tarvitseeko monikaan 21 vaihdetta?

fillaristi-ben

Maastossa ajettaessa jopa 21 vaihteesta voi olla hyökyä, mutta tie- ja ka tuajossa riittäisi hyvin kuusi vaihdetta ja yksi keskiön kehä.

Mistäs tuollaisia 5-6-vaihteisia saa nykymaailmassa muualta kuin romuttamölta?

Napavaihteissahan ei vielä liene ehditty viiden vaihteen tasolle. Uudessa pyörässä on joko 1 tai 21 ratasvaihdetta tai sitten 3 napavaihdetta.

Sellaisella, joka ei harrasta maastopyöräilyä, 21 vaihdetta on turhanpäiväistä keikarointia ja rahanhukkaa. Työllistetäänhän tuollaisten pyörien ansiosta tosin enemmän polkupyöränkorjaajia.

25

1473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitä.väliä

      Oman kokemuksen mukaan 3x7 -ratasvaihteisten pyörien kanssa tarvinnut "työllistellä" pyöränkorjaajia paljon vähemmän kuin kaikenlaisten "näppärien" kappavaihde-"peruspyörien".

      Ei harmita, vaikken käyttäisi kaikkia 21 vaihdetta ihan yhtä paljoa. Käsittääkseni se ei ole varsinaisesti ideanakaan.

      Enkä ole mikään pyörähifisti.

      Kukin kai tyylillään, löytyyhän niitä yksivaihteisia ja kappavaihteisia pyöriä leegiot. Vaihteettomankin mistä tahansa pyörästä saa, kun kytkee vaikka ketjut pois rattailta?

    • Oikeammin pitäisi ajatella että 21 vaihteisessa pyörässä on kolme ajoaluetta. Oikeastihan tuollaisessa pyörässä ei ole kuin noin tusinan verran vaihteita, jos ratasyhdistelmistä löytyvät välityssuhteet pannaan suuruusjärjestyksessä peräkkäin. Eri eturattaiden välityssuhteet ovat osin päällekkäisiä. Idena kun on että isolla eturattaalla ajaessa ei pitäisi ajaa pienellä takarattaalla ja päinvastoin.

      • ...siis isolla eturattaalla ei pitäisi ajaa isolla takarattaalla ja päinvastoin.


    • Deebeeäs

      Minulla se käsitys että jos ostat napavaihteisen pyörän niin siinä on käytännössä aina Shimano Nexus Inter 3 tai 7. 8-vaihteinenkin napa on olemassa. 4-vaihteinenkin oli mutta sen tuotanto lopetettiin, mun DBS-fillarissa on se. Siinä ykkönen oli vähän turhan jäykkä niin laitoin taakse vähän isomman rattaan jos se auttaisi. Kokeilemaan en ole päässyt kun ei löydy samanlaista uutta kasettikeskiötä kun alkuperäinen eli olikohan se nyt 116mm. Oli muuten aivan sökö. Kammet kun oli kiinni niin hyvin tuntui pyörivän mutta kun otin kammet pois ja pyöritin sormin niin enpä enää ihmetellyt miksi polkeminen oli niin raskasta. Eli jos vähänkin vanhempi pyörä niin tarkastakaa kasettikeskiön kunto.

    • Alkup_maantiepyöräi

      Aloittajalla ei ole oikein selvillä vaihteiden käyttö. Velogi yksikertaisti ideaa tuossa hyvin.

      Itse kysymykseen voi vastata, ettei 21 vaihdetta tarvitse kukaan, koska kyse on hyvin vanhanaikaisesta 3x7 vaihteistosta ja markkinoilla vielä olevat ovat todella huonolaatuisia.

      Maantielle normi setti on nykyään 2x11 joko sähköllä tai ilman. Kampien, eturattaiden ja pakkojen valinnalla sitten laitetaan pyörään sellaiset välitykset, joita polkija tarvitsee.

      Kaupungissa pärjää ilman vaihteita. Fixikin on ihan hyvä valinta. Maastossa taas käytetään nykyään myös 1x11 vaihteita.

      http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sram-x1-first-look-40890/

    • Laskin_kerran

      Välitykset aikani kuluksi 24 vaihteisesta pyörästä 3 edessä ja 8 takana. Niin sama välitys toistui siten että selkeästi eri välityksiä oli vain 10. Että ei niitä vaihteita oikeasti ole niin paljon. Vähän niinkuin tossa yllä jo todettiin muutamaan kertaan.

    • aelle

      Shimanolla oli joskus vaihedvipu joka hoiteli molempia vaihtajia samanaikaisesti ja vaihteet vaihtuivat ykkösestä kolmeentoista järjestyksessä. Välillä liikkui pelkkä takavaihde, välillä molemmat. Takavaihde saattoi tiputtaa takaa pienemmälle rattaalle (raskaammalle) vaikka vivusta väännettiin kevyempää koska samalla etuvaihde tiputti pienemmälle.
      Hauska laite oli, säätäminen oli vähän haasteellisempaa kun välillä kiristi, välillä löysäsi vaijeria vaikka samaan suuntaan väänsi.
      Tuossa ei 21 vaihdetta ollut vaikka 3x7 rattaat olivatkin. Vaihteita taisi olla 13.

    • Se päällekkäisten vaihteiden määrä ei niin haittaa, kunhan osuu sopivasti käytetylle alueelle. Siis sopivilla väleillä.

      Aloittajalla ei taida olla käytännon tuntumaa mitä eroa on ajaa 20 tai 22 vaihteisen versus 21 vaihteisella. (tai sitten 30 vaihteinen) Vähemmälläkin pärjää, mutta kiva kun löytyy sopiva vaihde! Haittaako että suurin osa yhdistelmistä jää käyttämättä?

    • kevennystäkin

      10 tai 11 riittää kunhan edessä on sopivan kokoinen limppu.

    • yksinkertainen-

      Tein 3x8 vaihteisesta 1x9 vaihteisen ja hyvin toimii. Kokosin itse takarattaiston, jolloin sain juri haluamani välitykset. Ei ole enää paluuta useampaan eturattaaseen, sillä tuo 1x setuppi on todella miellyttävä ajaa.

    • abeer

      minun nuoruudessani mitä enemmän fillarista löytyi vaihteita niin sitä kovempi oli jätkä. 18 vaihdetta täytyi vähintään olla ja 24 vaihteisille kundeille ei kukaan uskaltanut ryttyillä.

    • vähempikiriittää

      Minulla on maastopyörässä vain 20 vaihdetta ja aivan hyvin olen pärjännyt. Se kaikkein suurin vaihde on tarkoitettu oikeasti tosi kovaan ajoon, ehkä jotain 40 kmh. Ei sitä tarvii kun joskus alamäessä.

    • 10vaihteises

      kilpapyöräs ne oli noin 6-10. 8 ihan hyvä

    • retropyörämies

      Minä otin vanhasta maastopyörästä etuvaihtajan, peukalovaihtajan pois ja eturattaista irroitin pienimmän ja isoimman rattaan, eli tein pyörästä 1x7 vaihteisen. Riittää kauppapyörään.

    • tyhjänpanttina

      Kyllä mä oon katellu, että maantiepyörässä riittäis ihan hyvin joku 5 tai 6 välitystä. Ihan järjetöntä, että niitä lehtiä pitää olla takana 10 ja edessä kaksi. Suurin osa niistä vaihteista on siinä ihan vaa näön vuoksi.

      • TotuusSattuu

        Jospa ajaisit etkä vain katselisi niin ehkä niiden "ylimääräisten" vaihteiden tarpeellisuus voisi selvitä...


      • tyhjänpanttina
        TotuusSattuu kirjoitti:

        Jospa ajaisit etkä vain katselisi niin ehkä niiden "ylimääräisten" vaihteiden tarpeellisuus voisi selvitä...

        No heh heh. Olipa hauskasti sanottu. Ihanko viikko meni keksiessä tuota pikku nokkeluutta ja nyt sitten, ennen aamulääkkeen ottoa, päätit sen tänne kirjoittaa. Mikähän totuus sua on satuttanut?


      • Maantiepyöräi
        tyhjänpanttina kirjoitti:

        No heh heh. Olipa hauskasti sanottu. Ihanko viikko meni keksiessä tuota pikku nokkeluutta ja nyt sitten, ennen aamulääkkeen ottoa, päätit sen tänne kirjoittaa. Mikähän totuus sua on satuttanut?

        Ilman vaihteitakin pärjää, on minulla fixejäkin, mutta maantiellä 2x11 on ihan passeli. Pyöritysnopeuden, eli kadenssin pystyy pitämään lähellä sataa, eikä tule vammoja.


      • hjuytrt

        Eikä noissa Cyclocrossareissa olekkaan kun useimmiten 2 eturatasta mutta takana sitten löytyy 10-11 lehteä.


    • Tunturi_

      Mulla on yksi vaihde.

    • cabronfiiberi

      Mulla maastopyörässä 33 vaihdetta 11x3 tuntuu että vielä voisi pari olla lisää kun offroadissa vetää meneen kuitupelillä.

    • riittävästi_ehkä

      Mulla 14-vaihteinen Rohloff ja samassa navassa 11-lehtinen rataspakka. Edessä 3 ratasta. Joten kaiken kaikkiaan käytössäni on 462 vaihdetta.

    • VanhuusEiTuleYksin

      Minulla on mummis mihin laitoin nexus3 taakse. Pitää vieläkin suurentaa takaratasta, kun pienin vaihde llian iso.

      En ikinä enää osta miestenpyörää, missä tanko, koska jos liukkautta, niin joutuu ottamaan lähes satakiloa lihasta kädellä vastaan ja taas on olkaluu sekä ranne poikki. Kuivalla kesäkelillä miestenpyörä menis...

      • konsti-tämäkin

        Laita nastarenkaat talveksi. En ole kertaakaan kaatunut talvella pyörällä , kesällä olen kerran.


      • VanhuusEiTuleYksin

        Elokuussa kaaduin, kun asfaltille puut valuttaneet mahlaa, ja miestenpyörä, niin ainut vaihtoehto oli ottaa kädellä vastaan. Tänä talvena en ole kaatunut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe