Valistusta -Meille kaikille

Oletarkkana

Tästä tiedät, että rikollinen tarkkailee asuntoasi – Poliisi: Murtovarkaat merkitsevät kohteensa usein etukäteen
Omaa ovea kannattaa tarkkailla. Murtomiehet käyttävät tiedustelijoita, jotka merkkaavat kohteen etukäteen.
Omaa ovea kannattaa tarkkailla. Murtomiehet käyttävät tiedustelijoita, jotka merkkaavat kohteen etukäteen. (KUVA: Jussi Helttunen)
Julkaistu: 14.7. 19:15


ASUNTOMURROT Poliisin mukaan asuntomurtojen tekijät tarkkailevat potentiaalisia kohteita usein etukäteen.
Poliisin mukaan heinäkuu on murtomiesten sesonkiaikaa. Kuu on varkaille otollinen, koska suuri osa suomalaisista on lomalla ja pidempiä aikoja poissa kotoa. Poliisi kehottaakin ihmisiä tarkkailemaan kotinsa ympäristöä ja kiinnittämään huomiota mahdollisiin poikkeavuuksiin esimerkiksi ulko-ovessa.

Rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että etenkin kiertävät rikollisliigat saattavat lähettää murtokohteisiin usein ensin tiedustelijan, joka merkitsee asunnon myöhemmin saapuville varkaille. Tiedustelun avulla pyritään valikoimaan otolliset kohteet ja varmistumaan asukkaiden poissaolosta

– Silloin kun on kiertävä liiga tai joukko, joka tämän murron tekee, heiltä tulee ensin tiedustelija. Tiedustelija etsii otollisen kohteen ja merkkaa sen paikan, jotta näkyy, onko joku käynyt siellä sillä välin. Sitten sinne tulee seuraavien 1–3 vuorokauden sisällä ne, jotka tekevät sen keikan, Porvali sanoo.

Tiedustelijan käynnin saattaa tunnistaa merkeistä ovessa

Porvalin mukaan tyypillisiä tapoja merkata otollisia murtokohteita ovat oveen asennetut nuppineulat, ovenraon yli asetettu läpinäkyvä teippi sekä oven ja karmin väliin asetettu pienikokoinen oksanpätkä. Varsinaisen rikoksen tekijä löytää merkin avulla oikean kohteen.

– Jos oksanpätkä tai nuppineula on pudonnut tai teippi katkennut, niin tekijä tietää, että tästä ovesta on kuljettu hiljan. Silloin on riskaapelimpaa mennä siitä sisään, kuin jos merkintä olisi pysynyt paikallaan vaikka kolme päivää, Porvali kuvailee.


Jos oksanpätkä tai nuppineula on pudonnut tai teippi katkennut, niin tekijä tietää, että tästä ovesta on kuljettu hiljan.
Porvalin mukaan asuntomurrot tapahtuvat useimmiten öisin tai myöhään illalla, mutta röyhkeitä, keskellä päivää suoritettuja murtojakin tapahtuu.

Rahat, korut ja elektroniikka kelpaavat

Rikosylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista kertoo, että Helsingissä poliisia työllistävät tällä hetkellä ulkomaisia rikollisliigoja enemmän asuntoihin murtautuvat, poliisin olettamuksen mukaan kotimaiset, tekijät. Osa asuntoihin murtautujista on ammattilaisia, osa yksittäisten murtojen tekijöitä.

– Tällä hetkellä meillä on tätä kotimaista porukkaa. Raha, korut ja elektroniikka on se, mikä näille aina kelpaa. Lisäksi on tällaisia, että syödään jääkaapilta ja viedään kaikki, mitä irti saadaan. Liikkeellä yksi tai kaksi tekijää, jotka osaavat tämän homman ja tekevät näitä systemaattisemmin, Lotta kertoo.

Murtoja tapahtuu Lotan mukaan Helsingissä kesäaikaan kahdesta viiteen päivittäin. Myös Lotan mukaan rikolliset tarkkailevat potentiaalisia kohteita usein etukäteen.

– Kiertely alueella ja alueen tarkkailu on yksi tapa. He tekevät sitä ja tietävät mihin he menevät, Lotta kuvailee.

Päijät-Hämeessä mies tuli käymään ruokatunnilla kotonaan. Perillä odotti hävitys: murtomies oli vienyt asunnosta 23000–28000 euron edestä tavaraa ja paikkoja oli rikottu noin 20000 euron edestä. Kuva käräjäoikeuden papereista helmikuulta 2016.
Päijät-Hämeessä mies tuli käymään ruokatunnilla kotonaan. Perillä odotti hävitys: murtomies oli vienyt asunnosta 23000–28000 euron edestä tavaraa ja paikkoja oli rikottu noin 20000 euron edestä. Kuva käräjäoikeuden papereista helmikuulta 2016. (KUVA: Päijät-Hämeen käräjäoikeus)

Tarkkaile ympäristöä ja käytä takalukkoa

Porvali ohjeistaa ihmisiä kiinnittämään tarkempaa huomiota ympäristöönsä ja naapurustoonsa.

– Useimmat ihmiset tietävät, minkä näköisiä ajoneuvoja ja ihmisiä omassa lähinaapuristossa liikkuu. Jos on jotain vierasta, niin omassa naapuristossa tapahtuvasta liikkeestä pitäisi olla terveellä tavalla kiinnostunut, Porvali muistuttaa.

Porvalin mukaan pienellä vaivalla voisi auttaa ehkäisemään asuntomurtoja.

– Melkein kaikissa nykyisissä lukituslaitteissa on takalukon mahdollisuus. Sitä ei sorkkaraudalla vääntämällä saa auki. Oman lukkolaitteen oikean käytön merkitys on suuri, Porvali ojeistaa.

Omakotitaloissa yleinen murtautumistapa on Lotan mukaan ulko-oven ikkunan rikkominen, jolle on vähän tehtävissä. Omakotitaloista murtojen kohteeksi valikoituvat helpommin suojaisissa paikoissa sijaitsevat talot.

– Omakotialueet ovat sitten toisenlainen paikka, jossa avoimet ikkunat ovat aina riski. Mitä helpommin asuntoon pääsee ja mitä hiljaisempaa, niin sitä parempi, Lotta summaa.
Riika Nykänen

26

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nuuskijoitako

      Anjalassa- pehmolelu kauppiaita on ollut liikkeellä (ovelta ovelle) , olisiko nuo tehneet ennkkotutkimuksia. Nuuskijoitako?

    • laulaentyötätekee
    • poiminekin
    • Ovellavalepoliisit

      Valepoliisit huijasivat 88-vuotiaalta jättisumman - "Äitini oli ihastunut hienoon käytökseen"
      Keskiviikko 20.7.2016 klo 07.06
      Suojelupoliisin edustajaksi esittäytynyt hyväkäytöksinen mies tyhjensi 88-vuotiaan töölöläisnaisen kaikki säästöt huijattuaan naiselta pankkikortin ja tunnusluvun.


      Helsinkiläisen miehen 88-vuotias äiti joutui valepoliisin uhriksi sunnuntaina kodissaan Töölössä.
      Poliisiksi esittäytynyt mies soitti ennakkoon ja sopi tapaamisesta.
      Naiselta kalasteltiin pankkitiedot, minkä avulla hänen tililtään vietiin liki 20 000 euroa.
      Suojelupoliisin edustajaksi esittäytynyt mies sopi tapaamisesta puhelimitse. Kuvituskuva.
      Suojelupoliisin edustajaksi esittäytynyt mies sopi tapaamisesta puhelimitse. Kuvituskuva. (KARI PEKONEN)
      LUE MYÖS
      Jo lähes sata ilmoitusta valepoliiseista - tunkeutuvat kotiin ja vievät rahaa
      Yksin asuva ja lievästi dementoitunut äiti oli saanut päivällä puhelun mieheltä, joka ilmoittautui poliisin edustajaksi. Poliisimies oli kysynyt, olisiko vanhusta sopivaa tulla tapaamaan parin tunnin kuluttua.

      Vanhus myöntyi tapaamispyyntöön ja "herra Heinoseksi" esittäytynyt hyväkäytöksinen ja kohtelias mies tuli käymään naisen kotona.

      Mies kertoi olevansa suojelupoliisista ja varoitteli iäkästä naista Töölön alueella liikkuvista rosvoista, jotka kopioivat avaimia.

      Valepoliisilla oli mukanaan kaksi miestä, jotka eivät puhuneet mitään tapaamisen aikana.

      - Mies pyysi äidiltäni pankkikortin ja rahoja, jotta hän voi valokuvata ne. Iäkäs äitini kertoi myös pankkikortin tunnuksen, kun miellyttävä mies sitä pyysi, naisen poika kertoo.

      Mies oli ollut siviiliasussa, eikä vanhus missään vaiheessa ymmärtänyt kysyä mieheltä virkamerkkiä.

      - Äitini oli ihastunut hienoon käytökseen ja kohteliaisuuteen, että poliisina esiintyminen meni täydestä, poika kertoo.

      Vasta jälkikäteen hälytyskellot alkoivat soida, kun valepoliisi soitti uudelleen naiselle ja kielsi tätä kertomasta pojalleen tai pojanpojilleen vierailustaan.

      - Sen jälkeen äiti soitti hätäkeskukseen, mutta oli jo myöhäistä.

      Äidin pankkikortilla oli 800 euron nostoraja, mutta valepoliisi oli saanut tehtyä sillä nostoja noin parin tuhannen euron edestä.

      Suurempi onnettomuus oli kuitenkin se, että turvarajaa ei ollut määritelty tilisiirtoihin maksupäätteeltä. Kello 16.05 valepoliisi siirsi vanhuksen kortilta 16 800 euroa toiselle tilille.

      - Siinä oli kaikki hänen säästönsä ja hänen hautajaiskuluihinsa varatut rahat. Mitä olisi jäänyt jäljelle, niiden piti mennä pojilleni perinnöksi.

      Mistään ei saanut apua

      Poika kertoo, että perhe on jo useamman vuoden pelännyt, että jotain tapahtuu.

      - Äitini on iäkäs ja harkintakyvyssä on ongelmia, mutta hän on jatkuvasti vastustanut edunvalvontaa. Nykytyylin mukaan häntä hoidetaan kotona, vaikka hän ei siellä pärjää. Me omaiset olemme lukuisia kertoja olleet huolissaan hänen heikosta harkintakyvystään, mutta hän raivokkaasti puolustaa itsemääräämisoikeuttaan, lääkärinä työskentelevä poika kertoo.

      Edunvalvojan puuttuminen hankaloitti tilannetta huomattavasti myös sunnuntai-iltana, kun poika sai tietää valepoliisin käynnistä.

      Poika soitti välittömästi Nordeaan ja pyysi, että hänen äitinsä varastettu pankkikortti jäädytettäisiin. Pankki kieltäytyi toimenpiteistä, sillä poika ei ole äitinsä edunvalvoja. Lisäksi pankki vaati, että tapauksesta täytyy olla rikosilmoitus.

      Sunnuntai-iltana hätäkeskuksesta ei kuitenkaan suostuttu yhdistämään poliisille, vaan poikaa kehotettiin soittamaan poliisille maanantaina virka-aikaan.

      Heti maanantaiaamuna poliisin vaihteesta hänet ohjattiin kääntymään tutkintasihteerien puoleen, mutta kaikki soitot menivät vastaajaan. Koko päivän aikana mies ei saanut kiinni ketään kenelle rikosilmoituksen olisi voinut tehdä.

      - Yritin soittaa jopa vihjepuhelimeen, mutta sielläkin oli nauhoitus, hän kertoo.

      Vasta iltapäivällä poika sai onnenkantamoisena erään poliisin kiinni yksityisestä numerosta. Maanantaina iltapäivällä hänen poikansa ja äitinsä olivat poliisiasemalla selvittämässä tapahtunutta.

      - En usko, että rahoja enää saadaan takaisin. Kesti yli vuorokausi, kunnes sain ketään kiinni.

      "Varoittava esimerkki"

      Poliisi on varoittanut pitkin kesää valepoliiseista, jotka huijaavat vanhuksilta rahaa. Sekä 88-vuotiaan poika että hänen poikansa varoittivat iäkästä äitiä tästä aivan äskettäin.

      - Sekä minä että poikani soitimme hänelle ja varoitimme häntä päästämästä ketään sisään. Siitä huolimatta hän päästi, kun mies esittäytyi poliisiksi, poika huokaa.

      Poika ihmettelee, kuinka hänen äitinsä oli haarukoitunut uhriksi. Äiti oli saanut kaksi viikkoa aiemmin epämääräisen soiton tuntemattomasta numerosta.

      - Hän ei itse käy edes kaupassa tai automaatilla, vaan kotihoitajat hoitavat kaikki hänen asiansa ja maksavat esimerkiksi hänen laskunsa. Tuli mieleen, että onko joku hänet tunteva vinkannut.

      Poika kertoo olleensa jo yhteydessä äitiään hoitavaan tahoon, mutta jälleen koska hän ei ole äitinsä edunvalvoja, ei hoitohenkilökunta suostunut edes keskustelemaan tilanteesta.

    • aaaassssiiiii
    • näilläkysymyksillä
    • noonsenoonse

      totisesti hyvä, että poliisit tiedottavat huijareista, näin tietää tietojen olevan paikkansapitäviä

    • hurjassanousussa

      Petosten määrässä "järisyttävä nousu" - identiteettivarkaudet ruuhkauttavat poliisia
      Perjantai 22.7.2016 klo 13.08
      Petosten ja maksuvälinepetosten määrä on kasvanut jyrkästi Itä-Uudenmaalla. Suuri osa identiteettivarkauksista jää selvittämättä.

      Identiteettivarkaus tapahtuu usein siten, että varas saa tietoonsa uhrin henkilötiedot, minkä jälkeen hän alkaa ostaa tavaroita eri toimittajilta uhrin piikkiin. Myös sosiaalisessa mediassa toisena henkilönä esiintyminen on identiteettivarkaus. Kuvituskuva.
      Identiteettivarkaus tapahtuu usein siten, että varas saa tietoonsa uhrin henkilötiedot, minkä jälkeen hän alkaa ostaa tavaroita eri toimittajilta uhrin piikkiin. Myös sosiaalisessa mediassa toisena henkilönä esiintyminen on identiteettivarkaus. Kuvituskuva. (ANTTI NIKKANEN)
      Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut poikkeuksellisen paljon petoksia puolen vuoden aikana.

      Etenkin petoksiin usein liittyvien identiteettivarkauksien määrä on lisääntynyt.

      Oletko joutunut identiteettivarkauden uhriksi? Kerro kokemuksesi.

      Petosten ja maksuvälinepetosten määrä on kasvanut Itä-Uudenmaan alueella jopa 38 prosenttia verrattuna vuoteen 2014. Kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä kyseisistä rikoksista on ilmoitettu jo 2 800, mikä on saman verran kuin koko vuoden 2012 aikana.

      - Nousu on järisyttävä, toteaa Timo Nyyssönen rikosylikomisario Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

      Petoksiin liittyy hyvin usein identiteettivarkaus eli esimerkiksi varastetuilla henkilötiedoilla tilataan tuotteita netistä. Identiteettivarkaus tuli rikoslakiin viime vuoden syyskuussa. Identiteettivarkauksia on ilmoitettu tämän vuoden aikana pelkästään Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle jo yli 140. Verkkokaupan yleistyminen on osaltaan lisännyt identiteettivarkauksia.

      Ei riittävästi resursseja

      Nyyssönen huomauttaa, että iso osa identiteettivarkauksista jää selvittämättä.

      - Niiden selvittäminen on hyvin työlästä ja kun ilmoituksia tulee niin paljon, aiheutuu ruuhkaa. Arkipäivän elämässä poliisin resurssit tulevat äkkiä vastaan.

      Tänä vuonna Itä-Uudenmaan poliisin tietoon tulleista identiteettivarkauksista on onnistuttu selvittämään noin kolmannes.

      - Se, joka joutuu identiteettivarkauden kohteeksi, tuntee sen nahoissaan. Tietysti poliisi yrittää parhaansa mukaan niitä selvittää, Nyyssönen toteaa.

      Vaikka monet tapaukset jäävät avoimiksi, on Nyyssösen mukaan hyvä, että identiteettivarkaus kirjattiin rikoslakiin.

      - Ehkä se asettaa jollekin estettä, kun tekomuoto on rikoslaissa rangaistava.

      Oletko joutunut identiteettivarkauden uhriksi? Millaista haittaa siitä aiheutui elämällesi? Saatiinko tekijä kiinni? Kerro kokemukseksi ja jätä halutessasi yhteystietosi, jotta toimittajamme voi haastatella sinua. Yhteystiedot tulevat vain toimituksen tietoon.

    • Satananvorot

      Liettualaista miestä epäillään useista murroista Kouvolassa — epäilty vangittiin Turussa

      3.8.2016 6:15
      Liettualaisen alle 30-vuotiaan miehen epäillään murtautuneen Kouvolassa viiteen ja Kotkassa kahteen asuntoon noin kaksi viikkoa sitten.

      Kouvolan Sanomien tietojen mukaan ainakin kaksi murroista tehtiin Korialla. Kummassakin tapauksessa tekijä oli mennyt tyhjään asuntoon ikkunan kautta ja kahminut saaliikseen koruja, käteistä sekä muita arvoesineitä.

      Poliisin mukaan murrot tapahtuivat neljän päivän aikana. Mies saapui Suomeen 19. heinäkuuta, ja hänet otettiin kiinni Hurukselassa 23. heinäkuuta.

      — Olemme takavarikoineet epäillyltä paljon kultaesineitä ja muuta tavaraa. Hänen autostaan löytyi rakenteisiin tehtyjä kätköjä, sanoo rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

      Lounais-Suomen poliisi tutkii tapausta, koska samaa miestä epäillään kolmesta Turun seudulla vuonna 2015 tehdystä murrosta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut epäillyn tutkinnan ajaksi.

      Epäilty murtomies jäi kiinni pakomatkan jälkeen. Verkko alkoi kiristyä, kun hänestä tehtiin ilmoitus poliisille Kotkan Karhuvuoressa.

      Mies oli kurkkinut taskulampulla asuntoon, jossa olikin asukas kotona.

      Pian tämän jälkeen poliisi pääsi epäillyn jäljille, kun tämä ajoi reilua ylinopeutta partion ohitse Hurukselassa, lähellä Kotkan ja Kouvolan rajaa.

      Lyhyen takaa-ajon jälkeen karkulainen kääntyi umpikujaan. Hän kurvasi Salonmäentielle, joka päättyy Kymijokeen.

      Rikoskomisario Soikkelin mukaan Kouvolassa ja Kotkassa tehty murtosarja vaikuttaa tyypilliseltä ammattirikollisen keikalta.

      — Kansainväliset murtovarkaat tiedustelevat kohteet etukäteen, iskevät nopeasti ja poistuvat maasta autolla. Viime vuosina etenkin Romaniasta ja Baltian maista ollaan tultu Suomeen ja muihin maihin tekemään tällaisia rikoksia.

      Soikkelin mukaan nyt tutkittavassa tapauksessa yllättävää on ollut se, että ainakin toistaiseksi rikoksista epäillään vain yhtä tekijää. Usein rikoksia tekevät kahden tai useamman henkilön porukat.

      Mieheltä takavarikoitiin ryöstösaaliin lisäksi henkilöasiakirja, jossa oli hänen kuvansa mutta toisen henkilön tiedot.

      — Asiakirjaväärennykset ovat yleisiä näissä jutuissa. On vaikea tietää, onko tämä epäilty käynyt aiemmin Suomessa samoilla asioilla. Ainakaan hän ei ole jäänyt kiinni.

      Aapo Mentula

    • Olevarovainen
    • tärkeysjärjestys

      Poliisit kuskaa juoppoja Kotkasta kouvolaan. Ei he ehti rikollisia vahtimaan.

    • vanhustenhuij

      Vanhukset säilyttävät kotona jopa tuhansia euroja käteistä – ”Eivät ne rikolliset satasen perässä juokse”
      Vanhukset säilyttävät usein kotonaan paljon käteistä rahaa. Rikolliset ovat niistä ajoittain tietoisia.
      Vanhukset säilyttävät usein kotonaan paljon käteistä rahaa. Rikolliset ovat niistä ajoittain tietoisia. (KUVA: lev dolgachov / colourbox)
      Julkaistu: 16.8. 10:55
      Sanoma-mainokset
      Toikan Kivi Kotkassa
      Kaikki kivityöt ammattilaiselta ulkona ja sisällä. Kysy tarjousta!
      www.toikankivi.fi
      Ennätyshalpaa sähköä
      Sähkön hinta vain 4,29c/kWh. Nyt lisäksi 50 € nettietu. Tutustu!
      www.fortum.fi/vakaatarjous
      Kotkasta kestopuuta!
      Edullisesti laajasta valikoimasta! - Etelä-Suomen Puumarket Oy
      www.puumarket.net
      Sisustus ja stailaus
      Tuoretta näkökulmaa sisustukseen ja stailaukseen. Pyydä tarjous!
      www.kouvolanstailaus.fi


      Monet vanhukset käyttävät mieluiten käteistä rahaa, jota saatetaan säilyttää kotona suuriakin summia. Valitettavasti myös rikolliset tietävät tämän.
      Poliisin mukaan yksin kotona asuvat vanhukset ovat ajoittain jopa liian helppoja kohteita rikollisille.

      Rikoskomisario Pekka Seppälä kertoo Helsingin poliisista, että asia ei ole ilmiönä uusi. Varoituksista huolimatta kotona oleviin vanhuksiin kohdistuvia varkauksia tapahtuu koko ajan.

      – Heillä on vanhuuden tuomaa heikkoutta ja siihen liittyvä tajunnan taso on laskenut. He ovat ”oivia uhreja” tämäntyyppiselle rikollisuudelle, Seppälä kertoo.

      Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtajan Satu Helinin mukaan uhkana on, että kotona oleviin vanhuksiin kohdistuvat varkaudet lisääntyvät jatkossa, sillä Suomen väestö ikääntyy kovaa vauhtia.

      – Siihen on aina mahdollisuus olemassa. Sen takia täytyy monella sektorilla, myös mediassa, tehdä valistusta, että ihmiset opettelisivat toimintatapoja, joilla he voisivat välttyä tämmöisiltä (varkauksilta), Helin kertoo.

      Hän myöntää, että yksittäiset vanhukset ovat peloissaan.

      – Kyllä ne (varkaudet) lisäävät pelkoa, mutta vanhuksilla on myös muita pelonaiheita. Monet pelkäävät esimerkiksi sitä, jos kaatuu, ja pääseekö silloin ylös, Helin sanoo.

      Käteistä rahaa suositaan

      Poliisin mukaan rikollisten matkaan lähtee jopa tuhansia euroja, sillä monet vanhukset säilyttävät kotonaan paljon käteistä rahaa. Rikolliset ovat tästä usein tietoisia.

      – Eivät ne rikolliset satasen perässä juokse.

      – Vanhukset nostavat usein kerralla ison summan rahaa, jotta he pärjäävät sillä tarpeeksi pitkään, ja ettei tarvitse käydä moneen otteeseen pankissa. Joillakin on myös ajatus siitä, että kotona täytyy säilyttää rahoja. He ovat ihmisiä, jotka ovat tottuneet käteiseen rahaan, Seppälä sanoo.


      (KUVA: Antti Aimo-Koivisto)

      Suuret pankit Aktia ja Nordea neuvovat, etteivät vanhukset säilyttäisi suuria summia rahaa kotonaan.

      – Suositus on jo vanhuksen turvallisuuden kannalta, ettei säilyttäisi suuria määriä rahaa kotona. Se on kuitenkin turvattomampaa, jos joku saa siitä kuulla, Aktia Pankin aluejohtaja Merja Sergelius kertoo.

      Samoilla linjoilla on Nordean liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen. Vaikka korkotaso on alhainen, rahoja on hänen mukaansa turvallisinta säilyttää pankissa.


      Joskus he pyrkivät röyhkeästi sisälle säälittävällä kertomuksella, jonka mukaan esimerkiksi pitäisi saada vettä.
      Rikollisilla on useita eri huijauskeinoja. He voivat esiintyä esimerkiksi valekauppiaina tai valepoliiseina – kunhan heillä on keino päästä vanhuksen asunnon sisälle. Joskus rikolliset jopa ilmoittavat etukäteen tulostaan puhelimitse, valehenkilönä siis esiintyen.

      – Rikollinen voi sanoa myös, että on esimerkiksi pankkivirkailija tai sosiaaliviranomainen. Tai joskus he pyrkivät röyhkeästi sisälle säälittävällä kertomuksella, jonka mukaan esimerkiksi pitäisi saada vettä, Seppälä selvittää.

      – Tyypillisesti tekijöitä on yksi tai useampia. Ja jos on useampi, niin yksi jää höpöttämään mummelin tai papan kanssa, jolloin toinen etsii sen anastettavan omaisuuden, Seppälä selvittää.

      Vanhus nostaa rahaa tiskiltä – rikollinen lähtee seuraamaan

      Joskus rikolliset lähtevät seuraamaan vanhuksia sen jälkeen, kun he ovat nostaneet rahaa pankkitiskiltä.

      – Jos vanhus nostaa ison summan rahaa, vanhusta seurataan kotiin asti. Ja kun nähdään, mihin asuntoon vanhus menee, niin sinne asuntoon pyritään menemään erilaisilla huijauksilla sisälle, Seppälä kertoo.

      Hän kehottaa vanhuksia varovaisuuteen.

      – Lähiomaisten pitää keskustella hienotunteisesti ja tietyllä tavalla ohjaavasti näiden vanhusten kanssa ja kertoa, mikä on vierasta nykymaailman menolle. Niin kuin lapsille sanotaan, ei kannata avata vieraalle ihmiselle ovea, eikä jutella vieraille ihmisille. Esimerkiksi ovisilmä kannattaa hankkia ja kysyä oven läpi, kuka siellä oven takana on, Seppälä selvittää.

      Hänen mukaansa huijaustapauksissa esiintyy kuitenkin hyvin harvoin väkivaltaa.
      Niko Ranta

    • parannusta

      PS: Tässäkin valistusta.
      Otan kirjoituksesta yhden hyvän kohdan esille,- ELI:
      Rovaniemen kaupunki on lisännyt yksityisten palvelujen valvontaa, ja se tekee nyt tarkastuksia myös ennalta sopimatta, yllättäen.
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      Rovaniemellä paljastui kauhujen palvelukoti
      Torstai 18.8.2016 klo 06.43
      Vartijoita tarvittiin vanhusten suojaksi.


      Hoitajat kantelivat vanhusten kohtelusta.
      Palvelukodissa asukkaita oli hoidettu kovakouraisesti, ja lääkehoidossa oli epäselvyyksiä.
      Nyt palvelukodilla on uusi yrittäjä ja toimintaan on tehty korjauksia.
      Vanhuksia oli kohdeltu palvelukodissa epäasiallisesti. Kuvituskuva.
      Vanhuksia oli kohdeltu palvelukodissa epäasiallisesti. Kuvituskuva. (ALL OVER PRESS)
      Palvelukodissa havaittiin ongelmia muun muassa asukkaiden lääkkeiden annostelussa. Kuvituskuva.
      Palvelukodissa havaittiin ongelmia muun muassa asukkaiden lääkkeiden annostelussa. Kuvituskuva. (REINO HÄMEENNIEMI)
      Rovaniemeläisen Ounaskartano Oy:n palvelukoti Pahtajan karu arki paljastui, kun työntekijät tekivät kantelun paikasta.

      Pahtajan työntekijöiden maaliskuussa jättämä kantelu maalasi karun kuvan palvelukodin arjesta. Nelisivuisessa kantelussa työntekijät kertoivat olevansa huolestuneita vanhusten lisäksi henkilökunnan hyvinvoinnista.

      Henkilökunnan mukaan huumaavia lääkkeitä löytyi lattioilta, samaa lääkeruiskua käytettiin viikon ajan ja lääkkeenjaossa oli tapahtunut virheitä. Lista epäkohdista on pitkä. Kuolleilta asukkailta jääneitä lääkkeitä oli käytetty muille asukkaille ja huumaavia lääkkeitä oli hävinnyt usein.

      Kantelun mukaan hoidon laatu oli heikentynyt, kesäisin asukkaiden huoneissa vilisi muurahaisia. Palvelukodin johto kohteli asukkaita epäkunnioittavasti. Asukkaille esimerkiksi huudettiin, ja heitä kohdeltiin kovakouraisesti. Potilasasiakirjoja oli laadittu tyhjälle valkoiselle paperille, jossa potilaasta ei ollut muita tunnistetietoja kuin etunimi.

      Työntekijöiden kahvihuoneessa kävi kaksi omistajien koiraa, jotka söivät samoista astioista kuin hoitajat. Kantelussa he epäilivät sisäilmaongelmia. Työntekijät kokivat työpaikkansa ilmapiirin niin uhkaavaksi, että jättivät kantelun nimettömänä.

      Vartijat paikalle

      Tehy-lehden mukaan palvelukodissa oli ollut ongelmia vuosia. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestössä Tehyssä oli selvitelty kymmenen viime vuoden aikana kymmeniä tapauksia, jotka liittyivät muun muassa palkkasaataviin ja laittomiin irtisanomisiin.

      Vasta työntekijöiden tekemä kantelu sai rattaat kuitenkin pyörimään. Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta käsitteli asiaa samana iltana, kun se sai kantelun. Palvelukotiin lähetettiin välittömästi vartijat takaamaan asukkaiden turvallisuus. Avin tarkastuksen jälkeen kaupunki otti palvelukodin lääkehoidon vastuulleen. Avi katsoi, että potilasturvallisuuden takaamiseksi tuottajan toiminta oli keskeytettävä välittömästi.

      Rovaniemen kaupunki on lisännyt yksityisten palvelujen valvontaa, ja se tekee nyt tarkastuksia myös ennalta sopimatta, yllättäen.

      Nyt tilanne on Lapin aluehallintoviraston mukaan kohentunut. Ylitarkastaja Marjut Eskelinen sanoo Iltalehdelle, että tilanne raukesi sen myötä, kun palvelukodin omistaja vaihtui. Omistajanvaihdos tapahtui kesällä.

      Lapin avi seuraa, miten toiminta käynnistyy uuden omistajan myötä.

      Rovaniemen kaupunki osti palvelukodista vanhusten ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista. Ounaskartano sai toimintaluvan vuonna 1999.

      Asukkaat turvassa

      Pahtajan asukkaiden turvallisuus ei laiminlyönneistä huolimatta vaarantunut. Jos tilanne olisi karannut täysin käsistä, olisi palvelukodin toiminta keskeytetty. Ylitarkastaja Eskelinen kertoo, että lain mukaan toiminta on mahdollista keskeyttää välittömästi tai velvoittaa kunta siirtämään asukkaat toisaalle, jos asukkaiden turvallisuus on vaarassa.

      Eskelinen muistuttaa, että avin valvonta on pistokokeen omaista, eikä se voi kohdentua kaikkeen toimintaan kokoaikaisesti.

      Hänen mukaansa toimenpiteitä harkitaan erityisen tarkasti vanhustenhuollon yksiköissä, jotka toimivat vanhusten kotina.

      - Aina lähdetään siitä, että epäkohdat korjataan. Ei lähdetä yhtäkkiä siirtämään kymmeniä vanhuksia muualle. Nyt on olennaisia muutoksia tapahtunut eli oletamme, että toiminta jatkuu asianmukaisina, Eskelinen sanoo.

      NINA LEINONEN
      [email protected]

    • perusteellista

      Perusteellinen valvonta vähentää väärinkäytöksiä, oli sitten kyseessä mikä toiminta tahansa

    • susilaumat
    • eläavaaoveasi

      29.9.2016 -Torstaina Anjalassa noin kello 18.30 ovikelloa soitti ulkomaalainen nuorehko mies jolla oli kassi mukana, en avannut ovea. Olkiohan kulkuri katsastusreisulla..

    • korvatvainluimuun

      Ei sitä oikein mistään huomaa jos rosvo osaa asiansa

      • voiollaniin

        mutta voi olla, että ongelmitta säästyy kun jättää oven avaamatta


    • huijarihui

      Poliisiksi tekeytynyt soitteli vanhuksille - saalis liki 40 000 euroa
      Torstai 6.10.2016 klo 07.32
      Poliisina esiintyneen huijarin uhrit olivat pääosin vanhuksia. Pankkitunnukset saatuaan hän lypsi uhriensa rahat kaveriensa pankkitileille.


      Poliisiksi tekeytynyt nuorukainen soitti lyhyen ajan sisällä kymmenille vanhuksille.
      Huijari väitti rikollisten tunkeutuneen uhrin pankkitilille ja sanoi poliisin tarvitsevan pankkitunnukset tilin turvaamiseksi.
      Tunnukset saatuaan hänen onnistui lypsää uhriensa tileiltä liki 40 000 euroa.
      Poliisiksi tekeytynyt nuorukainen soitti lyhyen ajan sisällä kymmenille vanhuksille. Kuvituskuva.
      Poliisiksi tekeytynyt nuorukainen soitti lyhyen ajan sisällä kymmenille vanhuksille. Kuvituskuva. (IMAGO STOCK / ALL OVER PRESS)
      Pääosin Vantaalla ahkeroinut 20-vuotias huijari ei ollut ensi kertaa asialla, kun hän käynnisti tuoreimman oikeudessa päätöksen saaneen huijausvyyhdin.

      Nuorukainen soitti parin viikon aikana kaikkiaan yli 30 uhrille, joista valtaosa oli iäkkäitä naisia. Vanhin oli iältään 84-vuotias mies.

      "Murto tilille"

      Soittajan tarina oli aina sama. Hän esittäytyi poliisin rikostutkijaksi ja kertoi soittavansa, koska pankki oli tehnyt poliisille rikosilmoituksen pankkitilille murtautumisesta. Hän sanoi poliisin tarvitsevansa kyseisen tilinomistajan tunnukset.

      Nuorukainen esiintyi milloin Vantaan, milloin Oulun, Itä-Uudenmaan tai Kouvolan rikospoliisina. Hän esiintyi yleensä Arto Suomala -nimisenä, mutta keksi puhelimessa myös muita nimiä.

      Huijari sanoi poliisin tarvitsevan tunnukset, jotta voisi tehdä tilille suojauksen uusia murtautumisia vastaan.

      Valtaosa uhreista aavisti, että kyse oli huijauksesta. Kaksi iäkästä oululaisnaista kuitenkin uskoi vakuuttavan tuntuisen soittajan tarinan. He antoivat hyvässä uskossa tunnuksensa, minkä jälkeen huijari tyhjensi heti toisen uhrin tileiltä 1 060 euroa ja toisen käyttötililtä 15 300 euroa. Huijarin onnistui myös tyhjentää varakkaamman uhrin 2 000 luottokorttitili.

      Huijarilla ei ollut omaa pankkitiliä, joten hän siirsi rahat tuntemansa yli 70-vuotiaan muistisairaan miehen tilille. Hänen oli tarkoitus saada ne sitä kautta itselleen.

      Viime hetkellä

      Eläkeiässä ollut vantaalaispariskunta uskoi huijarin tarinan, antoi tilinsä ja menetti rahansa. Hän siirsi yhteensä 10 400 euroa rikoksessa mukana olleen kaverinsa tilille.

      78-vuotias vantaalaismies menetti vastaavasti 10 000 euroaan. Rahat huijari siirsi kaverinsa tilille, minkä jälkeen tämä nosti rahat automaatilta. Setelit kaverukset jakoivat keskenään.

      66-vuotias vantaalaisnainen oli jo ehtinyt antaa pankkitunnuksensa. Viime hetkellä hän kuitenkin ymmärsi huijauksen, otti yhteyttä pankkiin ja sai siten 9 000 euron säästönsä turvattua.

      Huijausvyyhti tapahtui vajaan kahden viikon aikana syyskuussa 2014.

      Kun huijari lopulta jäi kiinni, hän myönsi vain osan rikoksista. Hän myös kiisti, että olisi tietoisesti valinnut uhreikseen iäkkäitä henkilöitä tai käyttäneensä hyväkseen näiden heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa.

      Ennenkin asialla

      Vantaan käräjäoikeus tuomitsi huijarin muun muassa kolmesta törkeästä petoksesta, yhdestä petoksesta, 24 henkilön petoksen yrityksestä sekä lukuisista virkavallan anastuksista. Vastaavien aiempien rikosten vuoksi tuomio oli kovennettuna vuosi ja seitsemän kuukautta vankeutta.

      Rahankierrätykseen osallistuneet kolme miestä tuomittiin 2-3 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

      Helsingin hovioikeus vahvisti huijarin tuomion keskiviikkona antamallaan päätöksellä.

      RISTO KUNNAS
      [email protected]

    • Copypaste

      Laitapelkkä linkki, muuten tulee tökköä tekstiä!

    • HuijauksiaVaro

      Varo huijaavia myyjiä - sähköä kaupataan harhaanjohtavilla puheluilla
      Perjantai 4.11.2016 klo 06.48
      Sähkösopimusta puhelimitse tehdessään kannattaa olla varovainen, sillä liikkeellä on jälleen harhaanjohtavaa sähkön puhelinmyyntiä.


      Harhaanjohtavissa puhelussa tarjotaan yleensä edullista sähkösopimusta.
      Puhelinmyyntiä on tehty ainakin Vatajankosken Sähkön nimissä.
      Jos epäilee tulleensa epämääräisen huijauspuhelun kohteeksi, kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköyhtiöön.
      Jos arvelee joutuneensa epämääräisen huijauspuhelun kohteeksi, kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköyhtiöön.
      Jos arvelee joutuneensa epämääräisen huijauspuhelun kohteeksi, kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköyhtiöön. (JARNO JUUTI)
      Harhaanjohtavaa sähkömyyntiä on tehty ainakin Vatajankosken Sähkön nimissä. Yhtiö varoittaakin asiakkaitaan puhelimitse toimivista huijaavista sähkömyyjistä.

      Yhtiön asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä Vatajankosken Sähköön saatuaan epämääräisen puhelun, jonka aikana tarjotaan yleensä edullista sähkösopimusta. Todellisuus saattaa kuitenkin osoittautua aivan toiseksi.

      Energiapäällikkö Jalmari Rossi kertoo, että huijaavat puhelinmyyjät antavat yleensä ymmärtää tekevänsä yhteistyötä Vatajankosken Sähkön kanssa vaikka näin ei ole. Härskeimmissä tapauksissa puhelinmyyjä esiintyy suoraan yhtiön nimellä vaikka hänellä ei todellisuudessa ole mitään kytköstä yhtiöön.

      Rossi kertoo, että pahimmassa tapauksessa asiakas ei ole ollut lainkaan tietoinen sähkösopimuksensa siirtymisestä toiselle yhtiölle.

      - Kun me olemme soittaneet ja kyselleet vähän syitä, että miksi pitkä asiakassuhde meidän kanssa päättyy niin on tullut ilmi, ettei asiakas ole ollut lainkaan tietoinen, että sopimus on siirtynyt muualle.

      Tehty aiemminkin

      Edellisen kerran vastaavia huijauksia tehtiin pari vuotta sitten. Rossin mukaan uusia tapauksia on tullut yhtiön tietoon parin-kolmen viime viikon aikana.

      Mitä sitten voi tehdä varmistaakseen sen, kenen kanssa oikeasti asioi puhelimessa?

      - Ensinnäkin varmistaa sen, että kenen kanssa juttelee ja mitä yhtiötä hän oikeasti edustaa, neuvoo Rossi.

      - Toinen on se, että pyytää sovitun asian tarjouksen muodossa itselle kirjallisena nähtäväksi. Nimenomaan pitää tarkentaa sitä, että ei sopimusvahvistusta vaan tarjous.

      Jos arvelee joutuneensa epämääräisen huijauspuhelun kohteeksi, kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköyhtiöön, jossa tiedetään sähkösopimuksen tilanne.

      Nykyisin asiakas voi myös Rossin mukaan kiistää sopimuksen.

      - Epäselvissä tilanteissa asiakkaalla on mahdollisuus kiistää sopimus ja silloin näyttövelvoite siitä, että sopimus on tehty oikein ja lainmukaisesti, on myyjällä, kertoo Rossi. Kiistäminen pitää kuitenkin tehdä mahdollisimman pian, kun tieto uudesta sopimuksesta saavuttaa asiakkaan.

      Aiheesta uutisoi ensin Satakunnan Kansa.

      Lue Satakunnan Kansan juttu täältä.

      ESSI HARJU

    • Mummoooo

      Mua ei rikolliset pelota. Naapurin mummo tarkkailee jatkuvasti ovisilmästä kun pienikin risaus kuuluu rappukäytävästä.

      • koiratvartioi

        minuakaan ei pelota silloin kun muija on kotona,,
        100- varma, että rosvot saavat kyytiä,
        on se vaan hyvä vahtikoira


    • pidäovesilukittuna

      Anjalassa perjantai-illalla pilkkopimeässä, liikkui naishenkilö joka kaupitteli jotakin rääsää.
      Kun en avannut ovea, niin en tiedä mitä rääsää kaupitteli.
      Pieni pussi oli mukana ja sieltä kaivoi jotakin esille. Puhui huonoa Suomenkieltä.
      Päivä oli 10.2.2017 **'
      Pidä ovesi lukossa, älä avaa ovea, jos oven takana ei ole tuttu henkilö*

    • SF6

      On vaarallista työntää seinään neuloja ja piikkejä tietämättä, missä esim. sähköjohdot kulkevat. 20 kV ja 10A sulattaa ihmisen ikävästi.

    • turvaton

      Matalassa rivarissa ovilla kiertelee jos jonkinlaista remontin tarjoajaa ja piirustus- ja muita kauppiaita lappuineen en ossa suomea-tyyliin.

      Iltapimeä jo oli pari päivää sitten, kun nuori mies soitteli ovikelloa tarjoten jotain turvajuttua. Joopa joo, turvajuttuja. Varmaan olikin työnantajan pakottamalla oikealla asialla, kun työpaikkoja ei ole ja nuoria kalastellaan kaupustelu- ja puhelinmyyntihommiin, mutta nimenomaan kodinturvalaitteita ovelta ovelle pimeään aikaan?
      Ohimennen ajattelin, että lähiaikoina varmaan kajahtaa, kun sanoin, etten välitä turvauksista.
      Vähän kuin, jos lopettaa kalliin vakuutuksen, niin kohta käy huono flaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe