Uusi laki kumoaa asetukset?

hajuhaitan-uhri

Kumoaako automaattisesti uusi laki vanhan lain nojalla tehdyt asetukset? Kun katsoo esim. vanhaa ympäristönsuojelulakia, niin se on täynnä asetuksia ja vaikuttaa siltä, että vanhan ympäristönsuojelulain nojalla annetut asetukset ovat edelleen voimassa.

Vanhentuneen ympäristönsuojelulain asetukset:
http://www.finlex.fi/fi/laki/smur/2000/20000086

Jos uusi laki ei kumoa asetuksia, niin mikä sitten? Pitääkö asetus erikseen kumota esim. uudella asetuksella, jotta se ei ole voimassa?

19

274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ytrytrf

      Se on varsin sekalainen seurakunta kaikkiaan. Lain voimaantulosta säädetään aina erikseen ja pykälät löytyvät ao. lain lopusta.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140527#L21

      Ympäristönsuojelulaki

      21 luku Voimaantulo ja siirtymäsäännökset

      227 § Ennen lain voimaantuloa annetut säädökset

      Kumottavan lain nojalla annetut valtioneuvoston ja ympäristöministeriön asetukset samoin kuin voimaanpanolailla kumottujen lakien nojalla annetut valtioneuvoston päätökset jäävät voimaan, kunnes tämän lain nojalla toisin säädetään.

      • gr5efd

        Juurikin näin.

        Asetukset tarvitsevat aina taakseen voimassa olevan lain antaman valtuutuksen. Tavallisin tapa lakia uudistettaessa on hoitaa se juuri siirtymäsäännöksellä, eli uudessa laissa määrätään vanhan lain nojalla annettujen asetusten (ja hallituselinten päätösten, viranomaismääräysten jne. tapauksesta riippuen) jäävän voimaan.

        Periaatteessa lainvalmistelussa pitäisi, varsinkin näin modernin tietojenkäsittelyn aikakaudella, huomioida tällaiset asiat, mutta varmaan virheitä joskus sattuu, ja gäppejä tulee. Tosin ympäristönsuojelulain tapauksessa sen 21 luvun määräykset ovat aika tyhjentävät.


      • hajuhaitan-uhri

        "Kumottavan lain nojalla annetut valtioneuvoston ja ympäristöministeriön asetukset samoin kuin voimaanpanolailla kumottujen lakien nojalla annetut valtioneuvoston päätökset jäävät voimaan, kunnes tämän lain nojalla toisin säädetään."

        Tarkoittaako edellinen, että vanhaan ympäristönsuojelulakiin perustuvat asetukset kumoutuvat vasta sitten, kun niiden tilalle tulee uusi asetus? Jos siis uusi ympäristönsuojelulaki on jo voimassa ja sen nojalla halutaan kumota jokin vanha asetus, niin miten se käytännössä tehdään? Kirjataanko lakiin, että se ja se asetus ei ole enää voimassa, tehdäänkö asetus, että vanhan asetus ei ole enää voimassa vai miten asia menee käytännössä?

        Olisiko muuten joku nettisivusto tai kirja, jossa tämä aihe olisi selitetty? Asia kiinnostaa, mutta en edes tiedä, millä aiheella/asiasanalla alkaisin etsiä tietoa esim. kirjaston kirjoista.


      • gr5efd
        hajuhaitan-uhri kirjoitti:

        "Kumottavan lain nojalla annetut valtioneuvoston ja ympäristöministeriön asetukset samoin kuin voimaanpanolailla kumottujen lakien nojalla annetut valtioneuvoston päätökset jäävät voimaan, kunnes tämän lain nojalla toisin säädetään."

        Tarkoittaako edellinen, että vanhaan ympäristönsuojelulakiin perustuvat asetukset kumoutuvat vasta sitten, kun niiden tilalle tulee uusi asetus? Jos siis uusi ympäristönsuojelulaki on jo voimassa ja sen nojalla halutaan kumota jokin vanha asetus, niin miten se käytännössä tehdään? Kirjataanko lakiin, että se ja se asetus ei ole enää voimassa, tehdäänkö asetus, että vanhan asetus ei ole enää voimassa vai miten asia menee käytännössä?

        Olisiko muuten joku nettisivusto tai kirja, jossa tämä aihe olisi selitetty? Asia kiinnostaa, mutta en edes tiedä, millä aiheella/asiasanalla alkaisin etsiä tietoa esim. kirjaston kirjoista.

        No asetuksen kumoutuminen uuden asetuksen myötä on yksi mekanismi.
        Monesti kuitenkin asetuksiakin muutetaan aivan kuin lakejakin. Siis ei kumota ja anneta uutta, vaan annetaan "asetus asetuksen muuttamisesta".

        Asetus voidaan kyllä myös kumota säätämättä uutta asetusta tilalle. Mekanismi lienee tuolloin asetuksen säätäminen ko. asetuksen kumoamisesta, nyt en ihan muista.

        Tai voipi se asetus kumoutua sen vuoksi, että asetuksenantovaltuutuksen antanut laki kumotaan. Koko joukko asetuksia on oikeushistoriassa kumoutunut sillä mekanismilla, että uusi laki ei anna asetuksenantovaltuutusta (tai antaa, mutta sen nojalla ei ole annettu asetusta), eikä siirtymäsäännöksilläkään ole jätetty voimaan aiemman lain nojalla annettuja.

        Ei lakeihin kirjata mitään tietoa siitä mitä asetuksia niiden nojalla ON voimassa. Tuolloinhan itse lakia jouduttaisiin muuttamaan aina asetustilanteen muuttuessa. Ainoastaan laissa sanotaan missä asioissa VOIDAAN antaa ja kuka VOI antaa. Joskus sen asetuksen löytämisessä onkin vähän etsimistä. Kun läheskään kaikissa tapauksissa, joissa lakiin on kirjattu asetuksenantovaltuutus, ei kuitenkaan ole annettu sitä asetusta.

        Samaten ongelma tulee siinä, että jotkin asetukset on annettu useamman lain valtuuttamina. Tuolloin yhden lain kumoutuminen ei kumoakaan asetusta, koska sille on edelleen valtuutus jostain toisesta laista.

        Oikeudellinen tiedonhaku onkin ihan oma tieteen- ja taiteenlajinsa. Koko tämä mekanismi muodostaa joskus sellaisia ristiinkytkentöjen verkkoja, että oksat pois.

        Sitten vielä oma lukunsa on ministeriöiden päätökset, joihin annetaan myös laissa tai asetuksessa valtuutus. Niitäpä sitten saakin etsiä kissojen ja koirien kanssa ja tarkistella, että vieläkö tämä ja tämä päätös on voimassa.

        Kyllä asiasta kirjoitettu on, mutta tuskin ihan nimenomaan tästä aiheesta omaa kirjaansa. Etsi jotain yleisiä oikeusjärjestystä/-järjestelmää koskevia yleisteoksia.


      • katkera-pala

        Muuten oikein, mutta asetuksenantovaltuutuksen antaneen lain kumoaminen ei kumoa sen nojalla annettua asetusta.

        MItään ongelmaa tästä ei tule, koska uudessa laissa on aina siirtymäsäännökset, miten sen nojalla annetut säädökset ja määräykset ovat voimassa tai kumoutuvat.

        Usein uuden lain loppuun laitetaan säännös: Tämän lain nojalla kumotaan aiempi laki ja sen nojalla annetut säädökset ja määräykset.


      • gr5efd

        "Muuten oikein, mutta asetuksenantovaltuutuksen antaneen lain kumoaminen ei kumoa sen nojalla annettua asetusta."

        Kyllä kumoaa. Muutenhan koko siirtymäsäännöksiä ei edes tarvittaisi, vaan asetukset jäisivät voimaan muutenkin.

        Asetukselle tulee aina olla valtuutus voimassa olevassa laissa.


    • 167-176

      Perustuslaki 10:107§
      "Lakia alemmanasteisten säädösten soveltamisrajoitus

      Jos asetuksen tai muun lakia alemmanasteisen säädöksen säännös on ristiriidassa perustuslain tai muun lain kanssa, sitä ei saa soveltaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa."
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L10P107

      Eli vaikka vanhat asetukset jäävätkin voimaan niin niitä ei saa soveltaa jos ne ovat ristiriidassa uuden lain kanssa.

      Tuota rikotaan paljon. Virkanilkit tekevät ohjeita jotka saattava olla vaikka perustuslain vastaisia, silti sitekeästi piiloutuvat virkavastuulta noiden ohjeidensa taakse. Pari vuotta sitten yksi virkanilkki väitti virkatoimen olleen ihan laillinen koska se on yleinen käytäntö virastossa. Tuo yleinen käytäntö oli perustuslain 2:21§:n vastainen jonka EOA vuotta myöhemmin totesi tekemäni kanteluun antamassaan päätöksessä, syytettä ei silti tullut vaikka oikeustuvaani oli ilmiselvästi loukattu. Tuo yleinen käytäntö kyllä sitten muuttui vaikka virkanilkki inisi siitä vielä jälkeen päin ja laittoi tapansa mukaan minun syyksi sen ettei voi enää kyykyttää asiakkaita heittämällä oikaisuvaatimuksen roskiin.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P21

    • doctus

      Yllä "katkera-pala" väittää näin: "Muuten oikein, mutta asetuksenantovaltuutuksen antaneen lain kumoaminen ei kumoa sen nojalla annettua asetusta."

      Tuo väite on ihan ns. potaskaa. Oikeasti menee päinvastoin niin, että kun valtuuttava laki kumotaan, kumoutuvat samalla automaattisesti sen nojalla annetut alemmanasteiset säädökset. Eikä siihen tarvita "katkeran palan " esittämää nimenomaista säännöstä alemmanasteisten säädösten kumoamisesta.

      Mutta kun kumoamislaki on lakitasoinen säädös, jossa voi siis olla asetuksenantovaltuuksiakin, niin voidaan kumoamislaissa säätää aiemmin annettujen alemmanasteisten säädösten voimassa pitämisestäkin. Hyvää lainsäädäntöä tuollainen ei kuitenkaan ole. Lakeja kumottaessa pitäisi lainvalmistelussa ja lakiehdotusten eduskuntakäsittelyssä pyrkiä siihen, että tarvittava uusi säädöspaketti olisi kokonaisuudessaan valmiina saman tien.

      • katkera-pala

        doctus puhuu itse potaskaa, jos sallitaan kansanomainen ilmaus ja miksei sallittaisi, kun hän sitä itsekin käyttää. :D

        Asetus on annettu aikanaan voimassaolevan lain nojalla, jossa valtuutus asetuksentamiselle on säädetty. Silloin asetus ei lain muutoksen myötä (vaikka siis se laki kumottaisiin) lakkaa olemasta voimassa. On täysin outoa ja virheellistä ajatella niin, että asetus tarvitsisi kannateltavakseen lain, jossa on asetuksenantovaltuutus säädettynä olemassa. Riittävää on asetuksen voimassa olemiselle, että se on aikanaan annettu voimassa olevan valtuutuksen nojalla.


      • gr5efd

        Kyllä se nyt niin on, että katkera-pala on väärässä.

        Asetukselle tulee olla voimassa olevassa laissa valtuutus. Juuri tästä syystä uudemmissa laissa on ne siirtymäsäännökset vanhojen asetusten voimassapitämisestä.

        "On täysin outoa ja virheellistä ajatella niin, että asetus tarvitsisi kannateltavakseen lain, jossa on asetuksenantovaltuutus säädettynä olemassa. "

        Ei kun toisin päin se laki kannattelee sitä asetusta. Mutta kyllä, asetus tarvitsee aina tuekseen voimassa olevan lain. Juuri sitä tarkoitusta ne siirtymäsäännöksissä mainitut määräykset alemman lain nojalla annettujen asetusten voimaanjättämisestä ovat. Tällöin valtuuttava laki on se uudempi laki.

        Jos näin ei olisi, olisivat kaikki ne siirtymäsäännökset aivan turhia. Mihin niitä tarvittaisiin, jos asetukset jäisivät voimaan ilman niitäkin?


      • katkera-pala
        gr5efd kirjoitti:

        Kyllä se nyt niin on, että katkera-pala on väärässä.

        Asetukselle tulee olla voimassa olevassa laissa valtuutus. Juuri tästä syystä uudemmissa laissa on ne siirtymäsäännökset vanhojen asetusten voimassapitämisestä.

        "On täysin outoa ja virheellistä ajatella niin, että asetus tarvitsisi kannateltavakseen lain, jossa on asetuksenantovaltuutus säädettynä olemassa. "

        Ei kun toisin päin se laki kannattelee sitä asetusta. Mutta kyllä, asetus tarvitsee aina tuekseen voimassa olevan lain. Juuri sitä tarkoitusta ne siirtymäsäännöksissä mainitut määräykset alemman lain nojalla annettujen asetusten voimaanjättämisestä ovat. Tällöin valtuuttava laki on se uudempi laki.

        Jos näin ei olisi, olisivat kaikki ne siirtymäsäännökset aivan turhia. Mihin niitä tarvittaisiin, jos asetukset jäisivät voimaan ilman niitäkin?

        Juuri päinvastoin. Melkein aina uuteen lakiin kirjataan säännös, että tällä lailla kumotaan ne asetukset, jotka on kumottavan lain nojalla annettu. Mihin niitä tarvittaisiin, jos asetukset kumoutuisivat ilman niitäkin?


      • gr5efd

        Odotan innolla esimerkkiäsi tällaisesta.

        Tässä ketjussa on päinvastaisesta esimerkkinä jo ympäristönsuojelulain siirtymäsäännös. Nyt on sinun vuorosi esittää jokin esimerkki päinvastaisen väitteesi tueksi.


      • gr5efd
        gr5efd kirjoitti:

        Odotan innolla esimerkkiäsi tällaisesta.

        Tässä ketjussa on päinvastaisesta esimerkkinä jo ympäristönsuojelulain siirtymäsäännös. Nyt on sinun vuorosi esittää jokin esimerkki päinvastaisen väitteesi tueksi.

        Ja kun nyt vauhtiin päästiin, niin oman kantani tueksi esitän seuraavan, toiselta alalta olevan esimerkin.

        Voimassa oleva pelastuslaki kumoaa pelastuslain (468/2003), pelastustoimen alueiden muodostamisesta annetun lain (1214/2001) sekä ihmishenkeä pelastettaessa sattuvan tapaturman korvaamisesta annetn lain (158/1935).
        (pelastuslaki 379/2011, 112 § 2. mom.)

        Saman pykälän 3. mom. 26. kohdassa puolestaan säädetään seuraavaa:
        "sen estämättä, mitä 2 momentissa säädetään, seuraavat asetukset jäävät voimaan:"
        [ja pitkä lista noiden kumottujen lakien nojalla annettuja asetuksia]

        Jos siis sinun mekanismi pitäisi paikkansa, niin tuossahan pitäisi luetella ne kumottavien lakien nojalla annetut asetukset, jotka kumotaan, eikä jätetä voimaan.

        Nyt siinä jostain syystä kuitenkin luetellaan ne asetukset, jotka jätetään voimaan, vaikka ne valtuutaneet lait kumoutuvat...

        Outoa eikö totta. Voisiko sittenkin olla, että sinä olit väärässä, ja doctus ja minä oikeassa? Vai löytyikö jo ympäristönsuojelulain lisäksi toinen poikkeus tuohon sinun pääsääntöösi?


      • katkera-pala

        Tuuleen huutelua, veliseni.

        Kuten olen jo 15.7. 13:52 todennut: MItään ongelmaa tästä ei tule, koska uudessa laissa on aina siirtymäsäännökset, miten sen nojalla annetut säädökset ja määräykset ovat voimassa tai kumoutuvat.

        Esimerkkisi eivät ole poikkeuksia, vaan ilmentävät sitä mitä jo kerroin, eli uusiin lakeihin sisällytetään säännös, jolla kumottavan lain nojalla annetut säädökset ovat voimassa tai kumoutuvat.


    • doctus

      Katkera-pala: "Melkein aina uuteen lakiin kirjataan säännös, että tällä lailla kumotaan ne asetukset, jotka on kumottavan lain nojalla annettu. Mihin niitä tarvittaisiin, jos asetukset kumoutuisivat ilman niitäkin?"

      Näin saatetaan joskus (ei aina eikä edes melkein aina) kirjatakin selvyyden vuoksi , mutta silloin syy on tyypillisesti se, että asianomainen nuori/kokematon lainvalmistelija ei ole lukenut tai ei ainakaan ymmärtänyt lukemaansa oikeusministeriön lainvalmisteluoppaan tekstiä, jota edellä siteerasin. On sitten väsännyt varmuuden vuoksi sinänsä tarpeetonta asetusten kumoamistekstiä. Mutta niin se vaan on, että kumotun lain nojalla annetut alemmanasteiset säänökset kuomoutuvat - ihan totta- ilman sen enempiä toimia (jollei nimenomaan toisin laissa säädetä). Usko nyt jo hyvä Katkera -pala. Väärässä olet, ihan tosissaan!

      • katkera-pala

        "Asetukselle tulee olla voimassa olevassa laissa valtuutus. Juuri tästä syystä uudemmissa laissa on ne siirtymäsäännökset vanhojen asetusten voimassapitämisestä."

        Näin saatetaan joskus kirjatakin selvyyden vuoksi , mutta silloin syy on tyypillisesti se, että asianomainen nuori/kokematon lainvalmistelija ei ole lukenut tai ei ainakaan ymmärtänyt lukemaansa oikeusministeriön lainvalmisteluoppaan. On sitten väsännyt varmuuden vuoksi sinänsä tarpeetonta asetusten kumoamistekstiä. Mutta niin se vaan on, että kumotun lain nojalla annetut alemmanasteiset säänökset pysyvät voimassa - ihan totta- ilman sen enempiä toimia (jollei nimenomaan toisin laissa säädetä). Usko nyt jo hyvä doctus. Väärässä olet, ihan tosissaan!


      • gr5efd

        Jää nyt sitten tuohon käsitykseesi, jos haluat. Kanssasi kinaaminen lienee aika hedelmätöntä.

        Mutta ihan noin harjoituksen vuoksi, niin tehdäänpä eräänlainen harjoitustehtävä. Etsi jokin sellainen asetus, joka on edelleen voimassa, vaikka sen valtuuttanut laki ei enää ole, eikä uudemmassa laissa ole edes siirtymäsäännöstä, joka jättäisi asetuksen voimaan.

        Näytä siis meille yksi esimerkki kuvailemasi kaltaisesta asetuksesta, joka on jäänyt voimaan, ja löytyy Finlexistä voimassa olevana, vaikka sille ei enää voimassa olevassa laissa ole valtuutusta.

        Osoita meidän olevan väärässä, ole hyvä.


      • katkera-pala
        gr5efd kirjoitti:

        Jää nyt sitten tuohon käsitykseesi, jos haluat. Kanssasi kinaaminen lienee aika hedelmätöntä.

        Mutta ihan noin harjoituksen vuoksi, niin tehdäänpä eräänlainen harjoitustehtävä. Etsi jokin sellainen asetus, joka on edelleen voimassa, vaikka sen valtuuttanut laki ei enää ole, eikä uudemmassa laissa ole edes siirtymäsäännöstä, joka jättäisi asetuksen voimaan.

        Näytä siis meille yksi esimerkki kuvailemasi kaltaisesta asetuksesta, joka on jäänyt voimaan, ja löytyy Finlexistä voimassa olevana, vaikka sille ei enää voimassa olevassa laissa ole valtuutusta.

        Osoita meidän olevan väärässä, ole hyvä.

        Eikös tuo ole sinun homma todistella väitteesi, että asetukset kumoutuvat ILMAN niitä kumoavaa säädöstä??

        Minähän väitän, että kumotuissa laeissa ON tarvittava säännös. Näitä esimerkkejä olet väitteeni tueksi sitten esittänytkin, kiitos siitä. :D


      • katkera-pala

        Ja hei vinkkinä, tutkipa miten laki valtioneuvostosta (28.2.2003/175) on muuttanut sen nojalla annettuja asetuksia ministeriöistä ja asetuksena annettua valtioneuvoston ohjesääntöä. Mainittu laki kumosi aiemman lain (78/1922). Säännöksiä asetusten kumoamisesta ei uudessa laissa ole.

        Aiemmat asetukset ministeriöistä on annettu vanhan lain nojalla. Silti vanhan lain nojalla annettuja asetuksia on kumottu uuden lain nojalla annettavilla ASETUKSILLA.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe