Löysin pihalta kanin, mitä teen sille? Neuvoja!

Kanikani

Näin meidän pihalla kanin, naapuri oli kuulemma nähnyt sen jo viisi päivää sitte lymyilevän ulkorakennuksen luona. Sain eilen illalla houkuteltua sen lähelleni ja nappasin kiinni, vein sen ulkovarastoon ja sinne vettä, heinää ja vähän omenan paloja. Ja peiton pediksi.
En voinut sitä sisälle ottaa, kun ei tähän hätään ollut kaniturvallista huonetta. Ajattelin että parempi silti tuolla entisessä varastossa, kuin ulkona petojen armoilla.

Kello oli jo paljon, mutta tänään vien karkulaisesta ilmoituksia. Mitä sen jälkeen teen? (En kaneista tiedä muuta kuin mitä yöllä hätäisesti lukaisin.) Ja haluan tottakai auttaa kania, mutta tietenkään ei tahtoisi omista rahoista maksaa kovin paljon (eläinlääkäri kulut, häkki jne.) . Paitsi tietenkin, jos kani JÄISI meille asumaan.

Kuinka pian täytyy itse viedä se eläinlääkäriin, jos omistajasta ei kuulu? Vai tarvitseeko, jos vaikuttaa terveeltä?

Pitäisikö madottaa heti tänään?

Onko hyväksi jos välillä käyn kanin luona muutenkin kuin ruokaa antamassa, vai stressaako se sitä liikaa? Vai voisiko tykätä seurasta?

Käyn aamulla kaupungissa, mitä kannattaisi ostaa ruuaksi? Jotain muuta tärkeää?

Kyselen kyllä eläinkaupan myyjältäkin kaikkea, mutta jospa täältä saisi aamuvirkuilta apua jo sitä ennen :)
KIITOS kaikille asiallisille vastaajille!

11

1069

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enrapsuta

      Et nyt ostele sille mitän tai kiikuta eläinlääkärille. Ostat tai hankit jonkinsorttisen kantokopan ja kärräät löytöeläintaloon, sekä laitat facebookkiin paikkakuntasi sivulle ilmoituksen löydetystä kanista.

    • Kjvk

      Käännä siltä välittömästi niskat nurin ja kiikuta kompostiin, jos et syö sitä.

    • onkovarmastikani

      Onko se varmasti kani ettei ole rusakon/jäniksenpoikanen?
      Ne kun sattuvat kökkimään milloin missäkin yksinään ja emo käy hoitamassa.

    • 4-kanin-omistaja

      Yhteys paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen google - eläinsuojeluyhdistys oma paikkakuntasi. Voi olla että on jäniksen/rusakon poikanen, jolloin väritys sen mukaan, ruskea/harmahtava. Jos on selkeästi eri värinen (musta, valkoinen, tasainen ruskea/vastaava) Pyöreän oloinen tai jos on luppakorvat, on todennäköisesti kani. Voi myös olla citykani.

      Koska sait kiinni veikkaisin kyllä että on karkulainen/vapaaksi päästetty. Eläinsuojelun ihmiset varmasti tietävät, kun näkevät ja osaavat ohjata oikeaan osoitteeseen. Jos on jäniksen poika, menee eläinlääkärille hoidettavaksi ja vapautettavaksi, jos on selkeästi kani, jää joko sinulle tai yhdistykselle omistajan, joko nykyisen tai uuden halukkaan löytymiseen saakka.

      Ystäväni kissa oli kerran tuonut kotiin elävän jäniksen poikasen, ja olivat laittaneet kanien häkkiin (leikattu uros naaras), olivat adoptoineet poikasen. Yhteys eläinsuojeluyhdistykseen ja eläinlääkäriin. Sai jäädä pariksi viikoksi kanien hoidettavaksi, että kasvoi hiukan, neuvoivat että ihmiset eivät saa koskea. Sitten eläinlääkäriasema otti hoiviinsa ja palautti luontoon.

      Jos pidät kanin itselläsi jonkin aikaa tarvitset mielellään häkin, purua ja heinää. Lisäksi voit antaa voikukanlehtiä/vastaavia villivihanneksia. Jyväsekoituksia tai kaupassa myytäviä kaninruokia en suosittele, ovat epäterveellisiä, sisältävät lisäaineita (jopa karsinogeeneja), liikaa rasvaa, lisättyä sokeria ym. Lisäksi kanin/jäniksen vatsa kestää siemeniä/jyviä/viljaa melko heikosti. Ei ole sille luontaista ruokaa ja kun et ilmeisesti ole sen alkuperästä varma :). Lisäksi kani olisi syytä siirtää sisätiloihin, mikäli vajassa ei ole lämmitystä. Kylmettyessään on vaarana että lemmikkikani sairastuu. (nimim. pastourellan takia lopetetun kanin omistaja)

      Toivottavasti pupulaisen alkuperä selviää ja hän pääsee kotiin.. Kerrothan tänne terveisiä, miten kävi! Tsemppiä tulevaan! :)

    • Lateksis_kivi

      No kani syö sille tarkoitettua porkkanaa, kurkkua, paprikaa, salaattia jne.
      Madotuksesta en ole varma enkä eläinlääkäristä, mutta jos se on lemmikki (siis ei villi), niin ei haittaa ollenkaan jos käyt välillä pitämässä sille seuraa😊

    • kan1

      Jos se on kani niin luulisin että sille kannattaa pitää seuraa.

    • Kanikani

      Kiitos vastauksista. Oli se kani ja omistajakin löytyi. Täällä maalla ihmiset ei yleensä soittele kaupunkiin löytöeläintaloihin eikä kaikilla ole nettiäkään, ainakaan suurin osa ei ole facessa :) Siksi kaupalle olisin ilmoituksen vienyt, sitä kautta tavoittaa täkäläiset eläkeikäiset parhaiten.

      Ainoa vaan, että omistaja ei välitä yhtään :( Kani on taas meidän pihalla. Saa kuulemma ollakin, kuulemma kanin oma vika kun häkistä lähtenyt... Ajattelin kysyä, myisikö omistaja sen minulle, mutta pitäisi ensin saada se uudestaan kiinni.

      Neuvoja tuohon kiinniottoon? Ei enää tule kovin lähelle. Kannattaisiko luottamusta kasvattaa pikkuhiljaa, olla aina välillä sen näköpiirissä ja jättää heinää ja vettä? Voisiko tottua niin että lopulta tulisi taas kädestä syömään?

    • 4-kanin-omistaja

      No ehkä kannattaisi antaa ulos vesi ja ruokakupit ja heinää sekä jokin mökki, mihin kani voi halutessaan piiloutua tai mennä nukkumaan. Itse antaisin kanin olla hetken siellä pihalla ennen suurempia kiinniotto yrityksiä, juuri niinkuin itse ehdotit. :) Jos omistaja ei välitä yhtään, ehkä hän voisi jopa antaa kanin sinulle? Hienoa, että uskallat puuttua asiaan, monet antaisivat pupulaisen vain oleilla pihalla. Muista kuitenkin että lämpötilan laskiessa alle 9c, on kylmettymisvaara, eli jos ja kun saat kanin kiinni kannattaa sijoittaa se sinne vajaan tai ihan sisätiloihin. Ilmoittelehan sitten miten taas käy, saatko kanin kiinni ja itsellesi vai päätyykö takaisin omistajalleen... (Tuollainen välinpitämättömyys ja eläimen irtipito voidaan luokitella eläinsuojelu rikokseksi... eläimen heittellepano...)

      • loukunkanssa

        Voit kysellä eläinsuojeluyhdistyksetä tai tutulta metsästäjätlä loukkua ja pistää syötiksi jyviö/ porkkanaa, / pähkinöitä sekä vesikupin ja loukkku sellaiseen kohtaan missä kani oleskelee usein. Sitten vain toivotaan parasta.


    • Harmistunut

      Saitko kanin kiinni? Minua on vaivannut yhden mustan kanin kohtalo kun jouduimme siitä luopumaan pahan hengitysallergian vuoksi ja uusi omistaja selitti jotain että karkasi pihalta ja ei ole löytynyt. Itse sitten miettinyt löysikö joku naapuri vai mitä..asuvat maalla.

    • Kanikas

      no joo.minäkin tunnen henkilön , joka ei niin piittaa onko kaninsa tallessa eli loukkaantuu kun kani " jättää hänet" välillä.Mutta ne kanit palaavat aina vuorokaudessa takaisin ja karkaavat vain kesällä ulkotarhasta.Kanissa on jonkin verran työtä.Harkitse ennenkuin omit sen ja kani kaipaa seuraa, oman lajinsakin.Eli sitten kaksi☺

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe