Psp kokemuksia ja vertaistukea

Pottumuussi

Löytyisikö täältä porukkaa, jonka läheisillä olisi psp? Isälläni on kyseinen tauti todettu, ja sen verta harvinainen tauti, että ei keskusteluapua oikein löydy tuosta noin vaan. Olisi mukavaa vaihtaa ajatuksia jonkun kanssa.

9

4772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Svii

      Täältä löytyy yksi lajitoveri jonka isällä myös sama tauti.kamala kohtalo ja vielä kamalampaa katsella vieressä kun toinen menttää lähes kaiken elämän ja elämän ilon.isäni oli tekevä mies, mutta nyt hän on maannut tänään päivälleen 2kk sairaalassa jonne hän joutui happi vajeen vuoksi joka olikin keuhkokuume.isälle asennettu peg-ruokinta letku viime maaliskuussa koska syöminen alkoi olemaan hankalaa jopa vaarallista juuri siksi että ruoka tahtoi mennä keuhkoon puolelle eikä mahaan. Nyt hän on 2 kk aikana saanut 4 asperaatio keuhkokuumetta eli ruoka on noussut ylös mahasta ja mennyt keuhkoon jonka seurauksena keuhokuume. Nyt lääkärit ihmettelevät mikä avuksi ja viimeisin kokeilu on että peg-ruokinta letku on siitetty jo ohutsuoleen asti.mutta sekään ei tainnut auttaa koska juuri viime pe pieni määrä annettua lääkettä alkoi nousemaan mahasta ylös ja taas lipsahti keuhkoon mutta tällä kertaa ei kovin pahasti.isälläni tauti varsinaisesti todettiin myös tänä kesänä, mutta oireet olivat jo aika pitkällä kunnes eteen sattui neurologi joka tunnisti heti taudin ..en voi muuta sanoa kun että nauti joka hetkestä isäsi kanssa vielä kun se on mahdollista

    • Anonyymi

      Hei,miehelläni todettiin vähän aika sitten psp ja olen aika ymmällä diaknoosista koska noin kolme vuotta sitten hänellä todettiin otsaohimolohko dementia ja nyt se onkin tämä psp,valitettavaa on että tähänkään sairauteen ei ole lääkettä.onko täällä vielä ketään jolla on samanlaisia kokemuksia ja nimenomaan tästä psp-sairaudesta

      • Anonyymi

        Hei, vaimollani todettiin PSP v. 2013. Olen häntä alusta alkaen hoitanut ja järjestellyt asioitaan ja siten läheltä seurannut taudin etenemistä. Tautiin liittyvää tietoa on vähän, joten olen ajatellut olla muille avuksi jos voin.


    • Anonyymi

      Hei. Äidilläni todettiin viime kuussa psp. Olisiko vielä kohtalotovereita jakamaan kokemuksia kyseisestä sairaudesta?

      • Anonyymi

        Kari Honkanen on kirjoittanut omasta sairastumisestaan, kirjan "Avoimella sydämellä"


    • Anonyymi

      Hei, täällä myös läheisellä (65v) psp. Ensimmäiset oireet alkoivat noin 7v sitten. Kokoajan huonompaan suuntaan mennään. Nyt vuoden sisällä on otettu ajokortti pois, liikkuu rollaattorilla, ei näe mitään, ei juuri puhu (vastailee hiljaa jos kysyy), todella apaattinen, katse tuijottava, hitaat jäykät liikkeet, kaatuilua.. Aivan kamalaa katsoa vierestä. Miten muilla tämän hetkinen tilanne?

    • Anonyymi

      Mikä on Psp?

    • Anonyymi

      Vaikeaa tätä on kommentoida, ja nyt teenkin tätä jo useamman vuoden takaa kysyttyä kysymystä vastaan: Siis kommentoin tätä vuonna 07/2022, kun kysymys on jo sitetty vuosia sitten:

      Oman, jo menehtyneen isöni kohdalla arvioitiin, siis ei selvää diagnoosia PSP-taudista esitetty, että siitä voisi olla kyse. Muita diagnooseja oli kyllä aiemmin varauksilla esitetty. Ja niinhän se taitaakin olla, että lopullista diagnoosia ei saa kuin kuolemanjälkeisellä ruumiinavauksella. Tähän ei öitini, isäni aviopuoliso suostunut, eivätkä me läheiset sitä möskään vaadittu. Että siten siinö sitten diagnoosissa kävi. Mutta sairauden eteneminen ja oireet kyllä tähän PSP-dioagnoosin paljon viittasivat, varmojahan me emme voi olla.

      Jaksamosta kaikille vastaavasta kärsiville ja sairaudesta epäileville.

    • Anonyymi

      Liikehäiriösairauksien liitto ry:n nettisivuilla todetaan, että "valtaosassa tapauksista PSP ei ole perinnöllinen, mutta sairaudesta tunnetaan myös suvuittain esiintyviä tapauksia".

      Isoäitini ja äitini viimeiset elinajat menivät niin että makasivat hoitoyksikön sairaalasängyssä kykenemättä liikkumaan, ja pää ja silmät jumiutuneena asentoon, jossa ei voinut muuta kuin tuijottaa kattoa. Isoäidillä diagnoosi oli 30 vuotta sitten parkinsonin tauti ja pari vuotta sitten kuolleella äidilläni oli PSP.

      PSP-tautia ei isoäitini aikoina lääketieteessä tunnistettu, mutta hänen loppuvaiheen oireiston, joka oli samanlainen kuin äidilläni, niin sen perusteella saattaa olla että isoäitinikin sairasti PSP-tautia.

      Koska lääketieteessä on tehty havaintoja, että PSP:stä tunnetaan myös suvuittain esiintyviä tapauksia, niin olisi hyvä, että kaikki PSP-diagnoosit sitten vielä varmistettaisiin kuoleman jälkeen ruumiinavauksessa, kun tuo tauti kerran sillä tavalla voidaan varmistaa.

      Lääketieteen tutkijat eivät voi kehittää mitään parantavaa, tai edes vointia helpottavaa, lääkehoitoa sellaisiin sairauksiin, joista ei ole olemassa diagnoosivarmuutta.

      Koska PSP-taudin muotoa esiintyy suvuittaan, tulisi PSP-potilaan diagnoosista ja hoidosta vastaavan lääkärin kertoa lähiomaisille selkeästi, että vainajan PSP-diagnoosi kannattaa varmistaa ruumiinavauksessa.

      Ruumiinavauksessa varmistetusta tai poissuljetusta PSP-diagnoosista on luonnollisesti henkistä hyötyä lähiomaisille ja suvun jäsenille silloin, jos on mahdollista, että vainajan kohdalla kyseessä on suvuittain esiintyvä PSP-muoto. Lähiomaisista jokainen voi toki sitten itse päättää, ottaako vastaan kuolleen omaisensa PSP-diagnoosiin liittyvän ruumiinavaustiedon.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      930
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      796
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      710
    Aihe