Isovanhempiesi aikaan oli tapana lähettää

Kaupunkilaine

Isovanhempiesi aikaan oli tapana lähettää laihoja kaupunkilaislapsia kesällä maalle vähän pulskistumaan, mut nykyisin joudut maksamaan jos haluat maalle syöttilääksi.

Onko tämä totta?

16

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasvata lapsesi paremmin, niin että ovat tervetulleita mummolaan. :)
      Mutta ei entisenlaisia maalaistaloja enää löydy. Poissa ovat heinäpellot, ahomansikat ja karjankellojen kilinä. Monissa pitäjissä ei ole ensimäistäkään karjatilaa jäljellä. Niinpä mummokin on ostoruuan varassa. Kehtaisitko hyväpalkkalaisena kaupunkilaisena lähettää lapsesi korvauksetta pienellä eläkkeellä sinnittelevälle mummolle, joka hakee polkupyörällä maidot ja jauhelihat osuuskaupasta 5 km päästä?
      Mummon eväillä lapsesi tuskin paljonkaan lihoavat. Moni vegetaristi ehkä luottaa siihen, että laiha lapsi pulskistuu mummolassa, mutta entäs, jos mummokin on siirtynyt säästölinjalle. Kansaneläkkeellä ei kukaan varmaankaan pulskistu.
      Aika mennyt nyt vaan ei enää palaa. Ja siihen ei ole syynä EU eikä ilmastonmuutos, vaan aikakauden muuttuminen.

      • Mutta ei entisenlaisia maalaistaloja enää löydy...Ainakin hyvin harvassa ovat.

        Entäs aloittajan olettamus: "lähettää laihoja kaupunkilaislapsia"?

        Mielestäni kaupunkilais lapset ovat hyvin syöneitä "syöttöporsaita", joita on elätetty pizzan ja hampurilaisten voimin, läppäri kädessä, tai mitä näitä Iponteja onkaan?

        Jos olisikin tällainen entisajan mummola vielä olemassa, niin kuinka viihtyisi tämä nörtti siellä maalla, koska ruokavalio taitaisi muuttua aivan radikaalisti. Pois olisi nämä "hössömössöt" ja kokiskin vaihtuisi lehmänmaitoon, tai piimään, jota he eivät ole koskaan juoneet. Laihana palaisivat kotiinsa ja kiitellen, että pääsipä siitäkin piinasta.


      • Kaupunkilaislapset pulskistuvat kyllä kaupungissakin. Kuulemma eivät enää osaa edes juosta.
        Ällistyneenä seurasin parin viikon takaisista keskustelua mediassa, kun oli havaittu, että kaupunkilaislapset liikkuvat vain 2 h päivässä! Pitäisi liikkua ainakin 3 h. Kasvavan lapsen elimistö rappeutuu, kun kersa ei liiku. Siis liikkumatta 21 h/vrk?

        Anna mun kaikki kestää! Mitä lapset nykyisin tekevät koulun välitunneilla? Miten he kulkevat koulumatkat? Eikö omilla pihoilla enää ole kavereita? Onko kaikki urheilu välineurheilua, jota köyhä ei voi harrastaa?
        Muistan omien lapsieni aikaan, että heille oli annettava tiukat kotiintuloajat, että ehtivät tehdä iltatoimet ja rauhoittua päivän riennoista ennen nukkumaanmenoa.
        He juoksivat ulkona kavereitten kanssa, ajoivat polkupyörillä ja kävivät pelaamassa jotain pallopeliä lähikentällä. Ei heille mitään järjestettyä toimintaa tarvinnut keksiä ja ohjelmoida. Kyllä he tiesivät itse mihin tarmonsa suuntaavat, ja nälkä oli kova, kun malttoi tulla kotiin. Ei heitä juuri syöttiläiksi voinut nimittää, ei omia eikä naapureiden lapsia.


    • hallivallitus

      Ja mikä siihen on syynä?
      Nykyhallituksen törkeilyt siihen on syynä. Mummolla ei ole varaa kun indeksit vei eläkkeen ja hallitus leikkasi kaikesta.
      Ei mummo voi ostaa leipomustarpeita tai herkkuja lapsenlapsille kun kaikki varat menee lääkkeisiin,eikä ne riitäkkään.

      Lapsenlapset on tervetulleita omilla eväillä ja parilla setelillä,millä mummo saa lääkkeensä ostettua.

      Näin huonosti on asiat nykyhallituksen aikana.

      • Eutanasia säästää lääkekuluissa


      • Suosittelen.säästämistä

        Joudutkin aika nuorena lääkekuureille, koska nuorena ihmisenä et osaa liikkua enää, kuten vanhempi väki on osannut. Sinun kannattaakin laskea, mihin tulevat tienestisi menevät ajan myötä.


      • Muinoin.maalla

        Kuvitteleeko tämän päivän nuoret, että muutama vuosikymmen sitten mummoilla oli eläke? Mistä hyvästä maalaistalon emäntä olisi eläkettä saanut? Eihän hän ollut eläissään tienannut mitään. Mies otti totta kai maitotilin hallintaansa, osti siemenet, myi viljat, maksoi traktorin, ja hankki väkilannotteet, eihän kotiväelle rahaa riittänyt, hyvä jos sai kengät ja hamekankaan vuodessa.
        Mistä se mummo lapsille ruuat taikoi kesällä. Omasta navetasta, omalta ryytimaalta, omasta kanalasta. Ei mitään herkkuja ennenkään ostettu osuuskaupasta. Kyllä oli omilla toimeen tultava.
        Ei ole mitään onnellista "ennen" aikaa.


    • Mökin.poika-44

      Aloittajan esittämän väitteen olen kuullut ennenkin. Vaan ei ainakaan meilläpäin tuollaista koskaan ollut. Hyvä, että omalle porukalle riitti tuppipottuja ja ruskeaa soosia. Eikä niillä pulskistuttu!

    • Kaupunkilaine

      Suomessa oli yleistä ns. syöttöporsaiden pito. Perhe saatoi keväällä ottaa "teini-ikäisen" possun, jota ruokittiin ruuantähteillä ym. Samasta possusta tuli sitten joulun alla joulukinkkua.

      Samalla tavalla lihottivat laihoja kaupunkilaislapsia pulskaksi syöttöporsaaksi?

      • Mökin.poika-44

        Ei tullut meillä kinkkua possusta. Puolet possusta, mm kinkut, myytiin kauppiaalle että saatiin ostettua muuta tarpeellista. Toinen puoli suolattiin saaviin. Ruuantähteet eli perunankuoret yms meni possulle herkuksi, syömäkelpoiset syötiin itse sitten seuraavalla syöntikerralla. Kivennäistä possulle saatiin päivittäin ojanpenkalta haetusta turppaasta, jota possu innolla tonki ja mylläsi.
        Possu haettiin pikkuisena laatikossa pyörän tarakalla (minäkin kerran) ja laatikkoineen sisälle. Siellä se nukkuikin ja kaiketi sinne paskoikin, ei ainakaan muualle huoneisiin, vaikka vapaasti sai sisällä kulkea ja tutustua ihmisiin joitakin päiviä. Me annettiin sille nimi ja leikittiin piilosilla oloa. Mentiin toiseen huoneeseen kaapin taa tms ja kutsuttiin nimeltä. Heti ryntäsi ja suoraan sinne missä oltiin piilossa. Ja oppi leikin heti!
        Sitten se vietiin navettaan karsinaan. Kissa tykkäsi sen kanssa leikkiä ja kissa nukkuikin sen kanssa karsinassa. Kun possu kasvoi isommaksi, niin jossakin vaiheessa possun tökkimiset meni kissan mielestä liiallisuuksiin ja se jätti possuleikit pois. Viisas eläin on sika. Ja ihmisystävällinen, ainakin pienestä nuoruuteen asti. Vanhuudesta en tiedä, kun sen luottamus petettiin ja se teurastettiin.


    • Kuka vittu haluaa olla läski mun painoindexi on 15 ja oon vitun tyytyväinen koska oon sekä laulaja että malli.

      • matematiikka.aina.10

        Jos olet edes kohtuullisen pituinen, niin rajoilla keikut. Siinä 13 paikkeilla tulee noutaja. Ja jo ylempänä aivot eivät kehity puutteellisen ravinnon takia ja saatat päästä mielisairaalaan tai saat pilleripurkin ja tuhoudut lopullisesti. Tiedän, tunnen useita tapauksia. Omakin lapseni tässä joukossa; äiti kidutti hulluksi.

        Tuo painoindeksi ei muuten kerro juuri mitään. Sen laskennassa oletetaan ihminen kaksiulotteiseksi. Eli pituus pitäisi olla kolmanteen potenssiin, ei toiseen, että ihmisen profiili ei muuttuisi pituuden mukana. Pitäisi olla itsestään selvää ihan peruskoulun matematiikallakin.


      • matematiikka.aina.10 kirjoitti:

        Jos olet edes kohtuullisen pituinen, niin rajoilla keikut. Siinä 13 paikkeilla tulee noutaja. Ja jo ylempänä aivot eivät kehity puutteellisen ravinnon takia ja saatat päästä mielisairaalaan tai saat pilleripurkin ja tuhoudut lopullisesti. Tiedän, tunnen useita tapauksia. Omakin lapseni tässä joukossa; äiti kidutti hulluksi.

        Tuo painoindeksi ei muuten kerro juuri mitään. Sen laskennassa oletetaan ihminen kaksiulotteiseksi. Eli pituus pitäisi olla kolmanteen potenssiin, ei toiseen, että ihmisen profiili ei muuttuisi pituuden mukana. Pitäisi olla itsestään selvää ihan peruskoulun matematiikallakin.

        ok mutta mää oon 165cm ja painan 42kg että oon just sopivan kokoinen malliksi


      • matematiikka.aina.10

        Aika tarkkaan sama kuin minun lapseni oli. Sai kaikki anorektikon muodot eli liiallisesta kasvuhormoonin tuotannosta johtuen pitkät luut, ulkonevan terävän leuan yms (lue Wikipediasta). Ja aivovamman jonka seurauksena mielisairaalaan josta aikanaan pilleripurkki kourassa kadulle. Saunassa hirveän näköinen: esimerkiksi reisilihaksia ei ollenkaan! Jaksoi kävellä vain laahustaen. Parin päivän jälkeen kunnolla syötyään käveli jo reippaasti.

        Et totisesti noilla numeroilla malliksi kelpaa! Varoittavaksi esimerkiksi kyllä. Kymmenen kiloa lisää painoa ja oikeisiin kohtiin niin mallin mitoissa olet. Naamakin saisi olla malliksi sopiva, mutta se on mikä se on ellet itse sitä tahallasi pilaa. Pitkään jos noissa nykyisissä mitoissasi olet, niin aivotoimintasi ei kehity oikein ja sinusta tulee varsin hankalaluontoinen. Tunnen muutamia tapauksia...


      • Ei.auta.enää

        "Tulee"? Ohjeesi ja neuvosi ovat jo myöhässä.


    • Kuokkija54v

      Kaipaako ap kesäsiirtoloita? Ne ovat vähenemään päin. Saisivat kokea renesanssin!
      Ei maalla ole ilmaisruokintaa kenellekään! Jos saat ilmaista täysihoitoa, kutsut vastavuoroisesti kyseisen ihmisen vastavierailulle, etkös vain.?
      Sukulaisäijä hermostui pojanpoikaansa, kun tämä pelasi vain pleikkaa sisällä. Pihalla "kiersi talon" ja tuli sisään takaisin pelaamaan. Omatkin pelasi tietsikalla paljon, mutta armeija käytiin kunnialla.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe