakin: Rakennusvalvonnan kustannukset, liittymämaksut, jne...
      Se raukka harkon nostelija trukki, työmyyrä lopulta saa melko pienen määrän €uroja tililleen.
      Kunnan toimistossa ja valtion virastossa oleskelee kivitalorakentajan piikkiin melkoinen lauma, kivitalon rakentaja on hyväntekijä numero yksi tässä valtakunnassa. Puutalorakentaja pulittaa myös Lestadiolaisten kymmenykset, joten jos on suuntausta sinnepäin, niin rakennuttaa puutalon. Aina on kuitenkin kallista, mutta pidemmän päälle kertyy kuitenkin sitten omaisuutta maallisen matkan aikana.
      Suomessa kuitenkin syntyy kohtuullisen hyvää laatuakin, joten ei kannata aina valittaa ja mustamaalata.

    • Eläkkeelläonneksi

      Asia on juuri näin, terveisiä sikakilpailuttajille.

      • Näinsekuulkaason

        Tyhmähän se on näitä kilpailuttaa. Kilpailuta siinä nyt sitten Lammia, Jämerää, Wienerbergeriä ja vaikka jotain muovimuottitalopaketin toimittajaa, saatikka elementtitoimittajaa keskenään. Sama olis kun kilpailuttais Volkkaria, Toyotaa, Opelia tai Fiatia keskenään. Ei täysin erilaisia tuotteita voi pelkän hinnan perusteella kilpailuttaa. Sama koskee em. toimittajien tuotteiden urakoiden kilpailuttamista. Täälläkin joku kehtaa väittää, että on aivan sama mitä pystyttää, hinta on sama. No ei kyllä ole! Varsinkin jos urakka sisältää työkalut, telineet ja nostimet.

        Kivitalon rakentajien pitäisi opetella päättämään minkälaisen talon ja millä rakenteella sen haluaa. Sen jälkeen valita tuon rakenteen toimittajista se, joka parhaiten ja uskottavimmin pystyy halutun talon tuottamaan... hinta on siinä kohtaa se mitä pyydetään pienellä tarkistuksella... joka tapauksessa jokainen huudatettu euro maksaa myöhemmin 1.5 euroa


    • Pavusta

      On tasan kaksi vaihtoehto rakentaa talo:
      1. Ostaa avaimet käteen kokonaisuuden eli valmiina kaikkineen (sis. Aidat, pihatyöt yms.)
      2. Tekee tuon kaiken itse. (Kestää kauan ja rahaa säästyy, jos rakentamisen aikainen asumismuoto on järkevä)

      Kaikki näiden väliltä on yhtä sekamelskaa.. Lopputulos on, että oma työ on ajatellun työmäärään nähden kymmenkertainen ja riitelyä ja urakan rajavetojen kinastelua... Välimaastoon jääneet asiat menee rakennuttajan pussista... Aina... Koska eteneminen ei anna ajallisesti mahdollisuutta riidellä/odotella...

      - Hulluinta mitä tiedän on teettää talon 400k€ ja sitten sopii valmiusasteen lähes muuttovalmiiksi, kun itse ajatteli maalata ym. Eli säästää esim.2-3k€ sekaantumalla rakentamiseen... Saatikka olla vastuussa rakennusmateriaalien sääsuojaamisesta / siivoamisesta... Ei järjen hiventä... Mutta meitä on moneen junaan... Kukin itse itselleen järkeväksi kokemallaan tavalla.. Oli järkeä tai ei.

      - En silti hyväksy urakoitsijan kusetusta lisätöistä/vast. Mikäli hän tuntee olevansa pakotettu tulemaan mestoille, koska kokee olleen pakotettu antamaan liian edullinen tarjous. Höpö höpö... Toki ymmärrän sen 100%:sti, että se tehdään mikä on sovittu ja muu maksaa erikseen -> sen mikä on lisätyötunneista sovittu. Mutta, että jätetään rakenteista pois rakki kuvissa näkyvät lujiteteräkset/yms. On täysin vastuutonta... Jos rakennuttajista löytyy kylähulluja niin kyllä niitä löytyy urakoitsijoistakin :) Hulluin tilanne varmaan on silloin, kun nämä kaksi luonnon oikkua kohtaa rakentamisen merkeissä...

    • Hartiapankkirakentaja

      Näitä kivitalopakettien edustajia kirjoittelee omaa järkeään tänne tiuhaan. Väittävät että heiltä ei rautoja tai synny kosteusvaurioita. Iso tehdas Virossa takana ja takuut pelaa.
      Oikeastaan koko rakennusala on sairas jo lähtökohdiltaan, vuoden päästä tehdään uusiin taloihin takuuna vuosikorjaukset. Kuka ostaisi tällaisen auton jota ensimmäisenä vuotena korjataan, mainoslausein.
      Mitä suurempi talotehdas sitä enemmän säästetään, tehdään normitaloja ja rimaa hipoen rakenteita. Joka talosta täytyy voittoa tehdä vähintään 100 000 €.
      Kehutaan että takuut pelaa, kyllä sen kaksi vuotta pysyy kasassa mikä mörskä tahansa ja törkeän huolimattomuuden aika 10 vuottakin vielä menee. Kivitalon kuuluu kestää moitteetta sata vuotta, mutta sellaisen toteuttaminen tulee nykyisellä verotuksella liian kalliiksi.
      Mikään ei tee jotain harkkotehdasta sen paremmaksi, kyllä laadun tae on se yksilö joka työn tekee. Suomessa valvontaa ja hometalkoita riittää, siitä melko huonosti on laatu parantunut.

      • Haluuntakuun

        Olet väärässä. Jos ostan auton, haluan siihen vähintään 2 vuoden täystakuun... saman haluan jos ostan talopaketin. Takuuvian korjaaminen on niin kallista, että kannattaa tehdä työ hyvin heti aluksi. Tällä tavalla laatu nimenomaan paranee.

        Jos et saa vähintään 2 vuoden takuuta tilaamallesi urakalle, älä tilaa ollenkaan. Ja takuu sitten kirjallisena!


      • BobBuilder
        Haluuntakuun kirjoitti:

        Olet väärässä. Jos ostan auton, haluan siihen vähintään 2 vuoden täystakuun... saman haluan jos ostan talopaketin. Takuuvian korjaaminen on niin kallista, että kannattaa tehdä työ hyvin heti aluksi. Tällä tavalla laatu nimenomaan paranee.

        Jos et saa vähintään 2 vuoden takuuta tilaamallesi urakalle, älä tilaa ollenkaan. Ja takuu sitten kirjallisena!

        Kivitalorakentajilla on pääomaa, negatiivista sellaista.

        Mitään takuuta ei rakennusalalla tiukanpaikan tullen ole olemassa.

        Jos on tehty sekundaa oikein ison rahan edestä, pistetään firma konkkaan ja otetaan pakasta uusi.


      • Kirveellätöitä
        Haluuntakuun kirjoitti:

        Olet väärässä. Jos ostan auton, haluan siihen vähintään 2 vuoden täystakuun... saman haluan jos ostan talopaketin. Takuuvian korjaaminen on niin kallista, että kannattaa tehdä työ hyvin heti aluksi. Tällä tavalla laatu nimenomaan paranee.

        Jos et saa vähintään 2 vuoden takuuta tilaamallesi urakalle, älä tilaa ollenkaan. Ja takuu sitten kirjallisena!

        Osakeyhtiön takuu on yhtä tyhjän kanssa ja se on kyllä nähty. Autojen takuuta on jo 7 vuottakin ja toimivat moitteettomasti, kyllä rakennusalalla on jotain muuta mäihää.
        Verotus on tietysti yksi pahimpia kustannusten nostajia ja sitten nämä ulkomailta ostajatkin vaikuttavat Suomen hintoja korottavasti. Volyymi kun pienenee on hintaa nostettava.
        Rakennusalalla voi pärjätä mielikuva markkinoinnilla, esitteeseen vaan kissaa ja koiraa, leikkiviä lapsia, sekä Mersu autokatokseen. Kyllä se asiakas silloin ottaa mahdollisimman paljon lainaa ja rakennuttaa.
        Pohjois-Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä näistä veijareista , hengittävine taloineen. Etelä-Suomen markkinoiden massiivisemman myyjät menestyneet paljon huonommin.
        Rakentaminen on valtiolle ja kunnille paras bisnes, lähes mitään tuottavaa tekemättä €uroja tipahtelee kirstuun. Siitä sitten Demareitten tunnetun käki puolueen kiva jakaa kannattajilleen etuja.
        Nyt on jakopolitiikan riesaksi vaan tulleet Virolaiset ja Venäläiset halpa työntekijät, verotulot hiipuvat, kun kaikilla jo riittävästi velkaa.
        Suomalainen rakentaa raitiovaunuja ja suosii vähäpäästöisiä autoja, samalla Virolaisten vanhat BMW:t työntävät moninkertaisesti tuubaa ilmaan ympäri Suomea.
        Tuntuuko Hölmölän tarina jotenkin tutulta ?


      • 123465
        Haluuntakuun kirjoitti:

        Olet väärässä. Jos ostan auton, haluan siihen vähintään 2 vuoden täystakuun... saman haluan jos ostan talopaketin. Takuuvian korjaaminen on niin kallista, että kannattaa tehdä työ hyvin heti aluksi. Tällä tavalla laatu nimenomaan paranee.

        Jos et saa vähintään 2 vuoden takuuta tilaamallesi urakalle, älä tilaa ollenkaan. Ja takuu sitten kirjallisena!

        Eikö asuintalo rakenneta kestämään, kohtuullisesti huollettuna tietysti, useita vuosikymmeniä. Mitä jollakin kahden vuoden takuulla siinä saavutetaan. Koko takuukäsite on suurimmalle osalle ihmisiä sitä paitsi virheellinen: Takuu on itse asiassa suoja esim. laitteen valmistajalle, eräänlainen suoja-aika jonka päätyttyä tekijä voi huokaista helpotuksesta tietäessään, että kuluttaja tuskin enää laitteen hajottua tämän ajan jälkeen ymmärtää esittää valmistajalle vaatimuksia!.

        Otetaan esimerkiksi uuden auton hankinta: Ostaja hankkii upouuden auton saaden siihen kolmen vuoden ns. täystakuun. Auto on lähinnä kauppakassina jo eläkkeellä olevalla pariskunnalla, ajokilometrejä kertyy vuosittain alle 10000 km, ja ne ajellaan rauhallisesti. Kun takuun umpeutumisesta sitten aikanaan on kulunut muutama kuukausi ja autolla ajettu noin 30000 km, auton moottorista kesken taas yhden rauhallisesti ajetun kauppareissun katkeaa kampiakseli. Edessä on kallis remontti ja tietysti omistaja harmittelee kun ehti se takuukin juuri mennä umpeen. Omistaja harmittelee ja maksaa! Auton rikkoutuminen tällä tavoin ja näin vähäisen käytön jälkeen ei ole kuitenkaan millään muotoa normaalia ja tavanomaista. Mikäli omistaja ymmärtäisi vaatia tehdasta korvaamaan vahingon, se todennäköisesti suostuisi niin tekemään. Kyse on nimittäin siitä, että uuden auton moottorin oletettu käyttöikä asiallisella käytöllä ja huolloilla on jotain aivan muuta kuin kolme vuotta ja/tai 30000 ajokilometriä! Vastaavanlaisista vahinkotapauksista ja niistä saaduista korvauksista on niistäkin esimerkkejä, mutta enemmistö kuluttajista kuvittelee juuri niin, että takuu on takuu ja pätee päivälleen siihen ja siihen saakka.


      • LakimiesMatti

        Takuu ja virhevastuu ovat eri asioita.. Takuu on vapaaehtoinen velvoitus tulla tarkastamaan takuuajan sisällä mikä on vikana ( jos siis jotain epäilystä vian olemassa olosta on)... Ja korjaamaan vika. Esim. Säätämään ikkunat jos eivät aukea kunnolla tai selvittämään vaikka jonkun halkeaman syy ja korjata se mikäli se johtuu myyjästä tms. Eli näyttövelvollisuus vian olemassa olosta on takuuaikan myyjällä. Virhevastuu on eri asia. Siinä näyttövelvollisuus vian olemassa olosta on ostajalla. Eli mikäli vikaa löytyy, täytyy ostajan pystyä osoittamaan, että se johtuu myyjästä. Tämä on todella isoero näiden kahden asian välillä.

        Puollan takuun vaatimista kaikille ostetuille teknisille tuotteille talopaketeista ja autoista pienelektroniikkaan. Asialliset ja ammattimaiset toimijat toki sitä osavat itsekin tarjota. Taku ei todellakaan ole turha! On niissä autoissa vikoja takuuaikana ( ainakin omassani on ollut) ja miksi ei talopaketeissakin olisi. Tuossahan juuri puhuttiin kuinka kirjavaa urakoitsijaporukkaa työmailla liikkuu.


    • BobBuilder

      Minä kilpailutan kaikki työt ja hankinnat.

      Ostan nykyään etupäässä ulkomailta, koska suomalainen rakennustarviketeollisuus on yhtä rosvoamista. Miten on mahdollista, että perusrakennustarvikkeiden hinta laskee viidesosaan, jos ne tilaa Virosta? Miten on mahdollista, että sähkötarvikkeet saa Saksasta työmaalle nopeammin ja 70 % halvemmalla kuin suomalaisesta tukusta tilaamalla (samat tarvikkeet, huom huom)? Miten on mahdollista, että suomalaisesta tukusta saa 80 % alennuksen vain naamaansa näyttämällä? Miten on mahdollista, että Uponorin jakotukkikaappi maksaa 279 euroa, kun vastaavan kaapin saa ulkomailta 30 eurolla?

      Minun työmaillani ei ole KOSKAAN tehty yhtään tuntia lisätöitä. Urakat viimeistelee aina joku tunti/kuukausipalkkainen.

      Suomalaisten palkkaaminen on tehty todella vaikeaksi. Jos virolaiset tuovat omat materiaalit mukanaan, niin heidän hintansa koko hankkeelle on usein edullisempi kuin se hinta, millä minä saa pelkkää materiaalia tukusta tai tehtaalta.

      Koska rautakauppapuoli ei Suomessa toimi, ulkoistan alihankkijoille ne hankkeet, joissa heidän materiaalinsa ovat niin edullisia, ettei minun työntekijöiden kannata edes koskea suomalaisilla hinnoilla ostettuihin materiaaleihin.

      Virolainen tulee verottomalla pakulla euron bensoilla ja tekee työt, koska suomalaiset ääliopoliitikot ovat VEROILLA ylihinnoitelleet Suomen.

      • suunnitteilla

        Voisitko vinkata mistä kaupoista olet tuotteita tilannut ulkomailta? Kiinnostaa nimittäin itseänikin.


    • Jamihin

      ne verorahat menevät?Yksi on;matujen perseeseen.

    • Suomistoliitto

      Verorahat valuvat julkisen sektorin ylläpitoon, eivätkä riitäkkään vaan lisäksi otetaan velkaa, niin kunnat, kuin valtiokin.
      Negatiivista pääomaa on myös julkisella sektorilla runsaasti ja lisää otetaan.
      Professorit ihmettelevät ja Rinne vaatii lisää velkaa, ajatellen että köyhä kansa äänestää Demareita.

    • moontehnymontaitte

      Eihän tuo nyt niin kummoista hommaa ole, kun asentelee harkot itse paikoilleen. Kelkalla vetelee laastit ja nostaa harkot linjojen mukaan paikoilleen ja rautaa väliin. Siihen mitää kalliita muurareita tartte!
      Ja tosimiehet tekee harkotkin itse!
      Ja mikä estää valamasta itse elementtejä, pari valupäivää ja nostaa kerralla nosturilla seinät pystyyn muutamassa tunnissa. Yhden tein sellaisenkin rakennuksen tässä muutama vuosi sitten omaan käyttöön. Tuli halvalla ja nopeesti!

      • Suosittelenitsetekemään

        Totta. Itse olen siporexista muurannut itselleni kaksi taloa. Täytyy sanoa että jos aikaa on, niin helposti voi itsekin alkaa byggamaan kivitalon runkoa. Sipo varsinkin on kevyttä nostella ja helppoa työstää. Aukkoihin saa valmiit ylityspalkit, joista osan nostelee käsin paikoilleen ja loput hiabilla. Talon rungon muuraa yhdellä apparilla kerros ja viikko vauhtia.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe