Keskinäinen hallintatestamentti modifioituna

MammanPappa

Tämä ei ole trolli, vaan ihan oikea testamentin pohjan suunnitelma. Tarkoitus on saada yhdellä paperilla kerrottuna, että leski ei tarvitse maksaa perintöveroa, ja lapsetkin vasta molempien kuoltua. Ja leski saa myydä yhdelle henkilölle liian ison huoneiston ja ostaa pienemmän, ja laittaa mahdolliset vaihtorahat omalle tililleen ja käyttää niitä oman harkintansa mukaan. Hyvin toimeentulevien lastemme kanssa on keskusteltu asiasta, ja saatu ohjeet oheisen mukaiseen järjestelyyn. Asia on hieman ajankohtainen sairauksien vuoksi. Kommentoikaa.
Useimmat juristithan ovat vain sitä varten, että he kekisvät itselleen töitä ja sotkevat yksinkertaiset asiat monimutkaisiksi. Eli voisiko tuollainen testamentti olla toimiva ja selkeä?


KESKINÄINEN TESTAMENTTI

Asiaa tarkoin harkittuamme ilmoitamme me allekirjoittaneet aviopuolisot viimeisenä tahtonamme ja testamenttinamme seuraavaa:

1. Toisen meistä kuoltua saa eloonjäänyt/leski vapaasti ilman tilintekovelvollisuutta hallita kaikkea omaisuuttamme, olipa se minkä nimistä tai laatuista tahansa. Hallintaoikeuden lisäksi hän saa siirtää yhteiset pankkitilimme nimiinsä ja saa niille täydet käyttöoikeudet. Vikkilän kunnassa olevan vapaa-ajan kiinteistön 50:n prosentin omistusosuus siirtyy rintaperillisillemme.
Kyseinen kiinteistö on hankittu yhdessä tyttäremme XX:n kanssa ja hänen omistusosuutensa on 50 prosenttia. Leskelle jää mökin elinikäinen käyttöoikeus.

2. Leski saa halutessaan ja elämäntilanteensa mukaan vaihtaa omistusasuntomme tarkoituksenmukaisemmaksi omistusasunnoksi ja käyttää mahdollisesti vaihdossa jäävät varat oman harkintansa mukaisesti.

3. Jos kuolleella puolisolla on ollut kuolinhetkellä omistuksessaan rekisteröityjä ajoneuvoja, siirtyy niiden omistus leskelle.

3. Toivomme, että rintaperillisemme eivät vaadi lakiosaansa leskeltä. Mikäli rintaperillinen kuitenkin vaatii ja saa lakiosansa, leskellä on oikeus suorittaa se rahassa. Se, mitä lakiosana on vain osalle rintaperillisistä maksettu, vähennetään näiden perintöosasta lesken kuoleman jälkeen elinkustannusindeksin mukaisesti korjattuna lesken kuolinpäivän arvoon.

4. Meidän molempien kuoleman jälkeen omaisuutemme on jaettava laillisen perimysjärjestyksen mukaisesti perillistemme kesken.

5. Samalla määräämme, ettei perillisen aviopuolisolla ole avio-oikeutta perillisen tämän testamentin nojalla saamaan omaisuuteen.

6

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 88989

      Eipä tuohon oikein voi muuta sanoa kun että tekeleesi on loistava esimerkki siitä, miksi sille juristille kannattaa maksaa muutama satanen testamentin teosta.

      Perustietosi perintöoikeudesta ja verotuksesta ovat selvästikin täysin puutteelliset.

      Tuolla "testamentilla" saatte ainakin muutaman kymppitonnin turhia kuluja. Ja lisää jos tehtailette vielä perukirjankin itse.

      Mutta ei tietty tarvitse maksaa lakimiehelle.

      Paitsi sitten kun tuosta testamentista riidellään ja/tai teette valituksia verohallinnolle.

    • treetet

      "Vikkilän kunnassa olevan vapaa-ajan kiinteistön 50:n prosentin omistusosuus siirtyy rintaperillisillemme.
      Kyseinen kiinteistö on hankittu yhdessä tyttäremme XX:n kanssa ja hänen omistusosuutensa on 50 prosenttia. Leskelle jää mökin elinikäinen käyttöoikeus."
      Missäköhän vaiheessa em. 50%:n omistusoikeuden siirtyminen on tarkoitettu tapahtuvan, molempien kuoltuako?

      "Leski saa halutessaan ja elämäntilanteensa mukaan vaihtaa omistusasuntomme tarkoituksenmukaisemmaksi omistusasunnoksi ja käyttää mahdollisesti vaihdossa jäävät varat oman harkintansa mukaisesti. "
      Leski voi siis pelkästään vaihtaa toiseen omistusasuntoon, mutta ei myydä kokonaan, vaikka ei itse pystyisi asumaan.

      "Se, mitä lakiosana on vain osalle rintaperillisistä maksettu, vähennetään näiden perintöosasta lesken kuoleman jälkeen elinkustannusindeksin mukaisesti korjattuna lesken kuolinpäivän arvoon. "
      ... lakiosana on vain osalle rintaperillisistä maksettu...??

      "Samalla määräämme, ettei perillisen aviopuolisolla ole avio-oikeutta perillisen tämän testamentin nojalla saamaan omaisuuteen."
      Onko tarkoitus rajoittaa avio-oikeutta vain testamentilla saatuun omaisuuteen? Entäs lesken osalta?

      • treetet

        Korjaan yllä lesken eloonjääneeksi, kun sille jätetty optio.


      • treetet
        treetet kirjoitti:

        Korjaan yllä lesken eloonjääneeksi, kun sille jätetty optio.

        Jatkan vielä korjauksen selvennyksellä.

        "Toisen meistä kuoltua saa eloonjäänyt/leski vapaasti ilman tilintekovelvollisuutta hallita kaikkea omaisuuttamme, olipa se minkä nimistä tai laatuista tahansa. "

        Tämän kohdan 'eloonjäänyt/leski' muotoilu aiheuttaa mielestäni tulkinnallisen vaikeuden, koska siihen on ikäänkuin piilotettu se vaihtoehto, että testamentti olisi tarkoitettu olemaan voimassa myös silloin, jos avioliitto päättyisi avioeroon eikä puolison kuolemaan kuten toisaalta 'lesken' tapauksessa se normiolettaman mukaisesti tulisi olemaan.
        Vaikka toki aina voi laatia uuden testamentin jolla saa kumottua aiemman, kunhan sen vain ymmärtää tehdä.


    • Hilppetii

      Kuka tuon mökin siis omistaa? Helpointa olisi ehkä kummankin tehdä ihan oma testamentti kun kuitenkaan ei voi määrätä kuin omasta omaisuudesta. Jos mökin omistaa leski, niin ei se mene perintönä lapsille esimmäisen kuoltua. Eihän puolisoiden omaisuus muodosta mitään yhteistä pesää joka olisi kerralla perittävänä. Tietty leski voi lahjoittaa osuutensa, ja se voi olla järkevääkin. Tuon elinkustannusindeksin kanssa hiihditten sitten kaikkein pahimmin metsään ja oikeastaan koko lakiosa-osion kanssa. Ja tosiaan leski kun saa omistukseen sen asunnon, niin jos leski menee uusiin naimisiin eikä tee avioehtosopmusta, niin asunnosta osa voi sitten lesken kuoleman tai avioeron yhteydessä siirtyä lesken uudelle puolisolle. Hieno testamentti. Tuolla tosiaan varmistatte lakimiehille paaaljon paljon töitä. Ja asunnosta tulee tuolla testamentilla sitten perintöverot leskelle, eikä lapset saa hyväkseen hallintaoikeusvähennystä.

      Tän on pakko olla trolli.

    • huppuluuruu

      Edellä on jo lytätty tarpeeksi. Tavoitteena oleva veron viivästys ei noin onnistu, vaan perintövero pannaan maksuun perinnönjättäjän kuolinpäivän mukaisesti omistuksen saajalle vaikka perintöön ei pääse käsiksi lesken hallinnan takia. Leskelle määrätty hallinnan ylittävä varojen vapaa käyttöoikeus tulkittanee leskelle omistukseksi ja siis verolliseksi, ainakin avio-oikeuden mahdollisen tasingon ylittävältä osalta. Tulossa voi olla muutos perintöveroon, että lesken hallintaan jäävästä perinnöstä vero tulisi vasta perinnön haltuun saadessa, mutta tietääkseni ei ole vielä edes erikseen anottuna. Siskon jo puoliksi omistamaan mökin puolikkaaseen ei toisen puolikkaan omistaja voi leskelle määrätä täyttä käyttöoikeutta. Kohdat 1 ja 2 vaatii hiukan fiilausta.
      Kohdan 3 indeksiä oudoksun ja lakiosan sekä tasingon saa maksaa myös rahana ilman eri määräystä. Kohta 4 on ok, ellei leski ole tehnyt uutta poikkeavaa testamenttia omista omistuksistaan. Ensin kuolleelta perityn osalta tuo on toisiomääräys, jota leski ei voi muuttaa. Vaadittujen lakiosien huomioiminen on kinkkinen, ellei peräti mahdoton jos leski on pannut puolisolta perimänsä potin sileäksi. Keskinäinen testamentti on oikeastaan vain samalla paperilla kaksi eri testamenttia, joten lesken viimeisin testamentti on voimassa. Kannattaa muistaa, että leski saa kuluttaa(hummailla) puolisolta perimäänsä vapaasti. Testamenttaus ja lahjoitus ei käy.
      Kohta 5 ok, paitsi voisi lisätä ", sen tuottoon ja sijaan tulleeseen" (=surrokaatti).
      Yhteiseen asuntoon oleva lesken elinikäinen hallinta on laissa, mutta suhtaudun varauksella testamentilla, hallintaoikeuksillakin, perillisten ohittamisiin, saati lakiosien vaatimatta jättämisiin, koska iäkkäämmätkin lesket voivat löytää uuden "kevään" ja unohtavat etenkin aikuiset lapsensa, ainakin isä-/äitipuolia vastustavat. Suosittelen asiantuntijan käyttöä testamentinkin tarkistamiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1634
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1478
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1472
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1325
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      87
      1304
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe