Voiko myyjä ottaa passiin lain mukaan omiin käsiin

Henkilötodistus

Menin sitten kauppa ja mietisin että vois pelaa vähän pelikoneita ja myyjä(tän paikan omistaja) kysyi minulta papereita näytin sille omista käsistä mun passin mutta myyjä vaatii että antaisin sen sille katsotavaksi niin kieldauduin ja näytin silti sille omista käsistä sitä ja myyjä sanoi että jos et anna mun katso passi niin lähdet täältä.
Niin mä sit teinkin mutta Miks ihmeessä mun pitä antaa oma omaisuutta jonkun vieran käsiin ihan sama vaikka olis presidentti tai joku julkis.
Niin kysyn nyt että pitäkö lain mukaan antaa myyjälle KÄSIIN henkilökortin tai passin vai voinko pitää oman omaisuuteeni omissa käsissä.

5

2738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laamakuiskaaja

      Ei sinun tarvitse antaa, mutta vastaavasti myyjän ei tarvitse suostua myymään tai käyttämään ikärajoitettua tuotetta tai palvelua.

      Passissa, henkilökortissa ja ajokortissa on erilaisia vaikeasti väärennettäviä turvatekijöitä joitten tutkiminen ei onnistu ellei niitä saa omiin käsiin.

      Väärennöksiä on aika paljon liikkeellä:

      katso ensimmäisen linkin video

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000594534.html

      http://www.seinajoensanomat.fi/artikkeli/62628-portsarit-takavarikoivat-lahes-joka-ilta-vaaria-papereita

      http://pietar.in/2012/06/mopopojalla-vaarennetty-ajokortti-repussa-16-vaarennettya-ajokorttia/

      Poliisille on sitten pakko antaa käsiin jos niin vaatii.

    • santtu-1975

      Kuten tuossa jo edellä sinulle kerrottiin, niin mikään PAKKO sinun ei ole antaa passiasi taikka muuta henkilöllisyystodistustasi myyjälle, taikka muulle taholle joka valvoo pelikoneiden ikärajoja (taikka sitten on kyseessä vaikkapa alkoholin taikka tupakan ostosta, johon vaaditaan 18v. Ikäraja, taikka ravintolan sisäänpääsyn edellisyys). Mutta mikäli et anna passia/hlö todistusta myyjätahon käteen tarkasteltavaksi, niin silloin myyjä joutuu toteamaan ettei ikääsi ole saatu varmistettua, vaan sinua pitää mahdollisesti alaikäisenä ja sinun tulee poistua pelikoneelta taikka sinulle ei myydä alkoholi/tupakkaa.

      Eli niin kauppojen kuin ravintoloidenkin henkilökunnalle henkilöllisyystodistusten tunnistuskoulutuksessa nimenomaan painotetaan että henkilöllisyystodistus tulee ottaa omaan käteen ja näin pyrkiä varmistumaan sen oikeellisuudesta. Henkilöllisyystodistuksissa on tiettyjä turvatekijöitä joiden havaitseminen vaatii henkilöllisyystodistuksen kallistamista eri kulmille, jolloin hologrammit ja eri painatukset tulevat selkeämmin esille. Samoin omassa kädessä on helpompi havaita muokatut syntymäajat yms.
      Koulutuksessa nimenomaan myös painotetaan ettei hlö. Todistusta saa katsoa vaikkapa lompakossa olevan suojamuovin läpi, vaan aina omaan käteen.

      Terveisin 22v. ravintolan ovella hlö. todistuksia tarkastanut.

      • passijono

        Kerran ulkomailla ravintolassa baarimikko ei ojentanut passia takaisin käteen, vaan paiskasi sen kaljasta kostealle tiskille. Onneksi passi ei vahingoittunut, vahinko olisi melkoinen jos passin joutuisi uusimaan maassa jossa suurlähetystöön 2000 km matkaa vain sen takia että joku kyyppari ei suostunut myymään yhtä tuoppia 30 vuotiaalle ilman iän tarkistusta ja osannut käsitellä tärkeää matkustusasiakirjaa asianmukaisesti. Pahimmillaanhan joku idiootti repii sieltä sivuja, tekee omia merkintöjään tai päättää ottaa passin "pantiksi" jonkun omasta päästään keksimän asian vuoksi.

        Aloittajan kannattaisi vaihtaa pelipistettään selllaiseen jossa niuhotetaan vähemmän. Ei palvelualan liikkeiden asiakkaiden tarvitse ylimääräistä pottuilua tai niuhotusta sietää.

        "Koulutuksessa nimenomaan myös painotetaan ettei hlö. Todistusta saa katsoa vaikkapa lompakossa olevan suojamuovin läpi, vaan aina omaan käteen."

        Opetetaanko siellä koulutuksessa järjen käyttöä ollenkaan? Ei joku ikäraja ole sen arvoinen, että sen takia aletaan jokaista turvatekijää tarkastamaan suurennuslasilla. Minulta ainakaan ei ole koskaan pyydetty ottamaan ajokorttia pois muovin alta kun näkeehän siitä läpikin että aidon näköinen on.


      • Kyyn1kk0

        "kun näkeehän siitä läpikin että aidon näköinen on. " = Niin ne väärennetytkin asiakirjat ovat aidon näköisiä... Ja mitä tuohon "ylimääräisen pottuilun ja niuhottamisen" sietämiseen tulee niin aivan samalla ne palvelualan liikkeet ovat niuhottavien ja pottuilevien valvojien kohteena, jotta asiakkaat voivat pelata niitä rahapelejä ja ostaa ne viikonloppukaljat ja tupakat...


    • dsaljf

      Yksi mielenkiintoinen pohdinnan aihe on se, onko passi sinun omaisuuttasi. Lakihan puhuu passinhaltijasta eikä passinomistajasta. Niin että se taitaa olla valtion omaisuutta ja vain sinun hallussasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe