Raivokohtaukset

VihainenNuori

Olen 15-vuotias Asperger ja saan raivokohtauksia ja suutun muutenkin kohtalaisen herkästi. Kohtauksia tulee esim. jos kaikki ei mee jotenkin putkeen, minua ärsytetään tai jos minua ahdistaa. Kohtauksien aikana en pysy itseni perässä oikein- kutsuttu impulsiivisuudeksi, silmissä saattaa sumentua ja en tiedä mitä teen(ei sattunut hetkeen mut se on tosi huono juttu ku niin käy ja voi käydä ihan mitä vaan). Vatsassa kihelmöi, Kädet tärisevät ja puhe ei toimi jne. Kohtauksen aikana lyön,heittelen,paiskin esineitä ympäriinsä tai käyn jonkun kimppuun jos tulee väärään aikaan väärään paikkaan


Kohtauksen jälkeen: Oloni on yleensä(ei silloin jos on ärsytetty) aika paska, pyydän yleensä anteeksi käytöstäni jne. Olo ei ole hyvä ja torun itseäni siitä miksi tein taas näin.




Mikä tämä ongelma on? Onko jollakin ollut/on samanlaista? Ja Mikä auttaisi tähän ongelmaan parhaiten, kun olen nyt 15 ja jossain vastuussa nii ettei sitä rikosrekiteriä alkaisi jonona tulla?

17

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko_tuollaista

      vihanhallinnan ongelmaa esiintynyt läpi elämän, vai onko se ilmaantunut vasta murrosiän myötä? En tiedä, onko Suomessa tarjolla terapiaa vihanhallintakyvyn parantamiseksi, mutta sellaiseen kannattaisi hakeutua, jos se on mahdollista. Ensiksi varmaan kannattaisi mennä puhumaan asiasta kouluterveydenhoitajalle (tosin nyt kesällä se ei taida onnistua) tai terveyskeskuslääkärille tai -terveydenhoitajalle. He varmaan kykenevät paremmin ohjaamaan asian hoidossa eteenpäin kuin kukaan tällä palstalla.

    • koettuyhdessä

      Mitäs jos opettelet poistumaan tilanteesta kun alkaa mopo keulimaan? Tai jos perheen sisällä tapahtuu-sovitte vaikka käsimerkillä että nyt aikalisä! Mene vaikka ulos ja yrität rauhoittua. Joskus myös neuropsykologi voisi auttaa sinunlaistasi assia. Oppisit ymmärtämäään omaa käyttätymistä. Myös jotkut hyötyvät lääkityksestä ja terapian yhdistämisestä.Oma assipoikani oli nuorempana impulsiivinen ja heitteli liiteristä puita metsän puolelle..:) ja haki ne myöhemmin takaisin :) Hän sai apua lääkityksestä ja nyt aikuisena ei enä tarvitse.Veiläkin löytyy temperamenttia mutta osaa hillitä itseään ja osaa myös poistua tarvittaessa takavasemmalle.

    • moilli

      Hei,tyttäreni alkoi saada ikäisenäsi juuri itku potku raivareita,mikäli ärsyyntyi tai sressi painoi,taustalla vaikutti myös traumaperäiset asiat ja koulukiusaamiset vuosien takaa.Kohtaukset olivat hurjat ja pelottavia!Mutta taustalla oli vuosien tukahdutettuja tunteita ym .Ehdotan että menet varaamaan nuorisopsykiatrille aikaa,nimittäin nyt asia olisi korjattavissa ettei tule lisää ongelmia kuten meillä.Pysy erossa päihteistä,pahentaa ja syventää mm masennusta helpostikin.Eräs 20v tuttavani poika kärsii myös joskus raivareista,herkkä neurologinen tila,ärsyyntymiset joistain asioista laukaisevat.

    • VihainenNuori

      Olen ollut jokseenkin aina äkkipikainen, mutta se on pahentunut viime aikoina, olen syönyt Risperdalia tähän ongelmaan, mutta se vain pahensi kohtauksia ja lisäsi niiden määrää....terapian lopetin kun siitä ei mitään apua ollut. Minua kiusattiin ylä-asteella johon vastasin ja vastaan edelleenkin väkivallalla koska se on toiminut vaikka eihän se hyvä juttu ole. Ulkona olen käynyt rauhottumassa välillä, mutta siellä lensi eilenkin puukappaleen sijasta about 100kg kivenlohkare, ongelmana on myös se että olen aika iso kaveri(193cm/105kg) ja jos joku ärsyttää ja huitaisen niin jälkeä syntyy paljon enemmän, kun tavallisella pulliaisella

    • läheinen

      Onko sulla tutkittu myös adha mahdollisuus? Suvussani on aspergeria,ahdh,ta äitini puolelta.Siskoni aikuisella pojalla on asperger ja adhd molemmat,hän sai ammattipaua jo ala-asteelta alkaen koska äitinsä on hoitoalan ammattilainen .Mulla aikuisella lienee add taia dha,kaikki jäänyt kesken ja keskittymiskyky olematon ja pinna.Tytär potee aspergeria ja niin ikään saa vaarallisia raivareita ,jos joku laukaisee ärsyyntymisen,tosin hänellä kehittyi lapsesta trauman takia personallisuushäiriö ,pieni mutta kahden pideltävä tositilanteessa.Sun pitäisi saada rauhotettua luonnossa itseäsi,menee kävelemään ja olemaan luonnos rauhassa,ei auto ja meluhaittoja missään nimessä elämässä,ne laukaisevat neurologisilla kilareita ,koska aistiherkkyys aiheuttaa niitäkin.Joku puheyhteys olisi hyvä jollekin vaikka anonyymina keskustelufoorumeilla.Erittäin hieno asia että tiedostat asian ja ongelmasi,mutta kun olet noin vahva niin suositteleisin sitä jotain rauhaisaa elämää ja huonoja kaveripiirejä näkemästä.tytär syö usieta lääkkeitä vakavaan masennukseen ja heikkohermoisuuteensa,mikä johtuu useista tekijöistä.Mutta ne ei auta jos joku aukoo väärällä tavalla päätänsä hänelle jostain,esim tiuskahtaa,moittii jotain vaikka hänen lemmikkiään tai koskee lääppimällä,sitten lähtee ja kuuluu,olen todistanut keran ja pelottaa kuulla se hurja ääni ja olemus,muuten hän on älykäs,fiksu kunhan ei härnätä.toivon sulle jaksamista ja tukea jostain,esim aspa säätiöltä.

    • VihainenNuori

      Juu kait homma täst parempaan menee. läheisen neuvo kuulosti ihan hyvält, kattoo sit miten alkaa mennä, palaan asiaan jos on tarvis :D.

    • tietoa_kaipaava

      Hei! Olen syönyt aiemmin Risperdalia ja sen jälkeen Risperidonia. Auttoivat aggressiiviseen ja haastavaan käyttäytymiseen ja raivokohtauksiin, mutta muutama vuosi sitten lopetin Risperidonin syömisen. Sitten meni jonkin aikaa, kunnes keväällä 2016 alkoi taas aggressiivinen ja haastava käytös ja raivokohtaukset, mutta enää en Risperdalia enkä Risperidonia syö!!! Mulla on Aspergerin lisäksi myös ADHD ja lievä kehitysvamma. Concertaa tai Ritaliniä voisin kokeilla, jos vain lääkäri määräisi mulle lääkkeen, jotta olisi halvempaa reseptillä. Mutta se ei taida oikein onnistua, kun mulla ei ole virallista ADHD-diagnoosia??

    • Jos_niin_sanottu

      ammattiapu on jo kokeiltu ja huonoksi havaittu, seuraavaksi tulee mieleen, voisiko jostakin budolajin säännöllisestä harrastamisesta olla apua mielen hallinnan kehittämiseen, kun kerran fyysistä suorituskykyäkin vaikuttaa olevan yli oman tarpeen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Budō#Bud.C5.8Dn_el.C3.A4m.C3.A4nfilosofia .

      • Pahus_kun

      • Ei_näytä

        olevan. Siis tarkoitus oli esittää linkki wikipedian sivuun: "Budo". Suomi24 ei nähtävästi kykene sitä toistamaan.


      • Hehkuu_tarkenee

    • Ei_ruleta
    • assinvanhempi

      Moi. Kyllä lääkitystä on muutakin kuin risperdal joka ei sovi kaikille, Tosin aika voi sinullakin tehdä tehtävänsä, Mutta tuo väkivaltaisuus ei auta ainakaan sun sosiaalisissa ongelmissa vaan päinvastoin. Muutama vuosikin eteenpäin niin saat varmaa kavereita jotka ovat samanhenkisiä. Nuorena kaikki hiemankin massasta poikkeavat jäävät herksäti kaveipiirn ulkopuolelle ja se on niiden omaa tyhmyyttä. Harrastatko mitään?Ulkona oleminen on ok mutta sinun on opittava rauhoittumaan ennekuin hajotat ympäristösi. Hyvää kesää ja kaikkea hyvää sinulle elämääsi.

    • vanhaassiakka

      Minulla oli juuri sinun ikäisenä (olen itse tosin nainen) myös raivokohtauksia, tosi pahoja. Paiskoin ovia, huusin, raivosin, karkaskin kotoa. Osa syynä oli huonot perheolot ja koulu mutta jotenkin aina olen ihmetellyt miksi ne olivat aikoinaan niin voimakkaita. Itse olen ollut sitä mieltä että assien on vaikeampi nuorempana käsitellä ja hillitä itseään. Itse nyt vanhempana välillä tunnen kun se raivo tahtoo tulla ulos, mutta olen oppinut sen vähän käsittelemään oman pään sisällä ja rauhottumaan ennen kuin se räjähtää.. Ja usein lähden pois tilanteista nopeasti jos se tunne tulee.

      Suosittelen ehkä sellasta totuttela pettymyksiin ja tilanteisiin mitkä aiheuttaa tuota, pikkuhiljaa. Myös vanhemmille ehdottomasti puhu ja kysy voivatko auttaa sinua etsimään esim. terapiaa tai vastaavaa. Itse käyn terapiaporukassa kuntoilemassa, auttaa kun saa hakata säkkiä aina kerran viikossa :)

    • assittaret

      aspa säätiö eli asperger ryhmiä on ainakin Hesassa päin,tapaamsia,reissuja ja vertaistukea.SEN kautta eräs nuori aikuinen henkilö sai asunnon ja tukihenkilön arjen avuissa ja henkisissä jutuissa.Lukipa itsenä sairaanhoitajaksikin ja osaa käsitellä tosi hankalia potilaita ,eli herkkyys lukea ihmisiä ja käsitellä heitä kiitettävää-vaikka vapaalla ei aina ole mikään mallikansalainen jos joku alkaa amstailemaan eli käyttäytyy typerästi häntä kohtaan.

    • devastated

      Mutta eikö mitään muuta konkreettista apua tai ehkäisyä ole kuin pillerit?

    • romuista_raivareita

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe