Ilmanvaihto vanhaan rintamamiestaloon

Koo-Äppyrä

Talo on joskus tehty tiiviiksi kuin pullo, ilmanvaihtoa ei juuri ole tai ei ole lainkaan.

Onko hyvä ratkaisu seuraava; makuuhuuoneeseen sekä olohuoneeseen termostaattikäyttöiset ilmanvaihtoventtiilit (esim Velco VLR-100). WC tehty talossa keittössä sijaitsevaan komeroon 70-lvulla jonne ajattelin poistoa. Poisto olisi hieman ylempänä kuin huonekorkeus, toimiikohan painovoimalla tämä ratkaisu? Vai olisiko hyvä ratkaisu esim puhallin mallia PAX 210 3M, jonka saisi pistotulpalla rasiaan ja käynnistys narusta vetämällä, mutta tuulettimenhan pitäisi olla päällä kokoajan vai toimiiko painovoimainen ilmastointi jos tällainen tuuletin ei ole päällä?

Eli kokemuksia edellä mainituista tuotteista?
Olisiko antaa muuta vinkkiä ilmastointiin?

32

9054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • InsinööriX

      Sinun päätettävä: painovoimainen tai kokonaan koneellinen. Sekaratkaisu ei toimi. Esim. tuo kylppärin puhallin on yksi pahimpia sisäilman pilaajia painovoimaisessa talossa (ellei ikkunaa aukaista aina kun on päällä, myös pakkasilla).

      Koneellisessa on ehdottomasti poiston (huippuimuri) lisäksi huolehdittava, että kaikkiin asuinhuoneisiin (joissa ei poistoa) tulee raikasta ja puhdasta korvausilmaa, esim. juuri noista mainitsemistasi venttiileistä. Ja noissa huoneissa mahdollisesti olevat painovoimaisen IV:n poistokanavat on tukittava ettei huippuimuri vedä likaista ja haisevaa korvausilmaa niistä sisälle.

      Huippuimuri sitten poistamaan ilmaa WC:stä, kylpyhuoneesta ja keittiöstä (liesikupu). Kanavat joutunee uusimaan. Ja sisäoviin oven alle 2-3 cm rako.

      • Kuisenoin

        Miksi Insinöörin mielestä korvausilmaventtiileistä tuleva korvausilma on raikasta ja puhdasta, mutta poistokanavista tuleva korvausilma on likaista ja haisevaa?


      • InsinööriX
        Kuisenoin kirjoitti:

        Miksi Insinöörin mielestä korvausilmaventtiileistä tuleva korvausilma on raikasta ja puhdasta, mutta poistokanavista tuleva korvausilma on likaista ja haisevaa?

        Et ole ilmeisesti koskaan katsonut vanhemman painovoimaisen talon tiilisen pitkän poistohormin sisään?

        Jopa nykyaikaisella koneellisella tulo/poistoilmanvaihdolla ja sileillä muovi/peltiputkilla varustetun vain muutaman vuoden vanhan talon poistokanaviston sisäpuoli on melkoisen pölyn ja möhnän peitossa. Ja samasta syystä sitä poistopuolen suodatintakin joutuu vaihtamaan usean kerran vuodessa.

        Poistokanavia harvemmin nuohotaan koska niin kauan kun ilma niissä virtaa oikeaan suuntaan (ulos) ne eivät pilaa sisäilmaa. Mutta jos ilma virtaakin niistä värään suuntaan eli sisään päin niin...

        Pahin mahdollinen tilanne on jos jollakin erillisellä puhaltimella tms. imetään asuntoon ilmaa rasvaisen ja homeessa olevan liesituulettimen hormin, tai nokisen savupiipun kautta.


      • Noin__

        Voi kuule... Olen katsonut.

        Et itse ole ilmeisesti koskaan katsonut vanhemman talon korvausilmakanavan sisään?
        Onkos se korvaus/raitisilmakanava jotenkin puhtaampi kun se poistoilmakanava?
        Samaa paskaa ja möhnää on siellä korvausilmakanavassakin.

        Poistoilmakanavia muuten nuohotaan ihan lakisääteisesti tietyin väliajoin paloturvallisuuden vuoksi, ihan vaan tiedoksi kun ei tunnu olevan ala tuttu sulle.

        Tuo sun pahin mahdollinen tilanne toteutuu varmaan tuhansissa 80-luvun omakotitaloissa joissa on pelkkä poistoilmanvaihto, eikä ne valita.


      • InsinööriX

        Huoh! Vastaan tässä, en pelkästään sinulle, vaan teille kaikille lapsen tasolle käytännön asumisessa jääneille nuorille aikuisille (jotka saattavat lukea tätä palstaa):

        Huonekohtaisen korvausilmaventtiilin seinän tai ikkunan karmin läpi tuleva kanavan pituus on vain seinän paksuinen (yleensä 15-50 cm). Sen puhdistus vähintään kerran vuodessa kuluu asukkaan vastuulle (myös vuokra-asunnoissa) ja kuuluu normaaleihin asumisen "huoltotoimenpiteisiin". Jos korvausilmaventtiilissä on suodatin niin se on hyvä vaihtaa tai puhdistaa useamminkin (etenkin kesäisin), mutta kerran vuodessakin riittää jos ei ole niin tarkka puhtaasta hengitysilmastaan.

        Sen sijaan poistoilmakanavat ovat useita metrejä pitkiä ja kulkevat rakenteissa talon katolle. Niiden puhdistus kuuluu osakeasunnoissa taloyhtiön vastuulle. Ja kuten sanoit ne yleensä nuohotaan nimenomaan paloturvallisuuden vuoksi, suositus kerran kymmenessä vuodessa.

        Okein toimivassa poistoilmanvaihdossa (keskitetty huippuimuri) ei korvausilmaa imetä savupiipusta tai liesituulettimen hormista sillä se vaatii aina ja ehdottomasti huonekohtaiset korvausilmaventtiilit, joista huippuimuri imee asuntoon raikasta ulkoilmaa. Tämä IV-tyyppi toimii oikein hoidettuna "kuin junan vessa" täysin oikein sadoissa tuhansissa asunnoissa Suomessa, niin kerrostaloissa, rivitaloissa kuin ok-taloissakin.

        Eri asia sitten jos korvausilmaventtiilit on tukittu, tai puhdistuksen puutteessa (asukkaan laiskuus/osaamattomuus/piittaamattomuus) ovat muuten vain tukossa, jolloin korvausilma tulee sieltä mistä se asuntoon vain helpointen pääsee: porraskäytävästä, naapurista, alapohjasta, savupiipusta, liesituulettimen hormista, tai jopa viemäristä.

        Mutta siis valinta on sinun itsesi: haluatko itse ja lapsiesi hengittävän kodissasi raikasta ja puhdasta ulkoilmaa; vaiko sieltä täältä likaisten ja mahdollisesti homeisten ja mikrobeja täynnä olevien paikkojen kautta imettyä "mitälie ilmaa"!


      • kalenterin_päivitys
        Noin__ kirjoitti:

        Voi kuule... Olen katsonut.

        Et itse ole ilmeisesti koskaan katsonut vanhemman talon korvausilmakanavan sisään?
        Onkos se korvaus/raitisilmakanava jotenkin puhtaampi kun se poistoilmakanava?
        Samaa paskaa ja möhnää on siellä korvausilmakanavassakin.

        Poistoilmakanavia muuten nuohotaan ihan lakisääteisesti tietyin väliajoin paloturvallisuuden vuoksi, ihan vaan tiedoksi kun ei tunnu olevan ala tuttu sulle.

        Tuo sun pahin mahdollinen tilanne toteutuu varmaan tuhansissa 80-luvun omakotitaloissa joissa on pelkkä poistoilmanvaihto, eikä ne valita.

        > Poistoilmakanavia muuten nuohotaan ihan lakisääteisesti tietyin väliajoin paloturvallisuuden vuoksi, ihan vaan tiedoksi kun ei tunnu olevan ala tuttu sulle.

        Terveiset essonbaarin ammattilaiselle: tuo määräys on kumottu jo aikakausia sitten. Tilalle oli varmaan tarkoitus tehdä uusi, mutta on yhä vaiheessa...

        Sinällään kanavia on syytä puhdistaa, mutta nykyään toimitaan todellisen tarpeen eikä kalenterin mukaan. Eli saa ja pitää välillä kurkistella, onko kanavissa ryönää vai ei.


    • Koo-Äppyrä

      Kiitos, tämä auttaa jälleen eteenpäin. Entäs kun meillä on tässä talossa pönttöuuni olohuoneessa, esim. jos sitä ei käytä ja WC:n imuri on päällä tuleeko tuhkat uunista sisään, vai riittääköhän korvausilmaventiilien antama ilmamäärä? Makuu huone on heti olohuoneen vieressä ilman ovea.

    • sdfghjkl

      Voihan nenä. Miksi et käytä höyrykonetta ja olohuoneessa olevaa höyrykattilaa ilmastointikoneen pyörittämiseen.

    • beethooven

      Avatkaa ikkunat helteellä ja johan ilmastointi toimii edes kerrankin kunnolla.

    • Koo-Äppyrä

      Ihan vain tiedoksi että yllä mainitulla systeemillä alkoi ilma vaihtumaan ja raitista on nyt mökissä :). Paitsi että PAX:n kanavapuhallin vaihtui K-Raudan FXA-malliin.

      • InsinööriX

        Pienessä mökissä, jossa ei ole juuri muuta ilmanvaihtoa tuommoisella puhaltimella saa ilman kulkemaan jopa ihan oikeaoppisestikkin (olo/makuuhuoneiden ikkunoiden tiivisteraoista sisään ja puhaltimella WC:stä ulos).

        Mutta jos tuollaisen puhaltimen laittaa painovoimaiseen tiiviiseen rintsikkaan niin mistä se imee korvausilman? No tietysti likaisista poistohormeista, tulisijojen savuhormeista ja lattian raoista alapohjasta. Noista paikoista ei tule puhdasta ja raikasta ilmaa.


    • ghuytn

      Ilmalla on tapana likkua jos sille anetaan siihen mahdollisuuus. Eli korvausilmaa poistuvan ns likautunee ilman tilalle joko ikkunoiden-ja tai raitisilmaenttileiden kutta Ilmankiertoa on tehostettava esim. ruuanlaiton ja suihkujen yhtydessä. Koska ilmaan tulee lisäkomitusta kosteudestaj ja lämmöstä jota kyseiset toiminnot muodstavat.Ilma tulee "raskaammaksi" eikä liiku enää niin tehokkaasti hormissa ylöspän.

    • LVI_Ins

      Ratkaisu LTO

    • Perinnetalo

      Työkseni tätä teen ja NYT VAROITUKSEN SANA älä ihmeessä asennuta huipparia siihen rintsikkaan ellet ole valmis jäätävään vedontunteeseen ja ylilämmittämiseen kun korvausilma jäähdyttää otsaasi 24/7 siellä makkarissa tai niskaasi sohvalla :). Tai sitten asennutat esilämmittävät tuloilmalaitteet.
      InsinööriX puhuu useassa ketjussa kohtuu asiaa jos unohdetaan tämä ja se ketju missä neuvoo raksimaan ikkunatiivisteistä palasia korvausilman tuottoon, todella turhaa (vaatimaton virtauspinta-ala) ja riski niille puitteille.
      Asenna täysin rauhassa se poistopuhallin veskeihin (valokytkimestä viiveellä toimiviin) ja ennekaikkea kellarikerroksen (joskus myös ylimmän krs.) jälkikäteen tehtyihin kosteisiin tiloihin ja tämän tulee tomia joko kosteus-, tai valokytkinanturilla. Mutta !, näiden poistopuhaltimien (sekä normaalin painovoimaisen poiston, erit. takkojen paloprosessit) vaatima korvausilma pitää tulla siihen huoneeseen missä sitä talon sisällä olevaa ilmaa pilaannutetaan eli makuuhuoneeseen ja seinästä läpi, jos ei jo ole niin kipinkapin rautakauppaan korvausilmaventtiileijä hankkimaan. Ei termostaattisesti sulkeutuvaa venttiiliä (ajattele, teet 80-100mm. mm läpiviennin ja asennat automaattisen sulkulaitteen siihen, muksuni hengittävät myös talvella:) koska sehän pienentää automatic sitä pinta-alaansa silloin kun sitä eniten tarvitaan eli lämmityskaudella (vrt. paloprosessit ja lt-eron ansiosta vinhasti toimiva painovoimainen).

      • Karjalaiamökki

        Ilmakkaassa ei ole lämmön talteeontottoa, Northvent on parempi lämmöntalteenotolla tuttu osti tämän, Saksalaista laatua ja piheyttä.


    • reilupeli
      • Anonyymi

        Joo tutustuin Ilmakas yritykseen ja pyysin tarjousta. Lipeviä miehiä kaksin kappalein tuli tarjousta tekemään.
        Tarjous tinkimisen jälkeen, kolmen tuloilmaventtiilin asennus 3100€.
        Asennutin samat laitteet (Mobair 2030) toisella firmalla hintaan 1100€.
        Jäi p...ka maku.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo tutustuin Ilmakas yritykseen ja pyysin tarjousta. Lipeviä miehiä kaksin kappalein tuli tarjousta tekemään.
        Tarjous tinkimisen jälkeen, kolmen tuloilmaventtiilin asennus 3100€.
        Asennutin samat laitteet (Mobair 2030) toisella firmalla hintaan 1100€.
        Jäi p...ka maku.

        Huijari Ilmas on, koska on puhaltimilla hintaa moninkertaisesti verrattuna isojen firmojen vastaaviin puhaltimiin. Samalla alipaine repii taloon alipaine, mikä imaisee rakenteista epäpuhdasta ilmaa, hometta ja bakteereita. Uudet rakennusmääräykset muuttivat isosta alipeneesta paljon pienempään. Nykyään on niin kostea, että on myös riski ulkokosteuden vetämiseen rakenteisiin, jolloin homeet alkavat kasvamaan. On myös taloudellisesti ja ekologisesti epäjärkevää käyttää laitteita joissa ei ole lämmön talteenottoa. -Sisäilmaexpertti-


      • Anonyymi

        Minulla on huonoja kokemuksia Ilmakas firmasta. He tekivät meille ilmanvaihtoremontin. Meidän täytyy pitää huippuimuria huomattavasti isommalla kuin heidän laskelmansa ja säätönsä olivat, muuten asuntoon kertyy liikaa hiilidioksidia. Huippuimurin ollessa isommalla veto ja lämmityskustannukset lisääntyvät. Pääkipuni ja nenäni kyllä kertovat, jos ilmassa on liikaa hiilidioksidia. Varsinkin makuuhuoneessa (ja muuallakin on liikaa hiilidioksidia) on heidän säädöillään voimakas hiilidioksidin tuoksu ja saimme heiltä mittarin, kun mainitsimme asiasta. Heidän mukaansa hiilidioksidin määrä on normaali, uskomatonta!!! Jäi kyllä kusetettu olo.


      • Anonyymi

        Tämä yritys on kyllä osunut oikeaan kohtaan, mutta lähes ryöstää sinut. Ei suostu antamaan edes tarjousta paperilla! hinta ihan järkyttävä! sanoo jo puhelimessa hinnan joka kummasti pitää paikkansa kun tekee sitä. Tarjoavat ilmaista kartoitusta ja jos et sitä ota myyjä vielä vittuilee perään että nyt on hyvä suunnitelma olemassa vaikka kaikki vaan puhetta.


    • Ilmakkaan ratkaisussa ei ole lämmöntalteenottoa ja on siten vedokas sekä hukkaa energiaa. Tuttu otti Northventin ja on vedoton 85 % lämmön talteenotolla Northventissä on myös takkatoiminto sekä viilennystoiminto. Saksalaita laatua ja piheyttä:) Northventissä on hunajakennon muotoinen lämmön talteenotto ja siten parempi kuin muuta vastaavat tekniikat. Kosteudet syksyllä on asennuksen jälkeen ollut poissa. Nykyään on kosteaa muutoin kuin pakkasilla. Laite löytyy täältä

      https://home-koira.fi/ilmanvaihtokuntoon/

      • Anonyymi

        Onko tämä nykyään myydään palsta?


      • Anonyymi

        "Ilmakkaan ratkaisussa ei ole lämmöntalteenottoa ja on siten vedokas sekä hukkaa energiaa. Tuttu otti Northventin ja on vedoton 85 % lämmön talteenotolla Northventissä on myös takkatoiminto sekä viilennystoiminto. Saksalaita laatua ja piheyttä:) Northventissä on hunajakennon muotoinen lämmön talteenotto ja siten parempi kuin muuta vastaavat tekniikat. Kosteudet syksyllä on asennuksen jälkeen ollut poissa. Nykyään on kosteaa muutoin kuin pakkasilla. Laite löytyy täältä ".

        Hiilidioksidi ei kylläkään haise miltään eikä se ole terveydelle haitallista alle 3 ilmakehän painetta, jossa se alkaa muuttumaan päihdyttäväksi.


    • Anonyymi

      Awenta HRV 100 jos laittaisi näitä kaksi. Kytkisi niin jotta kun toinen puhaltaa sisään, niin toinen puhaltaa ulos. Tai laittaisi toiseksi van tavallisen lautasventtiilin?

      • Anonyymi

        Onko täm HRV näitä regeratiivisella LTO:lla varustettuja härveleitä, jotka vuoron perään pumppaavat ilmaa sisään ja ulos? Silloin tosiaan syytä kytkeä 2 pariksi.

        Lisäksi pitäisi järjestää pesutilojen ja keittiön poistoille korvausilma erikseen. Virossa yrittivät näitä laittaa vanhoihin painovoimaisen/koneellisen poiston kerrostaloihin. Kun ilmaa poistui muutakin kautta kuin vehkeiden läpi, LTO häristien kautta otettiin sisään enemmän ilmaa kuin puhallettiin ulos. Mikä tarkoitti, että se LTO kenno huurtui pakkaskeleillä umpeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko täm HRV näitä regeratiivisella LTO:lla varustettuja härveleitä, jotka vuoron perään pumppaavat ilmaa sisään ja ulos? Silloin tosiaan syytä kytkeä 2 pariksi.

        Lisäksi pitäisi järjestää pesutilojen ja keittiön poistoille korvausilma erikseen. Virossa yrittivät näitä laittaa vanhoihin painovoimaisen/koneellisen poiston kerrostaloihin. Kun ilmaa poistui muutakin kautta kuin vehkeiden läpi, LTO häristien kautta otettiin sisään enemmän ilmaa kuin puhallettiin ulos. Mikä tarkoitti, että se LTO kenno huurtui pakkaskeleillä umpeen.

        HRV syksyllä asennettu. Ei ole kyllä jäätynyt kertaakaan. Kovimmat pakkaset ollut -25. Ilma on hyvin vaihtunut.


    • Anonyymi

      HRW tuloilma 50 L/S, pesutilat/keittiö 10x poisto, muuten painovoimainen. Ei ole vielä kenno koskaan jäätynyt. Ilma kyllä vaihtuu hyvin.

    • Anonyymi

      Syksyllä laitettiin tämä Awenta 50m2 mökkiin. Mökissä ylläpitolämpö ilmalämpöpumpulla 8 astetta. Takan pelti raollaan, poistoilmaa varten. Ei se varmasti lämpöä talteen ota, mutta ilma on paljon raikkaampi, kuin ennen. Awenta on etelän puolella. Lämmintä ilmaa tulee mökkiin auringon paistaessa. Parinsadan sijoituksella olen ollut tyytyväinen hankintaan.

    • Anonyymi

      Jos laittais T-haaran ulos. Puhallus menisi suoraan ulos. Sisäpuhallus taas aurinkokeräimestä. Homma onnistuisi perhospellillä.

    • Anonyymi

      Monikin systeemi toiminee,
      Mutta entä talvi,?

      Meillä on tullut vedosta flunssaa ja lämmityskustannukset talvella merkittävästi nousseet

    • Anonyymi

      Aloituksen tekeleet leivinuunilla riittävät, paras ilmastointi saadaan kaivinkoneen kauhalla.

    • Anonyymi

      Northvent verkkokaupasta 499€ ja firma joka niitä myy ottaa 2000€, on muuten kalliita reikiä =)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe