Kuinka kiintyneitä olette taloonne?

Omakotiasuja

Tuli tällainen hassu kysymys mieleeni. Kuinka moni teistä asuu omakotitalossa sillä ajatuksella että sitä ei koskaan voi myydä, vaan sieltä lähdetään vain hautausmaalle? Meidän perhe asui ensimmäisessä omakotitalossa kymmenisen vuotta, jäi pieneksi, myytiin ja ostettiin vähän isompi. Tässä tuskin kymmentä vuotta ollaan, ajatuksella että lasten lentäessä pesästä auttamatta talo jää turhan isoksi joten talo myyntiin ja voi haaveilla pienestä rivarista. Pikkuinen piha ja kukkia riittää. Vaikka ensimmäiseen taloon panostettiin paljon että saatiin siitä itselle mieluinen ja sama nykyiseen, en koe haikeana talosta pois lähtöä. Mun koti on aina siellä missä sen hetkiset tavarani ja perheeni on. Joten en kiinny maalliseen omaisuuteen siinä mielessä ettenkö voisi siitä luopua. Millaisia ajatuksia teillä muilla?

16

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muitakin.juttuja.on

      Meillä on ollut vajaa 100 neliöinen talo reilun 30 vuotta. Se riitti hyvin 4 hengelle. Nyt kun asujia on kaksi niin on vähän turhan paljon neliöitä. Ei kuitenkaan ole tarvetta muuttaa sen takia. Samassa paikassa asuminen on monesta asiasta kiinni, mm. muutto toiselle paikkakunnalle tuo vaihdon. Meillä talon vaihto on mahdollinen mutta sen tarvetta ei nyt ole.

    • koti_on_koti

      Mieheni isoisä rakensi talon 1915. Mieheni isä asui siinä koko ikänsä ja mieheni on asunut siinä koko ikänsä. Minä olen kuulunut talon kalustoon jo 44 vuotta.
      Meidän onnemme on, että kotimme on pääkaupunkiseudulla, kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä. Ei ole pakko muuttaa minnekään.
      Lasten muutettua omilleen, onhan tämä 160m2 talo vähän iso meille, mutta toisaalta, ei koko ole mikään ongelma, kulut ovat pienet, lukuunottamatta kiinteistöveroa.
      Jos terveenä saadaan olla, tästä lähdetään tosiaan vasta hautausmaalle.

      Ja kyllä, olemme kiintyneet tähän taloon, omaan pihaan, tavaroihin, eikä hävetä yhtään sanoa sitä.
      Ei kyse ole siitä etteikö tätä taloa voisi myydä, tottakai voisi, mutta miksi pitäisi?
      Ei ole tarvetta talon myynnistä saataville rahoille, eikä ole tarvetta muuttaa mihinkään.

      Meillä myös jälkipolvi on kiintynyt tähän taloon.
      Lapsemme asuivat tässä talossa toinen 21 vuotta ja toinen 20 vuotta.
      Kun meistä aika jättää, luultavasti jää yksi sukupolvi välistä pois ja vanhin lapsenlapsemme muuttaa tähän, eli suvussa pysyy näillä näkymin jatkossakin.

      • anturajärvenakka

        Samantapainen juttu täälläkin; paappani rakensi 1920-luvulla, joten ensi vuosikymmenellä 100v tupa. En ole ihan koko ikääni asunut tässä. Joskus leikittelen ajatuksella muutosta vaikka töiden perässä jonnekin, mutta eiköhän tästä h-maalle lähdetä, kun se aika tulee.
        Palvelut, ainakin ruokakauppa on tässäkin kävelymatkan päässä, vaikka maalla asutaankin. Anteeksi, nyt ollaan kaupunkilaisia kuntaliitoksen myötä. Kyläkeskus on lähentynyt vuosien mittaan, kouluun oli ennen 2km, nyt 1,3 km, kaupat lähes samoin. Työpaikkanikin oli kävely/pyöräilymatkan päässä, mutta se on entinen.
        Lämpimiä neliöitä n. 100 ja kylmää tilaa löytyy varmaan enemmänkin, jos toi ex-navetta lasketaan ym. puuladot. Kersojen harrastuskamoja on joka nurkka täysi. Jatkosta meidän jälkeen en tiedä, tuskin lapset tätä tarvii. Lahoaa sitten kuten monet maaseudun talot. Ex-navetta on tiilestä, ei taida lahota.


      • SairastaMenoa

        Vain vajakki asuu vanhempiensa talossa.


    • kyllämyydään

      No meillä kolmelle 215 m2 talo Espoossa. Talo ostettiin 3 vuotta sitten. Mutta myymme sen noin 15 vuoden kuluttua kun molemmat eläkkeellä ja poika perustanut jo oman perheen omassa asunnossaan. Ei tuota tuskaa myydä koska tiesimme jo ostaessamme että liianiso ja työläs iän myötä. Nyt kuitenkin nautitaan tilasta ja puutarhasta....

      • Seonvainmateriaa

        Samoin. Meillä samat neliöt mutta 3 lasta. Ei todellakaan jäädä tänne haahuilemaan tyhjien huoneiden ympärille kun lapset lähtee omilleen. Mutta nyt naatitaan, täysillä. Omasta pihasta ja puutarhasta, terassista, monesta huoneesta. Ehkä odotan että meidän jälkeen tähän muuttaa uusi onnellinen perhe meidän hyvien fibojen jälkeen. :-)


      • Seonvainmateriaa kirjoitti:

        Samoin. Meillä samat neliöt mutta 3 lasta. Ei todellakaan jäädä tänne haahuilemaan tyhjien huoneiden ympärille kun lapset lähtee omilleen. Mutta nyt naatitaan, täysillä. Omasta pihasta ja puutarhasta, terassista, monesta huoneesta. Ehkä odotan että meidän jälkeen tähän muuttaa uusi onnellinen perhe meidän hyvien fibojen jälkeen. :-)

        Miksi toivot seuraavan omistajan mokaavan (fiba = moka)? Itse ainakin toivoisin hänen saavan hyvät vibat (viba = väre).

        P.S. Ei pidä käyttää ilmaisuja joita ei osaa/ymmärrä!


    • 185neliöö

      Hyvä kysymys. Olen asunut JKL:än keskustassa omakotitalossa 20 vuotta -49 valmistuneessa puutalossa. Oon harsinu (itse) tätä paskaa varmasti sadalla tonnilla, mutta kenelle? Noin 1200 perennaa on mullitettu. Ikkunat, katto, LIV, ulkovuoraus, keittiö, sauna pesutiloineen
      (kahteen kertaan) uusittu. Kaikki pinnat on uusittu - 80-luvun muovimatot vaihdettu lankkulattioihin ja lastulevyt kelkottu kaatopaikalle Ehkä olisi voinnut käyttää vapaansa paremminkin. Vaikee sanoo rakastanko vai vihaanko tätä niin monen unelmoimaa " jälleenrakennuksen kukkasta". Plussaa on tietenkin tila , autopaikat,piha ja itsenäisyys. Lähe tästä nyt mihinkään . Toivottavasti vävy jatkaa.

      • OletLuuseri

        Toivot siis että joku saa sinunkin jälkeen riesan siitä itselleen....Oletpa kiva appiukko....Turpaan vävynä tommosta vetäisin..


    • riskialtista

      Toisnaan ok-talon myyntiä heikentää 5 vuoden vastuu myyjällä. Etenkin kun kyseessä piilevät viat jne. Sen lisäksi ei ole temppu eikä mikään saada taloa huonolla hoidolla huonoon kuntoon 5 vuodessa. Oikeustaisteluriskit huomioiden myynti aina RISKI

      • Werrtt

        Joskus tuntuu kun on lukenut noita hometalo-juttuja, että ostaja ei ole ollut yhtään perillä mitä on tullut ostettua. Surkeaa mutta pitäisi palkata vaikka alan ammattilainen mukaan asunto kauppoja suunnitellessa joka ymmärtäisi muutakin katsoa kuin että on ihan kivat tapetit ja kiva piha...


      • EnIhmettele

        En ihmettele yhtään kun lukee näitä rintsikoita ja vanhoja taloja romantisoivia juttuja.


      • OlenPettynyt
        EnIhmettele kirjoitti:

        En ihmettele yhtään kun lukee näitä rintsikoita ja vanhoja taloja romantisoivia juttuja.

        Mitä?! Eikös se olekkaan romanttista lähteä homeelle haisevana lähimarkettiin navettatakki päällä ja kummarit jalassa....minä kun luulin....:(..no se illuusio sitten kaatui..


    • elänunelmaani

      Jos on nuoruutensa asunut maalla väljässä ympäristössä ja siitä heivaat ittes kaksioon toiseen kerrokseen perheen kanssa tiedät miten mieltä kuumottaa kun yläkerrassa tapellaa 24/7 ja yks kuuro pitää tv:n täysillä, kolmas taas kamppailee rakkonsa kanssa vetäen vessan 5-kertaa yössä! Kahden vuoden jälkeen tuli mitta täyteen ja tein diilin itteni kanssa hankkimalla projektin ostamalla hieman syrjästä vanhan mummonmökin joka oli isolla tontilla. Siitä 5-vuotta eteenpäin muutettiin ja vieläkin asutaan ja tyytyväisiä ollaan. Lapset on jo maailmalla mutta nekin lähti onnellisina vietettyään lapsuuden hyvissä puitteissa. Remonttia ja uutta on rakennettu alusta saakka ja varmaan jatkuu niin kauan kuin henki pihisee mutta silti en vaihtais tätä rivari- kaksioon! On asioita jotka tuntuvat toisille ylipääsemättömille mutta oikeilla laitteilla ja tavoilla isonkin pihapiirin hoito on helppoa ja antaa hyvän mielen sitä katsellessa. Joku tykkää jostain muusta jotkut ei mistään ,toisille pitäisi kaikki tuoda valmiina eteen eikä sekään riitä...minä olen valinnut osani se riittäköön koska olen siihen tyytyväinen.
      Ps. On muuten juhlavaa heittää joskus napit kaakkoon oluen kera hyvien naapurien seurassa eikä kukaan tuu valittamaan :)

    • ai.paidan.napit

      Mitkäs napit siinä heitetään kaakkoon?

    • pinimintti

      En muuttaisi minäkään kerrostaloon ainakaan tässä elämänvaiheessa. Ahistaa aina kun käyn kerrostalossa vaikka vaan kylässä. Ja olen minä itsekin sellaisessa asunut, mutta en ihan normiasuintalossa, vaan keskustassa liiketalon yläkerrassa. Siihen elämänvaiheeseen se sopi hyvin, olin hyvin nuori vielä silloin.

      Totta kai olen kiintynyt omaan talooni, olen itse asiassa ollut hyvin kiintynyt kaikkiin niihin paikkoihin, joissa olen asunut. Uskon, että on vinha perä siinä uskomuksessa, että kun ihminen muuttaa uuteen paikkaan, "sielu" tai mikä se sitten onkin, jää vielä sinne entiseen ja vie aikansa, ennen kuin sekin muuttaa ja asettuu uuteen kotiin. Minulle on aina käynyt niin, että olen uudessa asunnossani nähnyt hirveän paljon unia siitä entisestä kodista ja vaellellut siellä, jopa piileskellyt siellä salaa uusilta asukkailta. Varsinkin yhdestä entisestä kodistani en meinannut päästä millään henkisesti eroon, vei vuosia ennen kuin ne unet loppuivat ja hyvin paljon se paikka oli mielessäni valveillakin. Jostain syystä myös lapsuuteni mummola kummittelee unissani vieläkin, käsittämättömän usein unieni tapahtumat sijoittuvat sinne.

      Tässä olen nyt asunut pisimmän ajanjakson kuin missään muualla. En ole edes ajatellut, että tätä joutuisi joskus myymään. Minulla on illuusio, että joku jälkeläisistäni tulisi tähän sitten, kun minua ei enää ole. Mutta eihän elämästä koskaan tiedä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1675
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1545
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1444
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      46
      1411
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1333
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1278
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      10
      1153
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe